Keresés

Részletes keresés

suzi_mou Creative Commons License 2011.06.04 0 0 249

Én is felmondtam és abban egyeztünk meg a munkáltatómmal, hogy közös megegyezéses papírt írunk. Azzal tudtam menni a munkanélküli hivatalba bejelentkezni.

Előzmény: takoon (247)
fokhagymabors Creative Commons License 2011.05.26 0 0 248

"közös megegyezéssel felmondok"  ilyen fából vaskarika fogalom nem létezik, ezt jó lenne már, ha végre a köznyelv kiiktatná a szókincsből. Vagy közös megegyezéssel megszüntetitek, VAGY felmond egyik a másiknak. Egyáltalán nem mindegy, már csak a kérdés szempontjából sem.

 

a másik a "munkanélküli segély", ami nem létezik, álláskeresési járadéknak hívják és még ez sem ugyanaz, mint az álláskeresési segély.

 

dekódolva a problémát: ha a többi feltételnek megfelelsz, akkor mindenképpen kapsz járadékot, a folyósítás kezdetében van különbség: munkavállalói rendes és munkáltatói rendkívüli felmondás esetén 90 napos szankciós idő van, amíg nem kapsz semmit, de utána igen, minden más esetben rögtön.

Előzmény: takoon (247)
takoon Creative Commons License 2011.05.26 0 0 247

Sziasztok,

 

Olvasgattam az irásokat, és a segitségeteket szeretném kérni. Abban, hogy ha a munkáltatómmal közös megegyezéssel felmondok akkor kaphatok munkanélküli segélyt? vagy csak rugassam ki magam?(tudom h ez hülyén hangzik hogy el akarok jönni a munkahelyemről...csak el fogok költözni...

Válaszokat előre is köszi!

Ildó001 Creative Commons License 2011.05.18 0 0 246

Sziasztok!

 

Március végén közös megegyezéssel eljöttem a munkahelyemről, ahol 5 évig dolgoztam és nem sikerült teherbe esnem. 30 napig passzív táppénzen voltam, és utána bejelentkeztem álláskeresőnek. Tegnapelőtt derült ki, hogy terhes vagyok, kb 4 hetes, tehát passzív táppénz alatt fogant a baba. Nagyon örülünk, de elkezdtem utána nézni az anyagiaknak, és elég lehangoló infókat kaptam: Összesen 7 év rendesen bejelentett munkaviszony után állítólag csak gyesre leszek jogosult, ha nem próbálom meg a terhesség alatt valahogy kijátszani a jogszabályokat (alibi munkahely, magam után fizetek egyéni vállalkozóként, stb). Ez valóban így van?

Illetve a munkügyiben kapott papír szerint 2012 jan. 23-ig vagyok jogosult álláskeresési járadékra, a szülés várható ideje pedig jan. 8.

Kérdéseim:

- mi történik, ha most bejelentem a munkaügyin, hogy terhes vagyok? Elveszítem az álláskereső státuszomat vagy továbbra is kiközvetítgetnek? De így ki venne fel?

- szerintetek sem fogok kapni TGYÁS-t, GYED-et?

fokhagymabors Creative Commons License 2011.05.04 0 0 245

nem igaz. Persze később még bármi lehet... 1991. évi Iv. törvény hatályos szövege.

 

(mi az, hogy "lekommunikál"?)

Előzmény: fairytale (243)
bakibaby Creative Commons License 2011.05.04 0 0 244

Ez tévedés. A 29ezer Ft is, és a  "háztartásonként" is.

 

bb

Előzmény: fairytale (243)
fairytale Creative Commons License 2011.05.04 0 0 243

Halottam most egy hírt, amin csodálkoztam. Ismerősöm, aki szociális területen dolgozik, mondta, hogy a munkanélküli segély már nem személyenként, hanem háztartásonként jár. Azaz, ha egy családban a házastársak egyikének sincs munkája, akkor összesen 29 ezer forintból kell egy hónapban boldogulniuk. Én ezt nem akartam elhinni. Lekommunikálták ezt valahol?

myk80 Creative Commons License 2011.04.27 0 0 242

Bementem a hivatalba, hogy szociális segélyt szerezzek a

kutyámnak. A hölgy az ablaknál azt mondta, hogy ez

lehetetlen, kutyák nem kaphatnak szociális segélyt.

