Keresés

Részletes keresés

Atteeharp Creative Commons License 3 napja 0 0 174815


Köszi, élnék a segítőkészségeddel :)

Biztos teflonos az, én csak annyit tudok hogy kemény műanyag. Szerintem úgy van ahogy írod, csak nem látszik a képen eléggé. Igen, az OPV-ből közvetlenül a víztartályba ürít a szelep, de biztos-ami-biztos alapon van rajta egy rövid szilikon cső, hogy még véletlenül se landoljon a házon belül a felesleg.

 

Anno rá volt gyógyulva a vízterítő, és simi email-es távsegítségével sikerült leszednem és kipucolnom.

Mostanában nem használom, de 1-2 hete fellelkesültem, hogy elő kéne szedni, unalmas a filterkávé.

Most megint megnéztem mennyire dzsuvásan raktam el anno a gépet, hát, van mit pucolni, a felső szűrő is meglehetősen koszos, a vízterítőnek is "segíteni kellett" hogy le akarjon jönni. Ezeket át fogom pucolni. Viszont a friss pucolás után is eresztett. Most nyújtottam egy kicsit a rugón, hogy kicsit össze kelljen nyomni, hogy a fejszelep csavarját be lehessen tekerni. Igen az a gomba ki van keményedve rendesen, gondolom sokéves darab. Ezt érdemes lenne cserélnem akkor?

Ő az ugye?

http://momenti.hu/momenti-alkatresz-aruhaz/gaggia-alkatreszek/ef0012.html

Valami olcsóbb alternatívája van egyébként? Kissé bosszantó, hogy egy rajzszög méretű gumidarab ennyibe kerül.

Persze eddig nem nagyon költöttem karbantartásra, szóval kibírom persze. (elvetemült gondolat, de gumiám pasztából nem önthetek magamnak egyet? az ráadásul szilikon lenne) 

Akarjam a rugót is cserélni? Az meg ez lenne ha jól sejtem.

http://momenti.hu/momenti-alkatresz-aruhaz/gaggia-alkatreszek/ef0013.html

 

Amúgy miért nincs rajta a gomba meg a rugó a robbantott ábrán? Vagy én nézek rossz ábrát 

Megint átpucolok majd mindent alaposan, aztán jelentkezem, és kérdezek megint, ha nem baj :)

Előzmény: Szabi32 (174814)
Szabi32 Creative Commons License 3 napja 0 0 174814

" A fejszelepem rugója lehetne keményebb, nem kizárt hogy ott ereszt a rendszer egy kicsit. Ez okozhat vajon nyomáscsökkenést? "

 

Ott nem is a rugó lenne a bűnös, hanem a gumigomba ami ki kikeményedik. Ha engedne a fejszelep

akkor, ezt a bojler melegedése alatt már tapasztalnád, hogy csöpög, szivárog stb..

Ha vízköves a fejszelep,,akkor is engedhet,,persze ha enged..

 

Előzmény: Szabi32 (174813)
Szabi32 Creative Commons License 3 napja 0 0 174813

Én Festo manométert használtam, az pontos. Valami nálad így mégsem stimmel.

Képeket rakjál már fel! Nálam régen az Evokban volt így megoldva a bizt. szelep.

és annál közvetlenül folyt vissza a szelepből a víztartályba. Ha a bojlerre megy

a cső a pumpától, akkor annak teflonosnak kell lennie..

Ami megy a víztartályba cső, annak csordogálni kell folyamatosan, csapolás alatt.

 

Előzmény: Atteeharp (174811)
endrepp Creative Commons License 3 napja 0 0 174812

Köszi! Reggel letesztelem így.

Előzmény: Szabi32 (174810)
Atteeharp Creative Commons License 3 napja 0 0 174811

Aha, köszi, hát kíváncsiságból lehet hogy majd rámérek, olcsóér lehet manométert lőni ebay-ről.

