Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2004.07.08 0 0 59

 

 

"Készülődés a kilencedikre
Bajai Napló [2004-07-07]
Népünnepély

 

Szombaton már a kilencedik alkalommal borítja majd bográcserdő Baja belvárosát.

 

A halászlé ünnepének előkészületeiből egyre több látható. Ismét számos rendezvény kapcsolódik az eseményhez, az ünnepi hétvégén megszokott és újszerű programok is zajlanak a városban. Hagyományosnak mondható például a Sporthorgász Egyesület versenye, amit szombat reggel tartanak a Galagonyásnál. A nyílt, egyéni bajnokságot immáron a negyedszer időzítették a népünnepély napjára. A győztes szombat este a Szentháromság téri színpadon veheti át az első helyezettnek járó vándorkupát. Újdonság lesz szombaton, hogy déltől a 18 órai tűzgyújtásig szúrnak és szűrnek a nyugdíjbiztosító előtt. Itt áll majd az egyik gyógyszergyár autóbusza, amelyben különböző vizsgálatokat végeznek. Orvosok és ápolók vállalkoznak koleszterin- és trigliceridmérésre, vércukorszint-meghatározásra, gombaszűrésre.

Lapunk ma 16 oldalas, színes melléklettel jelentkezik. A korábbiaknál nagyobb terjedelmű kiadványukban a programok, események mellett korábbi halászléfőzésekről olvashatnak személyes hangú beszámolókat, érdekes, meghökkentő történeteket, recepteket."

 

 

Mijo Creative Commons License 2004.06.06 0 0 58

"Hideg zuhany a kilókra
Diéta paradicsomlével, csalánnal, no meg egy kis borral
PN Online [2004-06-01]

Egyre többen igyekeznek egészségesen táplálkozni, mégsem szabadulnak meg felesleges kilóiktól. Pedig léteznek olyan módszerek, sőt élelmiszerek, amelyek segítik a fogyást.

A legjobb fogyókúrák lényege: a zsíranyagcsere gyorsítása. A szervezet ugyanis „önként” leépíti a felesleget (némi rábeszélésre).

Az articsókalé erősíti a májat

A túlterhelt máj (már fiatal korban előfordulhat) nem termel elég epesavat. Következményképpen a zsíremésztés sem megfelelő. Az articsóka leve ebben segít. Fő hatóanyaga a magas koleszterinszint ellen is jó.

A hideg víz égeti a kalóriákat

A hideg víz sokféleképpen hat. Egyik tudományosan bizonyított áldása: javítja az anyagcserét és jobban égeti a kalóriákat. Ezért ajánlható a váltakozó (hideg-meleg vizes) zuhanyozás. Előbb kedve szerinti ideig zuhanyozzon meleggel, majd rövid ideig hideg vízzel. A sorrend: jobb láb, bal láb, jobb kar, bal kar, has, mellkas, hát. Ha tetőtől talpig hideg vízzel megmosakszik, azzal is javítja az anyagcserét.

A csalán és a zsíranyagcsere

A csalán sokak szerint csupán kellemetlen gaz, pedig igen hasznos gyógynövény. Hatóanyagai javítják az alapanyagcserét, ezáltal kiegyensúlyozottabb a zsíranyagcsere is. Már az ötvenes években bebizonyosodott, hogy súlycsökkentéshez kitűnő.

Paradicsomlé délig

Aki kibírja, hogy délig csak paradicsomlevet fogyaszt, s utána könnyű ebéddel folytatja a napot, már sokat tett a sikerért.

Ananász étkezés előtt

Az ananászban olyan enzim van, amely úgy lebontja a táplálékban lévő fehérjét, hogy az a szervezetben maradéktalanul felszívódhat. Javasoljuk, fogyasszon el étkezés előtt egy szelet (10 dkg) friss ananászt (56 kalória).

Gyümölcsecet reggeli előtt

A gyümölcsecetet almából állítják elő. Tegyen két evőkanálnyit egy pohár nem túl hideg vízbe, keverjen hozzá két teáskanálnyi mézet, és igya meg reggeli előtt – kiválóan segíti a zsíranyagcserét.

Csicsóka, az étvágycsökkentő

A csicsóka burgonyához hasonló gumó. Hatóanyagai többek között a zsíremésztésben vesznek részt, illetve megkönnyítik a szervezet dolgát, hogy a természetes egyensúly megmaradjon az éhség és a telítettség érzése között. A csicsókát természetes étvágycsökkentőnek is nevezik. Mivel nincs mellékhatása, fogyasztását az orvosok javasolják.

A bor telít

Tudósok rájöttek, hogy a franciák – a bőséges lakomák ellenére – miért nem olyan kövérek, mint az amerikaiak. Igen, a bor miatt. Pontosabban az ebédhez vagy vacsorához elfogyasztott egyetlen(!) pohár bor következtében. A biokémiai magyarázat: néhány korty nedű késlelteti a szénhidrát felvételét a vérbe, lassítja a fehérjeemésztést a gyomorban, ezáltal csökkenti a túlzott étvágyat. Lehetőleg száraz bort válasszon!"

Mijo Creative Commons License 2004.05.17 0 0 57

ÚJ INFORMÁCIÓS SZOLGÁLTATÁS


DOKTORINFO


06-40-374-636


Mijo Creative Commons License 2004.05.17 0 0 56

ÚJ INFORMÁCIÓS SZOLGÁLTATÁS


DOKTORINFO


06-40-374-636


Mijo Creative Commons License 2004.05.08 0 0 55

"Mi van, ha külföldön betegszünk meg?
Csak nálunk teljesen ingyenes az orvosi ellátás az Európai Unióban
Petőfi Népe Online [2004-05-06]
Egészségügy / Bács-Kiskun

Magyarország uniós csatlakozásának napjától nálunk is alkalmazzák a társadalombiztosítási rendszerek koordinációjáról szóló rendeletet, amely most már gyakorlatilag a magyar jogszabályi rendszer része. Ennek értelmében az EU más tagországaiban bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat ugyanolyan feltételekkel vehetünk igénybe, mint az adott ország polgárai. Ugyanez érvényes azokra is, akik a többi tagországból látogatnak Magyarországra. Erről beszélgettünk dr. Kissné dr. Bori Klárával, a Bács-Kiskun Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatójával.

– Sokunkat érdekel, hogy ha más EU-tagországokban balesetet szenvedünk, hirtelen megbetegszünk, mire számíthatunk?

– Ez a kérdés valóban különösen fontos most, az üdülési szezon küszöbén. Ismerünk olyan eseteket, amikor egy család kellemesnek induló nyaralását egy baleset vagy hirtelen megbetegedés miatt kifizetett egészségügyi ellátás anyagilag teljesen tönkretette. Ezért sokakat érintő változás, hogy amennyiben egy Magyarországon biztosított, vagy egészségügyi szolgáltatás igénybevételére jogosult személy az EU bármely más tagországába elutazik, és ott balesete vagy betegsége miatt sürgősségi, vagy szükséges mértékű egészségügyi szolgáltatást vesz igénybe, ezt ugyanolyan feltételekkel teheti, mintha az adott állam biztosítottja lenne. Szeretném megjegyezni, hogy nem csak az uniós tagállamokra vonatkoznak a feltételek, hanem az Európai Gazdasági Térség (EGT) unión kívüli tagállamaira is, így Izlandra, Lichtensteinre és Norvégiára.

– Kik azok, akik jogosultak az EU tagországaiban igénybe venni a szolgáltatásokat, és ezt mivel igazolják?

– Biztosított, illetve egészségügyi ellátások igénybevételére jogosult Magyarországon többek között az a személy, aki munkaviszony, tagsági jogviszony keretében biztosított, nyugdíjas, nappali tagozatos tanuló, hallgató, eltartott közeli hozzátartozó, illetve egészségbiztosítási ellátások megszerzésére megállapodást kötött. Az uniós tagországokban a természetbeni egészségügyi ellátásokra, szolgáltatásokra való jogosultságot az erre rendszeresített E-111 jelű nyomtatvánnyal lehet igazolni. Ez azt jelenti, hogy az E-111 igazolás bemutatójának az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéért nem kell teljes összegű térítést fizetnie, hanem csak annyit, amennyit az uniós tagország hatályos jogszabálya a biztosítottaknak előír, meghatároz. Szeretnénk azonban felhívni mindenki figyelmét arra, hogy ez nem jelent teljes költségmentességet. Eltérően a magyarországi gyakorlattól, az Európai Unió tagországainak többségében az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele során létezik a biztosítottak által kötelezően fizetendő hozzájárulás – azaz önrész – intézménye. Ez azt jelenti, hogy a biztosítotti jogosultságot igazoló E-111 nyomtatvány bemutatása után az egészségügyi szolgáltató tagországonként eltérő mértékű hozzájárulási díjat számol fel. Ez a teljes költséghez képest egyébként jelképes, hiszen például Németországban egy kórházi napért 10 euro önrészt kell fizetni. Mindenképpen ajánlatos tehát az E-111 igazolás kiváltása, melyet a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) állít ki, költségmentesen. Az igazolást egy igénylőlappal és a szükséges nyomtatványok becsatolásával lehet kérelmezni. Az igazolás legfeljebb 90 napig érvényes. Az érvényesség időpontja nem lehet korábbi a kiállítás időpontjánál, ezért az utazás megkezdése előtt legalább egy héttel érdemes gondoskodni az igazolás beszerzéséről. A nyomtatvány igénylőlapjához a MEP ügyfélszolgálatain lehet hozzájutni, Bács-Kiskunban Kecskeméten, Kiskunhalason és Baján. A kitöltött bejelentőlapot és a hozzá tartozó okmányokat postai úton minden esetben a MEP Nyilvántartási Osztályára (6000 Kecskemét, Izsáki út 8.) kell megküldeni, vagy személyesen leadni a kecskeméti, a kiskunhalasi vagy a bajai ügyfélszolgálaton.

