Keresés

Részletes keresés

corvi01 Creative Commons License 2017.02.26 0 0 81213

Szinte biztos, hogy az utóbbinak tojógörcse lehetett!(?) Erre utal, hogy a ketrec alján zavartan mászkált, keresett szerencsétlen valamilyen letojási fészeklehetőséget, szelíd volt, viszont a hímet távol tartotta. Ezt annak a lódoktornak észre kellett volna venni! :(

A korábbi kettő meg könnyen lehet, hogy még a kereskedésben vmivel fertőződött, pl. az ottani rossz tartás,,, megfázás, in-higiéniás körülmények, ismeretlen helyekről származó madarak karantén nélküli összezárás stb. és ezt tudván is lelketlenül eladták, a baj meg csak később jelentkezett.  Ahogy mondod, egy boncolás leleplező erejű lehetett volna...

Előzmény: cavecat (81212)
cavecat Creative Commons License 2017.02.25 0 1 81212

Mennyire jó az állatorvosotok? Madarakra szakosodott (egzotikus állat orvos), vagy "kutya-macska" doki?

Érdemes lett volna felboncoltatni a pipit, de gondolom ezt most már buktátok. 

Ilyenek jutottak eszembe:

* Az elsö két papeszról azt írtad, 2 héten belül elpusztult. A költözés nagy stressz a madárnak, kb. két hét amíg túlteszi rajta magát, addig erösen le van gyengülve az immunrendszere. Nem kell hozzá rejtélyes fertözés, bármilyen vírus/baktérium (amit amúgy legyürne az immunrendszere) elviheti az elsö két hét alatt.

* A második két papeszt mikor vettétek?

* Nem tudod pontosan mennyi idös a tojó (és a hím)? Kb. 6 hónaposan ivarérettek, elképzelhetö hogy tojógörcsbe pusztult bele?

* Aztán persze az is lehet, hogy a gerendának való nekirepülés a halál oka. (Ezért lett volna jó felboncoltatni szegényt, most tudnád, hogy fertözés áll-e a háttérben, vagy trauma, vagy más.)

* Kérdezted, lehet-e hogy nem jól etetitek öket. Mivel etetitek öket?:) A hullámosok nem nagyon "bonyolult" madarak (pl. egy jákóhoz képest...). Egy jó minöségü hullámos magkeverék (pl. Versele-Laga), és tiszta víz az alap. Ha premium magkeveréket etetsz (pl. Prestige Premium), abban vannak hozzáadott vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok. Ha olcsóbb magkeveréket veszel (pl. "sima" Prestige, Budgie Classic), az csak mag, tehát ki kell egészíteni zöldség-gyümölccsel és/vagy valami vitaminkészítménnyel, meg kalciumos rágókövel és/vagy szépiával (azt amúgy is érdemes berakni, meg rágófákat, hogy kopjon a csöre), ill. a hulik asszem hajlamosak jódhiányosak lenni, de egy hiánybetegség kialakulása hosszabb idöt vesz igénybe, nem hiszem hogy ez volt a gond. Aztán ha szeretnéd, hogy költsenek, ehhez még hozzájön ez-az, de ha tenyészteni akarsz, keress egy tapasztalt tenyésztöt aki segít neked tanácsokkal (akit fel tudsz hívni telefonon, ha kell, és akinek megbízol a szakértelmében).

* Mi legyen a hímmel? Szerintem vegyetek mellé még (legalább) egy pipit. Nem muszáj tojót, két hím is elvan egymással.

 

Baromi régen voltak utoljára hullámosaim, lehet hogy majd jön valaki aki jobban ért hozzájuk mint én, és mond okosabb dolgokat ;)

Előzmény: edit_79 (81211)
edit_79 Creative Commons License 2017.02.21 0 0 81211

Másrészt teljesen bizonytalan vagyok, hogy mi legyen most a hímmel? Soha életében nem volt még egyedül, félek, hogy ő meg majd abba hal bele, ha nem valami rejtélyes fertőzésbe...

