Keresés

Részletes keresés

Cirkusz01 Creative Commons License 2013.09.07 0 0 1350

Szia! Az üres kereteket égesd el,a pergetőt esetleg gyűjtő elviheti. 5-10 000 ft.-nél nem adnak érte többet. Esetleg kínáld fel a A Gödöllői méhész múzeumnak.A lépalapnak most 2500-3000 Ft/ Kg az ára.A kiépítet kereteket csak beolvaztva lehet el adni. Hivatalosan. Ekkor az ára meg egyezik a lép alapéval.A múanyag kaptárt is olyan 10 000Ft .-ért el lehet adni.A füstölők az eggyik majdnem új, értük is lehet kérni olyan 3-4 000Ft.-ot.

Valamilyen szakkönyv nem mardt véletlenül, eetleg méhésznapló?A régi méhész újágokat se dobáld ki.Ezek nekünk méhészeknek nagy kincs.Másnak értéktelenlom. Irány a méh telep gondolják.

  Üdv

Előzmény: Geri87 (1349)
Geri87 Creative Commons License 2013.09.07 0 0 1349

Üdvözletem!

Előre is elnézést, ha nem ideillő, de szeretnék tanácsot kérni:

Hagyatékból maradt ránk pár méhészeti eszköz, szeretnék ratjuk túladni.
Mit érdemes/ lehet innen eladni és esetleg milyen áron?

1. Mézpergető: 3keretes, kézi, 62átmérő*66magasság
2.-3. Boconádi keretek: üres  ~50db; Boconádi keretek: teli ~20db
4. Műanyag habkaptár, komplett 6részes
5. Műlép 32*39,5 14 lap 
6. Füstölő magyar, bőr  2db

Válaszokat előre is köszönöm!

    

Cirkusz01 Creative Commons License 2013.09.06 0 0 1348

Szia! Azt hiszem mindenben egyetértek veled.Úgy gondolom, A vissza lépés a köpü, vagy a kas lenne. A múzeumról röviden csak annyit, hogy egy fiatal agikis méhészkolegának rajzoltam le.Azt az NB 24.-est amit  tapaszatalatom most a legjobbnak ítélt. Ő kérdezte hogy ha elkészíti el viheti e oda egy példányát.

 Bizony a tavasz a legfontosabb a méh család életében. Azt írták a nagyok, hogy a rossz tavasz nagyon visza veti a méh család életét, fejlődését. Bizony ez az év is meg mutatta, menyire fontos a jó tavasz.

It nálunk a Duna jobb partján már februárban "jó"hordásvan hóvirágból, és a többi ártéri kora tavaszi virágból.Szóval nálam kis kánaán van egész akácig. Jó időjárás esetén. Viszont ahol nincsenek kora tavaszi virágok, ott jó egy hónap a lemaradás. külső jó hordásig.

Egy szöszeneta rajokhoz. Nálam 3 keretesekre készülnek.Nem tervezek nagy szaporítást, csak az anyákat pótlom velük. A jó tulajdonságú felesleg, a szaporulat.Különleges bánásmódban nem részesíttem őket.Ahogy nőnek úgy kapják a kerteket.Nálam is alegfontoabb, hpgy telelő képesek legenek, az ettől kisebbeknek meg van pecsételve a sora.Nem bánom azért, ha adnak egykis mézet is.

  Üdv

Előzmény: Kempingez (1347)
Kempingez Creative Commons License 2013.09.06 0 0 1347

Az előzőkhez még kiegésszítésnek, az hogy a méh családok hány kereten vannak éppen a tavaszi fejlődés során, nem csak az anya, vagy a kaptár, illetve a méhészen múlik. Nem méhészkedünk egyforma időjárási, és egyforma méhlegelővel, lehetőséggel. Ezért az ilyen összehasonlítások, félrevezetők lehetnek. A különböző méhfajták sem egyformán fejlődnek. 

Persze hogy igyekszem Krajnait tartani, de aztán ezek hogy hogyan párzanak el ebben a nagy méh sűrűségben az már egy más dolog. 

Viszont mint termelő méhész, egyetlen dolog érdekel a jó mézellő képesség. Ebben benne van minden, ha ezt tudja. A többi kívánalmak is megvalósulnak. Nem fogok sem kubitális indexet, sem szipókát méregetni. A telehordók számítanak.

Az akácon avagy utánna, alkotott rajok fejlődésére, igencsak hatással van az adott vidék hordási adottsága, avagy mennyire hajlandó a cukros zsákba nyúlni a méhész. (Nekem többnyire csak annyi az elvárásom hogy betelelhetőek legyenek. Nem készítem őket túl erősre, mivel a donor családnak viszont termelnie kell!) Ez évente is változó, erőssen függ az eső mennyiségétől, Az ezüstfűz , és a gyalogakác után akár több mint hónapos szünet is lehet ez a napraforgó vetések vetési idejétől függ. ha belvizes volt a tavasz akkor még június elején is vetik, mint idén. Tavaly meg minél korábban igyekeztek a még talajban lévő kevés nedvesség kihasználása végett a vetést elvégezni. Így már július elsőnapjaiban már lepergettük a napraforgót, idén meg több mint egy hónappal később. A későbbi vetések, az az augusztusi nyíllásúak most nem igazán mézeltek bár jártak a méhek de igen kicsi eredménnyel. Máskor még a szeptemberi virágzás is szépen mézelt. 

