Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

csalitos 28 órája Creative Commons License 104323

   Igen, láttam! Ma, mikor a hűtőből kivettem a sört. Rögtön ellepte a pára. Ez a harmatpont jelensége. A levegőben mindig van jelen víz, gőz (légnemű) formájában és minél melegebb a levegő annál több. Ha a levegő hűl, ez a vízgőz a hidegebb tárgyra, felületre kicsapódik. Kicsapódik a fűre, a hidegebb helyekre (szabadban, nem árnyékolt felület, nem fa vagy tető alatt), mikor a levegő hőmérséklete a harmatpontot eléri. Nulla fok közelében ebből köd lesz.

   A főzöd bizonyos pontján (a hűtőspirálban) kialakul valahol a harmatpont jelensége. Gondolj bele, áramlik kifelé a vízgőzzel dúsított levegő. Elér egy olyan helyre, ahol a harmatpont alá hűl. Természetes jelenség, hogy kicsapódik (mint a sörösüvegen), és ki is csöpög a hűtő végén.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: nebamun (104321)
snapszmester 29 órája Creative Commons License 104322

Szárítsd ki a páracsövet, hűtőt hátha megszűnik. Szerintem a meleg hajtja ki a nedvességet.

Előzmény: nebamun (104321)
nebamun 30 órája Creative Commons License 104321

Egy teljesen marginális kérdés: amikor az alszeszt finomítom föltűnt, hogy 61-62 fok körül (ennyit mutat az üstben lévő hőmérő) mindig megjelenik pár csöpp folyadék, aztán gyorsan el is áll, 75-80 fok között kezd el rendesen lefolyni ahogy kell. 5-10 liter alszeszeket főzök csak, ez a pár csepp mindig megjelenik, mintha lenne az alszeszben valami minimális anyag, ami 60 fok körül párolog le. Látott más is már ilyet?

deszegregator 30 órája Creative Commons License 104320

Tudtok valamit a napokban zajlott "üzengetésről"? A kormány üzenget az eurobolsevikoknak a médián keresztül, miszerint megnézik hogy tudnak eleget tenni, törvényt módosítani, a kötelezettségeljárás megszüntetése érdekében.... Főző űrtartalom, kedvezményes magánfőzés...stb. Érdekes lesz......

Tucso69 30 órája Creative Commons License 104319

Nem tudtam milyen stádiumban van a dolog.

A réz nem desztillál át, tehát azzal nem lesz gondod.

Nem lehet megmondani, hogy mennyi kell a szódabikarbonából, hacsak nem pontosan tudod mennyi szulfitot raktál bele. Viszont ugye ott vannak a gyümölcs savai is.

Rakj a cefrébe, és ha szükséges, az alszeszhez is.

Előzmény: Takszodium (104186)
snapszmester 1 napja Creative Commons License 104318

Tudod van a gyik. Na, ebből lett a regelink. Ebben kérdés nélkül meg van minden. Nem kell mindenkinek érteni a pálinka főzéshet, de kellene lenni egy tanulni akarásnak. 

A válaszok: akik értenek hozzá már 1000x megválaszoltak mindent. Próbáld meg kényszeríteni őket hogy mégy 1x megválaszolják ha nem akarják. 

Úgy érzed én nem akarok válaszolni?

Fizetnék egy jó kérdésért.

Előzmény: crosspisti (104316)
zsorsz 1 napja Creative Commons License 104317

Köszönöm a válaszokat

crosspisti 1 napja Creative Commons License 104316

Nem is értem,hogy miért ne lehessen ,akár ezerszer is kérdezni ugyanazt, a sok kérdezésből sok válasz, akár vita is lehet, amiből lehet tanulni. Egy olvasatnál többet ér a sok hozzászólás, hisz ezért fórum a fórum. Ha valakit zavar a sok kérdezés ne válaszoljon. Minden ember máshoz ért, valakinek az autószerelést kellene ezerszer elmondani, akkor az oktatót üsse meg a guta, és nem is a fórumon van.

snapszmester 1 napja Creative Commons License 104315

Azért mert nem ilyen egyszerű.

Amint írtam az emberi találékonyság határtalan. Az elvet kell ismerni és betartani az ajánlottakat. 

Látod te sem olvastad figyelmesen és nem érted a működést. Rossz a kiinduló pont, rossz a kérdés és még te háborogsz. Mi segítünk, de a b... nem jutsz gyorsabban hasznos tanácshoz.

