Keresés

Részletes keresés

totya4 Creative Commons License 2008.08.23 0 0 992
Szia!

Kösz a választ!

Kitárgyaltuk valóban, hogy a csiszolás elsődleges funkciója az, hogy a felület érdes legyen, azaz tapadjon a festék. Irtam korábban hogy én sunyi módon arra is használom hogy a kenési csúnya átmenetet eltüntessem.
Az teljesen új információ, hogy te addig csiszolod amíg az alapozó ecsetnyoma teljesen eltűnik. :) Akkor te nyugis ember lehetsz ha erre van energiád. A zománc úgyis csíkos lesz valamennyire... Az éleket hamar le lehet kapni azt magam is tapasztaltam. Szabad levegőn viszont annyira rettenetesen hamar szárad (főleg ha a szél is fúj) hogy mindenképp csúnya átmeneteim lesznek. Bezzeg zárt térben... subidubidú vígan összekenem az előző szakasszal mert még nem száradt meg.

Kisebb munkákra szerintem a spray kivitelű festékek nem lehetnek rosszak, ez gyakorlatilag fújás. Csakhát igencsak körbe kell keríteni mindent ha nincs műhelye az embernek :) Akinek meg ilyen műhelye van annak szórberendezése is lesz kompresszorral, mert úgy mégiscsak olcsóbb.

Összeszedvén bátorságom kipróbáltam ezt a kromofág izét, pontosabban annak itt kapható változatát. Óvatosan bontottam ki a dobozt nyakigláb gumikesztyűben, plexi arcmaszk, légzőmaszk nyakig ruhában 30 fok kánikula hőguta és mit látok? Fehér zsírszerű anyagot. Namondom ez okos, nem fog fröcsögni. Kár volt ennyire beöltözni. Felkenem. 20 percet ír várni. Jó. Igazán nem változott a felület az eltelt idő alatt. Rájöttem hogy jó bőven kell kenni. Talán 3x kentem fel és spakliztam, de az alapozó még nem adta meg magát. Szóval ez nem tűnik valami hűde hatékonynak. Főleg hogy ugyanúgy fizikai munka van vele hisz kapargatni kell. Hát nyilván lehet a fúrőgépre is tenni drótkefét, de ennyi erővel akkor csiszolókorong és jónapot :)
Azóta lett egy olcsó flexem, de a 10e rpm kissé elriaszt attól hogy csiszolásra kipróbáljam. A fúrómból indulok ki, ott kb 3e ford a max, de odáig nem jutok el mert úgy érzem azt már nem bírom stabilan megtartani. Mi lenne 10e rpm-nél? :)

Mit meséljek még. Á igen, vettem egy másfajta gyártmányú festéket, és annál nem habzik a zománc. Nézegettem ezt a bőrösödést dolgot is. Hát ügye az van hogy minnél hígabb a festék annál jobban kenhető, csakhogy egy bizonyos pontnál annyira híg lesz, hogy a felkent anyag száradás alatt megindul, és ez a megfolyás :)


Ps: ha nincs kérdés mire válaszoljunk :)?

Ne bosszants :) Adtál egy jó leírást festésre, de volt vele egy gondom, megkérdeztem vagy 5x de nem válaszoltál. Szóval ha nagyon válaszolni akarsz van mire :)
Előzmény: Masgas (990)
hamik Creative Commons License 2008.08.22 0 0 991
180-as vizespapír mázolásnál? Huncut lehet :DDDDD Vak vezet világtalant :DD Ha nem akarod, hogy a használt eszköz nyoma látszódjék, akkor fényeztesd a dolgokat, 4000 Ft/ Nm áron. Akkor nem látszik :DDDDD A szarból pedig nem lehet várat építeni!!!
Előzmény: Masgas (990)
Masgas Creative Commons License 2008.08.22 0 0 990
Totya!
Mint már ezt néhányszor kitárgyaltuk itt, a mázolásnál majd minden művelet előtt csiszolunk. Így az alapozás és a zománcozás között is.
Ez ne úgy képzeld , hogy a felkent alapozót lecsiszoljuk. Hisz akkor nem volna értelme az alapozásnak.
Én személy szerint 180 as vizespapírral szoktam "áttörölni" a felületet. így kiszedem az ecsetnyomokat.
Azért vizespapír mert az puhább mint a vászon vagy a sima csiszolópapír.
az éleknél vigyázz mer arról könnyen leszuedi az alapozót.
Próbáld ki és érteíts minket mi az eredmény :).
Üdv: Masgas