Mind ezeket csak azért irtam, hogy a körülmények mennyire mások lehetnek még egy adott hellyen, is nem hogy az ország egy másik szegletében.

(A másik a napraforgó adott mézelése, sajnos egyre többször nem mézel. Volt eset amikor hiába voltak az egymást követő nyílású táblák száz hektár számra. az ideális körülmények ellenére sem volt gyarapodás több mint 1.5-1.75 naponta. Inkább tökvirágra jártak.  de ez egy másik fejezet)   

Kempingez Creative Commons License 2013.09.06 0 0 1346

Szia, Cirkusz01 ! Nem értelek ezzel a NB24 témával Nem hogy készítenék, hiszen volt abból nekem nem is kevés, vettem is készítettem is, de az idő nem múlik el nyomtalan. Ezeket már nem javítgattam átszabtam NB 15-ös méretűre, amit lehetett, amit nem, az meg a kályhában fűtötte a műhelyt. Visszafelé nem akarok haladni. Azt a múzeum témát nem értem. 

Nekem nincs teherautóm, fuvarozóval megyünk vándorolni. Gondolkodtam teherautó vásárlásán, de nincs csak B kategóriás jogsim és nem is lehet C. A 3,5 tonnás meg kicsi, jó sokat kellene oda vissza jojózni vele. 

Én sem a mézhozam növelése, hanem a könnyebb mézelvétel miatt gondolkodom rakodóban. Egyébként tökéletes lenne az NB 15, környékünkön sok méhész használja, és a 18-ast (az is csak 3 kerettel több).

Egyébként, 24-esben volt már akácon olyan méhcsaládom amely, a télen két összemászott család volt így a választót kivettem, maradt ott szabadon keret rendesen még akác végén is. nem tudok pontos adatot mondani, mert ez kb 2005-ben lehetett talán. 

Cirkusz01 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 1345

Szia! Na most akkor újra próbálkozom. Azt írtam, hogy két hordásközt nem nehéz a harmadik fiók.Vagyis napraforgóig nem kell nehéz fiókokat emelgetni.

Vándorolninem tudok messzire, mert nincs elég logisztikám.

 A 12 keret az épp 9 NB.-nek felel meg.Vagyis nálam a fészek az 18 NB méretű.

nem améz miatt váltottam Hunorra. A gyorsabb méz elvétel, és a könyebb keretek

Azért próbld ki a Jó öreg NB 24.-est. A telelő létszám 8-12 keret legyen. Inkább a több.

A kijárók alul, és középen legyenek.  Ha gondolod küldök rőla egy rajzot is.Igyekezz azért az elkészítésével, mert igérték hogy elkészítve elviszik Gödöllőre a múzeumba.

  Üdv

Előzmény: Kempingez (1343)
Cirkusz01 Creative Commons License 2013.09.05 0 0 1344

Szia! azt írta már kétszer is nem rendelkezem jogosultsággal. Na lássuk csak?

 

Előzmény: Kempingez (1343)
Kempingez Creative Commons License 2013.09.04 0 0 1343

Szia! Azt írod, nem vándorolsz és könnyű a harmadik fiók napraforgón....Szóval ha nem muszály, akkor én sem vándorlok, mert nem a vándorlás hanem a méz, a cél. Tehát ha megfelelő nagyságú vetésterület akad 2,5 Km sugarú körön belül akkor már nem szükséges települni. Bár lehet hogy picit kevesebb a produktum de, nincs rakodás, fuvar költség, és a saját telephely "kényelme sem utolsó szempont.

 

A következő a helyzet, NB 15 keretes kaptár könnyedén"benyel" 40kg mézet ez lepergetés utáni visszamért adat volt,( ez egy átlagos tarmelő család) 

KB 20 hunor tesz ki 15 NB keretet. Ott már 70-80 Kg mért gyarapodás esetén töltenék meg mézzel a harmadikat. Én nem tudom hogy ez lehetséges-e. 

Természetesen álományi szinten azért nem volt ilyen szép az eredmény. Sok gyenge családom volt. 

Az 15-ös kaptárral simán lehet 30 kg feletti efektív átlagot hozni akácon is. Na ez nem az utóbbi két év története.

Cirkusz01 Creative Commons License 2013.09.03 0 0 1342

Szia!  Nekem 12 keretesek  akaptárjaim. A termelőknek 3 fiókja van. A telet két fiókon töltik.Alul a keretek lazán vannak, felül középre erősen szűkítve.A kijáró  alul van egészévben. tervezek ugyan kijárókat minden fiókra, de még nem készültek el.

