Keresés

Részletes keresés

Sunnyrob03 Creative Commons License 2024.01.15 -2 0 9415

Sziasztok! Azokat kérdezném, akik mindkét helyen jártak már. Egy szeptember közepi-végi 1 hetes nyaralásban gondolkodunk a párommal. Az egyik lehetséges cél Szicília, a másik Puglia. Pugliában én már jártam 2 éve és csodás volt, visszavágyom, viszont Szicíliában még nem voltam és nagyon érdekelne, viszont ott meg a párom volt már (igaz, az jóval régebben volt), de ő is szívesen visszamenne. Szóval e két célpont között dilemmázunk. Szavazatokat várok tőletek és pro-kontra érveket. Csak hogy legyen némi elképzelés, mi érdekel minket: MINDEN A párom vízimádó, búvárkodik, kajakozik, neki ez is szempont, én inkább a városnézés szerelmese vagyok és imádom a történelmi emlékeket. Tavaly Nápolyban és az Amalfi parton jártunk, azt is imádtuk. Ja, még egy infó: autóbérlésben gondolkodunk mindkét esetben.

berbb Creative Commons License 2024.01.13 0 0 9414

Köszönöm szépen!

Előzmény: onlyread (9413)
onlyread Creative Commons License 2024.01.12 0 0 9413

Elméletileg van, a legfrissebb menetrend 2021-es...

 

https://www2.comune.ragusa.it/viaggiare/autobus/_allegati/feriale_ibla_4nov2021.pdf

 

A busztársaság pedig ez: http://www.aziendasicilianatrasporti.it/

Előzmény: berbb (9412)
berbb Creative Commons License 2024.01.12 0 0 9412

Sziasztok!

Ragusa buszpályaudvarról van tömegközlekedés az óvárosba (Ragusa Ibla)? 

Google maps-on nem találok .... létezik, hogy  a taxi vagy a gyaloglás (kb. 50 perc) az egyedüli opció?

onlyread Creative Commons License 2024.01.09 0 0 9411

Nagyon tanulságos beszámoló, köszi. Trapani az a Trabbani.

Előzmény: 74József (9410)
74József Creative Commons License 2024.01.09 -1 2 9410

Egy kicsit megkésve, leírom a tavaly augusztusi Sziciliai élményünket, Hőség volt, tömegnyomor, és kosz-de túléltük, természetesen mindenre nem térek ki , de ha valakit részletesen érdekel valami szívesen segítek....

 

Augusztus 14-én hajnalban indultunk, Bécsből, ha jól emlékszem 5:30 kor szállt fel a gép, , tehát hajnali 1-kor ébredtünk, reptér út, 1 óra Fertőrákosról, + a 2-óra eptéri várakozás stb.......

 

Nos az első problémával , már  a repülőn ( Raynar ) ülve szembesültünk, amikor is a Stewardes , alig érthetően angolul, nagyon halkan bemondta, hogy Cataniában kitört a Vulkán, és Trabbaniban fogunk , leszállni, és onnan busszal visznek át Cataniába.....Természetesen lepergett életem filmje, konkrétan az autóbérlés miatt.

 

De szerencsére a mellettem levő ülésen ült egy olasz fiatalember ( ő is hazautazott Cataniába) és mivel, hogy Ausztriában él, ezért németül nagyon jól megértettük egymást, felajánlotta, hogy segít, ha leszállunk , Trabbaniból felhívja, a Dollar autókölcsönző céget, hogy nem érünk oda, időben, nem tudom a megbeszélt időben átvenni az autót. Így is történt, leszálltunk , telefonált, és mondták, hogy nem gond, hisz egy repülő sem száll le az nap Catániába…..

 

4-és fél óra , szörnyű, unalmas utazás következett busszal, egyszer állt meg 20 percre egy benzinkútnál…

 

Na végre megérkeztünk Cataniába, a repülőtérre, ahol a fiatalember továbbra is kedvesen segített, bár már ott voltak a szülei, és közel egy órát még pluszban vártak rá miattunk.

