Keresés

Részletes keresés

drbarta Creative Commons License 2017.07.15 0 0 62058

Én magam részéről nem igénylek semmi harapnivalót borkóstolás közben. Számomra nem semlegesít semmit, sőt mintegy más irányba tereli a szájat, ha elkezdek pogácsázni, akkor én már érdemben nem tudom folytatni a kóstolást. NEm mindenki van ezzel így, vannak akik a "klubban" hoznak maguknak harapnivalót, mert nekik így kerek. De pár éve, mikor még jobban jártam kóstolókra, neadjisten 100+ bort kóstoltam egy nap alatt, mindig az első néhány órát találtam a leggyümölcsözőbbnek. Amíg nem fáradt el a száj, addig akár 40-50 bor után is élesnek éreztem magam. Amint oda ért a dolog, hogy kezdek megfáradni, kéne valamit enni, akkor utána már nem sok értelme maradt az egésznek.

BZoltan Creative Commons License 2017.07.15 0 0 62057

parancsolsz?

Előzmény: m-s-m (62056)
m-s-m Creative Commons License 2017.07.15 0 0 62056

Köss már valami aranyfűzőt a tornacsukádba. :)

Előzmény: BZoltan (62055)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.14 0 0 62055

Borból van ugye Gary Vaynerchuck, aki a borkóstoló vlog műfaj koronázatlan királya:
https://www.youtube.com/results?search_query=gary+vaynerchuk+wine+library+tv

Ő sem eszik a tételek között :) Nyilván mert alkesz és köze nincs a borhoz.

Előzmény: m-s-m (62054)
m-s-m Creative Commons License 2017.07.14 0 0 62054

Teánál a professzionális kóstolás így megy, például: https://www.youtube.com/watch?v=Sb184jfhlZw&t=6m9s

Vagy: https://www.youtube.com/watch?v=y8USdmMmkw4

Vannak persze ennél több lélekkel bíró processzusok is.

BZoltan Creative Commons License 2017.07.14 0 0 62053

Vitatkozik veled a rosseb :) 

Én elmondom neked, hogy mit látok és mit tapasztalok profi borbemuttókon és kóstolókon ahol sommelierek, borkereskedők és más szakmabelikek valamint olyan borfogyasztók akik 2-6 ezer forintot rendszeresen adnak palack borért.


Ti a ti köreitekben azt csináltok amit akartok. Egészségetekre. Jó dolog borozni és enni együtt. De simán lehet akár 20-30 bort is profin megkóstolni evés nélkül is. Legközelebb a témában akkor szólj hozzá, ha ezt megérted és elfogadod.

Előzmény: Jocó0423 (62052)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.14 0 2 62052

Ebben teljesen egyetértünk: Mindenkinek szabad joga olyan hülyeséget állitani amilyent csak akar. Neked is :)

Többek között ezt: "fogyasztók milliói rendszeresen kóstolnak akér tíz bornál is többet evés nélkül."

Igen ezt több millió ember csinálja állandóan :D, izé ezek az alkoholisták sztem :P Bár ők azé ragaszkodnak a bejáratott márkájukhoz.

 

De komolyan, te elhiszed azt, hogy csak te ismersz minden borászt? Komolyan hiszed, hogy mindig mindenben te vagy az etalon?

 

Igen én kijelentem, hogy a mi ( mondom a MI) köreinkben ha leülnek kóstolni, akkor hogy még véletlen se keverjék az előző tétel tulajdonságait a következővel, valamit harapnak! kenyér, sajt, pogácsa, alma, mindegy, a lényeg, hogy semlegesítse az előző hatását, ennyi!

 

Ha képes vagy még ezzel is vitatkozni akkor feladom :)

Előzmény: BZoltan (62051)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.14 0 0 62051

Tőlem állíthatsz amit akarsz :) Mindenkinek szabad joga olyan hülyeséget állítani amilyent csak akar.

A logika pedig azt diktálja amit én írtam. Ugyanis sommelierek, vendéglősök, kereskedők és szerte a világban fogyasztók milliói rendszeresen kóstolnak akér tíz bornál is többet evés nélkül.