 A tavasz szokványos fészek bővítésekkel telik. Amikor fent megtelt minden néppel és már a nép le lóg az alső fiókba akkor fejlesztek le felé.Az épp kelő fiasítás kerül alulra. Mézes keretekkel takarva.A helyüket először méz koszorús keretekkel pótlom, ha már nincs, akkor petézni valóval.  Amikor kérik kapják a műlépet , pont úgy mint másik rendszerben. A fészekbe kerül az első műlép, nem a szélére. Repcére már kétfiókosoik a termelők. Akácra rendezéskor kerül be az anya rács Az anya alulmarad. Én őrősi mődszerével rendezem a fészket.Kicsit át alakítva ugyan. Vagyis fele műlép, fele meg szűz.A két szélén mézeskeretek vannak. Minden fiók ban a szélső keretek mézesek.Főleg abban amelyikben a fiasítás van. Akácon a második fiókban, napraforgónál a harmadik fiókban . Hordás szünetben az anya két fiókot kap. Az anyarács a második fiókon van. Mivel én még nem vándorlok így a legfelsőfiók nem nagyon nehéz.A kétfiókos fészekben felül vannak anyílt fiasok, alul, meg a kelők.

Napraforgó után az anya ismét két fiókon dolgozik.Még 2-3 belelehet rángatni a fészek bővítésbe, de amikor már nem hajlandó akkor zömítem. Minden telelésre alkalmas keret felülre kerül. Alulra teszem a viklágos, és a selejtezésre váró kerteket. Ahogy ürülnek , és esik össze a család úgy veszem el tólük.

Ez dióhéjban . remélem érthető volt.

  Üdv

Előzmény: Kempingez (1339)
Cirkusz01 Creative Commons License 2013.09.03 0 0 1341

Szia! A nincs még kész azt jelnti, hogy a higiénikus alj ugyan kész, de a rosta szövetek amik alulra kerülnek még nem készültek el. Ez egy taposóból és tőle lejjebb 3.5 cm.-re egy másik sűrűbb rács lessz. A kaptáralja most 12 mm.-es OSB lap.Ami szépen könnyedén ki húzható. Ami még nem készült el az a belső etető-itató. Több variáción is gondolkodok. Na, meg a felhajható feljáró. Ami szintén a kaptár rézét képezi majd. 

Ezek nélkül is jól dolgozik.Most 62 család lak ilyen kaptárt.Van még 4 db feles családom is  ők hasonló rendszerű kaptárban vannak el szállásolva.

Az anyatartalékolóim 10 kertes Hunor kaptárak , végül is. Az alja teljesen nyitva. A hibáj a kicsinysége.Kell hozzá miniomum egy fiók még.

Az anyatartalékolóim 3 keretesre készülnek.Amikor még zömmel NB voltak akkor is ekkorára készítettem őket. Az akácra berendezéskor , azokból a keretkből amikből kiklet méhek már nem vesznek részt a termelésben.Épp kelő bölcsővel.

A fiatal anyák egésznapraforgóig dogozhatnak, jó nagy kereteken. Amikor szükséges tűzdelek.Ekkor már jól látszanak a különbségek.  

Az így készült rajok jó évben már 24 Hunor kereten dolgoznak.Termézetesen a jók.

A kis pároztatókkal az volt a bajom, hogy nem voltak önállóak. A kisebb kaptárakat meg gyorsan kinővi a fiatal anya, akit egy elég fiatal állomány hajt.Ráadásul a különbségek is nehezen észre vehetók.Ezért készítettem egy könnyű kis pároztatót, amit akár egyedül is tudok mozgatni, és képes vagyok átrakás nélkül bővíteni.

 Üdv

Előzmény: Kempingez (1340)
Kempingez Creative Commons License 2013.09.03 0 0 1340

Szivesen venném, ha röviden is de, néhány álltalad szubjektíve fontosnak tartott, hunoros termelés sarkalatos pontjairól írnál.

Én csak, pár szezonban használtam Hunor kaptárat "kakukk tojásként" gyakorlatilag "fekvőként"  kezelve. (Nem használtam anyarácsot, sem szöktetőt) Mivel a fiókok deszkái a tér minden irányába csavarodtak vetemedtek vályúsodtak. A további gyártás, hellyett ezeket is leselejteztem. Arra emlékszem hogy repcén, nagyon szépen kiépítettek egy komplett fiókot, akár alulra raktam, akár a fészek tetejére. Akácon már kicsit biztatni kellett átfüggesztéssel őket. Én egy fészek, és egy méztéri fiókot használtam.

Kezeléskor ömlöttek a méhek a kaptár oldalán, több anya is odaveszett, az alsó kijáró télen többször eljegesedett, főleg mivel egérrácsnak aluanyarácsot használtam, a végén már inkább a fiókokra is készítettem pótlólag, telelés céljából kijárót, Ez így megoldódott. 

 

 

Az akácon idén szépen ott ragadtunk, mivel várnunk kellett a méz érlelésére, majd a jó illetve a jobb időre mert hideg és esős napok végtelen sora követkeszett. Ha ha- zahozom, akkor nemlett volna tiszta akácmézem. Mert belehordják az ezüstfűz, és gyalogakác nektárját. Sőt ha megszállítja az ember (így már jártam) akkor még mennyiségi veszteség is van. Na ez sem lett volna jó ha az 50% os eredmény tovább csappan. Itthon az esős időben egyébként is járhatatlanok az agyagos földutak. Így sikeredett, hogy talán a legrövidebb virágzású esztendőben töltöttük a leghosszabb időt az akácon. Természetesen meglett a kívánt minőségű méz ha kevés is. Amelyre nem szégyenlem, a nevem ráírni.