 

Az autóbérlés simán ment, gyakorlatilag fennakadás nélkül, persze olasz tolmáccsal:))

 

Hozzáteszem , előtte én már, ahogy tudtam kiokosítottam magam, a magyar nyelvű Autóbérlés Online oldalon, kötöttem a bérleti szerződést, a biztosítást, és persze ki is fizettem, a honlapon található telefonszámon, egy kedves magyar fiatalember , segítőkészen sok mindenről tájékoztatott, többek közt arról is, hogy a DOMBORNYOMOTT BETÉTI KÁRTYÁMAT IS EL FOGJÁK FOGADNI, AZAZ NEM FOG KELLENI HITELKÁRTYA!

 

Így is lett , zároltak 800 eurót, lefénymásolták a jogosítványom, személyimet, megkaptam a kulcsot és már mehettünk is……

 

A szállásunk, a Cataniától 25 km re levő Ripostóban volt, a Bookingon foglaltuk, az elképzelésünk az volt, hogy egy tengerparti kisvárosban lesz a kiindulópontunk, és onnan a bérautónkkal, bejárjuk a környéket, és strandolni is tudunk, megjegyzem többször jártunk már dél Olaszországban ( Nápoly környéke , Bari Puglia, Toszkána stb, és mindig így csináltuk , kiindulópont+ strand+környék látnivalói. Ezúttal annyi különbséggel, hogy nem a saját autónkkal, hanem bérautóval..

 

14-órakor voltunk a szálláson, hajnali egykor keltünk , ez egy Sopron -Firenze , útidő, autóval, megállókkal… de egy kétórás repülő úthoz képest kicsit hosszúra sikeredett sajnos……..

 

A szállásunk, szép tiszta , nagy kényelmes volt, nyilván főszezon közepén, nem volt éppen olcsó, de

 

még elfogadható volt az ár….

 

3-an voltunk, és a következő egy hétben, bejártuk a környékbeli kötelező helyeket:

 

Taormina, Catania, Ragusa, Szírakuza, Noto, Modica, Etna ( csak a parkolóig , nekünk bőven elég volt) Naxosba késtzer is próbálkoztunk, esélytelen volt parkolni ) és megnéztük az Alcantara szurdokot is . Naponta pár órát strandoltunk a Ripostói strandon……

 

Most minden egyes napot nem részletezek, csak röviden , vázlatosan, leírom, hogy hogyan láttuk mi Szíciliát, a többi dél olasz kirándulásainkhoz képest, amik nagyon jól sikerültek.

 

- a délolasz közlekedési viszonyokhoz képest, is katasztrofális közlekedés, mivel , hogy bérautóval voltunk, amire ugye különösen vigyázni kell, nagyon stresszes, este a városok közti közlekedés , tragédia, sötét van , a fényvisszaverés lekopott , az utak szélén méteres gaz, ami a szalagkorlátot eltakarja, nulla tájékozodási pont , iszonyat nagy forgalom, követési távolságot nem tartanak, folyamatosan a seggemben van valaki-idegesítő-siralmas a közlekedés, ( persze miért a főszezonban kellet odamennünk? Mert hát akkor van az iskola szünet:)

A belváros közlekedésről , csak annyit , hogy olykor halálfélelmünk volt már…. Mint írtam volt már szerencsénk a dél olasz közlekedéshez nem is egyszer , de ez mindent felülmúlott , negatív irányban..

 

Eddigi délolasz nyaralásainkat nem láttuk , koszosnak, de Szícilia gyakorlatilag undorítóan mocskos, tényleg mindenhol áll a szemét, még döglött patkányon is átléptünk séta közben, a strandunkon kupacokba állt a többnapos összehordott szemét, de maga a tengervíz szép tiszta volt

 

Eddigi délolasz utazásainkhoz képest , itt ettünk először kifejezett , rossz ételeket, és itt találkoztunk először kifejezetten barátságtalan felszolgálókkal…..