– Miként rendeződik a más EU-tagországokban azon biztosítottak által kifizetett egészségügyi szolgáltatási díj, akik kiutazásuk előtt nem igényelték meg az E-111 igazolást?

– Ebben az esetben a tagországokban igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokért azt az összeget kell megfizetni, amelyet azoknak számítanak fel, akik nem biztosítottak. Tehát amennyiben nincs igazolása a magyar biztosítottnak, akkor ki kell fizetnie a számlát. Amikor aztán hazatér, akkor a számlát benyújtja a lakóhelye szerinti illetékes MEP-hez. Ez utóbbi hivatalból megkeresi a tagország illetékes teherviselőjét, és tájékoztatást kér tőle arról az összegről, amit az adott országban a nyújtott egészségügyi szolgáltatásért egy biztosítottnak számláznának ki. Csak ezt az összeget téríti meg a MEP a magyar biztosítottnak.

– A megfizetett önrészesedés megtérülhet-e?

– Tudomásunk szerint, amennyiben az EGT-tagállamokba kiutazó biztosított személyi baleseti-poggyász biztosítást köt valamelyik üzleti biztosítóval, akkor ez utóbbi a kifizetett önrészesedést megtéríti.

– Mi történik akkor, ha ezeket a szolgáltatásokat Magyarországon veszi igénybe egy másik tagállam polgára?

– A rendszer kölcsönös, neki tehát ugyanazokkal a feltételekkel jár Magyarországon a sürgősségi, illetve a szükséges mértékű egészségügyi ellátás, mint a magyar biztosítottaknak. Mivel azonban nálunk nincs önrész, így ezt nekik sem kell megfizetniük. Számukra az a nagy változás, hogy most már a gyógyszerekhez is finanszírozott formában juthatnak hozzá. Egyébként az orvosokat felkészítettük arra, hogy mi a teendő, ha uniós polgár érkezik a panaszával, így reméljük, hogy különösebb fennakadás nem lesz.

Takács Valentina"

Mijo Creative Commons License 2004.05.08 0 0 54

"Féljünk és ne féljünk a kullancstól!
PN Online [2004-04-27]

A tavaszi jó idő az egyik legalkalmasabb időszak a kirándulásra. Az erdőt járók azonban gyakran elfeledkeznek a rájuk leselkedő veszélyről, a vérszívó kullancsról.

A közhiedelmekkel ellentétben a kullancs nem a magasból kapaszkodik áldozatára. A valóságban az almamag nagyságú nőstények maximum másfél méter magas bokrokon és a fűben tanyáznak, míg a másfél milliméteres hímek csak fél méter magasra másznak.

Nem csak vérszívó

Amikor végre gazdájára talál a kullancs, nem győzi szomját oltani. A nőstény öt milliliter vért szív az áldozatából, az étkezés végére testsúlya a sokszorosára nő, majd a feltelítődött parazita lehorgonyoz a bőrben. Amellett, hogy a kullancs a vérünkből táplálkozik, nagyobb veszélyt is rejteget magában: a vírus, amelyet magában hordoz, ha átkerül az emberi szervezetbe, agyhártya- és agyvelő-gyulladást okozhat.

Az utóbbi években egyre többen oltatják be magukat vírus elleni védőoltással. A védőanyagot az orvosok három dózisban juttatják a szervezetbe, majd háromévente egy emlékeztetető injekcióval biztosítják a folyamatos védelmet.

Nincs teljes védelem

Fontos tudni, hogy az oltás nem nyújt teljes védelmet. Jóllehet az agyhártya- és/vagy agyvelő-gyulladás kialakulását megakadályozza, azonban a kullancs apró teste más veszélyt is rejteget. A borrelia nevű baktérium felelős a Lyme-kórért, amely manapság már az egyik leggyakoribb idegrendszeri fertőző megbetegedés.

A Lyme-kór jele: vörös karika

Néhány nappal a kullancscsípés után a csípéshely körül vörös karika jelenik meg, és lassan növekedni kezd. Ennek az az oka, hogy a baktériumok gyorsan szaporodni kezdenek a sebhely körül. Azután hetente egy-két centimétert nő a kör minden irányban. A folt ugyan három hónap után magától eltűnik, ez azonban nem jelenti a veszély elmúlását.

Ha vörös karikát észlelünk a csípés körül, fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk, ugyanis ezt a betegséget megfelelő antibiotikumos kezeléssel meg lehet szüntetni, még mielőtt igazán kifejlődik. Ha nem győzik le korai stádiumban, a kórokozók később számos problémát okozhatnak. Többen éjjelente erős hátfájdalomra ébrednek, amely kisugárzik a végtagokba és a hasba. Előfordulhat továbbá hallászavar, kettős látás, illetve ízületi gyulladás, továbbá a bőr és a felső zsírszövetek sorvadása, elvékonyodása.

Önvédelem is van

A szakértők eltúlzottnak tartják a kullancstól való félelmet, mivel szervezetünk maga is aktívan védekezik a kórokozókkal szemben. Mégis kirándulás, séta után otthon alaposan nézze át magát és a többieket. Ha felfedez egy vérszívót a bőrön, a legfontosabb, hogy ne próbálja meg kézzel kiszedni. A körömlakk, olaj, ragasztó sem jó megoldás, hiszen ezzel csak mélyebbre taszigáljuk a testét a bőrben. Az állat ugyanis stresszhelyzetben először a váladékát, nyálát engedi ki, így a sebbe átkerülve ott nyüzsögni fognak a kórokozók. Minél hamarabb kicsavarja a vérszívót kullancscsipesszel, körkörös mozgatással, annál inkább csökken a fertőzés esélye. Ha a fej bennmaradt a bőrben, azt is el kell távolítani."

Mijo Creative Commons License 2004.02.13 0 0 53
"Betegséget kérek karácsonyra

Magyari Zoltán

Nincs többé egészség!

A gyógyszergyárak és az orvosok rendszeresen új betegségeket fedeznek fel. A korgó gyomor, a szexuális érdeklődés hiánya, a menopauza inkább normális jelenségeknek tekinthetők. Marketing eszközökkel azonban lehet mást is sugallni. Egészséges emberek is hozzájárulnak a gyógyszeripari termelés növekedéséhez.

Ez a bevezető rész adja meg a Der Spiegel 2003. augusztus 11-i számában megjelent, Erfundene Krankheiten (kitalált betegségek) című tanulmány alaphangját. A cikket a Dr. Rath Foundation jegyzi, amely alapítvány a krédójában foglaltaknak megfelelően az egészségért, a békéért és a társadalmi igazságosságért száll síkra. Belátható időn belül tehát nem marad munka nélkül, csak győzze. Internetes fejlécükön elgondolkoztató kérdést tesznek fel: miért csak az emberek kapnak szívrohamot, az állatok miért nem?

A bevezetőben leírt súlyos szavakkal jellemzett helyzettel nekünk is szembesülnünk kell, ez nemcsak német, sőt nemcsak nyugat-európai (euroatlanti?) probléma. Talán a folyamat kevésbé feltűnő, tekintettel arra, hogy sokkal több beteg emberrel léptünk be 13 évvel ezelőtt a demokráciák közé, mint amennyi a demokratikus államok közösségét jellemezte. Mindennapi tapasztalat, hogy nemcsak a gyógyszerválaszték nőtt meg a már ismert terápiás területeken, hanem új területek új gyógyszereivel is bővültünk, nem beszélve a hihetetlenül gyorsan terjedő gyógyhatású készítményekről, táplálék-kiegészítőkről. Azt már eddig is tudtuk, hogy az ún. fenntartható fejlődésnek ára van, mint pl. az egyre súlyosbodó környezetszennyezés, azonban azt is látnunk kell, hogy az egészségünk is benne van az árban.

A továbbiakban a tanulmányban foglaltakat ismertetem. Fel kell hívni a figyelmet azonban arra, hogy az eredeti cikk tele van hivatkozásokkal, a források megnevezésével: főleg német személyek, cégek, cégcsoportok, újságok, tudományos és nem tudományos társaságok nevével. Mivel ezek a nevek valószínűleg érdektelenek a magyar olvasó számára, az ismertetésben nem szerepelnek.

Történelmi példa van arra, hogyan lehet egészséges embereket beteggé tenni. A huszadik század húszas éveiben Dr. Knock francia orvos módszerét nyilván sokan tanulmányozták. Az orvos jelszava a következő volt: „Minden egészséges ember beteg, csak még nem tud róla.”

Nem áldásos tevékenységét egy hegyi faluban kezdte el, ahol egészséges emberek éltek. Az öreg doktor, akitől a praxist örökölte így fogadta: a lehető legjobb helyre jött, kiváló páciensek laknak erre, békében fogják hagyni. Doktor Knocknak azonban ez a helyzet nem tetszett. Azon kezdte törni a fejét, hogyan gyakorolhatja szakmáját egészséges embereken. Mit írjon nekik elő? Rábeszélte a tanítót arra, hogy tartson előadásokat a lakosoknak a mikroorganizmusok veszélyeiről. Ezután behívatta őket egy ingyenes konzultációra, és megvizsgálta őket, tényleg egészségesek-e. Közben elmesélte, hogy az utóbbi években sokféle betegség terjedt el az egyébként olyan egészséges környezetben is, mint ez a falu. A váróterem megtelt. Knock különféle betegség tüneteket fedezett fel, és a naiv embereket rábeszélte arra, hogy állandó orvosi felügyeletre van szükségük. Többeket ágyba parancsolt, és csak vizet engedélyezett nekik. Rövidesen a faluból egy nagy kórház lett, a gyógyszerész és a kocsmáros is meggazdagodott. Ugyanis a korcsmában rendezték be a sürgősségi kórházat. Doktor Knock büszkén nézett körül, amikor 250 betegszobában egyszerre 250 beteget hőmérőzhetett.