Előzmény: Jozso27 (104312)
dredly 1 napja Creative Commons License 104314

Sziasztok,

Kaptam 25kg frissen (13-án) szedett Hardenpunkt körtét. Tudom, hogy a fogyasztásra érett gyümölcs lenne az ideális, és hogy ez a fajta körte erősen utóérő (az okos emberek szerint min. 2-3 hét kell neki a fogyasztásra érett állapothoz), de a helyzet az, hogy már most elkezdett rothadni. Van-e valakinek tapasztalata hasonlóról: érdemes-e így, féléretten cefrézni (lehet-e belőle jó minőségű pálinka), vagy felejtsem el?

Köszönöm

Dredly

cloaked 1 napja Creative Commons License 104313

Jó minőségű parafadugót pecsétviasszal szigetelve, sötét, hűvös helyen állítva tárolva gyakorlatilag bármeddig eltartható (van piaca a 100-150 éve palackozott muzeális párlatoknak is, és nem csak dísznek veszik őket). Érlelés nem igazán történik, de olyan pálinkával mehetsz biztosra ízmegőrzés ügyében, ami azt is bírná (pl. szilva, törköly).

Előzmény: zsorsz (104308)
Jozso27 1 napja Creative Commons License 104312

Pont a Miklos1 féle pálinkafőzési 1x1-et olvastam el és abban volt az, hogy ne hagyjuk ki a szelepet, de aztán felvilágosítottak, hogy az a rész a köpenyről szolt még. És írták, hogy nem csináljak hülyeséget. Na ebbe a PDF-be nem volt benne milyen hülyeséget ne csináljak ezért bátorkodtam megkérdezni.

Én csak egy valamit nem értek abban,  hogy rabolom az idődet. Miért? Ha már ezerszer megkérdezték és ezerszer leírtad, akkor becsukott szemmel se tartana tovább fél percnél leírni megint, ha a tudás ott van a fejedbe nem kell keresgélni.

Nem értem mi tart órákba két mondat leírásán: ezt meg ezt ne csináld mert felrobban és kész

 

 

Előzmény: rézműves1 (104298)
In Lak'ech 1 napja Creative Commons License 104311

"Még senki nem reagált úgy, "Kösz megtaláltam, elolvastam, már több minden világos."

 

Snapszi, ne légy rövid emlékezetű. Én megtettem. Igaz, a szöveg pár szóval eltért a tőled idézettől:

 

 "Kösz megtaláltam, elolvastam, de még mindig nem minden világos."  

 

Ha még visszaemlékszel, a kozmaolajszűrő elvét magyarázta nekem napokon keresztül a fórum teljes tagsága.  :-))))

Előzmény: snapszmester (104306)
gombászok 1 napja Creative Commons License 104310

Én is a mézpergetőhöz valót javasoltam korábban valakinek.

Egy bibi azért van vele: eredetileg gyorsításra méretezett, nem igazán főzőbe való.

Érdemes kézbe venni, kipróbálni, hogy fordítva szerelhető-e.

Előzmény: Feriba51 (104305)
snapszmester 1 napja Creative Commons License 104309

Fajtától, minőségtől, tárolás helyétől, hőfoktól, tároló edénytől.

A halványan ecetes pálinka ecet lesz 20 év múlva.

 

 

Előzmény: zsorsz (104308)
zsorsz 1 napja Creative Commons License 104308

Fajtánként változhat(pl.a szilváról feltételezhető hogy tovább bírja),vagy függhet a minőségtől is?

Előzmény: szilvakukc (104295)
szapali 1 napja Creative Commons License 104307

Bizony nehéz eldönteni kinek higgyünk. A profit orientált gyógyszer gyártóknak, vagy az alternatív gyógyítóknak.

Az általad is említett Hunza nép nemcsak gleccservizet iszik, hanem napi szinten sárgabarack magot is fogyaszt. Valószínűleg nem ismerik a hivatalos (tudományos) álláspontot miszerint a mag ciántartalma miatt mérgező.

Ők egészségesek, hosszú életűek, mi meg izgulunk a cefrében maradt néhány barackmag miatt.

Szerintem a mennyiség dönti el, mi a méreg, és mi az orvosság. Ez érvényes a barackmagra, és desztillált vízre is. Mértékkel fogyasztva akár gyógyszer is lehet...

Ja, és a mérték természetesen személyenként változó...

