Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Az nagyon egyszerű -- beáztatod a követ, majd lefekteted vmi jól tapadó felületre, hogy ne mozogjon. Megfogod egyik kezeddel a markolatot, a másik ujjhegyeivel pedig könnyedén rányomod a kőre az él felületét, és elcsúsztatod előrefelé. A végén fölemeled úgy, hogy utoljára a hegy hagyja el a követ és megismétled a másik oldallal; az mindegy, hogy mennyi (pl. 10) húzás után váltasz, csak föltétlenül ugyanannyit kapjon a penge két oldala.
Amikor már ujjbeggyel érezni lehet, hogy finom sorja képződött az él egész hosszában, akkor úgy megy tovább, mint az élszalagos késeknél -- fölemeled a penge fokát és könnyedén végighúzod a legfinomabb kövön a sorja letöréséhez, olyan mozdulattal, mintha vékony forgácsokat akarnál szelni egy parmezánból; ebből csak 1-2 húzás kell. Végül jöhet a bőrszíj vagy kartonpapír: nem szabadon lebegő, mint a borbélyoknál, hanem szilárd felületre ragasztott, de ugyanazzal a mozdulattal húzod végig pár tucatszor a pengét, a fokával előre és kb. a saját vastagságával megemelve.
Pl. ezen a videón jól látni a megfelelő élező mozdulatot:
Ray Mears japán köveket használ, ezért nem áztatja hosszasan a finomabbat, viszont egy krétapuha nagura kővel "sarat" fejleszt rajta; ezzel közismerten kiváló éleket lehet elérni, de a japán köveket nem könnyű itt beszerezni, meg nem is nagyon tartósak. Arkansast könnyebb, és azzal kevesebb a macera, a finomabbat (kemény, fekete) is csak ugyanúgy kell használni, mint a durvát (lágy, fehér).
(A rögzítetlen szíjat és hogy a végén szándékosan "visszarontja" kicsit az élet egy üvegen, azokat nem ajánlatos utánozni! Az elsővel csak egy gyakorlott profi nem kerekíti le a frissen készített élet, a második pedig azért kell, mert ez egy nagyon keményre edzett kés, a konyhaiak puhábbak és eleve kevébé hajlamos kipattogzani az élük.)
MIert lett olyan rossz hangzasu a "haziasszony" szo? Mert no, es munka utan meg elvegzi azt amit el kell vegezni a haz korul? A mai vilagban ott vannak a "haziemberek" is, akik szinten mosnak-foznek-takaritanak-vasarolnak-gyereket nevelnek.
Ket felnott fiam van... oket mindig tisztetletre neveltem - es nem kulonboztettem meg, tiszteljek a ferfit es becsuljek le a haziasszonyt. Emberek lettek, tisztelik az embert - ha van miert.
Nekem vannak skandináv élű késeim. Hogyan élezzem? Főleg magyarországon beszerezhető eszközök érdekelnének :) És az se baj, ha a kő, kövek nem drágábbak, mint a kés.
"Egyébként mi zavar ...hogy túl sok mély infót adok egy egyszerű kérdéshez, vagy hogy úgy teszek, mintha értenék hozzá ?" Nos...hogy értesz-e a késekhez....ezen nem vitázom.... Annál inkább, mert én csak kevéssé...és ezt nem tagadom.... :( Én épp emiatt, információkat, ismereteket szerezni járok ebbe a topikba.... De az a hangvétel, ahogyan te megnyilvánultál egy általad hozzá nem értőnek minősített "háziassszony " iránt, nagyon lehangolt... :( És nem hiszem, hogy ez lenne a topik célja....
"tudod, azok a mesterek egész életükben csak éleznek, és ebből élnek.Olyan szinten éleznek, hogy amikor abbahagyja az élezést, akkor az élszallagon és a késen olyan tökéletes felület keletkezik , amely felület és a keletkezett vizes emulzió hatására olyan mértékű tapadás jön létre, amely révén a kés megmarad abban a szögben, ahogy élezték ...... ennyi."
Azt hiszem, ez már kezd misztikus lenni. :) Az élezés szerintem tiszta tudomány, pontosan mérhető és meghatározható anyagtulajdonságok, geometriai alakok, felületek stb. Ha valaki sokat gyakorolja a kézi élezést, nyilván kitapasztalja a legrövidebb utat, és az elérhető legjobb minőséget. Még az is hihető, hogy egy pengehátig tartó élet rá lehet fektetni a kőre, és olyan finom a polírozott felület, hogy tapad, de ugyanez egy 1 mm-es élszalaggal már aligha menne. És persze az is nyilvánvaló, hogy a vágásban az élszalagnak az első tized/század/ezred millimétere számít, nem az oldalának finomsága. Szeretem a japán filmeket, jól néz ki a kandzsi írásjelek között bambusz edényből rálocsolt forrásvíz, de ezektől nem lesz jobb.
