Én egy nagyon klassz webáruházat ajánlok nektek!!!
A www.zoetea.hu a legjobb teás webshop, ahonnan eddig rendeltem! Általában 50 gramm kiszerelésű csomagok vannak, és sokszor vannak nagyon klassz akcióik. A teáik mennyeiek, és a csomagolás mindent visz! Aranyos kis dobozokban vannak az aromazárt zacskós teák, és ráadásul van benne kis elkészítési útmutató, meg egy filter is.
Nem túl nagy a kínálat, de folyamatosan vannak újdonságok, ráadásul pont most láttam, hogy már csomagjaik is vannak! Én is fogok venni karácsonyi ajándék gyanánt ilyen szálas teát, mert nagyon ízléses kis dobozokban vannak.
A 2200. hozzászólást ha elolvasod, ott írtam pár helyet.
A vadkomlót én inkább a gyógynövényes könyvekben keresném, de általánosságban mindent forrásban lévő vagy hideg vízzel öntenek le a népi gyógyászatban. De kísérletezni is lehet, pár próba után már látszanak a különbségek ha vannak egyáltalán, persze az adagok legyenek egyformák.
én idáig nem nagyon teáztam, mert valahogy a legjobb teák se sikerültek úgy mint a teázokban. nem olyan régen jöttem rá. hogy rosszul csináltam... rossz hőmérsékleten forráztam le őket stb. szeretem a jó teákat, úgyhogy nem olyan régen vettem egy Russel Hobbs vízforralót a Prímában. az egyszerűbb teákat már el tudom jól készíteni... esetleg tudnátok valamilyen oldalt ajánlani, hogy melyik teát hogyan kell elkészíteni? például nyáron szedtem vadkomlót... azt hány fokos vízzel kell leforrázni?
Akkor csinálj reggel melegvizet, pl. 80-100°C-osat, és utána már csak le kell önteni a tealeveleket. Egyszer zöldet, egyszer feketét. Csak azt kéne megoldanod, hogy a zöld teához valahogy lehűtsd a vizet. Feketét reggel, délelőtt és délután zöldet - később próbáld ki az oolong-ot is, nagyon jók -, késő délután meg fehéret, abban a legkevesebb a koffeintartalom.
Vagy próbáld azt, hogy kiteszed a felespoharakat, meg ha van, a digitális mérleget, és próbálgatod kb. egy teáskanyálnyi tealevéllel (2-5 gramm, a mérleg 1 grammot csalhat), hol keserű, hol jó, érezni fogod, ha túl gyenge. Ha megvan se nem gyenge, se nem keserű íz, akkor olyat kell keresned, csak nagyban :D
Vagy ha tudsz, menj el egy fővárosi teaházba, vagy Debrecenbe, és az ott megkóstolt ízeket keresd.
Mert ugye ha nem tudod mit keresel, honnét tudod, mi a jó nagyban?
Valamelyik linkelt oldalon biztos ott az adat, hogy hány liter zöldtea az, ami még egészséges.
10 perc nekem elsőre kicsit sok, de ha nem keserű, akkor biztos jó.
Köszi az olvasnivalót, hamarosan áttanulmányozo! :)
Miért ilyen sokat, mik a lehetőségek, és miért éppen csak zöldet?
Azért ilyen sokat, mert ekkora a termoszom, és reggel nincs sok időm vele bajlódni. A zöld teához egyáltalán nem ragaszkodom (a feketéket pl. jobban is szeretem), csak úgy olvastam, hogy ez egészségesebb. Olyan teát szeretnék, amiből nem gond, ha víz helyett iszok belőle napi ~2,4 litert (ma reggel mértem, és nem is 2,6-os a termosz, csak 2,4-es)
Egyébként egy másik fórumon ekkora mennyiséghez 2 evőkanál zöld tealevelet ajánlottak ~10 perc áztatással. Ma reggel ki is próbáltam és sokkal jobb lett (nem lett keserű), mint a tegnapi.
Mai nap elkezdtem teázni. Szeretem a teát, főleg a karakteres ízű fekete teákat, de most amiatt "kezdtem el", mert ahogy lehűlt az idő, egyszerűen alig tudom meginni a csapvizet, és muszáj volt valamit kitalálnom, mert inni kell valamit. Vettem egy 2,6 literes pumpás termoszt, tegnap csináltam is egy jó nagy adag zöld teát (mert az állítólag egészségesebb, mint a fekete), és ma ezt iszom. Csakhogy nem lett az igazi, mert szerintem rosszul készítettem el.
