Keresés

Részletes keresés

magyar bucó Creative Commons License 2011.05.31 0 0 344

Valamilyen sav kell bele, hogy ne csak édes legyen. Vannak, akik erre citrompótlót használnak. Én bolti citromlevet szoktam.

Előzmény: PiccolaBetty (343)
PiccolaBetty Creative Commons License 2011.05.31 0 0 343

Sziasztok,

Érdekelne, hogy a Bodzaitalba miért kell rakni Citrompótlót?

Az mire jó?  Nem lenne jobb, ha helyette inkább több citromot raknánk bele?

Dharma Creative Commons License 2011.05.23 0 0 341

olvastam már a bodza pezsgőről :)

Előzmény: Zitka (337)
magyar bucó Creative Commons License 2011.05.20 0 0 340

Ülepíteni szoktam, azaz nagyrészt a szörpös üveg alján marad.

Előzmény: Zitka (339)
Zitka Creative Commons License 2011.05.20 0 0 339

Le szoktad szűrni a virágport is (pl. kávéfilteren), vagy csak egyszerűen otthagyod az üveg alján?

Előzmény: magyar bucó (338)
magyar bucó Creative Commons License 2011.05.20 0 0 338

A virágpor nem oldódik, az úgyis kiülepedik az üveg aljára. A nektár tartalmazza az illatanyagot. Az kiázik a hűtőben is., csak lassabban. Én egyébként egy nap után les szoktam szűrni a szörpöt, ami akar, addigra úgyis kioldódik. Nem vettem észre, hogy több napos áztatás esetén az első nap után erősödne az illat.

Előzmény: Zitka (337)
Zitka Creative Commons License 2011.05.20 0 0 337

Ha nem kapod el időben, akkor a hűtőben is meg tud pimpósodni. :-)))

Talán az az egyedüli megoldás, ha eleve hűtőben áztatod. De vajon nem rosszabb-e a virágpor kioldódás alacsony hőmérsékleten?

 

Egyébként kb. 10 perccel ezelőtt, itt a hátam mögött volt egy óriási pukkanás. Még szerencse, hogy nem gondoltam, hogy akár lőhettek is... :-DDDD

A konyhapulton maradt egy üveg (nem fért már be a hűtőbe), és úgy látszik, kész a palackos erjesztésű bodzapezsgő. :-D

 

 

Előzmény: Törölt nick (336)
Zitka Creative Commons License 2011.05.19 0 0 335

Önmagában nem lenne baj, de mi alkoholmenteset szeretnénk inni egyelőre. :-)

A vége úgyis mindig megalkoholosodik. :-D

 

 

Előzmény: Törölt nick (334)
Zitka Creative Commons License 2011.05.18 0 0 333

Hűű, de jó, hogy szólsz! Vasárnap tettem be a spájzba, ma már le kell szűrni! Még a végén bodzapezsgő lesz, mint a minap a River Cottage-ben. :-))

 

Előzmény: magyar bucó (332)
magyar bucó Creative Commons License 2011.05.18 0 0 332

Most van a bodzavirágzás csúcsa, a topic meg a téli (örök?) álmát alussza?

 

magyar bucó Creative Commons License 2011.04.20 0 0 330

A fekete bodza (Sambucus nigra) virágját használjuk.

Előzmény: Hajnal707 (329)
Hajnal707 Creative Commons License 2011.04.20 0 0 329

Kedves Bodzaszörp Kedvelők!

 

Szörpöt szeretnék (majd)  készíteni és nemrég eset szó arról, hogy bizonyos bogyók mérgezőek, de ez a virágra is vonatkozik? Vagy bármelyik bodzavirág ehető (bundás) illetve használható szörpnek?