Megmagyaráztam neki, hogy a kutyám fekete,munkanélküli,

lusta és nem beszél magyarul. Többször volt figyelmeztetve

szexuális molesztálásért és egy csomó kölyke van szerte a

faluban. Ráadásul nem fizet adót, a parkba piszkít, idegen

embereket molesztál, koldul, ételt lop és halvány

elképzelése sincs arról, ki az apja...

Hétfőn megyek a pénzért...

bakibaby Creative Commons License 2011.04.06 0 0 241

Sziasztok, passzív táppénz meddig jár? Amit találtam:

 

http://berkalkulator.net/berkalkulator-2011/passziv-tappenz-2011-2012-kinek-jar-passziv-tappenz.html

 

".

..

...

2011. április 1-jétől a passzív táppénz 90 napos időtartamát tovább csökkentették, már csak 45 napig jár ilyen jogcímen ellátás"

 

30 napra emlékeztem. Rosszul?

 

Köszi,

bb

qayxsw Creative Commons License 2011.04.04 0 0 240

Köszönöm szépen a választ!

Előzmény: hangala zigazi (238)
katka51 Creative Commons License 2011.04.03 0 0 239

Nem mindenütt van ám így!!! A legtöbb helyen ugyanis az ügyintéző ismeri az ügyfeleit!

Micsoda dolog más helyett jelentkezni! Ez már azért visszataszító! Nem gondolod!?

Neked se adnék segélyt!!! És hetente rendelnélek be, mert azt is megtehetik ám!

 

Előzmény: hangala zigazi (238)
hangala zigazi Creative Commons License 2011.04.02 0 0 238

Elvileg havonta, kéthavonta, nekem volt hogy három hónapi nem kellett már a vége felé.

De mivel nem kérnek személyit meg semmit a megjelenéskor, simán bárki bemehet helyetted.

A lényeg, hogy írd a kis könyvedbe, hogy jelentkeztél egy csomó helyre, amiket az internete találtál... vagy írja, aki bemegy helyetted. Csak akkor kérnek személyit, amikor regisztrálnak.

Előzmény: qayxsw (237)
qayxsw Creative Commons License 2011.02.28 0 0 237

Ebben a 91 napban hányszor kell megjelenni a munkanélküli hivatalban? Kell ilyen pecséteket gyűjteni?

Külföldre szeretnék menni, de ez a pénz nagyon jól jönne. Köszi aki tud segíteni!

Előzmény: NelliCsilli (236)
NelliCsilli Creative Commons License 2011.02.28 0 0 236

Megtudtam, hogy hogyan is működik ez, ezért leírom, hátha valaki hasznát veszi.

 

Ez a mobilitási kedvezmény a következőképp alakul:

>>>Ha én teszem azt Halásztelken lakom...

       ... és pl. Budapesten vagy Taksonyban helyezkedek el munkavállalóként és...

           ... az álláskeresési járadék első szakaszában, azaz 91 napon belül, akkor a fennmaradó összes járadék 80%-ának egyösszegű kifizetését kérelmezhetem, melyet a következő számfejtés alkalmával ki is számolják és el is utalják. Ebben az esetben azonban tisztában kell lenni azzal a következménnyel, ha netalán megszűnik az állásom, akkor nem leszek jogosult további álláskeresési járadék kifizetésre. Persze, ha legalább a mindenkori jogszabály alapjául szolgáló munkaviszonyban töltött napok száma elegendő lesz az újboli illetékességre, az más tészta. Tehát ha a jelenlegi jogszabályokban gondolkodva elhelyezkedek, lehúzok 4 évet és utána szűnik meg a melóhelyem, akkor utána megint jogosulttá válok. És persze mindenekelőtt fehér munkáról beszélek!!!

