Keresés

Részletes keresés

andrás72 Creative Commons License 2008.04.16 0 0 705
Miért nem okoz halált ha a forró szaunából a hideg vízbe ugrunk:
Hideg víz hatására bekövetkező ideghalál:
Ez akkor fordul elő ha a BOLYGÓIDEGET HOSSZAN TARTÓ ERŐS hideg éri
például amikor az egész testet a fejet is beleértve a testhőmérsékletnél jelentősen hidegebb víztömeg teljesen körülveszi.
A test felszínének közelében sok hideg érző receptor van, ezek erőteljesen ingerelhetik a mellkas és a has életfontosságú szerveinek tevékenységét szabályzó bolygóideget.
Ennek szélsőséges esete lehet, hogy a légzés és a szívműködés leáll.
Ehhez a nyúltagyban levő idegközpontokhoz beérkező ingerületek is hozzájárulnak.
Érdekes a szaunázás utáni hideg vizes lehűtést mindenhol csinálják mégsem hallani olyan halálesetekről ami nyáron gyakran előfordul.
Orvosok azt feltételezik, hogy a meleg hatására a neurohumorális szabályzásban, különösen annak
antistressz hormonális összetevőiben olyan változások következnek be amelyek bizonyos védelmet nyújtanak a hideg okozta intenzív stressz ellen.
A szakszerű lehűlés a fokozatosságon alapul, de egyébként is mire elérünk a hideg vizes medencéhez, főleg amíg felvesszük a fürdőruhánkat eltelik pár perc.
A hideg vizes medencét pedig senki nem úgy használja mint a tavakat, folyót nyáron amikor is lendületből beleugorva úszni kezd az ember. A tarkó nyak itt folyamatosan a hideg viz alatt van amíg a merülőmedencében fel le megmártózva általában senkinek nincs a feje, tarkója hosszabb ideig a víz alatt senkinek.
Fel le merülve újra a melegebb levegő tömegével érintkezik a tarkó míg úszva ez nincs meg.
Hát ez az oka miért nincs hirtelen szívhalál, és fulladás a szaunában.
Előzmény: Mckown (703)
mlas Creative Commons License 2008.04.16 0 0 704
Én nem tudom. Mondjuk nem is láttam még finnt nyáron vízbe ugrani.
De tényleg elgondolkoztató.
Előzmény: Mckown (703)
Mckown Creative Commons License 2008.04.16 0 0 703

senki nem tudja?

 

üdv Mindenkinek!

 

 

A kérdésem lenne.

 

Ha nyáron  a tűző napon vagyunk és testünk fel hevűl és be ugrunk a 20-25 vízbe akkor mért kapunk szív görcsöt , vagy rohamot

 

Ha szauna pl /90-100 c/ és úgyan úgy felhevült testtel bemegyünk 10-15 fokos vizbe (finnek a hóba vagy jeges vizbe) és nem kapunk sziv görcsöt?

 

Mi a külömbség ? Mért van ez?

Törölt nick Creative Commons License 2008.04.16 0 0 702
Ahhoz, amit Te leírsz az kéne, hogy azok az emberek, akik fürdőruhában mennek szaunázni az ajánlás és tiltás ellenére, azok ne téged gondoljanak egy bunkó, perverz állatnak, hanem tényleg érezzék magukat kényelmetlenül, mert ők lógnak ki a sorból. Sajnos most még nem ez a helyzet, ugyanis Mi lógunk ki a sorból, hogy meztelenül szaunázunk. Én azt nem értem igazán, hogy aki szégyellős, vagy gátlásos, vagy egyszerűen bunkó, az miért megy olyan szaunába, ahol sokan vannak meztelenül? Vannak kis szaunák, amit ki lehet bérelni egy órára, és akkor csak kettesben mész el a pároddal, vagy miért nem bugyolálja be magát törülközőbe? Illetve ha annyira zavarja mások meztelensége, akkor egyáltalán miért megy ilyen helyre?!?

Én Ausztriában voltam annak szem- és fültanúja, amikoris magyarok miatt kihívták a rendőrséget, mert tetlegességig fajult a helyzet a magyarok és a szaunamester között, mivel az utóbbi kijelentette, hogy nem mehetnek be a szaunába paupcsban és gatyában, erre jött az a jófajta magyar hozzáállás, hogy én ha fizetek érte, akkor azt csinálok, amit akarok... Hát jah...
Előzmény: RodrigeZZ (699)
mlas Creative Commons License 2008.04.16 0 0 701
A kérdés ennél azért bonyolultabb.
Az évszádok alatt tudatosult szégyenérzetet, (főleg, ha a közvetlen családi légkör is olyan volt, amiben felnőtt) nem tudja "levetni" az ember 1 pillanat alatt 1 tábla hatására. Sokan vannak (főleg nők) akik vélt vagy valós testi hibáikat szégyellik.