A csövek viszont másképp vannak, a rugós cső jön a tartálytól, és megy a vízpumpához, a sima műanyag amiben meg vizet látsz, az meg a bojlerhez. Az OPV szelep vége meg kb a burkolat síkjában végződik, erre van rádugva egy rövid szilikon cső, amin visszaüríthet. Szóval tényleg üríthet. Ha jól sejtem ezt is tesztelhetem hogy visszaürít-e. Mindig kell hogy visszaürítsen? Tehát ha csont száraz marad több egymás utáni csapolás után, gyanakodjak?

A fejszelepem rugója lehetne keményebb, nem kizárt hogy ott ereszt a rendszer egy kicsit. Ez okozhat vajon nyomáscsökkenést?

Igazából azért kezdtem el olvasgatni ebben a témában, mert gondoltam mi lenne ha kicsit pimpelném a gépet, hogy jobb kávét főzzön. Az nem lehet hogy a kezelőben van az esetleges hiba :D

Ennek ellenére köszönöm az infót és a megerősítést, hogy itt már nincs teendő :)

Előzmény: Szabi32 (174808)
Szabi32 Creative Commons License 3 napja 0 0 174810

Pontosan!:-) Egyébként nekem annak idején, rutinos mesterek is 10 bart ajánlottak..

 

Előzmény: endrepp (174809)
endrepp Creative Commons License 4 napja 0 0 174809

De szerintem értem. 10barra kell állítanom ha óra van rajta, akkor lesz 9bar csapoláskor. (?:)

Előzmény: Szabi32 (174806)
Szabi32 Creative Commons License 4 napja 0 0 174808

Nincs itt semmi gond, a self-priming le van dugózva! És be van állítva a OPV (bizt, szelep) is.

A csőben látszik hogy áramlik vissza a víz, ami a tartályba van visszavezetve. Nem nagyon

szokott elállítódni, de ha tudsz szerezni egy nyomásmérőt. kíváncsiságból azért rámérhetsz.

Az Evolution = Carezza , csak a burkolatukban térnek el egymástól.

 

Előzmény: Atteeharp (174805)
Atteeharp Creative Commons License 4 napja 0 0 174807

És miért nem szúrta be a képeim?

Szabi32 Creative Commons License 4 napja 0 0 174806

:-) na úgy látom nem érted,,mindegy. Azért linkeltem az oldalt, hogy ott a 8. pontban is le van írva.

 

Előzmény: endrepp (174804)
Atteeharp Creative Commons License 4 napja 0 0 174805

Köszi igen erre.

De amúgy lehet korán kezdtem okoskodni a témában. A fekete Carezzam innen származik a fórumról, vissza tudnám guberálni ki nyúlt bele, de az 2 gazdával előttem történhetett. 

Most gyorsan leszedtem a burkolatot, és ez van benne:

A self-priming már le van zárva gondolom, mert cső nincs a másik végén(amúgy ide rakhatnék egy manométert, nem? )

A biztonsági szelepre meg van dugva egy cső (a robbantott ábrán ez nem szerepel) szóval lehet hogy ez már be van állítva?

Ez elállítódhat idővel? Van értelme megnéznem hogy 10 bár körül van-e üresjáraton? (tehát vegyek manometert meg hasonlók?)

Vagy ne reménykedjek hogy ezt érdemben be lehet állítani?

Amúgy ez nem ugyanaz a szelep? http://olaszpresszo.hu/opv/

http://www.saecoalkatresz.hu/minden-bizt-szelep-allithato-p-23759.html

Vagy az EVO-ban nem ilyen van?

 

Előzmény: Szabi32 (174796)
endrepp Creative Commons License 4 napja 0 0 174804

Ja értem. Tehát csapolás közben a pogácsa kazán felőli oldalán kell kialakulni a 9bárnak. Köszi, megyek szétszedem..:)

Előzmény: Szabi32 (174803)
Szabi32 Creative Commons License 4 napja 0 0 174803

A pogácsa ellenállására is számolni kell,,ez kb. 1bar, erre értettem,,,nem hogy azzal kell mérni..

https://coffeeforums.co.uk/showthread.php?3859-Adjusting-the-OPV-(over-Pressure-Valve)-Gaggia-Classic

 

Előzmény: endrepp (174801)
endrepp Creative Commons License 4 napja 0 0 174802

Vagy félreértettelek. :)

Előzmény: endrepp (174801)
endrepp Creative Commons License 4 napja 0 0 174801

Pogácsa nélkül mértem (egyébként egy zárt ágon az ellenállások nem játszanak bele a kialakult nyomásba,  a nyomás egalizálódik rövid idő alatt az ellenállás mindkét oldalán).