1923-ban egy párizsi színházban háromfelvonásos színdarabot tűztek műsorra amely az alábbi címet viselte: „Knock, avagy az orvoslás diadala ”. A darabnak olyan nagy sikere volt, hogy ezt a témát később több változatban megfilmesítették. Doktor Knock ma is él és hat. Gyógyászati módszere az élet szerves részévé vált.

Az utóbbi években háború indult az egészség és az egészséges emberek ellen. A gyógyszeripar úgy akarja eddigi fejlődési ütemét fenntartani, hogy minden embert betegnek tekint. A globális gyógyszergyárak – összefogva az orvosok nemzetközi szervezeteivel – újra meghatározták az egészség fogalmát. Mindazon természetes változást, ami életünk folyamán elér bennünket, górcső alá vették, és ha csak egy icipici eltérést találtak a teljesen normálistól, azt betegségnek kiáltották ki. A gyógyszergyárak befolyásuk alá vonják a kórházakat, klinikákat, hogy minél nagyobb legyen a piacuk. Nem nehéz felfedezni a hazai kórház privatizáció mögött rejlő hátsó gondolatokat.

Az újonnan felfedezett betegségeket gyakran szindrómának nevezik. A „Sisi szindrómát” a hajdan élt Erzsébet osztrák császárnéról, magyar királynéról nevezték el, úgy gondolván, hogy ő tipikusan ezt a betegséget testesítette meg. Az elnevezést 1998-ban egy PR (public relation) cég találta ki. A betegség depressziós tünetekkel jár, és pszichotropikus gyógyszerekkel kezelhető. A médiumok szerint – melyek közlik a tüneteket is – kb. hárommillió német szenved ebben a kórban. A panaszokról kézikönyvet állítottak össze. A Sisi-szindrómát részlegesen depressziós állapotnak tüntetik fel, de ezt az orvosok még nem mindenben helyeslik.

Több millió középkorú férfi szenved az „idősödő férfi szindrómában”, vagyis elérte a férfi menopauzát. A betegség kitalálói nagy arányú offenzívába kezdtek. Több intézet, PR cég, reklámügynökség segített elterjeszteni azt a nézetet, hogy a férfi menopauza komoly betegség. Ez a szindróma a korosodás jele. A kétféle hormonális gyógyszert óriási kampányt követően sajtó tájékoztatón is ismertették 2003 tavaszán. A gyógyszergyárak szerint a 60 évet elért férfiak 20%-ának vannak olyan tünetei, amely tesztoszteron hiányára utal. Itt kell megjegyezni, hogy hasonló témában nálunk is megjelentek óriás plakátok telefonszámmal, de konkrét termék megnevezés nélkül. A „terápia előtt” és „terápia után” típusú fényképekhez szöveg is tartozott. Ez a hatásvadász reklámkampány mindenesetre ízelítőt adott abból, ami tőlünk nyugatra történik, és amiről ez a cikk is szól.

Az orvosi diagnosztika nagy arányú fejlődése is hozzájárult ahhoz, hogy új betegségeket lehessen kimutatni. Elterjedt vélemény, hogy minden betegségre van orvosság, és minden gyógyszerhez kell legyen betegség. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzék, fel kellett találni a „betegségkereskedést”. A betegségek kitalálói sok pénzt keresnek egészséges embereken, ha rá tudják őket beszélni arra, hogy betegek. Társadalmi problémákat, hobbi szintű szenvedélyeket, eltitkolt depressziós tüneteket, menopauzát, érzékeny beleket stb. lehet úgy beállítani, mint eddig nem kezelt panaszokat, rendellenességeket.

Sokszor az orvos-specialisták nemcsak a gyógyszergyártókkal, hanem a páciensekkel is együttműködnek a médiakampány fenntartásában. A kampányban részt vesznek az orvosi szakfolyóiratok is. Jellemző megállapításuk pl. „a 45 éven felüliek kétharmada könnyen kaphat szívrohamot”. Megállapítják, hogy több mint hárommillió német állampolgár szenved „krónikus kimerültség szindrómában”. A helyes táplálkozással foglalkozó szervezet pedig kijelenti, hogy Németországban mindenki vitaminhiányban szenved.

Egy professzor és egy PR cég szerint minden ötödik apa találkozott már a „ketrecbe zárt tigris szindrómával”. A szindróma jellegzetes tünete, hogy a benne szenvedő elveszíti a tisztánlátását, állandóan veszekszik, úgy viselkedik, mint egy ketrecbe zárt tigris. A professzor pszichotronikus gyógyszerei azonban segítenek a bajon, az agy visszanyeri egyensúlyát.

A népesség 51%-a szenved életminőség-csökkenést eredményező tünetektől, mint pl. a gyomorégés. Egy klinika becslése szerint 822595 ember izzad túlságosan, mely tünet szintén orvosi felügyeletet igényel. Természetesen minderre van orvosság.

Mallorca szigetén találták fel a szabadidő betegséget, amiben azok szenvednek, akik képtelenek relaxálni, és semmittevéssel tölteni az idejüket. Hiába a gyönyörű táj, ők mégis „paradicsomi depresszió” hangzatos címre hallgató betegségben szenvednek. Tünetei: fáradtság, fejfájás, végtagfájás. Egy Spanyolországban élő orvos szerint ezeknek a betegeknek pszichoterápiára van szükségük.

A női magazinok arra bíztatják az olvasóikat, hogy nőgyógyászati felügyelet alatt éljenek fiatal koruktól egészen idős korukig. A fiatal leányok minden találka előtt kérjenek tanácsot, mivel a szexuális élet fizikai panaszokkal van tele. A kismamák 72,2%-ánál lelhető fel terhességi kockázat. Érdekes módon a kockázatok száma a nőgyógyászok számával együtt növekszik. Kitalálták a „premenstruális szindrómát” ami ellen a havi periódus előtti napokban ösztrogén tartalmú gyógyszereket ajánlanak. Ezt minden negyedik 40 év feletti nő szedi, pedig ennek szükségességét tudományosan nem támasztották alá.

Ha egy betegség széles körben elterjedt, a páciensek és az egészségbiztosítók zokszó nélkül fizetnek a gyógyszerekért és a terápiáért. Az egészségügyi rendszer folyamatban lévő reformja sem lép fel a kitalált betegségekkel szemben, pedig aláássák a szociális biztonságot, nem védik a becsapható embereket, a receptért fizetőket. Az egészségügyi rendszert növekvő költségek terhelik, míg a gyógyszeripar nagy üzletet csinál. 2002-ben, a pénzügyi válság évében a gyógyszeripar 13%-os nyereséget tett zsebre. Itt kell megjegyezni, hogy nálunk az egészségügyi rendszer működtetése kapcsán ez a probléma a nyilvánosság előtt még nem jelent meg. Nem zárható ki azonban az, hogy a háttérben folyó tárgyalások témái között már szerepelt.

A nagy gyógyszergyárak többet költenek marketingre, mint kutatásra. Ausztráliai példa az anti-depressziós Auroix, amit az ijedtség, visszahúzódás tünetekkel jelentkező társadalmi fóbia elleni gyógyszerként reklámoznak. Van olyan vélemény, hogy ezen tünetekkel több mint egymillió ausztráliai rendelkezik. Ők viselkedésterápiára és gyógyszeres kezelésre szorulnak. Ez a fóbia a valóságban jóval ritkábban fordul elő, mint ahány emberrel ezt el akarják hitetni.

Ha az összes statisztikát figyelembe vesszük, kiderül, hogy mindegyikünk legalább 20 betegségben szenved. Ez természetesen túlzás. Számos orvost azonban zavar a betegségek növekvő számának trendje. Vannak viszont professzorok a német egyetemeken, akik a gyógyszergyárak szolgálatába szegődnek, hogy az emberek véleményét a nekik megfelelő módon formálják. Ezeket az embereket gúnyosan „bérelt szájak”-nak nevezik. Akár 3000-4000 eurót is kaphatnak egy-egy előadásért, vagy azért, hogy sajtó tájékoztató útján győzzenek meg embereket betegségekről és gyógyszerekről. Ma már nem létezhet tudományos konferencia gyógyszergyárak pénzügyi támogatása nélkül. A tudományos kutatás ázsiója csökken.

PR vállalkozások adatokat gyűjtenek a népesség egészségügyi állapotáról. Ezeket a mintavételi adatokat extrapolálják a teljes népességre. Így egy-egy betegség előfordulása sokszor véletlen becslésen alapul.

Egy német pszichológus kiderítette, hogy egy meghatározott területen csaknem egymillió gyerek szenved egy pszichiátriai betegségben. A betegségnek az „ADHS szindróma” nevet adta. (Attention Deficit Hyperactivity Syndrome magyarul Figyelem Hiányos Túlmozgékonyság.) A pszichológus nem tudta megállapítását számokkal alátámasztani. Egy szakmai folyóirat szerint nincs túl sok izgő-mozgó gyerek, viszont kétmillió felnőtt tekinthető már-már kórosan túl aktívnak. Egy gyógyszereket reklámozó cég mesét írt Hippihop, a polip címmel. A mesebeli polip egy nagyon mozgékony állat, amely „egyszerre van több helyen”, és emiatt kellemetlen kimenetelű kalandokba bonyolódik. Szerencsére Teknőc Doktor tudja a megoldást, ami egy kis fehér tabletta.

