Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Figyelget Creative Commons License 17 órája 0 0 110850
No hát akkor hagyd a borpárlatot most még a csudába.(igaz most inkább azt tudnál, mint szőlőt:-)).Szőlőből is számtalan variációt tudsz próbálni.Bogyózva,darálva,préselve,egyben,stb...Javaslom annak a kb.600kg-nak a több féle feldolgozását először.Azután már tudni fogod, hogy legközelebb milyent készíts.
Előzmény: zsorsz (110847)
zsuzska60 Creative Commons License 17 órája 0 0 110849

akkor javasolnám, hogy fele ilyen, fele olyant csinálj (azaz 3 in 1), ugyanis:

1. lesz a feléből bor > borpárlat,

2. a törkölyt külön ki tudod főzni,

3. szőlő > szőlőpálinka

Előzmény: zsorsz (110847)
körte51 Creative Commons License 17 órája 0 1 110848

Lehet két napot is áztatni. Annyi változott azóta,hogy kicsit több lehet a mák mondjuk 25 dkg és egy szövetes szúnyoghálóban kinyomom . Így szinte minimális a mennyiségi veszteség és nagyon sok olaj is kipréselődik.  Azóta csináltam már dióbol is ,pont így.  Az valami álom . A dió nagyon szép színű az üvegbe három rétegben szétválik . Érdekes az ízi viselkedése , várja az ember a dió ízt ,sokáig semmi és aztán robban .

Előzmény: berczes (110826)
zsorsz Creative Commons License 18 órája 0 0 110847

Úgy vagyok mint Pelikán a naranccsal,nem ittam se borpárlatot,se szőlőpálinkát(otthon főzőtt),így hogy melyik ízlik jobban?...nem tudom.

Előzmény: Figyelget (110844)
Feeriba51 Creative Commons License 18 órája 0 2 110846

"Az következő bio kategória az, ahol kénen kívül semmit nem tesznek bele."

 

Én majdnem ebbe a kategóriába tartozom. Pár hozzászólással visszább, leírtam mennyire pofon egyszerű. Csak szőlőből előállított termék van benne.

Az idén is így csináltam és a borban ott van a ledarált szőlő illata, íze.

Jó nedűt!!!

Előzmény: barkócza (110837)
zsorsz Creative Commons License 18 órája 0 0 110845

Egyenlőre szőlő van(jó évben/ 5-600 kg is lehet),de semmi borázati cucc.A szőlőpálinka felé húzok,egy bogyózót összehozok valahogy,keverőszár 3000-el oszt had pezsegjen.Úgy gondolom,a szőlő aromái így jobban kijönnek,későbbi terveim között a bor is szerepel.

Előzmény: Figyelget (110842)
Figyelget Creative Commons License 18 órája 0 0 110844
Nem buták a kérdések(mindenből lehet tanulni),csak nem érthető.Szerintem.
Melyik izlik jobban?A borpárlat vagy a szőlőpálinka?Ezt mindenképp el kell döntened.És már meg is lesz a válasz az alapkérdésekre.:-)
(az nem lehet opció , hogy gyorsabb,olcsóbb,kényelmesebb-de nem is izlik)
Előzmény: zsorsz (110843)
zsorsz Creative Commons License 18 órája 0 1 110843

Ez az! Nem tudom eldönteni,mivel szőlővel semilyen tapasztalatom sincs,ha már kipróbáltam így is-úgy is,valszeg nem teszek föl butának tűnő kérdéseket.

Előzmény: zsuzska60 (110840)
Figyelget Creative Commons License 19 órája 0 0 110842
Továbbá szerintem:
"Érdekelne hogy járok jobban(belefektetett energia-munka,mennyiség,minőség stb.)szempontból."
A minőség az igényli a belefektetett munkát és energiát.Ha meg ezek stimmelnek, akkor a mennyiség is .
Előzmény: zsorsz (110833)
Figyelget Creative Commons License 19 órája 0 1 110841
Mindez izlés kérdése.Borból borpárlat lesz,cefrézett szőlőből szőlőpálinka.(meg egy csomó variáns,attól függően miként cefrézed)
Miklós1 be is tette azt a jó kis táblázatot az esszéjébe.Valahol az eleje felé.
Előzmény: zsorsz (110833)
zsuzska60 Creative Commons License 19 órája 0 1 110840

először döntsd el, hogy melyik szempont a legfontosabb számodra, akkor könnyebben tudnak tanácsot adni a lusták, akik nem gépelnek szívesen!

Előzmény: zsorsz (110833)
barkócza Creative Commons License 19 órája 0 0 110839

Igazából mitiszol.hu volt, ahol jelen volt a Terroir Club is. Érdemes elmenni ilyen kóstolókra, és érdemes persze a Terroir Clubhoz is benézni, bár nagyon nem olcsó.

Előzmény: zsorsz (110838)
zsorsz Creative Commons License 19 órája 0 0 110838

Ez a bajom nekem is, az ízekre nagyon kényes vagyok, a Terroir Club kóstolóért meg qrvára irigyellek!:)

Előzmény: barkócza (110834)
barkócza Creative Commons License 19 órája 0 0 110837

Azért ezek a kénmentes borászok általában elsősorban biók, és úgy állnak hozzá, hogy a musthoz, borhoz semmit (így, semmit, még derítőszert sem) adnak. Külön kaszt, és külön kategória. Az következő bio kategória az, ahol kénen kívül semmit nem tesznek bele.

