Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

tango5001 Creative Commons License 14 órája 0 0 109495

" Azt sem tartom igazságosnak....."

 

Ohh,.... hát ki beszél itt már igazságról...???? :-O

Vicc ami itt megy...

 

Azt mondja a sok"okos", hogy mit háborgok,mivel csak vissza lett állítva

a bérfőzési adó mértéke a régire.

Jó.

De akkor még üldözték az otthon főzést...!!!  Boccccsánat,nem kis különbség ez!!!!!

Én sem vonultam illegalitásba,nem kifejezetten kenyerem ez.

 

Én stabil bérfőzető voltam nem kis mennyiségekkel, mára meg "kénytelen" vagyok

kitanulni az otthoni főzést max. 100L-es üsttel,ami rettentő időrabló,mert igen kicsi.... :-(

 

 

Én őszintén sajnálom a bérfőződéket,mert látatlanban mondom, radikális

forgalom csökkenés várható.... viszont a járulék, a vállalkozói sarcok ugyanazok. :-(

 

Nagy hiba, ha valaki úgy gondolkodik,hogy csak visszatért a régi adózás, mert az az idő

nem összeegyeztethető a mai szabad otthonfőzéssel!

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: foxrudi (109491)
foxrudi Creative Commons License 14 órája 0 0 109494

Hívők??Na ja!Én is mondhatnám!

 De holnapután sábec van!:)

Előzmény: snapszmester (109493)
snapszmester Creative Commons License 15 órája 0 1 109493

Hívők ellen nincs védelem.

Előzmény: foxrudi (109491)
barkócza Creative Commons License 15 órája 0 0 109492

Jön a tavasz. Én már azon töröm a fejem, hogy jövőre hogy főzzem meg a világ legjobb barkóca meg vadkörte pálinkáját.

foxrudi Creative Commons License 15 órája 0 0 109491

Már nagyon elkanyarodunk másfelé.Ezek más tészták.

Itt a pálinka adójáról van szó,amit az unió határozott meg igazságtalanul a fejlettebb országok javára.[Patrícius-Plebejus]

  Azt sem tartom igazságosnak,(magánfőző létemre),hogy szembe van állítva 1000ft szimbolika a 835ft-al szemben.

De az tény,hogy a sorozatos támadás,  árulkodás miatt a saját nemzetünk kerül nehéz helyzetbe,minek a célja mindenképpen megszüntetni a magánfőzést.Bármi áron!!

 Ezt ki is jelentette az ellenzék anno,ők azonnal megszüntetik ha kormányra kerülnek.

Előre hallom az indokot:Nem lehet igazságos megoldást találni a magánfőzés,és bérfőzés problémáira,ezért vissza kell állítani,a 2010-előtti állapotot!

 

Előzmény: snapszmester (109489)
rézműves1 Creative Commons License 16 órája 0 0 109490

...és erre azt mondja, hogy minimum ennyit kéne beszedni a NAV.nak...ez azt jelentené, hogy minden otthonfőző, aki lefőzi a kvótát, kb. 85.000.-forintot csengessen be, csak úgy magától...

...nekünk kéne kihúzni a költségvetést a szarból??...DDD...

Előzmény: snapszmester (109483)
snapszmester Creative Commons License 16 órája 0 0 109489

Igen?

Áfa?

Jövedelem adó?

Nyugdíjjárulék?

Van még amit nem az unio szabályoz még is magasabb nálunk.

Előzmény: foxrudi (109486)
rézműves1 Creative Commons License 16 órája 0 0 109488

...egyszerűbb, mint gondolnád...mivel az edény alját, ahol a láng éri, úgysem lakkozod, félig töltöd vízzel és egyszerűen alá gyújtasz ...a víz nem engedi túlhevülni és a lángot tudod szabályozni...

Előzmény: murasake (109477)
Pecabubus Creative Commons License 16 órája 0 1 109487

Hát gyüjjék ide az EU adót szedni, várom őket szeretettel, aztán ne engem hibáztassanak ha a kutyák széjjelnyalogatják őket nagy szeretetükben. :) Amúgy akkor adóztassanak ha a bérek is egálban vannak, de mondom, nem vagyok én semminek elrontója. Meg aztán a kisbalta is itt van kezem ügyében ha vita akadna.

foxrudi Creative Commons License 16 órája 0 0 109486

Nem-nem!Az Unió részéről nem igazságos a szabályozás!!!