A kozmetikai sebészet is tartalmaz újdonságokat. Szélhámosság-gyanús gyógymód a vaginát fiatalító lézer. Németországi és ausztriai klinikák hirdették meg ezt az eljárást, amely véleményük szerint képes jelentősen fokozni a szexuális életet, visszaadva a fiatalkor élményét. A kérdésekre azonban sokszor homályos válaszok érkeztek.

Egy ausztrál kritikus a betegségkereskedelem öt válfaját írja le.

· Természetes életfunkciókat orvosi esetnek adnak el. Ide sorolja pl. azt az esetet, amikor egy PR-cég hajhullás elleni kampányt indított, mivel ez minden harmadik férfinál előfordul. A kampány annyira hatásos volt, hogy még pánikreakciókat is kiváltott, pl. valaki félt, hogy emiatt nem kap meg egy állást.

· Gyakran előforduló tüneteket betegségnek adnak el. Ilyen tünet pl. az impotencia, amely megdöbbentő méreteket öltött a Viagra bevezetése óta.

· Személyes és társadalmi problémákat adnak el orvosi esetként. Sajnos jól állunk olyan elméletekből, mely szerint nincs egészséges ember. Nagy a veszélye annak, hogy a pszichiátriai gyógyszerek az egészséges emberből beteget csinálnak.

· Kockázatokat adnak el betegségnek. A kockázati tényezőkkel történő bűvészkedés felgyorsult az utóbbi években a genetikai eredményekre való hivatkozással. Mintha a gének maguk jelentenék a betegségek bekövetkezésének növekvő valószínűségét. Lehet, hogy valamiféle betegséggének lesznek felelősek a társadalmilag elfogadhatatlan viselkedésért. Meg kell jegyezni, hogy a gyógyszergyáraknak érdekében áll ezen a területen a ködösítés, hiszen a létük foroghat veszélyben.

· Enyhe szimptómákat számos betegség előjelének állítanak be, így pl. a bélműködéssel kapcsolatos normális jelenségeket. A különösen asszonyoknál fellépő panaszok pszichoszomatikus jellegűek.

A gyógyszer iránti érdeklődés felkeltéséhez szükséges, hogy piacra dobják. Addig a gyógyszerrel foglalkozó cégek munkáját titok övezi. Bizalmas anyagokat ritkán hoznak nyilvánosságra. Egy angol orvosi folyóirat azonban kivételt tett. Egy PR-cég gyógyászati oktatáshoz tervezett programot, amelynek az volt a célja, hogy a belek érzékenységét gyakori és súlyos betegségnek tüntesse fel. Így akarták támogatni egy ausztrál cég által piacra dobott gyógyszert, az Alosetront. A PR-cég nagyszabású marketing akciót indított el. Több újságban hirdettek, több véleményformálásra alkalmas interjút közöltek. Különböző orvosi szervezetek, gyógyszerészek, nővérek, páciensek véleményét közölték, hogy bebizonyítsák az „érzékeny belek szindróma” valóban klinikai eset.

Akad néhány pszichiáter, aki nagy képzelőerőről tesz tanúbizonyságot, ha új betegséget kell kitalálni. Így született meg az új mentális betegségek csoportja. Divatos lett a „premenstruális dysphoria”. A növekvő panaszok hatására egyre több pszichotropikus gyógyszer fogy. Ezen a területen verseny folyik a nőgyógyászok és a pszichiáterek között. A nőgyógyászok a hormonális gyógyszereket ajánlják, míg a pszichiáterek a pszichotropikus szereket. Ez utóbbiaknak, úgy tűnik, jobb a gyógyszergyári kapcsolatuk. Egy svájci pszichiáter szerint azonban az új mentális betegségek a normális életben előforduló változások közé tartoznak. Ilyen jelenség pl. a teljesen hétköznapi bánat, szomorúság. A pszichiáterek antiszociális személyiségekről, alkalmazkodási rendellenességekről beszélnek, ami szerintük kóros állapot. Az SSRI-nek nevezett serotonin tartalmú gyógyszer kombinációk alkalmasak a szomorúság, aggódás, feloldására. Ilyen pl. a Prozac (Fluctin) kapszula. Az SSRI hatásának tulajdonítanak azonban az utóbbi években megjelent egyes rendellenességeket, mint pl. szorongás, pánik, kényszerképzet. Az SSRI és a hasonló anyagok több szempontból is megváltoztatják az emberi viselkedést. 2000 elején 27 különféle anyag felhasználásával folytak ipari fejlesztések az aggódásos rendellenességek elleni küzdelemhez. A mentális betegségek sok szimptómájának leírása annyira ködös, hogy bárki rámondhatja: Egek, ez én vagyok. A lakosság 58%-a szenved egy időben valamiféle személyiségi zavarban. A mentális betegség normális állapot.

Egészségünk egyik meghatározójává vált a koleszterinszint. A koleszterin felső határértéket úgy határozták meg, hogy a népesség kisebb hányada rendelkezik normális, nagyobb hányada abnormális értékkel. Németországban teljesen normális állapot, ha valakinek a koleszterinszintje abnormális. A vizsgált személyek 75%-ánál tapasztaltak emelkedő koleszterinszintet. Bajorországban 100 ezer emberen végeztek mérést, és azt tapasztalták, hogy az átlagos koleszterintartalom 260 milligramm egy deciliter vérben mérve, ezzel szemben 13 orvos professzor által kidolgozott és elfogadtatott felső határérték 200 milligramm. Itt kell megjegyezni, hogy nálunk más mértékegység (millimol per liter) is használatos. A számítógépes feldolgozás intervallumot kezel. Mind az alsó, mind a felső értékhatár időről időre változik.

Különböző orvosi szervezetek – mint pl. a magas vérnyomás megszüntetése céljából alakult liga – harcolnak azért, hogy minden egyes orvoshoz forduló személy koleszterinszintjét mérjék meg. Egyes orvosoknak, orvos csoportoknak így állandó elfoglaltságuk lesz, és sok pénzt kereshetnek. A kardiológusok egyesülete és több gyógyszergyár küzd azért, hogy szövetségi szintű kezdeményezésnek tekintsék a koleszterinszint mérését. Érveik a következők. „30 év felett mindenkinek ismernie kell a koleszterinszintjét, és azt kétévenként újra meg kell méretnie.” „Az emelkedő koleszterinszint jelenti a szív és érrendszeri betegségek legnagyobb kockázatát.” Egy gyógyszerész folyóirat szerint: a koleszterin az egészség időzített bombája. Az egészségügyi kezdeményezés eredményezte, hogy 2001-ben több mint egymillió német mérette meg a koleszterinszintjét. Több mint a felénél magasabb értéket mértek 200-nál. Egy gyógyszergyár milliárd nagyságrendű eurót nyert azon, hogy piacra dobta a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerét.

Fokozott figyelem övezi az étkezés és a koleszterinszint kapcsolatát. Sokan az idő előtti, szívroham okozta haláltól félnek, ha meghallják azt a szót, hogy koleszterin. Kétszer is meggondolják, hogy egyenek-e reggelire tojást és vajas pirítóst.

Nem megalapozott az a vélekedés, hogy az orvostudomány teljes körűen elfogadja a koleszterinelméletet. Sok orvos kételkedik abban, hogy a szívroham fő okozója a koleszterin. Egy szívspecialista egyenesen koleszterin hisztériáról beszél, mert – mint mondja – lehet, hogy egy tanulmány életmentőnek tartja a koleszterincsökkentést, de van tíz másik, amely szerint a halálozás növekedéséért a zsír a felelős. Egy amerikai professzor úgy vélekedik, hogy agymosás folyik, méghozzá azért, hogy az emberek azt higgyék, minél alacsonyabb a koleszterinszintjük, annál egészségesebbek, és annál tovább fognak élni. Ez azonban messze jár az igazságtól. Egy gyakorló szívspecialista azt tapasztalta, hogy idős aszszony betege hirtelen jelentős mértékben lefogyott, szervezete is leromlott, amikor megpróbálta csökkenteni koleszterin és vércukor szintjét. Azt tanácsolta neki, hogy mindenféle gyógyszer szedést hagyjon abba, és egyen mindent amit kíván. Az asszony hat hónap alatt visszanyerte eredeti súlyát és ismét életvidám lett.

Egy osztrák humorista szerint a diagnózis a leggyakoribb betegség. Ha idős korban a koleszterin szint megfelelő, akkor sem lehet megnyugodni, mert van másik veszély, a csontritkulás (osteoporosis). Elterjedt az a nézet, hogy a csontok sűrűsége a kor előre haladtával csökken, a törés előbb-utóbb bekövetkezik. Azonban egy össz-szövetségi statisztika szerint 1995-ben csak a 74 év felettiek 1,2%-a szenvedett nyaktörést.

Több ország statisztikája sem volt elég a gyógyszergyáraknak arra, hogy betegséget definiáljanak. Megbízták a WHO-t (World Health Organisation, magyarul: Világ Egészségügyi Szervezet), hogy határozza meg a csontritkulás betegséget, vagyis a csont tömegének csökkenését a kor előrehaladtával. Céljuk az volt, hogy a népesség felét, a 40 év felettieket gyógyszerrel láthassák el. Ehhez szükség volt egy ravasz mérési módszerre is. Az eredmény kiszámolását számítógépre bízták. Összehasonlító adat a 30 éves egészséges ember csontsűrűsége lett. Ez az eljárás minden idős embernél csontritkulást állapított meg. A WHO pedig mesterségesen kialakított szinteket határozott meg, mondván, innentől kezdve betegségről beszélhetünk. Az össz-szövetségi német orvosi bizottság kérte a WHO-t, mondja meg, mire alapozza döntését, de az sem a források, sem a személyek nevét nem volt hajlandó közölni. A WHO-definíciók lehetővé tették, hogy a gyógyszergyárak milliárd dollár nagyságrendű üzlethez jussanak.

