Keresés

Részletes keresés

csg65 Creative Commons License 11 órája 0 1 61735

Ha megnézed milyen QR kódok vannak a dobozokon, akkor rájössz, hogy nem arra valók. HEV hozott is három példát:

 

RP-DDK-s QR kódok a pecsételő dobozokon.

 

Simonfa  DDKPH_34

 

Zselickisfalud DDKPH_33_1

 

Szenna  DDKPH_32

 

Mindegyikben ugyanaz a link van.         http://www.dunantulikek.hu/ddk03.html

 

Tehát igazolásra teljesen alkalmatlanok. Valami olyasmi okostelefonos alkalmazás kellene erre a célra, ami a Vérkörön is van. Ott a terepre kitett QR kóddal jelölt pontok érintését rögzíti és továbbítja, ahol talál térerőt. Ez végülis egy pontszerű GPS-es nyomkövető. A kéken kitett QR kódok helyett a nyomvonal valamilyen szintű követését végezhetné igazolás gyanánt. Ez jelenleg több szempontból is gázos: nem látom a szándékot az ilyen jellegű fejlesztés elindítására és a mai telefonok GPS használata melletti korlátos üzemideje.

Előzmény: hörpölin (61731)
rabeto.. Creative Commons License 11 órája 0 0 61734

Sajnos, ha ebből a szép sportból ilyen cirkusz lesz, akkor megtartom majd magamnak a füzetet, hogy ne lehessen semmivel elrontani azt az élményt, amit szereztünk magunknak a túrák során :(

Majd inkább lapozgatom a saját örömömre!

Előzmény: maszogep74 (61733)
maszogep74 Creative Commons License 12 órája -1 1 61733

"hiszen az orbitális marketing után a teljesítők darabszámának emelkedése fontosabb"

Szerintem is itt van a kutya elesve. A szent cél valószínűleg nem az egészséges túrázásra vaó buzdítás, a mozgalom meg egyéb ilyen elcsépelt dolgok, hanem hogy a becsatlakozó fizető vendégátóhelyeket minél nagyobb tömeg el tudja érni. Ha lejjebb eresztik a követelményi szintet, akkor nagyságrendekkel többen fognak nekiindulni, hiszen könnyebben, gyorsabban elérik a kívánt eredményt (ti., hogy kiposztolhassák a fészre, hogy "ezt is megcsináltam, látjátok...?").

Előzmény: hobo-bobo (61732)
hobo-bobo Creative Commons License 12 órája -2 0 61732

Ezt a pecsételős kérdést annyira én nem tartom fontosnak, éppen az általad elmondott okok miatt.

Ha a kéktúra teljesítését valóban komolyan ellenőrizni szeretnék az MTSz-ben akkor erre egyetlen lehetőség van:

" a mindig jó hangulatú beszélgetés", azaz a beszámoltatás, 6-8 szúrópróba-szerű kérdés feltétele az útvonalról.

Mint ahogyan évtizedekig is tették. Amíg komolyan vették.

 

De ebben én nem hiszek, mert ehhez kéne pár hiteles, komoly ember, többszörös teljesítő odabent (mint te) aki alkalmas arra hogy kérdezzen, akár trükköseket is.

Ilyen meg ha jól tudom nincsen jelenleg tűzközelben.

És ami a legfontosabb: nem is áll érdekében az MTSz-ben senkinek sem ez, hiszen az orbitális marketing után a teljesítők darabszámának emelkedése szerintem fontosabb dolog számukra mint az hogy kispistázott-e a teljesítő avagy sem.

Előzmény: hörpölin (61731)
hörpölin Creative Commons License 12 órája -1 0 61731

Ha egy túramozgalom érintőpontosnak látszik, attól még nem az. El kell olvasni a kiírását, abból egyértelműen kiderül, hogy milyen típusú. És még egyszer leírom: a kéktúrán a csalást sehogy nem lehet megakadályozni, se dupla pecsételéssel, se pedig dupla dátumozással!

