Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2024.02.22 0 0 185846

Az valóban fordított, így van.

Előzmény: öreg_néne_b (185845)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.02.22 0 1 185845

Szerintem fordított az áramlás. A hűtő kifolyójánál megy be a hideg víz és a hűtő elmenő meleg vizét vezeti át reflux hűtőnek.

Előzmény: endrepp (185844)
endrepp Creative Commons License 2024.02.22 0 0 185844

A kis edényre én tennék egy vastagabb, függőleges rézcsövet, mondjuk egy D30-40-50mm/300-400-500mm. Azt vettem észre, hogy a függőleges cső jól hűt, sokkal jobban, mint a vízszintes, mert a másik javaslat meg egy hosszú, vastag páracső lenne, de azt elhelyezni is körülményesebb. A másik lehetőség, ha átfolyós a hűtőd, hogy a páracsőra rátekersz 1-2 menet vékony rézcsövet és vízzel hűtöd, ezen átvezeted a hűtővizet.

Ez is egy érdekes konstrukció, egy kis csőszakaszon átviszi a hideg hűtővizet mielőtt bekötné a hűtőbe.

 

Előzmény: Ződfül# (185839)
Jolida Creative Commons License 2024.02.21 0 0 185843

Nono..

Gondolj csak Zoli (Green Corner R.I.P.) némelyik kísérletére. :-)

Előzmény: öreg_néne_b (185842)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.02.21 0 0 185842

Persze, de ami már a gyümölcsben sem volt meg, azt nem lehet belefőzni a pálinkába.

Előzmény: Jolida (185841)
Jolida Creative Commons License 2024.02.21 0 0 185841

Attól még, ha a kuktára rak bármit, ami rézből van és elég nagy a felülete, hogy azzal növelje a deflegmációt, csak javíthat.

Előzmény: öreg_néne_b (185840)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.02.21 0 1 185840

jobb legyen az ize/aromája a pálinkámnak

 

Az általában már sokkal hamarabb eldőlt. A cefrében, a gyümölcsben, a gyümölcs fajtájában... Ezek mind meghatározóbbak, mint az, hogy mit szerkesztesz a készülékedre.

Előzmény: Ződfül# (185839)
Ződfül# Creative Commons License 2024.02.21 0 0 185839

Elsősorban az lenne a célom ,jobb legyen az ize/aromája a pálinkámnak. Másrészt pedig nekem jó időtöltés is lenne ha épithetek valami olyat ami működik és jobb lesz tőle a párlatom.

Előzmény: endrepp (185838)
endrepp Creative Commons License 2024.02.21 0 1 185838

Persze, hogy érdemes, ha örömet szerez, úgy érzed, hogy hasznosan töltötted el az idődet és a párlatod élvezeti értéke is emelkedik.

Ennél szakmaibb tanácsot akkor kaphatsz, ha leírod, hogy mi a helyzet most és mit vársz a változástól, milyen töménységet produkál az eszközöd, miben érzed a gyengeségét az eredménynek stb.

Egyébként minden lehűlő felület deflegmátor, praktikus anyag a réz, mert könnyű megmunkálni, jó hővezető, bármilyen edényt rá szerkesztesz, aminek a térfogata jelentős (1-2-3-5...liter), az növelni fogja a párlat töménységét, ha ez a cél, akkor ez jó dolog, arra kell vigyázni, ha túlméretezed a fűtéshez képest, akkor a többszörösére nő a főzési idő és a párlat drasztikusan átalakul, ami nem biztos, hogy egyezni fog a preferenciáddal.

Előzmény: Ződfül# (185837)
Ződfül# Creative Commons License 2024.02.20 0 0 185837

Üdv! 10 literes kuktára érdemes házilag építeni deflagmátort? Ha van valakinek házilag épített leirná a méreteket és csatolna róla képet? Előre is köszönöm!

naivkezdo Creative Commons License 2024.02.19 0 0 185836

Ha van egy vagy két 90 fokos idom, akkor is működhet szerinted?

