Keresés

Részletes keresés

spokój Creative Commons License 2000.01.19 0 0 968
Erdély: Pusztító szerelem (Julia Roberts); Temesvár, Mvhely.
Erdély: a magyarság szíve ott dobog. Ez itt Mo-on már csak nemzet-árnyék.
Ti vagytok ma Magyarország, székely barátaim. Bennünk nincs már semmi erő, legyengített bennünket ez az évszázad.
Akárhányszor hazatérek Erdélyből, egyre csak azt érzem: kaptam valamit. Erőt, tartást, hitet.
Erdély: hegyek és gyönyörű szász városok. Nagyszeben Európa egyik legszebb városa. Szudvarhely a legkedvesebb.
Hej, Ildikó, Ildikó.
lalcus Creative Commons License 2000.01.18 0 0 967
ajanlom meg a kozos gombaszasokat, mint a kirandulas kicsit modositott formajat.
tovabba a szedrezest, a szamocazast....... ezek nagyon hianyoznak itt Pesten....

En is kedves miatt leledztem ott, most a kedves leledzik itt. Biztos o is ir majd....

Előzmény: athalie (966)
athalie Creative Commons License 2000.01.18 0 0 966
Szia lalcus!
Köszi a választ.Lelkesítő volt a leveled.Valahogy én is így gondolom, hogy sokminden ideköt Pesthez, de szívesen kipróbálnám a Székelyföldi életet is, mert ott valakihez is köt egy nagyon erős szál:-)). Ingázás, a kedvesem szerint nemigen megoldható, mégis ez lenne az igazi megoldás. Nem kéne lemondani teljesen a megszokottról, és élhetnék az újban is:-)). Pont a másság vonz, a kedvesem által mesélt bennsőségesebb emberi kapcsolatok, a nyugodtabb, kevésbé stresszes élet, a nagy kirándulások, síelések, falusi ház:-)). Hajrá, remélem lesz alkalmam kipróbálni, elég nehezen jutok ki, meggondolandó a gyakoriság, sajnos:-((.
Szia Athalie
Előzmény: lalcus (965)
lalcus Creative Commons License 2000.01.18 0 0 965
Szia Athalie

En csak bo 3 evet eltem Erdelyben, Szekelykereszturon budapestikent (90-93).
Szerintem egyeni habitus kerdese az, hogy tudsz-e elni, ervenyesulni es alkalmazkodni mas kornyezetben. En nem szivesen jottem el, de az igazat bevallva most nem szivesen mennek vissza (egyenlore, lehet par nap-het-honap-ev mulva maskeppen gondolom).....
Mindenesetre hasonlo az elmeny a topicon jelen levok erzeseihez. Itthon is otthon vagyok es otthon is itthon vagyok. Ha itt vagy akkor odavagyodsz, ha ott vagy akkor idevagyodsz. Mivel mind a ketto helyre kotnek valamilyen gyokerek. Ha anyagilag megengedheted a sok utazast akkor az ellentet valamennyire feloldhato. (Maon relativen konnyebb annyit keresni, hogy utazgathass)
Megszunik az a fajta hasonlitas, hogy ez jobb vagy az jobb. Mind a ketto mas, es azert jo. Es persze rossz is egyszerre.
Viszont bennem allandoan bujkal (most is), hogy megmagyarazzam magamnak es masoknak, hogy miert mas minden. Elokerul az is, amikor csak legyintunk a szekelyeken, es ok viszont a budapestieken, hogy maskent gondolkodnak...
De hat szerintem ez igy szep es kerek.... Az a jo es egeszseges amikor a sajat dontesed utan mesz (akar ha odamesz, akar ha idejossz) (ertem ez alatt, hogy nem gazdasagi vagy kulturalis menekultkent kenyszeredsz orszagvaltasra).
Nem tudom, megmondani, hogy melyik iranyba konnyebb koltozni.
Erdelyben (Szekelyfoldon) nincs annyi esemeny, mint itt. Ha van valami akkor az nagy esemeny, es maskeppen erzekelodik, hangsulyozodik. Nem tudsz szinhazba-moziba-egyeb kulturesemenyekre olyan gyakran eljarni, viszont sokkal tobb idod marad a barataidra, akik tenyleg barataid, tobb balba jarsz, tobbszor mesz kirandulgatni stb.
Habar minden az egyenisegedtol fugg, attol hogy hogyan alakitod a magad eletet. Erdemes vegiggondolni, eljatszani a gondolattal, esetleg kiprobalni.... veszteni nem lehet, csak nyerni belsoleg....
hajra!

