Keresés

Részletes keresés

Pompiere Creative Commons License 2016.03.30 0 0 73781

No, a képek lemaradtak

 

   

Előzmény: Pompiere (73780)
Pompiere Creative Commons License 2016.03.30 0 0 73780

Tisztelt Fórumozók!

Segítségre lenne szükségem és talán mások is okulhatnak a az alábbi esetből:

 

Édesanyám háza mellett van egy üres telek, amely új tulajdonosok birtokába került. Most derült ki, hogy májusban kezdődik az építkezés. A tervek alapján egy 27 méteres utcafrontú, 1170 m2-es telek kerül hosszában megosztásra, amelyre két ház épülne. Mindkettő az oldalhatárra, a térképvázlaton látható elrendezésben.

Az édesanyám háza mellé épülő házzal, egészen pontosan annak garázsával kapcsolatban viszont aggályaim vannak. Most a telekhatár és az esőcsatorna között 3,43 méter távolság van. Ha elkészül a szomszéd épület, akkor annak az átlógó eresze további távolságcsökkenést hoz, amely így akár 3 méter alá is eshet. Továbbá erre a keleti oldalra esik a közlekedő-hall ablaka is, amelyre a szomszéd épület ezután örök árnyékot fog vetni, azon valószínűleg soha többé nem süt be a nap.

 

Az lenne a kérdésem, hogy szabályos lehet-e az, hogy ilyen közel épül egy ház a másikhoz egy kertvárosi övezetben?  Mekkora tűztávolságot kell(ene) tartani két szomszédos épület legközelebbi pontjai között?

 

Átnéztem az OTÉK 36. §-át, amely az építmények közötti legkisebb távolságot taglalja. Itt a 2. és 4. bekezdést találtam olyannak, amely alapján talán lenne valami keresnivalónk.

 A 2. bekezdés szerint: „A legkisebb telepítési távolság az egymással szembenéző olyan épületek között, amelyek homlokzata huzamos tartózkodás célját szolgáló helyiség nyílását tartalmazza, az építési telekre előírt (megengedett) legnagyobb építménymagasság mértéke.” Ez itt ebben a kertvárosi övezetben 7,5 méter. Nem tudom, hogy ezt a bekezdést mennyiben lehetne alkalmazni erre az esetre. A szomszéd ház (garázs) falán nem lesz semmilyen nyílászáró, viszont édesanyámnak – mint fentebb írtam – oda néz egy „huzamos tartózkodás célját szolgáló helyiség” ablaka.

 

A 4. bekezdés a tűztávolságot taglalja, de abból számszerűleg nem derül ki semmi.

 

A hab a tortán az, hogy a testvérem a mai nap folyamán érdeklődött a helyi önkormányzat építési osztályán és ott nem tudták (!) neki megmondani, hogy mennyi tűztávolságot kellene tartani a két épület között. Azt azért ott is megjegyezték, hogy egyáltalán nem szerencsés két lakóház egymáshoz ilyen közeli elhelyezése, meg úgy általában egy 27 méteres utcafrontú telek elfelezése sem. Sajnos a tervekbe sem lehetett belenézni mert – mint köztudott – január  1-e óta nem kell építési engedély és ennek folyományaként az önkormányzat építési osztályán nincs tervmásolat sem és a szomszédoktól sem kell hozzájárulást kérni. Ez pedig azt hozza magával, hogy szinte az építkezés melletti szomszédok ingerküszöbétől függ, hogy mit tesznek szóvá, mi ellen lépnek fel vagy mit fogadnak el. Az ügyintéző szerint az építkezési szezon kezdetével az ilyen jellegű megkeresések tömegére számítanak.

 

Hálás lennék, ha valaki felvilágosítana, hogy mit lehetne tenni annak érdekében, hogy az a szűk 3,5 méteres távolság valamelyest nagyobb legyen. Mert abban teljesen biztos vagyok, hogy az a 3,5 m, de még a duplája sem fogja megvédeni egy esetleges tűztől a másik háza tetejét.  

 

Előre is köszönöm aki tanácsokkal ellát!

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2016.03.30 0 0 73779

Kérdés az, hogy mit akarsz csinálni a házzal. Amint látom most nem lakható.