Azt olvastam, hogy egy kisebb adag tealevélre rá kell önteni kb. 80 °C-os vizet, és hagyni kb. 3 percig, majd leszűrni. Aztán olvastam olyat is, hogy ezt meg lehet ismételni néhányszor a "használt" tealevelekkel, mert még 2-3 adag tea lejön róluk mielőtt elkezdene gyengülni, csak ez esetben már növelni kell az áztatási időt 8-10 percre.
Hát én azt találtam ki, hogy összevonom a lépéseket, és megcsinálok egy termoszra való zöld teát úgy, hogy kb. fél órán át áztatom a leveleket, és hátha úgy is jó lesz, de egy kicsit keserű lett. (mondjuk ott is felejtettem ázni az egészet kb. 1 óra hosszára)
Hogyan készítsek el viszonylag gyorsan (minden reggel) 2,6 liter zöld teát a legegyszerűbben?
Én sokszor rendeltem már külföldről. Amit például nagyon szeretek az az Ippodo. Tradícionális japán teáik vannak. Eddig machát vettem tőlük (mondjuk azt 3 félét, különböző minőségűeket), de legközelebb sencha és gyokuro is lesz a dobozban. Mindegyik nagyon finom volt, kellemes, krémes, gazdag, édes, és semmi keserű útóíz. Nagy meglepetésemre van amelyiknek kissé virágos lecsengése volt. Amit nagyon szeretek.
Ebayről is van pár teám. Ha odafigyelsz onnan is lehet jót kifogni. Figyelni kell a képet, hogy milyenek a tealevelek. Egészséges, egész, törmelék mentes legyen, és legyen megjelölve a forrása (ideje). Például csodás Tie Guan Yin teám van onnan. Tavaszi szedésű, édes, virágos. Két kis porcelán kanálnyit teszek a kannácskámba, és nemsokára szinte tele van a hatalmas levelekkel. Isteni finom, 10 felöntés után kezd gyengülni. Az idő nyújtásával mégis bírja a 15-t ami 2 napi tea fogyasztásom. 7 grammos kis vákum tasakocskákban van, így mindig friss a tea, nem veszít a zamatából. 25 tasak volt olyan 6000 ft körül, ami így belegondolva nagyon baráti.
Érdemes a kommenteket olvasni rendelésnél, vagy teszteket keresni interneten. Ha utána jársz a teáknak kincseket találhatsz. Viszont ne feledd itthon is van sok csodás teabolt, akik az utánajárást megcsinálják helyetted. Azok közül a Carpe Diem, a Flying bird és a Darlington amit én személy szerint ajánlok.
Alföldi kisvárosban lakom, szerencsére van egy édesség és tea bolt. Ott szoktam vásárolni az ízesített zöld teákat, és a feketét. A külföldi rendelés azért érdekelt volna, mert a puerht és a oolongot az ebay-en vettem, de mivel egyik fajta teát sem ittam más beszerzési forrásból így nincs viszonyítási alapom.
Én fedővel próbálkozom szűrni, neked már be van építve egy szűrő :D vannak 150ml-es gaiwanok is, én azért 120asat vettem, mert nem szeretnék két csészét használni. Minimum mennyiség a vízforralóban fél liter, ezt négy felé el tudom osztani többé-kevésbé :)
Picike, igen. Először én is megijedtem amikor a 80ml-es csészét megláttam :D a kutya ott van elásva, hogy frissen, melegen isszák a teát, tehát a nagy mennyiség egész egyszerűen nem fog meghűlni.
Tavaly 7-8 deciket ittam, ez négy leöntésbe fért bele. Délutánra sok is, hétvégékre kettő délelőtt, kettő délután, az már jobb arány. A vége már előfordult hogy elhűlt. Úgy nem az igazi. Meg hát hasonlóan vízhajtó, mint a sör :D
Itt van két weblap, itt olvasgass, többféle módszer létezik a tea elkészítésére. Youtube is tele van teás videókkal:
De a lényeg, hogy főzhetsz egyszerre fél litert is, kb. két teáskanál tealevéllel, vagy ahogy neked ízlik. Négyszer leöntöd, és ott a két litered :D csak akkor 3-5 percig kell áztatnod a leveleket, míg gaiwannal leöntöd és kész is, max egy-két perc a sokadik leöntés után.
