Keresés

Részletes keresés

AgentOrange Creative Commons License 2007.06.16 0 0 357
plusz sok kajához adják (ahogyan a képen is látható) a főtt tojást, ami randa barna, lévén, hogy valami barna löttyben főzik...na tojást itt nem vagyok hajlandó enni, főleg nem ilyent. Levest meg mindig ingyen hoznak a kajához, a mai valami hányásizű zsiros melegviz volt, kihagytam inkább....
AgentOrange Creative Commons License 2007.06.16 0 0 356

Ezt a csirkefejet nem birják kihagyni sehol:):)

A hétvégén megint Guangzhouban vagyok, de jól kint a városból, ez itt valami ipari negyed....negyed, hát eléggé nagy negyed, se vége se hossza, tegnapelőtt este még fotóztam a hotelablakból utcai kajáldát, tegnap meló után jöttem vissza ide, közben még lefotóztam Huizhouban a városházát, vagy mit, Zhongkai városrészben van, lehet, hogy csak annak a résznek a városháza?:):) mindenesetre megalomán böszme egy épület....

Ma kimentem sétálni, a tegnapi jó időn felbuzdulva, persze fél óra után lepakolt az eső, egy buszmegállóban húztam meg magamat, mert az esernyő ellenére ha itt felhőszakadás van, akkor mindenképpen elázik az ember:)

három órát mászkáltam itt a környéken, mindenfelé gyárak, és végeláthatatlan egyenes 2x3 sávos egyenes utak, embert autót elvétve látni csak, max. a gyárak környékén, meg talátam itt valami műszaki egyetemet is ott is volt élet, egyébként semmi, viszont a környék itt elképesztően szépen rendben van tartva, tiszta járdák, gyönyörű parkositásoka mindenhol, pálmafák, a füvet meg mintha kisollóval vágták volna le (ezt mondjuk speciel ki is nézem belőlük).

 

Aztán visszajöttem ide a "gyárba" - érts ez alatt hatalmas csarnokokat és mellettük rengeteg kollégiumszerű épületet, ahol a dolgozók laknak, természetesen van itt bent minden, élelmiszerbolt, fodrász, zöldséges, étterem, mozi stbstb.

 

Be is mentem egy étterembe, volt angol nyelvű étlap, oké, legyes "spicy thai beef" jöhet, oké, guszta, raguszerűség rizzsel, valami apritott náddal (amit itt mindenhez adnak, mint a rizst, meg egy kis uborkasalátával és valami izetlen moszatszerűséggel:):)

 

Első falat, nyamm, királyság....aztán kigyulladt a "FIRE ALERT" lámpa a fejemben....hát ez olyan kib....ott erős volt, hogy gyakorlatilag lepleznem kellett, hogy taknyom-nyálam-könnyeb egybefolyik.....egy darabig küzdöttem vele, rájöttem, hogy kerülni kell a raguban található beleszeletel piros paprikadarabkákat, de igy is mintha parazsat ettem volna, azonnal kértem valamit inni, mutatom a pincér csajnak - "inni", oké, vigyorog, bólint és hoz még egy tál rizst....nemmnemm, innnnni, inni kérek, oké, adja az étlapot, coke, jöhet, dobozban érkezik és egy citromkarikás jéggel teli pohárral...kitölt, hát éreztem megkönnyebbüléseket életem során, de az egyik legnagyobb ez volt, szerintem hallani lehetett a sustorgást, ahogyan kialudt a tűz a fejemben....áhhh, szóval király volt, a képen egyébként nem az éttermi kóla látható, de az is ilyen volt.

 

Az ebéd 18Jüan:kaja, 5Jüan: kóla, összesen 550 Forint körül volt, ez itt a legdrágább hely, légkondival stb.

 

Utána az étterem előtti zöldségesnél vettem egy kiló banánt 1.4 jüanért: 33Ft:) jeah.

 

Brutál meleg van, séta közben, miután elállt a felhőszakadás, kisütött a nap, na, brutális volt, kb 30 fok és 96-98%os páratartalom, izzadtam mint a szaunában.

 

A nap pedig az ember feje bubját süti délben, tehát a beesési szög közel 90 fokos, hiába na, ez a trópusi égöv.

 

 

zafir74 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 355

Sziasztok!