Innentől jön az, hogy szerinted 1+1 az 3, mert te így akarod hinni. Téged nem érdekel, hogy lényegében mindenki a szakmában teljesen máshogy gondolja mint te. Téged nem érdekel, hogy nincsen egyetlen borász sem a világon aki egyetértene veled. Nincsen egyetlen sommelier sem aki azt mondaná amit te.

De ettől még hajrá :D Virágozzék ezer virág. Csinálsz és gondolsz amit akarsz!

Előzmény: Jocó0423 (62050)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.14 0 0 62050

Én még mindig azt állítom és a logika is azt diktálja, hogy lehetetlen 10 bornál többet korrektül kóstolni egymás után! Empirikus bizonyítékot nem tudsz rá hozni, hogy az egymás után kóstolt boroknál ugyanúgy tudod felismerni a tizenegyedik bor milyenségét mint az elsőjét, nonszensz. Ezért működik a szelektálás és a visszakóstolás, miután valamivel semlegesítik az előző ízeket.

Akárhány borbírálót kérdeztem mind ezt állítja!

Tudom neked csak az számít akit te fogadsz el de van ám világ másképp is :)

Előzmény: BZoltan (62049)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.14 0 0 62049

Nincsen jelentősége, hogy ki és kinek kóstoltat vagy kivel, hol és mikor kóstol. Az volt a kérdés, hogy lehet-e 8-10 vagy akár 20-30 bort egy sorban megkóstolni és korrektül értelmezni/értékelni anélkül, hogy az egyes tételek között enne a kóstoló.

Mondtam neked több olyan példát ahol laikusok és szakemberek erre egyaránt képesek.  Ennyi. A logika tövényei szerint tehát lehetséges. Ezen rugózni a továbbiakban badarság lenne.

Előzmény: Jocó0423 (62048)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 62048

Bakker nem érzed, hogy teljesen különböző dolgokról beszélünk??

Te a saját boraidat kóstoltatod. Tehát csak a saját boraidat vezeted fel olyanoknak akik erre vannak felkészülve, ezért a 10 borért jönnek hozzád!

 

Mi ha leülünk a barátokkal akkor nem tudjuk mennyi bor lesz ott, van, hogy akár 40-et kóstolgatunk. :)

Aki ezt evés nélkül végigcsinálja az megérdemli!

Tessék már megérteni, hogy ez nálunk nem üzleti vállalkozás és nem vagyok rákényszerítve, hogy 1-2 óra alatt végig rohanjak a megveendő borok között.

 

Mégegyszer mondom, más világban élünk, mások a tapasztalataink, ezt kéne elfogadnod.

Előzmény: BZoltan (62047)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.12 0 0 62047

Te évente hány csúcsétterem sommelierjével kóstoltasz 6-10 féle bort? Nálad milyen gyakran kóstol 10-15 féle bort borkereskedő, vendéglátós?

Előzmény: Jocó0423 (62046)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 62046

Az én tapasztalatom pedig egész mást mond, ez is tény!

Na most akkor mi van?

Értem én, hogy te a szakma csúcsán amit állítasz az bizton tény és valóság de sajnos más világban élünk ezek szerint.

Itt az én alternatív univerzumomban a műcsárda mellett teljesen másképp mükszik egy kóstoló, bizony ez is tény.

Én tiszteletben tartom a te tapasztalásodat, kérlek te is az enyémet :) ennyi.

 

Nálunk vidáman összegyűlik a társaság a boraival, az asszonyok hozzák a paraszttálat és elkezdődik a borok dicsérete (vagy leszólása :)). Ez a bulis dolog. A komolyabb, bár általad annullált, borversenyeken ugyanez buli nélkül.

 

Előzmény: BZoltan (62044)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.12 0 0 62045

" tételek között kóstolni" -> "tételek között enni"

BZoltan Creative Commons License 2017.07.12 0 0 62044

"Túl egyhangú lenne a világ ha mindenki mindenben egyetértene :)"

Ez nem egyetértés kérdése. Ez konkrét tény és tapasztalat kérdése.

Én évente részveszek mint termelő 2-3 nagyobb nyilvános kóstolón ahol 1000+ vendéglős és sommelier kóstol szakmailag. Soha, még senkit nem láttam tételek között kóstolni. Kivétel nélkül, mindenki képes 20-30 bort úgy megkóstolni, hogy kiválassza azt a néhányat amit az itallapján látni akar.