Előzmény: athalie (964)
athalie Creative Commons License 2000.01.17 0 0 964
Sziasztok! Athalie vagyok, még nem írtam, de olvasgatom az írásokat. A kedvesem ajánlotta, aki erdélyben él, és azt szeretné, ha én is megszeretném, és én költöznék hozzá ki:-))Szilvi írását olvasva, szeretném egy szintén pesti honfitársamat megkérdezni néhány dologról
Mi volt az Erdélyben, ami annyira megfogott, és amit annyira megszerettél, hogy egy egészen más környezetből oda vágysz, ott akarod az életed leélni? Szerinted mi, sokmindenben elkényeztetett világvárosiak képesek leszünk alkalmazkodni egy sokkal szolidabb életformához? Nem ragaszkodom én a bevásárlóközpontokhoz, a metróhoz, de megszoktam, és él bennem a kétely, hogy megszokom-e a másik variációt is?
Szeretném, nagyon szeretném, ezért kérlek, hogy válaszolj, hátha nagyobb bizalmam lesz a saját változási képességeimben is:-)). Még csak .
Előre is köszi a válaszokat.
Sziasztok. Athalie
Előzmény: Rapsonné (960)
czimbi Creative Commons License 2000.01.17 0 0 963
Sziasztok!

Kutya hideg van! A Bucsin tetőn -15, Gyergyóalfaluban -18-at mértek! Ja, és állítólag már egy hete nincs fűtés a gyergyói tömbházlakásokban; kezdődnek újra a "páncéltörő effektusok": a tömbházak falai újra megtelnek az improvizált kályhacsövekkel...a szociális állapotok otthoni fok(hő)mérői.
Ami engem illet, az utóbbi időben én is "lefagytam topicügyben"; a tavalyi év áthurcolt határidős megbízásait kell letudni, mellette meg egy frissen megkezdett szakmérnöki vizsgáit is le kell tudnom február végéig!

Mindenesetre azért most már remélem, hogy gyakrabban fogok itt előfordulni!

Czimbi

lalcus Creative Commons License 2000.01.13 0 0 962
Haliho, megsem indultunk el (mint mar joparszor), tehat itt vagyok.
rocher Creative Commons License 2000.01.10 0 0 961
Üdv. mindenkinek!

Rapsonné, örülök, hogy itt vagy! Ti ketten lalcussal, a két " csodabogár", de azért nagyon jó, hogy ilyenek is szaladgálnak. A mi /többek/ helyzete nem volt és nem ennyire rózsás, éppen ezért tökéletesen értem, hogy mi miért van Veletek és Bennetek.

Erről majd eccer jó rendesen elbeszélgethetünk egy talin. Jó lenne lassan szervezni az Erdély-tali 2.0-t, nehogy megint úgy járjunk, mint tavaly.

petra

Rapsonné Creative Commons License 2000.01.08 0 0 960
Sziasztok!
Petra unszolására jöttem ide többek között, de már felfedeztem régebb a topikot. Akkor itt válaszolok neki a SzT-ben feltett kérdésére.
Tehát: Nem volt nagy ügy elindulni a három hónapos Hajnával, mert jól jöttünk, és kétszer megetettem útközben. Ő olyan, hogyha ráz a kocsi, akkor alszik.
Különben a Bucsinon szilvesztereztünk egy faházban, igaz, hogy raktuk a kályhát egész éjjel, de jó volt. Akkora volt a hó, hogyha leejtettük volna Hajnát, akkor igencsak keresni kellett volna :-)) Már aludtunk, mikor éjfél lett, az egyik szomszédos házból áthallszódó curaj-curajról tudtuk, hogy már jövőre van :-)

Ha átrágom magam az egész topikon, akkor még másról is írok.
Egyébként pesti születésű vagyok, de a párom "idevalósi". Idén végez az egyetemmel, és akkor hazamegyünk mindhárman örökre. Nagyon megszerettem Erdélyt az elmúlt 7 évben, mióta odajárok. És már rég eldöntöttem, hogy ott akarom leélni az életem, és felnevelni a gyermekeimet.
Sokat jártam a vásárhelyi, kézdii buszjárattal Nagykendre (ott lakott a párom tavalyig), és már a többedik utazásnál nem akarták elhinni, hogy echte pesti vagyok, úgy beszéltem. Na jó, hát rájuk hagytam, hogy nagykendi vagyok. :-)
Egyelőre ennyit.