           ... az álláskeresési járadék második szakaszában, azaz a 92 naptól kezdődően, de 170 napon belül helyezkedek el, akkor a fennmaradó összeg 30%-ának kifizetésést lehet kérvényezni. Ebben az esetben is igaz az előbbi "rizikó".

       ... és Halásztelken helyezkedek el és...

           ... az álláskeresési járadék első szakaszában, azaz 91 napon belül, akkor a fennmaradó összes járadék 80%-ának kifizetését lehet kérelmezni, DE! csak akkor fogom megkapni ezt az összeget, ha a határozatban megállapított álláskeresési járadékra való jogosultság lejártát követően igazolni tudom a folyamatos munkaviszonyt. Tehát menet közben akár munkahelyet is változtathatok, de a munkaviszonynak folytonosnak kell lennie.

           ... az álláskeresési járadék második szakaszában, azaz a 92 naptól kezdődően, de 170 napon belül helyezkedek el, akkor a fennmaradó összeg 30%-ának kifizetésést lehet kérvényezni. És itt is ott van az a DE! mint az előzőben, vagyis csak akkor fogom megkapni ezt az összeget, ha a határozatban megállapított álláskeresési járadékra való jogosultság lejártát követően igazolni tudom a folyamatos munkaviszonyt. Tehát menet közben akár munkahelyet is változtathatok, de a munkaviszonynak folytonosnak kell lennie.

>>> A mobilitási kedvezményt abban az esetben lehet kérelmezni, ha nem az álláskeresési járadék megállapítását megelőző munkáltató lesz ismét a munkáltató. Tehát abban kár gondolkodni, hogy megkérjük a főnököt, hogy rúgjon ki, aztán mondjuk egy kis idő múlva vegyen megint állományba, mert ez így nem működik!!!

 

Én ezt a felvilágosítást telefonon kaptam és az alapján írtam le a fenti sorokat. Ha a fentiek valóságtartalma bármiben nem megfelelő, azért felelősséget nem tudok vállalni, mivel nem én sem írásban kaptam ezt a választ. Tehát csak tájékoztató jelleggel osztottam meg. Lehet, hogy ez munkaügyi központonként eltérő lehet vagy az is, hogy valahol ez a fajta ösztönzés nincs is egyáltalán (elsősorban Budapestre gondolok). Erről semmi információm nincs. Ezért ha bárkit is érint ez a kérdés, akkor feltétlenül kérdezze meg a területileg illetékes munkaügyi hivatalt és az ott elmondottakra alapozzon!

 

 

Előzmény: NelliCsilli (234)
Katka2526 Creative Commons License 2011.02.23 0 0 235

Jár -e munkanélküli gyes után, mennyi időre és miből számolnak.

 

Kezdem az elején.

8 órás bejelentett állás. Terhes lettem, így 8 hónapot voltam táppénzen, ezután tgyáy, majd gyed.

Kisfiam még nem töltöte be a 2 évet amikor meglett a második baba, így újból tgyás, majd gyed a kisebbikkel. Ezútán gyes. Közös megegyezéssel otthagytam a munkahelyemet.

Utána kiderült, hogy a fiam tartósan beteg, így következett még 5 év gyes.

Most jár le. El tudok menni munkanélkülire?

Miből számolnak? Mert ugye az elmúlt 4 évben nem volt már munkviszonyom, csak a gyest kaptam, de ugye a gyes nem lehet alap.

 

Kata

NelliCsilli Creative Commons License 2011.02.17 0 0 234

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni. Van ez a mobilitási kedvezmény dolog, amire elvileg hamarosan jogosult leszek. Megtaláltam az erre vonatkozó szabályt a www.afsz.hu oldalon. Nem szokott problémám lenni a jogi nyelvezettel megírt szöveg megértésével, de ez most totál kifogott rajtam. A szöveg így hangzik:

 

Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra munkaidejű munkaviszonyt létesít a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően, kérelmére a folyósítási időből még hátra lévő időtartamra járó járadék meghatározott összegét egy összegben ki kell fizetni, feltéve ha a kifizetés előzőekben meghatározott napjáig folyamatosan munkaviszonyban áll és a munkaviszony fennállását a munkaadó igazolja. A kérelmet az álláskeresőnek az álláskeresési járadék folyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtani.