 

Hű, de guszta ez a csirkefej! Én is találkoztam ilyennel - szintén egy nagyon elegáns étteremben - a levesestálból "kacsintott" rám vissza. Hát valahogy elment a kedvem a tyúkhúslevestől! :-)

Előzmény: AgentOrange (353)
AgentOrange Creative Commons License 2007.06.14 0 0 354
AgentOrange Creative Commons License 2007.06.14 0 0 353
AgentOrange Creative Commons License 2007.06.14 0 0 352

Kint vagyok, immár hat napja, még három hetet leszek itt, kérdezzetek:) A tapasztalatok vegyesek,
Jelenleg Huizhou külvárosában lakon, 150RMB pár éjszakáért, Changjiang hotel, a 10ediken vagyok, a szinvonal megfelelő, ágas szoba
légkondi, alapárban szálessávú net, viszont reggeli nincsen, de sebaj, kibirom:)
A ruhámat fillérekért kimosták, vasalva fogasra akasztva hozták vissza, jeles, az már kevésbé, hogy tegnapelőtt találtam a szobában egy hat
centis félig döglött csótányt, de más gond nem volt, nem tudom, a szellőzőn jöhetett be, de már mérget ehetett valahol.

A környék viszont hardcore gettó, félelmetes volt először kimenni, de aztán megszoktam, hogy csak bámulnak, de nem veszélyes.
Találtam egy KFC-t 150 méterre este onnan hozok kaját, délben a cégnél eszek, ott egy komplett ebéd olyan 5RMB, 125 Ft, de nagyon meg kell válogatni
mit is eszik az ember, hús helyett mindenhol szinte csak csontot adnak, nem tudom hová teszik a húst:):)

Mai napig birtam hasmanés nélkül, pedig vigyáztam, de mára elkapott, szerencsére nem vészes.

Hétvégére megyek vissza Guangzhouba, itt a Lite-On high tech district menedzseri tömbjében van ingyene szállásom, az kifogástalan.

Jövő hétfőtől meg a belvárosba megyek hotelba, Triump Holiday, itt lesz reggeli, plusz sokkal jobb a környék, voltam tegnap bent, felhőkarcolók
tisztább utcák, némileg kevesebb ember (kivéve a rush-hour-t).

Szóval érdekes és kalandos, tegnap éjjel megpróbáltak bejönni a szobámba valami részeg köcsögök, próbálgatták nyitni az ajtót a kártyájukkal, nem jött be szerencsére
azért kicsit be voltam szarva, egyébként az itt lakó kinaiak egész éjjel randaliroznak a folyosón, ez van, már csak ezt az éjjelt kell kibirni.

Voltunk a West-Lake mellett is egy elegáns étteremben, de a Kinai kollégák ugyanolyan disznó módon esznek ott is, hát nem szoktam még meg, ennyi:)
Ahogyan a kajákat sem, de azt nem is fogom, csak kostolgatás szinten, maradok a fastfoodnál, nem kockáztatok, ki kell még birnom a három hetet.

Az időjárás brutális, akkora eső van naponta kétszer, hogy ihajjj, tegnap este 30centis viz hömpölygött az utcán, marha nagy dörgések, nemsemmi.

Közlekedés, hajjaj, az autónak, motornak mindig és mindehol elsőbbsége van, még a járdán is, tökéletes káosz.
Kresz, szabályok, előzékenység nem létezik, aki agresszivabb az megy, piros lámpa nem számit, utfestések nem nagyon vannak, fél méter mély kátyuk viszont igen.

Valamint ocska taxik, mi is ilyenekkel járunk, olcsók szerencsére, otthoni ár osztva 4-el, liter benzin ha jól láttam 4RMB körül van, 100 Ft körüli összeg,
ha tehetném vinnék haza:):) Négysávos utak lazán keresztezik egymást egyenrangúan lámpa nélkül.

Sok a rendőr és a katona az utcán, de szarnak mindenre, csak nézelődnek, a rendőrök meg motorozgatnak.

Pénzváltás, na ez szép kaland volt, jó, hogy egy Kinai kolléga segitett, a belvárosban abank of chinában sikerült, de eléggé military hangulatú volt az is.

Szemetelés, ezek nem ismerik a szemeteseket, nem is nagyon van ilyen, viszont a belvárosban a kocsiból mindenki szemrebbenés nélkül basz ki 5kg szemetet, ha úgy tartja kedve.

Van itt valami kanális, büdös nagyon, környékét döglött patkányok diszitik, hangulatos na:):):)

Kajaválaszték, 15x akkora mint otthon, csakhát ezek megesznek gyakorlatilag mindent, kóbor kutyát macskát sem látni érdekes:):)

Alkudni - mindenre, taxira is, kinai kolléga inkább áll az esőben még 10 percet, csak hogy 5 RMB-vel olcsóbb taxit fogjon...no comment, nekik ez életstilus ugy látom.

Közlekedés mégegyszer. Indexet, féket, fénykürtöt nem használnak szivesen, helyette ott a duda, ennek megfelelően mindenki nyomja mint a hülye, és mindenki baszik rá, eredmény, káosz
és hangzavar, ehhez képest viszont nincsen sok baleset....mondjuk 50-él többel nem is lehet itt haladni sehol, viszont négysávos gyorsforgalmi úton is vidáman bicajoznak, gyalogolnak össze vissza, sőt, bármikor feltünhet egy autó is forgalommal szemben.

