Keresés

Részletes keresés

Preis Creative Commons License 2006.04.18 0 0 3017

www.vatera.hu

 

Itt mindig van "kilós" kiszerelés! :)

Előzmény: kiszl (3012)
kiszl Creative Commons License 2006.04.17 0 0 3016
Szia

Köszi szépen a gyors választ! Akkor már meg is van a holnapi programom :)

kiszl
Előzmény: mtib (3014)
Preis Creative Commons License 2006.04.17 0 0 3015

Hát ez elég mattnak néz ki....Nem PP-nek! Szerintem az aluminium nem mattul be ha PP-s, bár ebben nem vagyok biztos! :)

 

 

Előzmény: tamas1000 (3013)
mtib Creative Commons License 2006.04.17 0 0 3014
Szia


A Krajcár nem szünt meg, csak átköltözött a Király utcába. Ha a Lövölde tér felől mész a jobb oldalon van, majdnem a körútnál. Azért írom így, mert házszámot nem tudok.
A Dohány u. elején, a Zsinagógával szemben is van egy bolt. Ha jól tudom a Pannon Terra.


Mtib
Előzmény: kiszl (3012)
tamas1000 Creative Commons License 2006.04.17 0 0 3013

http://vatera.hu/item/view/real.php?cod=7480144

 

erről mi a véleményetek?

 

 

kiszl Creative Commons License 2006.04.17 0 0 3012
Sziasztok!

Most írok ide először, de talán nem utoljára:). Bemutatkozásként rólam elég talán annyi, hogy kb. három éve kezdtem érméket gyűjteni, főleg a forgalmi érmék érdekelnek, és legtöbbször külföldiekkel, emailezős-postán-küldős módszerrel cserélgetek.

A segítségeteket szeretném kérni, elsősorban a Budapestiekét. Olyan boltokat keresek, ahol lehet régebbi magyar és külföldi forgalmi érméket kapni akár darabáron, akár kilós kiszerelésben.
Annak idején még három ilyen boltot is ismertem: kettőt az Oktogonon, egyet pedig a Dohány utca elején. Ezekből már jóideje csak az egyik Oktogoni, az Árpád érmebolt létezett, ami, mint a héten szomorúan tapasztaltam, eltűnt. Persze ott van még a PeCsa is de elsősorban boltok érdekelnének.
Tehát aki ismer ilyen boltokat, legyen szíves ossza meg velem (velünk).

Köszi,
kiszl.
rendjel Creative Commons License 2006.04.17 0 0 3011
Telefonszám is jó. Csak egy emailcimem van, azt nem szeretném ha nyilvános lenne. Üdv!
Előzmény: probus (3007)
Preis Creative Commons License 2006.04.16 0 0 3010

Sziasztok!

 

Lapozgatom az újonnan megszerzett kis Leányfalusi könyvemet és találok benne egy hibát:

 

14. oldal: 1 fillér   a könyv HL-2121-et ír, holott ez HL-2212!!

 

Ez amolyan bosszantó kis hiba.

 

Ennyi! :))))

 

Boldog Ünnepeket mindenkinek!

 

Preis

andrea54 Creative Commons License 2006.04.16 0 0 3009
Sziasztok !
Itt mindig kaptam segitséget, most úgy érzem én is segithetek.
Van egy halsználaton kívüli emil címem, szivesen közvetitek, ha szükség van rá.
A postafiók pedig így néz ki : gabexa@citromail.hu

További kellemes húsvétolást mindenkinek !
Előzmény: rendjel (3008)
rendjel Creative Commons License 2006.04.16 0 0 3008

Szia probus!

Ha adsz egy email-címet, megírom!

Üdv: rendjel

Előzmény: probus (3007)
probus Creative Commons License 2006.04.16 0 0 3007

Szia rendjel!

Ha lenne egy publikus emailcímed megírnám a kérdés okát.

Üdv:probus

Előzmény: rendjel (3004)
bandipapa Creative Commons License 2006.04.16 0 0 3006

Köszönjük, Nagyel, sokunk szívéből szóltál!

