Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Pinyo 18 órája Creative Commons License 167829

Ha váltásról van szó, azt elismerem, hogy tényleg nem megy egyből, szoktatni kell. De ha kompletten megtörténik a váltás, akkor meg nem a régi futáshoz szokott izmok szorulnak háttérbe? (Véleményem szerint ezeket a kérdéseket "drop váltás után az x izom gyarapodásnak indult" nem lehet rendesen kimutatni és statisztikázni. Ha valaki ettől gyorsult, és megszűnt vagy éppen megnőtt a sérüléseinek száma, arról majd beszámol, de tapasztalatából nem vonnék le különösebb következtetést)

Előzmény: Spenót (167824)
Alg 18 órája Creative Commons License 167828

Már említettem szerintem, Over Irregular, Katona József utca, a nyugatinál (webshop nincs, facebook profil van, google elsőre az overlandet dobja de ez nem az)

 

Merrell glove-ok (bare access, road, trail, ascend...) 12-15 ezres árakon voltak még pár hete, talán van még belőlük.

Előzmény: Spenót (167827)
Spenót 18 órája Creative Commons License 167827

Egy ilyen ajánlatra vadászok, csak ez női és nem 42.5-es... Más baja nincs :)

 

Előzmény: Spenót (167825)
krilin 18 órája Creative Commons License 167826

Nekem is úgy hangzik logikusan. Egy párnázottabb cipő többet elnyel a becsapódásból, mint egy kevésbé párnázott. Utóbbinál nagyobb feladat hárul a saját anyagra. Boka, talp minden kicsit jobban kell dolgozzon.

Az átlag futócipőben ezen kívül elrugaszkodást segítő műanyag merevítések is futnak a saroktól a talp felé, ami elég látványos pl a középtalp alatt.

A minimalista típusokban meg gondolom az ilyen merevítésből is kevesebb van, vagy egy az egyben hiányzik.

 

Én egyébként vennék ilyen cipőt, vagy futnék mezítláb pályán/fűben/homokban, de csak erősítésnek, sérülések megelőzésére, heti 1 max 2 rövid futásra, nem állandóra.

Én abban hiszek, hogy a tartós használatához kell a megfelelő lábfelépítés, nem elég a technikán változtatni.

Előzmény: Pinyo (167820)
Spenót 18 órája Creative Commons License 167825

Sajna nekem ezek a nagy, recés talpuk miatt nem tűnnek annyira jónak. A talpnak a chi futáshoz is hajlékonynak kell lennie.

Én valami ilyesmire vágyom...

Előzmény: rrroka (167823)
Spenót 18 órája Creative Commons License 167824

Miért nem logikus, hogy egy hosszú évek alatt x szögben álló láb y szögben máshogy terhelődik futás közben?

Rengeteg izom van a lábfejben (ráadásul ez a felsőbb részekre is kihat) és idő kell nekik, amíg átszoknak egy másik stílusra, másmilyen irányú terhelésre.

Én nem érvelek sem a mezítlábas cipők mellett és ellen sem. A Hokával is ez a helyzet. Mindenki olyanban fut, amilyenben akar. A váltás viszont valószínű, hogy megterhelő lehet, emiatt érdemes fokozatosan csinálni.

 

Én azért igyexem a kevésbé csillapított cipők irányába menni, mert nem tetszik, hogy kidobjak egy olyan cipőt, ami még tök használhatónak tűnik, de már nem csillapít eléggé. Baromi nehéz ezt korrektül megállapítani. Szívesen kivenném ezt az ismeretlent az egyenletből.

Előzmény: Pinyo (167820)
rrroka 18 órája Creative Commons License 167823

a futocipok.hu -n van pár 4 és 0 mm-es saucony virrata és kinvara akciósan...

Előzmény: Spenót (167818)
rrroka 18 órája Creative Commons License 167822

Igazad van, inkább a tapasztalatok érdekelnének. :)

pillanatnyilag ot tartok, hogy ha most nincs bajom, akkor nem érdemes váltani, de érdemes a kevesebb dropos cipők felé haladni. az omni 12 pl már csak 8mm-es, de semmi különbséget nem vettem észre. vannak viszont 4mm és 0mm-es sauconyk 20 rongy alatt, így elgondolkodtam, hogy megérné-e ilyet venni, hiszen az irány jó, bajom nem lesz, az ár meg olcsóbb. :)

Előzmény: Levus55 (167821)
Levus55 19 órája Creative Commons License 167821

Szia rrroka!