 

A táj gyönyörű, a városk szépek, tényleg sok látnivaló, de számunkra Szicilia már nem adott semmi pluszt az eddigi olasz utazásainkhoz . Ráadásul a turista tömegnyomor , is fokozta számunkra a negatív hatást ( persze tudom mi is turisták voltunk:)) Mi ide nem vágyunk vissza, nem is fogunk vissza menni, és talán egy kicsit most Olaszországot is hanyagoljuk…

 

Az autó visszaadása simán ment , úgy mint a hazaút is, a zárolt 800 eurót, hazaérkezésünk után pontosan egy hónappal oldotta fel az OTP..

 

szasza69 Creative Commons License 2023.10.04 0 1 9409

Sziasztok Szicília Fanok! :)

Október 6-15 "nyaralunk" - Palermo(Mondello) 2éj, Cefalú 3éj, Savoca 2éj, Siracusa-Ortigia 2éj - tengelyen(Az utolsó 2 szállás Savoca,Siracusa még nincs fizetve, módosítható). 5 éve voltunk utóljára nyaralni, Szardinián, imádtam a carbonarat,a pizzat,az aperolt, a kévét és szó szerint mindent. Autóval tervezünk mozogni, erős gasztronómia, bor, kávé érdeklődés jellemez. Pici hedonizmus a terv, amit középosztálybeli büdzséből tervezünk megvalósítani.(Azért messze nem saját yachttal,helikopterrel, magángéppel érkezünk a szigetre). Minden tipp, autóbérlés(akár hitelkártya nélkül, mert nem jön meg az utazásig) és hogy hova menjünk, mit nézzünk meg, mik a legszebb helyek(boudoir/glamour fotós vagyok)/legnagyobb gasztro élmények(fekete kagyló, rákok, lepényhal, pesce spada, frutti di mare, fritto misto, arancini,pasta alla norma, nero d'avola, Cerasuolo di Vittoria, Marsala, COS) szívesen veszünk, és köszönöm szépen a fáradságot, ha leírjátok. Taormina és esetleg Noto, Modica ami éredekes lehet még. Egy ideje olvasom vissza a fórumot, de idő ez ugye...

vélemény 1 Creative Commons License 2023.09.22 -1 1 9408

Szerintem egy titok van: a felkészülés.  És már a repjegy megvétele előtt érdemes belegondolni, utána nézni.

Előzmény: JOSBOMO (9407)
JOSBOMO Creative Commons License 2023.09.22 -1 5 9407

Szükségesnek érzem megvédeni és kicsit megmutatni Szicília másik oldalát.

Szerencsére elég sok helyre el tudtam már jutni a világban és Szicília mindkét részét ismerem.

Alapvetően szerintem legtöbb utazó abban hibázik, ha lehet igy fogalmazni, hogy nem tudja mit szeretne az egy adott úti céltól.

Szicília az Szicília! Igen amiket írtatok valós problémák, DE  ez is a "szépsége". Palermo sosem lesz Bolzano, Catania sosem lesz Milánó. Mondello valóban nem a Maldiv szigetek, de tök jó élmény nézni esténként ahogy a helyiek élnek, strandolnak a kis strand bódéjukban, ami valóban lehet kicsit piszkos, de itt azért elég szegények az emberek.

Amivel vitatkoznék az az éttermi kiszolgálás, vagy mikor van, vagy nincs pizza. Nyilván minden nyaralóhelyen van aki tartja a sziesztát van aki nem, de ezek nem Pizza Hut meg Vapiano szintek, hanem sokkal, sokkal jobbak. Én mindig ott eszek ahol a helyiek, és ezek bizony általában este 7 kor nyitnak csak, de a minőség az íz, a barátságos kiszolgálás mindent visz, ja és ezek nem is drága helyek.

Idén Giardini Naxosban nyaraltam és egy csoda helyen ettem mindennap, ahol második nap után már saját asztalom volt. Nagyon kedves pincérrel és házigazdával. 

Nyilván nem tisztem senkit meggyőzni semmiről, csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy ha az ember végig gondolja, hová és milyen célból szeretne utazni akkor nagyjából tudnia kell mi vár rá. 

Én is voltam Cipruson, vannak szép helyeik és valóban olcsóbb a napágy, de az Ciprus. Nem gondolom, hogy mondjuk egy Korfui nyaralással össze lehet hasonlítani egy Szicíliait. Teljesen más a közeg, az emberek, minden. 