Szóval ez egy kaland. Majd még irok:)

kb. Creative Commons License 2007.06.06 0 0 349
Mit, illetve melyik utcát keresed?
Előzmény: nope (348)
nope Creative Commons License 2007.06.06 0 0 348
Köszönöm! Sajnos az utcát, amit kerestem még így sem találom, és ez csak részben van amiatt, hogy szerintem túl kicsi utcában van. ;-)
Előzmény: kb. (347)
kb. Creative Commons License 2007.06.05 0 0 347
http://ditu.google.cn/ - jelenleg csak kínaiul.
Előzmény: nope (346)
nope Creative Commons License 2007.06.05 0 0 346
A térképekről jutott eszembe: tudtok valamilyen jól használható internetes Peking térképet, amin ákár utcákat is meg lehet találni?
kb. Creative Commons License 2007.06.05 0 0 345
Huizhout és környékét nem igazán ismerem, de ha Guangzhouról kell valami infó, kérdezz nyugodtan (hétvégen nem biztos, de utána tuti ott leszek: kbalazs kukac azsia.net).
Előzmény: AgentOrange (339)
kb. Creative Commons License 2007.06.05 0 0 344
A három legismertebb Peking környéki Nagy Fal szakasz közül érthető módon a legkönnyebben (autópályán) elérhető Badaling a legturistásabb. Szerintem az a fő baj vele az, hogy annyi túrista keresi fel, hogy olykor nem is látszik alattuk a fal. :-) Mutianyu már jobb választás, de messzebb is van. Simatai a harmadik, de az már több mint száz km és elég forgalmas országúton kell megtenni jelenleg az utat. Ha pár órás sétát akartok tenni a Falon, akkor pl. a Jinshanling (és nem két plusz g-vel írt Jingshangling szakaszhoz érdemes pl. menni (G101-es országút 133-as km-kőnél kell jobbra fordulni, ez már Hepei tartomány) és átgyalogolni Simataira. Ha szerencséd van, ilyenkor nem lesz sok ember körülötted. Belépőt persze így mindkét szakaszra kell fizetni. Persze van még vagy tíz más lehetőség, de én is ezt szoktam ajánlani érdeklődőbb turistáknak.
Előzmény: öcs (336)
kb. Creative Commons License 2007.06.05 0 0 343
Az új pekingi metróvonalak és a reptéri gyorsvasút (nem mágnesvasút) a tervek szerint eleve 2007 végére, 2008 elejére készül el.
Az olimpia központi létesítményei a Négyes körgyűrű északi oldala melett épülnek: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=Beijing,+China&ie=UTF8&ll=39.992936,116.392636&spn=0.015552,0.040169&t=k&z=15&om=1
Egy éve írtam az épülő olimpiai létesítményekről egy cikket, az itt olvasható: www.azsia.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=8474
Ha valakit további részletek is érdekelnek, a MOB és a pekingi olimpia hivatalos honlapjain részletes ismertetőt találhat az összes stadionról.
Öcs, ha a Tiltott Várostól délre és a Tiananmen tértől keletre lévő, ufóra hasonlító épületre gondolsz (http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=Beijing,+China&ie=UTF8&ll=39.903251,116.383731&spn=0.003893,0.010042&t=k&z=17&om=1 ), akkor az az új Nemzeti Nagyszínház lesz (itt találsz még képet www.azsia.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=7869)
Az, hogy te úgy láttad 2 éve, hogy sok építkezés mindjárt elkészül, az kínai sajátosság. Amióta Kínába járok/itt élek azóta úgy tűnik, mintha még egy kis roham, aztán mindjárt elkészülne. Nem így van. Itt mostanában az a módi, hogy akár pár éves épületeket is eldózerolnak és újat húznak a helyére (pl. a Wangfujing utcában van olyan pláza, ami tíz év alatt már a harmadik verzió).
Előzmény: öcs (342)
öcs Creative Commons License 2007.06.04 0 0 342
Szia, SzaFe-0623,

A metrók még nincsenek készek, legalábbis áprilisban nem voltak, pedig 2005-ben azt hittem, mostanra ott lesznek. Ami még meglepőbb, a reptéri mágnesvasutat sem fejezték még be, pedig 2005-ban az is tök jól állt...

Az olimpia falut nem tudom hol van, az engem nem nagyon érdekelt, de pl. a Tiltott város mellett van egy bazi nagy építkezés, egyébként döbbenetes, a város közepén valami iszonyatos nagy izét építenek, talán valami csarnokot vagy stadiont, döbbenetes, mintha itt nálunk lerombolnák az Erzsébet + Deák teret, azt ott építették volna meg a körcsarnokot...