Előzmény: edit_79 (81210)
edit_79 Creative Commons License 2017.02.21 0 0 81210

Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni. Ma reggel ismét elhalálozott kislányom egy hullámos papija. Fiatal, kb fél éves kis tojóról van szó, aki már legalább egy hete furán viselkedett, a kalitka aljában mászkált, sokszor nyugtalanul, kotorászott az aljzatban (papagájhomok), kloákáját piszkálta, emellett kifejezetten szelíd, bújós lett, párját kerülte, csendes volt. Kevéssel azelőtt (pár nap) röptetés közben gerendának repült és megszédült, hagyta, hogy megfogjam és visszategyem. Utána rendben volt. Az l lapota hullámzó volt, állatorvos semmit nem látott rajta, arra tippelt, Hogy  a vedlés miatt ilyen, edetleg párzási időszak miatt. Votamint javasolt, amit meg is kapott. Úgy tűnt, jobban is van, repkedett, élénkebb volt. Tegnap este megint nyugtalanul mászkált a kalit aljban, piszkálta a kloákáját, reggelre meghalt. Sérülést, hasmenésre utaló jelet nem találtunk rajta. Kalitkájukat naponta takarítjuk, hetente nagytakarítjuk. November óta ő a 3. hullámos, akit elveszítünk, de az első kettő állatkerwskedéses volt, hazahozás után pár nappal az elsől, majd rá egy héttel a második is elpusztult, hasmenésük volt. Nem tudom, hogy a házban lehet valami, vagy nem jól etetjük őket? Kétségbeejtő, mert nagyon igyekszünk vigyázni rájuk, kérlet, havan vkinek ötlete, ossza meg velem! Sajnrvos nem tudott sokat segíteni.

corvi01 Creative Commons License 2017.01.10 0 0 81209

Karácsonyra vettünk a gyerekeknek Nimfa papagájt 2db-ot.

 

Ezt hogy kell érteni.?

 

E tünet, sokféle problémára utal! Fertőzés, mérgezés, emésztési zavar, zúzódás miatti belső vérzés..stb. Innen a fórumról senki nem tud felelősen nyilatkozni, legjobb, ha sürgősen állatorvossal nézeted meg.

Előzmény: dcsabesz (81208)
dcsabesz Creative Commons License 2017.01.08 0 0 81208

Sziasztok,

segítséget szeretnék kérni Nimfa papgáj miatt.

Karácsonyra vettünk a gyerekeknek Nimfa papagájt 2db-ot.

Van egy szép nagy röpdéjük is (100x60x110).

Viszont az egyik madárnak valami baja van, mert borzolja a tollát és olyan mintha remegne a szárnya, illetve a bóbitája is le van simulva. Eszik és aktív, de azért látszik rajta, hogy nem olyan mint a párja.

Meg tudnak fázni ezek a madarak (bent vannak a madarak 15-20 fok hőmérsékletem)? Vagy mi egyéb probléma merülhet fel.

És esetleg milyen gyógymóddal lehetne megpróbálkozni?

 

Köszönöm a segítséget.

Lacus0503 Creative Commons License 2017.01.07 0 0 81207

130x80cm és 140cm magas a rőbde!

2 tojó meg egy fiú nimfának.

Körbe van foliázva vastagon.

Naponta többször kapnak langyos vizet.

Előzmény: corvi01 (81206)
corvi01 Creative Commons License 2017.01.07 0 0 81206

Bírja a hideget, de biztosítani kell egy nagyobb térben neki(k) a röpködés lehetőségét, ami által kondiban marad, valamint egy szél és fagy védett zugot/odút ahol pihenhet, ezentúl gondoskodni, hogy ugye a vize sem fagyjon be folyamatosan...

Előzmény: Lacus0503 (81205)
Lacus0503 Creative Commons License 2017.01.07 0 0 81205

Üdv!

Valaki ilyenkor tart kínt nimfapapagájt?

Bírja e a hideget?

corvi01 Creative Commons License 2016.12.29 0 0 81204

Helló! Az, hogy egész életében tápon élt az nem jelenti azt, hogy a vadász ösztön kihal belőle! Eleinte látszólag fél, de amint látja, hogy nincs mitől (mert nem hülye) megváltozik a helyzet. A madár akkor is nagyobb veszélyben van, ha csak játszani akarna vele.

Előzmény: Andras Mariak (81201)
caterina3 Creative Commons License 2016.12.25 0 0 81203

Szerintem ne erőltesd az összeengedésüket, mert mindkettő komolyan megsérülhet. Megbízhatóan szerintem nem szoktathatók össze. Van, mikor több év után nyírja ki a kutya/macska a papagájt... De egy sanyi is tehet kárt  a macskában. Nálunk is van kutya meg papesz is, de nem engedjük össze őket.