Ezeknek hiába magyarázod az egészséges szaunázást, nem készek rá.

Persze a média sokat tehet(ne), de ott is azok az emberek ülnek, akik prűdek, már ha feltételezzük, hogy a média-személyek statisztikai eloszlása ugyanolyan, mint a lakosságé (érthető ez?, nem tudom jobban leírni hirtelen :)

Szóval idő kell. 30-50 év. Pont, amivel a nyugat előttünk van. Ezt nem lehet siettetni.
Előzmény: RodrigeZZ (699)
manus72 Creative Commons License 2008.04.15 0 0 700
Hallott valaki a 16. ker -i Csömöri úti, Sport pályán lévő szaunárol.
RodrigeZZ Creative Commons License 2008.04.15 0 0 699
Egyébként én ugy globálisan nem tartom bunkóknk a gatyásokat. Egész egyszerűen csak annyi, hogy nem tudja, nem érti: miért NEM gatyában?
Meggyőződésem, ha megmagyarázzuk, ha előttük a jó példa, ha a hülye sajtó és elktronikus sajtó nem marhaságokat beszél, akkor megérti és vagy elfogadja, vagy nem, de ez utóbbi esetben nem fog bejönni a szaunába ruhában, csöpögve, hogy ő így szokta.
Idealista vagyok?
Ha egy szaunában ül 10 jól láthatóan pucér ember, a fürdőruhás zavarban fogja magát érezni. Ha én bemegyek egy szaunába, ahol kötelező ugyan a meztelenség, de mindenki be van öltözve, akkor én érzem magam zavarban.

R.
Előzmény: mlas (697)
RodrigeZZ Creative Commons License 2008.04.15 0 0 698
OK,Ok!
Valóban félreérthető.
Hogy ontopic maradjunk. Ha kötelező a fürdőrha viselése a szaunatérben, és megmagyarázzák, hogy .... és .... akkor ezt én nem fogadom el, nem értek vele egyet, de be sem teszem a lábam a szaunába. Sem gatyában, sem anélkül.

Esztergomban kiírták, hogy a pezsgőfürdő higiéniai okokból gatyás. Szerintem úgy marhaság, ahogy van, de ettől még nem mentem beléje pezsegni.

R.
Előzmény: mlas (697)
mlas Creative Commons License 2008.04.15 0 0 697
Hát ezt nem egészen fogom... Te írod mindíg, hogy a gatyásoknak fölösleges a szabályzat, meg kiírás, meg bunkók.

Erre most: "aztán el fogom fogadni, vagy nem." VAGY NEEEM??? Akkor miért várod el mástól? És ha ő gatyában akar? És nem akarja "elfogadni" ???
Előzmény: RodrigeZZ (695)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.15 0 0 696
Szia! A létszám tényleg 70 jörül lehetett, az átlagéletkor viszont ennek a felét sem érte el. A működő szaunák száma viszont megduplázódott, így ez a létszám szerintem még pont belefér a kapacitásba.
Előzmény: JimmyJoeNat (680)
RodrigeZZ Creative Commons License 2008.04.15 0 0 695

Azokat a feliratokat én sem szeretem, hogy akármi csinálni tilos!

Tessen nekem megaszondani az okát, aztán el fogom fogadni, vagy nem.

Ha kiírják, hogy a szauna azért fürdőruhamentes, mert.... és amennyiben Önt ez zavarja, kérjük fáradjon át a xxx fürdőbe, ahol kedvére dunsztolódhat a fürdőruhájában, az egy kultúrált megfogalmazása az előírásnak.

No, ha ezután a delikbóvens benn mégis gatyában táncol, lehet fejbevágni, biztonsági szolgálattl kivezettetni stb.

Mondhatnám muszály...

 

R.