Üdv
Szilvi

lalcus Creative Commons License 2000.01.07 0 0 959
Nem titok: Udvarhely a cel es autoval mennenk ha az idojaras is ugy akarja.
Szerda este indulnank Vasarnap este erkeznenk.
Kollegamat es a baratnojet Vasarhelyig visszuk, a baratomat pedig Csikszeredaba fuvarozom utlevel-cserere. Egyebkent Sofalva es Udvarhely kozott navetazok.

Visszafele pedig meg lehetseges egy Tasnadi (Szatmarnemeti mellett) vargabetu mivel ott indul (t?) a masodik telehaz Romaniaban (reklam helye). Sot ott szervezodik a Romaniai Telehazak Szovetsege is, ha romaniai ismeroseitek kozul valaki Telehazat szeretne letrehozni akkor !!!erdemes!!! csatlakozni (ajanlom a Gyergyoiaknak) Toga Istvanhoz, akit az udvarhelyi telehaz vezetojen (Buzogany Agnes, telehaz@telehaz.nextra.ro, www1.nextra.ro/telehaz) keresztul el lehet erni (ugyanis nem tudom fejbol Istvan cimet).
Telehazakrol csak annyit, hogy szerintem nagyon fontos lenne minnel tobb helyen (elsosorban kis falvakban, kisvarosokban) letrehozni minnel tobb telehazat (telecentru-t).

Ha akartok hallani engem erdelyi temakban (most talaltam meg magamat):
http://szeged.webradio.hu/
ezen belul pedig a /falu.net/telehazakrol/ Buzogany Agnes
illetve a /doc.dokk11 aktualis musorok
es a /doc.dokk16 10 evvel a romaniai forradalom utan

Előzmény: rocher (958)
rocher Creative Commons License 2000.01.07 0 0 958
Hova?-ha publikus:-)))
Előzmény: lalcus (957)
lalcus Creative Commons License 2000.01.07 0 0 957
Kivancsi vagyok a kalandjaitokra.
Biztosan akad tanulsagos tortenet.
Jovo heten szerdan en is megyek.
Előzmény: Gurg (956)
Gurg Creative Commons License 2000.01.07 0 0 956
Sziasztok!

Bujjek

Dec. 24-tol Jan. 5-ig kinn voltunk, most nincs idom leirni a tortenteket, de este remelem lesz idom ra. Volt kaland boven.

Gurg

fd Creative Commons License 2000.01.06 0 0 955
Sziasztok!
Szóval, alternativ utvonal Budapest-Bukarest :)
Tarom - mal, retur, reptéri illetékkel együtt 31.800 forint :)
Nálunk ez lett a nyerö, persze több személy esetén az autó sokkal-sokkal olcsóbb.
Egyébként van járat Kolozsvárra is, de nem kérdeztem az mennyi :)

fd

lalcus Creative Commons License 2000.01.06 0 0 954
A lenyeg a nyitottsag, sot minnel tobben vagyunk annal jobb. Es jo lenne, ha itteniek-ottaniak-amottaniak is szep szammal jelen lennenek. Tehat adjatok tovabb az infot barataitoknak-ismeroseiteknek es barkinek.
Előzmény: stempi (953)
stempi Creative Commons License 2000.01.06 0 0 953
Az ismerosom a Moldoveanut akarta velunk megmaszni. Viszonylag jol ismeri azt a terepet. Remelem azert osszejon valami. A Csalho nagyon vonzo a leirasbol.. Remelem azt is, hogy ebben az evben max.! eljegyzesem lesz es nem hazassag. Ja meg azt is remelem, hogy ezeket a sorokat nem fogja olvasni a lany :)! Bocs, hogy ilyesmivel farasztalak benneteket, de olyan helyzetbe fogok kerulni majus-juniusban, hogy lepnem kell ezen a teren. Na mindegy, bizom Istenben, hogy segiteni fog a nyaron egy piszok jot kirandulni veletek.
Az ismerosomnek a sogora a Szemok Arpi, majd megkerem az Arpit, hogy toltse le es otthon mutassa meg a sogornak ezt a tanacskozast.
Sziasztok!
lalcus Creative Commons License 2000.01.06 0 0 952
Ehhez kepest a mi agyhartyagyulladas-jarvanyunk nudli.....
Előzmény: lalcus (951)
lalcus Creative Commons License 2000.01.06 0 0 951
Elo Erdelybol