Előzmény: IsKol (185825)
endrepp Creative Commons License 2024.02.19 0 0 185835

vagy ilyet, nekem ez jobban bevált, a hideg vízből kiváló buborékok nem emelik meg és rajta van a tűszelep is

Előzmény: jkalo (185834)
jkalo Creative Commons License 2024.02.18 0 0 185834

A  "G1/2 BSP F" BB1/2" -os belső menetes (nem a ragasztós verzió), amelyből ha elfér, én a 280mm hosszút venném.

 

https://www.aliexpress.com/item/1005005346461506.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.10.20f418024a1nEk

Előzmény: Vagyok7 (185832)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.02.17 0 0 185833
Előzmény: Vagyok7 (185832)
Vagyok7 Creative Commons License 2024.02.16 0 0 185832

Linket kérhetnék?

Előzmény: öreg_néne_b (185586)
endrepp Creative Commons License 2024.02.12 0 1 185831

Az intimbetétes kalandja pont lejjebb említett Green Corner fórumtársunknak volt, aki már 3 éve nem foglalkozik sajnos ezzel. RIP

Sok sikert!

Előzmény: _ape (185829)
_ape Creative Commons License 2024.02.12 0 0 185830

Néztem azt is, ha a grillrácsnál jól működik lehet hogy itt is jó, de az az igazság hogy a megörökölt leégéseket is el szerettem volna tüntetni, úgyhogy most fel kellett áldozni a belső patinát egy alaposabb takarítás oltárán - úgyhogy újra kell majd pótolni egy jó pár főzéssel - de már most kellemesebb színe van mint volt a takarítás után. 

Előzmény: Vapor53.898 (185821)
_ape Creative Commons License 2024.02.12 0 0 185829

Szerencsére nem volt éppen készleten az olasznál, így kimaradt a rendelésből, lehet hogy végleg - azért az intimbetétes szűrés kicsit meredek... nálunk páran visszaköpnék a pálinkát ha megemlíteném :-)

Végül is, finomítás előtt kapott egy tisztítást sima vizes átpárlás formában és így a középpárlat tényleg gyönyörűen tiszta lett, mondjuk az is igaz hogy nem lett 50% alá engedve, az opálosodás is csak lejjebb kezdődött.

A spirál tisztítása egyenlőre nem gond, de hűtés viszont igen - a köv. megoldandó gyenge pont - ami gyárilag van hozzátéve egység az nem igazán hozza a szükséges teljesítményt, átfolyósra majd át kell alakítani

mindenesetre életem első főzése szerintem sikeres volt... jó lesz ez!

 

Előzmény: endrepp (185819)
Figyelget Creative Commons License 2024.02.12 0 8 185828

Emlékezzünk meg ma Green Corner társunkról. Már 3 éve nincs köztünk, mégis ide fog tartozni mindig.

endrepp Creative Commons License 2024.02.08 0 0 185827

Nincs vele tapasztalatom, de nem tűnik rossz választásnak, én biztos megcéloznám az elektromost.

Sztem a bogrács-Pistoriusszal elég felületet ad, a rozsdamentes üsttel nincs semmi gond, inkább előnye van a rézzel szemben.

Előzmény: Robroy252 (185826)
Robroy252 Creative Commons License 2024.02.08 0 0 185826

Sziasztok! Des 100 ról váltanék( üst a felső harmadnál teljesen elvékonyodott, 1 helyen pici lyuk) tulipán 95 kisüstire! Segítséget szeretnék kérni, valaki használ ilyet? Nem tudom réztöltet kell- e bele plussz a, elég ennyi rézfelület? ( Aggaszt,hogy az üstje saválló). Ér rajta valamit ez a pistorius tànyér( gondolom finomításnàl kell csak hasznàlni), hogyan kell ezt használni,és érdemes e ha kisüstinek használom! Köszönöm a segítségetek!

IsKol Creative Commons License 2024.02.08 0 3 185825

Csak egy adalék...

