Keresés

Részletes keresés

suomy Creative Commons License 2002.11.29 0 0 143
Bocs, de folyamatosan jutnak eszembe dolgok... Semmit nem hoztak vissza a felszerelésből, amit nem volt szükséges. A holdjárók a mai napig ott parkolnak a leszállófokozatok, az amcsi zászló, meg a szétszórt szemét mellett - nagyon csúnyán otthagyták a kacatot, amit a felszálláskor szétszórt a hajtómű. Élelmiszerből a kompon nem hiszem, hogy bármennyit visszahoztak volna, mert az Apollo-17 75 órás holdi tartózkodása során - ez volt a leghosszabb időtartam - szerintem rendesen kidekázták a kaját, hogy elfogyjon.
A holdkőzetek 400 kilója maximum összesített adat, az egész Apollo program során összegyűlt mennyiség, mert a 17-es hozta vissza a legtöbbet, 110kg-ot (földi súlyban... :-)).

Adat:
A Föld felszínén 11,2 km/s, a Hold felszínén a szökési sebesség 2,4 km/s. Azonban a felszálló egységnek ezt a sebességet sem kellet elérnie, mert pályára állt a Hold körül, összekapcsolódott a parancsnoki kabinnal, és ennek az egységnek a (lényegesen nagyobb teljesítményű) hajtóművével szakadtak el a Holdtól.
Ha jól értem az angol szöveget, akkor az egész holdkomp (Apollo-17,az utolsó, amikor mindenből a legnagyobb tömeggel kell számolni, mert már "bátrak" voltak) feltöltve üzemanyaggal, oxigénnel és vízzel 16000 kg, ebből felszálló tömeg 4300 kg. A teljes tömegből üzemanyag 11200 kg, amiből a leszállás során elég rendesen fogy - tehát a tömeg folyamatosan csökken, ahogy közelednek a Holdhoz, aminek során a növekvő gravitáció egyre kisebb tömegű testre hat (de a differenciálszámítás sem az erősségem... :-)). A Holdra leszállt kompon a megspórolt üzemanyagon felül - ez nem volt sok, mert nagyon dekáztak - 2400 kg üzemanyag volt a felszálló fokozatban, és nyilván teljes gőzzel indultak, minek során az üzemanyag tömege rohamosan fogy, miközben emelkednek a Holdról, és a távolsággal négyzetesen csökken a tömegvonzás.
A súlyadatokat el kell osztani 6-tal, hogy a holdon mérhető szökési sebbességgel arányba lehessen hozni, de ha nem haragszol, most nem keresek utána az Apollo-rendszer hajtóműveinek fajlagos tolóerejének, mert ez meg az üzemanyag felhasználás - tehát a tömeg/sebesség arány változásának mértékére világítana rá...

Szerintem nem volt gond az arányokkal...
Bár ez csak megérzés, de ha van itt egy mat-fiz-es akkor hátha végig tudja mondani ezt normálisan is... :-)

Előzmény: Marslakó (139)
suomy Creative Commons License 2002.11.29 0 0 142
Ja, a holdkompos földi gyakorlatok során, például a gyakorlókomp létrája sokkal masszívabb volt, hogy a teljes menetfelszerelésben pompázó asztronautát kibírja, az "éles-holdkomp" létrája pedig tök snassz könnyűfém létra, ami egy molett ember alatt is leszakadt volna, ha a földön kipróbálja.
Előzmény: suomy (141)
suomy Creative Commons License 2002.11.29 0 0 141
Helló Marslakó!

A reklámokat szabad szemmel szoktam nézegetni, más céllal meg - szerintem - nem jutna eszébe senkinek, hogy a Földről láthatóan megjelölje a Holdat - legfeljebb a Land-art néhány elvetemült képviselőjének jutna ilyen az eszébe, de az már Moon-art lenne :-) Persze nem tartok attól, hogy becsomagolják a Holdat, mert a művészetre ennyi pénzt nem szoktak szánni.