 

Magam is kellemes ünnepeket kívánok valamennyi társunknak:

 

bandipapa

Előzmény: nagyel (3005)
nagyel Creative Commons License 2006.04.15 0 0 3005

Minden kedves topiktársnak kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

 

Peeperkorn:

Érd már fel ésszel végre hogy számunkra a numizmatikai érték igenis megelőzi a puszta fémértéket. Mi nem tudunk és nem is akarunk mindig hideg fejjel számolni, ilyen értelemben a te fogalmaid szerint valóban irracionális döntéseket hozunk néha. És nem bánjuk. Hogy ez szenvedély? Persze. De éppen ez a gyűjtő legfőbb ismérve.

 

Cicero maga is szenvedélyes gyűjtő volt, engedj meg tőle egy idézetet: "A gyűjtemény értékét kizárólag annak a szenvedélynek a foka határozza meg, amellyel annak birtokáért hevülünk, és a legszebb gyűjtemény is értéktelen annak, aki e szenvedélytől mentes." Próbáld meg már megérteni végre, hogy a numizmatika mértékegysége nem a gramm vagy a karát, legalábbis számunkra nem.

 

Kifejezetten tetszett egyébként az eszmefuttatásod a FJ aranyak áráról, csak egy dologról feledkezel meg szerintem. Írod hogy a 20 koronások piaci árát jelenleg a fémérték határozza meg, és hogy 10%-kal sem adnak többet egy eredeti 4 dukátosért mint egy utánveretért. Szóval a numizmatikai érték gyakorlatilag eltűnt. Tényleg így van, de nem gondolkodtál el még rajta komolyan hogy miért? Ha megnéznéd mondjuk - hogy időben ne menjünk messzire - V. Ferdinánd, vagy Ferenc hasonló aranyainak az árát, akkor látnád hogy mindjárt előkerül a numizmatikai érték. FJ aranyait éppen a követhetetlen mennyiségű utánveret értéktelenítette el numizmatikailag. Már csak a Jóisten a megmondhatója hogy mi valódi és mi utánveret, hát persze hogy az eredeti példányoknak sincs becsülete. Épp az általad istenített utánveretek tömkelege tette a 4 dukátost - sajnos az eredetieket is - gyanússá, numizmatikailag értékelhetetlenné. Nem tudom miért pont a koronák vagy a négydukátosok ruhájába kellett csomagolni a befektetési célú aranyat, de nagy hiba volt, elértéktelenítették vele az eredeti példányokat is. Személy szerint én jobban örültem volna neki ha mondjuk hamutálat választanak formának, a végtermék numizmatikailag úgy sem lenne kevésbé értékes.

 

Mindenesetre ha nem akarnál minket mindenáron megváltoztatni, sőt megalázni, akkor akár jól el is vitatkozgathatnánk.

 

Üdv mindenkinek!

Előzmény: peeperkorn (2998)
rendjel Creative Commons License 2006.04.15 0 0 3004
Ha nem jön közbe addig valami én igen. Miért?
Előzmény: probus (3003)
probus Creative Commons License 2006.04.14 0 0 3003

Kedves gyűjtő és topiktársak!

Mindannyiotoknak kellemes húsvéti ünnepeket kívánok a tiszadadai Gyermek Éremgyűjtő Szakkör nevében, valamint a saját nevemben is: probus

 

Valaki ott lesz e jövőhéten kedden a budapesti összejövetelen délután Budapesten?

 

Üdv: probus

 

 

Preis Creative Commons License 2006.04.14 0 0 3002

Na, megvettem ma Én is a könyvet. Nagyon szép kiadvány!

egyébként pont amikor mentem be, jött ki egy emberke kb 40 ilyen könnyvvel! :))))

Biztos gyűjti őket! Hátha az egyik szamárfüles lesz....

Előzmény: rendjel (2979)
libertas Creative Commons License 2006.04.13 0 0 3001
Kedves peeperkorn.

Látod bejelentkeztél és megint elpanaszoltad, hogy milyen üzletekről

 maradtál le és ömlesztetted itt a számokat.

Úgy látszik ebben is nagyon különbözünk mert  most is kétszer ( meg elötte már sokszor )megemlítetted, hogy te mennyit is adakoztál. Nekem az első bejelentkezésem az volt, hogy hova küldhetem a probus szakkörének a (kacatokat: párszáz darab vegyes papír és fémpénz, posta költség átvállalásával) amit meg is kaptak és most sem  említeném, ha nem tetted volna a rosszindulatú kijelentésedet ami ezek szerint nem talált.

Látod milyen nagy külömbség lehet két ember között. Én személy szerint nem fogok sírva fakadni ha többé nem hallok felőled.