Egy svédországi tanulmány szerint viszont a 70 és 79 év közötti asszonyok 31%-a szenved csontritkulásban, bár még sohasem törte el egy csontját sem. Német, amerikai és svéd tanulmányok készültek – egymástól függetlenül -, melyek szerint a panaszmentes személyeknek nincs szüksége csontsűrűség-mérésre. Ennek ellenkezőjét eddig még senki sem tudta dokumentálni. Németországban az egészséges emberek csontsűrűség-mérését az egészségbiztosítók nem támogatják.

15 filozófusból, orvosból és tudósból álló elit csoport vizsgálta az orvoslás és az élet kapcsolatának megatrendjét. Megállapították, hogy a diagnosztika bővülése magával hozta a rendellenességek tárházának bővülését. Számosságuk is növekszik, ahogy egyre több emberhez jutnak el a vizsgálati módszerek. Egy angol orvostörténész szerint napjaink azon jelensége, hogy az orvoslás áthatja az egész életet, strukturális problémát okozott a nyugati egészségügyi rendszerekben, mivel a lehető legjobb orvosi ellátás ezen társadalmak alapvető jogai közé tartozik.

Az orvosok hajlamosak arra, hogy azt higgyék, mindenkinek van valami baja, és mindenki és minden baj kezelhető. Óriási nyomást gyakorolnak az orvosok, a média, az agresszív hirdetési kampányok az emberekre, hogy diagnosztizáltassák és kezeltessék betegségeiket. A német pszichiáterek társasága szerint az állampolgárok alig 3%-a megy csak akkor orvoshoz, ha beteg. Ezek nyílván orvosfóbiában szenvednek."

Előzmény: jujo01 (52)
jujo01 Creative Commons License 2003.10.05 0 0 52
szeretnék
Előzmény: jujo01 (51)
jujo01 Creative Commons License 2003.10.05 0 0 51
Nekem van kettő is, de szerencsére semmi baj nem volt a művelet:)))) után.
És szerenék majd még egyett, de majd csak tavasszal.

üdv:JUJO

Előzmény: Mijo (50)
Mijo Creative Commons License 2003.08.01 0 0 50

"Halálos betegséget is okozhat a tetoválás

MTI
2003. augusztus 1., péntek 13:13

Az Európai Unió bizottsága szerint nagyobb óvatosságot kellene tanúsítani a tagállamokban a tetoválás és a piercing divatjával kapcsolatban, mert ezek művelői olyan egészségügyi kockázatoknak is kitehetik magukat, mint a lepra, az AIDS vagy a rák.

"Amikor az egészségügyi óvintézkedésekre nem fordítanak kellő figyelmet, a tetoválás vagy a piercing súlyos vírusfertőzéseket okozhatnak - például hepatitisz- vagy HIV-fertőzést - de bekövetkezhetnek bakteriális fertőzések, gombás bőrbetegségek, allergiás reakciók, rosszindulatúvá váló sérülések, mint a melanóma, felléphet a lepra és más fertőző betegség is" - olvasható a bizottság közleményében, amely megemlíti, hogy 2002 óta két olyan halálesetet regisztráltak Európában, amely a piercingre vezethető vissza.

"Éppen ezért, ha az emberek tetováltatni akarják magukat vagy felhelyezni egy piercinget, megfelelő egészségügyi óvintézkedéseket kell tenniük" - jelentette ki Philippe Busquin kutatási biztos.

Autófestékkel is tetoválnak

Az unió tagállamaiban létező szabályok többsége csupán az olyan higiéniai intézkedésekre korlátozódik, mint a kesztyűk viselése, vagy a tűk sterilizálása. Ugyanakkor nem foglalkoznak olyan kérdésekkel, mint a felhasznált anyagok sterilitása, a festékanyagok tisztasága, hangsúlyozza az EU-bizottság.

Leszámítva egy bizonyos számú festékanyagot és színezőt, amelyeket kozmetikai használatra jóváhagytak, a tetoválásokhoz használt vegyi anyagok többsége ipari festék, amelyeket eredetileg más célokra gyártottak: például autófestéknek vagy nyomtatóba való tintának, aggódik Brüsszel.

A bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket az ellenőrzés, a közvélemény felvilágosítása és a kockázatok felmérése terén."

Mijo Creative Commons License 2003.06.06 0 0 49

"Mikola István fóruma a kórháztörvényről

2003.06.06. péntek, 07:16
index

Mikola István szerint Európában sehol sem engedték meg, hogy a nyereségérdekeltségű magántőke szabad teret nyerjen az egészségügyi szakellátó intézményekben. Az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere a parlament előtt lévő kórháztörvény-javaslatról tartott csütörtöki kecskeméti fórumon ismét azt hangsúlyozta: a népegészségügy és a profit érdeke nem esik egybe.

Véleménye szerint szociális tragédiához vezethet, ha a parlament a június közepi végszavazáson elfogadja a kormány által beterjesztett kórháztörvényt.

Reményét fejezte ki, hogy a lakosság és a civil szervezetek még hangot adnak a kórháztörvénnyel kapcsolatos ellenvéleményüknek.

Mikola István az előző kormány egészségügyi reformja és a mostani elképzelések közötti különbségről szólva elmondta: az Orbán-kormány terve az volt, hogy az egészségügyi intézményekben nonprofit elven engedi meg a gazdasági társaságok működését, a jelenlegi kormány pedig tág teret engedne a nyereségérdekeltségű tőkének.

Meggyőződése szerint kormányzati tévhit az, hogy "majd jön a magántőke, 1500 milliárd forintot befektet az egészségügybe, azt benne is hagyja, ráadásul a nyereséget sem akarja kivonni."

Megjegyezte: az egészségügyi alapellátás, a gyógyszertárak és háziorvosi praxisok már lezajlott privatizálása abban különbözik a mostani elképzeléstől, hogy a gyógyszerész, a háziorvos bent hagyja a képződött nyereséget, mert saját egzisztenciális vállalkozásáról van szó.

Mikola István arra a kérdésre, hogy ha a következő választások után a polgári kormány kerül hatalomra, elvállalná-e ismét az egészségügyi miniszteri posztot, közölte: "kétszer nem léphetünk ugyanabba a folyóba."

- Már csak azért sem, mert reményeim szerint nem lesz egészségügyi minisztérium, hanem szeretném, ha olyan humán erőforrás csúcstárca lenne, amiben stratégiai szerepe lesz az egészségügynek - mondta.

Közölte: a polgári oldal elképzelése szerint egy korszerű kormányzati adminisztrációt kell kialakítani, amelynek az egyik nagy területe a humán erőforrás lenne."

jujo01 Creative Commons License 2003.05.15 0 0 48
> 2003. április 1-tol a MEDICARE (gondolom az ottani Egészségbiztosítók
> egyike; MEDI- = orvosi; CARE = gondoskodás [fordító] ) nem fizet többé a
> többszörös elektrosokk-kezelésekért, ugyanis egy vizsgálat
> megállapította, hogy az muködésképtelen és káros lehet a betegek
> számára. Ezt a vizsgálatot egy olyan 2001-es állami hivatali jelentés
> után kezdték el, amiben azt állapították meg, hogy a többszörös
> elektrosokk nem rendelkezik azokkal az elonyökkel, amiket állítanak
> róla, rendelkezik viszont több kockázati tényezovel, beleértve a
> mélyrehatóan zavarodott elmeállapotot is. A CCHR (Állampolgári Bizottság
Az emberi Jogokért) a betegek jogaiért
> aratott gyozelemként üdvözölte a döntést.
>
> A biztosítótársaság azt mondta: "az elektrosokk-kezelést nem
> erosítették meg tudományosan ellenorzött vizsgálatok, a vizsgálatok
> megnövekedett kockázatot és káros hatásokat erosítettek meg."
> Továbbá úgy találták, hogy az idosek esetében sokkal nagyobb a
> kockázat, hogy elektrosokkolják oket. Például Texasban, ahol
> statisztikát vezetnek az elektrosokk-kezelésekrol, a 65 évesek 360
> %-kal több elektrosokkot kapnak, mint a 64 évesek, mert a biztosító 65
> éves kor felett kezd érte fizetni.
>
> Ma az elektrosokk egy évi 3 milliárd dolláros (nem elírás: 3.000.000.000
> [fordító] ) iparág az USA-ban...
>
> Eastgate azt mondja: Ez a döntés egy lépés a jó irányba, de minden
> elektrosokk-kezelésre vonatkoznia kellene. Kormánybeavatkozásra lesz
> szükség, mert a pszichiáterek soha nem fogják beismerni, hogy a
> fejostehenük kárt okoz az embereknek.
>

jujo01 Creative Commons License 2003.05.14 0 0 47
SARS: reményteljes gyógyszerek


Jelenleg már létező gyógyszerek - kis módosítással - használhatók lennének a SARS-vírus elleni harcban - olvasható a Science magazin honlapján.


A Lübeck Egyetem (Németország) kutatói azt követően jutottak erre a megállapításra, hogy feltérképezték a súlyos akut légúti szindrómát (SARS) okozó új koronavírus egyik kulcsfontosságú molekulájának szerkezetét. A molekula egy olyan enzim (katalitikus hatású fehérje), amely nélkülözhetetlen a vírus szaporodásához.

A kutatók szerint az enzim blokkolásával meg lehetne állítani a vírus osztódását. Ehhez egy olyan gyógyszermolekulára van szükség, amely össze tud kapcsolódni az enzimmel.