Ez a ház nem érhet nagyon sokat és rosszul volt építve. Meg nem is volt utánna karbantartva.

A házat helyerepofozni egy módon lehet: drágán.

Minden be van ázva, a cserepek átfagyva, a födém kuka, ki tudja hogy néz ki a falazás és a bekötések, ha levered a vakolatokat. 

Olcsóbb, ha lebontod és újat építesz. 

 

 

Előzmény: Csuklósbusz (73777)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.30 0 0 73778

adott a képen látható akril kád. a helikopternél van rajta egy 10 centis repedés. javítható? ha igen ki kell venni hozzá a kádat. illetve hogyan lehet megelőzni hogy mégegyszer ne történjen ilyen. nem tudom mivel volt alátámasztva de már éreztem hogy mozog azon a ponton. de nem igazán volt 5letem mert nem tudok purt befujni oda a tégláktól. 

 

ha ki kell venni a csempe is kuka? vagy ki lehet ugy bontani hogy az újat csak be kelljen ragasztani.

Csuklósbusz Creative Commons License 2016.03.30 0 0 73777

A födémben egyetlen egy helyen van gerenda, ott a feljáróhoz tettek egyet. Sikerült több olyannal beszélnem aki ottvolt az építkezésen. 

SZóval nem rosszindulató szomszédi tréfás pletyka hogy elijessze a vevőt.. 

 

Akármennyire hihetetlen, előbb volt a tető, utánna a födém. 

Fából teljesen alázsaluzták, tele volt fa alátámasztó oszloppal az épület belseje, majd elkészítettek senki nem tudja milyen vasalást és kivödrözték, talicskázták betonnal apránként. 
Abba a födémbe a 100m2-es házban jó ha egyetlen egy betongerenda van. Az is a feljárónál. A többi házilagos monolit födém... 

 

Ittvan róla a többi kép:

http://indafoto.hu/csuklosbusz/m40

 

 

Ja amit láttok a födémen gerendaszerűséget az nem gerenda, azt valamiért úgy sikerült zsaluzniuk állítólag.

Előzmény: Töck Jenő (73770)
fisher22 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 73776

Sziasztok.

 

Meglévő régi fa parkettára szeretnék ráburkolni lamináltat. Picit recseg néhány helyen.

 

Érdemes lehet lefektetni 12 vagy 15 mm-es nutféderes OSB lapot?? és arra mehet a polifoam és a laminált.

 

Ad bármilyen plusz tartósságot, esetleg kevésbé fog recsegni? Megéri vele foglalkozni?

Töck Jenő Creative Commons License 2016.03.30 0 0 73775

Fölülről be kell fúrni és tüskét beragasztani tüskevasakat legalább 25-30 cm mélyen HILTI betonragasztóval (drága) vagy 50 d mélyen cementhabarccsal. A mellébetonozás oldalanként MINIMUM 10 cm (nagyon határon van, nem ajánlom csak vasalva fordított "U" alakban vasalva!!!, hosszvas is kell, de fővas az "U" alakú), vasalatlanul legalább 15 cm kell oldalanként. A meglévőre rá kell betonozni 10, de inkább 15 cm vastagon, ezen menjen át a fordított "U" alakú vasalás. Ellenkező esetben a kötés közbeni zsugorodástól elválhatnak és a bejutó nedvesség hatására télen eltávolodnak egymástól a rétegek. És ez csak fokozódik.

Előzmény: hantorish (73774)
hantorish Creative Commons License 2016.03.30 0 0 73774

Sziasztok,

 

Homlokzati kerítéssel kapcsolatban lenne a következő kérdésem (ez lesz a következő projekt)

 

Adott egy sávalap kb 60 cm mélyen a föld feletti résznél 10 cm széles, alatta kb 20-25 cm széles. Meglehetősen jó állapotban van, nem málik, nem porlik. Amit eddig kiszedtünk a kapu miatt igen verítékes munkával sikerült csak, nagyon kemény. Ebből állnak ki 2,5 méterenként beton oszlopok, amik most a kerítést tartják.