A kifizethető összeg a megállapított álláskeresési járadék folyósításának első szakaszában létesített munkaviszony esetén a fennmaradó összeg 80 %-a, a folyósítás második szakaszában létesített munkaviszony esetén a fennmaradó összeg 30 %-a.  Nem fizethető ki a fennmaradó összeg abban az esetben, ha ugyan azzal a munkaadóval létesít munkaviszonyt, amelynél az álláskeresési járadék megállapítását megelőzően munkaviszonyban állt.

 

Vagy ha az álláskeresési járadékban részesülő személy az álláskeresési járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően nem a lakó- vagy tartózkodási helyén létesít határozatlan időtartamú teljes, vagy legalább napi négy óra munkaidejű részmunkaidős munkaviszonyt, az előző pontban részletezett mértékű juttatást a részére – kérelmére – egy összegben a keresőtevékenység létesítésének bejelentését követő számfejtés időpontjában kell kifizetni.

 

Az én álláskeresési járadékom így lett megállapítva:

xy kérelme alapján az álláskeresési járadékra való jogosultságát 2011. 01. 17. napjától megállapítom

és 2011. 01. 17-től

91 napig     napi 3.120Ft

179 napig   napi 1.560Ft

összegben való folyósítását rendelem el.

.

.

.

Az álláskeresési járadék megszűnésének napja - amennyiben korábban szüneteltetésre vagy megszüntetésre nem kerül sor - 2011. 10. 13.

.

.

.

 

Dolgozni 2011. 02. 21-én kezdenék el 3 hónapos próbaidővel és határozatlan idejű munkaszerződéssel.

A kérdésem az lenne, ha ezt a szóban forgó pénzt egyösszegben megkapom, akkor azt mikor és mennyit? És mikor adhatom be a kérelmet erre az összegre vonatkozóan? Nekem ez nagyon fontos lenne, mert sajnos nem keresnék annyit ezen a munkahelyen amiből meg tudnék élni és erre az összegre nagyon szükségem lenne.

 

Előre is nagyon köszönöm a segítséget és a fáradozást!!!

 

NelliCsilli


qayxsw Creative Commons License 2011.02.14 0 0 233

Sziasztok!

 

Pár hónapon belül tervezek külföldre költözni (de EU-n belül). Több mint 6 éve van munkaviszonyom aránylag magasabb átlagkeresettel.

Ha szeretném megkapni a 90 napig járó munkanélküli segélyt, akkor erre van esélyem?

Közös megegyezést fogok kérni a munkáltatómtól és utána bejelentkezek a munkanélüli hivatalba. Vidéki vagyok, így kicsi a valószínűsége, hogy tudnak munkát ajánlani. Kell olyan a 90 nap alatt, hogy meg kell jelenni vagy ilyesmi?

Köszönöm!

 

PoliBili Creative Commons License 2011.01.12 0 0 232

Mármint ha a párod mondott föl rendkívülivel.

Előzmény: PoliBili (231)
PoliBili Creative Commons License 2011.01.12 0 0 231

Ha ő mondott fel rendkívülivel akkor szerintem jár a munkanélküli az első naptól.

Előzmény: tamara021 (226)
pastekl Creative Commons License 2010.12.11 0 0 230

Kedves Katka!

 

Köszönöm válaszod, s teljes mértékben igazad van, legjobb lesz ha a kirendeltségen kérdezem meg :-)

Még a neten se találni egyértelmű választ, bármilyen szervezet web oldalán néztem.

 

 

Előzmény: katka51 (229)
katka51 Creative Commons License 2010.12.10 0 0 229

Munkaügyi kirendeltségen kérdezd meg! Az is kérdés lehet, hogy személyesen köremüködsz-e vagy sem. Érdeklődni kell, adnak felvilágosítást, hogy milyen lehetőségeid vannak!