A többiektől meg elnézést az OFF-ért.

Előzmény: peeperkorn (2999)
Szuszidi Creative Commons License 2006.04.13 0 0 3000
Kedves gyűjtő társak!
Nem értelek benneteket mért van ez a vita! Én 1970-es évektől gyűjtöm a pénzeket, bélyegeket! Tavaly nyár végéig én is úgy voltam vele, hogy dehogy válok én meg a dupláktól, tripláktól majd csak jó lesz valamire! Nagyon nehezen de beláttam, hogy ha eladom, vagy elcserélem a meglévő feleslegemet akkor csak jót, teszek vele, más örül, hogy hozzájut korrekt áron a régen vágyott bélyegre, pénzre, s én is tudom bővíteni gyűjteményemet! Elmondanám nekem akkora feleslegem halmozódott fel, hogy a szakszerű tárolása is nehézkes! Szerintem ebben semmi kivetni való nincsen! Hangsúlyozom szerintem! Hogy ki menyiért adja a feleslegét a „szerintem” magán ügy! Persze mindenki elmondhatja a véleményét kulturált formában! De tessék figyelembe venni, hogy emberből vagyunk. Ki így ki úgy gondolódik! S az egészben ez a szép, képzeljétek, ha mindenki ugyan úgy gondolkodna!
Egyszóval nem értem mért kell ezt a csodás hobbit, elfoglaltságot megcsúfolni! A gyűjtés szeretete, aki elkezdett bármit is gyűjteni biztos megvan mindenkiben. Igen én is órákat tudok eltölteni a tételek rendezésével, rakosgatásával! Kérlek benneteket, ne csúfoljátok meg e nemes hobbit! Remélem senkinek nem gázoltam a lelki világába de, nem bírtam ki hogy nem mondjam el a saját véleményem! Ha esetleg, mégis akkor már előre elnézést kérek!

Gyűjtői üdvözlettel: Szuszidi
peeperkorn Creative Commons License 2006.04.13 0 0 2999
Kedves libertas!

Te mikor és mekkora mértékben áldoztad fel akár a saját jövedelmed töredékét is arra, hogy bármilyen numizmatikai célú tevékenységet is támogass? Önzetlenül...
peeperkorn Creative Commons License 2006.04.13 0 0 2998
Kedves libertas!

Igazad van.
Ígérem, többé nem fogok megjelenni, meg mostantól kezdve adakozni sem.
Legutóbbi benézésemet az indokolta, hogy egy topiktárs arany emlékérméket kínált eladásra, de felajánlása nem került visszhangra.
Sürgős lett volna neki az eladás, pénzszűke miatt, és 2 db 100 euro címletű arany emlékérmét kínált eladásra. Együttesen 1 uncia aranyat, amit - mivel későn jelentkeztem - valamelyik jól értesült valószínűleg topiktárs 100 ezer forintért vett meg tőle.
Enyhén szólva, lehúzta, az én jóval kedvezőbb felajánlásom már későn érkezett meg hozzá, éppen külföldön voltam.

Tehát. Én elsősorban befektetői szándékkal, de numizmatikai irányultsággal léptem be ebbe a topikba. Most pedig kizárólag befektetői szándékkal lépek ki innen. Nem nekem való ez a világ, ahol a józan racionalítás helyett az irracionális döntések, a rossz értelemben vett szenvedélyek dominálnak. Persze, persze, ezen lehet vitatkozni. Még mindig jobb - saját magam többször is visszaidézett szóhasználatát tekintve - "kacatokat" gyűjteni, mint játékgépeken eljászani, elinni a pénzt.

Azonban, mint egy újdonsült "amatőr", akit elriasztott az itteni széthúzás, különösen azok mélyen lesújtó véleménye, akik lebecsülik azokat, akik kizárólag arany-, illetve ezüstérméket gyűjtenek, most már a numizmatikából való kiszállásra törekszem.

Libertas, a Te véleményed volt az utolsó csepp a pohárban ahhoz, hogy visszavonjam a probusnak tett legutóbbi ajánlatomat. Két hónapja léptem be a topikba. Két hónapon belül több, mint 12 ezer forinttal, tehát havonta 6 ezer forinttal támogattam a probus által vezetett szakkört, és ezt a "hagyományt" folytatni kívántam. Nem fogom. Egy embert vesztett ezúttal az "ifjúság numizamtikára nevelésének ügye", remélem, hogy megmaradó topiktársaim könnyedén és TARTÓSAN, nem csak kampányszerű felajánlások keretében pótolják majd jószántukból a kiesett támogatást.