Talán rakodó rendszerrel könnyebb és gyorsabb lett volna a pergetés abban a kevés jó időben amely még adott volt. 

Előzmény: Cirkusz01 (1338)
Kempingez Creative Commons License 2013.09.03 0 0 1339

Szia ezt nem egésszen tudom értelmezni, "hogy nincs még kész, de jól vizsgázott" ?Ezt úgy kell értenem,  hogy van már betelepített ilyen kaptárad, de még nem a végleges, ez a  kisérleti darab amely további fejlesztésre  szorul? 

Anyanevelést, pontosabban a pároztatást ma már kizárólag kiskeretes (12x10 cm-es lépfelületű 2db keret) pároztatókat használok. Nagykeretes pároztatók rengeteg népet emésztenének fel. Csak 20db anya esetén is, minimum 40db keret méhekkel. Ez nem járható út. Anyákat nem tartalékolok, pontosabban arra törekszem hogy a napraforgó után is legyen még néhány új anya a pároztatókban. 

A pergetés,illetve a mézelvétel gyorsítását szeretném megoldani. Tehát a szöktetés l és a sugaras pergető alkalmazásának a lehetőségére gondoltam. A hunoros termelésről szívesen olvasnék bármit

Cirkusz01 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 1338

Szia! Értem amit írsz. Esetleg a rakodó elkészítésénben tudok segyteni csak szólj.A Hunorom is saját tervezésű egyedi. A gyári amiról koppintottam az nem volt jó . Kissé átalakítottam.Még nincs kész, de már látom a végét. Jól vizsgázott.Pont úgy ahogy az anyanevelő tartaklékolóim is.Hozták az a "hibát"Amire gondoltam.Vagyis kell hozzájuk fiók is.Atzért, hogy az anya tovább lehessen bent a megszorulás veszélye nélkül.

Amostani termeló kaptárjaimra 3 éve áltam át.Előtte pár év kisérletezés folyt.Tipus, keretszám.Szóval mindenból volt pár darab.Lassan szűkyítve a kört, A legjobbnak itélt maradt meg.Több lépcsőben fejlszetve NB ről Hunorra.épp az idén vettem ki selejtezésre az akkor szépen kiépített átszabott szűzlépeket. 

Nem bántam meg, de azért ha öreg keszek visszatérek ehhez a jól bevált rendszerhez.Vagy valamilyen hasonló nagyságú   kaptárhoz.Balog Bálint , vagy gondolok itt a Debrecenire, vagy a Dupla Hunorra.Ezekről csak olvastam.A gyakorlatba nem ismerem őket. Na de ez ajövő zenélye.

 Üdv

Előzmény: Kempingez (1332)
Cirkusz01 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 1337

 Sziasztok! Egyet értek az előttem szólóval.Bár nem csak a vaniliás cukor jó erre. Bármilyen olyan folyadék aminek erős az illata. megfelel Az épp aktuális "gyógyszreket" szoktam alkamazni a család egyesítésénél. Csak nem etetve, hanem spriccelve.

Eleinte Nonost, méhpatikát használtam. Ma már csak fehér üröm Ló soskát, egy kis foghagyímával kiegészítve.Nem árt bele az alma ecetsem.

Amenyiben idegenkedsz ettől a módszertől, akkor az anyátlant zsongasd be az anyáshoz.

Este szűrkületben. Kis csatornát szoktam készíteni a lerázott családnak karton papírból.Ahova lerázom ott jól szét terítem.A feljáró mellé is teszek oldalat. Irányítva a zsongatást.A fogadót is megfüstölöm. A zsongatottat kétszer erősen. Nem árt, ha le is vannak kicsit spriccelve. A kaptár elé rázd őket. Rövidesen meg indul a menet.Seprüvel gyorsíthatod az indulást. Csak finoman.Kis pöffentésekkel szépen lehet őket irányítani.

  Üdv

Előzmény: Destroyah2 (1335)
Kempingez Creative Commons License 2013.09.02 0 0 1336

Semmi! De viszont 1 hétig ne zavard őket, semmi kíváncsiskodás nehogy közrefogják az anyát. Még az is nagyon fontos, hogy némi hordás szükségeltetik, ez már csak azért hogy nehogy rablást okozz. Ezzel a módszerrel szoktam anyásítani is, kizárólagosan. Akár az anyát is belehet így adn egyedül is, ha levan spriccelve permetezve a nép alaposan vanílliás vízzel. Az anyát is bepermetezem és egyszerűen beteszem a kaptárba. Vagy akár a pároztató népével eggyütt is. Az anyátlan családtól minden bölcsőt és bölcső kezdeményt elkell távolítani kivételnélkül. és már srpitcelhetjük is őket. Ne hagyd ki a kaptárfalán, alján lévőket sem!