Szicíliának van hangulata, az egész egy nagyon egyszerű de mégis csodálatos sziget.

Hattori Hanzo69 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 9406

Akkor ugyanez lehet a nagyfiamnál is....

Előzmény: Piotor (9405)
Piotor Creative Commons License 2023.09.12 -1 1 9405

Beszéltem a bankkal, 15 nap után ha nem hívja le a kölcsönző automatikusan lekerül a zárolás. Szóval megvan a pénz, csak az a fura, hogy nem láttuk a pénzmozgast. Lehet nem is volt.

Előzmény: Hattori Hanzo69 (9402)
Piotor Creative Commons License 2023.09.11 0 0 9404

Ráadásul mivel külföldön nem az itthoni bankkártyával fizetek, hanem egy olyan MasterCard-dal, ami mögé be tudom tenni a többi kártyát, így a banki alkalmazás nem is hozza a tranzakciót egyáltalán. Csak az összeg hiányzik.

Előzmény: Hattori Hanzo69 (9402)
Piotor Creative Commons License 2023.09.11 0 0 9403

Én úgy látom az összeg zárolva van a mai napig. Holnap elkezdek intézkedni, köszi.

Előzmény: Hattori Hanzo69 (9402)
Hattori Hanzo69 Creative Commons License 2023.09.11 0 0 9402

Érdekes dolog történt, ugyanis sokáig azt hittük, hogy nem fizették vissza (a nagyfiam nevére bérelt autóval volt ez a gond/ az én nevemen lévő kaucióját gyorsan visszafizették*), mert nem jött az OTP Banktól értesítés. Azután - amikor meg akartam reklamálni, - akkor kérték a befizetésről szóló igazolást, amit nem találtunk! Pedig "levonták", - ebben biztos a fiam.

Most ott tartunk, hogy nem látszik sem a levonás, sem a visszautalás, tehát valószínűsítjük, hogy csak zárolták, majd feloldhatták az összeg zárolását.

(Majd még a fiú bemegy a bankjához és tisztázza/ pontosítja, csak mostanában nagyon elfoglalt..., sokat van külföldön. Én pedig nem tudok helyette intézkedni, mert az ország két végében élünk.)

Szóval járjatok utána ti is, hogy nem hasonló zárolás/feloldás történt-e. (Lehet, hogy nekik jobban megéri, mint a rengeteg visszautalás költsége (?)...)

 

 

 

*Mivel engem, a korábban leírt módon megszívattak a DEBIT card-om miatt, így maga a kaució nagyon relatíve kevés volt, az ALL-INCLUSIVE biztosítás meg ugyebár elúszott a 3,14-csába. Lehet, hogy pont az az egyik bajuk a DEBIT-tel, hogy nem működik ez a metódus (?) Nemtom, nem vagyok bankár...

Előzmény: Piotor (9401)
Piotor Creative Commons License 2023.09.11 -1 0 9401

Szia, nektek visszajött már a bérautó kaució? Pont egy hónapja várjuk, mikor eljöttünk direkt kérdeztük mikor kapjuk meg, hanyag eleganciával közölték egy hét. Honlapjuk 3-30 napig írja. Kérdeztem tőlük emailben, persze semmi válasz. Mondjuk nem is vártam mást. Semmi jót nem tudok mondani ezekről továbbra sem. Pont leszarom mikor esznek pizzát és mikor isznak kávét. Ha kinyit és kell a turisták pénze, akkor főzzön. Ha nem szeretne, akkor tegyen úgy mint Taormina legtöbb kis étterme, nyisson ki ötkor. De még ott is találtunk olyat, aki szeretett volna penzt keresni rajtunk.

Előzmény: Hattori Hanzo69 (9374)
vélemény 1 Creative Commons License 2023.08.17 -1 0 9400

Ennyire pozitívan kevesen képesek hozzáállni!