 

Köszönöm, Hajni

zsuzska60 Creative Commons License 2011.04.07 0 0 327

mivel a testvérem termeszt bodzát elhiszem neki

Előzmény: magyar bucó (325)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.04.07 0 0 326

no és van olyan is, amelyik nem mérgező

Előzmény: magyar bucó (325)
magyar bucó Creative Commons License 2011.04.07 0 0 325

Van olyan, amelyik nyersen mérgező (ez a fekete bodza), a többi főzve sem ehető.

Előzmény: zsuzska60 (324)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.04.07 0 0 324

A bodzabogyó nyersen mérgező

Van olyan bodza, amelyik nyersen mérgező - így lenne pontos

Előzmény: magyar bucó (322)
magyar bucó Creative Commons License 2011.04.05 0 0 322

én bodzabogyóból készítettem bort

 

A bodzabogyó nyersen mérgező, ezért okoz a borod hasfájást.

Előzmény: joakim (316)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 321

csipkebogyó?

Előzmény: Törölt nick (320)
joakim Creative Commons License 2010.11.04 0 0 318

Esetleg Bolárra bevihetem, de nincs belőle sok és időközben eléggé megszerttem. Vissza kell fogjam magam. Inkább már fehérbor fröccsöt iszom.

Előzmény: Törölt nick (317)
joakim Creative Commons License 2010.10.30 0 0 316
Hát nem tudom te mit olvastál, de én bodzabogyóból készítettem bort és nem valami szeszpárlatot. És mézet raktam bele bőven, az íze teljesen olyan mint az érett bogyóé, csak hasfájást okoz kis mértékben, tehát nem tudom úgy inni mint más bort. Kb olyan mint mikor reggelire pálinkát iszol magában vagy mézet.
Előzmény: Törölt nick (315)
joakim Creative Commons License 2010.10.30 0 0 314
Mit értettél gyanús ízű pálinkán?
Előzmény: Törölt nick (313)
joakim Creative Commons License 2010.10.29 0 0 312
Hát nem értek a lovakhoz, de én most bogyóból akartam csinálni a nedűt, majd tavasszal lesz virágból is.
Előzmény: Törölt nick (311)
joakim Creative Commons License 2010.10.27 0 0 310
Köszi a válaszokat. Keserű mandulás ízt nem érzek rajta, de nem élvezhető igazán, hasfájást okoz még ha étkezéskor iszom is és nem csak úgy magában.
magyar bucó Creative Commons License 2010.10.26 0 0 308
Igen, a keserűmandula szagot és ízt éreznéd. Nagyobb mennyiségben mérgező.
Előzmény: joakim (307)
joakim Creative Commons License 2010.10.26 0 0 307
Hogy érted azt hogy "ha nem érzed"? Az ízén kéne éreznem? Egyébiránt milyen élettani hatása van?
tuutuu Creative Commons License 2010.10.24 0 0 306

Ha nem érzed, akkor nincs.

Tipikusan pl. a cseresznyepálinkán lehet érezni és a mag miatt tud lenni.

Előzmény: joakim (304)
joakim Creative Commons License 2010.10.23 0 0 304
Sziasztok!
Én idén készítettem először bodzabort. De hallom, hogy ciánt is tartalmazhat. Valakinek van ebben tapasztalata?
Dharma Creative Commons License 2010.09.10 0 0 303
Sajnos az idén nem volt meggyünk az időjárás miatt, de majd jövőre kis adagban kipróbálom.
Előzmény: basinger (297)
firmitudo Creative Commons License 2010.09.01 0 0 302
Megkóstoltuk. Nem durran, de nyitáskor sziszeg és szolidan pezseg. Nekem édes, páromnak "tök jó" :).Átmenet a szörp és az igazi pezsgő között.El tudom képzelni 35 fokos melegben a diófa alatt, zöldséggel megrakott sült nyúl után, de mindenképp szárazabban, nem ilyen édesen.Továbbra is maradok a sörnél :).
Előzmény: Törölt nick (300)
zsuzska60 Creative Commons License 2010.09.01 0 0 301
bodzapálinka!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!