Ps: ha nincs kérdés mire válaszoljunk :)?
Előzmény: totya4 (988)
ponex Creative Commons License 2008.08.21 0 0 989
Hát ha be tudod vinni valahova a kültéri dolgokat, akkor érdemes :DD Mondjuk a nyílászáró tokok külsőrészét :)
Előzmény: totya4 (988)
totya4 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 988
Valahogy nem csordul túl hozzászólásokban ez a topik. Titkolózós szakma lehet ez :)

Kipróbáltam a festést a garázsban, hát igen, nem szárad meg pillanatok alatt a festék, így már mindjárt más. Csakhát ügye az olajfestékeket nem ajánlják zárt térben használni...szóval minden klappol :) Lentebb olvastam hogy zárt térben (esős időben...) érdemes zománcozni. Viszont én úgy figyeltem meg hogy az alapozó egyenletessége szépen látszik a zománcon is, tehát nem kéne az alapozást is zárt térben csinálni?
Lokator Creative Commons License 2008.08.07 0 0 987
Sziasztok!

Nem tudjátok, hol lehet kapni Jupol Gold festéket Budapesten?

Budaörsön vettem és kellene még, de nincs kedvem megint kimenni olyan messzire. Hívtam pár festékboltot, de nem nagyon van nekik.

Köszi,
L.
Masgas Creative Commons License 2008.07.31 0 0 986
Nos nem a fürdőszobáknál hanem a víztartályoknál, etc szokták a vízzáró vakolatot. Egy elkészült vakolatra megint felhordani valamit , hogy oda is tapadjon.... nem tudom.
Fürdőnél folyékony fóliát használnak de annak nem tudom milyen az UV stabilitása(napsütés).
A vízüveget azért javallottam mert bírja a hőt, pl: vízüveges samottal kenték ki régebben a kazánokat, és még a vizet is bírja régebben öreg házaknál avval kentük le glettelés előtt a felázott falat és jó volt.
És nem utolsó sorban esztétikailag sem rombol átetsző vízszerű anyag.
Nos szerintem kérdezd meg egy festékesboltban ahol értenek is hozzá:).
Vagy pl a Kemikál honlapján.
Előzmény: nodi (985)
nodi Creative Commons License 2008.07.31 0 0 985
igen már kész a vakolás azt kellene vízzáróvá tenni
Kaptam is egy tippet azt javasolták nézzek valami vízzáró vakolatot
amit a fürdőszobánál szoktak használni Nem vagyok biztos benne hogy külső rétegként is jó lenne Hisz a fürdőszobáknál még erre megy a csemperagasztó és a csempe
Előzmény: Masgas (984)
Masgas Creative Commons License 2008.07.30 0 0 984
Nodi
Azt hiszem már kész a vakolás és ezzel akarsz valamiit kezdeni.
Talán az ha vizűveggel lekennéd az lezárná.
Vigyázz erősen lúgos.
Előzmény: nodi (981)
(M)Ákos Creative Commons License 2008.07.30 0 0 983

Senki, semmi? :-(

Kitiltották a festő urat, aki mindenkinek megmondta itt a frankót...? :-)

Előzmény: (M)Ákos (978)
attyf Creative Commons License 2008.07.29 0 0 982

Köszi szépen a tanácsokat,

Ma egy festő azt ajánlotta, hogy rezgőcsiszoló 40 es papírral és elszívással

majd újra glettelés és bármivel lekenhetem.

Előzmény: attyf (975)
nodi Creative Commons License 2008.07.28 0 0 981
sziasztok!
Egy igen speciális kérdéssel fordulok hozzátok
Építettem egy kültéri kemencét,aminek a tűztrét "búbját" kívülről 2cm vastag folyami homokból
és cementből készült anyaggal vakoltam be, mivel tetőt nem akarok rá építeni. Úgy gondoltam megvédi majd az esőtől
Tévedtem hosszabb esőzésnél átengedi a vizet ami tönkreteszi a tűzteret
Tehát egy olyan anyagot keresek ami felvihető a külső rétegre és bizonyos fokig bírja a hőt hisz felfűtéskor egy kicsit átmelegszik a tűtér fala A felület nagysága 4,5
négyzetméter
Remélem tud nekem ajánlani valami pénztárca kímélő eljárást vagy anyagot
az ismerőseim az akropenta lábazat festéket javasolták de ők sem tudták megmondani ,hogy kelően vízzáró e?
majstranc Creative Commons License 2008.07.28 0 0 980
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,régi,elég vacak állapotu,pattogzo festésü ajtok ablakok festéséért mi a reális ár,anyaggal együtt?Köszi!
fefefe Creative Commons License 2008.07.28 0 0 979

szia(sztok)!

