Nálam Vida és Jekl a 2 egyértelmű kadarka-menő , Taklernek a Franc-ja és Merlotja a kiválló ! ( a 60 dekás terméskorlátozással termett 2006 os merlot már most mese )
Balla Gézának más jellegű a kadarkája , nagyon jó , de nekem ez a fajta mást jelent ...
De jol is esne most egy jo pohar Kadarka csakugy, fogas (az a-n van egy ekezet!:)) nelkul. Ha jol emlekszem 2005-ben kostoltam utoljara Balla Geza Kadarkajat 02-es vagy 03-as evjaratban. Sajnos azota nem volt hozza szerencsem, pedig meg mindig emlekszem suru texturajara.
Korkerdes: Kinek, kitol, melyik Kadarka tetszik? Szamomra Vida Peter es Takler ebben a fajtaban a szivem csucske.
-Szia! Sajnos nem tudom, mert nem a mi bizottságunknál volt. (brühühü) A részletes eredményt még nem kaptam meg. Sőt, az István borház lapján sincs még fenn. Az eredményhirdetést meg nem jegyzeteltem. (hihi)
-Én nem vagyok oda a penészes pincékért. A szép meszelés, vagy tiszta téglaboltozat , vagy lösz-fal is ér annyit. -Minden borra kiváncsi vagyok, leginkább pohárban. Más. A XII. Nemzetközi Kadarka Nagydíjon Balla Géza Ménesi Kadarkája nyert. Jekl Béláé a legjobb rozé.
-Szia Gréti! -Hüdelecseszerintettél, pedig csak a legegyszerűbb módot próbáltam elmondani. Na akkor most komolyan. Cladosporium cellare: Nemes pincepenész. Csak megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú pincében szaporodik el, és ezzel jelzi a jó pincét. Szabályozza a pince páratartalmát. A hosszabb ideig bor nélkül maradt pincében elpusztul, mert főleg borpárával táplálkozik.
A jó pince hőmérséklete 12-14°C, és az évi hőingadozás nem haladja meg a kettő fokot. Relatív páratartalma 80-85% körül van és jól szellőztethető.
Tehát ne várjuk szegény penésztől, hogy beállít egy jó pinceklimát, hanem ellenkezőleg. Ha van egy jó pincénk ott lehet nemes pincepenész.
A sárgás, zöldes, csöpögős, nyúlós, gyanús szagú képződmények rossz penészek.
Nem vagyok nagyon biztos a valaszomban, szoval ha valaki pontosabb infot tud, irjon!:)
A penesz kialakulasaban nincsen szerepe a borban, a velemenyem szerint az a homerseklettol, paratol es fenymennyisegtol fuggoen valtozik, hogy hol es milyen mennyisegben alakul ki a penesz a pince falan.
Viszont ha mar kialakult, akkor fontos szerepet jatszik a pince paratartalmanak alakitasaban. Ugyanis a penesz olyan, mint egy szivacs. Ha tul nedves a pince, akkor magabaszivja a nedvesseget, ha pedig tul szaraz, akkor nedvesiti a levegot.
A nemes pincepenesz (Cladosporium Cellare) pl. az oxidativ modon keszulo tokaji borok elengedhetetlen tarsa.
Sziasztok! Lenne hozzátok egy kérdésem: milyen összefüggésben van (ha van) a borospince penésze a borral? Ha van egy penészes pince de nem bort tárolok benne, akkor a penész eltűnik?
Most kaptam egy Feind Cabernet Franc-t (ld. a képen). Egy 2004-es borversenyen (Vin Agora) ezüstérmes lett. Maga a bor 2003-as évjáratú. Van esetleg valakinek véleménye ezzel a borral kapcsolatban? Nem tudom, mennyire siessek a kibontásával. Ha nagyon jónak tartjátok, akkor félreteszem valamelyik ünnepnapra.
Kulonlegessegnek tenyleg jo egy 460 grammos eszencia, de ebbol egyszerre csak egy evokanalnyit lehet bevenni, mint az orvossagot!:) Lehetoleg minden nap!:)