Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 1 napja 0 0 126514

na, nem jött össze.

asszem aceton szagú erősen, vagy akreiolinize, nem is tudom.

Mindenesetre undorító, és eltelt 12 óra a turmix óta.

Előzmény: naivkezdo (126506)
naivkezdo Creative Commons License 1 napja 0 0 126513

tavaly a barackom dupla adag 228-cal 20 fokon 2 nap alatt kierjedt.

Előzmény: Jolida (126510)
endrepp Creative Commons License 1 napja 0 0 126512

Pár % cukor, ha már lement a zajos forrás. Én a kajszihoz most nem tettem. A reggelente beszúrt, keretezett hozzászólásban van egy pár oldalas okosság, azt feltétlen olvasd át, ha még nem leltél rá.

Előzmény: mj620di (126511)
mj620di Creative Commons License 1 napja 0 0 126511

Sajnos a pincébe már nem tudtam le vinni a súlya miatt,de a fás kamrába be görgettm ,az nyitott félig de legalább árnyékban van.

Cukrot mikor adjak hozzá?

Köszi.

Ill. Fruktózzal nem lenne jobb?

Előzmény: endrepp (126508)
Jolida Creative Commons License 1 napja 0 0 126510

Érdekesség.

 

115 kg rázott magyar kajszi, magozva, pépesítve, két hatvanas és egy harmincas hordóban (fogantyúig -kicsivel több, mint 2/3-ig- rakva). A pépesítés után két órával cefrézve.

 

Mivel a  gyümölcs nem volt száz százalékos -nem volt lehetőség átválogatni, vagy így adták, vagy sehogy-, dupla adag élesztővel indítottam.

Az egyik hatvanas hordó CM-et, a másik 228-at, a kicsi ilyet is, olyat is kapott.

Pektinbontó, pH 3.6-ról 3.04-re 250ml kénsavval beállítva, Foamsol (biztos ami biztos).

13-as Brixről indul, napfény nélkül.

Szép dagadás, melegedés, erőteljes CO2 képződés, reggelre majd' negyven centis "bunda".

Reggel-este bunda nyomkodás.

 

Egy nap után a 228-as "lemaradt" egy Brix értékkel (11/10). A harmincas kicsivel tíz alá ment, de a tapasztalatom szerint a kis hordóban az erjedés egyébként is rapidabb.

 

Második napra mindegyik 6-on áll (kis hordó teljes lekvár, tehát nagyon elmosódott a refraktométeren a határ, inkább 5.5., mint 6).

 

A hordók jelenleg 23 és 22.5 (30-as hordó) fokosak.

 

A mérés a hordók alján levő "tiszta" léből történt (szilikoncsövön kiszívtam egy adagot), kivéve a kis hordót, ami egynemű lekvár. Vettem mintát a tetejéről is, de ott is annyi.

 

Ennyire gyors az erjedés (nappal se megy fel 24-re a hőmérséklet a garázsban), vagy mérési hiba?

 

Külön gondoltam lefőzni a CM-es és a 228-as adagot, hogy ad-e valami különbséget a két élesztő.

öreg_néne_b Creative Commons License 2 napja 0 0 126509

Mindenképpen.

Előzmény: mj620di (126507)
endrepp Creative Commons License 2 napja 0 1 126508

Igen.

Előzmény: mj620di (126507)
mj620di Creative Commons License 2 napja 0 0 126507

Sziasztok.

Ma bele raktam a kis cefrémbe az élesztőt és a pektin bontót.Viszont a hordó elég napos helyen van.

Esetleg le vigyem a pincébe?

naivkezdo Creative Commons License 2 napja 0 0 126506

nos nekem úgy rémlett, hogy a vad is visszaszorul, azért majd mégegyszer utánaolvasok.

A kisérlet azért lett volna jobb, mert uazzal az élesztővel ment volna mind2, mostmár mindegy, csak egészséges legyen:)

Előzmény: kopasz szuzukis (126505)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2 napja 0 1 126505

A pH-t nem azért viszik lejjebb, hogy a vadélesztőket visszafogják, hanem az ecetbacik visszaszorítása érdekében.

Attól, hogy hamarabb beindult a magos cefre, a kisérlet még értékelhető lenne. 

 

Ha mégis megismétled jövőre a kísérletet, akkor inkább a cefrézés előtt 1%-os borkénes vízzel öblítsd a gyümölcsöt.

 

A menetrend a következő:

A leszedett, ÉP, EGÉSZSÉGES gyümölcsöt folyó vízben lemosni, majd 2-3 percre 1%-os borkénes vízbe áztatni ( 10 liter vízhez 10 deka borkén). Alapos lecsöpögtetés után lehet magozni/nem magozni, pépesíteni. Ezután mehet bele a fajélesztő.

A fajélesztő előkészítését úgy csináld, hogy akorra fusson fel, induljon be, amikorra kész a pépesítés. 

