-Naaa, azt nem bár jogositványom van róla, meg a sör itten nagyon off. De egy vonatkozását meg kell említeni. Pl. egy hosszú borbírálat közben a gyomor pH-jának visszaállítására igen hatásos. (félig hihi)
Ami meg a mai estét illeti. A Thummerer Bikavér Reserve 2000 igen nagyon jó bor! A Szőlészeti és Borászati Kutató Kőlyukas Bikavérje gyengébb, ízben és illatban egyaránt. A Thummerer zamatosabb, hosszabb a lecsengése is. És egy érdekesség. Mivel a bikavérek viszonylag hamar elfogytak, kinyitottam egy Módos Ernő Statio-t. Nos, a 700 Ft-os Statio nem vallott szégyent még a Thummererrel szemben sem, bár az egyértelműen jobb nála. A Kőlyukassal viszont felveszi a versenyt, csak kell neki némi levegőztetés. Mindenképpen best buy!
Kösz az infót, de én nem annyira a borokra gondoltam, mint magára a helyre Budafokon.
Érdemes-e olyan messzire elkirándulni, mert az ajánlatuk jó.
Kis borkóstolás, utána pincepörkölt 10 főre 35.000.-Ft. Szerintem jól hangzik.
Gondoltam barátokkal meg lehetne nézni jeles alkalomkor pl. névnap, nem lenne nekem munkám otthon, csak hát kissé messze van, tehát szeretném tudni megéri oda elmenni vagy sem.
Annak örülök, hogy szerinted lehet ott jó bort inni. Fontos tényező.
Mostanában ugyan kevesebbet értem rá, ráadásul nem is tőlem kérdezted, de nekem a Katona borház 2003-as Wellness Cabernet Sauvignonja a szívem csücske... A legjobb CS eddig, amit ittam, pedig volt már szerencsém az 1997-es Bock CS Barrique-hoz is. Persze ez lehet ízlés kérdése is, de nekem jobban bejön a Katonáé, mint a kétszer drágább Bock. (Ami azt illeti, a Bocktól az Ermitage is jobban ízlik, mint a nála kétszer drágább Royal, dehát az én ízlésem úgy látszik, már csak ilyen.)
Vissza a Katonára. A szintén Wellness Semillon is jó, de azt drágának találom. A barrique Sauvignon Blanc-juk nekem nem jön be, én egy SB-tól mást várok. A roséjukat palackozás előtt kóstoltam, még nem volt egészen kész. A Merlot-juk is jó, csak nekem kicsit túl tanninosnak tűnt.
Este jönnek a barátaink, 2 bikavért iszunk. A 2000-es Thummerer Reservé-t már kinyitottam, hogy levegőzzön, de belekóstolva semmi baja, igenn jónak tűnik. Barátom egy szintén 2000-es Kőlyukas (nem Kőporos!) bikavért ígér, állítólag ő is kinyitotta már...
Nálam Vida és Jekl a 2 egyértelmű kadarka-menő , Taklernek a Franc-ja és Merlotja a kiválló ! ( a 60 dekás terméskorlátozással termett 2006 os merlot már most mese )
Balla Gézának más jellegű a kadarkája , nagyon jó , de nekem ez a fajta mást jelent ...
De jol is esne most egy jo pohar Kadarka csakugy, fogas (az a-n van egy ekezet!:)) nelkul. Ha jol emlekszem 2005-ben kostoltam utoljara Balla Geza Kadarkajat 02-es vagy 03-as evjaratban. Sajnos azota nem volt hozza szerencsem, pedig meg mindig emlekszem suru texturajara.
Korkerdes: Kinek, kitol, melyik Kadarka tetszik? Szamomra Vida Peter es Takler ebben a fajtaban a szivem csucske.
-Szia! Sajnos nem tudom, mert nem a mi bizottságunknál volt. (brühühü) A részletes eredményt még nem kaptam meg. Sőt, az István borház lapján sincs még fenn. Az eredményhirdetést meg nem jegyzeteltem. (hihi)
-Én nem vagyok oda a penészes pincékért. A szép meszelés, vagy tiszta téglaboltozat , vagy lösz-fal is ér annyit. -Minden borra kiváncsi vagyok, leginkább pohárban. Más. A XII. Nemzetközi Kadarka Nagydíjon Balla Géza Ménesi Kadarkája nyert. Jekl Béláé a legjobb rozé.
-Szia Gréti! -Hüdelecseszerintettél, pedig csak a legegyszerűbb módot próbáltam elmondani. Na akkor most komolyan. Cladosporium cellare: Nemes pincepenész. Csak megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú pincében szaporodik el, és ezzel jelzi a jó pincét. Szabályozza a pince páratartalmát. A hosszabb ideig bor nélkül maradt pincében elpusztul, mert főleg borpárával táplálkozik.
A jó pince hőmérséklete 12-14°C, és az évi hőingadozás nem haladja meg a kettő fokot. Relatív páratartalma 80-85% körül van és jól szellőztethető.
Tehát ne várjuk szegény penésztől, hogy beállít egy jó pinceklimát, hanem ellenkezőleg. Ha van egy jó pincénk ott lehet nemes pincepenész.
A sárgás, zöldes, csöpögős, nyúlós, gyanús szagú képződmények rossz penészek.
Nem vagyok nagyon biztos a valaszomban, szoval ha valaki pontosabb infot tud, irjon!:)
A penesz kialakulasaban nincsen szerepe a borban, a velemenyem szerint az a homerseklettol, paratol es fenymennyisegtol fuggoen valtozik, hogy hol es milyen mennyisegben alakul ki a penesz a pince falan.
Viszont ha mar kialakult, akkor fontos szerepet jatszik a pince paratartalmanak alakitasaban. Ugyanis a penesz olyan, mint egy szivacs. Ha tul nedves a pince, akkor magabaszivja a nedvesseget, ha pedig tul szaraz, akkor nedvesiti a levegot.
A nemes pincepenesz (Cladosporium Cellare) pl. az oxidativ modon keszulo tokaji borok elengedhetetlen tarsa.
Sziasztok! Lenne hozzátok egy kérdésem: milyen összefüggésben van (ha van) a borospince penésze a borral? Ha van egy penészes pince de nem bort tárolok benne, akkor a penész eltűnik?
Most kaptam egy Feind Cabernet Franc-t (ld. a képen). Egy 2004-es borversenyen (Vin Agora) ezüstérmes lett. Maga a bor 2003-as évjáratú. Van esetleg valakinek véleménye ezzel a borral kapcsolatban? Nem tudom, mennyire siessek a kibontásával. Ha nagyon jónak tartjátok, akkor félreteszem valamelyik ünnepnapra.