Keresés

Részletes keresés

körte51 Creative Commons License 5 órája 0 0 137448

Az a hűtő ,ami neked van az nagyságrendileg jobb az üvegnél csak nem jól használod!

Előzmény: pacsepa (137443)
gabor0036 Creative Commons License 6 órája -2 1 137447

 Megjött a - Kommandó! Belétek is!  :D :D

Előzmény: gabor0036 (137406)
körte51 Creative Commons License 6 órája 0 0 137446

Persze ,hogy nem jó a hűtés!

Előzmény: pacsepa (137443)
körte51 Creative Commons License 6 órája 0 0 137445

:-)

Előzmény: pacsepa (137443)
pacsepa Creative Commons License 6 órája 0 0 137444

Ez igaz.

 

Előzmény: öreg_néne_b (137442)
pacsepa Creative Commons License 6 órája 0 0 137443

Igen, az alsón nem vált be, mert ott a víz nyomása nincs akkora, hogy gravitációsan elfolyjon. Ergo ha nem tudom pontosan beállítani (és nem tudom), akkor állandó felügyelet kell, mert a hűtőedény túlfolyik.

Előzmény: körte51 (137440)
öreg_néne_b Creative Commons License 6 órája 0 2 137442

Melegíts meg egy kis pálinkát mondjuk 50 fokra. Betölti az illata a környéket. Ezt veszted el, ha nem hűtöd le eléggé a párlatot.

Előzmény: pacsepa (137430)
pacsepa Creative Commons License 6 órája 0 0 137441

Ezek szerint abban kell gondolkoznom, hogy a jelenlegi 60 literes puffer hordómban a vizet valamilyen formában cserélni kell (hűteni) amikor emelkedni kezd a hőmérséklete.

Most azon jár az agyam, hogy így, vagy úgy kell egy zártrendszerű hűtő nekem, ezek szerint rézből. Egy kb. 15-20 literes henger alakú tartály hűtővíz be- és kimenettel, benne egy spirállal. Azt hiszem a bádogosaimnak lassan tele lesz velem a tökük... :-)

Előzmény: Figyelget (137437)
körte51 Creative Commons License 6 órája 0 0 137440

Na szóval! megneztem a képeidet ,jól látom ,hogy az akvárium szivattyúd a fölsö csonkra van kötve?

Előzmény: pacsepa (137436)
Figyelget Creative Commons License 6 órája 0 0 137439

Ja, és a "miértkorszak" sosem kései! :))

Előzmény: pacsepa (137436)
Figyelget Creative Commons License 6 órája 0 0 137438

Persze, hogy erre. Annál jobban nem lehet elmondani, mint a saját tapasztalat. Nem nagy tételről van szó, egyszer megéri. Meg aztán a gyengébbik sem lesz rossz, csak lehetne jobb. :))

Előzmény: pacsepa (137436)
Figyelget Creative Commons License 6 órája 0 0 137437

Akkor az úgy kb jó. Nekem inkább fordított, csak a felső 1/3 a meleg rész, az alatt hideg. de nekem kisebb is a hűtő térfogata és így tudom tartani 20 körül.

Előzmény: double w (137435)
pacsepa Creative Commons License 6 órája 0 0 137436

Pont azért kérdezek, mert szeretném minimalizálni a kezdők tanulópénzét. Te meg éppen erre biztatsz? :-)

 

Én elfogadom a tradíciókat, de én úgy működök, hogy szeretem érteni amit csinálok. Szóval nem kései "miértkorszakom" van! :-)

 

 

Előzmény: Figyelget (137434)
double w Creative Commons License 6 órája 0 0 137435

Ha már témánál vagyunk.. Nekem egy 70 literes saválló átfolyós hűtőm van, általában megszoktam várni amíg a hűtő alsó harmada még hideg felette meg már átmelegedett a víz, ilyenkor szoktam visszahűteni, majd újra.. érdemesebb az aromák miatt nagyobb részben hidegen tartani a hűtőt? (a kifolyó párlatom nem szokott melegebb lenni 20 foknál..)

Figyelget Creative Commons License 6 órája 0 0 137434

Kis főződ van , csinálj próbát. Ugyanabból az anyagból egy főzést úgy, hogy 20 fok alatt tartod, egyet pedig úgy, hogy engeded 30-40 fokra melegedni. Meg fogod tapasztalni a különbséget.

Előzmény: pacsepa (137430)
kupeci Creative Commons License 6 órája 0 0 137433

Kíváncsi vagyok a többiekre, mert én nem értek tisztán mindent:)

 

Előzmény: pacsepa (137430)
pacsepa Creative Commons License 6 órája 0 0 137432

Értem, köszönöm mindenkinek a választ!

Előzmény: körte51 (137431)
körte51 Creative Commons License 6 órája 0 0 137431

Nem és nem! Soha nem lehet ennyire meleg!