 

A kérdés. Ha eddig nem fagyott fel, gyakorlatilag eredeti állapotában van ez a sávalap, valahogy fel tudnám-e használni új kerítéshez. Ezt 2 sor 20 cm széles zsalutéglával szeretném megoldani, 2,5, vagy 3 méterenként 30-40 cm-es oszlopokkal.

 

 

Arra gondoltam, hogy levágnánk a betonoszlopokat flex-szel és fúrnánk a mostani beton oldalába és tetejébe vasalást, így szélesítenénk meg 20 cm-re a földből kiálló alapot és készítenénk elő a zsalutégla fogadására.

 

Ez a megoldás szerintetek működnek hosszútávon? (Csak mert ha nem muszáj egy alapvetően jó állapotban lévő sávalapot most nem vernék szét a földből, hogy egy kicsit mélyebbet és szélesebbet csináljak helyette...)

 

Köszi a tippeket.

Morthond Creative Commons License 2016.03.30 0 0 73773

Mázatlan, struktúrált felületű greslaphoz (mm nagyságrendű érdesség) muszáj less vizesvágót használni? Vagy vágható az is kézi vágóval?

Előzmény: Törölt nick (73769)
ax15 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 73772

A geotextilbe volt tekerve a cső. A vizet beereszti, de nem tömődik el a cső.

Aztán a  geotextil választotta el a kavicsot a gödörtől (földtől), hogy ne keveredjenek.

 

Találtam egy rajzot egy másik fórumon.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=59278153&t=9002114

 

Így csináltuk, annyi különbséggel, hogy a kavicsot geotextillel választottuk el a földtől,

és a szigetelőt nem forgattuk be a gödör aljában.

Arra így keress rá: A Guttabeta Star nagy sűrűségű polietilén (HDPE) szigetelésvédő dombornyomott lemez, egyedi csillag formájú domborulatokkal.

 

A dréncső elvezeti a vizet.

Ha tudod bekötheted csatornába, (mi kútba vezettük), jó az ha ott át tud szellőzni

Előzmény: runner 125 (73771)
runner 125 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 73771

Szia,

 

Köszönöm, nincs esetleg metszeti rajzod róla, vagy Paintbe nem tudnád összedobni? Geotextil pl. miért kell? 

 

Dréncsövet mindenképpen kell bele fektetni? 

 

 

Előzmény: ax15 (73732)
Töck Jenő Creative Commons License 2016.03.29 0 0 73770

A mellékelt fényképek alapján nem vagyok benne biztos, hogy úgy készült ahogy le van írva, mert:

- A fszt fölötti födém gerendás födém, a gerendás födémnél  a gerendák közti födémsávok teherviselési iránya merőleges a gerendákra. Egyébként a gerenda és a gerendák közti födémsáv az esetek nagy részében eltérően mozog. (Főleg ha spórolnak a gerendák közti vasalással. Az e.gy. gerendákat utólag csak akkor lehet elhelyezni, ha a koszorú nincs befejezve, vagy szét kell vésni a koszorút.

- Az emelet fölötti födém formáját tekintve koporsófödém. Ezt meg lehet csinálni fából (akár két ütemben is) vagy vasbetonból. Vasbetonból azonban csak egy ütemben. A ferde fal a levegőre támaszkodna vízszintes födémszakasz nélkül.

Nem elvetendő, hogy humoros kedvű szomszédok találták ki az egészet. Persze ezt csak a fényképek alapján mondom, helyszínen lehet, hogy más látszana.

Előzmény: Csuklósbusz (73755)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.29 0 0 73769

Jó maszív szerkezetű kell legyen. 

Maga a vágókorong az kb. hasonló anyagból készült mindegyiknél, de kétkarú emelő, ami korongot nyomja az a lényeg.

Tehát a hosszabb karú a jobb, csak ugyebár az meg is kell támasztani.

Bérelj valamit, elég drága a jó csempevágó.  Egy olcsóval meg csak kínlódsz. 

 

Előzmény: Morthond (73768)
Morthond Creative Commons License 2016.03.29 0 0 73768

30x30-as lap, nem diagonál. Szóval nem a méret lesz a szűk keresztmetszet. :)

Inkább ilyesmik, hogy egyenesen vágjon keményebb anyagot is, ne menjen tönkre pár vágás után, stb.