Szállás-ügyben én nem vagyok mérvadó, mert én erre az egyre nagyon odafigyeltem, jó a biztos, biztonságos, nyugodt és jól felszerelt háttér, azért azzal számolj, hogy Pekingben a "külváros" 40-50 kilométert jelent :)) A metró, ahol van, szuper, gyors, a taxi olcsó, jó, de nem túl gyors, tudnak ott nagy dugók lenni, hiába a 2x6 sáv...
Előzmény: SzaFe-0623 (337)
nope Creative Commons License 2007.06.04 0 0 341
Szia öcs!

Köszi az infot! Akkor tényleg jobban tesszük, ha innen elkezdjük szervezni a dolgot. Sajnos ezen a China Trip Advisor oldalon nem válaszoltak, talán majd ha konkrét üzletet szimatolnak... ;-) (Esetleg ha valaki tud jobb helyet, ahol lehetne a jegyet intézni, azt is megköszönném.)

Úgy láttam, a Peking-Xian is ugyanolyan típusú vonaton megy, ezen a linken még kép is van a kétágyas kabinról. Kicsit drága szerintem, de a privát mosdó és a jobb szeparáltság miatt talán kényelmesebb.

Úgy tűnik, akkor valamennyit majd a reptéren kell váltanunk, aztán majd a szállodában. (Remélem a mi háromcsillagosunkban is lehet.) Én is inkább a kártyában bízom hosszabb távon, főleg, hogy ilyen kicsik a címletek.

Vagy hátha beesik ide valaki, aki hazahozott egy kis készpénzt, és beváltaná... ;-)
Előzmény: öcs (340)
öcs Creative Commons License 2007.06.04 0 0 340
Szia nope,

csak röviden, mert a vonatról írtam már lentebb: nekem a Xian-Peking "Z" vonat volt, nem állt meg sehol, 12 óra alatt ledarálta a 1200 km-t, de én ott nem láttam kétszemélyes kabinokat, csak négyest, pedig jól körülnéztem, persze ettől még lehet másikon.

A jegy vételéről is írtam, minél hamarabb veszed meg, annál biztosabb, főleg főszezonban. A Z vonatokon nagyon sok a külföldi, nemhiába, elég jók, gyorsak, megéri, mert egy éjszakát a vonaton alszol, nem kell szállást fizetned, ugyanakkor kényelmesek, ezért gyorsan mennek el a jegyek.

Pénz: a hétvége vátás szempontjából tényleg sz*r, de azért nem vészes, a nagyobb reptereken azért vannak váltók, és a szállodákban is, de csak akkor váltanak, ha ott laksz. Én RMB-t itthon még nem láttam, de ki tudja, adj fel hirdetést, sokan hoznak vissza, lehet venni feketén.
Előzmény: nope (338)
AgentOrange Creative Commons License 2007.06.04 0 0 339
Pénteken indulok Kínába egy hónapra, munkahelyi kiküldetés, be kell tanítani egy ottani új kollégát, hjajj:) Egyedül megyek, Guangzhou pár nap, de a java Huizhou, remélem a gyomrom túléli:):) Hétköznap inkább meló, hétvégente körülnézek a városban és környékén, google earth-ban néztem, vannak szép helyek.
nope Creative Commons License 2007.06.04 0 0 338
Sziasztok!

Peking-Shanghai vonatúttal kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni. Július eleji utunkhoz eredetileg a kétágyas deluxe soft sleeper variációt néztük ki (kétágyas, külön wc-vel), de a <a href="http://www.chinatripadvisor.com/english/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=77" target="_blank">China Trip Advisor oldalán</a>, amin keresztül meg akartuk rendelni, azt írják, hogy április 18-a óta (amikor valamilyen újabb vasúti gyorsítás volt) ilyen hálóhelyet ideiglenesen nem árulnak.

Nem tudja valaki, hogy ez meddig tart? Z vonatokra mennyire érdemes előre foglalni interneten keresztül jegyet? Vagy amikor három nappal korábban megérkezünk, akkor is lesz még biztosan jegy? (És egyáltalán: utazott már valaki ilyen kétszemélyes kabinban?) Sajnos a CTA oldalán hiába írtam, nem válaszoltak.

Egy másik kérdés, ha már itt vagyok: két éve még azt írta valaki, hogy nem lehet sehol Magyarországon RMB-t váltani. Ez továbbra is így van? (Június 1-je óta az MNB már közöl árfolyamot!) Azért is lenne érdekes számunkra, mert egy szombati napon fogunk megérkezni.

Köszönöm előre is a segítséget!
SzaFe-0623 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 337
Sziasztok!

Áh, akkor már értem ezt a Badaling dolgot...ilyesmire gondoltam én is! Sok helyütt van a világban ilyen restaurált túristavakítás, néha tényleg illúzióromboló!

