Talan megse hal el ez a topic :o)
Eddig leginkabb a rantott karfiolt csinaltam...Amugy en is talaltam egy jo receptet. Semmi kulonos nincs benne, csak egybe kell megfozni a karfiolt, es a kulsejere "rakenni" a fasirtot (rendes fasirt), es be a sutobe. Fel kell szeletelni es a tetejere egy kis tejfol...nekunk nagyon izlett. A tejfolt egyebkent sutes elott is ra lehet onteni, akkor nem lesz szaraz...de utolag raontve is jo.
Karfiolfasírt!!! Ugyanúgy kell csinálni, mint a rendes fasírtot, csak darált hús helyett puhára főtt karfiolt kell bekeverni (lehet hozzá még darált főtt zöldséget is adni). Nagyon finom és laktató.
Koszi, nagyon jol hangzik :o) Most kis karfiolszunetet tartunk itthon, mert az utobbi idoben karfiolt karfiollal ettunk...de azert csak batran irjatok recepteket :o))
Szió !
Én ma majonézes sajtos pipit készítettem és volt maradék karfiolom hát közé tettem azt is. Elhatároztam hogy legközelebb csak karfiolból készítem mert isteni !! Az egész család a karfiolt kereste a hús között.
Tehát a recept : Nyers karfiol közepes rózsákra szedve. Bepanírozzuk : liszt amibe sót,borsot és 2-3 csipet őrölt szerecsendiót keverünk. Tehát ebbe a lisztbe beleforgatod, majd felvert tojásba, majd reszelt füstölt sajtba is megforgatod. Bele egy tűzálló tálba vagy tepsibe amit kivajaztál.
Tetejére öntöd a következőket : Maradék sajt, maradék tojás, 1 nagy tubus majonéz, 1 tejföl,ízlés szerint só.
Fólia rá, középmeleg sütőbe sütni, ha puha fólia nélkül picit megpirítani a tetejét.
Remélem ízleni fog !!!
En is nagy karfiolrajongó vagyok, de nekem még sosem tűnt büdösnek a karfiol. karfio,lszagú, az igaz, de hogy büdös lenne???
Én is néha csak simán megfőzöm, prézli, tejföl, paradicsomszeletek - szerintem krfiol bomba paradicsommal! - azt kész is. Én a rakott karfiolok tetejére is teszek paradicsomszeleteket, azzal sütöm meg. Nagyon finom hozzá!
Bonyolultabb, de szintén jó, ha a ránott karfiol rózsái közé - panírozás előtt - kis sonka meg sajtszeleteket dugdosol. Ez már majdnem töltött karfiol....
Á el se lehet azt rontani:-)))) (Legfeljebb a rákérgesedő tejföllel. Ha bolti tejfölöd van, keverd ki a karfiol főzővizével és egy kis olajjal vagy fele tejszínnel nagyon simára, és úgy öntsd rá)
Asszem venni kene valami szagelszivot... :o)))
Mulan: a te oldaladon mar ezerser jartam, de valahogy elkerulte a figyelmemet a karfiolos resz...eddig :o)
A káposztafélékben - a karfiolban é s a kelkáposztában pláne - van egy csomó nem különösebben jószagú kénvegyület, ezért szoktuk a kelkápsztát blachírozni, és az első vizét elönteni, ill. a karfiolt fedő nélkül főzni. Egyébként így is percek alatt megfő - és gázálarc éppen nem kell, de ablakot nyitni célszerű.
Magam is lelkes karfiolkedvelő lévén, a honlapomon találsz ha jól emléxem négy különböző karfiollevest, legalább annyi rakott karfiolt, meg ott van még a prézlis karfiol, meg a tormás rántotta karfiollal, bár az enm az én receptem.
Nincs ott a karfiolpörkölt (vagy paprikás), de azt ugyanúgy kell, mint bármi másból - és esetleg kifejezetten zsengéből tavaszi karfiolleves és töltött karfiol (de utóbbi, ha nem a saját kertedből vannak egészen kicsi karfiolok, nem egy oltsó nulatság).
Továbbá, ha a karfiolkrémleveseket sokkal sűrűbbre csinálod, adhatod mártásnak főtt vagy párolt húsok, húsgombóc, stb mellé (netán valami egyéb körettel kísérve)
Jedilovag! Miert fingszagu hadmuvelet? Csak nem arra celzol, hogy oxigenmaszk nelkul ne menjek a kozelebe? :o)
Amugy mindenkinek koszi, de meeeeeeeeeeg meeeeeeeeeeeeg kerek :o)
msebubu
Tojásos karfi (ezt mindenütt elsütöm, némelyeknek már unalmas lehet :-)) )
Pörköltalapba husi helyett főtt karfiol, jól átforgatjuk benne, majd ráütünk 1-2 tojást (ízlés szerint), elkeverjük, és kész. Persze ha nem szereted a félig nyers tojást (ahogy én sem), hagyni kell megsülni, közben kavargatni.
Vegetás wasserban előfőzés (ez a fingszagú hadművelet)nem kell péppé főzni ;-))
előfőzés után ki a vízből, olajjal kikent vagy baconszalonkával (connaisseur-öknek) bélelt teflontepsibe be, tetejére reszelt sajt és felvert tojás (esetleg kevés tejszínnel keverve) és irány a sütőőőő. Az egész kb. 20-25 perc és iiiisteni!
En csak azonkivul karfiol levest illetve husos rakott karfiolt tudok csinalni.
A husos rakott karfiol "receptje" (sajna csak ugy kb a mennyisegek ugy sacper kkb szoktam fozni.)
Szoval husos karfiol:
kb 40 dkg daralt hus(en csirkebol csinalom , de jo barmibol)
1 Nagy fej hagyma.
2 kanal olaj
1 kozepes fej karfiol
1 doboz tejbol( mi a kesz kajahoz is szoktunk meg tejfolt rakni az +1 doboz)
2 dl rizs (csinaltam mar feher es barna rizsbol is midegyik jo)
Elkeszites:
A rizs fo meg a legkesobb (foleg a barnabol van) ezert ezt rakt fel foni eloszor.
A karfiol rozsaira szedve bedobod egy vizzel teli edenybe es megsozod szinte elfododel magaban- ne fozd szet inkabb egy hajszalnyit kemeny maradjon.
Mig fo, addig a hagymat jo pici darabokra vagod , megfonnyasztod olajon ,bele a daralthus es megfuszerezed majd felontod egy kis vizzel hogy epp ellepje. ( a fuszer egyeni en sot, feketeborsot es pirospaprikat rakok bele)
Ha csirkebol van hamar megfo, ha lesul zsirjara mar kesz is.
Ezutan egy kissebb tepsit jenait ami van, kivajazol es kizsemlemorzsazol(ugy mintha kilisztezned:-))
Ha megfott minden elkezdheted pakolni. Alulra karfiol aztan rizs, aztan a husi aztan a tetejere ujra karfiol. A tejfolt jol osszekutyulod esetleg a husiban levo fuszerekkel harmonizaloan megfuszerezed es raontod a tetejere. Be a sutobe es ha szepen pirul a teteje jo is.
Hu de ehes lettem, jo etvagat!
Nem olvastam vegig az osszes topicot, igy lehet, hogy mar ezerszer irtatok karfiolos receptet, esetleg nem. Mindenesetre arra kernek minden konyhatundert, hogy irjon nekem minel tobb karfiolos receptet. Az egyetlen, amit meg tudok csinalni, az a rantott karfiol. Ami a legeslegjobban erdekelne, az a rakott karfiol, de johet barmi, csak karfiol legyen :o)
Koszi
msebubu