Az arány-kérdésre most nem tudok kapásból részletes választ adni, csak felhívnám a figyelmedet egy apróságra, amit kifelejtettél: a gravitációs vonzás a távolsággal négyzetesen áll arányban. Nem vagyok matematikus - rajz szakon végeztem - úgyhogy nem akarok belebonyolódni, mert egy matekos bissztoss körberöhögne -, de valahogy az dereng nekem, hogy 1/6-od g vonzástól elszakadni nagyságrendekkel kisebb energiabefektetés, mint 1 g-től.
A holdkomp felszállóegységét tehát nem is kell olyan veszettül felgyorsítani, hogy elszakadjon. Az egész leszállóegység pedig pontosan azért olyan gányolt kivitelű pléhdoboz, hogy ne legyen nagy a tömege, még könnyebb legyen fölemelni. A Földön mért 400kg holdkőzet súlya a Holdon cirka 66kg.
Tudom, hogy ez nem teljesen meggyőző, de úgy érzem, hogy nincs itt akkor a gond az arányokkal, csak sajna a szöveges feladatok sosem voltak az erősségem... :-)
Mindenesetre kajtatok még némi adat után...

Előzmény: Marslakó (140)
Marslakó Creative Commons License 2002.11.28 0 0 140
Ja, amúgy optikával elég sokat látni a holdból. Nézted már? Én szoktam...
Marslakó Creative Commons License 2002.11.28 0 0 139
Hello Suomy! (Thomas?)
Remélem jól írtam a neved!

Azt elhiszem, hogy oda el lehetne juttatni élő embert.
Csak azt nem hiszem el, hogy a holdra szálló egységgel tudtak akkora üzemanyagot magukkal vinni, hogy lefékezzék a hold egységet, hogy olyan sebességgel landoljanak, melyet a berendezések, valamint a személyzet, na meg a leszálló egység "lábai" kibírnak.
Ugye azt tudjuk, hogy a hold gravitációja 1/6-oda a földének. Namost akkor feltételezem, hogy a hold körüli pályán lévő egységhez ha fel akartak jutni hozzá, akkor annyi üzemanyag kell , mint a föld gravitációs erejének legyőzéséhez szükséges készle 1/6-oda (najó, ott nem kell számítani légellenállásra). Ekkora üzemanyagot szerintem nem volt képes tárolni az a kis konzervdoboz. Egyszerűen nem tartom hihetőnek, hogy abba a kis leszállóegységbe elférjen az az üzemanyagmennyiség, amely elég a hold gravitációjának legyőzésére, s felvigye őket a hold körül keringő "bázisra". Hisz abban a kis utazófülkében rengeteg berendezés, oxigén, víz, élelmiszer, holdjáró kocsi, emberek, (vissza állítólag négyszázvalahány kiló holkőzet)
stb.
Nézzük (laikus szemmel, egy kis elektroműszerészi jártassággal, meg a mesterem szerinti józan paraszti ésszel) mi megy fel a földről:
Hajtóanyag, rengeteg, egyszer olvastam ez kiteszi kb. a teljes induló súly 98 %-át.
Marad 2 % súly amely esetünkben a következő:
a hold körül keringő egység, a leszálló egység a tartalmával(fentebb felsoroltam) valamint a holdról a földig visszavezető úthoz szükséges üzemanyag.
Ha a hold gravitációja 1/6, akkor kizárt, hogy abba a két százalékba beleférjen a visszaúthoz szükséges üzemanyag, főleg tudva, hogy ebben benne vannak az egyéb berendezések készletek emberek is. Így az üzemanyag max kb 1 % maradhat. Na most, ha mondjuk oda kellett pl. 98 köbméter üzemanyag, kizártnak tartom, hogy vissza elég legyen az 1 köbméter. Ne a menyiséget figyeld, hanem az arányokat.
De igazából nekem a holdról a bázisig tartó úttal van a problémám, hogy abban a kis "vacak" leszállóegységben, tutkó, hogy nem volt annyi hajtóanyag, még akkor sem, ha a vacak egy részét hátrahagyták...