A legkonkrétabb választ ott kapod, mivel naprakész jogszabályi információkkal, tudással rendelkeznek.

A fórumon úgy gondolom, hogy ilyen tekintetben semmi sem kokrét. Nehogy félre tájékoztassuk egymást.

Az egy dolog, hogy ír valamit az ember jószándékkal, illetve korábbi ismeretei, gyakorlata alapján, de minden

személy ügye más, és ezt nem lehet így megmondani. Illetve az is más, hogy hogy volt tegnap, hogy van ma, és mi lesz igaz

holnaptál.

Tehát: irány a kirendeltség személyesen, az illetékeshez!

 

Előzmény: pastekl (228)
pastekl Creative Commons License 2010.12.10 0 0 228

Tisztelt Fórumozók!

 

Még az lenne a kérdésem, hogy aki munkanélküli járadékon van, lehet-e ügyveztő, egy 2 személyes kft-ben?

Ha igen, akkor mi a hátránya?

 

A válaszokat előre is köszönöm!

katka51 Creative Commons License 2010.12.09 0 0 227

Sajnos ez korábban is így volt. Ha a munkáltató mond fel rendkívüli felmondással, vagy a munkavállaló szünteti meg rendes felmondással a munkaviszonyát, akkor a munkaviszony megszünését követő 90 nap elteltével kezdődnek a járadékos napok.

Visszamenőleg a 90 napra ekkor sem fizetnek. Amire jogosult a ledolgozott munkaviszonya alapján - napok - onnan kezdődnek, ahol a 90 nap befejeződik. A rendkívüli indoknak azonban nagyon megalapozottnak kell lenni a munkáltató részéről, talán ott lehetett volna kereskedni, ha esetleg jogtalan lett volna a rendkívüli felmondás!

 

TEHÁT FONTOS, MÁR ÍRTAM KORÁBBAN IS, ÉN MINT MUNKAVÁLLALÓ NE KEZDEMÉNYEZZEM A FELMONDÁSOMAT, HA IGEN, AKKOR KÉRNI KELL A KÖZÖS MEGEGYEZÉSSEL TÖRTÉNŐ MEGSZÜNTETÉST!!!

 

A munkavállaló is felmondhat a munkáltató felé rendkívüli felmondással, ennek is meg vannak a jogszabályi esetei.Pl bér ki nem fizetése, olyan munkára kötelezés, ami a munkavállaló testi épségét veszélyezteti, stb.

 

Igaz mostanában nem lapozgattam a munkatörvénykönyvét, nem akarok félre tájékoztatni, korábban így volt, de a rendelkezések napról-napra változhatnak. Tehát minden esetben utána kell nézni.

 

Ami az összeget illeti, azért lehet ennyi, mert valószinüleg elsejétől -  huszadikáig számfejtették, mivel ekörül van a havi zárás.

A jövő hónapban fog beállni 30 napra. Kérdezz utána, és el fogják magyarázni. MINDENKÉPPEN! És még levonások is vannak, ugyanúgy, mint a munkabérből, nyugdíjjárulék, stb.

 

Bár szűkösek az önkormányzatok lehetőségei is, de próbáljatok kérni egyszeri segélyt, illetve létezik még lakásfenntartási támogatás. Ezeket a lehetőségeket is kérdezzétek meg!

 

Sajnálatos dolog történt Veletek, remélem, hogy párod minél előbb talál munkát!

