Keresés

Részletes keresés

hörpölin Creative Commons License 1 napja -13 0 65586

Ja, a lényeg kimaradt: a kuttyok!

Nekem eddig soha nem volt bajom sehol sem az ebekkel, talán azért, mert abszolút közömbös vagyok irántuk.  

Előzmény: ódorvári (65584)
hörpölin Creative Commons License 1 napja -12 0 65585

Hetek óta dolgozom az RPDDK 2014-es bejárása során felvett GPS trekkek feldolgozásán. Már készen vannak az útvonalmetszetek és a jellemző útpontok közötti táv- és szintadatokat mutató táblázatok is. Szóval egy kis támogatást onnan is kaphatsz a bejárásodhoz! Meg persze ott vannak a túraleírások is. Persze a "szkeptikus, kicsit lesajnáló hangulat" talán azokon is átérződik! :-)

Előzmény: ódorvári (65584)
ódorvári Creative Commons License 1 napja -12 0 65584

Nem akartam erre még célozni sem, mert ez a te dolgod hörpölin, de igen, erre gondoltam mikor azt írtam hogy nem a csomaggal volt bajod.

 

Ugyanakkor köszi a részletes tájékoztatást, nekem nagyon hasznos volt, mert bár jelenleg nem nagyon izgat, de azért el tudom képzelni hogy egyszer belevágok az AK-ba.

Csak előbb haladni is kéne már azzal a DDK-val is. :-)

 

Kutyákkal mi volt a helyzet?

Előzmény: hörpölin (65581)
ódorvári Creative Commons License 1 napja -12 1 65583

Szerintem pedig szóba hozni is felesleges már ezt a dolgot.

 

Nem veled van baja hanem saját magával.

 

"engedd el mert magával ránt"

:-)

Előzmény: Mr Long (65582)
Mr Long Creative Commons License 1 napja -12 1 65582

Megkernem a rajongomat, hogy szigoruan itt minuszoljon, masik topikban ne. Ott nem szokas a +- osztogatasa... De mi a baja velem, irja mar le itt, ha tokos legeny/leany, nem egy kis ovodas!

hörpölin Creative Commons License 1 napja -12 0 65581

"A hátizsákban nem mindig csak fizikális teher van..."

 

Nem bizony! De Te pontosan tudod is, hogy egy ilyen lelki teher miatt én egyszer úgy magunk között ki is jelentettem, hogy emiatt utálom az AK-t! De ezt csak a bennem felgyűlt indulatok és a tehetetlenségem miatt mondtam. Mert csak önmagam hibáztathattam akkor, senki és semmi mást! És hogy ez meghatározta a későbbiekben az AK-hoz való hozzáállásomat? Minden bizonnyal, ezt anélkül is tudom, hogy cihomókus lennék! De mindegy is, ez egyéni szocprobléma.

 

Viszont imádok gyalogolni, gyalogtúrázni! Szeretem járni az országot, megismerni a tájakat, embereket, mindig valami újat látni! Ebből a szempontból szerettem az Alföldön is gyalogolni. Szerettem a végtelen vándorlásokat, azt, hogy szinte zavartalanul elmélyedhettem a gondolataimban, meg a beszélgetéseket az emberekkel, akikkel összeakadtam az utam során. Egyedül az Alföld mint táj, nem tudott megragadni! Hogy nem nőttem volna még fel az Alföldhöz? Szerintem 80 évesen sem vélekednék másként. Persze lehet, hogy a hiba az én készülékemben van.

Előzmény: Gizi aljas Feri (65574)
hörpölin Creative Commons License 1 napja -12 1 65580

"...de Hörpölinnek szerintem távolról (és közelről) sem a túrazsák tartalmának elosztása miatt volt baja az AK-val."