 

én is hasonló cipőben járok. nálam festők gletteltek nyers vakolt falat. kezdték 6-30-as rimanoval, majd utána széria glettet kentek rá. ránézésre, simításra nem rossz.

mivel húzzák az időt, gondoltam, elkezdem én a festést. mészfestéket szeretnék (ezt a glettelők is tudták), a márka az számomra nem lényeges.

amikor lekentem egy réteget, volt, hogy száradás után ahol tenyérrel végigsimítottam, ott pikkelyesen levált, de volt olyan hely, ahol meg szép lett. próbáltam higítottal is, ott már jobb lett az eredmény, de sok helyen így is lejön. kísérleteztem többféle festékkel, hosszú és rövidszőrű hengerrel, de minimális az eltérés.

 

a 6-30-ason az áll, hogy mésszel nem lehet rá festeni. lehet ez az oka, vagy egyszerűen nem higítom eléggé az első rétek(ek)et, és az alap túl gyorsan kikapja a vizet?

Előzmény: (M)Ákos (978)
(M)Ákos Creative Commons License 2008.07.28 0 0 978

Ötleteket várnék festési gondok megoldására (első festés):

Így csináltuk: vakolat, Corso meszes glett és csiszolás 2x, Sefra alapozó, Fresco mészfestékkel 1x híg ecsettel bedörzsölve + 3x hengerezés 10% vízzel higítva. Az eredmény szép, a festés erős, nem fog.

Az egyik falon már korábban próbálkoztam festeni valami Calmit nevű mészfestékkel közvetlenül a glettelésre, és most erre jött az alapozó, és a többi, amit feljebb írtam.

Most ezzel a fallal az a gond, hogy a festék úgy szárad meg rajta, hogy tenyérrel le lehet söpörni róla, leporzik. Próbáltam benedvesíteni festés előtt, az eredmény ugyanaz.

Van-e jobb ötlet annál, hogy csiszoljam vissza a glettig az egészet, és (az alapozót kihagyva?) kezdjem újra a festést?

Ezt a korábbi Calmit festéket máshol már lecsiszoltam, nem tudok rá jobb szót: olajos-ragacsos hatása volt, állandóan beleragadt a papírba, csak géppel boldogultam.

Kösz a tanácsokat!

Tothsandor_sw Creative Commons License 2008.07.28 0 0 977

Sziasztok!

 

Vettem 5 éve becsomagolva jópár guriga tapétát, amit mostanában egy olyan falra szeretnék feltenni, amin kevert festék van (gondolom valami műanyag). A festék alatt glettelve volt a fal. Mennyi az esélye, hogy ebből lehet valami?

 

 

Ha ugyanilyen kevert festéket szeretnék más színűvel eltakarni, akkor mit csináljak? Csak ugyanilyen jó rá vagy bármi? Diszperzit színezővel is?

 

A fa nyílászárók repedeznek. Szeretném lemázolni őket, de mivel tömje ezeket a kb 0,5-2mm széles repedéseket?

 

Köszönöm a válaszokat!

Masgas Creative Commons License 2008.07.25 0 0 976
Attyf
Igazából elég nehezen lehet lekaparni a diszperzitet ha jól alá van glettelve és jól le van kenve. Igazából csak a glettet tudod kaparni alatta mert csak az ázik meg, ha áztatod de ahhoz be kell jutnia a nedvességnek. Vannak ilyen gőzölős cuccok de én még ilyennel nem dolgoztam.
Nos ha antibaktariális dolgokban gondolkozol akkor nagyobb festékboltokban lehet kapni direkt gyerekszobára való diszperziós festéket szerintem avval egyszerűbb.
Mondjuk én még ilyennel sem dolgoztam , ezért is tanácsoltam a festékboltot.
Előzmény: attyf (975)
attyf Creative Commons License 2008.07.25 0 0 975

Mivel lehet a legkönnyebben eltávolítani a vakolatról a diszperzitet?

Gyerekszoba lesz, a mész fertőtlenítő hatásában jobban bízok.

Tudtommal a diszperzitre már nem lehet meszelni, mivel ledobja magáról,

De még nem próbáltam?

Minden segítséget előre is köszönök! 

Masgas Creative Commons License 2008.07.22 0 0 974
Ez az! Ha tényleg enyves vann fenn akkor érdemes letolni nem nagy cucc. Kis vízzel beáztatni és le lehet tolni simán. Szvsz. nem érdemes sok réteget fenthagyni annál nagyobb az esély a későbbi megcsattanáshoz.
Előzmény: Zotyaapu (972)
ponex Creative Commons License 2008.07.22 0 0 973
Ha az enyves lenne a gond akkor a tapéta sem maradt volna a helyén, de innen nehéz ezt megmondani.

