Keresés

Részletes keresés

Ruronin Creative Commons License 13 órája 0 0 114912

Köszönöm  a gyors választ.

Annyit még, hogy ha leforrt a cefre akkor még kb 2hétig el lehet tárolni a lefőzésig mondjuk ha légmentesen lezárom és elteszem a pincébe?

 

R.

Előzmény: Figyelget (114904)
'99A4 Creative Commons License 13 órája 0 0 114911

Okes, köszi

Előzmény: barkócza (114910)
barkócza Creative Commons License 13 órája 0 1 114910

Amúgy én először savaznék, hogy amikor az élesztő-pektinbontó belekerül, addigra már jól el legyen keverve a sav, ne legyenek lokálisan jóval savasabb foltok. De azért ez nem kritikus.

Előzmény: barkócza (114909)
barkócza Creative Commons License 13 órája 0 1 114909

Semennyi.

Előzmény: '99A4 (114907)
Péter_33 Creative Commons License 13 órája 0 0 114908

Üdv Cápa! Köszönöm a választ, akkor hétvégén ledarálom, nem hinném hogy beérné-utóérne a pincében, aztán meglessük mi lesz, legfeljebb ágyas lesz belőle...

Előzmény: Szomjas cápa (114905)
'99A4 Creative Commons License 13 órája 0 0 114907

Ugye írtak mindenhol, hogy élesztő, pektinbonto és sav ebben a sorrendben. De 2 "adalék" között mennyi időt kell hagyni? Pár óra vagy 1-2 nap?

Köszi 

Figyelget Creative Commons License 14 órája 0 0 114906
Ok,akkor együtt kell élni ezzel a fűízzel :-)
A következő adagot meghámozva szerettem volna csinálni,hátha....
De a fagyasztós gyűjtés ezt a tervemet lenullázta.Na majd jövöre.Ez a levedzés is érdekes,látszólag ugyanolyan érettségű gyümölcs és az egyik levedzik a másik meg nem.A fene sem tudja....
Bujuk írta,hogy van olyan fajta is,ami alapból ilyen ízt produkál.Lehet anyósoméknak pont olyan van.Na mindegy,nem fog megmaradni az tuti.:-)
Előzmény: schankox (114900)
Szomjas cápa Creative Commons License 14 órája 0 0 114905

Semmi titok, az alap technológia a "biblia" szerint: Darabolás, rohadt, penészes, férges részek eltávolítása. Darálás, 10% víz, azonnal pektinbontó (3 gramm / 100 kg), élesztő, élesztőtápsó, savazás. Nem volt kéznél más, csak citromsav. Bár bontják bizonyos bacik enzimei, de az erjesztést még nagyjából túlélte a a sav.  2% napfény. Sikerült kierjedés után azonnal főzni. Ezt a  páleszt én nem tartottam túl sokra, ajándék listára került. A szomszédom nevezte be.

 

Körte: 60 %, 100 éves fák, valami ősi fajta. Padláson karácsonyra szokott megérni. Lerázva a nemzetiség elől. Alma: 40 %, Idared, Jonagold, szomszédtól, szintén nem teljesen érett. 

 

Arra ügyelj, ha a körtéd rázott (sérült), vagy erősebben férges, amit valószínűnek tartok, nem utóérni fog, hanem elrohadni. Igazán jó pálinka semmiképp sem lesz belőle. 2-3 % napfényt tegyél bele. A keményítőbontó enzimet felejtsd el. Szerintem dolgozd fel azonnal, cefrézd, és ha kierjedt, azonnal főzd le. A páleszt szellőztesd kb 3/4 részig feltöltött demizsonban 4-5 napig papírtörlővel lezárva, majd tedd el legalább fél évre ugyancsak nem teljesen teletöltött demizsonban.

 

Nagyon nehéz megtalálni azt az érettségi állapotot, amikor a gyümölcs már eléggé érett, de még nem kelti fel a nemzetiség figyelmét. Tavaly két mázsa körtém, az idén négy mázsa szilvám bánta, hogy nem volt elég időm, erőm a leszüreteléséhez.