Soha nem ölték meg az így beadott anyákat! Az anya rögtön petézhet ez is nagy előny. Viszont arról azért, meg kell győződni hogy valóban anyátlanok-e, mert a pete hiánya nem minden esetben jelenti azt. Ha kikelt pót vagy, váltóbölcsőt találsz nagy valószínűséggel, van párzatlan anya a kaptárban. Ekkor többnyire nyugodt a család.

Nyilván ilyen esetekben nem leszz eredményes a művelet.    

Előzmény: Destroyah2 (1335)
Destroyah2 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 1335

akkor semmi szoktatás, újságpapír stb???

Előzmény: Kempingez (1334)
Kempingez Creative Commons License 2013.09.02 0 0 1334

Természetese ilyenkor még bőven lehet, az erőssebb de anyátlan családot vanilliáscukros vízzel lepermetezni, és ehhez tenni az anyás gyengébbett. Azt is előtte  permetezni, egyszagúvá tenni. Ez 100%-os módszer. 

Erre a célra alkalmas a virágpermetező, 1 liter vízhez 2 db vanillás cukrot ajánlatos keverni. 

 

Előzmény: Destroyah2 (1333)
Destroyah2 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 1333

Üdv!

 

Erős de anyátlanná vált családot, és gyenge de szépen petéző anyával rendelkező családot össze lehet még most tenni?

 

"újságpapíros" módon matekozom, sztem életképes lehet még.

 

vélemény?

Kempingez Creative Commons License 2013.09.02 0 0 1332

 Kiegészítés, magyarázat az alltalam tervezett kaptárak témában. A fejlesztésem egy könnyű, és olcsón gyorsan, ipari gépek nélkül, akár nagyobb sorozatban gyártható kaptárra irányult. Amely használatában is több előnyt nyújt. De mivel a méhészenként is, akár eltérőek egy kaptár tulajdonságának pioritásai. Ezért óvakodom, a szélesebb körben való terjesztésztől bemutatástól. Továbbá nem kívánom segíteni, az amúgy is extrém méh sűrűséget az országban. Valamint. a felesleges ostoba támadásoknak sem akarom magam kitenni.

Például ahogyan, szinte minden napos a másik fórumon, az egymás piszkálása. (Néhány hang adó, dominanciára törekvő emberke, és szellemi maszturbálók, trollok,1-2 éve méhészkedők pofátlan beszólásai.jó voltából) Arra késztettek hogy már nem is olvasom már azt a fórumot.

Nem, akarok megfelelni "Velencei" úr önkényeses vállalt fórum felügyelő kényszer képzeteinek. Sem más, zeneszerzők neve alatt írogotó hegyi betyároknak

Kempingez Creative Commons License 2013.09.01 0 0 1331

Szia! A méhészetem apránként, fejlesztgettem. Ha volt egy kis pénz amit nélkülözni tudtunk, havonta akkor irány a fatelep deszkáért, kaptárnak. néhány darabonként készítettem a kaptárakat. Kéziszerszámokkal, még a gyalulás is így történt ez volt a kezdet....A pergetőtől a füstölőig mindent sajátmagam készítettem.

Volt természetesen, az ismeretségi körünkben több tapasztalt méhész. De gyakorlatilag inkább önállóan ismerkedtünk a szakma rejtelmeivel.

A teleltetésekkel soha nem volt bajom, mindíg mind áttelelt, nem igazán voltak nagy gondok a kezdés éveiben. Így semmi nem vette el a kedvem a méhészkedéstől. Nagyon jó évek voltak. Még az akác is vonalban bejött , többször is kétszer is pergetni kellett egy akácon.

Most, bár nem önszántamból de a méhészkedés a fő foglalkozásom. Így már komoly következménye van minden lépésnek.

A hunor kaptárak sem állnak távol tőlem. Volt néhány ilyenem is van benne fantázia de a beleépített faanyag gyenge minősége miatt felszámoltam ezeket, orrán-száján őmlottek a méhek. Így rengeteg nyűg volt velük.

Mint ahogyan említettem saját tervezésű és gyártási technológíájú kaptárakat készítettem, nem reklámozom, (Magagyarországon élünk)  saját célra fejlesztettem ezeket az extra könnyű kaptárakat. De, segítettem már hasonló úton járó méhészeknek. 

Most egy rakodó rendszer tervezésén gondolkodom, ez még most csak szándék szinten létezik. Míg az előzőt már tíz éve termelésben használlom.

Cirkusz01 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 1330

Szia! A méhészetet én úgy örökoltem. Minden kaptárban egy anya volt. Sajnos az anya cseréket ne tudom hogyan csinálta az öreg. Az anya nevelésből enngem kihagytak.Igaz a méhészkedés annyiból állt a számomra, hogy biztonsággakl meg tudtam fogni  a keretet, és nem dobtam el ha megszúrt egy méh. Akkoriban ritka volt, hogy percenként nem kaptam csípést.