Előzmény: pontee (693)
p95 Creative Commons License 2008.04.15 0 0 694
Szentgotthard, Thermalpark. Új is és szép is, a szauna részleg is elég nagy és kulturált. Ottjártunkkor (hétköznap) a szaunák egy része (köztük a kültéri finn rönk szaunaház) nem üzemelt, mondván, hogy túl kevés a vendég ahhoz, hogy befűtsék. De ami működött (egy gőz, egy aroma szauna, egy fényterápiás és egy finn szauna, hidegvizes medence) az jó volt. A finn szaunában felöntések is voltak (3 - 4 alkalommal a nap során), de ezt sehol nem írják ki vagy hirdetik, ezért a Thermalpark vendégeinek jó része nem is tud róla. Mivel a szaunázó vendégek kb. 80%-a osztrák volt, a viselkedés és az általános viselet (fürdőruha nélkül) megfelelt a szabályoknak és a normális gyakorlatnak. Persze így is akadt néhány hazai vendég aki fittyet hányt minderre, és nem volt hajlandó megválni fürdőruhájától. De ezen már nem lepődünk meg...
pontee Creative Commons License 2008.04.15 0 0 693
Visszatérve a cikkre. Az újságíró gondolom egy műveltebb, egyetemet vagy főiskolát végzett személy és ő is úgy gondolkodik, hogy "kifizettem x ezer ft-ot, nehogy már előírják nekem, hogy hogyan szaunázzak". Most gondold el a szellemi hiányosságait fizikai erővel potló egyedek miként reagálnak a kedves figyelmeztetésre, hogy a szaunázás szabályait be kéne tartani...
Előzmény: RodrigeZZ (690)
Mckown Creative Commons License 2008.04.14 0 0 692

üdv Mindenkinek!

 

A kérdésem lenne.

 

Ha nyáron  a tűző napon vagyunk és testünk fel hevűl és be ugrunk a 20-25 vízbe akkor mért kapunk szív görcsöt , vagy rohamot

 

Ha szauna pl /90-100 c/ és úgyan úgy felhevült testtel bemegyünk 10-15 fokos vizbe (finnek a hóba vagy jeges vizbe) és nem kapunk sziv görcsöt?

 

Mi a külömbség ? Mért van ez?

RodrigeZZ Creative Commons License 2008.04.14 0 0 691
Nagyon sokan nyomnának a homlokodra csókot, ha 1 azaz egy budapesti fürdőben elérhető lenne a családi meztelen szaunázás, mondjuk elérhető áron. Rudasba nagyon mennék már, de egyedül, sok férfival, nem igazán akarok.

R.
Előzmény: pontee (689)
RodrigeZZ Creative Commons License 2008.04.14 0 0 690
Nem terv kell erre, hanem cselekvés.
Ha Esztergomban úgy tervezik a szaunarészleget, hogy a mostani lábmosó helyén (váltófürdőnek híjják hivatalosan, de a kutya sem használja) van a recepciós pultja, akkor az illető recepciós belátja az egész mindenséget. Bárkire rá tud szólni, ha nem tartja be a szabályokat. Sőt, lehet rá se kell szólnia, mert az illető látja, hogy látják...
Ez a rendszer működik Sárváron és Bükkfürdőn is. Jó, határozott fellépésű lány/fiú kell oda, de ez a munkaügyes feladata + a góréé, hogy megvédje a munkatársát, amikor kell. Aztán már megy is magától minden.

Ha recepciós nincs, vagy kinn ül a folyosón, akkor mindenki úgy bóklászik, ahogy akar, és meg van róla győződve, hogy a befizetett belépődíjért neki joga van azt tenni, amit akar.
Mert olvasni azt nem tudunk.
Házirendet legalábbis nem.
De, ha mégis, leszarjuk, mert az nekünk ne írjon elő olyasmit, ami nekünk nem tetszik:-(

R.
Előzmény: pontee (689)
pontee Creative Commons License 2008.04.14 0 0 689

Andrással egyetértek, szerintem jelentős a kultúra fejlődése ezen a téren. A fürdőket kellene mielőbb meggyőzni, főleg Budapesten, hogy miért jobb fürdőruha nélkül szaunázni. Esetleg erre már van valami konkrét tervetek?

Előzmény: BAZS (686)
pontee Creative Commons License 2008.04.14 0 0 688
Én is írtam, de nem kedveset és udvariasat. Ha esetleg még is lesz válasz majd írok.
Előzmény: RodrigeZZ (687)
RodrigeZZ Creative Commons License 2008.04.14 0 0 687
"Szakértő tesztelőnek" írtam mailtot. Kedvesen, udvariasan feltettem néhány kérdést. a szabályokról, meg a higiéniáról.
Ha lesz válasz, majd írok.

