Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

sogi01 1 napja © 103175

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (103128)
Ferike29 1 napja © 103174

Üdv.Hát ezért nem értem,500 kg gyümölcs volt elvileg.

Előzmény: golyós (103173)
golyós 1 napja © 103173

Persze azt nem tudhatjuk, hogy hány kg gyümölcsből készült az a  440 l cefre...

Aztán meg ha az eprüvettában még a végén is 5 %-osan csorgott akkor miért álltál le? A cefrét ki szoktuk facsarni.....

Nekem csak 20 foktól mér a fokolóm, ezért inkább a hőmérsékletet mérem a sisakban....

üdv.g.

Előzmény: Ferike29 (103158)
bezzeg Jani 1 napja © 103172

Nem értem mi a gond, finomításkor 30-ról vissza erősítettem 75-re a fontos almát.

És 60-nál vágtam. Igaz kisüsti volt. Ezért jó kis hobbi, miden gyümi más-más beállítás.

Kell némi rutin. 

Előzmény: Babar66 (103155)
bezzeg Jani 1 napja © 103171

1 L-rel tégy egy próbát 49 Tf% -ra.

Ha opálos a maradékkal vissza lehet töményíteni.

Ha érlelni akarod hagyd minél töményebben!

A szűrést nem javaslom, a hozzátett cukor miatt.

A nektarin 1-2 év múlva hozza az igazi illatát-zamatát. 

 

Előzmény: Laccci82 (103163)
bezzeg Jani 1 napja © 103170

Én már 25 éve célpont vagyok .

Ahogy snapszi írta,  A fegyverek töltve vannak, és a céltáblák is megvannak.

Úgymint a bérfőzetők!!!!!!!!!!!!!!!! 

 

Előzmény: Jozso27 (103166)
TINTUS 1 napja © 103169

47

Előzmény: Laccci82 (103163)
Jozso27 1 napja © 103168

rendben, köszi a segítséget :), amúgy már csak egy réz bográcsot kell találnom jó áron és mehet az össze állitás :), találtam 60l-es fazékot :)

Előzmény: körte51 (103167)
körte51 1 napja © 103167

Minden le van írva a másik fórumon ott kérdezz ez ügyben itt a finom pálinkafőzést tárgyaljuk ki! :-)

Előzmény: Jozso27 (103166)
Jozso27 1 napja © 103166

szoval röviden.:

ha veszek valahol főzőt akkor nem kell bejelentenem,de gondolom igazolni kell számlával hogy vettem, mert ha nem tudom akkor magamnak csináltam, ami viszont engedély köteles.

(de ha kérek engedélyt tudják, hova kell jönni ellenőrizni be van e tartva a többi szabály :) )

és ez lett volna a következő kérdés, hogy mit tartalmazzon az engedély kérés? :)

Előzmény: körte51 (103165)
körte51 1 napja © 103165

Van aki kért ,van aki nem! Egy kérelem, egy egyszerű rajzzal! Nem kell fizetni érte ,legalábbis a mi megyénkben! Az utolsó kérdésedre magadnak kell megkeresni a választ ,nem nagyon lehet jól dönteni !

Előzmény: Jozso27 (103164)
Jozso27 1 napja © 103164

már most össze vagyok zavarodva.

Sose tudtam eligazodni a paragrafusokon :D

Szoval ti mind kértetek engedélyt? mi kell hozzá? mennyibe kerül? és ha nem kérek?

Előzmény: körte51 (103151)
Laccci82 1 napja © 103163

Hali mindenkinek!

Egy pozitív élmény az ősziről.

40kg őszi+5kg körte+1,5kg napfény csütörtökön cefréztem, tegnap főztem, ma finomítottam

eredmény 4 liter 65 fokos pálesz.

Szerintetek mennyire hígitsam???

Köszi

Babar66 1 napja © 103162

Tudom, hogy Te érted! Igazából nem is neked szólt.  :)))

Előzmény: gabor0036 (103159)
körte51 1 napja © 103161

Igen az csak akkor lesz csipesszel rögzíthető ,ha teszel rá egy karimát ,aminek a külső átmérő a fazék perem átmérő a belső pedig rálóg a fedőre! Nekem is járt az agyam amikor csináltam ! :-) Különben nem kell annyira rászorítani , egy szilikoncső tömít szinte a saját súlyától! Volt most az a baleset amikor berobbant az alkoholgőz és megégett a gyerek ,remélem jól van! Azt gondolom e miatt , stabilan rögzíteni kell.

Valamikor megmértem a csipesz szorítóerejét ,úgy emlékszem összességben  akkora, mintha egy 50 kg -os cementes zsák volna rajta!

Előzmény: Hurkafej (103154)
atomik851 1 napja © 103160

Okés, majd tanulmányozom! És köszi mindenkinek a segítséget!! 