Rolf Hilgenfeld professzor, a kutatások vezetője a BBC-nek elmondta: néhány jelenleg létező gyógyszer kis módosítással alkalmas lehet erre. Véleménye szerint ezek a módosítások igen gyorsan kivitelezhetők lennének, mert a szerkezeti adatok már rendelkezésünkre állnak. Az más kérdés, hogy a klinikai próbák évekig is eltarthatnak.

A kutatások eddigi eredményeit egyelőre a Science internetes oldalán hozták nyilvánosságra egy olyan speciális összeállításban, amely mindenki számára elérhető.



[origo]

Mijo Creative Commons License 2003.05.13 0 0 46
Muity Mijo Creative Commons License 2003.04.18 0 0 45

Öt nappal korábban adtam hangot némely fenntartásoknak, a paksi atomerőműben történt legutóbbi események miatt, mely mára botránnyá dagadt annak súlyosságának elhallgatása miatt.
Nincs média, mely ne foglalkozna a kérdéssel, de számomra a sok magyarázkodás között az okozott mérhetetlen döbbenetet, amit az atomerőmű szóvívője közölt velünk, a talán nem minden alap nélkül bizalmatlan lakossággal.

Ez a mondat valahogy ekként hangzott: "olyannyira elenyésző a környezetbe került radioaktív gáz mennyisége, hogy az mintegy nyolcszázad része annak az erősségnek, mellyen egy közönséges tüdőszűrés alkalmával találkoznak az emberek."

Hogy ez most valójában mit is jelent az érintettek számára, az ha nem is lényegtelen, de dilettánsként most eltekintenék annak taglalásától.
Viszont, hogy ezt miként fogadhatta egészségügyi vonalunk ama rétege, mely hallatlan erőfeszítéssel próbálja elérni ismét, hogy a lakosság kellő figyelmet szenteljen önmagára, és jelenjen meg az ingyenes tüdőszűréseken, azt helyi tűdőszakorvos prominenseink közül dr. Vajtai István és dr. Szarka Ildikó tudná kollégáikkal együtt megmondani, alkalomadtán ki is fogom kérni a véleményüket.

Saját állásfoglalásom szerint ez nem más, mint a szar átdobálása más portájára, a ködösítés egy meglehetősen alattomos módja! Mondja azt a szóvívő úr, hogy ami történt nem jelent veszélyt a lakosságra, aztán vagy elhisszük neki, vagy sem (az időhúzó sumákolás miatt valószínű, hogy kételyek maradnak bennünk), de hogy egy össznépi érdek, azaz a tüdőszűrés iránt ébresszen bizalmatlanságot, az nagyon enyhén szólva is a tapintatlanság kirívó példája! Más sem hiányzik a mai hisztériás időkben, mint hogy még azokkal szemben is elveszítsük bizalmunkat, melyek az amúgy is igen ramaty esélyekkel kecsegtető életünket lennének hivatottak némileg meghosszabbítani :(.....

Mindez persze természetesen úgy lenne korrekt, ha egészségügyünk minisztériumi szinten kiállna, és konkrét adatokkal végezne előttünk érthető és hihető összehasonlítást, adna igaz tájékoztatást.
- Csernobil ránk nézve ezt és ezt okozhat, tapasztalataink szerint eddig ilyen és ilyen kihatásokkal járt ..., stb.
- Paksi balhé ezt okozhat, stb. .....
- Egy általános tüdőszűrés velejárója a szervezetre nézve ezt és ezt, stb., stb. ....

És akkor nem borsózna az ember háta azoktól a rémhírektől, melyek a géderlaki, dunaszentbenedeki, uszódi, kalocsai lakosság körében állandósultak rákos megbetegedések és szülési rendellenességek vonatkozásában :(!

Mijo

Thernitibi Creative Commons License 2003.04.17 0 0 44
Hogy hívják a radioaktív nyuszit? PAKSIFÜLES!
Mijo Creative Commons License 2003.04.16 0 0 43

"Kitiltották a mobilokat a műtőkből

2003-04-15 19:23 Tények, Magyar Hírlap

Két olyan orvosi műhiba miatt is per van folyamatban, amely a károsultak szerint a doktor telefonálása miatt történt

Az orvosok ezentúl csak kivételes, sürgős esetben, és akkor is kizárólag a betegek érdekében használhatják a műtőben mobiltelefonjukat. Az egészségügyi miniszter erről azután adott ki rendeletet, hogy a közelmúltban két műhiba történt, mert az operáló orvos telefonált.

Néhány héttel ezelőtt egy beteg hüvelykujja azért bénult le, mert orvosa a telefonhívás miatt félbehagyta a műtétet, majd anélkül varrta össze a sebet, hogy befejezte volna a beavatkozást. Egy másik esetben pedig szülés közben a gátvágást szakította félbe az orvos a telefonálás miatt, az újszülött meghalt, az édesanya maradandó egészségkárosodást szenvedett.

A tiltó rendelet megszületéséig az intézmények a saját szabályzatukban rögzítethették, hogy egy orvos beviheti-e a műtőbe a mobilját. Az asszony ügyvédje szerint a szegedi szülészet ennek ellenére nem védekezhet azzal a bíróságon, hogy ez ott - csipogó és egyéb eléréhetőség híján - kötelező volt.

Az ügyvéd azt mondja, hogy amíg nem volt mobiltelefon, addig is dolgoztak a szülészek, addig is megvárták az ügyekkel azt az orvost, aki éppen a szülést vezette.

Az orvosi kamara etikai bizottságának elnöke egyetért a tiltással. A szakemberek szerint azonban vannak különleges helyzetek, amikor a mobliozás éppen a beteg érdekében történik. Például a több órás szervátültetés miatt is konzultálnak egymással az orvosok."

__________________________________________________

Született nagyon helyesen egy tiltó rendelet, melyben én csak azt tartom szörnyűnek, hogy ez is azt bizonyítja, mifelénk, a mi egészségügyi kultúránkban elemi dolgok regulázása szinte kizárólag rendeletileg érvényesíthető. Talán! Igen talán, mivel arról is híresek vagyunk, hogy szeretjük mindenkori törvényeinket, szabályainkat, rendeleteinket afféle magyaros virtus szerint áthágni.
Mondom talán, hiszen bizony a többség rendkívül pénzéhes, és ha ennek a rendeletnek a megszegése egyéni anyagi veszteséget is képes okozni, lévén az intézmény adott esetben hivatkozhat a tiltásra, akkor talán be lészen tartva, hiszen a balhét ráverik a tisztelt renitens doktor nénire és bácsira.
Igen, szörnyűnek tartom ennek szükségszerűségét, mivel ezen az alapon születhetne rendelet arra is, hogy a műtőben tilos ezentúl krumplit pucolni, hatvanhatozni (közismert nevén snapszli), pacalpörköltet főzni, vagy netán tollaslabdázni, ha az érintettek úri kedve éppen úgy tartaná :(....., de mint potenciális kezelt valahogy még mindig merek bízni orvostársadalmunk többsége józan ítélőképességében, azaz abban, hogy önmaguktól is van annyi eszük, hogy ne műveljék az általam kiragadottakat. Eszerint egy józan ítélőképesség nélküli réteg az, kik miatt ilyen rendeletek kell, hogy szülessenek. Alkalmas egyáltalán ez a réteg szakmája (itt nem hinném, hogy a hivatást ildomos lenne használni) gyakorlására!? Hányan, de hányan vannak ebben az országban, kik szülői ösztökélésre szereztek az orvostudományok terén diplomát, mert az olyan rangos a társadalmunkban. Lehet, hogy nem a műfaj szívből fakadó elkötelezettjeiből kerül ki ez a tilalmat eredményező réteg ...:(!?

Mijo

jujo01 Creative Commons License 2003.04.09 0 0 42
ÉN MINT FUTÓ FONTOSNAK TARTOM:)))

Tíz tipp futóknak.

A beton teljességgel rugalmatlan, ezért a boka-, térd- és csípő ízületei túlzott terhelésnek vannak kitéve. A sérülések megelőzése érdekében ne az aszfaltúton fusson! Válassza a puhább felületeket, mint amilyen például a fű.

Egyenletesség

Jobb heti háromszor futni rendszeresen, mint egy hétig minden nap, a következő héten pedig egyszer sem.

Motiváció

Vond be barátaidat és családodat, vegyél részt jótékonysági futóversenyeken, és próbálj edzőpartnereket találni!

Hosszú futás

Hétvégén vagy amikor több időd van, iktass be egy hosszabb futást. A lényeg a táv fokozatos emelése. A tempó nem igazán lényeges, ha szükséges, állj le és sétálj!

Folyadékfogyasztás

Igyál rengeteg vizet vagy izotóniás italt edzés előtt és közvetlenül utána, még télen is.

Változó sebesség

Nem szükséges teljes sprinteket beiktatni, csak a megszokottnál számottevően gyorsabb szakaszokat.

Pihenés

Sokan nem törődnek vele, de szükséges a jó formához.

Lábbeli

Célnak megfelelő, kényelmes és lábfejedhez jól idomuló futócipőt viselj!

Sérülések megelőzése

A sérülések megelőzése érdekében ne az aszfaltúton fuss! Válassz puhább felületeket, mint amilyen például a fű.

Egészség

Ha sérülés ér vagy beteg leszel, állj le az edzéssel, míg meggyógyulsz, és utána fokozatosan kezd el újra.

Verseny előtti időszak

Ha frissen akarsz versenyezni, csökkentsd az edzésadagot a versenyt megelőző egy-két hétben, s így energiát tartalékolhatsz a nagy napra.