R.
Előzmény: andrás72 (678)
BAZS Creative Commons License 2008.04.13 0 0 686

András,

 

szeretnék veled beszélni a NaVKE (ápr. 25-i) Nyílt Fóruma kapcsán.

Elérhetőséget tudsz adni? Az én emilem: bazs_@freemail.hu

Előzmény: andrás72 (678)
Charito Creative Commons License 2008.04.13 0 0 685
A fürdő tervezésénél Finta úr inkább a "megdizájnozással" volt elfoglalva ,mint a konkrét használhatósággal így fordulhatott elő , hogy hidegvizes merülő helyett pezsgőfürdő került a szaunadorfba. Aztán meg az vesse az első követ akinek nem mozdul meg semmi meztelenül a pezsgőfürdő meg a meztelen testek hatására.
Mi meg huzigálhatjuk vissza a vizes fürdőruhánkat..
Az élményfürdő rész is olyan , mintha egy kreatív csoport összes kidobott tervét
szedték volna ki a kukából a félig megevett szendvicsek alól és adták volna át engedélyezésre ,azok meg nem mertek ellent mondani, merthát ugye ...

Előzmény: RodrigeZZ (679)
Charito Creative Commons License 2008.04.13 0 0 684
Állítólag Egerszalókon ismét működik a külső szauna és a felöntések is mennek.
Ha valaki tudna konkrét dolgot róla, ne tartsa vissza.. :)
mlas Creative Commons License 2008.04.13 0 0 683
Pepitában voltál? :) Ejnye... Hát hiába hirdessük itten a kúltúrát?
Előzmény: nadzsukko (681)
nadzsukko Creative Commons License 2008.04.13 0 0 682
Nem sikerült a linkelés.

Szóval inkább így:
Mivel egész jól zártuk a pénzügyi évet, gondoltuk egész nap maradunk. A kombinált jegy (élményfürdő+szauna-részleg) ára 3700 forint volt, 400 a parkolás, tehát egy kis ebéddel tízezer forint volt a keret. Azért kicsit borsos, de hát nem túl gyakran engedünk meg magunknak ilyesmit.

A kombinált jegyesek öltözői az emeleten vannak. Ennek a részlegnek a portáján rögtön elmondták, hogy a szaunákat csak fürdőruha nélkül lehet igénybe venni. Adtak hozzá lepedőt is. Figyelmeztettek, ne lepődjünk meg a meztelenség láttán.
Mi teljesen természetesnek, normálisnak tartjuk a meztelen szaunázást. Csak azok érvelnek a fürdőruha mellett, akik még nem próbálták a finn szaunát anélkül.

Szóval átöltöztünk, aztán irány a medencék. Nagy hideg volt, de mégis a kültéri termált választottuk. Jólesett a meleg vízben ülve a hasítóan hideg levegőt belélegezni.

Mikor már kicsit fázott az arcunk szaunázni indultunk.

A finn szaunát választottuk (90 C). Valóban nem viselt a többség fürdőruhát, de így is elszomorító a szaunakultúra. A lepedő arra való, hogy terítsük le, és arra üljünk (lábunkat is arra tegyük),ehhez képest nyakig becsavarva ült a jónép a szaunában, persze sokan papucsban trappoltak fel a padra. Mint mindenhol Magyarországon itt is voltak, akik úgy gondolták, rájuk nem vonatkozik semmi szabály, így ők fürdőruciban tocsogtak, jó nagy tócsát hagyva a padon. A személyzet egy tagja egyszer megpróbált rászólni a delikvensre kevés sikerrel.

No, sebaj, mi így is élveztük a forróságot. Remek kikapcsolódás volt. Sokkal kevesebben voltak ezen a részlegen, mint odalenn az élményfürdőben. Tetszett a pihenő is. Nagyon hangulatos volt.
nadzsukko Creative Commons License 2008.04.13 0 0 681
Ugyanaz pepitában:

[Mi is voltunk Esztergomban]
Előzmény: RodrigeZZ (679)
JimmyJoeNat Creative Commons License 2008.04.13 0 0 680
Hali mindenkinek.
Mi volt pénteken Ráckevén? Hogy sikerült a szaunaest? Mindkét szauna működött? Most is 70 felett volt a létszám? Mikor lesz legközelebb Ráckevén normálmódú (nem textiles) szaunázási lehetőség?
RodrigeZZ Creative Commons License 2008.04.13 0 0 679
No, akkor Esztergom teszt. 2 alkalom mindkettő kb 4 óra.