Szóval amikor egyedül maradtam, akkor a nulla alól kezdtem. Az első télen minden rámhagyott család elpusztult. ma már tudom mik votak a hibák. Főleg Báró Ambrózi Bélát okolhatom. Az ő tanácsára tettem amit tettem.Szóval semmit. Az őrősi féle biblia megtalálása után már sokkal jobb volt.Faluba Zoltán: A mit hogyan miért a méhésztben volt a másiik nagy segítőm.Mivel az itteni méhészek csak a kocsmában voltak száj hősök. A konkrét kérdésre csak szét táráták a kezüket.

Szóval nekem évekig tök természetes volt, hogy egy család be lakja a nagy kaptárt.Voltak ugyan kisérleteim a két anyás kaptárról, de lassan lemondtam róluk. Az anya nevelő tartalékolóim is  egy anyára vannak kitalálva.Épp a sok macera és többlet munka miatt.

Azért is lettem Hunoros. Ráadásul 12 keretssel dolgozok, hogy miél jobban elő jöjjenek az anya tuljdonságai. A nagy fekvőt is ezért szerettem. Tavasszal öröm volt nézni a hetente berakott keretek befiasítását.Áprilistól meg csak úgy dölt ki a népAhogy Őrősitől olvastam.A fészket is ő utána pakolgattam. Azt is hozá kell tennem, hogy ami a fészekrendezéskor  kimarad a fészekből az jelölve megy a léptárolóba.Nem pergetőbe.Tavasszal a zömmel kelő léputcákba tűzdelem.Felkarcolás nékül.Lehetőleg melegen.A következő hétem televan fiasítással, sőt a mellete lévő is, mert ahogy kellnek az anya ott is marad. Szerencsére nem hallomásból tanultam. Tudok valakire hívatkozni.Bár az a baj,sokszor nem emlékszem kinél olvastam. Nem elég saját magamra hivatkozni.

  Üdv

 

Előzmény: Kempingez (1329)
Kempingez Creative Commons License 2013.09.01 0 0 1329

Szia! Sajnos valóban, idén a márciusi télnek köszönhetően nem úgy fejlődtek a családok ahogyan kellettt volna. Február végén amikor elósször kaptárt nyitottam nagyon biztató volt az állapotuk. Bár pusztulást nem okozott nállam a tavaszi tél, de az állomány egy része nem kellően fejlődőtt. Ez egyébként az időssebb anyás, és meszes családokra volt jellemző. 

Vándorlok, főleg akácra vagyok kénytelen.

Voltak 24-es kaptáraim.

 

 

Az igaz hogy "szezon" után kerültele a második anya. Pontosabban akác után. Majd akác előttig maradt ez az állapot. Nem tartalék anya volt a cél, hanem az akácra való felfejlődés biztosítása.

 A 90-es évek végén volt egy idős méhész szomszédom akácon, akki még így méhészkedett, de szerintem még ma is van akki alkalmazza. Nagyobb állomámynál azért elég macerás. Gondolj bele, hogy kaptáranként 2 anyát kell kikeresni. Majd az újra kettévételkor igaz, már csak 1 anyát. Az újra anyásítás során, az anyátlan félben lévő család hajlamos az anyásrészbe visszaköltözni, mászni. Nem fogják őket bántani hiszen egy szagúak. Főleg, télen eléggé gyakran előfordul a válsztó pontatlan illeszkedése miatt az összemászás. Csak néhány kiragadott példa a gyakoribb problémákból.

Az NB-15 nem pénztelenség, hanem fanyag hiány miatt született. Ez ugyan is rövid hulladékból is elkészíthető, (62 cm a leghosszab deszkája). Na persze ha,  a hulladékhoz olcsóbban jutottak, az sem volt utolsó szempont. A normál hosszúságú deszkákból gazdaságosabb az Nb 24-es készítése. Mivel kettő család elhelyezésére szolgált eredendően. 

Ismerem az Őrösi és Zsidei féle könyveket is hiszen ezek a méhészek "bibliája".Annak idején, igaz ennek is már több mint 10 éve, a méhész tanfolyamon ezekből tanultunk vizsgáztunk.(Ekkor már vándorló termelő méhész voltam már jó ideje), az említett könyveket ekkorra már rongyosra olvastam szószerint.) 

Bazsa néni (Kállainé)  álltal szervezett tanfolyam volt. Ebben az időben a Zsidei könyv volt hivatalosan a tanköny, a vizsga kérdések is ebből voltak. Viszont Bazsa néni haragudott Zsideire, Plágium gyanúját is kifejtette, Ezért a tananyag és a tanterv az az Őrösi Méhek Kozött  könyvére alapult. Egyébként ez szerintem is jobb, bár szeretem Zsidei könyveit is. 

Cirkusz01 Creative Commons License 2013.08.31 0 0 1328

Szia! Igazából, ha belegondolsz , akkor  a két  anya szezon után kerül a kaptárba, és az egyik, az öreg. Ami a következő évben a kelő időben repül. Legalábbis nekem ez jött le Őrősi könyvéből.Az NB 15 öst a pénztelenság zülte. A megalkotója  Dr Vucze Ernó  volt. Kiemelte amíg élt  sok hibáját. 