 

Mire fogsz menni a véleményekkel?  ;)

 

A mezítlábas futás híveinek az a véleménye, hogy jó a mezítlábas futótechnika és a minimalista cipő. A modern cipőben futás hívei szerint pedig jó a nyújtott lépéses futótechnika és a párnázott cipő. Esetleg az egyedi tapasztalatok segíthetnek (hogy, mit kerülj el) de ezek is csak "anecdotal evidence"-k lennének. Ami valakinek bejött lehet, hogy neked nem fog működni. Igazán tudományos alaposságú vizsgálat (emennyire én tudom) talán még nincs, hogy a mezítlábas (minimalista) vagy a modern futócipőben való futás a hatékonyabb vagy, hogy melyikkel kisebb a sérülés kockázata.

 

Én minimalista cipőben futok (korábbi hozzászólás), ennek ellenére csak a saját tapasztalatim alapján nem mernék senkinek ez ügyben ajánlani semmit. Az biztos, hogy ha valaki a megszokott technikájával (változtatás nélkül) és hirtelen vált minimalista cipőre az le fog sérülni (minimum a talpa fájni fog).

 

Nagyon sok infó elérhető mindkét stílusról ezeknek gondolom utánanéztél. Ezek alapján szerintem lehet dönteni, de még ez sem jelent semmit. Én például az elérhető információk alapján biztos vagyok benne, hogy a finomított cukor fogyasztása egészségtelen, mégsem tudom megállni, hogy ne egyek csokit :)

Ugyanígy lehet, hogy valaki "elhiszi" hogy a mezítlábas stílus és a minimalista cipő az egészséges de nem tud/akar lemondani a párnázott, kényelmes cipőről. 

 

Ha érdekel, és kipróbálnád szerintem érdemes előtte elolvasni ezt a könyvet "The Barefoot Running Book Second Edition by Jason Robillard"

Előzmény: rrroka (167817)
Pinyo 19 órája Creative Commons License 167820

Nekem egyáltalán nem hangzik logikusan. Miért kell erősíteni azokat? Elsenyvedtek? Elgyengültek? Nem hiszem. Nem gondolom, hogy aki egy ultrabrutál hokában fut, annak bármilyen izomproblémái lennének. Ez szerintem ugyanúgy csak egy divatirányzat, ami vagy megtetszik, vagy nem.

Előzmény: Spenót (167818)
Spenót 19 órája Creative Commons License 167819

Tegnap megtörtént az első igazinak mondható TT futásom. :) 25km. 1012m szinttel.

Hoztam a homokkal töltött nyuszilufi formámat. Lassan ment, de élveztem. Reggelre kiderült, hogy a térdem is bírta, pedig a gördülő köveken lefelé jelezte finoman, hogy ez nem a kedvenc időtöltése.

Asszem, csinálok még ilyeneket... :)

 

Spenót 19 órája Creative Commons License 167818

Nekem mindenhol azt tanácsolták, hogy fokozatosan váltsak 0 droppos cipőre, mert erősíteni kell azokat az izmokat, amik eddig nem annyira dolgoztak a cipő miatt.

Logikusnak hangzik. Az is megoldás, hogy veszel egy mezítlábas cipőt és egyre hosszabbakat futsz benne. Én most a fokozatosság jegyében vettem meg a Saucony Ride 7-et a 8mm-es dropjával. A következőt kisebbre tervezem, de még nem tudom mi lesz.

Ha esetleg egy Inov-8 vagy NB Minimus vagy valami hasonló jóárasítva a közelembe kerülne, akkor megvenném és rövideket abban futnám...

Előzmény: rrroka (167817)
rrroka 20 órája Creative Commons License 167817

Pajtások, mia véleményetek a minimalista cipőkről, és a mezítlábas futótechnikáról? Éppen olvasom a Futni születtünk könyvet, ami kifejezetten futócipő ellenes, és értem is amit írnak, azonban én nem tapasztalom se magamon, sem a környezetemben azt a nagy sérüléscunamit, amiről a könyvben írnak.
Nekem - lekopogom - 2010 óta nem volt futósérülésem, igaz váltott cipőkben futok, chi futás technikájára odafigyelve, de nem erőltetve, és az akkor sérült It szalagomat nyújtom erősítem. két erősen stablizált saucony powergrid omnim van, egyikben 1300 km, másikban 500, de elgondolkodtam egy nulla dropos cipőn. van értelme?