Előzmény: auray1 (9399)
auray1 Creative Commons License 2023.08.16 0 5 9399

Életem legelső római utazásánál késő este késéssel érkezett a repülő Ciampinora. Kemény 40 eurómba került, ami nem esett jól. Egy BB-ben foglaltam szállást nem messze a Terminitől, ahol a recepciós leültetett, és rossz angolsággal, de inkább olaszul magyarázta, hogy a szállás nem itt van, de mindjárt jönnek értem. Hiába mutattam a kinyomtaott foglalást és visszaigazolását, csak mondta a magáét. Késő éjjel volt, amikor megjött egy pasas egy rozoga autóval, és elvitt egy bárházba egy magánlakásba. Ott egy emeletes ágyakkal tele zsúfolt szobában rámutatott egy alsó ágyra. A többi tele volt alvó emberekkel. Mint kiderült reggel, ez egy koedukált szállás volt. A pasi és a családja is csak olaszül beszéltek. Mire felébredtem, a lakók nagy része már elment. Reggel lezuhanyoztam, felöltöztem, és elindultam teljes depresszióban, letaglózva. Mint kiderült, ez a szállás a Via Cernaia-n volt, pár lépésre a Republicától és a Terminitől. De én csak ültem egy kövön a Termini előtt, és képtelen voltam elindulni. Rettenetes volt. Aztán csak rászántam magam, és elindultam a Santa Maria Maggiore felé. Először a hátsó fertályát láttam meg, letaglózó volt. Megkerültem, beléptem, és ott volt a csoda! Akkora felszabaditó érzés volt! Ngyon jó kedvem lett. Amikor kigyönyörkodtem magam, gyalog indultam a városnak. Egésznap csak mentem és gyönyörködtem. Közben be-bementem több mindent megnézni (pl. a Fórumot). És már nem érdekelt a szállás, sem az elvesztegetett 40 euró. Igyekeztem minél később haza érni. Akkor estem szerelembe Rómával. 

Flower2000 Creative Commons License 2023.08.16 0 0 9398

Az unokám is igy jött haza, Trapaniból Catania helyett,de az még akkor volt mikor égett a tűz a reptéren. Ő is borzalmasnak találta azt a buszos utat, látványt. Amúgy 1 hónap alatt sok szépet látott Sziciliában és Reggio környékén.

Előzmény: Piotor (9380)
cassano711 Creative Commons License 2023.08.16 0 0 9397

Én teljesen megértem, hogy ha rossz élménnyel indul egy nyaralás és azt utána nemhogy pár jó élmény enyhíti, hanem további rossz élmények súlyosbítják akkor az ember nehezen lesz pozitív.

Egy része egyébként, így visszaolvasva megint, kulturális különbségekből adódik.

"A pizzát csak vacsorára esszük délben nincs, kávét reggel iszunk nem délben, így nincs beüzemelve a kávégép"

Az hogy most sok helyen, főleg északon, alkalmazkodva az igényekhez, turistákhoz nincs így, más kérdés persze.

A többi meg tényleg szimpla lehúzás, nemtörődömség, udvariatlanság, rugalmatlanság stb. sajnos.

Egyébként nekünk is egy kissé negatív élménnyel indult Ciprus, mert gyerekkel két bőrönddel "oldjuk meg olcsón" alapon bevállaltunk egy helyi járatot + távolsági buszt reptérről szállásra a 34 fokban. Nem kellett volna :-) 

A távolsági buszra sor sem került már, helyette egy fekete taxissal ismerkedtünk meg, de jól sült el mert jó áron repített minket alku után a szállásra.

De ha ezek után mondjuk pocsék lett volna a szálloda, mocskos a part és borzalmasak a helyiek akkor az én mosolyom sem lenne most őszinte. Szerencsére az ellenkezője történt.

Tanzániáról nem írtál bárhol bármit? Nem éppen egy szokásos "voltunk horvátba egy hetet" nyaralás.

Érdekelne milyen élményeid voltak ott.

Előzmény: Piotor (9396)
Piotor Creative Commons License 2023.08.15 0 0 9396

Falcone ült autoban, Borsellino sétált, mikor felrobbant mellettük a "kispolszki". Életem egyik legnagyobb élménye volt, mikor tegnap ott mentünk el busszal a kitérő reptérre. Egyedül én fotóztam, eléggé néztek is mi a francot fotozok. Kivéve 2 öreg olaszt, akik tudták mi érdekel annyira akkor és ott. Majd megszépül az emlék, viszont nem véletlenül vagyok negatív most. Tettek érte. Ettől függetlenül nagy élmény volt eljutni oda.