Ezt a busz-taxi kombót jó hogy mondod, biztos néztem volna, amikor megáll a busz, a fal meg sehol :)

Esetleg tudja valaki, hogy az új olimpiai centrumhoz hogy lehet eljutni a belvárosból (pl. a Tiltott város mellől)?

Úgy láttam, épül oda egy metro, de még gondolom nincs kész...Van valami más lehetőség? Egyáltalán mennyi idővel kell kalkulálni (pl. busszal vagy taxival)? Érdemes minden reggelre bevállalni egy ilyet, vagy inkább városszéli hotelt kellene keresni a belvárosi helyett?

Előzmény: öcs (336)
öcs Creative Commons License 2007.06.02 0 0 336
Szia,

Én magam soha nem voltam Badalingnél, csak olvastam róla, többek között itt is, és láttam képeket, először Mutianyunál voltunk, az úgy 80 km Pekingtől. Badaling egy teljesen újjáépített, eléggé mesterséges, tökéletes, zsúfolt Fal-szakasz, amúgy szép környezetben. Oda visznek minden túristát, aki a Falat látja, pedig... Mutiany is eléggé újjáépített, de kevesebb a túrista, talán. Simatai, Jingshangling a két, Pekingből aránylag olcsón elérhető jobb szakasz, igen, ezek természetesebbek, idén ott voltam, a képek is ott készültek. Itt a Fal sok helyen még eredeti, igaz, nem is olyan "tökéletes", gyakorlatilag sok helyen elhordták... elég romos, néha hiányzik, vagy csak egy kis kö maradt meg, de a környék fenséges, hegyek gerincén fut, a kilátás csodás. It kevesebben is vannak, mivel messze van. Egyébként láttam íPekingben egy backpackers szállóban hirdetni "Secret Wall"-at, utánakérdeztem, ez is egy lehetőség: olyan Fal-részhez elmenni, amelyik még nincs felfedezve, vagy nem is lesz, mert veszélyes, meredek, omlós, stb. Szóval kinek melyik tetszik.

Az eljutás egyszerű, lentebb leírtam, egyébként a Lonely Planetben aránylag jól benne van. A buszok normál helyköziek, egyébként tök kulturáltak, olcsók 10-16 Y, jeg yaz páyaudvaron, elmész velük a legközelebbi nagyvárosig, lényegében a végállomásig, ez Mutiany és Simatai esetében Miyun, leszálsz, és fogsz egy bértaxit, akivel megállapodsz (gxk.: alkuszol :) az árban. Az elvisz a Fal tövéig, vár rád az alku szerint 2-4 órát, te felgyalogolsz vagy fel-felvonózol a Falhoz, aztán vissza. Ne fizess előre :))) Simataiig ez így kb. 3-4 óra, függ a forgalomtól.

Egyébként megteheted, hogy kimész az ÉK-i vasútállomáshoz, ahonnan az "autópálya" megy és egyből leintesz egy bértaxit. Ez azonban húzósabb, minket Mutianyig (6 személy) 400Y-ért oda-vissza. Miyunból Simataihoz 150Y-ér mentem oda-vissza. K***a keményen kell alkudni. De ahogy írtam, Pekingben szinte minden helyen szerveznek utakat, a legjobbak a hátizsákos hostelek, aránylag olcsón, 150-200Y. De mi az aránylag, ugye? :))

Xian: Az az igazság, hogy én oda repcsivel mentem (Shanghaiból), Xianból jöttem vonattal Pekingbe, ezért azt nem tudom megmondani, hogy Pekingből hogyan, de az biztos, hogy NE a pályaudvaron vegyél jegyet. Nagyon durva állapotok vannak, bár van aki bírja a lökdösődést, a tolakodást, a totális sötét figurákat. Mondom, a Keleti környéke ahhoz képest felüdülés. Több helyen lehet venni vonatjegyet, még a szállodákban is segítenek, van egy országos bankhálózat, én is ott vettem, a nevük nem jut eszembe, de meg tudom nézni, a LP is írja. Hogy mennyivel előtte, azt nem tudom, én nem túl főszezonban voltam idén, és bár egy nappal előtte vettem meg, de a vonat így is tele volt, a LP szerint főszezonban azért 2-3 nappal előtte illik megvenni, vagy lemaradsz. Egyébként neten is lehet foglalni. Ne felejtsd: soft sleeper, lehetőleg alul :)) tévé van :)))

Szerintem a közbiztonság aránylag jó, mint általában a diktatúrákban. Nekem nem volt bajom, de azért lopások vannak, ezt mindenhol írják, alapvetően be kell tartani az általános szabályokat. A szállodák, főleg a jobbak biztonságosak, de azért a vonaton én sem hagytam magára a cuccaimat. Én elég lepukkant helyeken is megfordultam, néha tartottam is tőle, de nem volt baj.

Bocs a hosszúért.