Az NB 24 est próbáld ki . Úgy ahogy  A nagykönyveb le van írva.Nekem az aklsó kijárós jött be,  a kétsoros kijáróval is meg voltam elégedve.Vagyis alul, és középen is volt.Efgymástól olyan 2x15 cm .-es nyílásal annyi amenyi elfért a kaptáron.Szükség szerint nyitogatva a nyílásokat.Őrősi ezt is szépen leírja.

Úgy gondolom valahol akét anya körül ment el a dolog. Vagyis nem éretteék meg az emberek, hogy az egyik  anya , csak tartalék. Termászetesen mint tudjuk ez nem így van.

Az idei évben sajnos nekem nem voltak termelő csakládjaim.A környéken másnál sem. Voltak ugyan nagy családok, de kiemelekedően nagyok mint rendeen nem.

Egy próbát meg ér, főleg ha nem vándorolsz.Egy jó anya 8-10 kereről indulva, el kell, hogy érje  a 24 keretet.

Nálam sem mind érte el, és nem is éri el. De törkszem rá, hogy minél több segítség nélkül el érje, Napraforgóra természetesen a jó zöme el éri, de inkább nekem a cél az akác.

 Üdv

Előzmény: Kempingez (1327)
Kempingez Creative Commons License 2013.08.31 0 0 1327

Szia Cirkusz01, igencsak leragadtam ezen a család méret témánál. Miért elég nekem többnyire az NB15, ennyire nem jó környéken méhészkednék, avagy soha nem voltak jó anyáim lassan már kétévtizede? Mit nem csinálok jól, ugye. 

Azért a termelési eredményim, és az átlagok sem szoktak rosszak lenni. Sőt.

-Csak éppen, a 24 db méhekkel dús keret akác előtt valahogy, nekem túlzás (1 anyával) Nem igazán látom, azokat a pozitív változásokat,  amellyek aZ NB 24-es kétanyás kaptár megjelenése után történtek. A méhtartás körülményei álltalánosan, és nagy mértékben romlanak azóta is. A méhlegelők szűkültek a tarrlóhántás, vegyszerezések, monokultúrák, hatására. Olyan méh betegségekkel és élősködőkkel kell  megküzdenünk, amiket akkoriban még talán hírből sem ismertek. A napjainkat jellemző nagy méhsűrűség is negatív kihatású. Nem utolsósorban, a klímaváltozás sem kedvez. Stb

Ha 1 anya is felhozná minden hókuszpókusz nélkül 24 keretre a családot. Őseink miért küszködtek 2 db anyával a "nagy" 24.es kaptárban? Nem kevés többlet munkát, és időt áldozva az állományra?

Majd később, pont a kevesebb ráfordítható idő miatt ezeket a kaptárakat mint pusztán ikerkaptár használják, az az 12 kereten családonként. 

-De visszatérve a 15-ösre nem használunk anyarácsot, igy akár mind a 15 pergethető, tisztító pergetéskor kötelezően, nem lesz egyébként tiszta akácméz! Na most érkeztünk egy sarkalatos ponthoz itt már ugye a pergetéskor elvesző álcák már csökkentik a család fejlődését.  Majd ha optimális az akác hordása gyakorlatilag a nektárral kiszorítják a petézést. Normális körülmények között egy egészséges jó anyás családnál ez nem probléma. Akác után az erőss családoktól ugye szaporítás történik. A kis keretes pároztatókba is szükséges nép. Ha ez nem lenne elég a rajzás gátláshoz ,akkor még ott a lehetőség a fészek széthúzására. Előző évi anyák esetén, ritka hogy rajzásra gondoljanak. 

Nem magasztalom, mert van hibája ennek a kaptárnak, de nem a mérete hanem a munkaigényes mézelvétel, amely minden fekvő kaptár sajátossága.

Kempingez Creative Commons License 2013.08.30 0 0 1326

Van NB 24-es kaptáram,"szerencsére" már csak 1, környékünkön ez volt még a közel múltban az uralkodó típus. De már akoriban is csak kevesek alkalmazták a jászsági módszert. Inkább 2 családdal, 12-12 kereten "termeltek" vele.

A kijáró helyzete, termelési szempontból szerintem kevésbé, talán alig lényeges. A mérete már viszont igen. Én felső kijárókra váltottam, a kezdeti alsókról már igen régen. Bár a méhek könnyebben tisztán tartják az utóbbit. 3 ok miatt nem kedveltem, az alsót hamarabb felnövi a fű, (vándortanyán érkezéskor nem szoktunk lábazni, majd csak másnap) A rágcsálóktól való védelme is nagyobb odafigyelést igényel. Télen hamarabb eljegesedik. Persze sorolhatnám pro, és kontra az alsó és felső kijárók előnyeit hátrányait. 

A here szelektálás, az megint egy jó kérdés, több méhészet van a környékemen akár 300 méteren belül is. Régebben még olasz méheket preferáló, is volt köztük, úgy tízegynéhány éve. Szerencsére ő csak teleltetni hozta haza.

Bár, a jó anya a legfontosabb, de nem egyedüli meghatározója a jó termelő családnak, a különböző betegségek, meszesedés például erőssen rontja, az újkori nosema meg egyenesen kataszrofális a családok erősségére, létezésükre. 