[forrás: Galenus]


Mijo Creative Commons License 2003.04.06 0 0 41

"Előzzük meg a szívinfarktust!
Városi Kórház

Januártól új főorvosa van a bajai kórház I-es számú belgyógyászati osztályának. A kardiológiai profilú osztály élén történt nemzedékváltás a legújabb gyógyászati módszerek alkalmazásával kecsegtet.


Tömören és leegyszerűsítve úgy fogalmazhatnánk, hogy a szívgyógyászatban ma már nincsenek homályos foltok. Az orvostudomány szinte minden szív- és érrendszeri rendellenességnek tudja az okát, és ha a beteget időben kórházba szállítják, elhárítható a közvetlen életveszély. Nem véletlen azonban, hogy a szívinfarktus kapcsán az első 60 percet nevezik az infarktus „aranyórájának”. Ha ugyanis a beteg ezekben a kritikus percekben bekerül a kardiológiára, akkor a ma már jól bevált módszerekkel, a pontos diagnózist elősegítő, legkorszerűbb eszközökkel és gyógymódokkal minimálisra csökkenthető az infarktus nagysága. Dr. Kovács Zsolt nem győzi hangsúlyozni, hogy az infarktust meg lehet előzni. A betegnek háziorvosától tudnia kell, hogyan ismerheti fel a szívinfarktus tüneteit. Mellkasi fájdalommal, szívpanaszokkal a beteg ne halogassa a kivizsgálást. Heves mellkasi fájdalom esetén, ha a gyógyszer bevétele után negyed órával nem szűnik meg a panasz, azonnal kórházba kell menni. Így sok emberéletet lehet megmenteni.

A főorvos nem aggódik amiatt, hogy megnőtt az osztály betegforgalma. Jelenleg 68 betegágygyal rendelkeznek, 16 kimondottan kardiológiai esetekre van kialakítva és 4 intenzív ágy van a koronária-őrzőben. A járóbeteg-ellátás ennek a többszöröse. Mindezt 9 orvos látja el, akik közül 8 belgyógyász, ugyanakkor háromnak kardiológiai, egynek tüdőgyógyász szakvizsgája is van. A korszerű ultrahang vizsgálatok mellett a napokban egy olyan speciális eszközt vonnak be a vizsgálatokba, melynek segítségével a szív a nyelőcsövön keresztül közvetlenül vizsgálható és pontosabb diagnózis állítható fel. Szegedre a klinikára csak szívkatéterezés céljából küldik a betegeket. Szívritmuszavar fellépése esetén helyben ideiglenes pacemaker beültetést is elvégzik, amivel a közvetlen életveszélyt hárítják el addig, amíg a beteget eljut a megfelelő szívközpontba.

Petőfi Népe Online 2003. április 6., vasárnap
Király László"

Mijo Creative Commons License 2003.04.02 0 0 40

"Hemofília

Mi a hemofília?

A hemofília veleszületett vérzési rendellenesség. Becsült előfordulása 30-40 egymillió lakosra számolva.

A hemofília A-s betegekben hiányzik, csökkent vagy hibás egy fontos véralvadási fehérje, a VIII-as faktor termelődése. A hemofília B-s betegekben hasonló elváltozás tapasztalható a IX-es véralvadási faktor termelődéssel összefüggésben. A hemofília "súlyos", ha az érintett alvadási faktor aktivitása kisebb, mint a normális 1 %-a. Ez gyakran okoz spontán vérzéseket. A betegség "enyhe", ha az aktivitás nagyobb, mint a normális 5 %-a és "mérsékelt", ha az alvadási faktor aktivitás ezen két érték között van. A hemofíliás betegek többségének mérsékelt, vagy súlyos a betegsége és spontán vérzéskor vagy sérülések, beavatkozások esetén kezelést igényel. A kezelés gyakorisága változhat a havi több alkalom és az évenkénti néhány alkalom között.

A súlyos hemofília az élet első éveiben jelentkezik. Amint a gyermek önállóan mozogni kezd, vérzések jelentkeznek az izületekben (különösen a nagyobb megterhelésnek kitett testtájakon, úgymint a térdek, a bokák és a csípő). A bevérzések komoly fájdalommal járnak, és gyakran deformitást és mozgásképtelenséget eredményező izületi károsodáshoz vezetnek. Életet vagy végtagot veszélyeztető vérzés is kialakulhat az izmokban és a lágy szövetekben; esetenként súlyos gastrointestinális vérzések, hasűri bevérzések keletkeznek. Állandó veszélyt jelent a koponyaűri vérzés lehetősége is. Felületes sérülések, foghúzás vagy más kissebészeti beavatkozás csakúgy, mint a nagyobb műtétek csillapíthatatlan vérzést idézhetnek elő.

Hemofília A

A hemofília A egy X kromoszómához kötött recesszíven öröklődő betegség, mely csak a férfiakban okoz tüneteket, míg a betegség átörökítése a nőkhöz kötődik. Egy hemofíliás lánya mindig hemofília hordozó. Az ő fiainak 50 % a kockázata, hogy hemofíliás lesz, és a lányainak 50 % a kockázata, hogy hemofília hordozó legyen.

Hemofília B

A hemofília B a hemofília A-val azonos módon öröklődik, de ötször kevésbé gyakori. Klinikai megjelenése hasonló a hemofília A-hoz, és csak vérvizsgálattal lehet attól elkülöníteni.

Néha Christmas betegségnek is hívják, az első beteg neve alapján, akin felismerték.

Hemofíliás betegek gátlótestekkel (inhibitorokkal)

Inhibitoroknak nevezik azokat a neutralizáló antitesteket, melyek hemofíliás betegekben, a hiányzó alvadási faktorpótlás során termelődnek. Az inhibitorok előfordulása, mely a hemofília A és B kezelését megnehezíti, hozzávetőleg 10-30 % hemofília A-s és 3-5 % hemofília B-s betegekben. A legtöbb ilyen antitest 20 éves kor előtt jelenik meg. Nehéz azon hemofíliások kezelése, akiknek inhibitoraik vannak. Klinikailag, a legtöbb inhibitort akkor ismerik fel, amikor a pótló kezelés során nem javul a beteg állapota. Az antitesteket immunológiai vizsgálattal mutatják ki, és az inhibitor szintjét Bethesda egységekben fejezik ki (BU)."

Mijo Creative Commons License 2003.04.02 0 0 39

Jajjj má' neee :)!
Előzmény: jujo01 (38)
jujo01 Creative Commons License 2003.04.02 0 0 38
ÉRTETTEM!
Előzmény: Mijo (36)
Mijo Creative Commons License 2003.04.02 0 0 37

"Fertőzéseket terjesztenek a testékszerek

2003-03-27 09:38 MTI

A higiénia hiányosságai miatt gyakoriak a megbetegedések, ezért az olaszországi Lombardiában szigorítják a szabályokat

Lombardia harcot hirdetett a szabályozatlan testékszerviselés ellen. Miután a közelmúltban hepatitisz következtében meghalt egy 24 éves fiatalember, aki a nyelvén elvégzett piercing következtében fertőződött, az észak-olaszországi régió közigazgatása rendelet kibocsátására készül, amelynek ételmében ezentúl csak orvosok végezhetnek a testékszer elhelyezésére szolgáló piercinget külön erre kijelölt helyiségekben.

A rendelet azt is előírná, hogy kiskorúak csak szüleik írásos engedélyével szúrathatnák át bármilyen testrészüket, kivéve a fülcimpákat, amelyeknek átszúrása ezután is elvégezhető lenne orvosi felügyelet nélkül.

Piercing és tetoválás elvégzésénél a kellő higiénia hiánya a legfőbb előidézője az olyan veszélyes fertőzéseknek, mint a hepatitisz vagy a HIV. A lombardiai egészségügyi hatóságok kifogásolják, hogy a piercingelők és azok nagy része, akiken a testékszert elhelyezik, alig vagy egyáltalában nincsenek tisztában a lehetséges komplikációkkal. A piercinget "sebészeti beavatkozásnak" kellene minősíteni és ezért csak orvos végezhetné azt. A lombardiai hatóságok véleménye szerint egész Itáliára vonatkozóan kellene ilyen rendeletet kibocsátani, különös tekintettel arra, hogy nagy divat a testékszer.

A piercing lényege, hogy ékszert illesztenek a testrészen tűvel vagy modernebb eszközzel létesített nyílásba. A test legkülönbözőbb részein viselnek ilyen ékszereket, szemöldöktől egészen intím testrészekig. Orvosok szerint a lehetséges komplikációk közé sorolhatók az idegkárosodások, a funkciózavarokkal járó fertőzések és sebhelyek. Az is előfordul azonban, hogy az illetőknél súlyos allergiát okoz a felhasznált anyag - mutatott rá az APA jelentése."

Mijo Creative Commons License 2003.04.02 0 0 36

Julika kedves, ha nem saját gondolatainkat jegyezzük, akkor jelöljünk forrást, mert így zavaró lehet. Azt meg ugye nem akarjuk :)!?

Hali: Mijo

Előzmény: jujo01 (33)
jujo01 Creative Commons License 2003.03.31 0 0 35
PATIKA! (bocsi):))))
Előzmény: jujo01 (34)
jujo01 Creative Commons License 2003.03.31 0 0 34
A hely, ahová nem mindig szívesen, de mindig bizalommal megyünk be...

... A PAIIKA!!!

A megfelelő gyógyszer kiválasztása legtöbbször a szakorvos felelősséggel járó feladata, kisebb megbetegedések esetén azonban a gyógyszertárban a gyógyszerész szakértelmére bízhatjuk magunkat.
Az a gyógyszer, ami ismerősünknek bevált, nem feltétlenül lesz hatékony számunkra, és ez még a kisebbik baj. Ha több gyógyszert is szedünk egyszerre, azok hatóanyagai esetleg olyan kölcsönhatásba léphetnek egymással, aminek komoly egészségkárosodás lehet a következménye. Ha a pult - vagy "patikai" nyelven szólva tára - mögött álló, a gyógyszerekről sokéves tanulmányainak eredményeképpen magas fokú ismeretekkel rendelkező szakemberhez fordulunk kérésünkkel, biztosak lehetünk benne, hogy szakszerű segítséget kapunk.