Előzmény: Andras Mariak (81201)
Andras Mariak Creative Commons License 2016.12.25 0 0 81202

Ja a macsekrol meg annyit, hogy soha nem kellett ennivaloert vadasznia, tapon elt egesz eleteben, meg csak kint sem volt soha, csak lakasban elt.

Előzmény: Andras Mariak (81201)
Andras Mariak Creative Commons License 2016.12.25 0 0 81201

Sziasztok!

 

Van egy 2 eves nosteny norveg erdei macskam es egy 4-5 honapos kis sandorpapagajom. A macsaka kiskoratol nalam van, picit specialis termeszete van, mert extrem modon felos. Van esely ra, hogy a papagajjal megbaratkozik? A papagaj bennem mar egesz szepen bizik, es ugy latom, a macskatol nemigen tart, aki szinte mindig elbujik, amikor a pagaj elol van. Mik lehetnek a kilatasaim? Par tanacs, esetleg tapasztalat ha van jo lenne. Egyik allatol sem fogok megvalni. Koszi! :)

nádégető Creative Commons License 2016.12.17 0 0 81200

Nagyon szépen köszönöm!☺

Előzmény: cavecat (81199)
cavecat Creative Commons License 2016.12.15 0 0 81199

dr Fáncsi Gábor

http://www.allatorvos-rakospalota.hu/

(évekkel ezelött volt nálunk, de feltételezem hogy még mindig hívható házhoz - hívd fel telefonon, kérdezd meg töle ;))

Előzmény: nádégető (81198)
nádégető Creative Commons License 2016.12.14 0 0 81198

Üdv mindenkinek!

 

Tudna ajánlani valaki Pest megyében vagy Budapesten állatorvost, aki vállal háznál is papagáj karom vágást?

 

Vagy esetleg tapasztalt, hozzáértő tenyésztő vagy állatszerető ember is nagyon jó lenne, egy hím rozelláról lenne szó, magam tapasztalat híján nem merem megcsinálni ...

 

Köszönöm előre is a segítséget!

bombaba Creative Commons License 2016.12.13 0 0 81197

Valamit nagyon félremagyarázol. Az inkriminált hsz-emben ((81186) nem volt elítélés, megrovás.

Az illető figyelmét hívtam fel valamire, amit feltehetően nem ismert. Ennyi. Csak Te ragozod túl, harcosan megvédve valakit, akit nem szorul rá.

Nem értem,  hogy jönnek ide a negatív netes tapasztalataid, de abból nekem is van bőven, viszont nem áll szándékomban idecitálni. 

Ez a topik halódik, mától ismét eggyel kevesebb olvasója van.

További hasonló sikereket!

Előzmény: cavecat (81196)
cavecat Creative Commons License 2016.12.13 0 0 81196

Mindkettötöknek írom.

 

Amikor Svédországba költöztem, és próbáltam a lakóhelyem szerinti papagájos közösségbe beilleszkedni, találkoztam pár ilyen harcos állatvédövel. Lekezelöen elmagyarázták nekem, hogy a papagájoknak _tilos_ magkeveréket adni, és azt javasolták, próbáljak utánanézni, mennyi papagáj szenved ilyen-olyan betegségtöl ami a magkeverékkel való etetés következménye. Ugyan tudtam, hogy nincs igazuk, de mint minden normális emberben, bennem is felmerült a kétely egy idö után: hátha mégis igazuk van. Elvittem a madarat állatorvoshoz, kiderült hogy kutya baja (pedig akkor már 10+ éve "helytelenül" etettem). Es bár nem lett volna túl nagy fáradság tisztázni a helyzetet a "kedves" klubtagokkal, nem vettem rá a fáradságot. Miért tettem volna? Nem tartoztam nekik magyarázattal. Azóta hál'istennek elköltöztem, és az itteni közösség sokkal normálisabb. 

 

Az internetes kommunikáció során nagyon gyakori, hogy az emberek félinformációk alapján ítélnek, és a harcos állatvédök az állatok érdekeire hivatkozva gyakran embertelenül átgázolnak az embertársaik érzelmein, egóján vagy reputációján.

