Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

bezzeg Jani 27 órája Creative Commons License 105698

Ok.

Csak egy hétköznapi példát írtam fel, hogy én hogyan számolom át az anyagot hlf-ba,

ill. gyümölcsszeszbe.

 

No, én nem gereblyézem a vizet tovább.

Előzmény: snapszmester (105694)
Cipurró 27 órája Creative Commons License 105697

Bármennyit, csak pénz kérdése :-))))))

 

86 litert. Addig "kedvezményes", utána már a keradót kell fizetni, az pont a duplája.

Egyszerűen fogalmazva, a pálinkádban lévő alkohol után fizetsz. Pl 20L 50%-os pálinkában 10L a tiszta alkohol(ezt a hektoliterfok). Kedvezményesen maximum 43hlf-et főz(et)hetsz. 

 

 

Előzmény: TINTUS (105695)
Taganka 28 órája Creative Commons License 105696

Így talán még érthetőbb lesz:

hlf (hektoliterfok) = hektoliterben kifejezett térfogat * alkohol térfogat %

1 hektoliter = 100 liter

vagyis 1 liter 100 %-os alkohol hlf-ban = 0.01 hektoliter * 100 % = 1 hlf

100 liter 1 %-os alkohol hlf-ban = 1 hektoliter * 1 % = 1 hlf

50 liter 86 %-os alkohol hlf-ban = 0.5 hektoliter * 86 % = 43 hlf

stb.

 

Előzmény: snapszmester (105694)
TINTUS 28 órája Creative Commons License 105695

Mester most akkor egy számmal :

hány liter 50 alkohol fokost főzhetek jövőre?

Előzmény: snapszmester (105694)
snapszmester 28 órája Creative Commons License 105694

Ha akarsz valamit közölni ezt írd le.

50L gyümölcsös.szesz=50L 86% alkohol

86L alkohol=43hlf

43hlf=43L 100%-os alkohol

1hlf=2L 50%-os alkohol

 

Na.

Előzmény: bezzeg Jani (105693)
bezzeg Jani 29 órája Creative Commons License 105693

Pontosan.

 

Pl. 56 liter 48,6 tf% bérfőzött párlat,  27,2 hlf-ban  , az az  56liter * 0,486 = 27,216 hlf

 

27,2 *1670 Ft. = 45424 Ft.  az adója.

 

Az az 45424 Ft. / 56 liter = 811 Ft./ liter  a kedvezményes adómértékkel számolva.

 

Az 56 liter 48,6 tf%-os pálinka, gyümölcsszesz mennyisége 31,6 liter.

 

Az az   27,2 hlf.  / 0,86 = 31,6 liter, gyümölcsszeszben mérve.

 

Előzmény: Cipurró (105684)
Babar66 30 órája Creative Commons License 105692

Dehogynem, még én is tudom: a  halvány lila .ing 

Előzmény: szilvakukc (105688)
Babar66 30 órája Creative Commons License 105691

:(((

Előzmény: szilvakukc (105680)
snapszmester 1 napja Creative Commons License 105690

Ezeknek, nektek? Minek?:-)

Előzmény: csalitos (105689)
csalitos 1 napja Creative Commons License 105689

Öööh... eztet muszáj, vagy csak illik tudni?

Előzmény: szilvakukc (105688)
szilvakukc 1 napja Creative Commons License 105688

A probléma ottan gyökeredzik, hogy rengeteg embernek halvány fogalma sincs, mi a fene az a hlf.

Előzmény: Cipurró (105684)
sogi01 1 napja Creative Commons License 105687

                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (105640)
Hiluxosattila 1 napja Creative Commons License 105686

Annó az utolsó évben is mikor még volt bérfőzési szeszadó, leszoritott árral is simán 1200 forintért csináltuk literjét. Már akkor is rettentően sokallták, többen emlegették, inkább otthagyják a gyümölcsöt a fenébe. Hogy most ezután mi vár ránk....

Virágzani fog méginkább a fekete bérfőzés

Előzmény: snapszmester (105685)
snapszmester 2 napja Creative Commons License 105685

Bár csak ez lenne a legnagyobb gondunk.

Előzmény: Cipurró (105684)
Cipurró 2 napja Creative Commons License 105684

Ebben mi az új? Ez eddig is így volt. A hlf akkor is ugyan annyi.