Én neked ebben a kérdésben a valóságot mondom. Nem a véleményemet és nem a megérzéseimet.

Ezért mondtam, hogy egyszer kérdezz meg egy élvonalbeli vendéglőst (szóval nem lehúzós útmenti műcsárdást) vagy olyan bortermelőt aki a felső polcra termel bort. Ha nekem nem hiszel, akkor nekik fogsz.

 

Előzmény: Jocó0423 (62043)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 62043

Nem L.Simont kell nézned, hanem a borait, amit a Dobos Ferenc nevű borásza állít elő :)

Neki azért van neve a borvilágban.

 

Én értem, hogy te a saját boraidat végigtudod kóstolni, hiszen azért nagyjából egészéből tisztában vagy, hogy mit vársz tőlük és éppen hol tartanak. Nyilván azonnal kiszúrod ha baj vagy eltérés van.

De most meg alulbecsülöd magad. Egy átlagfogyasztó bizony nem képes erre sztem.

De zárjuk le, különböző a véleményünk, ennyi.

Túl egyhangú lenne a világ ha mindenki mindenben egyetértene :)

 

Előzmény: BZoltan (62042)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.12 0 0 62042

Elolvastam. Nem süt belőle semmi. Sajnálom, hogy te valamiért olyan dolgokat látsz bele a hozzászólásaimba amik nincsenek is bennük.

Te nem írtál pincében falatozást. Én írtam. Mégpedig azért, mert ha a pincében egy borász képes a saját borait végigkóstolni evés nélkül akkor egy átlagos fogyasztó is képes erre. 

Ezt bizonyítéknak szántam arra, hogy simán meg lehet 10-15 bor kóstolni evés nélkül.

Az általad sorolt neveket nem ismerem mélyrehatóan. Illetve L. Simont igen, de ha nem haragszol akkor őt én inkább elrettentő példának tartom.

Előzmény: Jocó0423 (62041)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.12 0 0 62041

Most tényleg értetlenül állok írásod előtt :)

Ha végigolvasod saját hozzászólásod akkor vedd észre, hogy mennyire süt belőle a másik lenézése, a saját felsőbbrendűségedből fakadó mindentudásod!

De akkor nézd már vissza, hogy én hol írtam a pincében való falatozást!!

Soha nem a pincében tartok borkóstolót.

 

Valóban nem azonos körökben mozgunk de ha visszaolvasol akkor egy pár nem is rossz borászt leírtam neked. Igaz nem Somlói egyik se, de talán máshol is akad egy kevés szakember.

Előzmény: BZoltan (62039)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.12 0 0 62040

Én nem járok sem francia, sem magyar borversenyekre, de baszki ha én szakszerűen akaro kóstolni akkor nem tűrök meg sajttálat magam előtt, mert a legnaturálisabb sajtnak is van illata és ez el tudja vinni a bor érzékelését.

A borkóstolás közben nincsen helye semminek ami a szagló és ízlelő képességeinket befolyásolja. A kulcs ott van amit egyébként te is írsz, hogy nem szabad egyszerre túl sok bort kóstolni és a borok között időt kell hagyni. Hogy mennyi az a bor amit egy ember meg tud kóstolni és mekkora szünetre van szükség az egyéni dolog. De ahogy te is írod, nagyjánól 10 boronként érdemes szünetet tartani. Ilyenkor lehet kenyeret, pogácsát harapni, de szerintem ennek a funkciója elsősorban a gyomor megnyugtatása. Ha valaki nem refluxos és a kóstolt mennyiéség max 2-3 deci, sőt ha módszeresen köp az ember akkor a gyomornak sincsen szüksége erre.

Én amikor borkostolót tartok akkor rendszerint 8-15 bort szoktam mutatni. Ez nálunk 2-3 órás mutatvány. Igen, 8 bort 2 óra alatt. Ez azt jelenti, hogy egy borra simán jut 10 vagy akár 15 perc.

Tudomásom szerint a borversenyeken nem szánnak ennyi időt egy borra. Többek között ezért tartom alapvetően hülyeségnek a borversenyeket.