 

Valóban nem. Én mindig hangsúlyt fektettem arra, hogy alsó-középkategóriás túrafelszereléssel járjak, mert meggyőződésem, hogy nem kell márkás holmi ahhoz, hogy valaki gyalogtúrázzon. Természetesen az AK-ra is a szokásos felszerelésemmel indultam, ugyanaz volt a hátizsákomban mint addig bármikor, erről már megemlékeztem itt pár nappal ezelőtt, nem akarom ismét leírni, a konkrét lista pedig fenn van a honlapomon. A most következőkben inkább csak pár tapasztalatom osztanám meg veletek, ami eddig valahogy elsikkadt.

 

Az első az, hogy nyugodtan lehet nagyobb napi távokat tervezni, mert a szintek hiánya miatt kevésbé fárad ki az ember menet közben. Nagyjából akkora erőfeszítéssel, amit beleteszek egy 25 km-es középhegységi túrába, az Alföldön jóval 30 km feletti távot lehet elérni. Nyugodtam lehet úgy kalkulálni, hogy 100 méter szint egyenértékű 1 km távval. Így egy 25 km-es, 1000 méter szinttel bíró középhegységi túra nagyjából egyenértékű egy 35 km-es síkvidéki menettel.

 

A túrabotjaimat persze ide is magammal vittem, pusztán azért, mert már megszoktam a használatukat. Megkönnyítik az életem: ahogy Gizi is írta, a túrabotok két plusz lábat jelentenek, átveszik a súly egy kisebbik részét, csúszós terepen növelik a lépésbiztonságot, meg olyan jó dolog rájuk támaszkodni, ha egy pillanatra megállok kifújni magam!

 

Már előre számoltam azzal, hogy nyáron pokoli hőségek lehetnek a túra közben! Fehér bézból sapka általában volt nálam, aztán volt úgy, hogy nem hordtam napokig, ugyanis az időjárással több esetben is hatalmas mákom volt: három túrámat is pont erős hidegfrontok átvonulása után kezdtem meg! Ezek pár napra visszavettek a hőségből, és kellemes túraidő kerekedett! Nálam ez véletlenül alakult csak így, de javaslom az utánam következőknek, hogy tudatosan tervezzék így a túrájukat!

 

A homokkal szívtam néha, de igazi nehézséget nem okozott! Amolyan igazi, süppedős szaharai homok ritkán került az utamba, ilyen terep volt Ósükösd és Sükösd között a síkon átvezető út, a Kiskunság homokhalmai, meg pár rövidebb szakasz a Nyírségben. A legtöbb helyen, ha mélynek találtam a homokot az úton, kicsaptam a füves-gazos szélére, vagy a nyomok közötti gazos sávon mentem, mert ott könnyebb volt járni. Mindenesetre a homoknak használ az eső, mert összetömörödik tőle, jobb menni rajta!

 

A sárral már más a helyzet! Csak egyetlen nagyon saras napom volt Dévaványa és Körösladány között, de az annyit kivett belőlem, hogy fel is adtam a túrát, és nem mentem tovább Vésztőig, a tervezett kiszállási pontig! A poros alföldi utak már egy komolyabb zivatar után is dágvánnyá válnak, és nem csak kifárasztanak, de komolyan vissza is fogják a tempót! Az utolsó túrámon volt még sár a Bodrogközben, de ott csak rövidebb szakaszokon, ahol a munkagépek összetúrták a mezei utakat, de akkor már úgy voltam vele, végigmegyek rajtuk és befejezem az AK-t, ha a fene fenét eszik, akkor is! :-)

 

A vízről: alapvetően úgy álltam a kérdéshez a felkészüléskor, hogy csak településeken tudok utánpótlást szerezni! Emiatt is vittem egy-egy hosszabb lakott területektől távolabb vezető szakaszra 5 liter vizet is. Ettől függetlenül a hosszú gátmenetek közben elhaladtam lakott gátőrházak mellett, ahol kaphattam volna vizet, ha nagyon szükséget szenvedtem volna benne. Nyilván ezeken a helyeken nincs vezetékes víz, de kútból biztosan kaphattam volna ivóvizet, de én nem szeretek az emberek jóindulatára építeni. Az vagy van, vagy nincs, de a hátizsákomban mindig volt víz!