Fertőző májgyulladásjárvány fenyeget

Fertőző májgyulladásjárvány veszélyére figyelmeztetnek a
járványügyi szakemberek. Hírforrások tegnap arról számoltak
be, hogy a járványügyi szakemberek, kórházigazgatók és
közegészségügyi illetékesek jelzései szerint az utóbbi hetek
során jelentősen megnőtt az A-vírus okozta fertőző
májgyulladásos megbetegedések száma. Bukarest
közegészségügyi igazgatóságának egyik vezetője például
arról számolt be, hogy a fővárosban az óév utolsó
hónapjában több mint száz beteget szállítottak kórházba
májgyulladással. Bukarest minden kerületében legalább
két-három iskola fertőző gócnak bizonyult, ahol 5-15
megbetegedés fordult elő. Nagyváradon egyetlen hét
leforgása alatt negyven beteget utaltak be a helyi
járványkórházba. Valamennyien a májgyulladás A-vírusával
fertőzöttek. A legtöbb beteg Biharvajdáról, Margittáról és
Papfalváról került kórházba. A nagyváradi járványkórház
igazgatója szerint a betegség újbóli megjelenése azzal
magyarázható, hogy a tavalyi járvány gócait nem
fertőtlenítették kellőképpen, és az elemi
egészségügyi-élelmezési szabályok tiszteletben tartásának
hiányában a májgyulladás most ismét járványos arányú
elterjedéssel fenyeget. Országunkban van bejegyzett
májgyulladás elleni vakcina, de nagyon drága, és a
szegénység miatt sokan nem képesek megvásárolni a
gyógyszert.

Előzmény: czimbi (945)
lalcus Creative Commons License 2000.01.05 0 0 950
Bocs, kicsit hosszu, de talan kedvcsinalonak megteszi.

Legendák földje: a Csalhó

A Csalhó-hegység a Keleti-Kárpátok központi részén helyezkedik el, a 26. keleti hosszúság és a 47. északi szélesség között.
A Ráró, a Görgényi-havasok és a Nagyhagymás hegységekkel együtt a Keleti-Kárpátok központi részének közepes
magasságú hegyeihez tartoznak. Formai gazdagságát annak köszönheti, hogy a hegység főleg mészkőből épül fel. 290 km2 -en
terül el. Az Aranyos-Beszterce, a Békás és a Kis-Beszterce vízei határolják, mély völgyeikkel elválasztják a szomszédos
hegyektől. Északnyugati szomszédja a Besztercei-havasok, amelyet két csúcs ural: a Budac (1859 m) és a Köves-Beszterce
Pietrosul Bistrit ei (1794 m) Észak és északnyugati irányban a Stâ nsoara hegység található, ennek a magassága alig haladja
meg az 1500 m-t, legmagasabb csúcsa a Bivolu (1530 m). Délen és délnyugaton a Tarkő határolja, 1600 m magas csúcsai
között a Grindus a legmagasabb. Nyugat és délnyugat irányában a Csiki-havasok vannak, melyeket a Nagyhagymás jellemez a
maga 1792 m magasságával.

A Csalhó 1750 m magas gerincével és a két meghatározó csúcsával az Ocolas u Mare (1907) és a Toaca (1900 m) az egész
tájat uralja. A Csalhót a Keleti Kárpátok császárának is szokták nevezni, az első olyan hegy, amely már 1716-ban bevonult a
román irodalomba és már 1840-ben megjelent róla egy útikalauz.