Előzmény: Jocó0423 (62037)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.12 0 0 62039

A borrendekről, borlovagságról és a műbársony méteráruba öltözésről a véleményem az ami. Ez nem személyeskedés. A személyeskedés az amikor valaki konkrétan a beszélgetőpartnerét ekézi. Én ilyent sosem tettem, nemis fogok. Ez olyan mint amikor valaki leírja, hogy nem szereti a Fiat autókat, ezért vagy azért és erre egy Fiat tulajdonos begőzöl és elküldi az anyjába az illetőt. Nyilván te is érzed, hogy nem műfaj a kettő.
Én sosem írtam még azt sem, hogy bármilyen rossz véleményem lenne azokról akik bíbor palsátban játszanak. ha visszalapozol én következetesen jovális bácsikként (a jovális szó  kedélyest, vidámat jelent) írtam róluk. 

A köreink értelem szerűen mások. Ezt azért nagyjából eddig is sejtettem. Ezért javasoltam, hogy kérdezz meg a témában egy olyan bortermelőt aki kereskedelmi forgalomba, de ott is inkább a felső polcokra palackoz bort, vagy bármely csúcsétterem sommelierjét. De ha ilyeneket nem ismersz akkor kérdezz meg bárki olyan bortermelőt akinek tavasszal van legalébb 15-20 hordója, 6-8 fajta borral, némelyik fajtából 3-4 hordóval. Kérdezz meg egy ilyen gazdát, hogy leviszi-e a pincébe a az uszonnás kosarát, hogy a 20+ féle bora között harapjon valamit. Vagy nem, mert képes szép lassan végig kóstolni a saját borát, hogy eldöntse melyik bor hol tart és mi a helyzet.
Bevallom én nem ismerek olyan borászt aki ne a legelrugaszkodottabb brutalitásnak tartaná azt, hogy egyen a pincéjében. Bár tudom, hogy vannak olyan borászok akik  pincehigéniára ilyen szinten nem adnak. De én nem ismerem ilyent.

A sajt pedig szerintem nem neutrális étel. Így alapvetően befolyásolja a bor ízét.

Előzmény: Jocó0423 (62035)
ronin s8 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62038

Minden befolyásolja az ízlelést. Én személy szerint nem szeretem a sajtot a bor mellett, mert kevés kivétellel mindegyik után édesebbnek tűnik a bor, tehát ez csalás. Még a csapvízzel történő öblítés sem szerencsés. Persze csak ha valóban kíváncsiak vagyunk az ízre...

Egyébként minden mehet... 😉

Előzmény: Jocó0423 (62037)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62037

A végén csak egy maradhat :D

Azt hiszem ti is másról beszéltek meg én is.

Ez valahol biológia amit én akarok elmondani. Gondoljátok végig, hogy mondjuk egy francia borversenyen a 10-edik kóstolás mennyire üti ki azokat a receptorokat amiknek elkell dönteni mennyire fogja a gazdájuk pontozni a tételt.

Nem hiába nem engedik 10 bornál több kóstolását egyszerre. Az asztalon pedig ott a sajttál :)

Ronin abban igazad van, hogy a végső sorrendet visszakóstolással döntik el.

 

De rohadtul elmentünk az eredeti témától :) Ha mást nem akkor egy kis mogyorót odarakok az asztalra :P

 

Előzmény: ronin s8 (62036)
ronin s8 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62036

Ebben inkább Zoli pártját fognám. Egy jó sommelier-nek nem okoz problémát eldönteni néhány bor között a sorrendet, és a lényeges íz összetevőket elkülöníteni.

Mondjuk az ember alapvetően csak két dolgot képes elkülöníteni, tehát először csoportosít: külön a jókat, külön a rosszakat. Aztán megint szétválasztja két csoportra a dolgokat, és a végén csak kettő marad(hat). :-)

A magyar borversenyekkel kapcsolatban nicsenek illúzióim, de egy francia borversenyen azért komoly dilemmák elé kerülhet az ítész. Azt hiszem, az alapvető technika a visszakóstolás. Ott minden kiderül. Lentről fölfele minden simán megy, de visszafelé kiderül a szomorú igazság... ;-)

Előzmény: Jocó0423 (62035)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62035

Te Zoli ne bosszants!

Minden hozzászólásodban műbársonyoztál vagy függönyrojtoztál! Nyilván velem is elszalad a ló ilyenkor.

