Keresés

Részletes keresés

1zsakkrumpli Creative Commons License 22 órája 0 0 132153

Te vagy a kozmaolaj szűrő?

Előzmény: gabor0036 (132151)
kivimánia Creative Commons License 22 órája 0 1 132152

Igen én is nagyon várom,de lehet,hogy utána nézek egy kis szilvának,a közelben van egy hűtőház ép szilvát dolgoznak fel,hátha tudok pár tíz kilót venni,csupán csak a próba kedvéért.Forr körtém,almám és ezt a szilvát egybe főzném,lenne egy finom vegyes gyümölcs.

Előzmény: kupeci (132145)
gabor0036 Creative Commons License 22 órája 0 0 132151

Gondolom ha látványfőzdének épült volna akkor biztos adnak a részletekre. Azért nekem így is jó lenne. :D Nálunk is saválló borításos/rézbelsős az egyik. A másikra már nem kértek savállő borítását. Mert az plusz 2M ha jól emlékszem. 

Előzmény: endrepp (132149)
endrepp Creative Commons License 22 órája 0 0 132150

Elég nehéz élvezeti értéket mérni benne, ha egyedül van ebben a kategóriában, egy kategória felett pedig minden presztizs.

30-40e-es nemzetközi csúcsmárka alatt gyümölcs párlatra gondoltál? Tudsz konkrétat? Érdekel, mert nincs erre ablakom.

Előzmény: cloaked (132146)
endrepp Creative Commons License 22 órája 0 0 132149

Így is mutathatna, ha nem ilyen igénytelen burkolóanyagok és kaotikus gépészeti és elektromos installáció venné körül.

Előzmény: gabor0036 (132147)
csalitos Creative Commons License 23 órája -2 0 132148

Levél a ZD megbeszéldén.

gabor0036 Creative Commons License 23 órája 0 0 132147

Adtak volna, csak valami szar lakkot nyomtak rá és attól lett ilyen "csúnya". Szomszéd főzdés beszélt velük. 

Előzmény: rézműves1 (132133)
cloaked Creative Commons License 24 órája 0 0 132146

Ez presztízskiadás azoknak, akiknek pár százezer forint nem pénz (vagy legalábbis ezt akarják mutatni a külvilágnak). Erre is lehet csúnya jelzőket mondani, de azt hiszem (vagy legalábbis remélem), nem a szigorú értelemben vett sznobság az, ami miatt ezt megveszi valaki. Vagyis remélhetőleg senki nem hiszi vásárlás közben, hogy az élvezeti értéke vagy az előállítási költsége alapján kerül ennyibe. Viszont élvezeti szempontból is jól jöhet mondjuk olyan multimilliárdosnak, akinek nincs kedve kideríteni, hogy melyik 30-40 ezres nemzetközi csúcsmárkát érdemes megvenni (főleg ajándékba, és főleg ha feltétlenül magyar pálinkát akar), inkább megveszi a 250 ezrest, az a biztos.

 

Persze az is lehet, hogy sikerült megfőzniük a világ legjobb szilváját, csak én ebben most még nem hiszek. Azt tudom elképzelni, hogy sikerült főzniük X mennyiségű nagyon jót, aránylag kevés van belőle, sokat szeretnének érte. Az lehet, hogy a magyar kereskedelmi pálinkából ez a legjobb, na ezért máris lehet nagy pénzt kérni.

Előzmény: In Lak'ech (132141)
kupeci Creative Commons License 24 órája 0 0 132145

Biztos jól fog működni, de azért nem bánnám ha érne már a meggy!:)

Előzmény: kivimánia (132144)
kivimánia Creative Commons License 24 órája 0 1 132144

Kedves Kupeci! Igy van megoldva,mikor megtellik felhuzom a rácsot amit látni a negyedik képen az4-es furat meggy,cseresznye stb, a 8-as furatu meg szilva,barack és a géppel kidobatom a magot.Még nem volt próbálva és ezeket az anyagokat tudtam beszerezni,de ha bevállik akkor veszek 300-as körüli csövet /ez 210-es/ és akkor azzal csinálom meg.

 

 

Előzmény: kupeci (132128)
endrepp Creative Commons License 24 órája 0 1 132143

Ezzel nem tudok egyetérteni.

A minőség emelkedésével nő az ár, az utolsó centimétereken, már egy-egy milliméterért egyre többet kell fizetni, vannak szakmák, megszállott emberek akik itt küzdenek, vannak akiknek ezt megfizetni nem probléma és tudnak értékelni egy-egy millimétert. A kérdés, hogy hozza-e azt a szintet az élmény, ahová beárazták. Ha valaki egyszer megkóstolja, írja le a véleményét, addig én nem húznám le a wc-n, nekem nincs pénzem rá, másnak pedig váljon egészségére, ha tud erre költeni.