Előzmény: SzaFe-0623 (335)
SzaFe-0623 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 335
Köszönöm szépen, a Te válaszod is nagyon hasznos volt számomra!

Végigolvastam az eddigi hozzászólásaidat is, és csak az nem derült ki számomra, hogy Badaling-et miért nem ajánlod, miért inkább Simatait? Nem mennek oda annyian, kisebb a tömeg? Vagy természetesebb állípotban van meg ott a fal, Badalingnál pedig inkább túristáknak van újjáépítve?

Hogy kell elképzelni az ilyen menetrendszerinti buszt a Nagy Falhoz? Közel megy hozzá, hegyet mászik, és ott tesz le? Vagy csak a környékre visz, és egyszercsak odaérsz, ha kitartóan gyalogolsz? :)

Xian-on egyébként gondolkodom. Ha jól értem, akkor elég a pekingi főpályaudvaron előtte 1-2 nappal megvenni a jegyet?
Az ilyen helyen (vagy úgy általában is) milyen a közbiztonság? Tűnt el valakinek valamije az útjai során?

Előzmény: öcs (334)
öcs Creative Commons License 2007.05.30 0 0 334
szia, 8-10 nap elég sok, miért nem gondolkozol kicsit messzebbre? Peking jó hely, lazán el lehet tölteni ennyi időt, lehet sodródni a hangulattal, sok a látnivaló is, pl. csak a Tiltott város egy nap (vagy kettő?), de én a helyedbe elugranék megnézni Shanghait vagy Xiant a terrakotta hadsereggel. Vonattal elég olcsó és a nagy távolság ellenére (éjszaka utazva) könnyedén meg lehet járni. Én 9 nap alatt (nem rohanva) mindhárom városban voltam, igaz, Pekingben már voltam korábban, Xian érdekes hely. Ha Pekingben kimész a falhoz, utazz helyi busszal, olcsó, jó, de NE Badalinghoz menj, hanem pl. Simataihoz. Mindent leírtam lentebb.
Előzmény: SzaFe-0623 (333)
SzaFe-0623 Creative Commons License 2007.05.29 0 0 333
Köszönöm szépen, nagyon-nagyon sokat segítettél!
Nem tudom, hogy sikerült, de eddig nem akadtam rá ezekre az infókra :(

Kb. 8-10 nap szabadidőm lesz, és igazából elég nyitott vagyok a világ dolgaira, történelmi, építészeti dolgoktól kezdődően akár egy szép táj miatt beterveznék egy kirándulást Peking környékén. Pont eltaláltad, az ilyen látnivalók/hangulat ami nagyon meg tud fogni!

Te ott élsz/éltél valahol a környéken?

Tianjin akkor szerinted jó választás? Vagy esetleg tudsz ajánlani más hasonlót/jobbat?

Köszönöm mégegyszer!!! :)
Feri
Előzmény: kb. (332)
kb. Creative Commons License 2007.05.29 0 0 332
Hol nem találtad eddig a belépőárakat? Mindegyik látványosság honlapján (kínaiul és angolul), illetve útikönyvben benne van, de a neten is számtalan honlapon (persze ezek nem feltétlenül naprakészek).

A körülbelüli árak:

Akvárium: nem tudom melyikre gondolsz, a Blue Zoo Beijing (Fuguo Haidi Shijie) pl. 75 RMB
Állatkert: 15-100 RMB (ha a pandákat és az állatkerten belüli akváriumot is meg akarod nézni, akkor 100)
Tiltott város: 60 RMB
Nyári palota: 50 RMB
Nagy Falhoz egy szervezett kirándulás: 100-600
Ming sírok: 3 sír van megnyitva, ezekbe egyenként 30 és 60 között van a belépő, a Szellemek útja további 30 RMB.

"vagy amit még érdemes megnézni Pekingben és a környékén"
Nem írtad mennyi időd van és mi érdekel. Látnivaló van bőven.

"Ha valaki ismerős arra fele, az is érdekelne, hogy érdemes-e elvonatozni (vagy elbuszozni) valamelyik Pekinghez közeli tengerparti városba (mi pl. Tienchin-re gondoltunk)."
Tianjinbe érdemes elutazni, de nem a tengerpartja, hanem a látnivalói és hangulata miatt.
Előzmény: SzaFe-0623 (331)
SzaFe-0623 Creative Commons License 2007.05.29 0 0 331
Sziasztok!

Előre is bocsi, ha nagyon unalmas kérdést teszek fel...:

Július elején megyek majd Pekingbe, és eddig nem találtam semmi konkrétat arról, hogy az egyes látványosságokba kb. mennyibe kerül a belépő.
Gondolok itt pl. az Akváriumra, Állatkertre, Tiltott városra, Nyári palotára, akár a Nagy Falhoz egy szervezett kirándulás, Ming sírok, vagy amit még érdemes megnézni Pekingben és a környékén.