 

Ha valaki tisztán az OKT útvonalat keresztező túrákon telepecsételi az igazolófüzetét, egyszerre üt két stemplit bizonyos helyeken a füzetbe és hasra ütéssel, de reális túratempót és szakaszolást figyelembe véve bedátumozza az egészet, akkor mit tehetnek a kéktúra ellenőrök? Elfogadják a teljesítést, mert nem látják, hogy a bolondját járatják velük! Tehát azt mondom én is: szavazzunk némi bizalmat a teljesítők iránt, tételezzük fel alapból, hogy nem kispistázva járja végig az útvonalat!

 

Nem tudom, mi van az MTSZ azon tervével, hogy online, a pecsételődobozokon lévő QR kódok segítségével is lehessen igazolni a pecsételőpontokon való megjelenést? Na, itt aztán el lehetne várni azt, hogy a túrák befejezésekor és továbbinduláskor is igazolni kelljen a megjelenést, mert az időpontokból, amennyiben nem stimmelnek, egyből kiderülne a turpisság!

Előzmény: jzp2107 (61728)
V43 1279 Creative Commons License 20 órája -1 0 61730

Grábóc felől mentem, láttam, hogy ugat az a dög, megálltam és ordítottam egy hangos "halló"-t. Előjött a gazdája és megfogta még áthaladtam. De szemből elég váratlan lehet...

A ketrecben volt még 2-3 hasonló lény...amelyik kint volt az nem is a legnagyobb volt. Gazdája nélkül=totál életveszély...

Előzmény: hobo-bobo (61727)
hadidoki Creative Commons License 21 órája -1 1 61729

Hát ahogyan vesszük. (A többiek már ismernek, azért nem reagálnak:)

           Én például azt vallom, hogy ha már elmegyek pld. Zemplénbe, nem hagyok ki olyan részeket, amikre kíváncsi vagyok, még akkor sem, ha a kéktúra elkerüli a helyet. Többször csináltam 20 km-es szakaszból 80 km-t (fordítva szinte sohasem "sikerült"), persze közben volt olyan szakasz amit nem a kijelölt kéktúraúton jártam végig. Viszont az ország megkerülése közben egy lépést sem tettem csalás céljából, minden bélyegzőlenyomatot begyűjtöttem (mert gyalog visszatértem a pontokhoz), ha kellett kétszer bélyegeztem, stb. Nekem a Kéktúra elsősorban élmény-teli találkozás a természettel, és csak jóval kevésbé sportteljesítmény. Így nekem az sem fáj, ha más rövidít mert lusta, kihagyja a hegyet mert fárasztó, stb. csupán sajnálom, mert önmagát csapja be, mert az saját élményeiről marad le.

           Ez az én stílusom, de mindenkinek kialakul a sajátja, és tartsa ahhoz magát.        

Előzmény: korosde (61721)
jzp2107 Creative Commons License 22 órája 0 0 61728

ha mindenki ultrabecsületes, akkor minek bélyegezni?

tényleg elég lenne a Írott-kőn meg a Milicen ahogy valaki itt viccesen megjegyezte

 

szerintem innentől hogy minden pontnál csak egyszer kell bélyegezni, érintőpontos mozgalomnak látszik (egyébként ismerek olyan túrakört ahol eddig is így járták, keresztezték a kéket Dobogőkőn: nosza bélyegezzünk, két hét múlva Mátraházán a sárgán mentek, jé, OKT pecsét akkor hopp stemplizzünk. és meg se lehetett nekik magyarázni hogy nem jó.. igazuk lett. most már jó.)

Előzmény: hörpölin (61718)
hobo-bobo Creative Commons License 22 órája -1 0 61727

Az a brutál kinézetű, méretű, és hangú roti szabadon volt? Azt hogy úsztad meg??

Sokszor mondom hogy van kutyám bőséggel, meg jól kijövök velük, de azt a rottweillert nem kívántam ketrecen kívül látni.

Mikor arra jártam a gazdája is kint volt.

Szerintem ott előbb-utóbb terelés lesz, mindenhol villanypásztor volt ráadásnak. Nagyon védett magántulajdon.

 

Előzmény: V43 1279 (61724)
V43 1279 Creative Commons License 22 órája 0 1 61726

A Szekszárd határában lévő Bati kereszt kilátóhoz hasonló kialakítású és magasságú alkotmány oda is jó lenne.

 

Érdekes az a környék: piszkosul megszenvedtem az első nagyzsákos túrámon arrafelé, de valahogy mégis van egy megfoghatatlan vonzereje annak a térségnek számomra.