Cukrászdában kifejezetten kerülöm a 2m magasat, azonos áron inkább legyen egy kis mestermunka, mint fél kiló margarinnal felütött gesztenyepüré, sok időt töltöttem cukrászdában munkával, sok süteményt volt lehetőségem kóstolni, megnézni hogy készül, engem a sarokház már nem érdekel. Szerencsém van, itthon a feleségem kezei közül olyan remekek kerülnek ki, hogy azok bőven kielégítik az édesség igényemet, illetve van itt nem messze egy cukrászda, aminek a fagylaltja egy csoda, saját építésű berendezésein készíti a mester őket, a sütijei is finomak, árban is elfogadható, nem kell elmennem Vácra, de ha arra járok egyszer azért megnézem azt a helyet (legalább a kirakatot). :)

Előzmény: In Lak'ech (132141)
fodoor Creative Commons License 24 órája 0 0 132142

Be lehet fejezni a cukrászdám fikázását...

Előzmény: In Lak'ech (132141)
In Lak'ech Creative Commons License 25 órája 0 0 132141

...és bizonyára akad pár hülye sznob, aki megveszi. Ahogyan Vácon is, a volt Boda legendás cukrászdája helyén nyílt desszert szalonban is van vásárló. Az átlagosan kb. 5 négyzetcentiméter alapterületű (és bár még így is megérhetné, ha mondjuk 2 méter magas volna, de nem) sütemények átlagára 2-3 ezer forint. És hát valljuk be, aki nem tudja, vagy akarja elvinni a barátnőjét egy ilyen eszetlen desszertezésre, az csak sz@r ember lehet. :-))))

Előzmény: endrepp (132124)
endrepp Creative Commons License 25 órája -1 2 132140

5szöri lepárlással  ..? haragszol rá? :)

Torony? Állítólag annál nincs kozma a termékben.

Előzmény: Kaqkk10.1 (132139)
Kaqkk10.1 Creative Commons License 26 órája 0 0 132139

Ez a kozmaolaj egy misztikum számomra  2 fajta téli  körtét cefréztem 5szöri lepárlással mindig jelentős kozmaolaj képződött amit ugyanúgy szűrtem mint ahogy lentebb írod, tisztázás előtti hígításnál előszór 'szilviával' vadásztam a maradék olajat a felületről , majd hígításnál slagról engedtem bele a hígított vizet erős sugárban, a bekevert  gáz hatására szinte szétugrott az oldat , amely magára rántotta az addig oldott rézvegyületeket is és a tetején ismét megjelent az olaj , visszamentem a házban hoztam az egész gurigát és befujkálgattam az olajat a sarokba és felitattam ismét, kb 15 perc után kitisztult a nagyon  opálos oldat kb az eredeti átlátsz-hatóságig.

Tisztáztam de ott már semmi nem látszódott a pamacson, kihigításnál eddig mindig csapvizet használtam eddig sosem volt probléma de az előzményekre  való hivatkozással fokozott óvatosságból azt hiszem nestle aquarellel hígítottam kb 50 fokra , nem opálosodott de a tetején egy két körömnyi folt kivált.

Hvg kezdetem el főzni , birs és ennek a két körtefajnak a kb 30-40/60-70 % százalékos keveréket ugyanazon az apparátuson ugyanolyan technológiai időkkel etc kb, ugyanolyan körülmények között szinte egyáltalán nem képződött kozmaolaj.

a két cefrézés között az élesztő volt a különbség olcsóbb vs. drágább illetve talán a cefrézési hőmérséklet volt a második esetben kisebb , valamint az birs jelenléte, de azt azért csak nem lehet kijelenteni, hogy a birs megeszi a kozmaolajat....

 

üdv.:

K

Előzmény: endrepp (131953)
endrepp Creative Commons License 26 órája 0 0 132138

Száraznovemberi akcióban ment a Kempinskiben, már lecsúsztál róla.. ;)

Előzmény: fodoor (132134)
Fluorite Creative Commons License 26 órája 0 0 132137

Frankó, alig várom a beüzemelést!

Előzmény: rézműves1 (132136)
rézműves1 Creative Commons License 27 órája 0 0 132136

Inkább nézd meg mit küldtem...

Előzmény: fodoor (132135)
fodoor Creative Commons License 27 órája 0 0 132135

Megbuktam, ez a régi nevem...

Előzmény: fodoor (132134)
fodoor Creative Commons License 27 órája 0 0 132134

Ócsóbb lett?

 

Jajjmán, tőccsön ki két korsóval lécces!

