Keresés

Részletes keresés

Katana750 Creative Commons License 2023.06.27 0 0 8774

Na szóval! Voltam katona is de a Katana az más. aug. 15. kedd nagyon jó indulás, lefelé nyugalom lesz, ilyenkor már bőven a nyugat Európába tartó törökök lesznek az úton majd hazafelé. A röszkei OMV arcátlanul drágán mér minden üzemanyagot, én a szegedi Auchan kúton szoktam teletankolni vagy közvetlenül a határ előtt a régi 5-ös út végén van egy maszek kút.(M.Oil ha jól emlékszem a nevére). Átérsz Szerbiába és indul a menet. Folytatódik a pálya E-75 és Szabadka(Subotica) előtt fizetőkapu de nem azoknak akik délnek tartanak! Csak húzol egy jegyet! Fizetés Belgrád előtt(Beska) 720 RSD. vagy 6,50€, vagy kártya. Eldöntöd, hogy mész tovább az elkerülőn vagy keresztül mész Belgrádon!(én az utóbbit szoktam). Belgrádot elhagyod, megint kapu és megint csak jegyet húzol! Ezután fizetni ott kell ahol elhagyod a pályát. Szerbia-Észak-M. határa Presevo, előtte fizetőkapu, 1690 RSD vagy 14,50€ vagy kártya. Észak-M. belépés Tabanovce, azonnal folytatódik a pálya. 5 fizetőkapu lesz, mindnél fizetni kell! Kumanovo 60 MKD.vagy 1€, vagy kártya. Veles 80 MKD 1,50€, kártya. Gradsko 60 MKD. 1€, kártya. Demir Kapija 80 MKD 1,50€, kártya Gevgelia 100 MKD. 2€, kártya. Ennél részletesebben nem tudom. Görög belépés Evzoni, a határ után rögtön kapu, 1,80€ vagy kártya. Irány Thesszaloniki-Chalkidiki-Sithonia-Sarti. Ha végig szaloniki körül a pályán mész lesz még egy kapu, úgy rémlik 2,20€ de erre nem esküszöm meg, gondolom nem is lényeg! Előre fizetős autópálya díjfizetés van(ENP. Szerbiában) de minek? Minden héten mész? Akkor van értelme esetleg(szerintem felesleges). Szóval nem kéne bonyolítani! Amikor ti jöttök mi már javában kinn leszünk de mi Korinosba megyünk az olimposzi riviérára. Tankolás az Észak.M. belépés utáni második kúton(Lukoil). Nagyon rendben van. Én a görög határ előtt újra teli szoktam rakni. A határon OKTA. benzinkút. Kb. ennyi. 

Előzmény: FerAnd! (8773)
FerAnd! Creative Commons License 2023.06.27 -1 0 8773

Szia Katona!

Köszönöm a jó tanácsokat. Kiegészítve...

Aug 15.-én este indulnánk (kedd)..  Visszafelé köv. hét hétfőn reggel, délelőtt.

Utolsó nap annak függvényében indulok el este korábban, vagy később, hogy kb mi hallható, mi várható a határátkelőkről. Bp mellől megyünk.

Terv alapján Szeged mellett tankolok, ahogy írtad.. És azzal bőven Macedóniába kell érnem. Mivel Macedóniát látni szeretném nappal, így ottani idő reggel 5-re oda szeretnék érni... Gondolom azt az 575 km Szerb területet pihenővel 6 óra alatt teljesíthetem. Sima pihenőknél nem állnék meg sehol, inkább benzinkutaknál. Tudom fizetősek a WC-k...

Fórumokat olvasgattam, annyira még nem világos, hogy melyik országban hány kapunál kell fizetni. Emiatt készülők, hogy majd kártyával kiegyenlítjük.. Ha meg nem megy a rendszer, akkor apró € -val.

Írt valaki Görögről egy fórumban, hogy előre feltöltés autopályára..??? Nem tudtam értelmezni.. Szóval.. Bp. Sarti közötti úton, Magyarország 7 napos matrica, Szerbia, Macedónia és Görög kapus rendszerű, helyszínen fizetős?? Ez érdekelne elsősorban.

