Keresés

Részletes keresés

Preis Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2245

Idővel biztos....de azért azt ne felejtsd el, hogy a mai modern forgalmi pénzekből nagyon sokat vernek! Ergo, sok van belőlük....így mindenkinek van ilyen...így keveset ér...egy pár száz év múlva biztos már csak a gyűjtőknél marad, de azt ki kell várni.

Mondjuk van ellenpélda is. Amerika. Ott rendszeresen (bár most nem tudom mi a törvény, de régen ez volt) amikor kivonnak egy pénzt, akkor azt be kell szolgáltatni! Ezt régen annyire komolyan vették, hogy nagyon komoly büntetést kapott az, aki ezt nem tette meg. Így azok a pénzérmék, amik amúgy szinte értéktelenek voltak, egy idő után hihetetlen nagy értéket képviseltek! Persze itt is nagyon fontos, hogy milyen tartásban marad meg az illetőnél! A mai modern pénzeknél, ez alatt értem az 1900-tól, nagyon rámennek a tartásra....

 

Üdv,

Preis

Előzmény: Miért? (2244)
Miért? Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2244

Az jó, mert az aranyágas 50-esből van 3db :)

 

Köszönöm a válaszokat, valahogy én is így sejtetem.

 

A forint megszűnése után pont nem azért lesz értékesebb a névértéknél a pénz, mert már nincs forgalomban??? De hangsulyozom, hogy ehez nem nagyon értek, ez csak egy józan paraszti ésszel elgondolt gondolat volt:)

tamas1000 Creative Commons License 2006.01.05 0 0 2243

tedd csak el őket, többszörösét fogják érni, de ami forgalomba kerül azok 1-2 mió példányszámban készülnek tehát inkább csak az érdekessége miatt lehet értelme, vagy max ha névértéken tudsz vennni sokat....

50-es esetében talán ha 10-20 év múlva ér egy ezrest? talán...

Előzmény: Miért? (2239)
tamas1000 Creative Commons License 2006.01.05 0 0 2242

ÜDV!

 

emlékpénz érmek szerintem nem igazán jó befektetésnek.

 

én személy szerint csak a forgalmi érmekben bízok, és csak a forgalmi pénzeket tartom igazán numizmatikának, ha lehet így fogalmazni...

 

t

peeperkorn Creative Commons License 2006.01.05 0 0 2241
Ugyan nem Tamas1000 vagyok, de azért én is válaszolok megint.
A közforgalmú emlékérmék kérdése érdekes lehet. Az emlékérmék értékében ugyanis erősen tükröződik, hogy névértékükön bármikor forintra válthatóak. Itt is külön kell választani az arany, ezüst, és nem nemesfém érméket.

1) Arany: megint az arany világpiaci ára függvényében mehet fel az értékük. Bár a kiadott példányszámnak is van jelentősége, aranytartalmuk sokkal fontosabb szerepet játszik abban, hogy mennyit érnek egy adott pillanatban és mennyiért lehet eladni őket. Pl. a legutóbbi 50.000.- Ft-os névértékű emlékérme "Mo. az EU tagja" 60.000.- Ft-ért még mindig kapható az Érmeforgalmazónál, tehát nem kapkodták el, nem volt túlzott rá a kereslet. Jelenleg a Vaterán is lenne egy 55.000.- ért, mégis eddig 80 látogatóból egy sem licitált rá még ennyiért sem. Ha ezt a kiadásakor megvetted volna névértéken, az eltelt másfél év alatt 10% hasznot sem realizálhattál volna e szerint a számítás szerint. Az érme egyébként 4 dukát súlyú és az írás pillanatában érvényes XAU középárfolyamon 48.529.- Ft-ot ér. Tehát szerintem az arany emlékérmék esetében megint nem a numizmatikáról beszélhetünk, hanem az arany világpiaci áráról.

