Keresés

Részletes keresés

In Lak'ech Creative Commons License 1 napja 0 0 142901

Mindenkinek hálásan köszönöm a sok hasznos tanácsot a hűtő korróziójával kapcsolatban. Ismét nagyon sokat tanultam.

Tanácsaitok alapján először felvetődött bennem, hogy készíttetek egy 200 literes hűtőhordót vörödrézből. Úgy biztosan nem volna a hordó és a spirál közt potenciálkülönbség. De végül ezt elvetettem, mert....öööö....nem tetszene a......színe. :-))))

No de komolyra fordítva a szót, a sok lehetőséget kombinálva annál a megoldásnál maradtam, a galvanikus elválasztás mellett (műanyag gyűrűkkel való szigetelés) kátrányos alvázvédővel kikenem vastagon a hordót, igyekszem nem elektrolitot használni hűtőközegnek, és abba is belemerítek egy bojler-anódot.

sogi01 Creative Commons License 2 napja 0 0 142900

                                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (142870)
gyujtilaci Creative Commons License 2 napja 0 0 142899

Cefrézési praktika, íz, illat, kihozatal, stb. Minden, amit illik róla tudni.

Előzmény: öreg_néne_b (142856)
fehérkutya Creative Commons License 2 napja 0 0 142898

Én építettem pár éve, nekem annyira nem vált be. Amíg magas a gyümölcs víztartalma, addig jó lenne az éjszakai fűtés is.

Szilvát pl. csak elfelezve tudtam benne tönkremenetel nélkül aszalni és csak korait. 

Elektromos ventillátoros fűtést tervezek alá rakni.

Felül mérem kijövő levegőt, mikor süt a nap, akkor 60-70 celsius körül szokott lenni. 

 

Előzmény: mili70 (142897)
mili70 Creative Commons License 2 napja 0 1 142897

Vagy jövő tavasszal építhettek sörkollektoros aszalót is. Nekem nagyon bevált. :)

Előzmény: fehérkutya (142896)
fehérkutya Creative Commons License 2 napja 0 0 142896

Kis mennyiséget lehet villany sütőben 70 fokon, nyitott sütőajtóval.Nem túl energiatakarékos. 

Amit én ettem bolti barackot az még fel is volt szívatva cukorsziruppal.

Előzmény: C5__ (142894)
kupeci Creative Commons License 2 napja 0 1 142895

Üdv mindenkinek!

Lassan indul a verseny szezon:)

A tőlem hozzáértőbbek véleményére lennék kíváncsi, melyek azok a "verseny" helyek a közismertebbek  közül ahol inkább   -az egymenetes

                                                          -a kisüsti

                                                          -vagy az ágyas pálinkákat értékelik szívesebben?

Csak hogy ne kapaszkodjak olyan szekérre ami úgy se vesz fel!:)

C5__ Creative Commons License 2 napja 0 1 142894

Saját gyümölcsből aszaltam itthon kis aszalógéppel.

Eddig minden évben vásároltam az aszalt gyümölcsöket, de (ahogy már írták is) gyenge minőségűek...

 

Az idén viszont aszaltam magamnak körtét, szilvát és barackot.

Ég és föld a különbség. A színe is hatványozottan jobb/erősebb/szebb, az ízvilágáról pedig nem is beszélek!

 

Talán az is elárul valamit, hogy a bolti aszalt cuccok "csak" 0,75 litert szinteztek meg, (miután az elfogyott újra töltöttem rá, de köze sem volt az elsőhöz) míg az amit magam aszaltam, sokkal szebben színezte meg a pálinkát, 2-3 utántöltés után is erős színt ad , és még ekkor is érezhető az aromája. A bolti aszalt cucc, arra jó, hogy 0,5-0,75 literbe beletedd, és látsz egy kis hatást.

 

Jövőre próbálj meg szerezni szép érett gyümölcsöt, és azt aszald meg otthon, akár egy 5000 ft-os aszalógéppel. A hatás garantáltan nem fog elmaradni!

sorrendben (balról jobbra):

bolti aszalt barack - saját aszalt barack - saját aszalt körte - saját aszalt szilva - bolti aszalt szilva

A pálinka minden esetben ugyanaz volt, és minden üveg színig volt töltve.

 

Sok sikert az aszaláshoz!

Előzmény: vick_1899 (142890)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2 napja 0 0 142893

A "bóti aszalványokkal" az a gyihera, hogy félig érett gyümölcsöt aszalnak, és rendszerint biszulfitos kezelést is kap. Magyarán kéndioxid szag, és íz. Leginkább a sárgabarackra jellemző. Azért szulfitozzák, hogy aszalás közben ne barnuljon meg, szép sárgabarack színe legyen. Broáf!!!