Egy késfetisisztával kár vitatkozni. Nála a kés több mint használati tárgy. Másoknál pedig csak az. Legyen, jól lehessen használni, különösebb faxni nélkül. Az a jó ha úgy tudjuk haszni, hogy észre sem vesszük a létét. Ő pedig minden használatát élvezi akár vág, élez, tisztít....
Azt, hogy Te mit értesz bele, vagy akarsz beleérteni - az egyéni probléma, azoin itt senki sem tud változtatni rajtad kívül. Pláne, hogy úgy látom, hogy a szüfrazsettek hagyományozott mentalitása is jelen van benned. Ami persze nem baj, csak akkor minek hozzáértő véleményt kérdezni ? Azt hiszem itt túlzottan is türelmesen magyaráztak Neked. Igen, ha tudom, hogy nő vagy, nem próbálok bonyolultabb indokokat, javaslatokat felvetni a "csak, mert jobb ", vagy a "csak, mert nem jó" indokokon kívül. .... ezt is értheted , ahogy akarod. Üdv Tanto Előzmény: zratkay (1061)"
Es szinte mindegyik hozzaszolasod ... raadasul egyet sem kerdeztem toled - valahogy kijelolted magad a topik langeszenek...
Akkor igéretem szerint egy furógépbe fogható gépi élező. Valami 200 forint körül vettem egy szerszámos barkácsboltban .Szénacélon egészen jól működik ,rozsdamentes kenődik benne nehezen viszi.Én esztergába teszem mert ugy biztonságos,viszont kissebb a fordulatszám. Olyan fenőacélom nekem is van teljesen rozsdás de meg akarom nézni szikrakép alapján milyen acélból lehet. Zozoval hozattam a multkor Arkansas követ ,de még nem próbáltam. Ezt használták a MEKOFÉM -ben Missisipi néven.Régen sima petróleummal kentek.Anarancssárga kupon ollót lehet élezni .Az müködik.
Semmi gond, köszi, csak általában vagy 3-4 nyelven írok, és a mikor gépelek, az átkapcsolások után nem mindig megy az anyanyelv sem korrektül. Vagy nincs időm, hogy még le is ellenőrizzem. Sajnos rohanó világban élünk. Tanto
Bocs, udvariatlanul fogalmaztam, a fene essen belém.
Szóval arról nincs fotóm, de ha lesz hadrafogható gépem, lefotózom.
Amúgy le is tudom írni:
képzelj el egy kb. kétarasznyi hosszú, collos szélességű, laposvasból kialakított szerszámot, amely domborított mindkét lapján, a markolati rész ugyanabból az anyagból, qrva kényelmetlen fogású, és a kés ellen két rézgyűrű véd.
A vége lekerekített, az anyaga meg az öreg ( és jobb) hentesek közt fogalom.
Egyébként mi ez a lobogó haj, magas vérnyomás ? Irtam Neked valamit , ami Neked szólt, vagy általad megírt hozászólásra reagált volna nem kellően udvarias formában ?
Nix lobogó haj, bár megvan még mind, pláne magas vérnyomás.
A stílusod nem tetszett, és ezzel nem voltam egyedül.
Jelenleg még szabad hangot adni ennek, jövőre, és az idők végeztéig remélem, ugyanígy.
-- egyrészt, a gyártók "monnyanakle", de tényleg! Régóta föltalálta az emberiség a bárki által egyszerű kövön nagyon könnyen élezhető késfajtát, a skandináv pengekialakítást -- ahhoz nem kell sem érzék, se gyakorlat, kizárólag idő meg türelem és a végén megdöbbentő, hogy milyen kevés energia befektetésével mennyire éles késre tettél szert! Ezek után alig kapható skandináv élezésű kés, a konyhakés-gyártók mind a sokkal bonyodalmasabb élszalagos típust erőltetik. (Gyakran még annak is a legrosszabb alfaját, a homorú élűt.) Szerintem nagyon érdemes skandináv élű kést keresni legalább azokra a célokra, amikre kapható, pl. halfilézőből a príma (és nagyon olcsó) Mora 765-öst választani.
-- Ezt személyes tapasztalattal nem tudom megerősíteni, de az amerikai késes fórumokon, ha konyhakések kerülnek szóba (csak mellesleg, mert ezek főleg bicskákkal vagy vadászkésekkel foglalkoznak), elég általános vélemény, hogy ott a helyi "Old Hickory" márkát érdemes választani, meglepően olcsón adnak kiváló pengét! A külső és a stílus is nagyon egyszerű, elsimítatlan kovácsolásnyomos pengékkel és elnagyolt fanyéllel érkeznek, amit gyakorlatilag a vevőnek kell befejeznie, de némi munkával sokkal éltartóbb késhez lehet jutni, mint a solingeni vagy olcsóbb (=még megfizethető) japán márkáktól. (Zratkay konyhája ugyan már szemlátomást jól el van látva késekkel, de hátha jár erre még valaki arról a tájról...)