Köszönettel

Előzmény: Katana750 (8772)
Katana750 Creative Commons License 2023.06.26 -1 0 8772

Nem írtad, hogy mikor mész(a nap a fontos) mert a határokon, fizetőkapuknál nagyon változókat lehet kényszerpihizni. Péntek szombat űberszívás! Hétköznapra jó időzíteni az utazást. Én vagy 10 éve így viszem a családot GR.-ba. Az utolsó percekben semmi lehetőséged nincs változtatni az irányon csak visszafordulni. amúgy benzinkutakon Wifi és szerb-makedón határkamerák megnézése! Ezek linkjeit feketefelhő fórumtárs feltette többször de nem itt hanem azt "autóval Görögországba" topikon. Én is számos alkalommal leírtam a menetet, határokat, alternatívákat, tankolást, okoskodásokat(a Balkánon leszünk) szóval kitárgyaltuk sokszor. Ha gondolod rákattintasz a nevemre és megtalálod valamelyik hsz.-ban amit keresel! Ha nem akkor jöhetnek a továbbiak! Nagy vonalakban: Tankolás itthon a határon(előtte) csurig mert Szerbiában drágább. Észak Makedóniában a belépés után 15km.-el Lukoli, kártya rendben. Fizetőkapuk szintén. Nincs olyan, hogy benyögnek valamit. Látod, hogy mennyit kell fizetni és kártya! € apró jó ha van mert műszaki okok miatt előfordulhat probléma én még nem jártam így. Szártiban 2-3 éve voltunk csak vacsorázni az Emmanuelben volt egy nagy áruház a főút mellett. Egyszerű gíroszosok vannak rengetegen. Augusztusban a legmelegebb az Égei-tenger. Mi aug. 8-18 között leszünk az olimposzi riviérán. A Sithon travel irodában lehet foglalni helyet a hajókirándulásra. Nagyon jó buli. Elsőre ennyi, ha nem találsz valamire választ kérdezz nyugodtan, legfeljebb megkeresem én amit írtam és leírom, hogy hol találod meg. 

Előzmény: FerAnd! (8771)
FerAnd! Creative Commons License 2023.06.26 0 0 8771

Sziasztok!

Sartira utazunk augusztusban. 18 éve busszal már jártam ott, de az utazással akkor nem kellett foglalkoznom. Most családosan, gépkocsival utazunk. Tudom, kb 13-14 óra a minimum utazási idő... (+határátkelők, pihenések, stb)

Infót szeretnék az útról, az ott tartozkodásról, stb... 

- Iratok: Szerb, É.Macedónia és Görög határátkelő: személyivel átmehetünk, az okés. De általában kb mennyi a várakozási idő a határnál? Ill. néznek-e csomagokat? Éjszaka utaznánk... (van-e értelme annyit rászámolni az útra, hogy akár határátkelőknél több órákat várakozzunk?? Hol lehet érdeklődni utólsó percekben is akár, hogy kb mekkora a határ forgalom?)

- Benzin vásárlás...??? HA ismert-, nagy kúthálózatnál (Lukoil, Mol, OMW, stb) tankolunk, lehet mindenhol kártyával vásárolni? Nem szeretnék váltani €-n kívül semmit...

- Autópálya használat... Tudom, hogy Magyarországon kívül mindhárom országban kapus rendszer van.. Ha megállítanak, "benyögnek" egy értéket... Lehet kártyával fizetni ezeknél? A biztonság kedvéért viszek 1 eurósokat.. ill. euró centest is... Max bukóval, de euróval fizetjük ki...

- Bolt: Sartiban fellelhető nagy bolt? Pl. hogy vizet, tejet, kenyeret, alapvető élelmiszereket vegyünk?

- Étkezési lehetőség??? HA nem a nagy éttermeket nézzük, egyszerű gíroszosok vannak még?

- Víz: Aug közepe még jó idő a strandolásra?

- Hajózás: Atosz hegy megnézése, ill. tengeri hajókázási lehetőség?

Ha valaki mostanság járt arrafelé, ezen információkkal kisegítene? Csak felkészülnék jobban...

Előre is köszönettel,

Bujazliz Creative Commons License 2023.06.11 0 1 8770

A Sithonia félszigetet - néhány felkapott helyének kivételével - nem a tömegturizmus jellemzi. Az oka részben a kevés lakott falu, város.

Sarti lakosainak száma 1100 körül van, Niktinek úgy 2-3000 lakosa van. Nyáron minkét "nagyváros" egyenként 60-80 ezer turistát fogad.

Luxus szállodák sora van Neo Marmaras mellett. A félsziget "fővárosa" az eldugott Sikia, a maga kb.2500 lakosával.