Szóval mitől lesz egy vágó jó minőségű?

Előzmény: joevagyok68 (73766)
topikolos Creative Commons License 2016.03.29 0 0 73767

Nekem a vizesvágó jött be, kölcsönöztem. A gyémántosokkal sosem boldogultam. Mondjuk lehet, hogy nem volt minőségi a kezem alatt.

Előzmény: Morthond (73765)
joevagyok68 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 73766

mekkora a lap ?

A csmpevágo "hosszára" , ha diagonálban rakod...

Előzmény: Morthond (73765)
Morthond Creative Commons License 2016.03.29 0 0 73765

9mm vastag mázas greslapot szeretnék lerakni házi kivitelelezésben.

Csempevágóm még nincs, és szeretnék venni egy normális minőségűt.

Mitől jó egy csempevágó? Mire figyeljek a kiválasztásnál?

 

 

ilias Creative Commons License 2016.03.29 0 0 73764

Sziasztok!

Talajon fekvő szerelőbeton felett mi a rétegsorrend, ha fűtés és villanycsövek is kerülnek a padló alá?

Szerelőbeton, bitumenlemez és arra rögzítés nélkül a csövek (persze fűtésnél védőcsőben), majd polisztirol, stb.?

Köszi!

sylvanus67 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 73763

Segítsetek egy picit.

 

Régi ház elbontásánál működik az, hogy

 

1. keresek egy kivitelezőt, akinek a neve alatt elvégezzük a bontást, kvázi saját kivitelezésben.

2. a hasznosíthatatlan hulladékot pedig a saját nevünkben elszállítjuk a hulladéktelephelyre.

 

A kivitelezővel kell-e szerződés és számla?

Vezethetjük-e az ÉTDR-ben a bontási munkát?

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2016.03.29 0 0 73762

Az árokba bele fog menni 3.7-4 köbméter beton, ha kézzel ástad ki.

Lehet, hogy le kellene menni 6o cm-re az alappal. 

A 2o-as zsalukőnek 1 nm falazásba o.15 köbmétert szoktunk számolni. 23 méter x 23cm a felület, azaz kb. o.8 köbméter kell.

A sóder mindenképpen elég lesz.

Előzmény: hantorish (73761)
hantorish Creative Commons License 2016.03.29 0 0 73761

Sziasztok,

 

Hétvégén betonoznánk a szomszéd felőli kerítést, az anyagot rendelném, segítséget szeretnék kérni, hogy jól számoltam-e.

 

50 cm mély árkot ástunk, ebbe 45 cm beton menne, amire egy sor 20 cm-es széles zsalutéglát tennénk. A gödör 28-30 cm széles és 23 méter hosszú.


Ebbe a következő mennyiségű beton kalkuláltunk: 3,1 m3 az árokba és durván 1 m3 a zsalukőbe?

 

Tehát 4,1 m3 betonnal számolunk, amihez a következő mennyiségű alapanyagot rendelném:

- 5 m3 sóder

- 1230 kg cement

 

 

A kerítésbe csak oszlopok lennének állítva, közép 3d kerítés, tehát nem lenne rá tégla rakva. A föld alatt 50 cm-rel lenne a beton alja, feltételezem ilyen kerítésnél ez elegendő. (Vagy esetleg menjünk lejjebb kicsit?

j4ck Creative Commons License 2016.03.28 0 0 73760

Sziasztok!

15 fokos tetőt végig szoktak deszkázni, igaz? 19-20 mm-es lambéria/fózolt hajópadló megfelelő erre?

Ill. hőszigetelés javítása érdekében talpszelemen alá mondjuk 5 cm-es talpfát ha betennénk, 5 cm xps-sel lehetne javítani a szigetelést, vagy ennek nem sok értelme van?

Köszi!

-carcass- Creative Commons License 2016.03.28 0 0 73759

Hát igen, kérdés, hogy mi a cél a pecóval...

Előzmény: Törölt nick (73758)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.28 0 0 73758

Vaszerkezettel oldanám meg. 