Ha esetleg zagyvaságokat írtam, akkor kérlek javíts ki, hisz szeretnék benne hinni, de a fentiek miatt nem tudok.
Persze nem vagyok túl járatos az űrkutatásban, ezért hibáimat nézd el nekem.

Sajnos nehéz lesz meggyőznöd álláspontom ellenkezőjéről, de hátha...

suomy Creative Commons License 2002.11.28 0 0 138
Szevasz Marslakó!

Ez még gyönge érvnek is gyönge...
Az igaz, hogy a cégek a világon nagyjából több pénzt fordítanak évente reklámra, mint az egész világ egészségügyi, és tudományos beruházása együttvéve, de ennek ellenére is a saját zsebüket tömik, ezért nem fognak bele olyan vállalkozásba, ami a fennállásuk óta megtermelt hasznot mindenestül elvinné...
Járd már körül egy picit a témát légyszi', mert érdekelne, hogy mit takar ez a "szerintem". Én is mondhatom, hogy szerintem jártak fenn, meg azt is, hogy szerintem nem, de ez körülbelül olyan szintű, mint az ovódában az "Én gyôztem!-Nem, mert én!"
Tudod, egyébként, hogy mekkorának kellene lennie a Holdon egy földrôl jól látható jelnek? Gondolj bele, hogy szabad szemmel nem tudod a legnagyobb krátereket sem megkülönböztetni, akkor sem, ha jó a szemed, pedig némelyik a 200km átmérôhöz közelít.

Egyébként egy marslakó mióta szakavatott a Föld holdjának ügyében? :-)

Előzmény: Marslakó (137)
Marslakó Creative Commons License 2002.11.27 0 0 137
Szevasztok!

Eltudjátok képzelni, hogy ha sikerült felmenni oda 34 éve, akkor azóta nem ment fel senki, hogy egy földről látható jelet helyezzenek el rajta?
Mondjuk: Allways Coca-Cola, mint a viccben!
Szerintem nem voltak fenn!!!

Én mint szakavatott mondom, olvassátok a nevem!

suomy Creative Commons License 2002.11.24 0 0 136
Ez a topic lassan elmerül...
Mitől ez az érdeklődés-megcsappanás?
suomy Creative Commons License 2002.11.17 0 0 135
Egy kis vicc...
http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/alsj.trio.jpg
Tehát nem csak én hülyültem NASA fotókkal, hanem a NASA is... :-)
Itt az eredeti:
http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a12/as12-49-7278.jpg
...és ha nem volt elég:
http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/alsj.funpix.html

Egy kis lépés nekem, egy hosszúlépést a többieknek!
:-)

Muster Mark Creative Commons License 2002.11.16 0 0 134
Helyes meglátás, természetesen azt mondanám, hogy nem akkor, hanem később készültek.

Egyszóval nem hiszem el, hogy Gagarin járt az űrben, és azért nem, mert nem hozott fényképet.

Előzmény: elemes (114)
suomy Creative Commons License 2002.11.15 0 0 133
Itt megfigyelhetô, hogy a zászló "lobogása" közben a gyűrôdések nem változnak:
http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a17/AS17-134-20378HR.jpg
http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a17/AS17-134-20380HR.jpg
http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a17/as17-134-20384.jpg
http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a17/as17-134-20386HR.jpg
http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a17/AS17-134-20387HR.jpg

Itt megtekinthetô a zászló kitűzése - a zászlólobogáson kívül érdemes az űrhajósok mozdulatait is megfigyelni, mert szerintem ha ezt kétszeresére gyorsítjuk (miként itt korábban egy hozzászólásban olvastam, mint bizonyítási eljárást) akkor sem fogunk normális, a Földön tapasztalható mozdulatokat látni (QuickTimePlayer required)
http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a17/a17v.1182126.mov
A felvételt a holdjáró távirányítású kamerája készítette. A movie végét követôen készült fotón - itt feljebb az elsô 20378HR-jelű - megtekinthetô, a háttérben álló holdkomp, és a felvételt készítô holdjáró.