A pancsolós résszel nem foglalkoznék, aki egyet látott mindet látta. sok gyerek, zaj, visszhagos, szinte senki nem zuhanyozik, senki nem használja a lábmosót. Itt még fogas sincs a törülközőnek. Igaz az egy magyar standard, hogy uszodába nem viszünk törülközőt, mert úgyis megszáradunk.

Szóval szauna.
Emeleten fenn, NAGYON szúkös és szerencsétlen elrendezésű öltözővel. Szellőzés gyakorlatilag semmi, mindekiről dől az izzadág, marha meleg van.
Hivatalosan fürdőruhamentes, nagyjából be is tartják, de csak a szunában. Van egy nagyon kellemes pihenőszoba ágyakkal, olvasnivalóval. Ez tetszik, bár itt is irdatlan meleg van. Az ágykon klassz matracok, ami azért jó, mert reggel valaki ráfexik a vizes fürdőruhájában, aztán azt délutánig lehet "élvezni". Volt egy fiatal csaj, aki a társaságának el is vihogta, "nézd milyen jópofi itt a két cickóm helye!"
Ja. Jópofa....
Raknak ki gyümölcsöket is, amit fogyasztani lehet. Kár, hogy az ásványvíz egy másik teremben van.
Törülköő itt is snassz dolog, gyakorlatilag még egy házaspárnál volt, de ők ís régi motorosok lehettek, mert köszöntek is... Namost ugyi a vizes lepedő (szvsz) majdnem olyan mint a vizes fülrdőruha.
pezsgőmedence pedig KÖTELEZŐEN fürdőruhás (marhaság) Innen kezdeve a szaunatér fürdőruhamentességét gyakorlatilag lehetetlen garantálni, vizes fürdőruhában bóklásznak a népek, aztán placcs rá a matracos székre/ágyra. Bizonyára ez is így higiénikus.

A szauát ki tervezte nem tudom, de csókoltatom. Papucsot ugyi nem viszünk be, de a kövezet olyan forró, nem lehet rálépni. (szaunamester is vietnámi papucsban adja elő a műsort) Ergo az also sor, mint ülőpad kiesik. Igaz annyira keskeny, nem is lehet nagyon ráülni.

Szaunaprogram rendben van, bár az első alkalommal a szaunamester betegsége miatt elmaradt a cécó, tennap meg nem volt jég a jeges felöntéshez. Helyette söröset adtak. Só sé méz viszont volt dögivel. (kis apró megjegyzés: szaunamesterek beszélhetnének többet a szauna értelméről, hatásáról stb.)

Rózsaszuna csak nőknek. (munkatársunktól;-)) Itt is fürdőruha a divat, még akkor is inkább kimegy az az egy aki benn volt, ha rászólnak, hogy vegye le. Bazi nagy kihasználatlan tér, még szék is alig vann benne. Jobb lenne csinálni abból is egy pihenőszobát.

Hazafelé megkérdeztem, hogy mitől higiénikusabb fürdőruhában pezsgőzni, mint nélküle. A kislány kedvesen mondott valami ÁNTSZ előírást, de mikor visszakérdeztem nem igazán volt meggyőző. Aztán a végén az jött le, hogy bizonyos fiatalok nem rendeltetésszerűen használták a medencét, azóta az előírás... Persze, eléggé el van dugva, felügyelet gyakorlatilag nincs, adja magát a szitu.
Valaki tényleg elmagyarázhatná, hogy a szaunatér recepciósának (vagy minek hívjam) munkahelye miért a folyosón van?

Összességében nem rossz, de van hová fejlődni. Legfőképpen a közönségnek. Az látszik, hogy bazi sok pénzt beleöltek, toló üvegajtó, különféle zuhanyok (aminek a fele nem működik) stb. de nem biztos, hogy olyan tervezte, aki járt már szaunában. Engem spec kimondottan zavart, hogy a fittness lányok a pihenőszobán slattyognak keresztül a futógéphez. Máshol nincs ajtaja?
Merülő medence nagyon hiáyzik!!!!

