Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Nem,sajnos a körték nagy része elég lassan kezd el teremni,a vadkörtealany nem segíti elő a gyors termőre fordulást...meg biztos én sem kezelem őket megfelelően...mindez csak idő,pénz és tudás hiánya :)
Kivétel nélkül mind sikerült, nagyon jók voltak az oltóvesszők és jókor jöttek. A szépséghiba az, hogy nem volt alanyom, így mindet már meglévő körte és két japán szilvafába oltottam. Az egyik régebben magról keltetett japánszilva fám így már 5 féle lett. Nem lesz gond a beporzással. :-)
Hát erre nem egyszerű válaszolni.Azért a körte nem barack...a baracknál ugye jelentős ízkülönbség nem nagyon van ,meg népszerűbb is ,mint a körte .A körtéből nehéz újabb fajtákkal "etetni" a jónépet ,túlságosan szűk a fogyasztói igény.
Ez az egyik ok ,hogy kevés fajtát tudok ajánlani,a másik meg,hogy -mivel sokkal lassabban fordulnak termőre- a fajtáim nagy része még nem mutatta meg magát /jó példa : a meglévő kb 60 fajta 1/3-át tavaly ill. idén oltottam.../.
Szóval : a Vilmos mint porzó és mint klasszikus,jó körte gondolom mindenképpen kell.Mellette a Bosc az ami jó és eladható és még ismerik is. Jó lenne a Fétel apát is,szép,finom...csak sztem elég gyenge termőképességű.Nekem nagy kedvencem a Dicolor ,a legfinomabb amit eddig ettem,szép pirosas a fedőszíne,egy baj van ...a mérete.A vevők mindenből nagyot keresnek...nos ez nem az.Na jó azért az Arabitkánál nagyobb.Persze kérdés,hogy melyik időszakot akarod megnyomni ?
A Carmen idén talán megmutatja magát,az is ígéretesnek látszik.
A gyorsan szotyósodók ill. a kövecses belsejűek eleve kiesnek...amiket érdemes lenne esetleg kipróbálni nálunk nemigen vagy egyáltalán nem hozzáférhetőek. /Pl a francia Delbard faiskola fajtái, a német Saxonia sorozat vagy a cseh kutató fajtasora/
Igazából azért kérdeztem , mert érlelődik a gondolat , hogy csinálunk 2 sor körtét is az új gyümölcsösben . Még tavaly szemeztettem ebből a Talgarkából és 42 db lett belőle . Először terveztünk körtét aztán nem , arra számítottunk , hogy 10 körüli csemete lesz azt meg a régi gyümölcsösben le tudtuk volna rakni , de ennyit nem . Ha meg ezt elültetjük ennek biztosan kell pollenadó is ráadásul nem tudjuk pontosan , hogy melyik fajta az ... gondolom a Vilmos a legtöbb fajtának jó porzósnak , de még 2 fajtából tudnánk kb 40 db ot ültetni , így a porzás is biztosabb lenne .
Neked sok fajta van , mit emelnél ki közülük elsősorban a megjelenésük miatt , mert a piacon az alapján vásárolnak ( a Peckham pl eladhatatlan , mert amíg kemény addig zöld mikor besárgul akkor meg már el van puhulva az senkit nem érdekel , hogy az egyik legfinomabb ) ?????
Arra gyanakodtam, hogy ugyanarról a fáról szedted mindkettőt, csak a jobboldali képen lévőkben nincs mag és jóval kisebbek is és azért görbébbek. (Partenokarpok.) Ezért szerettem volna látni a belsejét. :-)
Megoldottam , mert megnéztem az érésidőket 1 hónap van köztük . Az első képen Carmen van ami úgy augusztus eleji ( nálunk ) a másik meg szeptember eleji érés . Ezt a képet én tettem fel ide a fórumba még 2009 ben csak nem találtam . Végül meglett és szeptember 9 -i dátummal van ( akkor is készült ) úgy hogy ez nem lehet a Carmen .
Mind a Kálmán ( Kármán ) ,mind a Császárkörte igen régi fajta és érdekes módon sok helyen a mai napig Császárkörtének nevezik a Kálmán körtét. Érdemes mindkét fajtára rákeresni a neten , nagyon érdekes írásokat lehet róluk találni.
Köszönöm a felvetést! Valóban nagyon finom, már-már muskotályos aromája van, de korábban érik, ha nagyon meleg van már augusztus elején szedhető, és eltart 3-4 hétig a leérés. Megnéztem a császárkörtéket, alakban nagy hasonlósága van, ami eltér a szár határozottan hosszú, a magháza viszont aránylag kicsi. A császárkörte húsát nem ismerem, de ennek kásás, már-már fojtós az állaga, kettőt egyszerre igen nehéz elfogyasztani, pedig eteti magát!
Köszönöm válaszod! Én is erre tippeltem, ugyanis a "törökországi" jelző erősen ezt sejteti. Gondolom az ősöknek nem ragadt meg a kis-ázsiai török népcsoport neve: kármán.
sütöget , szerintem császárkörte van a képeken, kissé muskotályos ize van szeptemberben érik. általában nagy fát nevel, sokat terem. régi , jóízű fajta kár ,hogy a faiskolák nem nagyon szaporítják , van a kovács gyulánál /zalában , Barnáéknál Kecskeméten.
Újfehértón ingyen adnak oltó vesszőt én is onnan hoztam, mind megmaradt alma is körte is. Amúgy csemetét is vehetsz, de már lekéstél a rendeléstől karácsony előtt kell rendelni és ősszel lehet elhozni legutóbb 800 Ft+áfa volt.
Tisztelt Ali-bá és délkelet! Nagyon köszönöm ötleteiteket és a megerősítést a vadkörte alanyt illetően. Ma éppen egy barátom járt nálam, aki szívesen "örökítené" a fajtát - mind gyümölcsként, mind párlatként meg volt vele elégedve.
A fajta meghatározáshoz most találtam meg a képet:
A hétvégén megtörtént az elszáradt ágak kivágása, ezután így néz ki a fám:
Sajnos újabb ág mutatja az elhalás tüneteit, de ezt még sajnáltuk kivágni:
Végül egy kép, hat éve még élete teljében (termett közel 300 kg körtét), az őszibarack kicsit kitakarja, de talán sejlik az alakja: