Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 11 órája 0 0 141981

Fölmerül időnként két kérdés a fórumon, ami engem is nagyon érdekel. Mégpedig a; az erjedés idején fellépő tömegcsökkenés hogyan viszonyul a kihozatalhoz, b; a vízzáras üstnél a vízzáron keresztül mennyi a veszteség. Előrebocsájtom, hogy egy 10g-os felbontású kézi poggyászmérleggel mértem, azért nem vagyok meggyőződve a pontosságáról.

 

Két főzést végeztem. Először kierjedten 10,6kg körtecefrét főztem le, ami az erjedés alatt 0.47kg-ot vesztett tömegben. Az alszeszből számított alkohol kihozatal (tiszta szeszre vetítve) 0.44 liter lett. Ha összeadom a cefremoslék és az alszesz tömegét, akkot kb. 0.77kg hiányzik.

 

Másodszor 19.6kg almacefrét főztem aminek az erjedés alatt 1.12kg volt a tömegvesztesége. Valaki írta, hogy eredetileg a vízzáras főzőnél is használtak csirízt tömítésként, ezt kipróbáltam.  Az alszesz alkoholtartalma tiszta alkoholra vetítve 1.13 liter, a kiinduló mennyiséghez képest az alszesz és a cefremoslék összesen 0.25kg-mal volt kevesebb, mint a kiinduló tömeg - ez azért közel van a hibahatárhoz.

 

Vagyis a vízzáron át kb. 7-8% folyadék távozott el, és kb. az alkohol veszteség is 5-10% között lehet a tömített verzióhoz képest. 

 

A kihozatal a tömített esetben is kb. 20-25%-kal kevesebb, mint a tömegveszteségből elméletileg számítható kihozatal. Ennek több oka lehet, egyrészt nem csak alkohol keletkezik, és nem csak széndioxid távozik az erjedés során. Másrészt a hűtő nem tudja 100%-ban lecsapni a gőzből az alkoholt, a hűtőn át is távozik alkohol. Kérdés, hogy mennyi. Ha a tömített esetben valódinak fogadjuk el a 0.20-0.25kg-os tömegveszteséget (hangsúlyozom, hibahatárhoz közeli), akkor ez viszont kb. megfelelne az elméleti alkoholmennyiséghez kapott hiánynak, vagyis a hűtő veszteségére utalna. Ez utóbbinak viszont az mond ellen, hogy finomításnál messze nem szoktak ilyen veszteségeim lenni az alszesz alkoholtartalmához képest.

72lakiluk Creative Commons License 14 órája 0 1 141980

Cu-Technik, X. ker. de szerintem neten találsz többfélét, formában, árban, méretben. Én a legkisebbet vettem. Kicsit illatosabb és finomabban tűnik az idei főzet, de nagyon nem tudok nyilatkozni, mert tavaly még némi kabai is volt benne, idén elhagytam teljesen. A keverőlapát letöréséhez igen sűrűnek kell lenni a cefrének. 15-20 percenként mozdítom meg, nem ég le, hasznos nagyon.

Előzmény: gyugyu. (141942)
sogi01 Creative Commons License 17 órája 0 0 141979

                                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141917)
zsorsz Creative Commons License 18 órája 0 0 141978
Előzmény: ROBI876 (141975)
Green Corner Creative Commons License 24 órája 0 1 141977

Nekem a 100-as DES-en még füstcső sincs, csak a huzatszabályzó a csonkon. Rendesen tud melegíteni!

Előzmény: ROBI876 (141975)
ROBI876 Creative Commons License 24 órája 0 0 141976

gát=gázt

Előzmény: ROBI876 (141975)
ROBI876 Creative Commons License 24 órája 0 0 141975

:-)) Egyetlen egy helyen kaptam a városban, zománcos méretre való pillangót. Frankó találmány. 2 palack gát elégetek és a 3.-ik ingyen van. 2-őt fizetsz, 3-at kapsz, nálam ez a hatása. No, meg meleg van a házban. Máskor ilyenkor már sparhelt begyújtás kellett. Most olyan meleg van, mintha a városi lakásomban lennék, nem is falun,,,,semmi plusz fűtés nem kell, ezen kívül, falak meg megtartják a meleget szépen, egész éjszakára is. Csak főzni kell, egy adag is befűti a házat, pedig jó nagy légtér van. Előbbi évben meg megfagytunk mellette, nagykabátban is,.....Komolyan.