R.
andrás72 Creative Commons License 2008.04.12 0 0 678
Csatlakozva előttem szóló szaktársamhoz aki nagyon helyesen leírta a okokat én is szeretném összefoglalni miért jó fürdőruha, papucs nélkül szaunázni:
1: ahol szauna van ott uszoda medence is van aminek a vizét folyamatosan több vegyszerek kezelik: Algagátló, klór, PH érték fenntartó és még egy két szer ami csak időszakosan megy bele nem folyamatosan.
Ha úgy megyünk be a szauna hevítőjébe, hogy folyik a gatyánkból a medence kémiailag kezelt vize
akkor ezeket az anyagokat bevisszük a szaunába.
Igen de mért baj ez?
Azért mert a szauna a maga 90 C -fokos hőmérsékletével egy EXTRÉM hely.
Egy MIKROKLÍMA, kicsi és zárt. Szaunahevítő.
Minden ami ide bekerül sokkal gyorsabb és erőteljesebb párolgásnak indul mint normál hőmérsékleten.
Mi történik a medence vizével a 90 C fokban?
Úgy van elpárolog, gyorsabban mint kint a medencetérben. Belélegezve magunkévá tesszük.
De miért is megyünk be szaunázni?
Úgy van a szauna a testi -lelki megnyugvás, méregtelenítés stb. színtere ami egyébként egy steril helynek tekinthető (Finn szaunáról beszélünk). 70 C fok felett a baktériumok többsége elpusztul.
Egyébként hogy ez így van könnyen megérthető akkor amikor valaki büdösen tisztálkodás nélkül, vagy hölgyek amikor tusolás nélkül parfümösen jönnek szaunázni és belépésük után egyből az illatfelhővel telítődik a szauna levegője.
Három éve vagyok szaunamester és gyakorlatból tudom hogy teljesen más levegő, szag van ott ahol 5-15 ember mind fürdőruhában szaunázik és ott ahol mindez szintetikus anyag nélkül textilben.

2:A fürdőpapucsunkat pedig azért hagyjuk kint az ajtó előtt mert a szauna padlóján 40-50 c fok van
és mondanom sem kell a ragasztószerrel összerakott gumiból mi tud felszabadulni ezen a hőmérsékleten. Persze ha tíz ember papucsa van bent a szaunában mind fokozottan igaz.
Aki ebben kételkedik az rakja nyáron a tűző napra a kocsiját tegye bele a papucsát és 10 perc múlva szagoljon be.


3:A szintetikus anyagú fürdőruhánk rossz hővezető, előbb felhevül mint a testünk.
Miért baj ez?
Azért mert szaunázáskor három fázison esik át a szervezetünk amíg megtud birkózni ezzel a hőmérséklettel, és nem kapunk hőgutát, nem is halunk bele abba, hogy a kilencven fokban üldögéljünk és még jól is esik.( Milyen érdekes hogy 50-60 fokos vízben már nem bírunk kezet mosni sem, a szaunában pedig a 90 is jól esik, hogy is van ez?) Erről majd talán legközelebb írok ha érdekel valakit.
Tehát ez a bizonyos három lépcsős védekezési mechanizmus harmadik és egyben legutolsó fázisa,
a legutolsó adu amit a testünk bedob az az erőteljes izzadás és verejtékezés.
Az izzadság mind egy védőréteg teljesen eloszlik és körülveszi a testünket.
Elpárolog rólunk és mint párolgási hőelvonást okozva hűti a környezeti hőt és nem engedi a testmaghőmérsékletünket 37-42 foknál tovább emelkedni.
Ha fürdőruhába szaunázunk meggátoljuk testünk természetes védekező mechanizmusát, hogy felvegye a harcot a hőség ellen és ne agy isten a végén még jól is essék a szaunamenetünk.
Ha egybe részes fürdőruhában és még az sem ritka, hogy arra is rátekernek valami törölközőszerűt a hölgyek nehogy valami is kilátszódjon, akkor kibírhatatlan lesz számukra a szaunamenet ami ugye 10 max15 percig kellene hogy tartson. A fürdőruha alatt hőtorlódás lép fel kipirosodik, kipattogzik és aztán lesz mit takargatni este is.