barefootman 30 órája Creative Commons License 167816

Szia, próbáld meg ezt a mennyiséget még most, -amig nem jön be a lehülés- fokozatosan, minél inkább szabadba, (ne adj Isten erdöbe, de legalábbis rekortánra, vagy) puha talajra áttenni. Ugy, hogy mikor már megszoktad és szinte unod is (a köreid cserélgesd!), akkor a végét nyomd meg a futásaidnak. Elöször csak az utolsó száz méterét, majd egyre többet gyorsits! Bemelegiteni nem szükséges, csak némi nyak-, kar-, ill. törzskörzést végezni -mivel a futás lassu inditásával az megtehetö. Levezetni viszont szükséges. A leglényegesebb persze, hogy az egészet csak akkor csináld és akkor is indulj el, ha jólesik és ne kényszerböl menjen. De pl. csaj(ok) jó motiváció.

 

Előzmény: lacciko (167792)
Bozótkutya 2 napja Creative Commons License 167815

Nem is vagy olyan öreg :P

 

Átlagos szint? Definiáld :)  Én is csak játszottam, gyerekbicajon tekertem a környéken, fáramásztam, népitáncon bohóckodtam....a labdát nem látom, féltem ha felém dobták, husis voltam és alacsony...ennyit erről :)  Most meg csak futkosok össze-vissza. 

 

 

Előzmény: Spenót (167814)
Spenót 2 napja Creative Commons License 167814

A C64 biztos sok tehetséges sportolótól fosztotta meg az országot.

Nem tudtam nem észrevenni enyhén szarkasztikus megjegyzésedet... :) Asszem 8.-os voltam, amikor megkaptam a C64-et és utána mentem rögbizni. Mondjuk, velem nem vesztett volna az ország sokat, ha soha nem jutok el rögbizni. Hihetetlen eredményeket értem el. Egyszer pl. egy meccsen becseréltek a csapatba, mert az egyik srácról letépték a gatyát, rajtam meg volt... Énnek ellenére beváltatlan ígéret maradtam :)

0 azaz nulla olyan sport van, ahol meg tudtam ütni az átlagos szintet, de nagyon kitartóan keresem a kivételt :)

Előzmény: Bozótkutya (167813)
Bozótkutya 2 napja Creative Commons License 167813

Én nem sportoltam szervezett keretek közt, de egész nap kint lógtunk, bringáztunk, fáramásztunk. Még akkor is rengeteget amikor volt már C64  :)  

(mert az én időmben már volt :))

Előzmény: Spenót (167810)
Bozótkutya 2 napja Creative Commons License 167812

Persze lehet ragozni

 

Azért van ott a szmájli, mert szerintem sem ennyi, de azért ez a lényeg. 

Előzmény: Lassú Nyíl (167811)
Lassú Nyíl 2 napja Creative Commons License 167811

Ennél azért több: az ő személyisége, az életszemlélete, mindennek a kialakulása, a körülményekkel együtt... hogy mitől ér el valaki többet (ez meg mi a fene?) még hasonló adottságok mellett is.

Előzmény: Bozótkutya (167808)
Spenót 2 napja Creative Commons License 167810

Igazad lehet. Régen tök természetes volt, hogy judozom, kajakozom, stb. Nem is tudom, hogy a mai cigizős térenülősnek mi az akkori megfelelője. Szinte mindenki sportolt valamit. Tényleg bazinehéz lehet őket kirobbantani a nullaságból...

Előzmény: Bozótkutya (167807)
Bozótkutya 2 napja Creative Commons License 167809

Kajaügyben:  az internyet feneketlen kút, de el is lehet rendesen tévedni benne :P  Volt egyszer egy olyan könyv, hogy Teljesítményfokozó sporttáplálkozás, ha kell át tudom küldeni pdf-ben, ez sem hülyeség, bár nem egészen mai. Kindl Gábor előadásai a videómegosztón elérhetőek, egészen máshogy áll hozzá a dolgokhoz, de nagyon érdekes.  Aztán van n+x angol nyelvű irodalom a témában, meglepően sok letölthető a netről ha elég ügyesen kutakodik az ember :)

 

(btw, épp a minap találtam meg Noakes igencsak pálfordulást jelentő könyvét, a Waterlogged-t. Még odáig nem jutottam, hogy el is olvassam, sajnos)

Előzmény: --Pierre-- (167781)
Bozótkutya 2 napja Creative Commons License 167808

A rövid és tömör annyi, hogy menj és csináld :)

Előzmény: Lassú Nyíl (167805)
Bozótkutya 2 napja Creative Commons License 167807

Én nem hiszem, hogy ő feltétlen alkalmas volna erre....Akiben már alapból meg van a sport, teljesítmény et cetera iránti igény és drive annak mondhat valamit, de a téren cigiző meg a gép előtt görnyedő ifjúság számára sztem teljesen semmitmondó. De tévedhetek, persze :)

 

Volt vitám másokkal a Mindenfutás Egyeteme beszélgetéssel kapcsolatban is kb hasonlóról, én ott úgy éreztem, Andrást és Simonyi Balázst kb úgy tekintette a közönség, mintha a kardnyelővel beszélgetnének a gasztroműsorban...