Előzmény: Green Corner (141973)
Green Corner Creative Commons License 24 órája 0 0 141974

Simán!

Előzmény: Green Corner (141973)
Green Corner Creative Commons License 24 órája 0 0 141973

Somán fekete csőnek láttam az előző képen. (biztos elfogyott a zománcos cső:))) 

Előzmény: ROBI876 (141972)
ROBI876 Creative Commons License 24 órája 0 0 141972

Ne szólj,,, mert egy hete megvan, méghozzá fórumos jótanácsra! Azóta változott nem keveset a helyzetem! Ez nagyon kirántotta, úgy látszik igen erős kéményem van. Bár előbb kérdeztem volna.....

Előzmény: Green Corner (141971)
Green Corner Creative Commons License 24 órája 0 0 141971

Tegyél a füstcsőre pillangószelepet, huzatszabályzót, mert rengeteg meleget kiránt a kémény! Amennyiben van rajta, akkor nem szóltam.:)

Előzmény: ROBI876 (141967)
ROBI876 Creative Commons License 25 órája 0 0 141970

Fasza, kiadós, ... cefréből még 46%-osom is volt. Azt már én is vissza hígítottam 41%-ra. No, ez az, ami változott, nem keveset, jól látod.

Előzmény: ROBI876 (141967)
vick_1899 Creative Commons License 25 órája 0 0 141969

Kicsit túlozva fogalmaztam, az üstfedő alja 3-4 cm magasban szokott dzsuvás lenni, egyébként  van egy fix 6L-es deflegmátorom.

 

Öreg_néne: a következő főzésnél kipróbálom, hogy jóval kevesebbet rakok bele, kíváncsi vagyok, hogy akkor is ennyire "koszos" lesz-e?

Előzmény: endrepp (141958)
ROBI876 Creative Commons License 25 órája 0 0 141968

Bizony.:) Rossz nagyon ritkán kerül ki belőle. Igaz, nem a sisakon múlik. Ha nem "rohasztott" , szép szóval "utóérlelt" a cefre, hanem jó friss, max. 3-4 hetes, akkor csuda finom és csuda erős cucc hagyja el a csövet. Minden a cefrén múlik szerintem, illetve, majdnem minden. Azért szépen bele lehet nyúlni az alakulásba, hogy finom legyen. Egy über sz.rból is lehet azért egy gyenge közepest (ihatót, amitól nem fáj semmid és boldog vagy) készíteni. Csak résen kell lenni, meg azért, szeretni kell a piát. A pia jó. Aki meg a cefrét szétrohasztja, egy gonosz kis semmirevaló emberke. :) Szerintem.:)

Előzmény: endrepp (141965)
ROBI876 Creative Commons License 25 órája 0 0 141967

 Nem bírtam sokszor 30-35% lejövő alá menni cefrefőzéskor. Az 5,5 órás főzéseim voltak olyanok, hogy nem nagyon volt bennük anyag, de azért igyekeztem lecsapolni a menthetőt. De az is csak 25%-ig sikerült kb. nem tovább. Alszeszeim 40%-45%, vagy ez felettiek voltak. Kiadta így is, csak lassabban, az elvárható mennyiségeket. Most leszedem vízig is, ez most a 4,5 óra. De 25%-nál abbahagyom, mikor megláttam a dolgot. Az melegen 25%, hidegen 20%, vagy ez alatt. Ez a 4 órás főzésidő.

 Ami már alighanem nem rossz, egy dupla 85-ös olajosnál. (olajtöltet 17 liter) Most 35% az alszeszem, szépen koncentrál még így is. 25% alszesz natúrban nálam sosem volt még.