2) Ezüst: kényes kérdés, mert ez esetben csak az érmék numizmatikai értékében bízhatunk. A mostanság kiadott ezüst emlékérmék többsége ugyanis 31.46g .925-ös ezüstöt tartalmaz, világpiaci áron ez 1712.- Ft. Tehát itt a névérték jelentősen nagyobb, mint amit a benne lévő nemesfém piaci értéke indokolná. Itt jön be a numizmatika. Az érmék példányszáma, motívumai, a kidolgozás szépsége. De szerepet kap egy másik dolog is hosszabb távon: mi történik, ha Magyarországon is bevezetik az eurót, így pedig az érmék névértéke megszűnik létezni? Akkor is meg fog érni annyi vagy több pénzt a gyűjtőknek az érme, amennyibe ez a kibocsátásakor került az akkori árszinvonalon?
És erre a kérdésre várom a többiek véleményét is, ugyanis kétségeim vannak effelől.
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy az alacsony példányszám ellenére nem.

3) Nem nemesfém: itt a világpiaci árnak egyáltalán nincs szerepe, ráadásul ezek nagy példányszámban (a ritkább ezüstök 3-5000 példányszámának sokszorosában) jelennek meg. Messze nagyobb példányszámban, mint amennyit a gyűjtők száma indokolna. Szerintem befektetési szempontból nem érdemes vásárolni őket, mert a magas példányszám miatt egyedül a névértékük képvisel értéket, tehát az, hogy törvényes fizetőeszközök. Ha ez megszűnik, sokáig nehéz lesz eladni őket nyereségesen. Ráadásul az arannyal ellentétben itt jelentős szállítási költségekkel is kell kalkulálni. Vagyis ha el akarod adni és van is rá vevő, az értékéhez képest többe kerül eljuttatni a vevőhöz, mintha a szállítási költségre kevésbé érzékeny aranyat. Szóval ebben a kategóriában nehéz nyereséget csinálni. Kis tételben bagatell üzlet, nagy tételben rendkívül nehezen eladható, ha eladható egyáltalán.

Összefoglalva:
a) arany emlékérmék esetében szinte kizárólag az arany világpiaci ára a meghatározó. Ha viszont aranyba akarsz fektetni, van ennek hatékonyabb módja is.

b) ezüst emlékérmék: egy nagy kérőjel??? Vajon mennyit fognak ezek érni, ha megszűnik a forint és ezért elvesztik névértéküket???

c) nem nemesfém emlékérmék: kizárólag gyűjtői szempontból érdemes rájuk tekinteni, befektetésnek szinte eladhatatlan.

Ez lenne a véleményem, illetve az ezüst emlékérmék kapcsán a kétségeim. Kíváncsi vagyok, mások mit gondolnak erről???
Előzmény: Miért? (2239)
probus Creative Commons License 2006.01.05 0 0 2240

Kedves Gyűjtőtársak, barátaim!

 

Érdeklődnék minden fórumozótól, van e valakinek eladó 1993-as 2,8 ecu / nem tükörveretű/ érme?

Az az igazság Nekem volt egy, de decemberben a szüleimnél voltunk látogatóban, véletlenül kiesett a berakóból nézegetés közben, aztán miután meglett eszébe sem jutott senkinek hogy az akár az enyém is lehet, és így jószándékkal nekiajándékozták az egyik kislánynak aki most kezdett érméket gyűjteni, ráadásul a szakköröm tagja. Ma megtartottuk az első 2006. évi foglalkozást, és a végén mindenki megmutatta, milyen anyagra sikerült szerttennie.

Amikor a kislány megmutatta nagyon megdícsértem, hogy ügyes, és szép pénzt kapott. Amikor kérdeztem kitől kapta, és azt válaszolta hogy az apukádtól, a láb megroggyant alattam egy pillanatra. Azonnal hazahúztam hogy biztos csak nem az enyémet adta oda, de azt. De a gyereknek nem mondhattam azt hogy add csak ide mert ez az enyém. Így aztán szomorúan leültem most a gép elé, megkérdezni, hogy van e valakinek egy eladó Gibraltár 2,8 ecu, nem tükörveretes 1993-as érméje?

Ha van kérlek írjaok ide a fórumba, vagy emailt a probus@citromail.hu email címre.

Köszönettel:probus 

Miért? Creative Commons License 2006.01.05 0 0 2239
Tamas1000

Köszönöm szépen válaszod, de azért ha adnak ki közforgalmú emlékérmet abból azért elteszek egy-kettőt:):):)

Lehet, hogy így kezdődik egy hobbi??? :):):):)
hieronymous Creative Commons License 2006.01.05 0 0 2238

Üdvözletem!

