Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Vizsgáztak a korai körtéim /először teremtek/ :a baloldali Kornélia...hát,...jellegtelen ízű,lisztes,hullik... a baloldali a Mirandino rosso ,finom,édes,kevésbé lisztesedik.Méretre kb egyformák.Szóval a rosso marad,a Kornélia meg átoltás előtt...
Örököltem ezt a körte fát és nem tudom milyen fajta. Mostanra érett be rajta 6 szem körte. Esetleg tudja valaki, hogy milyen fajta? Amúgy finom lédús ami termett rajta. Remélem jövőre több lesz:)
Kösz az infokat ...még rágódok rajta egy kicsit azt hiszem . A Carmen szimpatikus az érésideje szempontjából is , a kajsziban lesz egy kis lyuk július végén , még lehet hogy szilvát is teszek oda ( A Kiotó után egyelőre nincs kajszi , de akkor van a legnagyobb dömping azért akarom kihagyni )
" Termőképesség : Korán termőre fordul,de vadkörtealanyon gyenge kötődése miatt kicsi a termőképessége.Olaszországban birsalanyon,öntözve,közepes terméseket ad"...a szakkönyv szerint.
Nálam Farold 40-es alanyon vannak...és pocsékul kötnek.Hiába virágzik rendesen.Mondjuk idén egyik körtém sem produkál,de ez máskor sem.Nem hiszem el,hogy ennyi fajtából nem talál magának porzót...pedig már nem hajt erősen,mert rendesen berakódott termőképletekkel.Jövőre részlegesen át is oltom őket ,mert nincs kedvem olyan fákat tartani,amik nem teremnek.
Az egyik fő szempont a kinézet lenne , hogy ne kelljen érlelni , hogy piacképes legyen . A Talgarkáról van némi értékesítési tapasztalat , azt a színe miatt a szedés másnapján is el lehet adni az utolsó darabig . Ezért nézegettem a hasonló kinézetű Carment meg az Aidát , de az szerintem pont a Talgarka érésideje . Meg persze be is lehessen szerezni , a Geoplant kínálatához volna hozzáférésem .
A Conference is nagyon jó meg finom , aki vitt belőle tavaly azok visszajöttek , hogy van-e még , de annak is csak pár napja van a színesedés és a puhulás között amikor piacképes . ... meglátjuk .
A Fétel apáttal mi a gond nem jó a termésbiztonsága ???
Nekem is mindegyik jó lett. Néhány alma és körte volt ami virágrügy lett, de ezeknél nem fontos, kitördelés után hajtanak ezerrel. Én meg majd azzal leszek bajban, hogy miként válasszam ki azokat amiknek bizalmat szavazok, mert mindegyiknek sajnos nem lesz helye. :(
Nem,sajnos a körték nagy része elég lassan kezd el teremni,a vadkörtealany nem segíti elő a gyors termőre fordulást...meg biztos én sem kezelem őket megfelelően...mindez csak idő,pénz és tudás hiánya :)
Kivétel nélkül mind sikerült, nagyon jók voltak az oltóvesszők és jókor jöttek. A szépséghiba az, hogy nem volt alanyom, így mindet már meglévő körte és két japán szilvafába oltottam. Az egyik régebben magról keltetett japánszilva fám így már 5 féle lett. Nem lesz gond a beporzással. :-)
Hát erre nem egyszerű válaszolni.Azért a körte nem barack...a baracknál ugye jelentős ízkülönbség nem nagyon van ,meg népszerűbb is ,mint a körte .A körtéből nehéz újabb fajtákkal "etetni" a jónépet ,túlságosan szűk a fogyasztói igény.
Ez az egyik ok ,hogy kevés fajtát tudok ajánlani,a másik meg,hogy -mivel sokkal lassabban fordulnak termőre- a fajtáim nagy része még nem mutatta meg magát /jó példa : a meglévő kb 60 fajta 1/3-át tavaly ill. idén oltottam.../.
Szóval : a Vilmos mint porzó és mint klasszikus,jó körte gondolom mindenképpen kell.Mellette a Bosc az ami jó és eladható és még ismerik is. Jó lenne a Fétel apát is,szép,finom...csak sztem elég gyenge termőképességű.Nekem nagy kedvencem a Dicolor ,a legfinomabb amit eddig ettem,szép pirosas a fedőszíne,egy baj van ...a mérete.A vevők mindenből nagyot keresnek...nos ez nem az.Na jó azért az Arabitkánál nagyobb.Persze kérdés,hogy melyik időszakot akarod megnyomni ?
A Carmen idén talán megmutatja magát,az is ígéretesnek látszik.
A gyorsan szotyósodók ill. a kövecses belsejűek eleve kiesnek...amiket érdemes lenne esetleg kipróbálni nálunk nemigen vagy egyáltalán nem hozzáférhetőek. /Pl a francia Delbard faiskola fajtái, a német Saxonia sorozat vagy a cseh kutató fajtasora/
Igazából azért kérdeztem , mert érlelődik a gondolat , hogy csinálunk 2 sor körtét is az új gyümölcsösben . Még tavaly szemeztettem ebből a Talgarkából és 42 db lett belőle . Először terveztünk körtét aztán nem , arra számítottunk , hogy 10 körüli csemete lesz azt meg a régi gyümölcsösben le tudtuk volna rakni , de ennyit nem . Ha meg ezt elültetjük ennek biztosan kell pollenadó is ráadásul nem tudjuk pontosan , hogy melyik fajta az ... gondolom a Vilmos a legtöbb fajtának jó porzósnak , de még 2 fajtából tudnánk kb 40 db ot ültetni , így a porzás is biztosabb lenne .
Neked sok fajta van , mit emelnél ki közülük elsősorban a megjelenésük miatt , mert a piacon az alapján vásárolnak ( a Peckham pl eladhatatlan , mert amíg kemény addig zöld mikor besárgul akkor meg már el van puhulva az senkit nem érdekel , hogy az egyik legfinomabb ) ?????
Arra gyanakodtam, hogy ugyanarról a fáról szedted mindkettőt, csak a jobboldali képen lévőkben nincs mag és jóval kisebbek is és azért görbébbek. (Partenokarpok.) Ezért szerettem volna látni a belsejét. :-)
Megoldottam , mert megnéztem az érésidőket 1 hónap van köztük . Az első képen Carmen van ami úgy augusztus eleji ( nálunk ) a másik meg szeptember eleji érés . Ezt a képet én tettem fel ide a fórumba még 2009 ben csak nem találtam . Végül meglett és szeptember 9 -i dátummal van ( akkor is készült ) úgy hogy ez nem lehet a Carmen .