 

Előzmény: Péter_33 (114881)
Figyelget Creative Commons License 14 órája 0 0 114904
A híg lekvárszerű állapot elérése a cél.Szerintem nem gáz együtt cefrézni öket .
Előzmény: Ruronin (114897)
Figyelget Creative Commons License 14 órája 0 0 114903
Húú,Te ez így már nem egyszerű.Most már a szerencsefaktornak van a legnagyobb szerepe.Élesztőt így már felesleges beletenned,valóban.Ha nem nagyon darabos,akkor én már nem is zúznám tovább.Le kellene nyomkodnod a bundát napnta többször is,így a föerjedés alatt.Ebből a szempontból elég aggályos a tóbb napi magára hagyás.
Előzmény: kramoto (114898)
fröccsi Creative Commons License 15 órája 0 0 114902

Sziasztok,

 

Első alkalommal szeretnék késziteni törköly cefrét.

Mi a legjobb megoldás a lefedésére, hogy ne ecetesedjen meg?

A válszokat előre is köszönöm.

kramoto Creative Commons License 15 órája 0 0 114901

less Baja

 

ez jól félreérthetőre sikeredett.

 

lesz baja?

Előzmény: kramoto (114899)
schankox Creative Commons License 15 órája 0 0 114900

Érdeklődve olvasom kísérleteidet, de az okokat nem tudom. Én általában találkozok kozmaolajjal fügénél, de változó mértékben. Valószínű, hogy az érettségtől meg a szedés idejétől is függ. A nyár eleji adagot főzve pl. elég sok volt.

A fűízről annyit, hogy egy kicsit hozzá tartozik a fügepálinkához. Lehet, hogy tényleg a tejes folyadéktól van, de az enyém érett állapotban is levedzik, mikor leszedem. Tehát tenni nem tudok ellene. De így is finom :)

Előzmény: Figyelget (114890)
kramoto Creative Commons License 15 órája 0 0 114899

Akkor ahogy javasolod ma már nem keverem csak pektinbontó.

Holnaptól vasárnapig pecatúrán leszek. less Baja ha nem nyúlok hozzá az elkövetkező 4-5 nap alatt?

Előzmény: öreg_néne_b (114896)
kramoto Creative Commons License 15 órája 0 0 114898

Húvös, kb 18-20 fokos helyiségben volt eddig (pincelejáró egyben a lakás lépcsőházával) de az asszonyt zavarta a cefre illata ezért tegnap este kikerült a garázsba ahol kb 2-3 fokkal melegebb van (kb 22).

Vasárnap délután volt a szedés, este értünk haza és már nem volt idő vele foglallkozni, szedett formában (egész szemek), de egy edénybe let öntve a teljes mennyiség.

Tegnap este már kezdett habosodni, 3-4 helyen öklömnyi habpamacs volt a tetején. Ekkor daraboltam, de a festékkeverőm nem volt erre a legalkalmasabb, mert nem lemezből, hanem köracélból készült. Ma estére meg lesz a használhatóbb keverő, azzal ismét áttolom és mennek bele a vegyianyagok.

Innentől nem szándékozom bojgatni.(csakha mondjátok:)))) )

 

Előzmény: Figyelget (114895)
Ruronin Creative Commons License 15 órája 0 0 114897

Helló!

 

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy valószínű holnap fogok illetve szeretnék csinálni körtéből cefrét 80L-es hordóba, viszont több helyen is azt olvastam, hogy kell hozzá valamennyi víz, mert nem sok leve van, ugyanígy az almánál is. Szóval az a kérdésem, hogy milyen arányban tegyek hozzá?

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mennyire gáz ha pl. összekeveri az ember a szilvát a körtével és úgy erjeszti?

 

Előre is köszi a válaszokat: R.

öreg_néne_b Creative Commons License 16 órája 0 1 114896

A zúzás megvolt, de nem tökéletes, ma este ismét zúzom

 

Ma este már hagyd békén a cefrét. Ma már élesztőzni sem érdemes, mire hazaérsz már forr a cefréd. Keverd bele a pektinbontót, akkor vizezés nélkül is hígul a cefréd.