Egyébként, az anyanevelés, mint ahogyan azt Őrösi is említi, nem termelő méhészetbe való. Valójában nehéz összehangolni, főleg vándorlás esetén....

De még is rákényszerültem, ugyan is amíg csak párdarab anya kellett azt szinte bármikor vehettem. de már tizen akárhányat sem, kellő időben.  Majd ekkor, meg akkor hívjál, most meg, hogy lenne már "kiskomám". Na ekkor untam meg, és ez volt a motiváció az anyaneveléshez. 

 

Cirkusz01 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 1325

Szia! köszönöm a tanácsot, máskor ígyteszek. Nem vetesz vele semmit ha a télen készítez egy NB 24.est.Rakj bele tavasszal egy családot.Őrösi szerint kezelve őket, meg látod szépen megtöltik.Amiért nem szerettem őket, az a súly. Nekem alsó kijárósak oltak zömmel, de kaptam olyanokat is amincsak két kijáró volt, és olyat is amin középen, alul a végében, sőt még a rövid oldalon is volt  kijáró. Itt mifelénk egy akácon befogott raj napraforgóig ki is nöheti a kis 15.öst.Csak 2 db volt nekem ebből fajtából. A késői rajokat tartottam bennük. Nem gondolom, hogy kiváló anyáim vannak. Megteszek érte mindent, de nem sikerül minden jó tulajdonságú anyától vett tenyész anyagból kelt anyáknak jó tulajdonsággal rendelkezni. Pedig a heréket is szelektálom.Az okát tudom, ez ellen most még nem tehetünk semmit.

  üdv

Előzmény: Kempingez (1324)
Kempingez Creative Commons License 2013.08.29 0 0 1324

Szia! Cirkusz01 Igen, ha hosszabb hsz írok nekem is eltűnik,  ezért kijelölés, másolás után újra betudom illeszteni. De lényegre térve, az álltalad felsoroltakat én is ismerem alkalmazom. Talán még említeni érdemes, a tavaszi serkentésként alkalmazott (ha télről maradt) mézes kereteket fedelezés után fészek szélre, illetve fészekbe tűzdelését. Sőt ezt megelőzően, koratavaszon a fészek szükségszerinti esetleges szűkítését. Bölcsőket ha, módomban áll és arra érdemleges én is mentek, (ezeket is keltető szekrényben keltetem) Egyébként álcás anyanevelést, akár anyás , vagy anyátlan idító családdal (körülményektől függően) alkalmazok. 

Mivel NB15-ös kaptárakat használok. így, hogy ennél több keretet mikor takarnának objektíve nem állíthatom. 

Léptűzdeléses, anyarács nélküli mézeltetést alkalmazok, csak a lényege: hogy fészeknek érzékeljék az egész kaptárat.

Nekem még eddig elég volt a 15 keret, nem mondom jó tavaszon akácról hazafele vándorlás előtt, már igen nehéz befüstölni a kint fürtőlő méheket. Idén ez nem igazán volt gond.

Cirkusz01 Creative Commons License 2013.08.28 0 0 1323

Szia! Sajnos az előbb írtam egy hsz.-t az elveszett.Szóval minden hókusz pókusz nélkül eltudom érni a Nb 24,.-es méretet. Jó telelés 8-12 keretnyi nép. Kitelelve. Jó tavasz, jó anya , és Őrösi szerinit bővítés. A meghatározot időben. A jó anya azt jelenti nálam, hogy a népétől 2 kerettel kisebb fiasítást tart fent. Csak a legjobb anyáktól mentek bölcsőt.

Sajnos nem minden családom képes rá. Némelyik még napraforgóra sem. Ön erejéből. Őket nem is hívom termelőknek.Természetsen ahol lehet ki egyenlítek. A télen erre is szakítok időt. Esetleg pár évre visza menőleg is. Százalékos arányt nézek majd, Miből mennyi volt. Alkalom adtá vissza térünk rá.

  Üdv.

Előzmény: Kempingez (1322)
Kempingez Creative Commons License 2013.08.28 0 0 1322

Cirkusz01 írta: "család olyan NB 24 et takar akácon"

 Ezt hogyan éred el  állományi szinten, 2 család egyesítésével? 

Idén tavaszon, sokan ennek a felének is örültek volna. De még normálisabb tavaszokon is. Fekvőben a 24 keretnyi méhet a jászsági 2 anyás módszerrel érték, illetve érik el. 

Cirkusz01 Creative Commons License 2013.08.27 0 0 1321

Szia! Nagyon szívesen. Ajánlom a figyelmedbe a Méhészfórumot. Ott minden krdésedre előbb kapsz választ mint itt. Ráadásul témák alapján fel van osztva. A keresője jól működik. Szóval szerintem a legjobb ilyen szakmai fórum. Amit látogatni lehet a neten.

Zöld a háttér, onnan tuod , hogy jó helyen jársz.

Egyébként itt is szívesen válszolunk a kérdéseidre. Csak lehet, hogy nem olyan gyorsan.

 Üdv

Előzmény: Macska83 (1320)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!