A kis edényre én tennék egy vastagabb, függőleges rézcsövet, mondjuk egy D30-40-50mm/300-400-500mm. Azt vettem észre, hogy a függőleges cső jól hűt, sokkal jobban, mint a vízszintes, mert a másik javaslat meg egy hosszú, vastag páracső lenne, de azt elhelyezni is körülményesebb. A másik lehetőség, ha átfolyós a hűtőd, hogy a páracsőra rátekersz 1-2 menet vékony rézcsövet és vízzel hűtöd, ezen átvezeted a hűtővizet.
Ez is egy érdekes konstrukció, egy kis csőszakaszon átviszi a hideg hűtővizet mielőtt bekötné a hűtőbe.
Az általában már sokkal hamarabb eldőlt. A cefrében, a gyümölcsben, a gyümölcs fajtájában... Ezek mind meghatározóbbak, mint az, hogy mit szerkesztesz a készülékedre.
Elsősorban az lenne a célom ,jobb legyen az ize/aromája a pálinkámnak. Másrészt pedig nekem jó időtöltés is lenne ha épithetek valami olyat ami működik és jobb lesz tőle a párlatom.
Persze, hogy érdemes, ha örömet szerez, úgy érzed, hogy hasznosan töltötted el az idődet és a párlatod élvezeti értéke is emelkedik.
Ennél szakmaibb tanácsot akkor kaphatsz, ha leírod, hogy mi a helyzet most és mit vársz a változástól, milyen töménységet produkál az eszközöd, miben érzed a gyengeségét az eredménynek stb.
Egyébként minden lehűlő felület deflegmátor, praktikus anyag a réz, mert könnyű megmunkálni, jó hővezető, bármilyen edényt rá szerkesztesz, aminek a térfogata jelentős (1-2-3-5...liter), az növelni fogja a párlat töménységét, ha ez a cél, akkor ez jó dolog, arra kell vigyázni, ha túlméretezed a fűtéshez képest, akkor a többszörösére nő a főzési idő és a párlat drasztikusan átalakul, ami nem biztos, hogy egyezni fog a preferenciáddal.
Üdv! 10 literes kuktára érdemes házilag építeni deflagmátort? Ha van valakinek házilag épített leirná a méreteket és csatolna róla képet? Előre is köszönöm!
Néztem azt is, ha a grillrácsnál jól működik lehet hogy itt is jó, de az az igazság hogy a megörökölt leégéseket is el szerettem volna tüntetni, úgyhogy most fel kellett áldozni a belső patinát egy alaposabb takarítás oltárán - úgyhogy újra kell majd pótolni egy jó pár főzéssel - de már most kellemesebb színe van mint volt a takarítás után.
Szerencsére nem volt éppen készleten az olasznál, így kimaradt a rendelésből, lehet hogy végleg - azért az intimbetétes szűrés kicsit meredek... nálunk páran visszaköpnék a pálinkát ha megemlíteném :-)
Végül is, finomítás előtt kapott egy tisztítást sima vizes átpárlás formában és így a középpárlat tényleg gyönyörűen tiszta lett, mondjuk az is igaz hogy nem lett 50% alá engedve, az opálosodás is csak lejjebb kezdődött.
A spirál tisztítása egyenlőre nem gond, de hűtés viszont igen - a köv. megoldandó gyenge pont - ami gyárilag van hozzátéve egység az nem igazán hozza a szükséges teljesítményt, átfolyósra majd át kell alakítani
mindenesetre életem első főzése szerintem sikeres volt... jó lesz ez!
Sziasztok! Des 100 ról váltanék( üst a felső harmadnál teljesen elvékonyodott, 1 helyen pici lyuk) tulipán 95 kisüstire! Segítséget szeretnék kérni, valaki használ ilyet? Nem tudom réztöltet kell- e bele plussz a, elég ennyi rézfelület? ( Aggaszt,hogy az üstje saválló). Ér rajta valamit ez a pistorius tànyér( gondolom finomításnàl kell csak hasznàlni), hogyan kell ezt használni,és érdemes e ha kisüstinek használom! Köszönöm a segítségetek!
Én sem cserélném le a spirálhűtőm! Dörzsis szivacsból vágok le egy kockát, betömöm a csőbe és átnyomom a zuhanycsővel forró vízzel! van mikor valami mosogatót nyomok rá !Jön szépen a ganyé kifelé! minden finomítás előtt ! A páracső is Ugyanígy !
Nekem is ilyen hűtőm van, egy hosszabbított nyelű kefével tisztítom. A spirál hívőknek látnia kellene, hogy mi jön ki egyszerű mosogatószerrel és kefével.
(Az általad itt közzétett módon készítem, kicsi, kompakt és kiválóan működik. Eszembe sem jutna hordó + spirálra cserélni.)
Úgy tűnik az itteni beszámolókból, hogy sokan megveszik, mert olvastak valamit, használják párszor és kiköt a fiókban vagy valahol. Én is ezt az utat jártam be, jelenleg teljesen máshol üzemel a patron.
Arról nem beszélve, hogy sajnos a polipropilén 5 mikronos patron nem szedi ki az opálosságot tökéletesen, ahhoz állítólag pamut filter gyertya kellene, de olyan meg nem beszerezhető.
Egy fórumtársunk szétvágta a patront és gyömöszölt bele intim betétet, neki azzal jobban működött. De vissza térve az elejére, a hűtő tisztítása a kulcs, ezt sokan úgy oldottuk meg, hogy megváltunk a spiráltól, az egyenes csőhűtőt pár perc tisztára kefélni.
(Erről pedig az a mendemonda, hogy sokat fogyaszt, ami valószínűleg igaz is azokra a darabokra, amit hasra ütés szerűen gyártottak le és/vagy használnak, választottak ki, a jól megtervezett példányok fogyasztása pont, hogy igen alacsony. )
A gyantás inline patron nem szűrő, hanem ioncserélő és csak lágyításra való, ha szűrésre használod, akkor gyakorlatilag tönkreteszed, ezért ajánlott elé egy 5mikronos szűrőpatron.
Már ízlés, szándék, világnézet kérdése, hogy a párlatodat átküldöd-e ezen a technológián, ha minden jól megy nincs sok értelme, de van, aki erre esküszik.