Előzmény: snapszmester (109485)
snapszmester Creative Commons License 16 órája 0 0 109485

Na látod, ez nem igazságos. Mit gondolsz, hőn szeretett kormányunk lemondana a jövedéki adó nem igazságos részéről, mert ez nem a szeszgyárakat sújtja hanem minden "alkoholistát".

Előzmény: foxrudi (109484)
foxrudi Creative Commons License 17 órája 0 1 109484

És Jürgen ennyit fizet 3-4000Eu/hó-ból,és Te is 80-150E FORINT/hó-ból.Persze ez igazságos!!!

Előzmény: rézműves1 (109482)
snapszmester Creative Commons License 17 órája 0 0 109483

Ennyi amit be kell szednem.

Előzmény: rézműves1 (109482)
rézműves1 Creative Commons License 17 órája 0 0 109482

...ha ezt az uniós adót, nálunk is bevezetnék, akkor ez a mostani euró árat véve kb. 850-900-ft/liter lenne, 50%-os pálesznél...

Előzmény: hevezoli64 (109478)
snapszmester Creative Commons License 17 órája 0 0 109481

Ezzel foglalkozzatok, a többit majd elintézik mások. 

 Ezt is tudták 100 éve.

 

 

Almaillat.

 

Az üde almát meghámozzák és a héját egyelőre félreteszik. A gyümölcshúst megzúzzák és 100 kg.-jához 14 liter alkoholt meg 50 liter vizet kevernek. Azután 0-ig párolják és az így kapott párlattal, most már a héjakat öntik le. Négy nap eltelte után, a héjakba ivó­dott levet kipréselik és az így nyert nedvből 20—25 litert lepárolnak. Az utópárlatokat víz helyett vagy új gyümölcs feldolgozásához fogják venni, vagy azzal az almahéjpréslet maradványát, újból leöntik és azután azt addig párolják, míg csak zamatos nyeredéket kapnak.

 

Körteillat.

 

100 kilogramm körtét megzúznak, kipréselnek és az így nyert musthoz, 5 liter alkoholt, 4 liter narancs­vizet adva, félreteszik. A visszamaradott törkölyt 25 liter alkohollal, 3 napig maczerálják, majd kipréselik, így 35 liter levet nyernek. A héj törkölyét, most a félretett musthoz keverik és azután abból 15 litert lepárolnak. A présletet (35 liter) és párlatot (15 liter) egyesítik és 10 kg. vanilinnal szagosítják.

 

Málnaillat.

 

50 kg. üde málnát 50 liter vízzel és 25 liter al­kohollal keverik, majd 0-ig párolják. A kapott párlattal 50 kg. friss málnát és 50 liter vizet összekevernek és azt szintén 0-ig desztillálják. A párlatot 0,5 kg. szóda hozzáadásával finomítják, midőn is 25 liter előpárlatot kapnak. Ezután 50 kg. üde bogyót kipréselnek. Ennek törkölyét a 25 liter előpárlaltal összekeverik és 24 órai állás után, a levet egyszerűen, préselés nélkül lefolyatják, ily módon 25 liter szüredéket kapnak, amelyet egyelőre félretesznek. A törkölymaradékot, valamint, az utolsó gyümölcsből préselt nedvet (succus) az említett utó­párlattal összekeverik, majd 0-ig desztillálják. Ily módon közel 35 liter párlatot kapnak, melyet 0,5 kg. szóda hozzáadása után 25 literre finomítanak. Ezen 25 liter rektifikátumot és 25 liter szüredéket egyesítik, végül 10 gr. vanilinnal szagosítják.

 

Héjak illata (czitrom, narancs, néha ananász).

 

10 kg. üde héj, 10 liter 96°/o-os szesz, háromnapi állás után, a terpeneket, feles illó olajokat elválasztó Florentini palaczk közbeiktatásával 20 liter párlat készí­tése. Az utóbbi párlatokat feles olajuktól szűréssel meg­fosztják.

 

Szilva-, ringló-, mirabellaillat.

 

E gyümölcsnemek 100 kg.-jából 50 liter illatot gyár­tanak oly módon, hogy a gyümölcsöket előbb magos­tól megzúzzák, majd kipréselik. 50—50 kg. gyümölcs­ből kiindulva, az első 50 kg.-nak törkölymaradványá­hoz 25 liter alkoholt kevernek. Ezt három nap után kipréselik. Az így nyert alkoholos kivonattal újabb 50 kg. gyümölcsnek törkölyét fogják néhány napon át maczerálni, majd kipréselik. A kipréselt törkölyt a gyümölcslevekkel egyesítik és abból 15 litert lepárolnak. A közel 35 liter alkoholos kivonatot, présletet azután a 15 liter párlattal egyesítik.