Előzmény: hobo-bobo (61711)
V43 1279 Creative Commons License 22 órája 0 2 61725

A kéken is elfogadnak bélyegzőt és végső esetben képet is. Bár a mai viszonyok között (sok helyen kettő, a nap 24 órájában folyamatosan elérhető pecsét) elég minimális az esély rá, hogy egyik se legyen használható.

 

Hát igen, a Kohász nem egy kifejezetten biciklitúrás útvonal :)

Előzmény: hobo-bobo (61710)
V43 1279 Creative Commons License 22 órája 0 0 61724

Természetesen az útvonalkövetés a fő szempont, ebből szvsz méltányolható okokból el lehet térni, pl.: kitérő/párhuzamos út valami látványosság felé (pl. Kétágú hegy Kesztölcnél), nem direkt letérés az útvonalról és a korrekció már nem férne bele a szűkös időkeretbe, ezért marad más út (saját tapasztalat Ausztriából). Ha ezek nem állnak fent akkor én ritkán térek le szándékosan az útvonalról, még tegnapelőtt a DDK Szálka-Szekszárd szakaszán (Grábócmajornál mindenki nagyon vigyázzon a szabadon lévő Rotweilerrel!) is megtettem az Óriás "hegyre" a kurflit, pedig aztán annak az értelme nem sok van.

 

Egy időben volt szó az útvonal alternatívákról, erről azóta is nagy a csend. Nyugati szomszédunknál ez kiválóan működik ( https://www.alpenverein.at/weitwanderer_wAssets/mixed/bilder/meldungen/weblication/wThumbnails/weg02-4e4b298acf7204ag0bc38a4387219a7f.jpg ) és senki nem kap kisebb/nagyobb olcsóbb/drágább jelvényt attól függően ahol haladt, egyszerűen mindkét útvonal egyenértékű teljesítés szempontjából, függetlenül attól hogy jelentős különbségek vannak sokszor a két variáció között. Mindenki eldönti melyiket választja. Persze itthon ilyen terepviszonyok mellett nincs értelme erről beszélni: gleccseres vagy anélküli út, lakott helyekről messzire vezető útvonal vagy jobban megközelíthető helyek stb. Szóval én azt mondom értelmes és életképes útvonal alternatíváknak lenne létjogosultsága. Ezen kívül és több helyre tennék az erdő közepére pecsétet (pl. Gazos kő), ezzel is lehetne szűkíteni a csalási lehetőségeket.

Előzmény: korosde (61721)
korosde Creative Commons License 22 órája 0 0 61723

Abszolút egyetértek veled.

Előzmény: hörpölin (61718)
V43 1279 Creative Commons License 22 órája 0 0 61722

Én mindig kétszer pecsételek a szakaszhatároknál függetlenül attól, hogy továbbmegyek-e vagy sem. A többi meg nem érdekel. Nincsen sehol leírva, hogy a második pecsétet csak a tényleges bejárás napján lehet beütni.

Például az OKT 2. bejárásos füzetemben Sirokon nyomtam mindkét helyre a (most már) régi bélyegzőt, Szarvaskő felől érkeztem és nem is mentem azóta sem tovább. De ugyanez igaz Városlődre, Zircre, Gércére stb.

Előzmény: jzp2107 (61703)
korosde Creative Commons License 22 órája 0 1 61721

Már bocsánat, de pont az kiírt útvonalhoz való ragaszkodás adja a kék igazi élményét. Ettől nem szabad eltekinteni. A pecsételés is élmény a maga nemében. A speciális szabályok meg a bokréta a kalapon. A kék akkor van teljesítve ha végigmegyek rajta.

Előzmény: hadidoki (61716)
V43 1279 Creative Commons License 22 órája -1 0 61720

Igen, és ez a gyanakvó hozzáállás már szépen lassan a magyar hétköznapok részévé vált a túrázástól függetlenül. Sajnos.

 

Sétálós kolléga a múlt héten volt a pozsonyi KST-nél átvenni az SNP jelvényeit: kb egy órán át tartott az egész, egy laza beszélgetés volt, a füzetébe is csak a forma kedvéért néztek bele, és ingyen meg is kapta a jelvényeket (3 db). Itthon meg pont a fordítottja megy: menj be, add le, aztán egyszer hetek múlva szólnak hogy ismét menj be és akkor megveheted a saját jelvényedet. Azt hiszem ehhez többet nem is kell hozzáfűznöm.