 

A hátizsák cipelése egyáltalán nem volt probléma, megszoktam már a súlyát, meg a kilométerek meghozták a kondit is. Egyszer tréfált csak meg a zsákom, de akkor komolyan! Október 23-án indultam neki Kisvárdáról az utolsó 3 napos szakasznak Sátoraljaújhelyig, és alig hagytam magam mögött a várost, eltört a hátizsákom nagy derékcsatja! Egy pillanat alatt rázuhant a vállamra a zsák teljes súlya, és a törött csat pótlására esélyem sem volt az ünnepnapon! Végül pár perces próbálkozás után sikerült egy olyan beállítást találnom, hogy a csatot össze tudtam akasztani, de mindig a legváratlanabb időpontokban ugrott szét a túra folyamán!

 

A szakaszolásról: nekem nagyon bevált a Szekszárd-Érsekhalma-Petróczi iskola-Mindszent-Mezőtúr-Körösladány-volt Halápi csárda-Kisvárda-Sátoraljaújhely felosztás, ezekről a helyekről jó a közlekedés Budapest felé. 

 

A jelzettségről: ahová lehet festeni, oda festettek is az útvonal mentén, a gátakon nem lehet eltévedni, ahol gond lehet, azok a hosszabb mezei szakaszok. Sok helyen megtalálhatóak a sárga nyilas oszlopok, és persze sok információjuk hasznavehetetlen, de legalább mutatják, hogy még az útvonalon van az ember. Kéktúrás betonoszlopokkal csak pár helyen találkoztam, de ezek közül is csak a Zsadány és Geszt közöttiek voltak igazán hasznosak. De a GPS-nek sok helyen a hasznát vettem, mert az igazolófüzet térképe tájékozódás szempontjából nem sokat ér!

 

A sátorozásról: nekem nagyon bejött a sátorozás az AK-n, gyakorlatilag a 4-5 napos szakaszokat körülbelül egyenlő részekre vágva ott ütöttem fel, ahol csak akartam! Ahol elfáradtam, elég volt csak körbepillantani, pár perc után találtam többé-kevésbé megfelelő sátorhelyet. Ha valaki szeretné tudni a konkrét sátorverési helyeimet, a 60431-es hsz-ben megtalálja. 

 

Nos, nagyjából ennyi! Ha még az eszembe jut valami, azt megosztom veletek!

Előzmény: ódorvári (65573)
Csuhás Creative Commons License 1 napja 0 10 65579

Pedig nincs semmi gond a ravatalozóval, mármint annak nyitott fedett előterével. Rengetegszer aludtam ott, a kék járás közben. Nyugodt csendes, eső nem ér, víz is van mosakodni, főzni. Amíg fiatalabb voltam teljes lista volt a fejemben az ilyen és ehhez hasonló alvóhelyekről. Vadászház terasz, elhagyott épület, sziklaüreg, kilátó, nagyobb fedett magasles stb.

Előzmény: ódorvári (65576)
Mr Long Creative Commons License 2 napja -12 0 65578

Ez komoly! Jobban nez ki, mint a felpakolt futobabakocsi, ami el az ausztralia, meg usa keresztulfutok kozlekednek.

Előzmény: Gizi aljas Feri (65572)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2 napja 0 2 65577

Teljesen rendben volt a lány.

Semmi depresszív hajlam, sőt az a típus, akit éteri jelenségnek szoktak hívni.

Nem volt gazdag, szerintem egyetemi oktató lehetett.

Előzmény: ódorvári (65576)
ódorvári Creative Commons License 2 napja -12 0 65576

Az a kis táska pont elég egy flakon víznek, meg egy jó vastag...  bankkártyának. :-)

 

Ez megint egy másik komplett témakör, de sokszor mosolygok magamban a hiper-szuper szerkókban virító emberkéken, akik rohadt komolyan veszik a túrázást  (magukat.)