 

Baraczkillat.

 

Fenntihez hasonlóan, de kimagozott gyümölcsökből  készül.

 

Baraczkesszenczia.

 

100 kg. kimagozott, jól felaprózott gyümölcsczefréhez 5°/o czukrot adnak és azt négy napig erjesztik, majd kipréselik. A visszamaradt törkölyt három napon keresztül 20 liter alkohollal kezelik. Időközben ugyan­annyi gyümölcscsel hasonlóan bánnak el és ennek törkölyéhez keverik az előzőnek törkölyéről kipréselt alkoholos kivonatot. Három nap után ezt is kipréselik. Ily módon közel 25 liter alkoholos kivonatot nyernek. Mind a két részlet törkölyét most már az erjesztés után kipréselt gyümölcsnedvhez keverik. Azután azt 0-ig lepárolják, majd a párlatból ismét, lassú párolás­sal, 15 liter finomítványt készítenek. Ezt a 15 litert és a 25 liter alkoholos kivonatot egyesítik és 75 gramm vanilinnal szagosítják.

Amennyiben az említett esetekben, finomított szesz helyett, kivonószerül alkoholban szegényebb nemes párlatot alkalmaznánk, úgy vagy kevesebb párlatot készíthetünk, vagy a kivonáshoz megfelelően több nemes szeszt kell vennünk.

 

TINTUS Creative Commons License 18 órája 0 0 109480

Most már elkéstek vele, a főzőt be lehetett jelenteni , legalizáltuk tehát el nem vihetik . Ami  demijonokba lesz arra meg rá lesz írva, hogy készült 2011-be .....aztán majd állapítsák meg mikori.  Az eddig lefőzöttekre úgy sem vethetnek ki adót.  SZERINTEM !

Előzmény: hevezoli64 (109478)
envision Creative Commons License 18 órája 0 0 109479

"A hevítést hogy lehet megoldani egy pálinkafőző esetében?"

 

 

Komplett főző esetében nem tudom ...de az üstfedőt ,sisakot, stb villanytűzhely sütőjébe lehetne szárítani....

Előzmény: murasake (109477)
hevezoli64 Creative Commons License 18 órája 0 0 109478
murasake Creative Commons License 19 órája 0 0 109477

Köszi a tippet.

 

Bemásolok a használatiból egy részt:

 

"A felületnek tisztának, száraznak és zsírmentesnek kell lennie. Az öreg lakkfelületet és részeket le kell csiszolni. Nem kell alapozót felvinni. A flakont szobahőmérsékleten kell tárolni. Felhasználási hőmérséklet +15 °C - +25 °C. Használat előtt a flakont rázzuk fel és a próbadarabot 25 - 30 cm-ről fújjuk be. A lakkot több rétegben vigyük fel. A flakont időközönként ajánlott ismételten felrázni. Egy órán át hagyjuk szobahőmérsékleten száradni, majd 30-60 percig fel kell hevíteni (+160 °C) és a lakkréteget kikeményedni hagyni. Figyelem: A kikeményítés alatt füst keletkezhet."

 

A hevítést hogy lehet megoldani egy pálinkafőző esetében?

 

Mit takar a húzós ár? Mert csak a Technolit honlapot adja a kereső, ott meg nincs ár... :/

Előzmény: rézműves1 (109475)
kornel8 Creative Commons License 20 órája 0 0 109476

Akkor nem vágok. :)

Előzmény: öreg_néne_b (109443)
rézműves1 Creative Commons License 24 órája 0 0 109475

...én ezt használom, ez is 650°C-ot bír, de csak az üst palástra, mert az oldala mentén, (pláne ha van hőmegfogó "szoknya"), a feláramló hő, még elég tetemes...ez a német lakk, sajnos elég drága, ezért feljebb, ahol már nem kell ennyire hőállónak lennie, más lakkot használok...

 

......Budapesti szerszámos boltból...