Előzmény: Szabi32 (174800)
Szabi32 Creative Commons License 4 napja 0 0 174800

Nincs mit igazán!:-)

Teljesen rendben van,,,mondjuk én 10-10,5 barra állítottam volna, a pogácsa

ellenállása miatt..

" A pumpa utáni biztonsági szeleppel van valami tennivalóm "

Semmi,,azért nézd meg hogy áramlik e vissza víz belőle,,de nem hinném.

Előzmény: endrepp (174798)
Mr.CsiT Creative Commons License 4 napja 0 0 174799

Sziasztok!

 

Keresek Gaggia new baby dose red (azaz piros) kávéfőzőt, jó működéssel és szép esztétikai állapotban.

Ha van valakinek eladó, kérem írjon egy emailt állapotleírással, árelképzeléssel és mobilszámmal az mrcsit@freemail.hu-ra.

 

Előre is köszönöm :)

endrepp Creative Commons License 4 napja 0 0 174798

Köszi. Lenne még 1-2 kérdésem. :)

Tettem az EVO-ba egy OPV-t (A karra szerelt nyomásmérővel 9bar-ra állítottam be.), a self-priming-ot ledugóztam. Töltéskor a gőzcsapon légtelenítem. Ez így rendben van?

A pumpa utáni biztonsági szeleppel van valami tennivalóm, így, hogy bekerült az OPV?

Előzmény: Szabi32 (174795)
Frogzz Creative Commons License 4 napja 0 0 174797

Én inkább amolyan karcos robusztának éreztem. Jó alacsony hőfokon volt csak elfogadható, kotyogóba emiatt kevésbé tenném.

A citromos ízt én inkább az újhullámosokhoz társítom. :)

Előzmény: andrers253 (174791)
Szabi32 Creative Commons License 4 napja 0 0 174796

Ha erre gondolsz, ez egy biztonsági szelep a pumpa védelmére! De azt a funkciót

sem tölti be gyári állapotában, mert totál be van tekerve gyárilag! Opv-ként úgy látja

el a feladatát, ha a rugóból le van csípve egy darabka. Csak úgy lehet beállítani hogy

kb. 9-10 bar nyomáson nyitódjon. A rendes OPV-t, könnyedén be lehet állítani, csak

egy ínbuszkulcs kell hozzá szinte...

 

Előzmény: Atteeharp (174793)
Szabi32 Creative Commons License 4 napja 0 0 174795

 

Igen, a self-priming, az ami a gőzcsapon van, az a bojler légtelenítésére szolgál.

De amikor már nem zár benne a kis golyó, onnantól a víztartályba engedi vissza

a forró vizet,,és azt a pumpa nem igazán szereti..

Előzmény: endrepp (174794)
endrepp Creative Commons License 4 napja 0 0 174794

Ez engem is érdekel, de most melyik szelepről írsz? A gőzcsapon lévőről vagy a pumpa után lévőről? A pumpa utáni közvetlen a tartályba ürít, a gőzcsapon lévőről cső vezet a tartályba, ez utóbbi érdekelne, hogy jól gondolom ez egy légtelenítő?

Előzmény: Atteeharp (174793)
Atteeharp Creative Commons License 4 napja 0 0 174793

Nem vitázni szeretnék de az emlegetett álítható szelepet miért nem hívod OPV-nek? (Az OK, hogy különbözik a GC OPV-jétől, de ezért az már nem OPV?)

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9014122&go=86407003&p=1#86407003

 

Leginkább az kapcsán botlottam a linkelt posztba is, és a te posztodba is, hogy a self-priming valve megnézésén gondolkoztam, hátha tud még jobbat, a régi Gaggia Carezza-m, aminek ugyanilyen a felépítése.