Rendkívül szép a sikia öbölcsoport (mind kék zászlós partokkal).

Bulira eldugott öblök vannak a déli parton (pl. az autós navigáció által is ismert Tigania-beach nagyszerű éteremmel és bárral, de érdemes délelőtt 10 órára odaérni, mert utána már kevés a pálmaleveles árnyas napozóágy.)

Ha valaki igazi görög helyi vásárt akar látni (nem a turisták miatt van!), akkor minden szombaton a Sikia faluban, és minden csütörtökön a Neo Marmalas kikötőben  megtalálja.

Ormos Pamagiakos-ról (Nikititől 8 km-re délre) egy nagy 4 árbócos fahajón egész napos turistakirándulást (Athos körbehajózása, delfin nézés, eldugott öblökben a Diaporos szigeten hajóról fürdőzés, stb.) lehet megejteni.

Mi már 9 éve a Sithonián töltjük a nyarakat.

Az ottani görög emberek fantasztikusak. 2014-ben Sikia öbölnél  (kb.10 házból álló Valti falu) nyaraltunk. Reggel 9-kor (az ott még korai időpont) a Sikia falu pékje egy szakadt furgonon hozta a még meleg kenyér és pékárut (isteni finom volt bármelyik). Én a kukoricás kenyért preferáltam. 2 évvel később szintén ott nyaraltunk. Amikor megérkezett a pék én is odamentem friss kenyérért. Amikor meglátott melegen üdvözölt és már kérés nélkül csomagolta a kukoricás kenyeret.

Egy más világ.

Sarti nagyon zsúfolt, de pezsgő élet van ott.

Előzmény: Tala bay (8768)
feketefelho Creative Commons License 2023.06.03 0 0 8769

Nem tudom hol kerestél videókat, de a Youtube tele van a Chalkidiki starndjairól, falvairól készült videókkal.

Itt van három az általad kérdezett helyekről ...

Sarti: https://youtu.be/DbDceNiiHws

Neos Marmaras: https://youtu.be/y_ztI6dvfWA

Nea Potidea: https://youtu.be/N6pzW352xys

 

Én eddig csak futólag jártam Chalkidikin, így csak az olvasott dolgokat tudom mondani. 

A görögök szerint Kassandra-félszigeten AI-s ellátású szállodákat (is) lehet találni, Sithonia a csendesebb nyaralást kedvelők helye természeti szépségeivel, Athos pedig egy külön állam, ott elég kevés a nyaralóhely.

Ha a fenti linkekre kattintasz, a Youtube ajánl még egy csomó más videót is a környékkel kapcsolatban.

Nagy bazározásra ne számíts, a legtöbb település elég kicsi (persze üzletsor mindenütt van), Nikiti kivétel, ott még egy Lidl is épült.

A Google Street View segítségével elég sok település bejárható, vagy fényképek nézegethetők a helyről, így jobban meg tudod nézni azokat, ami téged érdekel. 

(Narancspart? Érdemes a lábad elé nézni, nehogy valami .... lépj. A táj természetesen nagyon szép.)

Előzmény: Tala bay (8768)
Tala bay Creative Commons License 2023.06.02 -1 0 8768

Sziasztok!

 

Remélem van itt valaki...régiek a bejegyzések.

Nyáron mindössze 4 napra megyünk a Chalkidiki félszigetre. 

A tenger mindenhol gyönyörű. Viszont én pluszban olyan helyet keresek ahol esténként van élet, tavernák bazarak...az első nap biztos Nikitiben fogunk aludni. Ezek után merül fel Sarti  Neos Marmaras Nea Potidea .Sajnos a városokról alig találok videót, de amit találtam az alapján Sarti kicsinek tűnik. Viszont ahhoz nagyon közel van az Orange beach amit nagyon szeretnénk látni. Ezekről a városokról tud valaki ebből a szempontból valamit? Még egy lehetőség lenne Pefcohori, ami nagyon klassznak tűnik azonban innen kissé messzebb van.

Van-e esetleg buszjárat a városok közt vagy feltétlen kocsit kell bérelni? 

Köszi

feketefelho Creative Commons License 2023.03.19 0 0 8767

Köszönöm. 