Előzmény: endrepp (132124)
rézműves1 Creative Commons License 27 órája 0 0 132133

Ja és láttad, hogy a vörösréz felületeket nem "sika-mikálják"...erre ők nem adnak...

Előzmény: endrepp (132131)
rézműves1 Creative Commons License 27 órája 0 2 132132

Az az 5-éves érlelt, állítólag 10-féle almából van és sok benne a mucsu ...tudod az a lapos...

 

......ilyenekben cefréznek......ezekben az

 

alszeszek pihennek...... és a kész pálinkák, ilyen klassz pincékben érlelődnek...

Előzmény: endrepp (132131)
endrepp Creative Commons License 27 órája 0 0 132131

Jó képek, köszi a beszámolót. Én az érleltet nem kóstoltam még, de az alap almájuk olyan, hogy szoba hőmérsékleten vagy inkább felette az illatát belélegezve lehet érezni az alma összes aromáját, az íze nem nagy durranás, de az illata az mesés. Jó hírük van Szekszárdon is, hozzájuk vagy a Brillhez hordják az igényesebbek a törkölyt főzetni.

Előzmény: rézműves1 (132130)
rézműves1 Creative Commons License 28 órája 0 4 132130

Hűha, ez igen...ilyenről nem volt szó...:):)...az 5-éves érlelt alma, amit kóstoltam, 7-decis üvegben, 7.000.- körül volt és a szintén érlelt (baricolt) 7-decis szilvájuk pedig 9.000.-körül...ez nem tűnt soknak...de nem ez volt a jellemző...a 4-centes mintaüvegek darabja 700.-forint volt a boltjukban...

Ha azt veszem, hogy 2011-ben a Várban tartott pálinkafesztiválon, 6-800.-forintot a kétcentesért kértek a "jobb" főzdék...a Mártonéknál is 800.-volt a 2-centes eperpálinka...de az finom is volt, nem úgy, mint a Zsindelyes penészes epre...viszont az egyértelműen kiderült, hogy több neves főzdének egyáltalán nem volt jobb az eperpálesze, mint az enyém abban az évben...

 

De jöjjenek a fotók......ez a tiszta savállónak tűnő 150-es Kothe volt az első (persze belül vörösréz)...ilyet már láttam a Gyulai Pálinka Manufaktúránál is...

 

.........ez a második 450-es, szintén a Kothétól..

 

......az érdekessége, legalábbis számomra, a különleges keverője, amivel

törkölyt is lehet keverni, meg a nagy átmérőjű, tolózáras leeresztője, hogy a törköly moslék is kimenjen......ez nem propeller......az üstben vízszintes tengellyel, úgy forog a két lapos szárnya, mint egy dagasztógép lapátja...

 

......ezen aztán kimegy minden......hátrafelé a falon keresztül, rögtön a moslék tárolóba...

 

Volt még egy "érdekesség" is......a két korszerű egymenetes gázfűtéses (vizes) Kothe mellett szolidan, a sarokban meghúzódva állt, egy 170.-lityis, szimpla fafűtéses finomító üst is...mint a másik kettőnél is, ennek is volt mintavevője, mert itt sehol nem a hőfok alapon megy az elválasztás, hanem szigorúan kóstolással...

Gondolom, hogy többen rájöttek már, hogy itt nem minden cefre megy ki a gépekből egymenetesen...a nagyobbik üstből gyakran csak alszeszként távozik, mint ahogy néha a kisebbikből is... és az azonos alszeszek összeöntve (kicsit pihentetve), később kerülnek finomításra, a három üst valamelyikén és az eredményt "blendelik"...lehet, hogy ez a titok?? ...

Előzmény: endrepp (132124)
kivimánia Creative Commons License 30 órája 0 0 132129

Délután teszek fel!

Előzmény: kupeci (132128)
kupeci Creative Commons License 1 napja 0 0 132128

Esetleg egy fotó?

Előzmény: kivimánia (132121)
sütöget Creative Commons License 1 napja 0 1 132127

Örülök, hogy talált :)

Előzmény: rézműves1 (132120)
endrepp Creative Commons License 1 napja 0 0 132126

Valaki olvassa és elindul vásárolni, nehogy kevés pénzt vigyen magával! ;)

Előzmény: Fo Goj (132125)
Fo Goj Creative Commons License 1 napja 0 0 132125

Elnézést, kevesebbre emlékeztem:

 

 

https://idrinks.hu/marton-es-lanyai-crystallum-szilva-palinka

Előzmény: Fo Goj (132123)
endrepp Creative Commons License 1 napja 0 0 132124
Előzmény: Fo Goj (132123)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!