Előzmény: kramoto (114892)
Figyelget Creative Commons License 16 órája 0 0 114895
Nem nagyon számít a kettő sorrendje és nem kell várakozási időt tartanod.Még nem kezdett el dolgozni az anyag?Ha teszel élesztőt a cefréhez,azt egyből pépesítés után tedd bele legközelebb,most meg minél elöbb.
Előzmény: kramoto (114892)
Péter_33 Creative Commons License 16 órája 0 0 114894

Végül nem, mert annyi infót szereztem, hogy alfa-amiláz kezeléshez szükséges lenne a kb. 2 órás 60°C-os hőntartás...

Előzmény: naivkezdo (114882)
kramoto Creative Commons License 16 órája 0 0 114893

ízletes a szilva azt hizsem Stanley, legalábbis annak vettem a facsemetéket.

5 szilvafát állítottam csatasorba, remélem a kor előrehaladtával egyre többet fognak teremni:)))

Előzmény: öreg_néne_b (114875)
kramoto Creative Commons License 16 órája 0 0 114892

A zúzás megvolt, de nem tökéletes, ma este ismét zúzom.

Az állaga krémszerű, joghurtnál sokkal sűrűbb.

Az élesztőt és pektinbontót beszereztem. Ebben a sorrendben tegyem hozzá?

A két anyag adagolása között van várakozási idő?

A savazásról lemondtam a javaslatok szerint, bár alábbi hozzászólások alapján sokan savaznak. Azért ma beszerzek laknuszpapírt, hogy legalább legyen infóm a PH alakulásáról a késöbbi, kifőzést követő következtetések levonásához. 

 

A végleges cefrézett mennyiség kb 80-90 kg.

Előzmény: Pálinkás Alex (114850)
sogi01 Creative Commons License 18 órája 0 1 114891

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (114788)
Figyelget Creative Commons License 18 órája 0 0 114890
Nagyon jó,hogy van más "fügés" is,legalább ki tudjuk csere-berélni az észrevételeket.Szerinted az mitől lehet,hogy alig találtam "olajat" cefrefőzéskor? Amit előzőleg főztem,ott azért volt bőven,de ennél igazán leszednivalót sem találtam(nem baj,csak érdekes).Az hozzátartozik,hogy most csak a leszűrt cefrelevet pároltam át.Esetleg ez okozhat ilyet?
Előzmény: schankox (114852)
Figyelget Creative Commons License 18 órája 0 0 114889
No,ezt sem árt megjegyezni,ha már savazásra szánja el magát az ember.
Előzmény: öreg_néne_b (114874)
Figyelget Creative Commons License 18 órája 0 0 114888
Szia!
A páracső átmérője lehet 22mm,hossza kb. 1,5 méter,persze ahogy Neked az adott helyen praktikus.Lehet egy kicsit rövidebb is és hosszabb is.
A hűtőspirált meg érdemes 15-ös csőből csinálni hozzá.3 méter elég belőle.
Előzmény: zsolex74 (114885)
stapika Creative Commons License 24 órája 0 0 114887

Nem.Mindég így gondoltam(néha megjegyeztem én máshogy csinálom,de nem részleteztem),csak nem szeretem mikor olyat állítanak"ami nem volt a TV-be,az nincs is.

   Öreg Székely az állatkertbe,a zsiráf előtt:Ilyen állat pedig nincs.:-)

Előzmény: Feeriba51 (114810)
barkócza Creative Commons License 24 órája 0 2 114886

Igen, ez tök jó. A vízlágyítás kationcsere, a fémionok kationok. Feleekkora is jó lenne.

 

Gyanta ügyben Snapszmester az igazi szakértő, nem csak használja. :)

Előzmény: kozmaolaj (114857)
zsolex74 Creative Commons License 25 órája 0 0 114885

Sziasztok fórumozók!

 

Tanácsot szeretnék kérni. 50 L-es sörös hordóból szeretnék főzőt készíteni. Az lenne a kérdésem, hogy hányas réz csőből és milyen hosszú legyen a páracső és hányasból a hűtő spirál.

kozmaolaj Creative Commons License 25 órája 0 0 114884

Köszönöm!

Előzmény: norris53 (114862)
TINTUS Creative Commons License 26 órája 0 2 114883

Fene megette nekem már a második ment tönkre.......

Előzmény: öreg_néne_b (114870)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!