Előzmény: Berzeg (110836)
Berzeg Creative Commons License 20 órája 0 0 110836

A kénmentes bor megnevezés még nem zárja ki más antioxidáns (pl. ascorbinsav), vagy tartósítószer (engedélyezett) alkalmazását. A bor esetében legfőbb veszély a levegő oxigénje. Ha ettől meg tudom védeni a bort, akkor minden rendben.

Előzmény: zsorsz (110832)
Berzeg Creative Commons License 20 órája 0 1 110835

Kétféle eljárásról van szó, így kétféle termék keletkezik. Lásd alma cefre esetében, almapálinka és az almabor lepárlása esetén calvados.

Előzmény: zsorsz (110833)
barkócza Creative Commons License 22 órája 0 0 110834

Ők a nagyon ritkák a borászok között, még a fehér hollónál is ritkábbak. Komoly terméskorlátozással, gondosan megválasztott szüreti időponttal, stb. lehet nagy beltartalmi, nagy természetes antioxidáns tartalmú borokat csinálni. Mindenesetre kényes, nehezen szállítható, borok, a tárolásuk is problémás. Vörösöknél jobban működik.

 

Én érzékeny vagyok a szulfitra, frissen palackozott fehér borokban nekem minden ízt elnyom a kén, inkább két év tárolás után nyitom ki. Mindenesetre a Terroir Club jóvoltából egy kóstolón volt szerencsém a linken szereplő egyik borász, Pierre Frick borát kóstolnom, fantasztikus volt.

Előzmény: zsorsz (110832)
zsorsz Creative Commons License 22 órája 0 1 110833

Épp a napokban volt egy vitám.A Sógor állítása szerint a bort kell lepárolni,szerintem meg a szőlőt kell becefrézni és azt kifőzni.Érdekelne hogy járok jobban(belefektetett energia-munka,mennyiség,minőség stb.)szempontból.

zsorsz Creative Commons License 22 órája 0 0 110832
Előzmény: atís48 (110828)
sogi01 Creative Commons License 24 órája 0 0 110831

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (110811)
Figyelget Creative Commons License 25 órája 0 0 110830
forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9007484&aq_ext=1&aq_text=k%E9nes
Itt van egy kis gyüjtemény ebben a témában.Természetesen megoszlanak a vélemények,viszont az kijelenthető:érdemes vele foglalkozni.
Előzmény: forgione1 (110825)
Figyelget Creative Commons License 26 órája 0 0 110829
Jól van, akkor jól van.Nem tudtam mire vélni...
Előzmény: sogi01 (110819)
atís48 Creative Commons License 30 órája 0 1 110828

Szia!

 

A bor egy kényes anyag,amennyiben nincs meg a minimális kén szintje,rövid idő alatt oxidálódik,szétesik a szerkezete,és elkezd illósodni ,mindkettő  visszafordíthatatlan .Ez jelentősen kihat a belőle készített párlat ízére is......Amennyiben a bor szellőztetését választod,azt rövid idő alatt kell elvégezni( Pl.  Szivattyús forgatással,a cső végére egy zuhanyrózsához hasonló szerkezetet teszünk,vagy szintén szivattyús forgatásnál a kifolyó bor sugarát egy szúnyoghálóval,vagy más szűrővel megbontjuk.)....Így  a szabad kén szintjét ami a párlat szúrós szagát adná nagy mértékben tudjuk csökkenteni.   De ha így kifőzöd ,egy -két hét alatt  a ballon nyitott tetején keresztül is eltűnik belőle a kénessav. De amint te is tudod vegyszerrel is ki lehet szedni,csak szerintem a borpárlat viszonylag kevés ízét és illatát is magával vinné.

Előzmény: forgione1 (110825)
berczes Creative Commons License 1 napja 0 0 110827

Nekem több idő kellett , persze nem tudom, hogy mennyivel volt több, vagy kevesebb benne a kén mint a tiedbe.

Előzmény: forgione1 (110825)
berczes Creative Commons License 1 napja 0 0 110826

Szia! Szeretném megtudni, hogy mennyi ideig hagytad a mákon a pálinkát, illetve azóta változtattál-e valamit a recepten? Előre is kösz!

Előzmény: körte51 (96655)
forgione1 Creative Commons License 1 napja 0 0 110825

Augusztusig csak kimegy belőle nem?

Mérés nélkül szerintem 6-szor több van benne a kívánatosnál.

Előzmény: Babar66 (110821)
Pálinkás Admin Creative Commons License 1 napja 0 0 110824

Ne.

Előzmény: sogi01 (110823)
sogi01 Creative Commons License 1 napja 0 1 110823

Kedves Admin ! Kezdjek el magyarázkodni?

 

Előzmény: Pálinkás Admin (110820)
barkócza Creative Commons License 1 napja 0 0 110822

Föloxidálódik szulfáttá. Az meg már nem illékony.

 

(Saszlát iszol még? :)))

Előzmény: Babar66 (110821)
Babar66 Creative Commons License 1 napja 0 0 110821

A bor kénessav tartalma szellőztetéssel elég lassan fog csökkenni. (szerintem)

Szia!

Előzmény: barkócza (110816)