 

Borászati tömlők tisztításához használok szivacslabdát melyek különböző méretekben kaphatóak.

 

Ha van megfelelő méret a spirálcső belső átmérőjéhez akkor ez egy nagyon jó megoldás!

 

https://bi-bor.hu/termekek?s=szivacslabda

Előzmény: körte51 (185823)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.02.08 0 0 185824

De mennyive egyszerűbb egy kefét végig tolni rajta... ;) És persze sokkal alaposabban is tisztít.

"Én sem cserélném le a spirálhűtőm!"

Nekem volt spirálhűtőm, így van összehasonlítási alapom. És neked mid van az előítéleteden kívül? :D

Előzmény: körte51 (185823)
körte51 Creative Commons License 2024.02.07 0 0 185823

Én sem cserélném le a spirálhűtőm! Dörzsis szivacsból vágok le egy kockát, betömöm a csőbe és átnyomom a zuhanycsővel forró vízzel! van mikor valami mosogatót nyomok rá !Jön szépen a ganyé kifelé! minden finomítás előtt ! A páracső is Ugyanígy !

Előzmény: öreg_néne_b (185820)
schlumberger Creative Commons License 2024.02.07 0 1 185822

Nefürgyéle?

Előzmény: Vapor53.898 (185821)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.02.07 0 4 185821

Citrom, citromsav + só, ecet inkább ne. Mind savas. A hideg zsíroldó az isten, az lúgos.

 

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=162939233&t=9007484

 

 

 

Előzmény: _ape (185816)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.02.07 0 0 185820

Nekem is ilyen hűtőm van, egy hosszabbított nyelű kefével tisztítom. A spirál hívőknek látnia kellene, hogy mi jön ki egyszerű mosogatószerrel és kefével. 

(Az általad itt közzétett módon készítem, kicsi, kompakt és kiválóan működik. Eszembe sem jutna hordó + spirálra cserélni.)

Előzmény: endrepp (185819)
endrepp Creative Commons License 2024.02.07 0 2 185819

Úgy tűnik az itteni beszámolókból, hogy sokan megveszik, mert olvastak valamit, használják párszor és kiköt a fiókban vagy valahol. Én is ezt az utat jártam be, jelenleg teljesen máshol üzemel a patron.

Arról nem beszélve, hogy sajnos a polipropilén 5 mikronos patron nem szedi ki az opálosságot tökéletesen, ahhoz állítólag pamut filter gyertya kellene, de olyan meg nem beszerezhető.

Egy fórumtársunk szétvágta a patront és gyömöszölt bele intim betétet, neki azzal jobban működött. De vissza térve az elejére, a hűtő tisztítása a kulcs, ezt sokan úgy oldottuk meg, hogy megváltunk a spiráltól, az egyenes csőhűtőt pár perc tisztára kefélni.

(Erről pedig az a mendemonda, hogy sokat fogyaszt, ami valószínűleg igaz is azokra a darabokra, amit hasra ütés szerűen gyártottak le és/vagy használnak, választottak ki, a jól megtervezett példányok fogyasztása pont, hogy igen alacsony. )

Előzmény: _ape (185818)
_ape Creative Commons License 2024.02.06 0 0 185818

Értem... akkor első körben felesleges

tanuljon meg az ember először normálisan lepárolni, aztán lehet próbálkozni :-)

a finom szűrőt jó hogy mondtad, kösz, ahol olvastam eddig róla, nem említették

endrepp Creative Commons License 2024.02.06 0 1 185817

"A gyantás kation szűrő.."

A gyantás inline patron nem szűrő, hanem ioncserélő és csak lágyításra való, ha szűrésre használod, akkor gyakorlatilag tönkreteszed, ezért ajánlott elé egy 5mikronos szűrőpatron.

Már ízlés, szándék, világnézet kérdése, hogy a párlatodat átküldöd-e ezen a technológián, ha minden jól megy nincs sok értelme, de van, aki erre esküszik.

Előzmény: _ape (185816)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!