Előzmény: tamara021 (226)
tamara021 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 226

Kérlek segítsetek! Párom Julius végén rendkívüli felmondással lépett ki munkahelyéről,a munkanélküli központban regisztrálták,ahol közölték,hogy 90 napig nem utalhatják a munkanélküli ellátást,mert a "munkavállaló rendkívüli" felmondással szüntette meg munkaviszonyát,ez rendben van.A határozatott is megkaptuk mi szerint 91 napig (agustus-szeptember-októberi hónapokra) napi 2940 ft jár  (szerintem ez az álláskeresési járadék) és 179 napig(november-december-január-február-március-áprilisi hónapokra) napi 1470ft (álláskeresési segély)jár.Most december 7 -én kaptuk az első munkanélküli utalást 47000 ft-ot ami az ügyitéző szerint a november havi ellátás.Rákérdezett a párom az első 3 hó- ra járó járadékra,de azt mondták,hogy azt,majd utána fizetik majd csak ki.Szerintem,nincs ez így rendben,mert nem véletlen osztják két fázisra az ellátás összegét,először magasabb a jutattás és utána csökken.Elképzelhető ,hogy "lenyelik" a 3 hóra járó pénzt.Gyesen vagyok itthon a kisfiammal,szükségünk lenne erre a pénzre.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

katka51 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 225

Szia! Van már elegendő kérdőíved kitöltve?

Nem voltam elérhető, de ha szükséged van még rá, akkor kitöltök Neked egyet!

 

Nem kell elnézést kérni, a fórum azért van, hogy segítsünk egymásnak, kérdezzünk, vagy válaszoljunk!

Nem hiszem, hogy bárkit is megzavartál volna.

Jó magam is munkanélküliekkel foglalkoztam sokáig, korábban is a munkaügy volt a szakterületem egy cégnél.

 

Sok emberrel találkoztam, egészségkárosodottakkal is, olyanokkal is, akiket  maga a munkanélküliség tett beteggé. Pl. depresszió, és más egyéb. Lehet, hogy ha időm engedi, a szakdogádhoz még többet is tudnék segíteni!

Jó tanulást, szakdoga írást.

Előzmény: macszsu (220)
katka51 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 224

Nem sok az infóm a START kártya kiadásáról, de úgy emlékszem az APEH-től kell igényelni.

Egyébként attól az illetékes munkaügyi kirendeltségtől is érdeklődhetsz, ahol regisztrált voltál.

Ott nem tájékoztattak a lehetőségekről? Próbáld meg most, hátha még nem késő! Mindenképpen megéri, hogy utána járj!

Mielőtt megalapítanád a Kft-t!

Előzmény: pastekl (222)
katka51 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 223

Szia, hát csak néha...

De most itt vagyok, és majd még benézek, csak nem volt jó a levelezési rendszerem és kicsit elfoglaltabb is vagyok

mostanában.

De ha tudok, segítek.

Előzmény: Törölt nick (221)
pastekl Creative Commons License 2010.12.08 0 0 222

Tisztelt Fórumozók!

Abban kérnék segítséget, hogy 12 hónapig tartósan álláskereső voltam. Úgy alakult, hogy egy Kft-t alapítok, 2 személyest, s én leszek az ügyvezető.
A kérdésem az lenne, hogy igénybe vehetem-e a Start Plusz kártya kedvezményeit, mint ügyvezető?

A válaszokat előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2010.10.27 0 0 221

Szia Katka51!

 

Jársz ide néha-néha? Tanácsot szeretnék kérni tőled.

 

Előzmény: katka51 (218)
macszsu Creative Commons License 2010.10.26 0 0 220
Kedves Fórumozók!

A segítségüket szeretném kérni.

AZ ELTE Pszichológia szakos hallgatója vagyok, és olyan segítőkész embereket keresek , akik munkanélküliek és/vagy egészségkárosodás, krónikus betegség nehezíti mindennapjait. A kutatásom témája a munkanélküliség és egészségkárosodás hatásainak vizsgálata az emberek közérzetére és megküzdő képességére. Ha idejük engedi, kérem segítsenek a kutatásban a kérdőívem kitöltésével, amit ezen a linken érhetnek el:

www.kerdoivem.hu/kerdoiv/361832639/

Előre is hálásan köszönöm, hogy rászánják idejük, és bocsánat, ha akaratomon kívül megzavartam volna a fórum menetét.Üdvözlettel;

Cz. Zs.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!