Teljesen amatörként az a kérdésem lenne, hogy sos szükségem lenne Julius Ceasar arcképes érme utánveretre. Hol tudnék ilyet beszerezni? Egyébként budapesti vagyok. Előre is köszönöm az esetleges segítséget.

tamas1000 Creative Commons License 2006.01.05 0 0 2237

Üdv!

 

1. 1983-as magyar közlöny az tényleg semmit se ér..

 

2. ami a befektetést illeti:

 

ez tényleg nehéz kérdés, de nekem az a véleményem, hogy pont a ritkább, kurrensebb darabok azok, amelyek árai emelkednek.

Ami igazán az elmúlt időben emelkedett:

 

RDR, Erdélyi pénzek, és a ritka/ritkább (kis példányszámú) érmek.

 

Persze emelett biztos sok területen tapasztalható növekedés amit én nem ismerek.

 

A 10 és 20 koronás ára tényleg nagyban az arany árával együtt fut, de az is megfigyelhető, hogy egyre jobban nő a numizmatikai értéke és nyílik az olló, lassan de biztosan távolodik el az aranyártól.

 

egy 10 koronás 3,38 gramm 900-as finomságú ami kb.: 21,6 karátnak fele meg.

 

a 24 karátos arany eladási ára olyan 14,3-14,6 EUR/gramm között alakul a mai napon (ez a mennyiségtől függ), tehát 1 gramm 24 karátos arany olyan 3700 Ft /gramm. a 10 koronás 21,6 karátos egységára tehát olyan 3330 Ft/gramm.

 

Ebből: 11255 Ft a 10 koronás,  22511 Ft a 20 Koronás ára.

 

Ezzel sikerült is önmagamat megcáfolni :))

egyenlőre igencsak aranyáron mennek:)

bár az arany tudtommal decemberben van az éves maximumán, augusztusban meg a minimumán (ha jól tudom).

 

Na akit most nem sikerült összezavarnom, annak gratula. :)

 

tamás 

 

 

Előzmény: peeperkorn (2236)
peeperkorn Creative Commons License 2006.01.04 0 0 2236
Szervusztok!

A topikban újként üdvözlök mindenkit.
Ami a válaszokat illeti, szerintem:

1) Egy 1983 novemberi Magyar Közlöny értéke a 0 felé tendál jelenleg. Papírhulladék. 100-200 év múlva lehet, hogy lesz valamilyen névleges értéke, bár ez nem túlzottan valószínű. A Te életedben mindenképp értételennek lehet tekinteni.

2) A numizmatika befektetésként túl tág fogalom. Ráadásul ha Preis legutóbb a Vaterára kitett 10 és 20 koronásait nézem, talán nem is igazán numizmatikáról beszélhetünk. Ezek numizmatikai szempontból rendkívül gyakorinak számító érmék, épp ezért a vásárlója nem is a numizmatikai értéket fizeti meg, hanem az aranyárat. Aki ma 10, de főleg a még gyakoribb 20 koronás érmékbe fektet, kisebb túlzással állítható, hogy aranyba fekteti a pénzét. Tehát akkor csinál jó befektetést, ha az arany világpiaci ára emelkedik.

Preis árai egyébként - ha a Vatera jutalékát is figyelembe vesszük - valóban teljesen reálisak.

A numizmatika elsősorban hobbi, befektetésként sokszor csak hosszabb távon, értsd ezalatt, hogy több generáció alatt térül meg. Vagy akkor sem. Ha csak befektetésként tekinted, akkor azért sem ajánlom, mert pont azok a tételek, amelyek a legtöbb hasznot hozhatják, mert pl. a legritkábbak, a legnehezebben találnak vevőre. Tehát nem egy gyorsan likvidálható befektetésről van szó. Pláne nem, ha egy nagyobb gyűjteményt akarsz gyorsan pénzzé tenni.

Ha csupán befektetni akarsz, akkor a numizmatikát nem Neked találták ki.
Ez az én véleményem.
Előzmény: Miért? (2234)
Miért? Creative Commons License 2006.01.04 0 0 2234
Hi!