Nem mondom hogy semmi nem múlik rajta, de egy kéktúrán nem sokat számít ki miben nyomja szerintem. 

 

Inkább állva aludnék az erdőben, mint egy ravatalozóban, ez picit tisztelet kérdése is, de morbid is és némi szuiciditást is feltételez, szerintem.

 

 

Előzmény: Gizi aljas Feri (65575)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2 napja 0 0 65575

Az, hogy ki mivel jár...

A lány, aki két hónap alatt letolta az egész OKT-t és a végén elégette a füzetet mindössze egy darab vászon válltáskával közlekedett. Akkora volt a  mérete, mint egy A0ás papír és tök lapos volt.

Pedig szabad ég alatt aludt - vagy ravatalozókban, hogy a fene egye az ízlését.

Előzmény: ódorvári (65573)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2 napja 0 0 65574

A hátizsákban nem mindig csak fizikális teher van...

 

A linket nem Hörpölin miatt tettem be, hanem mert most láttam meg a Camino-soknál.

Engem az ügető sulky-ra emlékeztet, majdnem azt is írtam, hogy "fogatok a helyükre! Starthoz! Starthoz!

Csak rájöttem, hogy ez nem fogászati fórum...

Előzmény: ódorvári (65573)
ódorvári Creative Commons License 2 napja -12 1 65573

Távol álljon tőlem hogy ebbe beleszóljak, eddig sem tettem, ezután sem szeretnék, de Hörpölinnek szerintem távolról (és közelről) sem a túrazsák tartalmának elosztása miatt volt baja az AK-val. Túl lett ez tolva egy picit, mindemellett hasznos információkkal lettünk gazdagabbak. 

 

Ráadásul ezek szubjektív dolgok, én eddig a pár ezer kilométeren amit túráztam 30 literesnél, és kb 6-7 kilósnál nagyobb táskát soha nem vittem. Inkább kisebbet. 

 

Komoly túrázók simán kiröhögnek a zsákommal. (Sohasem érdekelt a felszerelés.)

Vagy már akkor is ha netán Széll úrral egyszerre mutatkozunk és van összehasonlítási alap.  Stan és Pan, az egyik komoly túrázónak is néz ki, komoly felszereléssel, jókora pakkal, a másik egy vitamingolyó, farmerben egy kis szütyővel.

Nem, nem Széll úr a vitamingolyó. :-)

 

Lehet így is, meg úgy is csinálni, az AK-ra pedig mindenképpen meg kell érni, ebben igaza van hadidokinak.

Még én sem értem meg, egyelőre el sem tudom képzelni. 

 

 

Előzmény: Gizi aljas Feri (65572)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2 napja -1 0 65572
AttHunter Creative Commons License 2 napja 0 0 65571

Kicsit megkésve, de megérkezik:

http://mtsz.org/cikk/atadas_elott_a_bence-hegyi_kilato

 

Mondjuk, választhattak volna "turistabarátabb" időpontot is. :)

topoly Creative Commons License 3 napja 0 0 65570

Jönnek a mínuszok, és hogy szokjuk, nyomtam 1-et. Ha már kérted, és mert nem ismerjük 1mást:)

Előzmény: Mr Long (65535)
ódorvári Creative Commons License 3 napja -12 0 65569

Na, a kedvenc kekeceim, a kecskék...:-)))

Jó fejek.

 

Úgy tűnik, Sümegen az állatoknak komoly szerep jut, a lovakon kívül is:

 

Előzmény: hadidoki (65567)
hadidoki Creative Commons License 3 napja 0 0 65568

öklendező => öklelgető

Előzmény: hadidoki (65567)
hadidoki Creative Commons License 3 napja 0 0 65567

Most mi van? 

Na egyet kifelejtettél: ...és két egymással öklendező kecske :)

Előzmény: ódorvári (65560)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 3 napja 0 0 65566

Semmit, a Magyarországra költözött külföldiek túraoldalára rakta be a linket. Nem ismerem őt.