  41%-ost szeretek finomítani. Saját bevált számításaim vannak az egész főzés végig vitelére. Mindegy mennyi a szeszfok, a számítás mindig jó volt. Persze a kóstolgatás is közrejátszik, de van egy alap számításom.

 Most több megy bele a végtermékbe, az eddigi 75% alkohol egység helyett, 85-90% alszesz alkohol egység tartalom, jelenik meg a késztermékemben, ami csakis a fejlesztéseknek köszönhető. Egész más lett a rendszer, mások a számításaim is, de rugalmas vagyok. :) Amúgy ez volt a takarásos módszerem, amit kilőttem. : :-)

Előzmény: endrepp (141964)
öreg_néne_b Creative Commons License 25 órája 0 0 141966

Amennyit az asszony megenged. ;)
Nekem az egész évre elég a példában szereplő mennyiség. De lehetőleg nem egyféléből...

Előzmény: mili70 (141962)
endrepp Creative Commons License 25 órája 0 0 141965

Akkor az már magától tudja a dolgát. :)

Előzmény: ROBI876 (141963)
endrepp Creative Commons License 25 órája 0 0 141964

Jobban fűtöttél = deflegmációt csökkentettél

Letakartad a sisakot = deflegmációt csökkentettél

Kéménycsökkentéssel melegebb lett a helységben = deflegmációt csökkentettél

Annyira lecsökkentetted, hogy opálos lett. Ha csak alszeszről van szó, nem gond, főzd kicsit lassabban finomításkor és ne takarj le semmit.

Egyébként régebben, amíg nem volt opál hány %-os volt az alszesz és most mennyi?

 

Előzmény: ROBI876 (141961)
ROBI876 Creative Commons License 25 órája 0 0 141963

Kb. nálam is ez van. Lapos az üstfedőm is, nem olyan szép kupolás, divatos, mint másnak..Lapos nagyon. 85-ös üst, 75-re töltve. Van cefre, ami foamsollal is trutyissá teszi. De ragaszkodom hozzá, valami 13 évesen készíttettem a fedélt. Aztán 30 évesen vettem elő. A rézműves bácsi ezer éve meghalt, aki készítette. +Kapott még egy rézművestől rá, a vízzár miatt egy kis plusz gyűrűt. Ő is öreg már....

Előzmény: endrepp (141958)
mili70 Creative Commons License 25 órája 0 0 141962

Mert neked mit mondtak, mennyi a kvóta? :)

 

Előzmény: öreg_néne_b (141953)
ROBI876 Creative Commons License 25 órája 0 0 141961

 Köszi, az nem drága akkor! Nekem sem volt még opálos, egészen a kéményszelep módosításig. Az valami k.urva sokat ért, szinte pálinkát ért a tanács. Tehát, ha lassan, (vagy rossz hatásfokkal)  tüzelsz, nincs opál. Ez a 170 mbar-os reduktor meg teljesen feltette az i-re a pontot. (nem bántam meg, atom korály a dolog)  Gyors lettem, az olajos főzők között. De,, megjött az opál. Körtét, meg őszibarackot is főztem, a barackok fullra tutik voltak. Az egyik ballon a főző mellé volt betéve, hogy ott a melegben, az már kierjed 1-2 nap alatt. Úgy is volt. Az is olyan alszeszt tolt. Mindegyik alszeszem full opál, a szűrőnek meg egy vödör vizet bekészítettem, öblítgetni. Volt trutyi. Finom, fehéres trutyik, nem ilyen sötétek, odaégés soha nincsen. (foamsolt ismerem, használom is, nem felhabzás) De trutyi most van. Gyorsaság=trutyi=opál. Én így látom. De jól van, lehet szűrni is. Ez még nem az az opál, amit nem lehet szoba hőmérsékleten kiszűrni belőle. 

   Azok a kiszűrhetetlen opállal rendelkezők ennél is jobban fűtenek, szigetelnek. Szerintem. Most így látom a dolgokat.