Nem akarok senkinek se a lelkébe gyalogolni, de nekem az a kérdésem, hogy a numizmatika befektetésnek milyen?

A másik kérdésem, hogy vajon képvisel valamilyen értéket egy 1983 novemberi Magyer Közlöny????

Segítségeteket előre is köszönöm!!!
Preis Creative Commons License 2006.01.04 0 0 2233

Szerintem az áraim teljesen jók, mármint reálisak, pont árában vannak. Nincsenek alacsony áron! De még így is alkudoznak....már elegem van az alkudozókból. Azt hiszik, hogy így megvehetik...:)

 

P

 

ui.: ha szerinted jó áron vannak, akkor tessék licitálni! :))))

Előzmény: Törölt nick (2232)
Preis Creative Commons License 2006.01.04 0 0 2231
Az árak felfelé mentek! A forint romlott! :)))
Előzmény: Törölt nick (2230)
Preis Creative Commons License 2006.01.04 0 0 2229

Kedves Mackobacsi!

 

Az ÉH régi árakat jelöl. Már rég nem lehet azokat pontosan felhasználni! Az ár-érték arányokhoz még jó, de azt is ki kell egészíteni aukciók és a tapasztalat ismert áraival!

Egyébként az áraim teljesen reálisak, Én is ennyiért vettem ezeket!

 

Üdv,

 

Preis

Előzmény: Törölt nick (2228)
Preis Creative Commons License 2006.01.04 0 0 2226

Szia Tamás!

 

Nem, nem. Csak egy kicsit át kell csoportosítanom a befektetéseimet.

Ha érdekel valamelyik, akkor leveszem neked!

 

 

Üdv,

 

Preis

Előzmény: tamas1000 (2225)
tamas1000 Creative Commons License 2006.01.04 0 0 2225

Preis!

 

 

Mi van veled? csak nem felhagysz a numizmatikával?

 

tamás

Előzmény: Preis (2224)
Preis Creative Commons License 2006.01.03 0 0 2224

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! (bár Hölgyek eddig itt nem voltak)

 

A vaterára feltettem egy-két nagyon szép érmét...

ennyi :)

 

Üdv,

 

Preis

Preis Creative Commons License 2006.01.03 0 0 2223

Sziasztok!

 

Először is Búék!

 

Ha érdekel valakit egy 1887-es 10 krajcár az írjon nekem egy mailt!

 

 

Preis

Törölt nick Creative Commons License 2006.01.02 0 0 2222

Sziasztok!

 

Közlekedési vállalatok (Beszkárt, BURV, FAÜ, stb...) részvényei, egyéb papírjai érdekelnének.

Van e fogalmatok, hogy merre keressem, van e itt, vagy ismeretsségetekben ilyen jellegű tematikus gyűjtő?

 

SzL

Andrew07 Creative Commons License 2006.01.01 0 0 2221
Sziasztok!
Először is szeretnék Mindenkinek Boldog Új Évet Kívánni!
Szóval az én történetem a következő.Annak idején mint sok más kisgyerek én is gyűjtögettem mindenféle régipénzt.Ez aztán az évek során szépen abbamaradt.De mostanában egyre jobban elgondolkoztam,hogy komolyabban elkezdeném a gyűjtögetést.Ezzel kapcsolatban szeretném kérni a segítségeteket.Mivel én általában nem bízok az internetes vásárlásban (és ezek negatívumairól itt is olvastam) tudnátok-e valami jó kis üzletet ajánlani ahol az ember a saját szemével láthatja a pénzeket, nyugodtan megvizsgálhatja őket.Nagyon örülnék annak is ha tudnátok nekem mondani esetleg olyan "alap" művet amiből tanulhatnák.Ezalatt értem az érmék tárolása,szükséges felszerelések meg egyebek.
Előre is köszönöm a válaszokat.
prolyhisztor Creative Commons License 2006.01.01 0 0 2220
Köszi, megvan, az illető eladni akarja. nem venni, de segítség volt.
misu12 Creative Commons License 2006.01.01 0 0 2219
BUÉK!

Ha rákattintasz a linkre, talán megtalálod a kereset érmét.

Sikeres keresést kívánok.

Misu……….

 

 

 

 

http://www.nwcoin.com/catalog/default.php?cPath=24

 

prolyhisztor Creative Commons License 2006.01.01 0 0 2218
BUÉK!