És egyébként hogy kérdezzek is, már csak azt nem értem, hogy túlnyomás esetén mit csinál ez a szelep? Mármint a nem-OPV-nek hívott OPV(:D) biztonsági szelep.

A GC-nél világos, hogy túlnyomás esetén ürít, de erre a szelepre azon az ágon nincs cső kötve.

Amúgy arra gondoltam hogy mi lenne ha a self-priming-ot nem egy kupakkal, hanem egy manometerrel zárnám le, a házra meg vágnék neki valami helyet. Nagyon barbár gondolat?

Előzmény: Szabi32 (174659)
andrers253 Creative Commons License 4 napja 0 0 174792

Ha gondolod, én szoktam kávét rendelni, Kapuczinernél 5000 ft felett a postán maradó csomag díja 500 Ft, s ha következőre rendelek, ha gondolod megrendelem neked is, amit szeretnél. S akár nálam is megkóstolhatod a kávét, de én csak egy lelkes amatőr vagyok

Előzmény: LazacX (174788)
andrers253 Creative Commons License 4 napja 0 0 174791

Nekem is hoztak már ezüst zacskós szemes omniát, hogy őröljem meg mert azt szeretik. Kíváncsiságból le is főztünk pár adagot, de mind citrompótló ízű volt. De automatában, vagy kotyogóval, szarvasival másabb ízű.  

Előzmény: Frogzz (174790)
Frogzz Creative Commons License 4 napja 0 0 174790

Rendszeresen főzök egy ismerősnek (ízlésre nincs magyarázat) szemes Omniából presszót. Teljesen jól le szokott jönni másfél éves állapotában is 25 vagy akár 40 msp. alatt, szemcsemérettől függően. Crema is van rajta bőven, mivel full robuszta a gold kivételével mindegyik. Aki a mocsár keserű kávét szereti, alig talál jobbat! :D

Előzmény: Bazs09 (174789)
Bazs09 Creative Commons License 4 napja 0 0 174789

Ne lepődj meg, ha nem tudod elég finomra őrölni az Omniát, ezek a legtöbb esetben már döglöttek, amiken bármilyen szemcseméret mellett átzubog a víz.

Előzmény: LazacX (174788)
LazacX Creative Commons License 4 napja 0 0 174788
Bőségesen kaptam javaslatot. Még 3 hétig tart az Omnia, azaz van 2 hetem a döntésre. Megjött a tamper is, lehet gyakorolni.
Előzmény: Mylord3 (174787)
Mylord3 Creative Commons License 4 napja 0 0 174787

Na, akkor a tegnapi vélemények és infók alapján majd a fórumtárs eldönti, mit csinál "KV-fronton". :-) Te javasolod a saját, bevált kipróbált szemes KV-idat, én pedig nem beszélem le arról, hogy ha van lehetősége személyesen kóstolni, vagy akár személyesen is vásárolni az említett KV-zóban, akkor bátran próbálja ki ezeket a KV-kat.

 

A magam részéről szinte biztos, hogy csak KV-rendelés céljából már nem vagyok hajlandó posta- és kiszállítási költséget fizetni, de azt is tudom, hogy itt, Pesten azért e tekintetben is mások a lehetőségek. Jut eszembe: 5-6 éve még milyen nagy sláger volt a győri "velencei gondolások" vagy "aranyások gondolája" /??/ nevű szemes KV, még én is kóstoltam X éve. Aki pl. Györben vagy épp Óváron, vagy valahol a környéken lakik, feltehetőleg szintén nem a webshopon kersztül rendel KV-t, hanem bemegy, és személyesen kóstol,  vesz. /Remélhetőleg, ezt még sokáig meg is teheti... :-) /

Előzmény: Katoczi (174778)
krizsi_l Creative Commons License 5 napja 0 1 174786

A Veronesi Super Bar egy megbízható, középkategóriás bárkeverék. Klasszikus "olaszos" vonal. Az "oro" becenévre hallgató blendek nem igazán az olaszos vonalat képviselik.

Az olcsóbb vonalból jó a Pacificaffe Rome. Jobb mint a Ciok Cream. Legalább is jobb volt mikor utoljára találkoztam vele.

Előzmény: szigetbecse (174782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!