A Csalhó és a Kelemen havasok tájai igen gazdagok a természet által kifaragott alakzatokban, melyeket a népnyelv nagy
fantáziával nevezett el, soknak a mitológiából vett hősök neveit, mások a különböző irodalmi alakok nevét viselik.

Utunk egyik kiindulópontja lehet az lzvorul Muntelui menedékház (797 m). Jelzett turistautakon eljuthatunk a Lutu Ros u
(Vörös agyag) nyergen keresztül a Hotaru Jgheabului-n (Határ árkon) keresztül eljutunk a Dochia menedékházhoz (1750 m).
Ezen az úton csak egy kis részét láthatjuk meg a Csalhó szépségeinek, így a Dochia sziklát Traian sasát, a Fáraót, Cobalt
szikláját. A Dochia szikla 1175 m magasan fekszik a Sihastru hegy lábánál, számos legenda fűződik hozzá. Később áthaladva
egy erdőn a Jgheabul Hotarului árokkal párhuzamosan magas sziklafalak mellett egy kiterjesztett szárnyú kősas - Traián sasa -
őrzi a tájat.
A Darabont kucsmája

Pár perces mászás után hatalmas szikla mellett pihenhetünk meg. E nagy szikla egy őrszemre hasonlít, puskával a kézben,
hátizsákkal a hátán. Felérve az árok tetejére érdemes visszapillantani a völgybe. Számos szikla képe rajzolódik ki előttünk,
elhelyezkedésük folytán Kőkapu, (Poarta de Piatrâ ) néven ismertek. Még mielőtt kijutnánk a fennsíkra, a szemünk előtt
feltűnik két nagy sziklatömb: a "Cobalt sziklája" és a "Fáraó". Az előbbi nagyon hasonlít egy emberi fejre, a másik embert
formáló magas tornya. A fennsíkon van a Dochia menedékház, közelében a "Lespezi" csúcs (1805 m) és kicsit távolabb a
Toaca (1900 m) magasodik. Nem messze e csúcstól - a sakk figurák parasztjához hasonlító - 70-80 m magas Panaghia-szikla
látható. Nevéhez ugyancsak évszázados legendák fűződnek. Közelében több bizarr formájú szikla alakzat, mint a "Darabont
Kucsmája" (Câciula Dorobantului) a 10 m magas szikla a régmúlt román gyalogos katonák fejfedőjét idézi. Kelet felé haladva
két nagy sziklacsoporton akad meg a szemünk, ezek a Detunáta (1937 m.) és a Turnul Râ chitii (1523). Alkatuk egy másik
hatalmas szikla csoport Piátrá Alba (Fehér-kő) néven ismert. Aljában egy a turisták által kedvelt kis barlang van.
Természetesen ezekhez is mondák, regék, legendák fűződnek, csakúgy mint az Ocas ul- Mic és Mare körzetében lévő
"Coloana Dorica", "Cla ile lui Miron", "Stogul Alb", "Turnul Crucii" stb. sziklákhoz. Ez Románia talán egyetlen olyan hegysége,
ahol szinte minden nagyobb kőhöz mesés történet tartozik. Számos költőt, írót, utazót ihletett meg ez a táj. A néphit úgy tartja,
hogy a hegyen lakik a dákok nagy istene, Zamolxe.

A Csalhó magányosan emelkedik ki a Kárpátok vonulatából. Sokan azért másszák meg, hogy a napfelkeltében
gyönyörködjenek. Szép idő esetén fenséges látvány terül elénk, a felkelő nap színpompás fényében látható a Kárpátok egész
vonulata. Szép időben a napnyugta sem akármilyen látván, de türelemmel ki kell várni a kedvező alkalmat. Csalhói utunk végén
szomorú szívvel hagyjuk ott ezt a vadregényes festői tájat, és mindig visszavágyunk a fehér sziklaszobraihoz, legendáihoz.

Előzmény: rocher (947)
czimbi Creative Commons License 2000.01.05 0 0 949
Ajjaj! Most válaszolok magamnak, szóval Cicvarek bejelentkezett a gépemen és én ugye nem néztem meg, kinek a nevével suhintom el a sorokat, lám, milyen keveredés lett belőle, de mindenesetre házon belül marad a dolog!:-))

Czimbi

Előzmény: Törölt nick (948)
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.05 0 0 948
lalcus, szavadon fogunk, máris postázhatod a térképet!:-))))

Czimbi

Előzmény: lalcus (946)
rocher Creative Commons License 2000.01.05 0 0 947
Itt olvasgatlak Benneteket, ahogy szervezitek a Csalhót, és irigykedem....