 

Természetesen tényleg kellenének példák, de ahogy te is mondod, aki már nagyon távol van, nagyon elérhetetlennek tűnő dolgokról beszél az - bár talán motiváló valamelyest - kevésbé tud megmozgatni az átlag emberkében valamit.

Előzmény: Spenót (167801)
Spenót 2 napja Creative Commons License 167806

Én bírnék egy egész estéset is, de jelenleg engem nem kell motiválni. :-) 

Előzmény: Lassú Nyíl (167805)
Lassú Nyíl 2 napja Creative Commons License 167805

"rövid és tömör anyagot..." :-)

Előzmény: Spenót (167801)
Spenót 2 napja Creative Commons License 167804

Nekem olyan billentyűzetem van a SamuFonon, hogy minden ékezetes betű látszik. Tökre nem lenne türelmem nyomva tartani és úgy gépelni. Almás cuccokon is biztos van ilyen, de miattam maradhatnak a mellek... :)

Előzmény: Zsazsi (167803)
Zsazsi 2 napja Creative Commons License 167803

Pedig mar megtanultam, h hogyan kell ekezetet irni az iPad-an. Csak eppen megint elfelejtettem. :o)

Előzmény: Spenót (167793)
Spenót 2 napja Creative Commons License 167802

Teljesen hihető kis történet. Ügyes vagy :)

Előzmény: Bozótkutya (167799)
Spenót 2 napja Creative Commons License 167801

Az 1800-as évek közepén a Margitszigeten egy vidám összeröffenés keretében (amikor még narancssárga volt a sziget tőlünk) volt szerencsém tőle meghallgatni egy nagyon jól összerakott, profi előadást a Spartathlonról.

Engem annyira lelkesített a dolog, hogy el sem tudom mondani. 

Utólag csak annyi vele a "bajom", hogy olyan elérhetetlen és hihetetlen teljesítménynek tűnt  ez akkor (ahogy most is), hogy nekem hiányzott volna egy kis iránymutatás és egy olyan pár mondat a végére, hogy mit csináljon egy olyan emberke, aki a saját szintjén szeretne hasonló eredményt elérni, amire büszke lehet.... aztán fejlődhet belőle tovább.

 

Nem futós téma, de szerintem mostanság ez hiányzik a fiataloknak, mert a szülők nagy tömegei szénné dolgozzák/isszák/TVzik/netezik/nemtommicsinálják magukat és nincs elérhető közelségben példa, csak Győzike és társai.

 

Mivel én öreg vagyok és korán megismertettek mindenféle sportokkal (a cucilizmusban ez azért könnyebben ment) nekem szerencsére mindig volt előttem valami olyan elérhetőnek tűnő cél/példa, amit/akit követhettem kisebb-nagyobb sikerrel.

Lehet, hogy rosszul látom, de sokaknak ez hiányzik ma vagy sokkal kevésbé adott, mint a korosztályomnak volt anno.

 

Szóval, szerintem András sajnos szerényebb annál, hogy összerakjon és terjesszen egy ilyen rövid és tömör anyagot, amivel irányt mutathatna azoknak a srácoknak, akikben benne van a lehetőség... de el is vész.

 

Pedig talán jó és hasznos lenne...

 

Előzmény: Bozótkutya (167798)
lacciko 2 napja Creative Commons License 167800

Alkalmasságira kell ez a táv, terepen, változó szintekkel. Van még rá bő fél évem, és legalább 7-7:30-ra le szeretném vinni az időt. A résztávosnál említett gyors futást mihez mérjem? Akkora tempó, amit még éppen elviselek, vagy beégjenek az izmaim, vagy égjen a tüdőm, stb?

Mikortól álljak rá a résztávokra? Ha mondjuk megy a 7 km 30 perc alatt? Mi legyen a kitűzött cél? Padon mikor futok nem mondom, hogy nem fáradok el, de nem vagyok annyira ki, hogy összeessek a fáradtságtól.