Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Babar66 2014.07.22 21:02:16 © 101817

A vegyes pálinka értékeit nem vitatva, azért elmondanám, hogy igenis, az annyira alábecsült almából is lehet finom pálinkát főzni! Sőt! Próbáljátok ki, különböző fajta almákat cefrézni és főzni, majd összekóstolni! (Különösen, akinek kisebb főzője van!)

De ugyan ez igaz a körtére, szilvára, szőlőre, barackra és bármelyik gyümölcsre. Nem hogy két különböző fajta gyümölcsöt, de még azonos gyümölcsön belül a különböző fajtákat sem volna szabad összekeverni, mert mind más-más karakter! 

hevezoli64 2014.07.22 20:18:04 © 101816

Édesanyám meg tudná csinálni..:)

Előzmény: Tucso69 (101813)
crosspisti 2014.07.22 20:04:24 © 101815

Hűtőházi hulladék, ahol ilyen van ott barackmag is van.

Előzmény: zsuzska60 (101811)
Tucso69 2014.07.22 19:58:22 © 101814

Feri bátyám, csak van álláspontod, amivel egyetértek!

Azért ezt sem gyakran olvasod itt! :-D

Azért írtam, hogy a sok cukor hígít, ahogy tudjuk kevés cukor jó lehet.

Előzmény: Feriba51 (101802)
Tucso69 2014.07.22 19:52:12 © 101813

A párom csinált belőle párnát. Jó erős anyagba kell tölteni.

Kézimunkázol? :-)

 

Előzmény: hevezoli64 (101806)
zsuzska60 2014.07.22 19:45:47 © 101812

a birs az legyen birs!

A hozzáadott cukor meg a több alkohol miatt több aromát old ki, Feri Bátyám. :-)

zsuzska60 2014.07.22 19:44:23 © 101811

merre laksz, ahol ennyi tüzelő anyag van? :-)

Előzmény: crosspisti (101809)
zsuzska60 2014.07.22 19:42:37 © 101810

nem lehet, hogy babot evett ez a szilva gyerek????

Előzmény: templomhegyi (101801)
crosspisti 2014.07.22 19:24:13 © 101809

Évek óta barackmaggal tüzelünk, ha igazatok van akkor a világ legdrágább tüzelőjét égetjük el ,  míg nem hoztuk el addig egy nagy gödörbe lett temetve, mint hulladék amivel, kezdeni kellett valamit. Azért csodálkoztam, hogy valaki pénzt akar érte, nem , hogy megszabadulhatna tőle.

Előzmény: Mindenváró Ádám (101793)
hevezoli64 2014.07.22 19:14:49 © 101808

tavasszal=tavaly

Előzmény: hevezoli64 (101806)
hevezoli64 2014.07.22 18:59:30 © 101807

Aláírom. Az idei meggy alszeszem igen szép reményű, várakozáson felüli mennyiség.

A cseresznye és meggy esetében azt tapasztaltam, hogy az aromák 1 év alatt fejlődnek ki, a legtovább érő pálinka az általam ismertek közül.

Előzmény: Cipurró (101805)
hevezoli64 2014.07.22 18:56:51 © 101806

Emlékszem, a Kertészet fórumain szokott írni.

Birs: 60% birs, 40% alma volt tavasszal a receptem, víz nagyon kevés, 5% napfény.

Nagyon jó lett. Nyilván bővebb véleményt akkor tudnék mondani, ha tisztán birsből is csináltam volna. Ágaprítóval zúzás, dupla pektinbontó, ezek voltak az érdekességek.

Cseresznye-meggy: ezekből is vegyes készül nálam, hiszen relatíve kevés van.

 

A cseresznye-meggy magot valaki hasznosította, ha jól emlékszem "bio párna" tölteléknek. Itt írta valaki?

(Van egy pár kiló)

Előzmény: rézműves1 (101799)
Cipurró 2014.07.22 18:54:26 © 101805

Nincs azzal semmi gond, a meggy olykor röhögve hozza a 15%-ot. Ahogy a többiek már írták, a türelem aromát-illatot terem, meg fog az jönni.

Előzmény: djkoxi (101775)
foxrudi 2014.07.22 18:50:52 © 101804

Nekem is megmutatta magát a birs!!

foxrudi 2014.07.22 18:36:32 © 101803

Nem is állítottam,hogy egy vegyes nem lehet finom!D

 

Előzmény: gabor0036 (101798)
Feriba51 2014.07.22 18:32:08 © 101802

Azért olyat is tanultunk hajdanában, hogy az oldószer mennyiségétől is függ, az kioldott anyag mennyisége. (szaturáció)

Kevés alkohol esetleg kevesebbet old ki, mint több alkohol.

???

Komoly álláspontom azért nincs.

Jó nedűt!!!

 

Előzmény: Tucso69 (101800)
templomhegyi 2014.07.22 18:30:37 © 101801

Ebben lehet valami Tucso úram

A ZD esett az eset ,hogy Szilva mellet sem éreztem a birs izét ,mondjuk ő ivott birset én meg Irsait,de tútira nem éreztem az ízét a szagát azt viszont igen:((

Előzmény: Tucso69 (101800)
Tucso69 2014.07.22 18:03:07 © 101800

Főztem így is úgy is birset.