De hagyjuk tényleg nem vezet ez sehova.

 

Valószínűleg nagyon mások a köreink mert én akiket ismerek itt Velencén (Csóbor Jenő, Dancsó József, vagy L.Simon László) teljesen más információkat oszt erről meg velem. De Móri, Solti vagy Csókakői barátaim is mást mondanak.

Nekik az a természetes, hogyha véleményt akarnak mondani egy borról akkor előtte lenullázzák az ízlelőbimbókat. Nehogy az előző korty zamata bezavarjon.

Ha más nincs akkor egy pohár víz de ennél a sajt finomabb :P

Előzmény: BZoltan (62034)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62034

Olvassad vissza kérlek a saját és az én hozzászólásaimat. Rá fogsz jönni, hogy te körök óta személyeskedsz velem ameddig én csak arról írtam, hogy én mit és hogyan csinálok és gondolok.

Amúgy pedig egyszer beszélgess el egy élvonalbeli étterem (mondjuk mislencsillagos) sommelierjével vagy egy borásszal aki kereskedelmi forgalomba készít bort.  Biztosíthatlak, mindegyikük képes 20-30 bort evés nélkül megkóstolni és értékelni.

Előzmény: Jocó0423 (62033)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62033

Azért végre sikerült úgy leírni hét mondatot, hogy nem támadtál senkit és nem is szóltál le. :) Ez előrelépés!

Előzmény: BZoltan (62032)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62032

Nem megyek én neki senkinek.

Tőlem pedig mindenki úgy és olyan ruhában kóstoltat ahogy akar. Én azt írtam le, hogy én hogy csinálom.

Lenézni sem nézek senkit. Tőlem akár búvárruhában is borozhat bárki.

 

Én csak annyit mondtam, hogy a külsőségnél számomra és szerintem a tartalom és a hitelesség fontosabb.

Előzmény: ronin s8 (62030)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62031

Ha kiváncsi vagyok valakinek a borára akkor megveszem azt és megkóstolom.

Én évente több tucat sommeliernek tartok kóstolót. Egyik sem szokott a kóstolt tételek között rágcsálni semmit.

Tévedhetetlenül pedig semmit nem szoktam megállapítani. De 30-40 kóstolt bor közül kiválasztani azokat amik nekem tetszenek nem szokott gondot okozni.

Előzmény: Jocó0423 (62029)
ronin s8 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62030

Az elveiddel lényegileg egyetértek. Szerintem kezdem érteni ezt a különc magatartásodat, csak azt nem értem, miért mész neki mindenkinek válogatás nélkül, és miért érvelsz szélsőségesen..? Ez nem viszi előre a dolgaidat, ellenben számos emberben viszolygást kelt.

Attól, hogy valaki rendesen felöltözik egy rendes kóstolóra, még nem pozőr, és miért menne ugyanő palástban a szőlőbe dolgozni, vagy a pincébe...? A körülményeid teljesen érthetők, én sem nyitogatnám a pincét feleslegesen a te esetedben. De miért kell lenézni jószándékú embereket csak azért, mert ők a külsőségekben is megadják a módját a minőségnek..? Az emberi kepcsolatok minőségének, amire Te is vágy, máskülönben miért készítenél jó bort..? ;-)

Előzmény: BZoltan (62028)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 62029

Hát barátom akkor te nagyon fantasztikus ízérzékkel rendelkezel, le a kalappal. Az a baj, hogy nem tudom mit értesz értelmezés alatt :)

 

Tehát ha te elmész egy ilyen általad is többezresnek leírt borkóstolásra, akkor tévedhetetlenül megtudod állapítani, hogy melyik bor  volt jó, vagy kiemelkedő a 30-40-ből egymás után kóstolva.

 

Nem gondolod, hogy minimum sommeliernek kéne menned? Persze nem, mert ők elnemitélhető módon rágcsálnak valamit két kóstolás között.

 

A borverseny meg tudod arra való, hogy helyre tegye az olyan borászokat akik elvannak ájulva a saját boraiktól és felmérhessék hol tartanak a többi bortermelő között.

Az "engem nem érdekel ki mit csinál" ma már egyre nehezebben tartható.

Előzmény: BZoltan (62028)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!