Szaxofonon játszik egy zenekarban és egy telecom cégnél dolgozik. Ennyit árul el a profil.

Előzmény: hörpölin (65564)
ódorvári Creative Commons License 3 napja -14 2 65565

Ez a srác nagyon tud fotózni, iszonyú jó képek! 

Jó érzékkel csípi el a témákat, de nem tolja túl a hatásvadászatot, jók a fekete-fehér témái is, tényleg zseniális.

 

Előzmény: Gizi aljas Feri (65563)
hörpölin Creative Commons License 3 napja -12 0 65564

Szép az album! Eltettem a kedvencek közé, kíváncsi vagyok a folytatására is. Mit lehet tudni a szerzőjéről, ami publikus?

Előzmény: Gizi aljas Feri (65563)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 3 napja 0 1 65563

Nagyon szép lett!

 

Tegnap a Facén jött az alábbi link - szerintem néhol veri Burger Barnát (Isten nyugosztalja!)

 

https://myalbum.com/album/NQsUUsZPbkTv

ódorvári Creative Commons License 3 napja -12 0 65562

Nem tudom jelenleg kié a Capári Lovasiskola, de abban egyetértünk hogy azt az épületet valóban meg kéne menteni, ráadásul méltóképpen illeszkedne is az ottani miliőbe.

Pár éve még valamiféle puritán szállást is adtak ki abban az épületben, végül nem ott szálltunk meg.

 

Vállalkozó szerencsére akad, éppen itt Sümegen botlottunk bele egy helyi termékbe, amely igazi sümegi, itthon utánaolvastam nagyon szimpatikus.

Hoztunk is haza ajándékba a sajtokból.

 

Sümegtej - Jánosmajor

 

Ezzel együtt ha lassan is, de szépül Sümeg.

Püspöki palota, itt utólagosan össze tudtam hozni egy "akkor és most" képet is:

 

 

Előzmény: Gizi aljas Feri (65561)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 3 napja 0 0 65561

2013ban töltöttem el egy wellness hétvégét a Hotel Kapitányban.

A konklúzió az volt, hogy az épület szép, a kaja pocsék, a lovagi est programja jó, a kajája borzalmas, a lovarda szép és Bella háta kényelmes.

 

Évekkel ezelőtt volt egy dokumentumfilm Sümeg két akkori befolyásos vállalkozójáról. A hotel tulajdonosáról és a mellette levő Capári lovarda tulajdonosáról. Érdekes volt nagyon a film kimenete. 

 

Nekem nagy szomorúság látni, hogy bár a hotel lovardája tökéletesen meg van csinálva, a mellette levő háromszázéves eredeti barokk  püspöki lovarda, ami a hotel lovardájának megépültéig Sümeg és az ország lovas életének egyik központja volt (ménösszpontosító állomás), milyen mértékben lepusztult. Az az épület már csak építészetileg is megérdemelné a megbecsülést, arról nem is beszélve, hogy míg a hotelben fedelesben van az ember, a régi lovarda pályájáról pont a várra lehetett látni. Jobb lett volna új lovarda felépítése helyett ezt értékének megfelelően rendbe szedni.

 

Ezzel együtt sok ilyen vállalkozót szeretnék idehaza.

 

http://www.capari.hu/site/hu/

 

Na közben a dokfilm címét is megtaláltam - Végváriak

https://www.youtube.com/watch?v=vDipXTFwWlI

 

 

 

 

 

Előzmény: ódorvári (65560)
ódorvári Creative Commons License 3 napja -12 2 65560

Számomra elképesztő, ugyanakkor példaértékű az hogy hogyan lehet a szimpla nyafogás helyett ténylegesen tenni úgy a városomért hogy közben a kedvenc hobbim lesz a munkám. 

A Sümegi várkapitányról beszélek. Le a kalappal előtte, és a családja előtt!

 

Mert mi is volt Sümegen még akár csak a '80-as években is?