Ha nem akartok sokat kaparni akkor gletteljétek át 6-30-as Rigips gipszes vakolattal (vakoló gipsz). Az tökéletesen megmarad az enyvesen is és tökéletesen lehet rá dolgozni. Így megússzátok a kaparást, csak a tapétát kell leáztatni. Utána ahogy kell glettelés, és lehet rá dobni az új tapétát!
Előzmény: Zotyaapu (972)
Zotyaapu Creative Commons License 2008.07.22 0 0 972
Köszönöm a választ, higítottuk bőszen a festéket, van fal ahol fennmaradt, van ahol lejött. Ahol lejött ott letéptük a tapétát, egy ismerős ismerősének az ismerőse ( egy festő) megnézte, szerinte azokat a falakat valamikor enyves festékkel kenték be, ezért dobta le. Holnap falvakarás indul...
Előzmény: ponex (955)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.22 0 0 971
Annak a segedje mondta :)
Nekem ugy tunt, ha regebbi a reteg, jol megkotott, problematlan a felhordas, de ha viszonylag friss, jot tesz neki a meszeles
akkor ebben is tevedtem :) rosszul tunt.
szerencsere a dolog a multe, soha tobbet nem nyulok meszhez
bar a szagat szeretem, a rohadt eletbe, gyerekkori emlekeket idez fol

milyen eloiteletre? hat hogy dilettans fasz vagyok :)
ami persze igaz, csak az nem, hogy minden arany szarra valik a kezeim kozott
probalgatok, hibazok, de vegul csak fonnmaradnak azok a retegek
Előzmény: ponex (970)
ponex Creative Commons License 2008.07.22 0 0 970
"Persze ha figyelnel, nem csak az eloiteleteid mogul sanditanal ki olykor gunyos mosollyal,"

Nem gúnyos az a mosoly, csak egy mosoly :))

Miféle előítéletre gondolsz?

"Megkotott meszes gletten nem csuszik jol meg egy reteg meszes glett, hacsak nem meszelek ra egy reteget"

Ez nem igaz. Szakszerűen elkészített meszes glettet anno 2-3 néha 4 rétegben is fel kellett vinni, és még véletlenül sem meszeltünk a rétegek közé! Ha ezt is a festő ismerősöd mondta, akkor jó nagy baromságot mondott. Az az ismerősöd mutatta, aki a mázolást is csinálta neked? Mert akkor kicsit kételkedhetnél a hozzáértsében!
Előzmény: Törölt nick (969)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.22 0 0 969
Na most kerlek szepen, festo (kepzett) ismerosom mutatta meg, hogy kell. Hat kepzeld, nem ugy kevertem, ahogy feltetelezted. Hanem 2 vodorben, kulon a meszet, kulon a modellgipszet, harisnyan atszurve atontve, kezzel bekeverve. Miivel, ahogy irtam, ma is fonn vannak azok a 10 evvel ezelotti retegek, amiket anno szinten en raktam fol.
Persze ha figyelnel, nem csak az eloiteleteid mogul sanditanal ki olykor gunyos mosollyal, akkor nem ertened felre, amit irtam. Megkotott meszes gletten nem csuszik jol meg egy reteg meszes glett, hacsak nem meszelek ra egy reteget, az ujabb gletteles elott, ez stimmt? Na. Erre gondoltam. Miutan par feluleti szepseghibat, apro melyedest akartam kijavitani, semmmi kedvem nem volt ezert lemeszelni, igy nyultam ujra a rigipshez, innen a 'szendvics'. De folfogtam, amit irtal: meszeshez nem valok a mai glettek, tovabbra diszperzitre nem valo a meszes glett, meszes glettet meszes gletthez, esetleg homokkal vastagitani, ha foltozok, JOL MONDOM?? Na.
Kulonben meg nem fogok tobbet meszesglettelni, csak el akartam hasznalni, ami volt, inkabb ontsem a folyoba??
Előzmény: ponex (968)
ponex Creative Commons License 2008.07.22 0 0 968
Természetesen a meszes glett sem attól meszes glett, hogy belevágunk a mészbe egy kis gipszet, megkutyuljuk aztán várjuk a jó szerencsét. A mészfesték elkészítése sem abból áll, hogy megtörjük aztán felhígítjuk a zsákos meszet :))))

Meszes gletten nem csúszott a mész? Kutyafáját :)))

De ha elötte kérdezel, jobban jártál volna, szerintem!