üdv:JUJO

jujo01 Creative Commons License 2003.03.31 0 0 33
Élet, erő, egészség - A kalciumról másképpen


A napi kalcium-szükségletünk mintegy 80%-át kell fedezniük a tejtermékeknek, és csak a fennmaradó 20%-ot biztosítsák egyéb élelmiszerek. Így egy bögre tej, egy pohár joghurt és egy adag félzsíros sajt felel meg a kívánatos napi mennyiségnek.

A kalciumban gazdag tejtermékek rendszeres fogyasztása elengedhetetlen a csontok egészséges fejlődéséhez. Ez köztudott, de melyikből mennyi legyen az étrendünkben naponta? Hány éves kortól kezdődően kell növelni a mennyiséget? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre válaszolunk az alábbiakban – olyan tényekkel, amelyek már nem annyira ismeretesek.

A csontok és a fogak fő összetevője a kalcium, azok szilárdsága, keménysége nagymértékben függ tőle. Egész kis mennyiségben jelen van a vérben, és közrejátszik a véralvadás folyamatában, az izom-összehúzódásban, a hormontermelődésben is. Röviden szólva: nem tudunk egy kézlegyintéssel átsiklani a kalcium-bevitel kérdésköre fölött. Még ha úgy tűnik is számunkra, hogy a csontok “mozdulatlanok”, azok mégis élnek, és állandóan megújulnak. Innen ered a szervezetünkben naponta felszívódó kalcium-mennyiség jelentősége. Ennek arra kell ösztönöznie minket, hogy többet fogyasszunk belőle.

Küzdelem az erős csontokért

A felmérések szerint a legtöbb embernél a kalcium-bevitel sajnos a kívánatos mennyiség alatt marad. Ez a hiány azonban nem rögtön mutatkozik meg, a következménye még kevésbé. Minthogy a kalcium-mennyiségnek állandónak kell lennie, a csontok olyan tartalékot jelentenek, melyből szükség esetén a szervezet meríthet. Az idő múlásával a csontváz törékennyé válik. Ezért már a legfiatalabb kortól kezdve törekedni kell az elegendő mennyiségű kalcium bevitelére. Ha ez bejut a szervezetbe, a növekedés során a csontok a kellő módon fejlődhetnek, és ami a legfontosabb, elérhetik az optimális sűrűséget.

Egy fiatal lány esetében a csonttömeg mintegy 40 százaléka az ifjúkorban képződik. Vagyis a még fiatalon jól megalapozott csontrendszer jelenti a csontritkulás legjobb ellenszerét, megelőzését. Azt is tudni kell, hogy a gyermekkori késedelem soha nem hozható be! Felnőtt korban ugyan a kalcium továbbra is szerepet játszik a csontok megújulásában, kalcium-szükségletünk mégis csökken. Mintegy 900 mg-ra naponta, míg ifjúkorban 1200 mg-ra emelkedik.

Többféle tejtermék naponta

Annak érdekében, hogy szervezetünk elegendő kalciumhoz jusson, tanácsos naponta, minden étkezéshez valamilyen tejterméket fogyasztani. Sőt uzsonnára is, ha az életvitelünk úgy diktálja, hogy tartunk egy kis pihenőt délutánonként. Eközben azonban mindig nézzük meg a fogyasztott tejtermék zsírtartalmát – ami legyen mindig alacsony, vagy 0 értékű. Hiszen ha erre nem figyelünk, és naponta valóban háromszor vagy négyszer eszünk sajtot, az túl sok lipidet jelenthet a szervezet számára. Ezért kell mindig sovány tejet, tejterméket választani – ezek ugyanannyi kalciumot tartalmaznak, viszont sokkal kevesebb zsír kerül velük a szervezetbe.

Ha otthon készítünk süteményt, édes tésztát, abban is bőven használjunk tejet, tejszínt stb.

Egyetlen nap folyamán az ideális tejtermék-variáció az lenne, ha 45%-os sajt mellé fogyasztanánk 25%-osat is, valamint két további 0%-os tejterméket. A felnőtteknek ezen felül nem feltétlenül kell több tejterméket fogyasztaniuk, viszont a terhes nőknek, szoptatós anyáknak igen, sőt elengedhetetlen a számukra. Ez a kiegészítés nemcsak a mamának fontos, hanem segíti a baba csontfejlődését is.

Tejtermékfogyasztás mozgással

Hasonlóképpen növelni kell az 55 év feletti nők kalcium-bevitelét, ezért tanácsos naponta joghurtot vagy valamilyen fehér sajtot uzsonnázniuk – persze 0%-osat, hogy elkerülhető legyen a súlynövekedés. A csont sűrűségének csökkenése a korral járó természetes folyamat. A nőknél 50 és 80 év között ennek mértéke átlagosan 30%, mialatt csak 10% a férfiak esetében. Az oszteoporózis (csontritkulás), mely a változó kor után mintegy tíz évvel szokott fellépni, ennek a folyamatnak a következménye. Egyes esetekben a D-vitamin hiánya s okozhatja, hiszen ez a vitamin segíti a kalcium felszívódását, a csontokban való megkötődését. Amikor ez utóbbi nem következik be, annak genetikai oka éppúgy lehet, mint a mozgáshiány. A legkívánatosabb, ha a tejtermékek rendszeres fogyasztásához mindennapos sport, testmozgás társul.

Az erkölcsi tanulság: ha elmúlt valaki ötven éves, a fentiek betartása jól felfogott érdeke, egyúttal kötelessége is – ha nem akar hajlott hátú, eleséskor súlyos következményekkel kórházba kerülő idős emberré válni.

A kalcium-szükséglet kor szerinti változása

A napi bevitel kívánatos mennyisége egy életen átváltozik, mégpedig az alábbiak szerint:

1-3 éves korban 500 mg
4-9 éves korban 800 mg
10-18 éves korban 1200 mg
18 év fölött 900 mg
a terhesség utolsó harmadában, vagy szoptatás idején 1200 mg
>55 év fölötti nőknél, illetőleg 65 év fölötti férfiaknál 1200 mg
A napi kalcium-szükségletünk mintegy 80%-át kell fedezniük a tejtermékeknek, és csak a fennmaradó 20%-ot biztosítsák az egyéb élelmiszerek. Például: egy bögre tej (360 mg) + 1 joghurt (200 mg) + 1 adag lyukacsos sajt (200 mg) felel meg a kívánatos mennyiségnek egy 18 és 55 év közötti nő számára. További példák, hogy viszonyítani és tervezni tudjunk: 1 joghurt = 150 gr fehér sajt = 1 pohár tej = 40 gr camembert sajt = 20 gr lyukacsos sajt = 180 és 200 mg közötti kalcium-mennyiség.

Mit kell tenni tejérzékenység esetén?

Amennyiben valaki nehezen emészti meg a tejet, többféle megoldás kínálkozik a probléma orvoslására. Először is a tejet sajttal lehet helyettesíteni: a szervezet által nehezen viselt laktóz módosul a sajt érlelése során. Lehet továbbá tej helyett szójalét inni, de csak kalciummal dúsítottat. Az étkezésekbe azután sok zöldséget és gyümölcsöt kell beiktatni, előtérbe helyezve a parajt, a brokkolit, a kerti borsikát és a száraz gyümölcsöket. Azért ezekkel önmagukban nem lehet pótolni a tejet és a tejtermékeket. Ezért egészítsük ki a sok zöldség és gyümölcs fogyasztását azzal, hogy nagy mennyiségű, kalciumban gazdag ásványvizet iszunk naponta. Végezetül, tejérzékenység esetén feltétlenül konzultálni kell az orvosunkkal, aki szükség esetén gyógyszer formájában oldja meg a kalcium pótlását.

Mijo Creative Commons License 2003.03.27 0 0 32
Mijo Creative Commons License 2003.02.18 0 0 31

De most Attila, gondolj bele. Nem elég, hogy a fene sem tudja valójában mi minden szar jutott a szervezetünkbe Csernobil miatt, meg hát ne feledkezzünk meg arról a kis déli kalandról se, amihez tevőlegesen asszisztáltunk balkáni attak címszó alatt. Mindezekről akkor lesz majd hírünk, de akkor aztán íziben a ló másik oldalára esvén, ha majd valamelyik rangos és a témában jártas doki pénzszűkében kiadja könyv formájában feldolgozva :(! Mindemellett esszük és isszuk azokat a moslékokat, melyek lám, tudottan és publikáltan tartalmaznak olyan elemeket, melyek negatív kihatása vagy már ismert, vagy mégcsak nem is ismert, de hát ki tudja ... Nem elég hogy a pialobbi uralma olyan szintetikus és tablettás pancsolmányokat tesz az asztalra, melytől szép lassan elhülyül fél ország, és bagó lóg ötévestől százig milliók szájában, a narkó elterjedéséről nem is beszélve, még a "káros szenvedélyektől mentes" életmódot folytatók is nagy eséllyel pályázhatnak tőlük távolálló okok miatt rákos daganatokra, belgyógyászati és egyéb egészségügyi problémákra :(((!

Mijo

Előzmény: zsebia (30)
zsebia Creative Commons License 2003.02.17 0 0 30
Hirdessünk versenyt: ki talál a konyhájában, olyan bolti eredetű élelmiszert, amely nem tartalmaz E-t!!
Előzmény: Mijo (28)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!