Előzmény: rézműves1 (104268)
snapszmester 1 napja Creative Commons License 104306

Ami kimondottan bosszant hogy beesnek, kérdeznek, megsértődnek, keresnek a gógliban és elfogadják azt ami nekik szimpatikus. Pl. 78C°-on jön a metanol. Igaz hogy nem forr fől 90C° alatt de jól értelmezhető. 

Még senki nem reagált úgy, "Kösz megtaláltam, elolvastam, már több minden világos."

Inkább tesztelgetnek bennünket és ha nem találnak hibát megint megsértődnek.

Előzmény: rézműves1 (104298)
Feriba51 1 napja Creative Commons License 104305

Ha keresgélsz a méhészeknél, talán találsz valamit.

Valami ehhez hasonló kéne neked:

http://echipamenteapicole.ro/hu/32-perget-meghajtas

Jó nedűt!!!!

Előzmény: birogyula (104303)
Feriba51 1 napja Creative Commons License 104304

Esetleg méhész szakboltokban. Láttam ilyet.

A mézpergetőknek egyik alkotó eleme.

Jó nedűt!!!

Előzmény: birogyula (104303)
birogyula 1 napja Creative Commons License 104303

Sziasztok!

 

 

Ilyen szöghajtást honnan lehet beszerezni?

Vagy másféle is jó lenne ami hozzá való.

Aki tudja kérem segítsen.

 

sogi01 1 napja Creative Commons License 104302

                                                        vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (104248)
snapszmester 1 napja Creative Commons License 104301

Borász barátod azt is elmondta hogy nem minden bort lehet tárolni mert sokat romlik. 

A pálinkanál is megvan a palackerettseg. Három hónaptól akár néhány évig is tarthat. Az évtized már necces.

Előzmény: Gadgetfan (104288)
Feriba51 1 napja Creative Commons License 104300

Valamikor én is azt hittem, hogy tudom.

Ma már sokat kételkedem.

Szép álmokat, jó nedűt!!!

Előzmény: szilvakukc (104294)
snapszmester 1 napja Creative Commons License 104299

A főző nyitott rendszer, nem kell bedugni mert vagy felrobban vagy összemegy. Ennyi, de nagyon találékonyak vagyunk.

Előzmény: Jozso27 (104282)
rézműves1 1 napja Creative Commons License 104298

"Úgy látom itt inkább kötekednek az emberek a másikkal nem segítenek (tisztelet a kivételnek :) )"

 

...hiába tettél szmájlikat...javasolnám, hogy ezt a kijelentésedet értékeld át magadban...

 

...ha esetleg olyant kérdeztél volna, amit már a 13-év alatt ne kérdeztek volna meg mások legalább 1.000.-szer (és sokszor választ is kaptak), akkor azt mondom, tényleg

írja meg aki tudja...

...de ne is haragudj, miért akarsz bennünket, feleslegesen dolgoztatni??...a mi időnk is legalább olyan drága, mint a Tiéd, nem gondolod??...

...és ez nem csak Neked szól, hanem mindenkinek, aki lusta egy kicsit is visszaolvasni...

...minden fontos dolog, szépen tömören, csokorba szedve, le van írva a "reggelinkben"...

 

...én mindenkinek azt mondom, hogy ez itt egy nagy nyitott "szakkönyv"...

...Te sem viszed át a könyvet a szomszédnak, hogy olvassa el helyetted és mesélje el, hogy mi van benne, mert Neked nincs rá időd...

 

...a pálinkafőzés szerintem megérdemli azt a tiszteletet, hogy egy kicsit elmélyedjünk a témában...itt nem lehet rohanni, mert a pálinkafőzés

                                                                               "nem a hamari emberek sportja"

Előzmény: Jozso27 (104286)
Babar66 1 napja Creative Commons License 104297

De azért azt tedd hozzá, csak a korrektség kedvéért, hogy azért nem a 14, meg 18 év!   (Hanem valamivel kevesebb...)   :)

Előzmény: szilvakukc (104295)
Babar66 1 napja Creative Commons License 104296

Na, jó. Elárulom, az asszony szokott súgni, Ő tudja...   :)))

Előzmény: szilvakukc (104294)
szilvakukc 1 napja Creative Commons License 104295

A szaki jó nagy hülyeséget mondott! Valóban van olyan pálinka, amelyiknek nem tesz jót az idő, de van egy csomó olyan, amelyiknek javára válik.

 

Előzmény: Gadgetfan (104288)
szilvakukc 1 napja Creative Commons License 104294

Hát ez a lényege!Hogy tudd, hol az a pont. Miért, Te nem tudod? 

Előzmény: Feriba51 (104283)