Előzmény: pacsepa (137430)
pacsepa Creative Commons License 6 órája 0 0 137430

Nem vitatkozom, hiszen zöldfülű vagyok még a pálinkafőzéshez. Amikor kérdezek, akkor tanulni akarok!

 

Tehát ha a párlat 80 fok körül jön, 60-65 fokig lényegében semmit nem desztillálok le, akkor az aromák és illatanyagok is efelett érkeznek. Akkor hogyan lehet veszteségem ha a kondenzált párlat 20 fok helyett 35-40 fokos?

Mivel nekem a hűtés nem csapról, hanem hordóból megy a lepárlás során az ebben lévő hűtővíz hőmérséklete emelkedik. Amikor befejezem, már biztosan van 35-40 fokos. Ebből gondolom, hogy a lekondenzált párlat sem lehet ennél hidegebb.

Jelent-e valami mentséget, hogy (ezt olvastam a párlatrészek szétválasztásánál) a gyümölcsös illat és aromák inkább az elején jönnek, amikor a hűtővíz hőmérséklete még 10-15 fokos kútvíz...

Előzmény: öreg_néne_b (137426)
kupeci Creative Commons License 6 órája 0 0 137429

Van aki szereti látni a kifolyó alkoholnak a fokát.De ez csak akkor annyi mint aminek látszik , ha az alkohol 20 c fokos.(egyébként táblázat kell) . Valamint ha nem hűtöd vissza eléggé, illatok is távozhatnak.

Előzmény: pacsepa (137424)
körte51 Creative Commons License 6 órája 0 0 137428

Minel hidegebb ,annál kevesebb aroma veszteség! Nem használnám ezt az üveget , réz tökéletes, vagy a saválló,csak abból hoszabb kell!

Előzmény: pacsepa (137424)
endrepp Creative Commons License 6 órája 0 0 137427

Ez egy ajánlás, hogy az aromákat ne fújja el a szél.

 

"Az aroma megőrzés
miatt törekedjünk arra, hogy
20°C alatt legyen a kicsöpögő
alszesz vagy pálinka hőfoka (le-
het akár 10°C is)."

 

Sok okosság van még ebben:

http://snapszmester.hu/gyakorlati-palinka-fozes/

Előzmény: pacsepa (137424)
öreg_néne_b Creative Commons License 6 órája 0 0 137426

Azért, hogy az illatanyagokat is megfogd, ne csak az alkoholt.

Előzmény: pacsepa (137424)
pacsepa Creative Commons License 6 órája 0 0 137425

Egyébként az összetörés reális veszély! :-)

Előzmény: endrepp (137423)
pacsepa Creative Commons License 6 órája 0 0 137424

20 C alá? Miért?

A lekondenzálódáshoz nem kell ennyi, elég akár az 50 fok is. A 20 C fokot miért mondod? A mérésnél lehet korrekciót alkalmazni!

Előzmény: endrepp (137423)
endrepp Creative Commons License 6 órája 0 0 137423

A hűtőnek a kifolyó párlatot 20C fok alá illik hűteni, én ezt egy 35l-es átfolyós hűtővel oldom meg, nem tudom, hogy ezt az üveg tudná-e és ha igen, milyen hőfokú, mennyiségű hűtővízzel?

Gyanús, 3m 12-es rézcső, a réz 400x jobban vezeti a hőt, mint az üveg. Laborba jó, nekem nem kéne, mert összetörném előbb-utóbb. :)

Előzmény: pacsepa (137420)
pacsepa Creative Commons License 6 órája 0 0 137422

Viszont ahogy elnéztem hosszabb, ezáltal nagyobb felületen kondenzál. Ha a víz desztillálásánál működik, akkor szerintem a problémája nem ez.

Igazából arra gondoltam, hogy a pálinka minőségében okoz-e hátrányt? Most rozsdamentes acélból van a spirálom, szóval rézionokat ez sem termel...

Előzmény: öreg_néne_b (137421)
öreg_néne_b Creative Commons License 6 órája 0 0 137421

A vegyészek azért használnak üveghűtőt, mert kémiailag inert, gyakorlatilag minden desztillálható anyagnak ellenáll. Egyébként törékeny és rossz hővezető, szóval nem éppen ideális hűtőnek.

Előzmény: pacsepa (137420)
pacsepa Creative Commons License 7 órája 0 0 137420

Nyilván nem ipari főzőkhöz való, ámbár itt nálunk a vegyészeknek vannak komoly desztilláló berendezései, amik hasonló üveg hűtőspirálokkal működnek.

Az általam belinkelt cucc 5 cm átmérőjű és arányai alapján vagy 40 cm hosszú. Kb ilyeneket használnak itt is. Az ára sem rossz...

Előzmény: endrepp (137418)
Figyelget Creative Commons License 7 órája 0 0 137419

Köszi az infót! 

Előzmény: berczes (137371)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!