Azt mondják, hogy az okos ember más hibáiból tanul! Elkövetett hibákból persze, csak ne én kövessem el azokat :))
Előzmény: Törölt nick (966)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.22 0 0 967
nem volt alul "1 reteg rigips", csak foltozas itt-ott
Előzmény: Törölt nick (966)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.22 0 0 966
Hat azert ganyoltam, mert ugye meszessel nem sikerul felcentis melyedeseket betomni, mert berepedezik. Volt egy kis maradek Rimano plus, azzal tomtem be. A "szendvics"-re meg csak az a magyarazat, hogy az utolso javitgatashoz nem volt kedvem rameszelni a meszesre (nekem meszes a meszesen nem csuszik), ezert javitgattam ujra a Rimanoval (de az csak par mikromelyedes volt). Basszus pont ezeket nem tudtam, milyen anyag ut mit, tehat akkor diszperzitre nem szabad rajavitgatni meszessel, mert szetmarja? :(
na tanulok megint valamit, de hat tanulni ugyebar elkovetett hibakbol lehet, koszi...
Előzmény: ponex (965)
ponex Creative Commons License 2008.07.22 0 0 965
Hát még nem találkoztam olyannal, hogy 2 éves meszes-glett. Valahogy mindig elfogyott, azon túlmenően, hogy vagy 10 éve nem kellett csinálnom.

Rigips mivel? Rengeteg féle glett anyagot gyártanak!

Ha még használható volt a meszes glett, akkor egy kis homokkal dúsítottam volna és úgy teljesen jó a nagyobb lyukak eltüntetésére (homokosglett), bár ennek az egész eljárásnak nem értem a koncepcióját. Egy réteg rigips, majd 2 réteg meszes, majd megint 1 rigips, Miféle glett-szendvics ez? :DD

Igen ezt nevezzük döglesztettnek, elméletileg felhasználható, bár még nem találkoztam 2 évessel

Gányolást műveltél igen :DDD

Általában nem hasznos a manapság használatos glett-anyagokat mésszel együtt alkalmazni, hiszen azok különféle adalék-anyagokat tartalmaznak, és mint tudjuk a mész egy erős lúg, ami reakióba léphet a glett-anyaggal. Ezt nem állítom minden glett-anyagra igaznak, de előfordulhat. Ezt az idő fogja megmutatni. Ha 1 év mulva még mindig a helyén van a glettelésed, akkor elméletileg nem csináltál kárt magadnak, ha lerohadt, akkor tanultál valamit ismét :)) Ha műanyag festékre használtad azt valószínűleg meg fogja marni, következésképpen szépen le fog peregni glettestől festékestől. Ez 2-3 hónapon belül látszani fog ha így történt!
Előzmény: Törölt nick (964)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.22 0 0 964
Hi, lecci ne rohogj ki, de megint halyogkovacsoltam egyet, kivancsi volnek a velemenyedre!
Volt a pinceben egy vodor meg jonak tuno allagu (1-2 eves) meszes glettem :))))) (ezt hivtak "doglesztett"-nek?) hazilag kevert, harisnyas moka...
Nagyobb lukakat extra feher Rigipssel tomitettem, majd rahordtam 2 retegben a meszes szutykot. Vegul szaradas es csiszolas utan a kisebb hibakat megintcsak (vekony) feher Rigipssel toltogettem, mindezt persze csak olyan masfel-ket negyzetmeteren. Kerdesem: ordas ganyolast muveltem-e? Ezeknek az ide-oda egymasra retegzeseknek lehet-e valami kartekony kovetkezmenyuk? (tiz eve dolgoztam utoljara meszes glettel, es a mai napig egyben van, alatta "festohabarccssal" javitgattam anno.)
Ja, regi lecsiszolt festekre, nem nyers vakolatra mindezt. Meg reszben vakolatra, na.
Koszi.
Előzmény: ponex (963)
ponex Creative Commons License 2008.07.22 0 0 963
Az az átlátszó fényes dolog szerintem selyemfényű lakk lehetett, amit még csak meg sem csiszoltál.

Ahogy most kinéz annak alapján azt mondom, hogy le kellene égetni az egészet, így a lakk réteg is eltűnik, és utána mázolni, ha cirka 100 hozzászólást visszaolvasol, minden le van írva a mázolással kapcsolatban, de ha valami nem világos, nyugodtan kérdezzél!

vagy, ha pesten laksz és nincs kedved bajlódni vele:

Hajdu Miklós
30/851-10-69 vagy
http://festes-mazolas.cwi.hu/
fetses-mazolas@euromail.hu
Előzmény: calva.dos (961)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!