Kb. egy hónappal ezelött pl. cirka 500 "állatvedö" esett neki egy szerencsétlen kamaszlánynak, aki túl sok állatot fogadott be, és nem tudta már öket rendesen elhelyezni. (Az érdekes módon senkinek nem jutott eszébe, hogy az állatok _eredeti_ tulajdonosainak mi a szerepe, felelössége egy ilyen helyzet kialakulásában.) Odáig fajult a dolog, hogy valaki kirakta a lány elérhetöségeit a fórumba, és onnantól folyamatosan záporoztak rá az üzenetek, telefonhívások, volt aki odament a házukhoz, és senki nem azért lépett vele kapcsolatba, hogy megkérdezze hogyan tud _segíteni_ az _állatoknak_, mind azért telefonált, hogy közölje a csajjal, milyen egy szar alak.

 

Most futottam neki harmadszor (és utoljára) annak, hogy megpróbáljam elmagyarázni, szerintem mi a probléma Bombaba eredeti hozzászólásával (81186). Aztán persze van ez a dolog, de legalább megpróbáltam.;)

corvi01 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 81195

"jól ledorongolni az újdonsült papagájtulajdonost"

Hol volt ilyen..? Csupán a figyelmét hívtuk fel az említett dolgokra...

Előzmény: cavecat (81193)
bombaba Creative Commons License 2016.12.11 0 0 81194

Várjuk meg, míg az illető tisztázza a helyzetet. Nem lenne túl nagy fáradtság annyit írni, hogy nem az Eu-ban él.

 

Előzmény: cavecat (81193)
cavecat Creative Commons License 2016.12.10 0 0 81193

süvöltö.hu? :)

Próbálkozzunk inkább a CITES honlapján fellelhetö dokumentumokkal, én azoknak inkább hiszek mint a süvöltö.hu-nak.;)

Itt lehet megtekinteni az épp aktuális (2016) exportkvótákat (összesen 350, ha nem tévedek).

Induljunk ki abból, hogy ha van exportkvóta, akkor van olyan célország, ahova legálisan lehet importálni, oké?

Tegyük mellé, hogy rengeteg fiatal magyar él külföldön, tehát elképzelhetö, hogy Nour olyan helyen él, ahová legálisan importálható szenegáli papagáj...

Nem azt mondom, hogy ez tény, hiszen nem tudhatom. Ilyenkor szoktam én kérdezni, mert, mint írtam, szerintem sokkal kultúráltabb megoldás rákérdezni, mint automatikusan a legrosszabbat feltételezni (aztán ezt a feltételezést tényként kezelni, majd ez alapján a "tény" alapján jól ledorongolni az újdonsült papagájtulajdonost). Az ilyen alaptalan ítélkezésnek ritkán van pozitív következménye.

 

Nem bátorítom a csempészetet, se érintölegesen, se máshogy.

Arra próbállak téged (és mindenki mást) bátorítani, hogy ne ítéld el és szidd le az újonnan érkezöket alapos ok nélkül - jár nekik az ártatlanság vélelme.

Előzmény: bombaba (81190)
bombaba Creative Commons License 2016.12.10 0 0 81192

Mit számít, hol él?

Előzmény: Ladybee (81191)
Ladybee Creative Commons License 2016.12.09 0 0 81191

Könnyen lehet, hogy az illető nem is Mo-n él.

Előzmény: bombaba (81190)
bombaba Creative Commons License 2016.12.09 0 1 81190

Az EU-n belül nincs legális papagájimport. Az Eu-ba csak tenyésztői bizonylattal rendelkező madarak érkezhetnek.
http://xn--svlt-6qa8a91c.hu/a-diszmadar-kereskedelem-nemzetkozi-attekintese

Ha figyelmesen elolvasod az indító hsz-t, akkor egyértelmű a csempészés:
" A minap kaptam-szinte ingyen- 3 szenegali papagajt. Vadon fogtak be oket, 30 orat utaztak a Szaharan at. Azt olvastam, hogy lehetetlen a vadon befogott peldanyokat megszeliditeni..."

Kétlem, hogy egy papagájos fórumon a csempészetet akár csak érintőlegesen is bátorítani, népszerűsíteni kellene a tapasztalatok megosztásával, megvitatásával.

Előzmény: cavecat (81187)
cavecat Creative Commons License 2016.12.09 0 0 81189

En csak azt nem értem, miért kell mindig automatikusan a legrosszabbat feltételezni, és kijelentö módban megfogalmazni ezt a feltételezést, mintha bizonyított tény lenne.