Előzmény: kabold (105683)
kabold 2 napja Creative Commons License 105683

...meg közben a PM végrehajtási rendeletének vonatkozó pontjait, tisztelettel:

(3)304 A Jöt. 64. § (3) bekezdésének alkalmazásában 50 liter bérfőzött párlatnak 50 liter 86 térfogatszázalékos gyümölcsszesz felel meg.

(4)305 A szeszfőzdének a bérfőzetők részére kiadott bérfőzött párlat litermennyiségét 86 térfogatszázalékos gyümölcsszesz literre számítva kell megállapítania.

 

Előzmény: hevezoli64 (105682)
hevezoli64 2 napja Creative Commons License 105682

Igen. Nem értem mit kell még ezen rugózni másoknak.

Legközelebb az elfogadott törvényt kell elolvasni.

Bérfőzetők hátrányban, szeszfőzde tulajdonosok hátrányban, magánfőzők előnyben, míg a politika akarja.

Előzmény: szilvakukc (105615)
vasbicikli 2 napja Creative Commons License 105681

Ha nem tudsz erősebben aláfűteni, próbáld meg takarni a kupolát (pl. egy száraz törölközővel). A huzat miatt lehet hogy túl nagy kondenzáció van a "púpon".

Előzmény: pepe234 (105679)
szilvakukc 2 napja Creative Commons License 105680

Kiégett??!!

Leégett! Elhagyta a múzsa! Homlokon már nem csókolja, legfeljebb a mázsa!:((

Előzmény: kibé (105674)
pepe234 2 napja Creative Commons License 105679

Sima gázzsámoly van alatta, zárt környezetben. A kupola hőmérő mutatja a 75 fokot.

Előzmény: vasbicikli (105678)
vasbicikli 2 napja Creative Commons License 105678

Nyilván gyenge a fűtés. A gázégőről nem írtál, pedig azon sok múlik.

Van üstház, vagy valami szélfogó a főződ körül?

A gőz, vagy a cefre hőmérséklete a 75 fok?

Előzmény: pepe234 (105676)
Cipurró 2 napja Creative Commons License 105677

Ez ugye te sem gondoltad komolyan hogy pont SM-nek magyarázod meg a szeszadó számítást. Pontosan úgy kell számolni ahogy leírta, és kicsit lejjebb valaki le is vezette. 

Előzmény: T-omti (105658)
pepe234 2 napja Creative Commons License 105676

Elnézést, hogy a vita hevében saját gondjaimmal traktállak benneteket. Van egy 30 literes DES főzőm, amit palackkal fűtök. Az utóbbi két főzéskor, nem tudtam 75 fok felé emelni a hőfokot, aminek meg is lett az eredménye: kínlódás - cseppenként jön az alszesz. Szerintetek mi lehet az oka? Esetleg a szeles idő ( nyitott garázsban fűtök ) ?

Babar66 2 napja Creative Commons License 105675

Ne keverd a szezont a fazonnal!!!

Előzmény: forgione1 (105664)
kibé 2 napja Creative Commons License 105674

Kiégett!

Előzmény: peca_matyi (105672)
bezzeg Jani 2 napja Creative Commons License 105672

Pl. 56 liter 48,6 tf% bérfőzött párlat,  27,2 hlf-ban  , az az  56liter * 0,486 = 27.216 hlf

 

27,2 *1670 = 45424 Ft.  az adója.

 

Az az 45424 / 56 = 811 Ft./ liter

 

 

Előzmény: T-omti (105658)
peca_matyi 2 napja Creative Commons License 105672

Szilva versei hol vannak? S.O.S.

KücsükBüyük 2 napja Creative Commons License 105671

Összeállt az új masina és jelesre vizsgázott :)

Almacefre kevergetve, égés nélkül.

 

  

kezman46 2 napja Creative Commons License 105670

Ez igaz, de sehol sincs olyan összetartás mint egy kis faluban, legalább is nálunk, eddig is főztem amíg tiltották akkor is , már megszoktam, kell kis izgalom az életbe :)

Előzmény: TINTUS (105660)
forgione1 2 napja Creative Commons License 105669

Nem látod át az új tervezetet.

 

Ne keverd az otthonfőzést a bérfőzetéssel.

 

 

Előzmény: körte51 (105667)