Előzmény: murasake (109467)
barkócza Creative Commons License 30 órája 0 0 109474

A  szeder itt vajon faepret (Morus), vagy a szúrós szedret (Rubus) jelenti? A szeder (Rubus) és a málna (ami szintén Rubus) kihozatala közt nem nagyon láttam különbséget, mind a kettőnek valamivel 6/100 fölött volt.

Előzmény: snapszmester (109472)
sogi01 Creative Commons License 1 napja 0 0 109473

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (109439)
snapszmester Creative Commons License 1 napja 0 0 109472


Nem ez a tuti, de 100 éve már tudták.

 

 

 

 

Szeder.

 

A megzúzott gyümölcsöt kevés langyos vízzel fel­hígítják, azután szabályszerűen kierjesztik. Mások az érett czefrét párlás előtt kevés vízzel keverik.

 

Málna.

 

A természetes mivoltukban elerjesztett málnákból leg­feljebb 1,5—2,5 liter absz. alkohol nyerhető, miért is a gyakorlatban 100 kg. czefréhez 3,5—5 kg. czukrot, vagy az erjedés befejezte után két liter alkoholt öntenek hozzá és azután párolják le. Érlelése félévtől felfelé. (V. ö.: Gyümölcsillatok.)

A málnalé gyártásának maradványaiból (épp úgy az eper és stb. bogyókéból) is készítenek pálinkát. Ebben az esetben a törkölyhöz czukrot és vizet adva, a nyert erjedési terméket párolják le, vagy mint a gyümölcslelkek és illatoknál tárgyaljuk, 100 kg. törkölyhöz 15 kg. alkoholt, 1—1,5 kg. szódát, 100 kg. vizet adva, első párlatként 70 liter, finomítványul 30 liter szeszt készíte­nek. Az utóbbi eljárásokkal nyert ital a valódi gyümölcsszeszszel nem egyenértékű.

 

Bodza.

 

Csekély czukor- és savtartalmú gyümölcs. Festanyaga és habtartó volta folytán, a vörösborok és pezsgők festésére alkalmazták. Az érett, lebogyózott szemeket kevés vízzel fel főzik és azután kipréselik és az így nyert gyümölcslevet rendszerint egyéb savanyú gyümölcsök mustjával egyetemben borrá, eczetté erjesztik. A lebogyózott szemekből szeszt is főznek, rendszerint azon­ban nem önállóan dolgozzák fel, hanem azt a vele egyidőben érő gyümölcsök közé czefrézik. Illata sajátságosan jellemző, így jelenléte a vegyes párlatokból kiérezhető. Párlata az emésztést elősegíti.

 

Dinnye.

 

A dinnyéket elsőben felvágják, majd a darabokat gyümölcszúzón átkergetik, az így nyert czefrét kipréselik és azután a hordókban erjesztik ki. A tiszta bort párolják le.

 

Czitrom, narancs, gránátalma.

 

Ezen gyümölcsöket előbb felszeletelik és azután ki­préselik és az így nyert mustot erjesztik ki.

 

Füge.

 

Úgy az üde, minta szárított fügét szeszre feldolgozzák.

Az eljárás lényege: Az üde gyümölcsöt gyümölcszúzóval széjjeltépetik és az így nyert czefrét kierjesztik. Az erjedés 6—8 nap alatt véget ér. A czefrét most vagy egyszerűen lefőzik és azután a nyeredéket finomítják, vagy azt előbb kipréselik. A présletből elsőrangú szeszt, a maradványból, melyet vízzel felkevernek, másodminő­ségű szeszt párolnak le.

A szárított fügét előzőleg háromszor annyi vízzel fel­puhítják. A többiekben ugyanúgy járnak el, mint az üde gyümölcsnél.

Szentjánoskenyér.

Párlatát műrumok készítésénél felhasználják. A száraz gyümölcsöt megőrlik, azután háromszor annyi vízzel leöntik és 2—3% élesztőadag segélyével kierjesztik. Többen, miként a borovicskánál leírtuk, a szentjános­kenyér őrletét vízzel kezelik és azután kipréselik. A ki­préselt levet erjesztik el.

Datolya.

A friss datolyát rovátkolt fahengerű gyümölcszúzó- val szétszaggatják és 50° vízzel leöntik és élesztővel ki­erjesztik. A száraz datolyát előzőleg langyos vízbe áztatják. A párlásra közönségesen a törkölyös gyümölcs, míg első minőségű szesz készítésekor, a kipréselt érett czefre vétetik.