Előzmény: vick_1899 (142890)
Bárk_i Creative Commons License 2 napja 0 0 142892

Pontosan(arany árban),legegyszerűbb ha saját magadnak aszalsz,ezt ugye nem mindenki tudja bevállalni.Egyszerű dolgot próbálj ki .Konyha ablakba korommal befeketített üveg alá ,jénai tálba tegyél be gyümölcsöt .Hagy egy kevés légrést ,hogy tudjon szellőzni.Lehet nem fog beválni de szerintem így el lehet vonni a(vizet)és keletkezik egyfajta aszalvány.De ha nem jól gondolom, majd az itteni (zsenik)ki fognak javítani.:-)

Előzmény: vick_1899 (142890)
foxrudi Creative Commons License 2 napja 0 0 142891

Ez pedig nyolcadikos: "próbálj el vonatkoztatni..."

     Ezért gondolom, csak         elírás!  :-)

Előzmény: Kaqkk10.1 (142884)
vick_1899 Creative Commons License 2 napja 0 0 142890

Sziasztok!

 

Gondolom páran közületek készítenek ágyas pálinkákat is. Szeretnék idén én is pár félét ágyra rakni, ezért érdeklődnék, hogy ki honnan szokott beszerezni jó minőségű aszalt gyümölcsöt? Konkrétan sárgabarack után kajtatok, de sajnos eddig igazán illatos zamatosat csak egy zöldségesben találtam ott viszont aranyárban

 volt.

Fo Goj Creative Commons License 2 napja 0 0 142889

Szia!

 

Írd be a keresőbe, hogy bodza. Válaszd ki a Hozzászólások között menüt, majd a Pálinkafőzés(otthon) -t. Minden létező információt megtalálsz.

Hamarosan én is ezt szeretném eljátszani, csak kökénnyel. :)

Előzmény: gyujtilaci (142855)
Wuti91 Creative Commons License 2 napja 0 0 142888

Üdv Mindenkinek! 

A kérdésem az lenne, hogy légbeszívó szelepet hol tudnák venni, mert eddig még nem találtam pedig keresem egy ideje.

Előre is köszönöm!! 

 

hevezoli64 Creative Commons License 2 napja 0 2 142887

?????

Ez viccnek durva, ha meg komolyan kellene vennem, akkor végtelen szomorúsággal tölt el, hogy buta pszichopata is van közöttünk.

Előzmény: Kaqkk10.1 (142884)
Lorinc86 Creative Commons License 2 napja 0 0 142886

Igen, ezt már én is tudom, sokan is mondták, meg olvastam is, hogy vizet kell önteni a cefréhez. Persze ez logikus is, pl. a törköly nagyon száraz tud lenni. Legalábbis mi ki szoktuk préselni rendesen. :-)

Előzmény: Csikky (142885)
Csikky Creative Commons License 2 napja 0 0 142885

A cefrét felöntöm egy vödör forróvízzel, igy kevesebb ideig tart a felfűtés + nem ég le. Felhabzásgátló 60%-os szilikon emulzió. Bp. IX. Kén u.-ban van egy szilikon gyártó Kft.

Előzmény: Lorinc86 (142882)
Kaqkk10.1 Creative Commons License 2 napja -6 0 142884

oh jaj 'ostobább' vagy mint gondoltam de legalább magabiztosan adod elő....:)

tanulmányozd  át újra a témát és próbálj el vonatkoztatni...

aztán te talán te is fel tudod fogni.... csak gimis tanagyag volt.

utána megértheted,hogy

  •  a műanyaghajón is elfogy a motor anód ha feltöltődik menet közben  pedig a műanyag nem vezeti az áramot,
  • miért pöttyösödik ki a motor ha elsüllyedt vas roncs felett parkolsz vagy ha jön a tavaszi homokos árviz....etc
  • illetve miért lukadna akkor is ki a  vashűtője  ha műanyag perselyt használna illetve ezzel eszközzel, hogy tudna világítani....milyen módosítások kellenének.

 

köszönettel,

K

 

Előzmény: öreg_néne_b (142845)
endrepp Creative Commons License 2 napja 0 0 142883

Homokszórást tényleg csak durva, szerkezeti korrózió eltávolításra használnak. A szemcse szórók mindenféle gyöngyöket használnak, korrundot pl. A nullától vannak számozva, a nullás liszt finomságú, egész finom selyemfényű felületet ad, az nem visszaforgatható, 1-estől szűrik, tisztítják. Élő technológia, felület befejezésnek (finishelésnek) használom eloxálás, porfestés előtt. Ezek a gyöngyök nem lukasztanak, mivel nincs élük, mikroszkopikus krátereket képeznek a fémben.