4: A szintetikus anyagú fürdőruhánk rossz hővezető amint már olvastuk is és a hűtés szakaszában
a hideg merülőmedence vagy tus vagy télen a hideg levegő és hó hatására sokkal előbb lehűl és teljesen hideg rajtunk, de lehet hogy a testmaghőmérsékletünk még magas, és félve a megfázástól nem hűtjük le magunkat alaposan.
Ez csak azért érdekes mert a szaunázás igazi felfrissítő, euforikus hatása akkor jön elő, ha a hevítésre elindult élettani folyamatokat az alapos lehűlés szakasza követi.
Fürdőruhában ez nem lesz annyira alapos és visszatérve nyugágyunkhoz vagy egyből bele a termál medence vizében a testünk és szívünk tovább dolgozik a meleg elleni küzdelemben és akkor szoktak olyat mondani nekem, hogy hát a szaunázás fáraszt és nem esik jó stb. pedig csak arról van szó hogy nem tudjuk helyesen alkalmazni a szaunát.



Emberek!!! Ahol fürdőruha nélküli szaunázás van érvényben az soha nem egyenlő a meztelenkedéssel! Pamut törölközőt teszünk magunk alá és takarjuk el bájainkat.
A pamut nem produkál ilyen dolgokat mint a műszál. Nálunk www.szaunamester.hu
rendelni lehet szaunaszoknyát. Nagyon kellemes mintha nem lenne rajtunk semmi pedig mégis.
Jó ötlet ha megjegyezzük hogyan tesszük le a törölközőnket a padra:
mondjuk a bilétás fele a testemmel érintkezi a másik a paddal.
A következő szaunamenet alkalmával ugyanúgy és így mindig az a fele érintkezi a bőrömmel és abba törölközök.

Az alábbi „szakértő tesztelőnek” üzenem hogy aki veszi a bátorságot hogy a közvéleményt
tájékoztassa és ezzel mintegy befolyásolja is, az előtte tájékozódjon, tanuljon mielőtt szaunákat tesztel és akkor nem tesz fel ilyen kérdéseket:
„Nem nagyon megy nekünk ez a közös meztelen szaunázás. Valahogy nem erre vagyunk szocializálva. Minden szaunában erről füstölgött a közönség. Persze lehet az jó, de miért kötelező? Egyfelől, miért vagyok a mások meztelenségével való szembesülésre kényszerítve (nekem ez is éppen elég megpróbáltatás), de hogy engem miért köteleznek meztelenségre, akaratom ellenére? Az kinek jó? Egyáltalán, itt vagyok az ellazulás és az átmelegedés vágyával, és a legmagasabb árakon, a legmagasabb túlszabályozottságban kell részt vennem. Miért kell ide ennyi szabály?”


Remélem sikerült alaposan megindokolnom minek kell ide ennyi szabály.
Létezi egy réteg aminek tábora egyre erősebb, akik igényt tartanak a minőségi kulturált szaunázásra
és bátran mondhatom Magyarország szaunakultúrája fejlődőben van.
A „szakértő tesztelőnek” köszönöm hogy nem tett említést arról a szaunaprogramról ami hét helyen van csak az országban és hivatott a szaunakultúrát terjeszteni.
Talán annyira el volt foglalva azzal, hogy mije látszik ki, hogy teljesen természetesnek vette, hogy
mézet vihetett be a szaunába, mintha ez mindenütt így lenne.


Horváth András voltam, a Szaunashow Magyarországi meghonosítója.
JimmyJoeNat Creative Commons License 2008.04.11 0 0 677
ÖT ÉRV, MIÉRT NE VISELJ FÜRDŐRUHÁT SZAUNÁZÁS KÖZBEN

A medence vizétől nedves fürdőruha a szaunában gyors párolgásnak indul, a párában a medence víztisztaságát biztosító vegyszerek is megtalálhatóak.
Ki szeretné ezeket belélegezni...

Szaunázás közben pólusaink a fürdőruha alatt is kinyilnak.
A vegyszerek felszívódnak a bőröbe...

A fürdőruha gátolja bőröd szabályos védekezési folyamatait.
Bőrpirosodás léphet fel, a bőr kipattoghat, begyulladhat...

A fürdőruha (általában) szintetikus anyagból készül, ezért jobban felmelegszik, felveszi az izzadságot.
Kényelmetlen, kellemetlen viseletté válik...

A fürdőruha nem jó hővezető, melegben gyorsan felmelegszik, a merülő medencében, vagy a zuhany alatt hamar lehűl.
A szaunázás okozta jó közérzet és öröm ellen hat...
JimmyJoeNat Creative Commons License 2008.04.11 0 0 676
Fürdő és szauna-teszt.
Érdemes kattintani.
http://www.nlcafe.hu/utazas/20080411/furdoket_teszteltunk_2_resz/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!