Előzmény: Firga73 (103156)
gabor0036 1 napja © 103159

Nincs is ezzel gond, ezért mondtam hogy mindkettőhöz érteni kell :)

Előzmény: Babar66 (103155)
Ferike29 1 napja © 103158

Üdv.A cefre savanyú volt,megkóstoltam,hát az alszeszt azért engedtem,merthogy azt hittem rosszul látok...3 szeszfokmérővel néztem,epruvettán megy át...74 Liter volt az alszesz.Tiszta rémmese.Az a legnagyobb gáz,hogy szívességből csináltam,hát jókat gondolhatnak...a vegyesem 9 litert adott,pedig az is natur volt.

kupeci 1 napja © 103157

Igen, 10 L-enként 1 KW. De nekem a 70-est viszi az 5 Kw-os, meg van furkálva a rózsa furata 1mm-el nagyobbra. ........Viszi!:)

 

Előzmény: naivkezdo (103135)
Firga73 1 napja © 103156

A reggeli linkben benne van minden !!!! Olvasni,olvasni,olvasni.... !!!!!!!!!  

Előzmény: atomik851 (103153)
Babar66 1 napja © 103155

" nem engedi 79 alá"  Na, erről szól az egylépcsős rendszer! Nem LEHET 40-50 fokig engedni, akármilyen "jó ízeket" is gondolnánk bele. Az bizony már 75-nél is UTÓPÁRLAT! És bizony ehhez kell a nagy tudás és tapasztalat, hogy ebből a brutál szeszből szétválogasd az elejét, a jót, és a végét. 

Üdv!

Előzmény: gabor0036 (103034)
Hurkafej 2 napja © 103154

Nekem meg van az eredeti fedőm, és a sisak ahhoz lett rögzítve, így ez a verzió nálam nem adja ki magát valószínű. :S

Előzmény: körte51 (103130)
atomik851 2 napja © 103153

Nagyon köszi a választ.

Persze nem csak a te hozzászólásodat köszönöm!! Írtam egy emailt neked. Remélem nem baj. Beszereztem ma a pektinbontót! Majd az lesz, hogy átdaráljuk  a cefrét mielőtt megy bele a pektinbontó, hátha úgy jobb hatást fejt majd ki... A kozmaolajat  mikor és hol keressem? Valami tudnivaló még róla? 

Előzmény: Tucso69 (103126)
csalitos 2 napja © 103152

Itt a törvény:

    http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300127.TV

   Nem kell az elejétől a végéig átolvasni, csak az idevonatkozó és a téged érdeklő részt. De a kiragadott és csak a számodra előnyös paragrafusok ismerete zsákutca!  :-(

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: Jozso27 (103147)
körte51 2 napja © 103151

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9214389

Itt utána tudsz olvasni ,ki van rendesen vesézve a történet! Készülj föl rá ,hogy össze leszel zavarva rendesen! :-)

Előzmény: Jozso27 (103147)
foxrudi 2 napja © 103150

Ez van a törvényben.

  Olvasd el,egy részlet:

     Párlatkészítést kizárólag saját tulajdonú berendezéssel lehet végezni. A magánfőzető engedély nélkül tarthat birtokában párlat előállítására alkalmas berendezést, berendezéseket. Ugyanakkor a pálinkafőző berendezés előállítása akár saját célra történik, vagy eladásra, tagállamból vagy harmadik országból továbbértékesítési céllal történő behozatala, értékesítése már előzetes engedély megszerzése mellett végezhető tevékenységnek minősül. Az engedély iránti kérelmet a lakóhely szerinti megyeszékhelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatalhoz kell benyújtani. Egyetlen kikötést tesz a jövedéki törvény a magánfőzető által használt desztilláló berendezéssel kapcsolatban, nem lehet nagyobb űrtartalmú 100 liternél. A vámhatóság kizárólag a tevékenység folytatását engedélyezi, így az előállítást és az értékesítést. 

Előzmény: Jozso27 (103147)
T-omti 2 napja © 103149

Sziasztok

 

Éppen tegnap este főzettem az őszibarackomat.

Az elmúlt években 9L-t adott, most pedig 5,54L/100L cefre az  átlag .

500L cefréből 27,7L pálesz.

Ennyit az idei baracktermésről.

 

 

Üdv

Előzmény: Ferike29 (103140)
golyós 2 napja © 103148

Szerintem meg édes volt még az a cefre.... Az az 5% meg mi is ? vagy az a 14 ? Hány liter is volt az a 14 ?

üdv,g.

Előzmény: Ferike29 (103140)
Jozso27 2 napja © 103147

ha saját használatra gyártom akkor is? hol olvastatok erről?

Előzmény: foxrudi (103120)
snapszmester 2 napja © 103146

Az amúgy is gyenge alszeszt miért engedted még hígabbra? Az őszi ezt tudja és tud még rosszabbat is.

Előzmény: Ferike29 (103140)