Ha valaki ismerős arra fele, az is érdekelne, hogy érdemes-e elvonatozni (vagy elbuszozni) valamelyik Pekinghez közeli tengerparti városba (mi pl. Tienchin-re gondoltunk).

Köszönöm előre is, mindenkinek, aki válaszol!
lulu? Creative Commons License 2007.05.22 0 0 330

Bocsánat a hibákért de ritkán gépelek és van, hogy kicsit rajta marad az ujjam 1 betűn (hallnak stb):-)))

lulu? Creative Commons License 2007.05.22 0 0 329

Tafinaf írta, hogy külföldiként nehéz boldogulni az üzleti világban . Ennek lehet még 1 oka. A kapcsolatrendszer hiánya.Ez mozgat mindent. Több ezer éves hagyománya van , ez nekünk európaiaknak furcsa és lehet tisztességtelennek tűnik , de ezt egyhamar nem lehet medszüntetni , hiszen a hétköznapok sőt a társadalmi élet egyik mozgatórugója is.-segít életben maradni.

Szóval kínában jó üzletet ( vagy sokszor egyáltalán üzletet) csak akkor lehet kötni ha az embernek jól kiépített kapcsolatrendszere van. Ez áll rokonokból, barátokból ,volt iskolatársakból, kollégákból, ismerősökből és ezek variációjából.(tisztára mint nyuszika barátai rokonai üzletfelei :-)))))  )

A rokonság ugye adott. A barátság más tészta. Az igazi barátságok itt gyerekkorban, és az iskolában max. az egyetemen köttetnek. Felnőttkorban kivételes esetben esetleg nagyon szoros kollegális viszony esetén. A barátság itt egy életre szól , komoly kötelezettségekkel ( és kiváltságokkal ) jár. Barátok nélkül itt az ember akár fel is kötheti magát. Elveszett./ itt a barát nem azonos az összes többi felsorolttal/. Azért is a gyemekkori barátságok maradnak meg , mert ez a legrégebbi, másrészt önzetlenül köttetett. Ezért nehéz belekerülni, ráadásul a kötelezettségek miatt fárasztó is .

Viszont az ember a családi és baráti körben teljes biztonságban van. (ez nálunk sajnos nem mindig mondható el)

Ha bármi történik betegség, baleset, anyagi csőd , földindulás akármi a védőháló abban a pillanatban összezárul az ember körül és teljes védelmet , támogatást élvez a többi "szerplő" teljes kapcsolatrendszerén keresztül.

pl . az országban az un. szociális védőháló amit az állam biztosít azért nem olyan erős mert itt erre abban a formában ahogy megszoktuk és elvárjuk nincs szükség.

Ha valaki kórházba kerül nővérkére csak a szakfeladatok elvégzése vár. A mosdatást ,stb a rokonok végzik. Van úgy , hogy pl. valaki mindig bennt alszik a beteggel. Ha valaki mindenét elveszti , nem kerül az utcára mert vmelyik rokon ,vagy barát befogadja, majd közösen  keresnek vmi új lehetőséget, munkát + összedobják az indulótőkét.Senki nem hullhat ki a rostán aki a körhöz tartozik, itt az öregek nem hallnak meg egyedül , ám az idős emberek képesek mindent feladva akár másik országba költözni pl. azért , hogy vigyázni tudjanak az unokáikra és a fiatalokat segítsék. ( itthon sokszor probléma a "ki vigyáz a gyerekre?- mert a nagyszülők máshol laknak)- ott az idősek ilyenkor csomagolnak és képesek otthagyni az addigi életüket.

Még sorolhatnám de asszem érthető- ezért nehéz külföldiként , kapcsolatok nélkül itt bármibe fogni.

,

 

 

 

lulu? Creative Commons License 2007.05.21 0 0 328

Rasszizmus mint olyan nem létezik Kínában abban a formában mint itthon. A külföldi csodabogár ez tény , hiszen a gondolkodásuk szerint  annyira különbözik a mentalitásunk , hozzáállásunk az élethez stb. az ő jól bejáratott több ezer éves kultúrájukhoz képest, hogy csakis csodabogarak lehetünk. -akivel ugyebár nem egyszerű:-)

De nem azért mert más a bőröd szine!az ismert mondás szerint  ("mindegy milyen színű a macska ha megfogja az egeret")-ez általános hozzáállás. 