Tan-csi Creative Commons License 1 napja 0 0 109471

Na igen... :))

Előzmény: barkócza (109470)
barkócza Creative Commons License 1 napja 0 1 109470

Pedig egyszerű. Az elefánt az egy kurva nagy állat.

Előzmény: Tan-csi (109469)
Tan-csi Creative Commons License 1 napja 0 1 109469

Bocs, itt a teljes történet:

 

Valamikor réges-régen volt egy falu, ahol csak vak emberek éltek. Egy szép napon távoli földről egy utazó érkezett hozzájuk elefánt háton. Amikor elmondta az embereknek, hogy merről és milyen állat hátán érkezett, mindenki nagyon elcsodálkozott, mert soha nem hallottak még elefántról. Megkérték hát az utazót, hogy a falu hat legbölcsebb, sokat tapasztalt vénjének mutassa meg az állatot, hogy azok a többieknek elmesélhessék, hogy miféle teremtmény az elefánt. Az utazó az elefánthoz vezette hát a bölcseket, hogy azok alaposan megtapogathassák azt. A bölcsek dolguk végeztével aztán visszatértek a falu népéhez, hogy elmeséljék, hogy milyen is az elefánt.

Az első, akinek a tapogatás közben az elefánt füle akadt a kezébe így szólt: - Nos, könnyen elmondhatom, hogy milyen az elefánt; olyan mint egy hatalmas levél, vagy még inkább mint egy folyton mozgolódó gyapjúszőnyeg.

A második, aki az elefánthoz érve annak agyarában akadt meg, rögtön felháborodva közbevágott:

- Ezt a badarságot! Hiszen az elefánt olyan mint egy hatalmas dárda!

De be sem fejezhette a mondatot, mert felkiáltott az a bölcs is, amelyiknek az elefánt ormánya jutott:

- Már ne haragudjatok, de bölcs létetekre hallatlan ostobaságokat beszéltek!

Hiszen az elefánt kétségtelenül egy óriáskígyó!

A következő bölcs, aki az elefánt farkával ismerkedett, dörmögve szólásra emelkedett:

- Azért tudós társam túloz egy kicsit, mert az elefánt nem óriáskígyó, inkább csak olyan, mint egy hosszú kötél.

Ezen a ponton az ötödik bölcs, aki az elefánt egyik lábát ölelgette, szintén kikelt magából:

- Ennyi tévedést! Ahányan vagytok, annyi sületlenséget beszéltek!

Az elefánt vitán felül olyan, mint egy hatalmas fatörzs!

Ezt már a hatodik, aki az elefánt oldalát tapogatta, sem állhatta meg szó nélkül:

- Még ilyet! Tudatlanok vagytok, mint egy gyermek! Még a “vak is láthatja”, hogy az elefánt egy hatalmas mozgó hegy!

A bölcsek egyre nagyobb vitába mélyedtek, mindegyikük védte a maga által tapasztalt valóságot. Szó szót követett, és így eshetett meg, hogy a vak bölcsek bölcselkedés helyett végül ököllel estek egymásnak, hogy érvényt szerezzenek az “igazságnak”! Talán azóta is csépelik egymást, ha közben bele nem haltak. A vakok falujában pedig soha senki sem tudhatta meg, hogy miféle teremtmény az elefánt.


Előzmény: Tan-csi (109468)
Tan-csi Creative Commons License 1 napja 0 2 109468

Vagy: három vak ember tapintással próbálta meghatározni, mi az elefánt. Az ormánynál  álló azt mondta: cső, a farkánál álló azt mondta: kötél, a középső nem tudom mit mondott. :)) A lényeg az, hogy a teljes képet senki sem látta.

A lényeget egyik szaktársunk mondta: "Lehet hogy a google mindent tud, de ivott már valaki a pálinkájából?"

Előzmény: barkócza (109446)
murasake Creative Commons License 1 napja 0 0 109467

Mester úr, tisztelettel érdeklődöm, miféle hőálló lakkot használsz? A keresőben, találtam a Motip hőállót (650C), de mindegyik színes, még véletlenül sem találok transzparenst. :(

Előzmény: rézműves1 (109459)
Tucso69 Creative Commons License 1 napja 0 0 109466

Ez miért lenne jó nekünk? Illetve mi köze a fórum témájához?

Meg reklám is.

Má' bocs ezzel a nicknévvel nehogy berúgj itt! :-)

Előzmény: antialkohol (109465)