Mivel elég régi volt a hozzászólás, nem reméltem, hogy Emőke válaszol, de így is tökéletes, legalább lesz kiindulási alapom.

időközben megkerestem a GrandTours-ot is (FB), de az érdemi válasz még nem jött meg tőlük. Gondolom van telepített idegenvezetőjük kint, aki intézi az ilyen ügyeket. A fakultatívok közt megtaláltam náluk az athosi kirándulást, gondolom a saját utasaik is kint jelentkeznek erre.

A Sithon travel irodáját megtaláltam a Google térképen, nekem ők is megfelelnének, de mivel Emőke azt írta jobb a Grand, hát elkezdtem őket keresni (júliusban megyünk, addigra csak kiderül).

Előzmény: Freyy man (8765)
Freyy man Creative Commons License 2023.03.18 0 0 8766

Nem írtam, nem is kérdezted, de a Sithon irodája egy kis tér sarkán van, az Óváros déli részén. Teljesen üres volt mindíg, amikor néztem (a másik nem), úgyhogy lehet, a másik jobb.

Előzmény: Freyy man (8765)
Freyy man Creative Commons License 2023.03.18 0 0 8765

Szia

 

Nem tőlem kérdezted, de meglátásom szerint csak a Sithonnak van irodája ott helyben közvetlenül, a Grand Toursnak én nem láttam irodáját. A másik utazásszervező iroda (kettőre emlékszem) amúgy az Obelixel szemben volt.

Előzmény: feketefelho (8764)
feketefelho Creative Commons License 2023.03.18 0 0 8764

Szia!

Olvastam az útleírásod :-)))

Idén mi is oda megyünk nyaralni és szeretnénk elmenni egy Athos hajókirándulásra is.

Írtad, hogy a Grand által szervezett jobban tetszett, mint a Sithon Travelles.

Van a Grand T-nak irodája Sartin? Ha van, akkor hol? (Keresem, de nem találom....)

Előzmény: Emőke1 (8517)
_f.laci_ Creative Commons License 2022.07.22 -4 0 8763

Köszi szépen!

Előzmény: Katana750 (8762)
Katana750 Creative Commons License 2022.07.21 -4 0 8762

Meg is jöttünk haza, a 95-ös ára Szerbiában 199-203 rsd. Észak-M.-ban 98,50-99 mkd./ liter.

Katana750 Creative Commons License 2022.07.20 -4 0 8761

Ok. Holnap biztos soká érünk haza mert reggel 7-kor indulunk. De pénteken megírom. Úgyis bemegyünk szerb benzinkútra megnézni a határinfót.

Előzmény: _f.laci_ (8760)
_f.laci_ Creative Commons License 2022.07.20 -1 0 8760

Mi meg mindig hajnalban érünk a szerb makedón határra, de soha nem volt több 10-20 percnél...

Reméljük ez nem változott...

Nézd már meg légyszíves hogy nagyjából makedónban vagy szerbiában olcsóbb a benzin, mert hétfőn megyünk, jó lenne friss info, hol érdemes kifele teletankolni...

Jó utat hazafelé!

Előzmény: Katana750 (8759)
Katana750 Creative Commons License 2022.07.20 -3 0 8759

Egyik határátlépésünk sem hajnalban volt. Tompa 01:00, Prohor P. 07:00, Mrdaja 10:00 kb. Holnap reggel indulunk haza.

Előzmény: _f.laci_ (8758)
_f.laci_ Creative Commons License 2022.07.20 0 0 8758

De hajnalban azért jobb a helyzet, nem?

Előzmény: Katana750 (8757)
Katana750 Creative Commons License 2022.07.20 -3 0 8757

Nem véletlenül használtam és ajánlom más hazánkfiának(lányának) a kishatárt! 15 perc volt a kettő. Persze egy óra kerülő legalább amíg Kumanovónál visszakavartam a pályára, de megérte! Holnap hazafelé azért megpróbálom a fő átkelőket! Talán Röszkén nem.

Előzmény: Clint Fastfood (8756)
Clint Fastfood Creative Commons License 2022.07.20 -3 0 8756

Szerda délelőtt 11 órakor ez a helyzet Presevónál Szerbiából Észak-Macedónia felé :-(((

 

Még a járdán is engedik az autókat, hogy haladjon a forgalom. Mi van errefelé vajon a hétvégén?

 

Tevemadár Creative Commons License 2022.07.20 -2 0 8755

Péntek reggel kb. 5kor....