Pár düledező falcsonk, egy romos vár, és egy saras placc az autóknak.

 

Most mi van? 

Egy a 16. századi kinézetére szinte teljesen visszaépített élő, működő, programokkal teli vár, hadtörténeti kiállítás, rengeteg gyereknek és felnőttnek egyaránt érdekes dologgal, egy 20+ lóval rendelkező istálló, lovas, középkori fegyveres bemutatókkal, egy jó kis várcsárda, és nem utolsósorban az ország egyik legfelkapottabb wellness szállodája, amely erre az egészre alapozza az imidzsét. 

Korhű ruhákban jönnek-mennek a felszolgálók, ilyenben pompáznak a recepciósok, kiállított fegyverek, tájékoztatók mindenhol, korabeli fotók a várról, stb...

 

Ez az egész komplexum (megkérdeztem!) több mint 200 embernek ad munkát Sümegen!

És mielőtt valaki azzal kezdené hogy jó, de mennyit keres vele a várkapitány, azt mondom egyáltalán nem érdekel, mert akármennyit is, de megérdemli. Egy pompás műemléket mentett meg a teljes romba dőléstől, szinte egy városkát éltet, utána kell csinálni.

 

 

 

 

Előzmény: hadidoki (65556)
hörpölin Creative Commons License 3 napja -12 0 65559

Öööööööö... Nem én vagyok a Gyed Moroz, szóval tőlem ilyen zord hideget nem kaphatsz.

Előzmény: Mr Long (65549)
hörpölin Creative Commons License 3 napja -12 0 65558

Igen, van láthatósági mellényem, már sok éve hordom, mert reggelenként még sötétben indulok dolgozni, ráadásul utam egy részén elhagyom Budapest lakott területét. Ugyanígy a kerékpár is fel van szerelve az előírt tartozékok nagy részével, egyedül elöl nincs fehér fényvisszaverő prizma, de van dupla, működőképes világításom.

 

Nagypapi:

A nyereg nem eredeti, de bőrnyereg, a hajtókarok közül a bal oldali még eredeti, a jobb oldali a lánckerekekkel már nem gyári. A sárvédők sem azok, mert az eredetieket pár éve lecseréltem, mert már randák voltak. Érdekes, hogy a sárvédők végein a kis gumi leffentyűket nem reagáltam le addig, de tényleg furcsa látvány! Lehet, hogy leszedem őket onnan.

Nem tudom, milyen volt az eredeti áttétel, de a mostani kitűnően bevált! Sík terepen jó gyors az 52/14, hegymenetben a 42/28 szinte mindenhová felvisz. Mondjuk az igaz, hogy dombtetőn lakom, tehát minden nap kapaszkodom hazafelé majdnem egy gellérthegynyit, ez azért megadja az alapkondit!

 

Mr Long:

Még soha nem akadtam bele a bowdenekbe, viszont az azokat a vázcsőhöz rögzítő kis fémklipszeket már sok éve kidobtam, mert csúszkáltak a csövön és kikezdték a festését. Az egyszerű gyorskötöző, lefelé hajtott szemekkel kitűnően bevált!

Előzmény: Gizi aljas Feri (65552)
nagypapi Creative Commons License 4 napja -12 0 65557

Micsoda gyönyörű darab, csak irigykedni tudok!

Eredeti fékek, pedál, bowden, gyinamó. Mondjuk a nyereg szerintem nem gyári, a gumik és a sárvédők végén levő kis műanyag bizbaz sem az. Dehát mindenki úgy tuningolja a gépét, ahogy szeretné. :-)

Ami nekem nagyon fáj a Csepel Marathonon, hogy a középső tengelyen levő fogaskerék áttételét úgy tervezték, hogy még véletlenül se lehessen hegyre felfelé tekerni. Mindenki röhögve gyalogolt el mellettem, mikor lógó nyelvvel toltam felfelé a biciklit... 

Előzmény: hörpölin (65548)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!