Előzmény: vick_1899 (141955)
Jolida Creative Commons License 25 órája 0 1 141960

Tavaly keveset főztem (több jegyem volt, mint liter :-( ), ezért aztán a vejeim kiittak a "vagyonból".

Idén kicsit belehúzok, hogy maradjon a tavaszi ZF-PF-re is valami kóstoló...de.. a t.kömnek van kedve hétvégenként napi tíz órát az üst mellett rohadni, van azon kívül is rengeteg dolgom.

 

A szilvával meg ne idegelj, idén lecsúsztam róla -nincs rá idő-, még egy adag Vilmos is lefőzésre vár.

Előzmény: öreg_néne_b (141953)
öreg_néne_b Creative Commons License 25 órája 0 0 141959

Azóta olyan sok kiváló tömítőanyagot találtak fel, aminek csak előnye van. Pl. éppen most írta valaki, hogy a cefre megjelent a vízzárban. De egyébként is csak a macera van vele pl. egy jó szilikonhoz képest. Nem véletlen, hogy ipari felhasználása régóta nincs. 

Előzmény: vick_1899 (141956)
endrepp Creative Commons License 26 órája 0 0 141958

Amikor az üstöt nagyon teli rakod és az üstfedőd "tiszta cefre", akkor bukod az üstfedőt, mint deflegmátort, marad a satnya páracső, ekkor még több szutyok megy át.

Előzmény: vick_1899 (141955)
öreg_néne_b Creative Commons License 26 órája 0 0 141957

Érdekes, én ma főztem a cserszegit (én is vattakorongot használok), de teljesen tiszta maradt, semmi lepedék, folt, olyan, mint újkorában.

Előzmény: vick_1899 (141955)
vick_1899 Creative Commons License 26 órája 0 0 141956

Mi a gond a vízzárral? 

Előzmény: öreg_néne_b (141952)
vick_1899 Creative Commons License 26 órája 0 0 141955

Igen, kozmetikai vatta, azt hiszem 300 forint volt egy csomag, ami kibír pár főzést.. Nekem a cserszegi volt az első cefrém amivel ennyi kosz jött át, 3-4 literenként cseréltem a vattát, más esetben általában 5 literenként szoktam, de változó.. megy így is átt kozmaolaj, de ennyi kell. szűrt vizzel 45 körül még nem opálos a pálinkám. 

Előzmény: ROBI876 (141951)
öreg_néne_b Creative Commons License 26 órája 0 0 141954

Ne foglalkozz vele, majd lejön. A rézvegyületek nem illékonyak, nem megy át a párlatba.

Előzmény: csalántea (141937)
öreg_néne_b Creative Commons License 26 órája 0 0 141953

Tényleg nem ismerünk olyanokat, akik esetleg nem csak maguknak főznek. ;)
Vegyünk 250 kiló szilvát. Ezt géppel kimagozni legyen két óra. Ebből lesz 3*80 liter cefre (némi vízzel).
Ez három felöntés a százasba. Lesz kb. 90 liter alszesz, amit egy tételben le lehet finomítani. Ez összesen négy főzés, 16-20 óra alatt megvan. Lett 30-35 liter pálinka. 

Ez (az erjedés idejét nem számítva) kényelmesen megvan egy hétvégén. És még egyet már nem főzhet, mert túllépi a kvótát.

Előzmény: Jolida (141931)
öreg_néne_b Creative Commons License 26 órája 0 0 141952

Nekem nem tetszik a DES, a vízzár valamikor az ipari forradalom idején számított korszerűnek. De sokan használják megelégedéssel.
A méretet neked kell eldöntened a pálinkának való mennyisége és a fogyasztásotok alapján.
Sokan javasolnak túl nagyot, ne hallgass rájuk.
Nekem 42-es lábam van, tudok ugyan járni 45-ös cipőben, de valahogy nem az igazi. ;)
Na, valahogy így jársz a 25 liter cefrével a százas főzőben.

Előzmény: CBF_Jani (141919)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!