Az általam elôzôleg említett expozíciós idôk - bár nem voltak pontosak - nagyságrendileg stimmelnek. Ezen a két képen a Holdon használt Hasselblad-kamerák filmkazettáján látható expozíciós instrukciók láthatók:
http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a17/a17magdec.jpg
http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a17/a17magdec_ops.gif
Az ábra szerint 5,6-os blendétôl 11-esig, 1/125-öd, vagy 1/250-ed idôvel, attól függôen, hogy napon, vagy árnyékban kell-e fotózni - csillagok megörökítéséhez ez édeskevés.
Aki nem hiszi, járjon utána... :-)

Alejandro DeSilva Creative Commons License 2002.11.15 0 0 132
Elkezdtem olvasni, erdekes.
Egyelore azert maradok a Kepleri/Newtoni modellnel, mig nem ezt nem tanitjak a gimnaziumi fizikakonyvekben :)
Előzmény: bandikaa (122)
suomy Creative Commons License 2002.11.14 0 0 131
Az eddigi hozzászólásokat olvasgatva jutott eszembe Az igazi Mao című film - magyar áldokumentumfilm, hogy pontos legyek, bár aki nem látta, annak most előre megfontolt szándékkal tönkre is tettem egy leendő élményét.
Nos ebben a filmben a legvadabb politikai tényeket is felülmúló összefüggéseket állítanak Maoról, Hruscsovról, meg a XX.század más alakjairól, azzal a szándékkal, hogy a végletekig fokozzanak egy fiktív összeesküvés elméletet. Mindezt hagyományos televíziós műsorstruktúrával és dramaturgiával, amitől ideig-óráig hihető az egész - hiszen a valóságról készülő tudósításoknak is ugyanez az arca. A film végén megjelenik a felirat, miszerint a filmben semmi sem igaz, minden dokumentum hamisított, bocs, ...stb. De a felirat folytatódik: Kérjük tesztelje önmagát! Amennyiben a film első harmadától kételkedet, úgy Ön nem befolyásolható, ha csak a második harmadánál ébredt fel önben a gyanú, akkor legyen egy kicsit gyanakodóbb, de ha a film végéig nem jött rá, hogy hazugságról van szó, akkor Ön veszélyeztetett, minden korban és rendszerben ideális alanya a politikai manipulációnak.
Kötelező jelleggel nézetném meg ezt minden emberrel, aki már valamit tanult a XX. századi történelemről, mert élesen világít rá hogy az ember hajlamos mindent elhinni, ha a tévében állítják, akkor is hajlandó elgondolkodni rajta, ha az ismereteivel, tapasztalataival szöges ellentétben áll - még azt is elhisszük, hogy valaki szakértő egy beszélgetésben, holott lehet, hogy csak jó színész (vagy ugyanennek másik példája a DévényiTibiBácsi féle Három kívánság, amiben soha egyetlen gyerek sem önmagát játszotta, hanem a Dévényi által írt forgatókönyvet).
Bocs a grafomániáért - ritkán van alkalmam hozzászólni... :-)
Szóval...
Ez volt a dolgok egyik oldala. A másik az, hogy Az igazi Mao-ban ott van a film végén a kijelentés: félrevezettük Önöket. Nincs több kérdés, nem kell átírni a történelemkönyveket, minden marad a régiben. De az Apollo-programmal nem ilyen egyszerű helyzet. Mindig fölkapom a fejem a MégsemjártemberaHoldon témára, mert érdekel, hogy mivel próbálják kihúzni a talajt a JártemberaHoldon alól. Nem is baj, hogy van ilyen vita, mert ez egy egészséges mértékű gyanakvás jele - statisztikai szinten az egész népességre vetítve...
Amivel bajom van, az a NemjártemberaHoldon-érvek színvonal alattisága, és az, hogy hiába indokol meg valamit az ember, a kérdés újra és újra ugyanazzal a szűklátókörűséggel, ugyanazzal a szókészlettel, ugyanazzal a hanglejtéssel megismétlődik, mintha nem hangzott volna el a válasz.
Félreértés ne essék! Nem állítom, hogy bárkinek igaza lenne - bár szeretem azt hinni, hogy az a tizenkét ember valóban sétált a Holdon -, de egy kicsit körültekintőbb kételkedést javasolnék, és akkor nem a Deigen-Denem típusú témák közé tartozna ez.
Ha már ilyen bő lére eresztettem, akkor engedjetek meg még egy hozzászólásnyit:
Akik a csillagokat hiányolják a fotókról, azok egyszer próbáljanak már meg 1/125 expozíciós idővel, 11-es blendével enyhe nagylátószögű objektívvel éjszaka lefotózni egy csillagot - helytelen az az érv, hogy a világűrben a csillagok tisztábban ragyognak, hiszen ott a nap is erősebb fényt ad, a filmeknek a tónusátfogása pedig jó esetben is 1:128 - ellentétben az emberi szemmel (hozzávetőleg 1:1000000). (A legfényesebb csillagokat 100 ASA érzékenységű filmre - ami azért nem érzékenyebb, mert akkor a kép túl szemcsés lesz, tudományos célra meg /figyelembe véve, hogy a '70-es évek fotokémiai szintjéről van szó/ kifejezetten gyenge lenne -, szóval 100 ASA-s filmre 1,4 négyes blendével másodpercekig kell exponálni.)
Az expozíciós adatokkal bárki kötekedhet aki kipróbálta.
Tapasztalatból tudom, hogy ez az érv teljesen ostoba.