Előzmény: vélemény 1 (9391)
onlyread Creative Commons License 2023.08.15 0 1 9395

Ezt azért megnéztem volna :))))))))))))))

Előzmény: vélemény 1 (9390)
onlyread Creative Commons License 2023.08.15 0 2 9394

Ezzel tökéletesen egyetértek. De azért emlékszem, milyen kommenteket kaptam, amikor valami nem vagy nem úgy tetszett, ahogyan annak a többiek szerint kellene, amikor leírtam, hogy milyen elképesztő tapasztalataim voltak pl. Amalfi környékén a közlekedéssel, mindezt úgy, hogy azért eléggé jól ismerem az ország "gyenge pontjait." Azt hiszem, kell bizonyos intelligencia ahhoz, hogy "értelmezni" tudjuk mások élményeit és nem kellene akarni, hogy ugyanazt érezzék, amit mi. 

 

És akkor itt ragadnám meg az alkalmat, hogy jelezzem: igen-igen régen nem olvastam és főleg nem vettem részt ilyen kulturált, hasznos és nem mellesleg igen szórakoztató fórum-csevegésben.

Előzmény: Hattori Hanzo69 (9386)
onlyread Creative Commons License 2023.08.15 0 0 9393

Elvetemült olaszimádóként Velencében belőlem is kijött az állat. Úgy fölhúztam magam, hogy a totál kezdetleges nyelvtudásommal komolyan leordítottam egy barista fejét. Még mindig elönt az epe, ha eszembe jut :)))))))))))))) És legutóbb pont ugyanezt éreztem, amit te. Van egy szint, ami fölött nem engedhetik meg maguknak, hogy sz..janak a fejemje, ott meg sorfalat álltak a pincérek, pedig csak bekérezkedtem valahova. Az összes többi helyen kőbunkó volt mindenki, a jegyárustól a traghettosig. Na jó, nem, a múzeumban a teremőrök - látva az érdeklődést - simán nyomtak egy vezetést, csak úgy. Kb. egy hétig éreztem azt, hogy soha többet nem megyek oda, és lám, mostanában eszembe jutott, hogy azért csak el kéne nézni arra még egyszer :)

Előzmény: cassano711 (9392)
cassano711 Creative Commons License 2023.08.15 0 0 9392

Tömeg tényleg mindenhol van, főleg a Covid óta. Az emberek Európában úgy indulnak meg nyáron mintha utolsó napjaikat élnék, pl. ha megnézem azt a szállodát ahol Cipruson voltunk július elején, szeptember végéig fully booked és nem csak az hanem a többi környékbeli hotel is.

Amit Hanzo írt az is igaz, van ez a furcsa kettősség, bár nem mindenhol. Én Velencében éreztem leginkább, hogy egyes helyiek a pokolba kívánják a turistákat, de belőlük élnek így szükség van rájuk.

Csodák ugye nincsenek, ma az intetnet, facebook világában, ha valami szép, különleges és megközelíthető autóval, főleg ha tömegközlekedéssel is, ott rözsögni fog a nép nyáron.

Ha ezt ki akarja kerülni valaki akkor manapság távoli helyekre kell menni, ahol a megközelítés macerás, nincs nagy reptér a közelben sem nagy szállodák.

Előzmény: vélemény 1 (9384)
vélemény 1 Creative Commons License 2023.08.15 0 0 9391

Tavaly Veronában ki volt  állítva az a kocsi, amelyben Borsellino ült, amikor megölték. Palermoban láttam Falcone sírját is és annak a papnak a sírját is akit szintén a maffia öletett meg a 90-es években. Semmi támogatást nem kapott sem a Vatikántó, sem a helyi egyházi vezetőktől

Előzmény: Hattori Hanzo69 (9389)
vélemény 1 Creative Commons License 2023.08.15 -1 0 9390

 

Ugyanazt mondjuk.