Előzmény: Mr. Long (61704)
hobo-bobo Creative Commons License 23 órája -1 0 61719

Ugyan már lerágott csont ez a beírás a bélyegzőhelyek fórumáról, de szerintem ez mindent visz:

 

 "...Mi sem vállaltuk be a Nagy-Milic megmászását a kéken, a kék + en indultunk el Füzérből, ami kevésbé meredek, de így is megerőltető volt. A Bodó-réten, ill. kicsit attól távolabb pecsételtünk, majd onnan tovább a csúcsig, ami  pont elég volt a tegnapi rekkenő hőségben. Ráadásul időben kellett leérnünk Hollóházára, hogy le ne késsük a sátoraljaújhelyi buszunkat. A Nagy-Milictől - a kicsiig nem mentünk le - visszafelé is meg kellett tenni az utat, amit ha összeadok az odafelé úttal, kiteszi a kihagyott szakaszt - ha távban nem is pontosan, de nehézségben talán igen...."

 

A beírónak vannak még ilyen gyöngyszemei szép számmal. 

Eszerint sarkítva 220 Margitsziget-kör elég a kéktúra teljesítéséhez, ha távban nem is pontosan, de nehézségben mindenképpen. :-)

 

(Ezt inkább elrettentésnek másoltam be mint vitaindítónak.)

 

 

 

Előzmény: Tavaszi Széll (61705)
hörpölin Creative Commons License 24 órája -1 0 61718

Ahogy már előttem többen is leírták itt, a csalást eddig éppúgy nem tudta megakadályozni a dupla pecsételés, ahogy most a dupla dátumozás sem. Az a szabály pedig - remélem - nem fog változni, hogy az Országos Kéktúra útvonalkövető mozgalom, ami az Írott-kőtől Hollóházáig vezet és azt végigjárva kell az igazolópontokon bélyegezni. Ez a lényeg, a többi csak körítés.

Előzmény: jzp2107 (61714)
olahtamas Creative Commons License 24 órája 0 0 61717

Most is ki tudja hagyni, hiszen kettőt nyomni semmivel sem több, mint egyet nyomni.

Előzmény: jzp2107 (61714)
hadidoki Creative Commons License 24 órája -1 0 61716

Teljese egyetértek Hörpölinnel: "Változtat ez valamit is a mi kéktúrázási szokásainkon?" Nem. Eddig is lazán vettem a szoros útvonalkövetést, ezután sem teszek másként. :-)

           Ki így, ki úgy de a legtöbbünknek kialakul a maga stílusa. Hörpölin ortodox módon érzi a túrát teljesnek, én pedig a laza útvonalkövetéssel. De egy dologban egyetértünk: ha el akarjuk fogadtatni a teljesítésünket, betartjuk a kiírás szabályait. Nem a látszat kedvéért, hanem a becsületünkért. Ez pedig komoly dolog, mert magunkon kívül ki a csudát csapnánk be, amúgy meg szakállat kellene növeszteni. (Nehéz úgy borotválkozni, hogy folyton szemen akarjuk köpni tükörképünket.)

Előzmény: hörpölin (61712)
hobo-bobo Creative Commons License 24 órája -1 1 61715

Kár hogy nem lett az írásból semmi, mert jó az alaptéma.

A Zempléni-hegység katlanjában álló Füzéri vár hálás célpontja a fotósoknak, az Országos Kéktúra útvonaláról is több helyről látszik, a Rákóczi-túra útvonala teljesen más, de ezen a túrán is adódik két szép panoráma a vár felé.

 

Az Országos Kéktúra útjáról nyugatról kelet felé jellegzetesebb pontok:

 

1. a Nagy-Péter Mennykőről

2. Nagybózsva feletti szántókról

3. Füzérkomlós után, az Akasztó-hegy aljából (ma már bicikliút...)

4. a Nagy-Milic alól, a Kis-Milic oldalából, itt ma már egy kilátó is van

 

A Rákóczi-túra útvonalán Hollóháza felé, egyből az Akasztó-hegy "másik" oldalából, és ha jól meresztjük a szemünket akkor Amadévárból is látszódhat a Füzéri vár.