Igaz, én jót túráztam azon nyáron, amikor elsőéves egyetemista voltam, de az igazi túra volt!
Gyalog mentünk fel Gyergyóból, iszonyatos nagy málhákat cipelve és a másik felén ereszkedtünk le 10 nap múlva. Eső is volt közben, medvét is láttunk, szal jóvót.

Ezen a nyáron az összes "otthoni" idő az öcsikém esküvőivel fog eltelni. Jó szokás szerint két esküvő lesz, hogy ne kelljen nagy tömegeket mozgatni a lányos-fiús városok között:-))))

Azért valami kis találkozót augusztus valahányadikán össze lehetne hozni Vásárhely és Csík között, valahol, valamikor. Nem?

Jó szervezést, valami térképeim nekem is vannak, de csak a Muntii Nostrii sorozatból.....

petra

lalcus Creative Commons License 2000.01.05 0 0 946
Tegnap mar pedzegettek valamelyik TV-ben, hogy a megbetegedett kiskatonak talan Romaniaban voltak hadgyakorlaton,
sot az 50 eves asszony aki meghalt, az is Romaniaban jart....
(az index oldalon azt irjak, hogy Szlovakiaban is felutotte a fejet a jarvany, habar a szlovakok nem igazabol maszkalnak Romaniaba)
ennyit a mestersegesen keltett hiszteriarol...

viszont teny, hogy Romaniaban tortentek megbetegedesek, pl. a korondi baratunk is korhazba kerult a kor miatt.

mas:
Tegnap este vegigturtam a roman turista-terkepeimet, es megtalaltam ketto Csalho terkepet. Alkalomadtan beszkennelem es igeny szerint kipostazom....

Előzmény: czimbi (945)
czimbi Creative Commons License 2000.01.05 0 0 945
Stempi!

Bocs a kései reagálásért, de a választ lalcus mint olvasom, megadta. Mindenesetre támogatom az ötletet; ami a Csalhót illeti, gyerekekkel jó öt napos túra, Gyergyóból busszal, vagy autóval lehet indulni egészen a Pongrácz tetőig, onnan gyalogosan kell haladni tovább, egész napos túraszakaszok, esti sátorverésekkel; mindenesetre egy tipp, a kisgyerekes szülők a túra végpontján, kényelmesebb körülmények között bevárhatják a túrázókat (Csalhó esetében pl. a Román Békás község szomszédságában, vagy esetleg Gyergyó város üdülőtelepén, ahová autóval kényelmesen el lehet jutni) és a túra végét így együtt ünnepelheti a társaság.

Más: a tavaly, amikor RO-ban "kitört az agyhártyagyulladás járvány", itt megindult egy elég kemény propaganda a médiában, ti., ha lehet, kerüljék el a turisták Erdélyt, mert.....; akkor most kérdem én, mi van itt Mo-on; szóval jobban meg kellene rágni a mondanivalónkat.

Czimbi

Előzmény: stempi (940)
lalcus Creative Commons License 2000.01.04 0 0 944
idotartam: szerintem 4-7 nap kozott az idealis.
A Csalho elegge kiesik a vasuttol, talan Gyergyobol megy arrafele busz, tehat ilyenforman megkozelitheto, de lehet hogy a tobbiek jobb helyeket tudnanak ajanlani. Ki fog alakulni.
Előzmény: kasszandra (942)
Seamus Creative Commons License 2000.01.04 0 0 943
Hello mindenkinek, Cimbi, koszi a mailt es viszont.

Volt itt nemi panaszkodas az erdelyi viszonyokrol. En tobb, mint ket hetet voltam ott, ekkora havat reg nem lattam a Hargitan, sieltem kb egy hetet, es rengeteg sor lett elfogyasztva. Ilyenkor mindig eltunodok azon h mi a francot keresek egy olyan szigeten, ahol soha nem havazik:-)

Rovid gyergyoi hokitudositas:-) 50 eves volt a gyergyoi hoki decemberben, meghivtak a Steauat, a csiki Sportklubot es a Fradit. Most jon az adu asz, Gyergyo megutotte a Steauat 7-2-re, a Fradi 4-1-re, a Sportklub 6-0-ra:-) Nagy buli lehetett, kar h nem voltam ott.