Nekem egyszer gurult el a gyógyszer. Mont St Michelben. Fel volt túrva a busz megálló környéke. A buszé, amellyel mentünk volna a vonathoz, ami visszavitt Párizsba. Senki nem tudta, hogy hol az ideiglenes buszmegálló, küldözgettek mindenfelé. Elkezdtem üvölteni, hogy rohadjatok meg csigazabálók. Még Trianon is előjött, pedig én nem vagy Vadmagyar. Végül hívtunk egy taxit. Utólag azt mondom, hogy az első 10 perc nyüglődés után a taxi mellett kellett volna dönteni, felesleges volt elb..ni egy órát

Előzmény: Hattori Hanzo69 (9389)
Hattori Hanzo69 Creative Commons License 2023.08.15 0 0 9389

Nem vitatkozom, szerintem egy irányban beszélünk... Kicsit inkább védekezem, mert vasárnap este valamiért kijött belőlem a feszkó (egyéb gondok miatt is) + a téma felütése miatt is, pedig alapból "félig teli a pohár" típusú vagyok.

Ugyanakkor tényleg vannak ország-jellegzetességek (vagy inkább nemzetekre, népekre jellemző dolgok/ még ha az általánosítás nyilván kerülendő is.) Tegnap pl. beleástam magam a szicíliai maffia, Falcone & Borsellino, Capaci-robbantás témába... És hát nem véletlen, hogy nem - mondjuk - a finneknél alakult ki a "polip".

Valamiért minden nemzetnek megvan az oka arra, hogy miért olyanok, amilyenek. Vagy ha egy pillanatra beleképzelem magamat a "turista-célpont" országok lakóinak a helyébe, azt is el tudom fogadni, hogy néha tele van a tökük az oda látogatókkal ... akkor is, ha belőlü(n)k élnek. Hosszan lehetne ezt elemezgetni.

Előzmény: vélemény 1 (9387)
vélemény 1 Creative Commons License 2023.08.15 0 0 9388

Én elég részletes leírásokat írok itt az utazásokról. A problémás tapasztalatokat is leírom,  lehetőség szerint a konkrét eseteket.

Előzmény: Hattori Hanzo69 (9386)
vélemény 1 Creative Commons License 2023.08.15 0 1 9387

Persze , ha elkezdek belegondolni,  sok probléma jut eszembe. Minden utazásról.

De ez van itthon is. Hogy valaki elém vágott a boltban, hogy valamiből kettőt számoltak, hogy majdnem elütött egy biciklis a járdán, hogy   a trolivezető az orrom előtt csukta be az ajtót. És, és, és.... Az élet túl rövid ahhoz, hogy ilyen piti dolgok tegyék tönkre

Ezer éve vagyok idegenvezető. Ha elkezdem sorolni, hogy hányszor és hogyan akarták átverni, lehúzni nálunk a turistát, akkor egy hétig tudnék beszélni. Csak arról, amiről tudok, mert tuti sok olyan helyzet volt, amit a vendég el sem mondott , mert szégyellte.

Egyszer összeütközésbe kerültem a Párizs topicon valakivel. Fel volt  háborodva, mert nekem tetszett Versailles . Mert csicsa és tömeg van. Én rászántam az időt és utána olvastam a történelemnek, és megértettem, hogy akkor és ott olyannak kellett lennie, amilyen. És találtam megoldást, amivel a tömeg probléma nagy részét kikerültem.  A rossz dolgokra rá lehet görcsölni és el is lehet engedni őket. Az utóbbi sztem jobb megoldás.

 

Előzmény: Hattori Hanzo69 (9385)
Hattori Hanzo69 Creative Commons License 2023.08.15 0 0 9386

Amúgy annyiban hasznos(abb) egy fórumon megemlíteni a problémás tapasztalatokat, hogy abból nem nagyon okul senki, hogy "minde f@sza vót!". Éppen tegnap hálálkodott egy szomszédom, hogy megkérdezte a Montenegrós tapasztalataimat és ez segített neki nem besz..pni a boszniai - mindig átverős - tankolást.

Előzmény: Hattori Hanzo69 (9385)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!