A fórumot olvasgasd, ott is, meg talán itt is leírtam, hogy én mire jutottam. De ott biztos leírtam :D
Sokat túrtam a netet gaiwan készlet után, mert kicsit idegenkedem a pici űrmérettől(csésze:30-40ml, gaiwan:80-120ml). Napi 1-2liter teát iszom, muszály egy picit nagyobb méretben gondolkoznom.
Akkor rátaláltam erre a szettre, annyi különbséggel hogy amit én rendeltem ahhoz 2db csésze van de most olyat nem is találok:
Írd le kérlek mit rendeltél Kínából! Egy helyen találtam olcsó teáscsészéket, még az e-bay-en is csak ezer forint felett voltak... Viszont átadták a forgalmazás jogát, az iteecafe weboldalán meg vagy tavaly december óta töltik fel a kínálatot... de ha fővárosi vagy, keresd a Shirinda-t, én biztos ott vennék csészéket. Gaiwant meg Kínából, vagy üveget valamelyik webshopból. Brutális árak vannak.
Rászoktatta őket a ,,cocialista'' rendszert :D de ha valakinek ez tetszik... gondolom az évek jócskán megszépítették a menzatea ízét :D
A filteresnek nem az a baja hogy nem nyílik ki bent a tealevél, hanem hogy nincs is benne teafű, csak por :D amelyikben meg van némi levél, az sem tekinthető elég jónak szerintem.
Igazad lehet, hogy a filteresnek az is a baja, hogy nincsenek szabadon a levelek. Erre még nem is gondoltam.
A menzateára én is emlékszem, menzán és kórházakban még mindig adják. Nem tudom milyen tea, de én is szeretném megtudni, mert rohadtul utálom, és tudni akarom melyik az, hogy nehogy legközelebb olyat vegyek vagy igyak. Az valami kesernyés szintetikus ázadéklötty, nem tea. Mintha melegített műivólé lenne. Kb. akkora ocsmányság, mint a jegestea, vagy az igazi, frissen megőrölt, pörkölt kávéból készült nem kilúgozott kávé ellenében a cikóriás óvodás/kórházas tejeskávék.
El kell menni egy kórházba, és el kell kérni egy kiürült teászacskót. A neten azt is írják, hogy sok kórház granulált port vagy sűrítményt önt fel melegvízzel és nem főznek igazi teát. Azt is írják, hogy úgy lehet megközelíteni a kórházas teát, hogy jól hígra kell csinálni, majd sok műcitromlével (nem igazi citrom levével) és jó sok cukorral össze kell pancsolni. Én még hozzátenném, hogy lehetőleg nem ízesített, kesernyés ízű, olcsó teát válasszon hozzá, aki ilyet akar inni, és áztassa ki hosszabb ideig. Gyerekkori emlékek miatti nosztalgia esetét leszámítva el nem tudom képzeli, hogy valaki miért akarja ilyesmivel kínozni az ízlelőbimbóit.
A teatojás az első amit kidobtam, nem jó semmire, simán kijönnek a levelek, meg még normálisan kinyílni sem tudnak.
A papírral az a baj, hogy nincsenek szabadon a levelek.
A teafilter meg pont hogy a por miatt rossz, mert az a legalsó minőségű osztály... persze szálasban is van némi por, de nem az egész :D
Kertész kollégák is teáznak: http://terra-kert.hu/viewtopic.php?f=13&t=368 :D érdekes, ez a ,,20-30 éve ivott és azóta keresett menzatea'' rengeteg helyen előjön, nem tudnátok segíteni gergergnek? Írja le valaki kérem, ha tudja a megoldást.
Így van, a teázáshoz nem kell drága felszerelés. Teljesen elég kettő, porcelánból vagy hőálló üvegből készült edény, vagy kancsó, esetleg ha fekete tea, akkor le is lehet takarni, de arra is jó egy porcelán tányér. Mindegy mi, csak ne műanyag és ne fém legyen, amiben a tea ázik.
Teaszűrőnek jobb a papírszűrő, de nem az anyaga miatt, hanem sűrűbb a szövése, mint a fémszűrőknek. A fém teatojást el kell felejteni.
Esetleg egy teahőmérő nem jön rosszul, bár nekem az nincs, anélkül is be tudom lőni a hőfokot kb.-re.