Segítsen valaki, mnenyit ér egy 1968-as kiadású Kennedy emlékérem, féldolláros?
Nekem fogalmam sincs, valaki megkért rá, aki nem netezik.
Ide írjatok
Köszönöm.
nagyel Creative Commons License 2005.12.31 0 0 2217

Sziasztok!

 

Tomi:

igen, nagyon szép darab, és a ritka fajta. Meg kéne venned, rég láttam ilyen szépet belőle. Már kiszúrtam tegnap én is, ma délután terveztem megírni neked némi újévi jókívánsággal egybekötve, de ezek szerint figyelsz :)  BUÉK! A postával sajna nincs mit tenni, ez ilyen. Nem lehet mindent futárral hozatni...

 

Mindenkinek örömökben és sikerekben gazdag boldog újévet kívánok!

Előzmény: tamas1000 (2216)
tamas1000 Creative Commons License 2005.12.30 0 0 2216

Angliából 15-én feladott ajánlott levél a mai naoig nem jött meg...

egy másik meg németországból már a kártérítés utján van...

az volt a 6500 Ft-os 1/4 talléros...pont az ba...a meg....

tamas1000 Creative Commons License 2005.12.30 0 0 2215
numizmatato Creative Commons License 2005.12.28 0 0 2214

Eloszor tanulmanyozd ezt a magyar nyelvu ismertetot:

http://invitel.hu/youme/ebay/

A felmerulo problemakkal es azok megoldasaval ket  INDEX forum is foglalkozik, ezek cime:   Vasarlas az interneten

           ebay.com Aukcios tapasztalatok

Ird be a forum cimet a Kereses   igy mukodik alatti feher sorba es klikkelj az Ok gombra. Az olvasast ne a megjeleno 1. oldalnal kezdd , hanem a legregebbi  hozzaszolasoknal.Persze kozben nezelodjel az ebay.com=on es az ebay.de oldalakon is. Utana ha valami nem eleg vilagos konkret kerdest tegyel fel, vagy esetleg elmondom en hogyan csinalom.

 

Előzmény: videosjani (2211)
hamariberkenye Creative Commons License 2005.12.27 0 0 2212

Az SA verdejelet az első mellékelt képen közvetlenül az évszám felett találod, az érme a pretoriai verdében készült, ahol 1923-1932 között vertek arany sovereign-eket. Amit belinkeltél második képként, az a készítő monogramja. Ez kapásból nem ment, de a szakiroldalom a B.P monogramra azt írja, hogy Benedetto Pistrucci, szerintem higgyük el neki. :-)

 

Néhány további verdejel és időintervallum, ha ezek alapján szeretnél gyűjteni:

 

Sydney: S (1871-1926)

Melbourne: M (1872-1931)

Perth: P (1899-1931)

Ottawa: C (1908-1919)

Bombay: I 1918

London:  (nincs) 1817-

 

1925-ös sovereign-ből csak az S verdejelű (Sydney) számít valamivel ritkábbnak, a pretoriai inkább átlagos gyakoriságú lehet. 

 

Üdv. 

Előzmény: Törölt nick (2208)
videosjani Creative Commons License 2005.12.27 0 0 2211
Tudna valaki segíteni nekem abban,hogy hogyan működik az ha külföldröl szeretnék venni valamit.pl:eBay.Hogy kell fizetni, lehet-e forint számláról,vagy valutaszámla kell.Leírná valamelyötök a módját a vásárlásnak????előre is köszi a segítséget.
zo.zo.ka Creative Commons License 2005.12.26 0 0 2210

Kedves Ronny H !

Nekem a külföldiek nagyobb része tofifi-s dobozokban, kisebb hányada nagyobb bonbonos dobozokban vannak. A magyarok vannak plüs tálcákon, amik java része sorozatos. (A nagyobb helyekre elférnek a tallérok is a kisebbekre meg az apró.A klubban veszem őket 750 Ft-ért műanyag tetővel.)  Tervezem a bonbonos dobozok cseréjét esztétikusabbakra de itt én is megakadtam.

  Üdvözlettel :zo.zo.ka

Előzmény: Ronny H (2209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!