További jó topicolást!
Sajtból van a Hold! :-)

bandikaa Creative Commons License 2002.11.14 0 0 130
derossz :-)))))
Előzmény: suomy (129)
suomy Creative Commons License 2002.11.14 0 0 129
adr! (2002.11.12 22:58 (106))

Nézd meg ezeket, aztán - ha tetszik -, kezdheted zsírozni az állást az ILM-nél (filmrészletet meg akkor, ha majd kész lesz a szájtom...)

http://www.tar.hu/imbrium/

http://www.tar.hu/tranquillitatis/

:-)

A korabeli számítógépekről meg annyit, hogy belefért egy az Apollokba, de inkább csak a neve volt számítógép:
http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/diagrams/ad019.gif
Balról a második - B-betűjelzésű - műhorizont alatti panelen - melynek C a jele -, szóval itt látható az a high-tech LCD, ami a kijelzője volt a szóbanforgó számítógépnek. Picivel meghaladta egy mai kvarcórába integrált számológép kapacitását - de nem sokkal...

Előzmény: adr (106)
szkept Creative Commons License 2002.11.13 0 0 128
Amúgy meg semmi nem lehetséges :)

Nagyon részletes magyarázat minden kétségre:

http://www.redzero.demon.co.uk/moonhoax/

Ne legyünk már bizonytalanok!

szkept

Előzmény: Saleham Osh (126)
Cifu Creative Commons License 2002.11.13 0 0 127
Már megbocsáss, de azokon a képeken sem látszanak a csillagok, amelyet egy, a marsra induló űrszonda (a nevére fejből most nem emlékszem, talán a Mars Odysses?) készített a földről és a holdról...
Előzmény: Saleham Osh (126)
Saleham Osh Creative Commons License 2002.11.13 0 0 126
Utánanéztem, zászló árnyék nagy felbontásban (2.7 M) itt megleshető: http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/apollo/apollo11/hires/as11_40_5875.jpg
Az űrhajós árnyéka felett egy halvány csíkban látszik...
És hogy miért nem látszanak csillagok? Ezen a képen sem látszanak (földfelkelte, 1.8 M) itt: http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/apollo/apollo11/hires/as11_44_6550.jpg
Ettől függetlenül ki tudja, bármi lehetséges...
;-))
Előzmény: Cifu (125)
Cifu Creative Commons License 2002.11.13 0 0 125
Pár felmerült "bizonyíték" és erre a saját valaszaim :)