Az esetleges külföldiekkel szembeni óvatosság, ( érezhetnénk ellenszenvnek ( amit sohasem tapasztaltam) - talán a korábbi rossz tapasztalatokból adódik. Amikor az európai üzletemberek úgymond gyarmatként tekintettek minden helyre ahová betették a lábukat a lakókat pedig gyakorlatilag állatoknak tekintették .Jó példa erre Shanghai egyik parkjában még a múltszázad elején álló tábla:Kutyáknak és kínaiaknak belépni tilos!!A saját hazájukban....Ezt azért nehezen feledik.- a kínai pedig egy nagyon- nagyon büszke nép.Az országuk neve is ez Zhong Kuo -vagyis Középső Birodalom.A határaikon kívül körbevéve barbárokkal....:-))))

lulu? Creative Commons License 2007.05.21 0 0 327

Ez a háború lesz de nem kell megijedni dolog - nem értem!

Kína az elmúlt 50 évben gyakorlatilag eltűnt a térképünkről nem hallottunk róluk a kult. forradalom óta. Először testvéri szoc. nemzet volt aztán ahogy az oroszokkal összevesztek kitörlődött a tudatunkból. Jött itthon a rendszerváltás és Kína pont most érte el azt a fejlettségi fokot gazdaságilag amit már nem lehet figyelmen kívül hagyni.Eddig a nyugat sem foglalkozott sokat velük hiszen egy zárt kommunista ország volt csupán gazdaságilag elhanyagolható ill semmilyen befolyással. Ám az élet azért ott nem állt meg. Sztem nagyon körültekintően fogtak hozzá az átalakításhoz már ha tudjuk, előtte mekkora volt a gebasz. Nagy. hatalmas , és már nem volt tovább tartható a gazdaság  semmilyen állapota. Csak 1 választásuk volt a gazd.- i átalakítás politikai váltás nélkül. Bátran állítom, hogy ez volt a világ szerencséje! ( mármint, hogy egyenlőre nem volt politikai átalakulás)

Mindenki láthatja , hogy mi folyik az oroszoknál miután szétesett az ország. Vagy a Jugóknál- polgárháború. Képzeljétek el ezt a hirtelen váltást egy olyan mély szakadékokkal , éhezéssel, szegénységgel teli országban mint a földrésznyi Kína  1 milliárd emberrel!!!!Ha ott a bili borult volna.... jajj a világnak!!Az elmúlt 3000 évben soha nem volt demokrácia , sem köztársaság. A mai diktatúra tulajdonképpen annyiban különbözik az előző évezredek császári elnyomásától- hogy másként hívják.! Itt egy hirtelen politikai változás.....!

Kritika éri általában az országot azért, mert a városi csillogással szemben a vidék elmaradott. Hát kérem először is pénz kell ahhoz meg befektető ahhoz meg infrastruktúra. Tehát nagyváros, kényelem ,-ahová a befektető szivesen megy.A városokban folyó biznisz ma már hoz annyi pénzt , hogy az elkövetkező évtizedekben már elkezdhetik a vidékfejlesztést. Erre már történtek lépések ami helyenként úgy sült el, hogy sok helyi gyártó már kénytelen Vietnámba áttelepülni ugyanis nem találnak mukaerőt. Régen a városi gyárak "felszívták" a falusi munkanélkülieket hiszen már több állami támogatást kapnak így jobban megéri otthon  maradni és a mezőgazdasággal foglalkozni.  Ez azonban egy folyamat , és aki 3 év alatt csodát vár ....kína esetében mindig gondoljunk a méretekre!

A gazd. -i fejlődést azonban ( főleg egy ekkora ország esetében ) az USA központú világgazdaság nehezen emészti meg hiszen új, és gyakorlatilag ismeretlen szereplővel kell számolni, akitől senki nem tudja mit várhat, és mire számíthat.Hát kérem elkezdődött (újra) a világ gazd.-i újrafelosztása, és ez mindig ellentétekkel jár.Na de háború...

 

lulu? Creative Commons License 2007.05.21 0 0 326

Kinnt ezért kevesen morognak mert senki nem várja el a másiktól az udvariasságot. Itthon ebből azért van konfliktus mert mi sem vagyunk udvariasak ( aki mást mond az még nem utazott Pesten) szóval udvariasak nem vagyunk DE A MÁSIKTÓL ELVÁRJUK!!! Ez frusztráló. Ezért van itthon ennyi közlekedési baleset mert kevesen adják meg az elsőbbséget, engedik be a sávba , adják át a helyet stb - na de a másik nekem miért nem!

Na kínában ez úgy van , hogy senki nem vár semmit a másiktól, az utakon óriási a káosz - de mégis kevesebb a baleset!! Egyszerűen azért mert mindenki számít rá, hogy bármelyik pillanatban történhet valami váratlan ezért valahogy jobban figyelnek és nem kap gutaütést egy szabálytalanul beelőzőtől mert az egyszerűen csak ügyesebb volt, és valszeg előtte neki is volt pár ilyen manővere! Itthon az emberek agygörcsöt kapnak a többi autóstól mire eljutnak valahová,közben ugyanúgy szabálytalankodnak mint a többi. A pesti dugó pedig lófütty a sanghaji-hoz viszonyítva!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!