Tálcából is mindegy milyen, jó a műanyag is, de az ne ilyen menzatálcaszerű, hőre lágyuló műanyagos tálca legyen, mert azok púpozódnak, eldeformálódnak.
Teából meg csakis szálasat érdemes venni, azt is lehetőleg teaboltból. Néhány filteres normál bolti tea sem lenne rossz ízre, de azokat azzal rontják el, hogy a teakeveréket nagyon apróra őrlik, és úgy nagyon gyorsan elsavasodik ázás közben, ha meg nem áztatja az ember kellő időt, akkor íztelen lesz.
Semmi extra eszköz nem kell a teázáshoz, maximum ha nagyon fanatikus leszel. Ha most kellene kezdenem, ez lenne az alapfelszerelés:
- két kb. 350ml-es üveg kancsó/kiöntő
- egy normális fém mikroszűrő
- gaiwan
- minden féle teához egy csésze, nagyon maximum egy-két fajtához +1
- tálca
Ennyi. Egyik üvegkancsóban ázik a tea, másikba leszűröd. Zöld, fehér, vörös a három alap tea amit innék, így max 4 csésze elég is lenne, de ha porcelán, akkor ugye nem veszi át az ízeket. Gaiwanból meg az üvegkancsóba mehet. Esetleg ha párszáz forintért egy teakiméréshez használható fa kanálkát lehetne egymagában kapni, akkor még az jönne hozzá a kezdő szetthez.
Magamnak minek mutogassam a teát? :D pont az a gond a csészékkel is, hogy tök egyformából kapsz 6-8 db-ot, vagy pedig nagyon drágán egy-két különbözőt külön-külön.
Tálca. Öccá' forint egy sima műanyag, nekem tökéletesen megfelel, nem szeretnék egy sokkal nagyobb fát 20 ezerért :D nem öntözöm a teaszentet sem, annyira nem vagyok azon a szinten :)
Vörös tea. Mint írtam, nekem kicsit erős, de jó. Néha-néha 50 grammot vennék, de örülnék ha kisebb adagokban tudnék minél több fajtát kóstolni.
Ami még kimaradt az előző írásomból, hogy nem öntöm ki az első leöntést, mivel viszonylag nagy mennyiség menne kárba. Helyette a forró vizet előszőr a kiöntőbe öntöm, abból meg a csészébe, majd vissza a kiöntőbe. Erre kell a tálca, mert minimális mennyiség mindig mellémehet :D a kiöntőben lesz így egy kis víz, erre teszem a szűrőt, benne a levelekkel, hogy kicsit gőzölődjön.
De jövőre ezen mint írtam, változtatok, beiktatok még egy üvegkancsót, így szabadon ázhatnak a levelek.
Zen kertet nem szeretnék, maximum egy kis japánkertet, de igazából azt sem tudnám hová tenni. Amit el tudnék képzelni, az egy ízlésesen - akár zen módra - berendezett akvárium. Kavics, pár nagyobb kő, növények, halak nélkül. Az jól mutatna.
Új kóstolás: Keemun Mao Feng, egy kínai vörös tea Qimenből, Anhui tartományból. Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy borzasztóan idegesített a sok ici-pici levél, amik mindenáron kijutottak a gaiwanból, és a szűrőből kellett kihalásznom és visszatennem őket. Továbbá minden főzet alján elég sok por volt (mármint tea por).
10 felöntséig mentem, és itt is meleg (90-95 fokos) vizet használtam. Illatra először furcsa gyertyaviaszra emlékeztetett, majd a 3. felöntéstől nagyon intenzív méz vette át az uralmat, végül a 6.-7. felöntésnél egy kis mezei virágillat is becsatlakozott (sajnos nem tudtam pontosan azonosítani, hogy mi). Ízre először kicsit kesernyés volt, de nem kellemetlenül, és az illatban érzett gyertyaviasz is megjelent. Utóíze néha fémes, ami a Tie Guan Yin-hez hasonlóan nem minden felöntésnél jelentkezik. A végére kicsit elgyengült, de egyre édesebb és édesebb lett, így a 9.-10. felöntésnél már szinte összeragadt a szám. Valószínűleg ezért élveztem jobban az utolsó felöntéseket, mint az elsőeket. Összességében az eddigi kóstolások közül ez ízlett a legkevésbé.