 

 

 

Előzmény: Güsziológus (61679)
jzp2107 Creative Commons License 25 órája -1 0 61714

szerintem akinek nem nem tetszik, az pont hogy nem a saját kéktúrázását tartja szem előtt, ők (mi) valószínűleg ezután is kettőt nyomnak

"Az újak így fogják megszokni"

hát ezaz

Nem kell nekik sok ész rájönni, hogy ha befejezed X faluban, akkor legközelebb folytathatod X+1-től

 

Amúgy ez kb olyan érvelés mintha eltörölnék a sebességkorlátozást lakott területen (vagy autópályán, tök mindegy) de neked mindegy, mert te továbbra is betartod, nem változik ettől semmi. Hát, de :-)

Előzmény: hörpölin (61712)
HEV Creative Commons License 25 órája 0 2 61713

Ezek szerint félreérthető voltam. Ha valaki kizárólag kéktúrás füzettel túrázik és nem használ papír térképet vagy esetleg digitális térképet szerintem kevésbé tud információt szerezni arról, hogy mi az amit érdemes kitérőkkel megnézni.

A megközelítés lehetséges útvonalait, adatait, a kéktúra füzetek nem tartalmazták.  Az esetleges rendkívüli eseményekre gondoltam azzal, hogy ha eltévednek vagy baj történik akkor majd a rendőröket hívják és azok lehozzák őket mert a füzet a kéktúrának egy keskeny környezetét tartalmazza és abból sokszor nem látszik, hogy esetleg a közelben van egy falu.

Ha színes térkép lesz feltételezhető, hogy legalább 50.000 léptékű és az egyéb kiágazó utakat is pontosan jelöli, azzal nyilván könnyebb lesz a tájékozódás is de nem gondolom, hogy nagyobb területet fedne le mint eddig. 

Meglátjuk. Ha nem is fogom már használni azért beszerzek majd egy sorozatot, hogy tudjam miről is beszélünk.

Előzmény: hobo-bobo (61709)
hörpölin Creative Commons License 25 órája -1 2 61712

Lehet hogy bennem van a hiba, de nem értem, mi ez a nagy felhördülés itt a fórumon pro és kontra a dupla pecsételés miatt! Változtat ez valamit is a mi kéktúrázási szokásainkon? Az enyémen ugyan egy dekányit sem! Eddig is ortodox voltam, ezután is az leszek. Ha ezentúl csak egy stemplit kell benyomni a túráim határain, hát akkor csak egyet nyomok. De lehet, hogy rutinszerűen ezután is benyomok kettőt nekije. Azok pedig, akik most vágnak bele a kéktúrázásba, azok pedig már így fogják megszokni. Szerintem még az ellenőröknek is könnyebb dolguk lesz ezután.

 

Azért kíváncsi leszek az új kiírásra. Mennyire nyúltak bele, mi változott benne a pecsételési előírásokon kívül. Az MTSZ úgy döntött most is a változásokról, hogy meg sem kérdezett bennünket erről. Nem azért, hogy hazabeszéljek, de mi a túrónak van/volt a Kéktúra Bizottság (akiknek ugye a kéktúrázókat kellene reprezentálni), ha nem erre, hogy ilyen kérdésekben hallathassa a hangját! A kéktúrázók társadalmának ilyen mértékű negligálása számomra már azt is kérdéssé teszi, hogy egyáltalán számítunk-e mi és a véleményünk valamit is ebben a folyamatban? Attól tartok, hogy NEM!

 

Így jártunk.

hobo-bobo Creative Commons License 25 órája -1 0 61711

Tamás, az a kilátó teljesen felesleges volt, igazuk van.

Tihany tele van szebbnél szebb kilátópontokkal, ráadásul amit ebből a kilátóból látni lehet azt talán 150 méterrel lejjebb, az Apáti-hegy csodás kilátást nyújtó szikláiról eddig is látni lehetett, kilátó nélkül is.

 

 

 az új kilátó panorámája picit lentebbről, az Apáti-hegyről

 Akasztó-hegy, Óvár...stb

 

Csak egy kósza gondolat... afféle álmodozás...