Most az a kérdés, hogy akarja-e hígítani az ember. Mert ha almát, vagy sok cukrot teszünk bele akkor hígítjuk! 

Nagyon egyszerű példát mondok. Van előtted egy üveg birs és egy üveg vodka. Milyen arányban kevered?

Kevered?

Almával majdnem ugyanez a helyzet, a birs mellett nem érezhető az íze.

rézműves1 2014.07.22 17:19:56 © 101799

...emlékeztek (pár éve) a Tiszteletesre?? akinek egy különleges birs-cefrézési technikája

volt???...három felé vette az egészet és egyharmadát nyersen ledarálta, a második harmadot kicsit megfőzte és a harmadik részt pedig kemencében megsütötte, ha jól emlékszem...azóta sem hallottam ilyet, de róla sem, pedig jó fej volt...

Előzmény: peca_matyi (101796)
gabor0036 2014.07.22 17:15:02 © 101798

Nem a neve érdekel, hanem hogy finom. :)

Előzmény: foxrudi (101794)
rézműves1 2014.07.22 17:12:18 © 101797

...tudjuk, egymás mellet vannak és az ujjaid is nagyok nem......DDD...

Előzmény: thebear007 (101795)
peca_matyi 2014.07.22 17:03:32 © 101796

Na az öreg pàlinkájából sem kérnék. Az én voksom is a tiszta birs mellé van. Bár megjegyzem , hogy nagyon melós jó  cefrét csinálni belőle

Előzmény: schankox (101792)
thebear007 2014.07.22 16:35:24 © 101795

fogok:) Hülye mobil billentyűzet:)

Előzmény: thebear007 (101791)
foxrudi 2014.07.22 16:31:59 © 101794

Ezzel csak az a baj,hogy ez már vegyes pálesz.

Előzmény: gabor0036 (101785)
Mindenváró Ádám 2014.07.22 16:14:04 © 101793

Te tudod, van ahol 5000 forint/kg áron árulják a kajszimagot...

Előzmény: crosspisti (101771)
schankox 2014.07.22 16:05:52 © 101792

Különösebb lehurrogás nélkül megjegyzem, hogy nálam a birs önmagában cefréződik, tehát egy voks arra az oldalra is :)

 

Innen jut eszembe, tavaly beszéltem egy 'Öreggel', aki a birspálinka készítéséről a következőket mondta:

- a cefrét abban az évben nem főzzük le, amelyikben a birs megtermett

- 20%-30% borseprő nem árthat a pálinkának

- cukrozni kell bőven, hogy adjon is valamennyit

- a kész nedűbe literenként egy kockacukornyi méretű birsalmasajtot kell tenni, hogy jó íze legyen

 

Kaptam is ebből az italból egy üveggel. Hát... Minden ízlés kérdése, de ennek inkább volt birsalmasajt íze, mint pálinka (nyilván az utolsó pont miatt). Annyira, hogy magáról a pálinkáról nem is igen tudok véleményt mondani (bár nem is vagyok szakértő).

Előzmény: gabor0036 (101785)
thebear007 2014.07.22 16:04:01 © 101791

Emlékeim szerint azt írtam,hogy abban dogok főzni.Látom figyelsz:)

 

Előzmény: rézműves1 (101790)
rézműves1 2014.07.22 15:53:00 © 101790

...gratula a főzőhöz, de nem azt mondtad, hogy van egy 40-es "hagymatetősöd"??...

...(azé figyelünk):):)...

Előzmény: thebear007 (101787)
djkoxi 2014.07.22 15:27:01 © 101789

Köszönöm szépen a válaszokat!

 

Cukor 1 kg volt benne összesen, magamnak szerettem volna a két évvel ezelőttihez hasonló, vagy jobb pálinkát. Akkor két kg cukor volt ugyanennyi mennyiségben és 4 hétre főzettem. A többi körülmény ugyanolyan volt. Akkor nagyon meglepett hogy semmi nyersességet nem éreztem a főzés napján, intenzíven jött a meggyzamat, és estére jól be is kóstolgattunk belőle.

Azt gondoltam ha minden folyamat befőzési tisztaságú és szakmai, a főzdések is profik akkor még jobb pálinkát kapok.

Kis vízzel higítva jönnek aromák, de keveslem, többet vártam.

Majd megszellőztetem párszor, meg az idő ahogy mondtátok is, remélem javítani fog rajta.

 

Bocs az off-ért, és mindenkinek gyümölcsös nedűt kívánok a poharába!

zsorsz 2014.07.22 15:07:47 © 101788

Na...na,még egy két ilyen hozzászólás és a birsháború,akarom mondani"csak egy helyi villongás":) erőviszonyai egyensúlyba kerülhetnek.Ugye,sokan megjárták már,ha az ellenfelet alulbecsülték.:)

Előzmény: rézműves1 (101784)