Miért kell rögtön leszidni valakit, aki idejött elmesélni milyen sikereket ért el a papagájaival, olyan bünökért, amiket simán lehet hogy soha el nem követett?

Biztos hogy csempészett az a madár?

Biztos hogy azért vette meg mert olcsó volt?

Amikor még aktívan részt vettem NGO-k munkájában, nekem is jutott rendszeresen (szinte-)ingyen állat, de soha (soha) nem azért vettem öket magamhoz mert olcsó volt.

Mert hogyan is kap valaki "szinte ingyen" egy (söt 3) papagájt?

Veled fordult már ilyen elö?

En jelenleg egyetlen embert ismerek, akinek dögivel hordják az ingyenpapagájokat, és ö konkrétan a helyi "papagájmenhely", az országos madaras egyesület kifejezetten erre a célra létrehozott tisztségének viselöje. Ha a rendörség valamilyen okból madárhoz jut - talált tárgyak osztályán leadott, vagy állatkínzás miatt elkobzott tollas, vagy teszem azt illegálisan befogott, csempészett madár - mégis mit csináljanak velük? Altassák el? Küldjék öket vissza Afrikába?

 

Engem nagyon érdekelne, hogyan és miért jutott Nour három szinte-ingyen vadbefogott papeszhoz, ahogy az is érdekelne, hogyan viselkednek ezek a madarak (van-e különbség a fogságban születettekhez képest, és ha igen, micsoda). De nem hiszem, hogy bármit is meg fog osztani velünk, azok után hogy ilyen "kedves" fogadtatásban volt része.

 

Persze azt sem tartom kizártnak, hogy valóban csempészett madarak, és/vagy valóban azért vette meg öket Nour mert olcsó volt, de nem lenne sokkal kultúráltabb rákérdezni, mint automatikusan, kérdezés nélkül a legrosszabbat feltételezni?

Előzmény: corvi01 (81188)
corvi01 Creative Commons License 2016.12.08 0 0 81188

A szenegáli ugyan CITES listás, de nem veszélyeztetett faj

 

Ha a vadonbefogás kereskedelme ilyen ütemben halad, akkor előbb-utóbb az is az lesz! :(

Elképesztő mit művelnek a természetben ezek a megrendelésre működő orv befogók. Abban igazság van, hogy ezt nem kéne az olcsóbb vásárolhatóság szintjén kezelni, miközben vannak legális hazai és külföldi tenyésztők. 

Előzmény: cavecat (81187)
cavecat Creative Commons License 2016.12.07 0 0 81187

Biztos vagy benne hogy csempészett?

Nem lehet, hogy teljesen legális import, és van nekik CITES papírjuk meg minden?

A szenegáli ugyan CITES listás, de nem veszélyeztetett faj ("least concern"). Az exportkvótákat a CITES honlapján lehet leellenörizni.

Előzmény: bombaba (81186)
bombaba Creative Commons License 2016.12.04 0 0 81186

A szabadon (még) élő papagájok védelme érdekében azt hittem, alapszabály minden papagájkedvelő

számára, hogy nem veszünk vadon befogott csempészett madarakat.

Próbálj utánaolvasni, a csempészett madarak hány százaléka éli túl a befogást, szállítást, csempészutat, és hány papagájfaj került emiatt a kihalás szélére. 

Előzmény: Nour75 (81185)
Nour75 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 81185

Sziasztok!

 

Nagyon fura dolog tortent. A minap kaptam-szinte ingyen- 3 szenegali papagajt. Vadon fogtak be oket, 30 orat utaztak a Szaharan at. Azt olvastam, hogy lehetetlen a vadon befogott peldanyokat megszeliditeni. 2  ejszaka, es 3 nap , valamint egy kis szotyi utan, mar kezbol esznek, nem csipnek bele egyetlen kezbe sem, es barkinek a vallan eluldogel az egyik. A masik ketto sem tul vad, de meg felenkek. Szinte hihetetlen, de gondoltam megosztom a tapasztalatomat, mert minden ezzel a fajatval foglalkozo oldalon kihangsulyoztak, hogy csak a fogsagban szuletett fiokakat lehet kezhez nevelni. Nos, biztosan igy van alapvetoen, de vannak kivetelek :)

d0ra Creative Commons License 2016.11.22 0 0 81184

sziasztok!

tudja valaki hogy hol lehet kapni fiatal sziklapapagájt?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!