Előzmény: kopasz szuzukis (142874)
Lorinc86 Creative Commons License 2 napja 0 0 142882

A forró vizes áztatás esetleg alágyujtás, ugye? Pontosan mi ez a szilikon emulgáló? Leégésgátló adalék?

Előzmény: Csikky (142879)
endrepp Creative Commons License 2 napja 0 0 142881

Ennyi. 10eFt anyagköltség, ha az egész berendezés ér ennyit, nem érdemes ezzel vacakolni, állítólag réz üst nem fejejt. :)

Előzmény: kivimánia (142873)
Lorinc86 Creative Commons License 2 napja 0 0 142880

Oké, akkor megpróbálom ezt a hevítést, esetleg fokozatosan. Egyébként tegnap amikor lobogó forró vízzel forráztam, lehetett érezni, hogy a massza teteje valamennyit puhul. Csak ugye viszonylag vastagon van rajta.

Előzmény: kopasz szuzukis (142878)
Csikky Creative Commons License 2 napja 0 1 142879

Nem győzöm elégszer ismételgetni magam, a megoldás kulcsa a kihigítás! A legegyszerűbb és a legköltséghatékonyabb is. Szoktam még a lekvár előtt az üst aljába rakni egy kupaknyi szilikon emulgálót, igy biztos a siker!

Előzmény: Lorinc86 (142871)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2 napja 0 0 142878

Én nem vinném el vörösizzásig, mert akkor a forrasztás is kiolvad. A réznek nagyon nagy a hőtágulása, így már kisebb melegítés hatására is nagyot tágul. 

A réztárgyak megmunkálás közbeni feszültségmentesítését ( felkeményedés) úgy végzik, hogy jó erősen felmelegítik, akár vörösizzásig, majd hideg vízbe merítik. 

Előzmény: Lorinc86 (142875)
Lorinc86 Creative Commons License 2 napja 0 0 142877

kopasz suzukis:

Ez nem rossz ötlet. Igen az üst hengeres alakú, kb 40 cm magas, 30 cm az átmérő. Az alja enyhén ívelt.

kopasz szuzukis Creative Commons License 2 napja 0 0 142875

Pont most kaptam az ötletet az egyik kollegától: szeszfőzőktől szerezz be szilva-, vagy barackmagot, jó sokat. Annyit, hogy 4-5 centis rétegben ellepje az üst alját. Tölts rá annyi lúgos vizet, hogy a víz a magokat 3-4 centire ellepje. Majd keverőszárral 80-100-as percenkénti fordulattal kevertesd. Időnként, ha már nagyon felete a víz, mosd át az egészet, tedd vissza a magot friss vízzel, és addig ismételd, míg tiszta, fényes nem lesz.

 

Más: ha "jó magas" az üst, főzés közbeni kevertetés nélkül szinte mindíg le fog égni a cefre. Meg kellene oldani a kevertetést.

Előzmény: Lorinc86 (142871)
Lorinc86 Creative Commons License 2 napja 0 0 142875

kopasz szuzukis:

Tehát ha jól értem, üresen gyújtsak alá, majd amikor már izzik (valóban izzania kell, láthatóan?) akkor mehet bele hidegvíz. És a hideg-meleg ingadozás nem tesz kárt a rézben? Tehát nem reped meg vagy ilyesmi? Nem értek hozzá, azért kérdem.

kopasz szuzukis Creative Commons License 2 napja 0 0 142874

Nem érdemes foglalkozni a szemcseszórással.

Homokszórást manapság csakis öntvénytisztításra használnak. A homokszórás már az acéllemezt is képes átlyukasztani. Az autóiparban dióhéj, vagy mogyoróhéj őrleménnyel tisztítják a régi acélkarosszériákat. Még így is előfordul, hogy átlyukad. A réz pedig sokkal puhább, mint az acél.

Marad az izzítós módszer. Felhevíted "sistergősre" az üst alját, majd kevés hideg vizet öntesz belé. A hirtelen hőváltozás ledobja a szenes bevonat egy részét.

Tiszta réz esetén használhatsz erősen lúgos áztatószereket is (hideg zsíroldó, sütőtisztító). Csak a forrasztások ne kerüljenek tartósan a zsíroldó hatása alá.

Előzmény: Lorinc86 (142871)
kivimánia Creative Commons License 2 napja 0 0 142873

Nem tudom mennyire éri meg,de én tennék egy új feneket alá,ha ezzel kínlódsz a leégés veszély mindig fenn áll.

Előzmény: endrepp (142872)
endrepp Creative Commons License 2 napja 0 0 142872

Ha nem polírozod fel utána, ami a helyszűke miatt nem igen fog menni, nem érdemes, mert a leégést egy szemcse szórt felület elősegíti.

 

Előzmény: Lorinc86 (142871)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!