Előzmény: zs_dtl (8754)
zs_dtl Creative Commons License 2022.07.19 -3 0 8754

A hét melyik napján volt az a 2.5 óra szerb/mac, hány óra tájt jártatok ott?

Előzmény: Tevemadár (8749)
Katana750 Creative Commons License 2022.07.19 -2 0 8753

Közelítitek! Átírta a telóm😃

Katana750 Creative Commons License 2022.07.19 -3 0 8752

Ez teljes mértékben attól függ, hogy merről közelítetek meg Szártit.

Előzmény: Salamonné (8751)
Salamonné Creative Commons License 2022.07.19 -5 0 8751

Sziasztok,

 

szeretnék segítséget kérni, augusztusban utazunk Sartira autóval, milyen autópályadíjakra lehet számítani? Nem találtam friss adatokat.

 

Köszönöm előre is,

Szilvi

Katana750 Creative Commons License 2022.07.18 -3 0 8750

Örülök ha hasznos ami írok. Utánfutóval kicsit odafigyelős, de járható az út Vraje, Prohor Pcinsnki, Pelince viszonylatában. Mindenképpen jobb mint órákat sütni a fő határátkelőkön. És sem bírálom semelyik náció határőrizeti szervét. Dolgoznak. Mi legyünk okosak, rugalmasak. Görögország kárpótol. Megyek is a tengerbe🏖

Előzmény: Tevemadár (8749)
Tevemadár Creative Commons License 2022.07.18 -4 0 8749

Szia Katana750

 

Először is: köszi a sok hasznos infot.

 

A lényeg: mi egy hete jöttünk haza Halkidiki/Sarti/Platanitsi Camping .ből, utánfutóval. Odafelé a szerb/mac összevont (!) határon 2.5 órát álltunk, Görögöknél kb. 40percet. Tompán mentünk át. Odafelé kb. este 20:00 körül, hazafelé 23:30 körül. Hazafelé 10 kocsi volt előttünk (számoltam) 45 perc volt, odafelé nem tudom mennyi kocsi, de a 40 perc ott is meg volt.

A határőrök érdekében annyit: babával voltunk és utánfutóval (zárt, kivülről nem belátható), nagyon rendesek voltak, csak bekukkantottak, de nem kellett kipakolni. (nem is volt nálunk semmi + dolog)

Szerintem alaposan végzik a munkájukat - és mindez: ->  4-10 perc / kocsi.... :( :-( :-(

 

 

ui.: Nem tudom hogyan bírja ez a sok ember (minden határőrre IS értem), de velünk mindegyik udvarias, picit humoros volt (a gyerek elsötített üveg mögött utazott..).  Nem védeni akarok senkit (Értelmes egy mondat lett..).

Csak egy tapasztalatot osztottam meg, vélemény nélkül.

Előzmény: Katana750 (8747)
Katana750 Creative Commons License 2022.07.15 -3 0 8748

Itt tudod megnézni a szerb, makedón határt! https://kamere.amss.org.rs/ A makedón-görögöt http://www.roads.org.mk/411/live-webcast

Katana750 Creative Commons License 2022.07.15 -4 1 8747

Augusztus végén annyi előnyöd lesz lefele, hogy nagy esély van nagy határok zökkenőmentes átjárására! Röszke-Horgos, Presevo-Tabanovce, Bogorodica-Evzoni

Előzmény: Gaborxg (8746)
Gaborxg Creative Commons License 2022.07.15 -5 0 8746

Nagyon köszönöm.  Én hajnalban indulnék, nejem szerint a gyerekek miatt éjjel induljunk. Te is az éjszakai indulást írtad, így 2:1, megfogadom. Inkább indulunk előző nap, azaz csütörtök éjszaka.

Előzmény: Katana750 (8745)
Katana750 Creative Commons License 2022.07.15 -4 0 8745

Ötvenpár kilométerrel vagyok Szárti előtt. Vasárnap 22:30 kor indultam. A határinfók, kamerák maximális figyelembe vételével utaztunk. Így Tompa-Kelebja 10 perc, Prohor Pcinski-Pelince 15 perc, Mrdaja-Doirani 15 perc volt a határvárakozásunk. 2x álltunk meg 10-10 percre szendvics, pisi, határkamerák nézése WiFi-s benzinkúton. 13 és fél óra alatt gurultunk le. Pont jó így leérni mert a szoba már kivolt takarítva, nem kellett várnunk.

Előzmény: Gaborxg (8744)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!