Vegezetul hargitafurdoi tortenet tavaly Szilveszterrol:

Legeny vagja a fat a domboldalban (hallomasbol kb 110+ kg). A baratnoje lent az uton jovoget. Arra jon egy dogos terepjaro es nem fer el a lanytol az uton. A gepesz letekeri az ablakot es kiuvolt h "felre allsz-e, vagy kiszalljak?" A legeny leszol a domboldalrol h "ne szallj ki, en beulok". Azol beult es fel perc alatt ugy megverte a ket fickot a kocsiban, mint a lovat.

kasszandra Creative Commons License 2000.01.04 0 0 942
Milyen hosszúra terveznétek időben?
Amit autóval ajánlasz az szerinted megtehető pl. vasúttal is? Vasutascsalád vagyok.
kasszandra
lalcus Creative Commons License 2000.01.04 0 0 941
En dobtam be a tura-temat, es az irant erdeklodtem volt, hogy ti milyen kirandulast tudnatok elkepzelni.
erdekelne az is, hogy a Csalhorol (1907m) mi a velemenyetek, van-e mas otletetek?
Esetleg olyan helyet keressunk ahova autoval is el lehet menni, avagy a gyalogtura inkabb megfelel, esetleg a kettonek valamilyen kombinacioja a megfelelobb?
Teny: gyerekek is vannak, tehat ha gyalogturaban gondolkodnank, akkor az nem lehet nagyon megerolteto.

Javaslom, hogy ha kirandulasra kerul a sor, akkor ne a turistakkal telezsufolt helyeket vegyuk elo (Bekas szoros, Tusnad, Szent Anna To, de lehetoleg a Madarasi Hargitat se ajanljatok).

Mi ketfelekeppen szoktunk kirandulni:
1.
Autoval hegyi-erdei uton megkozelitjuk a kiszemelt hegyet felmegyunk amilyen magasra csak tudunk, keresunk egy csendes tisztast, felverjuk a satrat, es alaptabort epitunk. Majd a tovabbi napok folyaman errol a helyrol gyalogturakat (csillagturakat) teszunk kicsi hatizsakkal, gyerekekkel. (Fogarasi havasok, Paring, Stinisoara hg)

2.
Gyalogtura: A hegy aljaban (altalaban egy menedekhaznal) hagyjuk az autot, Majd nagy hatizsakkal megindulunk es egy napnyit megyunk (nem sietve, kenyelmesen, mivel nehez a zsak meg a gyerekeknek is pihenni kell) majd leverjuk a satrat (vagy masik menedek-hazban alszunk), 1 napot idozunk, majd tovabb megyunk. (Retyezat)

Persze a taborozasok elott-utan autoval meg erdemes meglatogatni a kornyezo nevezetesebb telepuleseket.
Ha valaki (pl. Kasszandra) Maorol jonne (ertem ez alatt, hogy nem a rokonlatogatasok kozott jon feluduleskeppen kirandulni) akkor egy nagyobb Erdely-turanak a resze is lehet a kirandulas. Tavaly a barataink tettek ezt. Pl a Csalho vagy egyeb tavolabbi celpont eseteben lehet eszakon jonni Erdelybe (Nagyvarad-Kolozsvar-Marosvasarhely uvonalon) es delen lehet visszamenni Maora (Gyulafehervar-Deva-Hunyad-Arad) avagy forditva. (az ember "szinte" az egesz Erdelyt bejarja ilyen modon)

valaszoljatok

Előzmény: stempi (940)
stempi Creative Commons License 2000.01.04 0 0 940
Sziasztok!

Azzal a nyari erdelyi tura szervezessel, hogy alltok? Erdekelne, hogy meg foglalkozik valaki a gondolattal, vagy mar meglodult a szervezes kereke? Czimbi gazda mit tudsz rola?
Bujjek!

k-jame Creative Commons License 2000.01.04 0 0 939
Sziasztok

Boldog Új Évet Mindenkinek.

Jame

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!