Zászlólobogás:

Ha egy stúdióban vették fel az egészet, ahogy azt egyesek állítják, akkor elmondanák, hogy miért lobog a zászló? Mert ahoz akkor elég komoly huzatra lett volna szükség. Az meg felkapta volna a "Holdtalaj" finom porát is...

Nincsenek csillagok a képeken:

Nos azért, amiért a napos földoldalon készített régi képeknek sem: az akkori technológiával a fényérzékenység ilyen szűk tartományban mozgott, mivel a holdséták mindig a Holdi "nappalokon" történtek és a fényes Holdbéli táj egyszerűen elnyomja a csillagok fényét. Az Apolló-17 misszió végén készült az a felvétel, mikor a holdautó kamerája felvette a Holdfelszinről induló Apolló-modult. Ezen a felvételen az elején nem látni a csillagokat, mivel a fényes Holdi táj fogja le a kép nagy részét, de mikor a hajó emelkedik, és a végén a kamera már szinte csak az űrt veszi, felderendegek a csillagok...

A Zászlónak miért nincs árnyéka (az egyik legsűrűbben mutogatott Apolló-11 képen):

Van annak árnyéka, több képen tökéletesen látható, de mivel a rúd maga elég vékony, nem mindig látható. Azon a sűrűn mutogatott képen az űrhajós árnyéka azonban éppen elfedi...

Justis_4_US Creative Commons License 2002.11.13 0 0 124
Állítólag a Nap furcsán világította meg a Vénuszt, ezért tűnt úgy, hogy a Hold konstellál a Marssal.
Előzmény: Dr. Lecter (123)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.11.13 0 0 123
Az amerikaiak tudtak róla 1961-ben, csak hallgattak róla, mert az oroszok megígérték nekik, hogy 1969-ben ők is hallgatni fognak a Holdraszállással kapcsolatban. Tök logikus.
Előzmény: a forest mighty black (120)
bandikaa Creative Commons License 2002.11.13 0 0 122
Itt az info:
"
Az eddigiekben azt állapítottam meg, hogy a gravitáció egyik f? forrása a forgás. Ez a megállapítás viszont számos kérdést vet fel. Els?nek talán azt, hogy egyedüli forrás, vagy sem. Második, de az els?nél talán még fontosabb, hogy a forgások miért gravitálnak. Ezután jön a hogyan kérdése. Tovább egyel?re ne folytassuk, mert valószín?, hogy az említettekre adandó válaszok amúgy is felvetnek egyéb kérdéseket, és/vagy választ adnak a többi felteend?re.

Tekintsük a leírtakat – bevezetésként! – Newtoni, Einsteini “szemmel”. Természetes, hogy a forgástömeg – lévén “tekintélyes tehetetlenség” – számottev? mértékben gravitál.
"

http://www.jomagam.hu/tudomany/fizika/benko/
6. pont.

bandikaa

Előzmény: Alejandro DeSilva (121)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 2002.11.13 0 0 121
Nehogymar! Gravitacios ero miert fuggene a forgasi sebessegtol?
Előzmény: bandikaa (105)
a forest mighty black Creative Commons License 2002.11.13 0 0 120
az elso orosz urhajos allitolag a landolast kovetoen bemutathatatlan allapotban volt, majd meg is halt, ezert kellett gagarinnak beugrania helyette. allitolag az amerikaiak tudtak errol, de az oroszok is tartottak a szajukat a holdraszallassal kapcsolatban. persze ezek csak pletykak, egy biztos, az igazsagot nem fogjuk megtudni, tehat igazabol nincs ertelme errol elmeleteket gyartani.
Előzmény: elemes (114)
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.11.13 0 0 119
AKI MENTEGETOZIK, AZ SAROS.