 

Előzmény: naivkezdo (126503)
sogi01 Creative Commons License 2 napja 0 1 126504

                                                         vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (126493)
naivkezdo Creative Commons License 2 napja 0 0 126503

na a tervem nem jött össze, az iparilag kimagozott 4 fokos barackot akartam összehasonlítani a maggal cefrézettel, a magzamat kérdés miatt.

Az előbbit még rendben betudtam oltani, viszont az egész gyümi, amiből a magos cefre lett, melegebb volt, a vadak nyertek, turmix után szinte egyből dolgozik, pedig a ph-t levittem.

Na majd jövőre:)

Green Corner Creative Commons License 2 napja 0 4 126502

Itt a magozó is!Nem én voltam az operatőr,mert a t.köm is barackos volt!:-((

Sok mindent nem látsz belőle.5q barackot hárman 34perc alatt magoztunk ki!Nem az enyém a magozó,hanem egy faiskolás kertészmérnök barátomé.A vadőszibarackot szokta vele magozni.

Előzmény: Tomsza74 (126494)
naivkezdo Creative Commons License 3 napja 0 1 126501

vagy úgy, azt hittem, itt csak nekem:))

Este írok otthonról, köszi.

Előzmény: snapszmester (126500)
snapszmester Creative Commons License 3 napja 0 0 126500

Az emil címem publikus.

Előzmény: naivkezdo (126499)
naivkezdo Creative Commons License 3 napja 0 0 126499

értem. Jól emlékszem, hogy nem egylépcsős-egymenetes?

Vagy inkább kaphatok egy elérhetőséget? Talán túl sok ide a kérdés, köszönöm.

Előzmény: snapszmester (126497)
DrJackson Creative Commons License 3 napja 0 0 126498

Köszönöm mindenkinek az értékes és építő hozzászólását, a probléma megoldódni látszik! Jelentem az égőnek semmi baja, azt a fránya kéményt kellett kiiktatni a renszerből. Gyönyörű élénk sárga színe lett a lángnak és tűnik fűt is rendesen. Sajnos mára a cefrém elfogyott, így csak a tisztázásra maradt a kipróbálás, de pikk-pakk elértem a kellő hőfokot különösebb erőltetés nélkül. 

snapszmester Creative Commons License 3 napja 0 0 126497

Vagy mennyit vállalok? 400L,de 250-től lehet tárgyalni.

Előzmény: naivkezdo (126496)
naivkezdo Creative Commons License 3 napja 0 0 126496

snapszmester: mekkora az üstöd?

laborművek Creative Commons License 3 napja 0 1 126495
Koszi az infot.Ez a millio tuskes.Es mivel mindenemet szetvert a jeg,a semmitol varok csak tobbet,mert a kovetkezo megigenyelt parlatjegyeim a NAV-tol valahol mar utkozben van,ne menjen mar a fiok aljaba a semmiert,ha fizettem is erte,bebukni meg nem akarnam!
Előzmény: TINTUS (126491)
Tomsza74 Creative Commons License 3 napja 0 0 126494

Kedves Zöld Sarok! Most már értem. :) Tudod kicsit vizuális típus vagyok. Gondolom ha ráadod a max gázt még hörög is. :)

Köszi a képeket! Magozóról is küldhetnél! Nagyon érdekelne!

Előzmény: Green Corner (126461)
sogi01 Creative Commons License 3 napja 0 1 126493

                                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (126431)
TINTUS Creative Commons License 3 napja 0 1 126492

Ez a láng kevés mint a pi.a füst.  100 lityishez.

Előzmény: DrJackson (126432)
TINTUS Creative Commons License 3 napja 0 0 126491

Én egyszer főztem tüskenélküli szederből, minden a normális módon készült. Illatban és ízben ne várj sokat......

Előzmény: laborművek (126419)
endrepp Creative Commons License 3 napja 0 0 126490

A mai áldozat.

Délután szerváltam egy kuncsafttól, aki szőlész a birtokon, korrekt portéka.

 

Előzmény: Green Corner (126489)
Green Corner Creative Commons License 3 napja 0 0 126489

Nem a zöld veltelini,chardonnay!

Előzmény: endrepp (126488)
endrepp Creative Commons License 3 napja 0 1 126488

Gyere ki a zöld sarokból azonnal! ;))

Előzmény: Green Corner (126487)
Green Corner Creative Commons License 3 napja 0 1 126487

Basszus!Már csak lukat vagyok képes látni!

Előzmény: endrepp (126484)
Jolida Creative Commons License 3 napja 0 0 126486

Én flex-el kivágtam a tűztér-ajtó fölötti részt az üstház bordás merevítéséig és feljebb raktam az égőt.

Az a pár centi is számít.

 

Egyébként ha leveszed az égő fogantyújáról a narancssárga takarólemezt, nem kap több levegőt?

Előzmény: DrJackson (126468)
Jolida Creative Commons License 3 napja 0 0 126485

Nem rossz így sem.

Előzmény: körtés 01 (126473)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!