Vonórudakkal, oszlopokkal (új alapokkal belül a sarkon melett) és gerendákkal, aztán mindent leburkolnék. Az egész födémet kidobnám. 

A tetőt le kéne venni. 

kiba.. ott drága lenne. 

 

Előzmény: -carcass- (73757)
-carcass- Creative Commons License 2016.03.28 0 0 73757

Hát nem sok ilyet láttam. Tulajdonképpen egyet se. :-)

A 15 centi tényleg elég karcsú és a sorrend se mindennapos, az biztos.

---

Ha egy ilyenhez kihívok egy statikust mit tudna vele kezdeni? 

Ha van elég keret és a szerkezet is megengedi, akkor bennmaradó zsaluzatnak megtartja a mostani födémet és normális vasalattal tervez fölé egy újat.

Előzmény: Csuklósbusz (73755)
Garfield007 Creative Commons License 2016.03.28 0 0 73756

Ha egy ilyenhez kihívok egy statikust mit tudna vele kezdeni? 

 

Megkér, hogy bontasd el és a telefonszámát is felejtsd el kb. 100 évre :-)))

Elképesztő, hogy a kalákában épített családi házaknál mik előkerülnek. 

Előzmény: Csuklósbusz (73755)
Csuklósbusz Creative Commons License 2016.03.28 0 0 73755

Mérve 17 centi, de ha leveszed a vakolatot akkor jó ha van 15.  Sőt elmondás alapján sok helyen a 15-öt sem éri el a vastagság.

Talpszelemen? :-) Annyi van amennyit a képen látsz. A koszorúba be lettek betonozva a csavarok, azok tartják a gerendát. 

 


De azt viszont nem tudom neked megmondani hogy azt a gerendát magába a koszorúba süllyesztették bele, vagy simán a tetejére csavarozták és utánna öntötték körbe a "födémmel".

Mert ugye a födém a tető után készült!  

A koszorúba tettek kilógó kampókat ( hogy milyen átmérővel, miből és milyen gyakorisággal nem tudom), és arra kötötték rá a födém vasalását amit teljesen saját kútfőből csinálták kocsmai tippek alapján ( nem vicc !!! ).

 

Mindenesetre nem sok ilyen családi ház épülhetett ahol előbb volt meg a tető és utánna jött rá a födém.... 

Ha egy ilyenhez kihívok egy statikust mit tudna vele kezdeni? 

Előzmény: Törölt nick (73754)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.28 0 0 73754

Milyen vastag az a födém? Hol van a talpszelemen?

Előzmény: Csuklósbusz (73753)
Csuklósbusz Creative Commons License 2016.03.28 0 0 73753

Csak eszembe jutott a házilag készített monolit födémes ház ahol a födémet utólag betonozták ki! Mert a szocpolra akkor jött volna a következő szakasz utalása ha kész a tető. Így előbb lett tető mint födém. Tehát elkészült a koszorú, felhúzták a tetőt, OTP folyósította a következő összeget a szocpolra mondván kész a tető, aztán abból befejezték a födémet is. 

Mert sikerült kinyomoznom hogyan csinálták. 

A koszorúból hagytak ki kampókat, hogy utólag a födém tudjon mire kapaszkodni. 

 

Csak azért kérdeztem a korróziót hogyha be is vasalták rendesen akkor azóta a kitudja milyen beton kémhatása meg a beázás hatására nem-e még az is meggyengült.  De akkor elvileg bármilyen vasat raktak bele, nem kéne hogy kirohadjon.

Erről eszetekbejut majd:

Előzmény: Töck Jenő (73750)
Csuklósbusz Creative Commons License 2016.03.28 0 0 73752

Régebben már beszélgettünk a képen szereplő házról... 

Írtátok hogy azt a falat amin a teraszajtó is van nem szabadott volna egyetlen egy gerendára ráépíteni:

 

Nos küldök egy képet hogy hogyan is néz ez ki a fal alól:

A repedés az egyik szobában:

És a másik szobában meg ki is rajzolódnak a födémgerendák:

 

 

Van rá esély hogy leszakad?

Előzmény: Csuklósbusz (72374)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!