Mi lett volna ha ezt az itt teljesen  felesleges kilátót inkább az Ökör-hegyen építették volna fel... újra. Ott ahol tényleg nagyon kellene, és volt is egykoron. Na, ott lett is volna értelme!

Persze ez tudom hogy nem függ össze és nem is lehetséges.

 

Ökör-hegy 541m

 itt

 

"Az 1990-es évek elejéig egy hatalmas, ötemeletes, az erdő fölé magasodó fa kilátó állt a hegy csúcsán, ahonnan az Északnyugati-Kárpátok csodálatos körpanorámája tárult elénk egykor. Most az erdő borította tetőről kilátás egy irtáson keresztül csak déli irányban van."

 

Katona Csaba: Vajdavár homokkővidék

 

 

Előzmény: olahtamas (61707)
hobo-bobo Creative Commons License 26 órája -1 0 61710

Korosde véleményével értek egyet, meg azzal aki a dupla bélyegzést támogatja, de el kell ismerni hogy neked is van igazságod.

Egyébként a kéktúrán kívül más egyéb mozgalmaknál ez itthon sem jellemző, elfogadnak bármilyen bélyegzőt, fényképet, stb, sokkal rugalmasabb az ügymenet.

 

A Kohász Kéken meg szinte mindent elfogadnak, még a biciklis teljesítést is! :-)

Pedig aki ezt a túrát biciklivel nyomja az maximum néha itt-ott beköszön a kék jelzésnek, oszt jó napot! :-)

 

Előzmény: V43 1279 (61702)
hobo-bobo Creative Commons License 26 órája -1 1 61709

Általában egyetértek a kéktúra hagyományait, pecsételési szabályait illetőleg veled. (meg mindenkivel aki tiszteli a hagyományokat)

Éppen ezért ezt most nem annyira értem amit írtál, ugyanis a kéktúra közel 70 éve alatt a legnagyobb részben, kb bő 50 évig füzettel járták az utat, a papírtérképek pedig alig voltak használhatóbbak a füzetnél.

Hogy jön ide a butítás meg a rendőr? Ez demagógia.

 

Ráadásul a példa, Szádvár minden füzetben benne is volt lehetséges látnivalóként.

 2007-es és a'82-es füzetem

Előzmény: HEV (61693)
jzp2107 Creative Commons License 26 órája 0 1 61708

Keszthelyen nekem a vasutas hölgy mielőtt levegőt vettem volna hogy neeee, már be is ütötte nagy svunggal a dátumost mindkét helyre

legközelebb tettem mellé cégeset, de szó mi szó, hülyén néz ki

 

Tavaszi Széll: én mindig megkérdezem mikor AK bicajozásra hívnak, hogy érintőpontos vagy útvonalkövető? kb. a kétharmada vagy több is, érintőpontost ért alatta (persze nem mindig így kell kérdezni, aszfalton menős? és akkor bólogatnak)

Előzmény: Mr. Long (61706)
olahtamas Creative Commons License 27 órája -1 0 61707

A helyieket zavarta a megnőtt forgalom, meg hogy kevés a parkolóhely, így mindent megragadnak, hogy az emberek ne menjenek arra.

Persze lehet, hogy igazuk van természetvédelmi szempontból.

Ilyenkor persze megnézném, hogy akik ilyen nagy környezetvédők, azok közül hányan engedik be az emésztőjüket a talajvízbe...

Előzmény: AttHunter (61701)
Mr. Long Creative Commons License 27 órája -1 0 61706

Masfel eve csinaltam a zalaszanto-keszthely szakaszt. keszthelyen ketszer pecseteltem, mivel ugy volt par nap mulva megyek onnan tapolcara tovabb es nagyon hajnali indulasnal bem biztos a kocsma nyitvatartasa. Ha legkozelebb arra turazok megnezem a pecset lenyomatat es ha valtozott ujat nyomok. Akkor viszont latni fogjak korabban duplan pecseteltem es siman megkerdezhetik, hogy na es atobbit tisztesseggel lejartam-e. Jo, azota mar futok turazason es az oram rogziti a tracket, mutogathatom is akar hogy tenyleg megcsinaltam, de rosszindulatu ellenor siman feltetelezheti, hogy masik szakaszokon is "csaltam".

Előzmény: jzp2107 (61703)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!