Tegnap délután te cserbenhagyásos gázolást követtél el egy fehér Opellel, a két áldozat azóta meghalt. Most ha nekiállsz mentegetőzni, hogy nincs is fehér Opeled, meg vezetni se tudsz, akkor sáros vagy.

Előzmény: bmw327 (113)
Tevemadár Creative Commons License 2002.11.13 0 0 118
Én gyerekkoromban láttam a moziban egy filmet: Földi űrutazás, na azóta kételkedem minden ilyesmiben...

De komolyan: Ha nem hiszek a Holdra szállásban, akkor az azt cáfoló bizonyítékokat is kétkedve kellene fogadni, hiszen az is biztos csak megtévesztés.

Az a baj, hogy nem igen lehet innen eldönteni, mi is történt avlójában, és sejtésem szerint az igazságra soha nem derül fény... :-((

Csak a kételyeink maradnak meg...

Viszont arról le kellene már szoknunk, hogy mindent elhigyjünk, amit a média mond. Feltétel nélkül. Ma, Mo. -n, az emberek mindent készpénznek vesznek, amit a tvben mondanak. Ilyeneket szoktam hallani: de biztos így volt, a tv is bemondta!
Pedig ha tudnánk mennyi csúsztatás, mennyi plágium, megtévesztés, félrevezetés van a naponta hallott infokban.
Az a baj, hogy mindent elhiszünk.

hekker barbie Creative Commons License 2002.11.13 0 0 117
doktorom, amerika biztosan nem letezik, mert en nem voltam ott sohasem. akarcsak a hold, ergo leszallni sem lehet ra, sot felszallni sem, mert elvegre az megsem a hetes busz, hanem csak egy karika nem letezo trappista, amit folyamatosan atfestenek sargarol feketere es vissza. csereben nyugtass meg, hogy egyaltalan en letezem, leven en erre meg a hozzaszolasomat sem erzem elegendo bizonyiteknak.

pusssz.

Előzmény: Dr. Lecter (112)
Egy_kisebb_isten Creative Commons License 2002.11.13 0 0 116
A lobogó zászló rejtéjéről annyit, hogy az nem lobog.
Éppen a napokban láttam a leszállásról egy filmet,
és a szóban forgó zászló állóképen azért látszik lobogónak mert ( mivel a holdon nincs szél a lobogtatáshoz) egy merevítő pálca van a zászló felső élébe varva.A filmen egyáltalán nincs lobogás, viszont a zászló elég gyűrött ahhoz, hogy állóképen megtévesztő legyen.
Előzmény: candleinthedark (115)
candleinthedark Creative Commons License 2002.11.13 0 0 115
Lehet, hogy azert nem merik lefenykepezni a labnyomokat, zaszlot (ami lobog a csavargatastol), stb, mert azota idegen civilizaciok osszepocsekoltak, no meg a rengeteg holdi vihar is szetfujta a bizonyitekokat.
Mert ha lefényképeznék most, akkor elhinnéd, mi? (a holdi viharokat meg inkább hagyjuk)
Előzmény: bmw327 (113)
elemes Creative Commons License 2002.11.13 0 0 114
Muster Mark

Én Gagarin űrbe jutását abban a pillanatban elhiszem, amint közreadják az oroszok az űrből készült felvételeit.

Gondolatkiserlet: tetelezzuk fel, hogy jovo heten az orosz urkutatasi hivataltol kapsz egy emilt azzal a szoveggel, hogy az attachmentben ott vannak a Gagarin altal keszitett felvetelek, beszkennelve es JPEG-re tomoritve. Mit fogsz mondani...?

Előzmény: Muster Mark (111)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!