Amiről engem ez a topik, illetve a hozzászólók többsége meggyőzött, az az, hogy a numizmatikából sürgősen ki kell szállni. Ezt én fokozatosan csinálom. Példának okáért most adom el a korabeli 1914-es 4 dukátosomat 2 db svájci 20 frankos aranyért, meg 2 db 1 dukátos utánveretért. Ez 0.5949 uncia arany cserében 0.443 uncia aranyért. Ezek után már csak így fogok gondolkodni. Ami numizmatikai értékkel bíró érmém van, nagyobb aranytartalom alapján cserélem ún. "bullion" érmékre.

Úgyhogy, - bár tőkeerős lennék - nem én leszek az, aki a Vaterán árult M-K 7-es verdejelű Zsigmond aranyat (3,46 gramm) 293 bámészkodó látogató és az eredményelenül, mindenfajta licit nélkül eltelt több, mint három (3) hét ellenére megveszi. Bár a katalógusár töredékéért van kitéve, vesztettetek egy parasztot, nem fogok rákattanni erre a "hobbira", szerintem inkább szenvedélyre, és nem adok érte 140.000.- Ft-ot.

És mivel még a jótékony célú felajánlásaim miatt is bírálatokat kaptam, ami két hónap leforgása alatt több, mint 12 ezer forintot jelentett egy pénzszűkében lévő szakkör számára, (ismétlem magam) ezt is szíveskedjenek pótolni az engem bíráló topiktársak.

Gondolom, probus nagyvonalúan vissza is fogja utasítani ezek után a felajánlásaimat, a gyermekek biztos szíveasen vették volna! Tessék pótolni!
Előzmény: libertas (2983)
kose Creative Commons License 2006.04.12 0 0 2997

Így látatlanban én sem tudom, melyik könyvről beszélsz.

 

Szerintem nyugodtan elfogadhatod a tényt, az érem márpedig a Béla gyereké, abból is a 3-é.

 

:-))

 

(a tudomány mai állása szerint)

Előzmény: ata88 (2996)
ata88 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 2996
ok köszi. és a másik könyv amiről beszéltem? az valami '90-es kiadású és ott is ez van írva. a könyv címét nemtom, mert nem az enyém, hanem haveromé.
kose Creative Commons License 2006.04.12 0 0 2995

Szia ata88!

 

A megoldás nagyon egyszerű. Az általad idézett Szilágyi mű MDCCCXCIV és MDCCCXCVIII között készült.

 

Magyarul 1894 és 1898 között!!! Az akkori numizmatikai nézetet, ismeretet tartalmazza. Azóta természetesen több, újabb információk alapján jónéhány pénz kiadójának személyét tudták beazonosítani. (több-kevesebb sikerrel)

 

Tehát a kérdéses rézpénz kiadója:  III. Béla

Előzmény: ata88 (2994)
ata88 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 2994

Szia megint!

 

Én nemtom de megnéztem itt: http://mek.oszk.hu/00800/00893/html/doc/c300181.htm

A Magyar Nemzeti Múzeum eredeti példányáról lett másolva a kép, valamint több könyvben is IV. István volt írva. Akkor most mivan? Mert III. Béla 1172-1196-ig uralkodott, IV. István pedig 1163-ban került a trónra és fél évig sem uralkodott, szóval az sem lehet hogy a két király pénze keveredett, mert akkor még III. Béla nem is uralkodott. Ha valakinek van valami érthető magyarázata azt nagyon várom. köszi!

numizmatato Creative Commons License 2006.04.12 0 0 2993

Amirol kerdeztel az nem IV istvan hanem III. Bela bizanci  mintara vert rezpenze.

Magyar Eremhararozo I. kotet 114

Corpus Nummorum Hungariae  98

Huszar katalogus 72 szamokon szerepel.

A 2005-os tavaszi es oszi Eremgyujto Egyesulet arvereseken  2200 Forint+15% ert kelt el. 

Előzmény: ata88 (2992)
ata88 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 2992
Kár hogy nem tudtok segíteni, pedig nagyon érdekelt volna, hogy milyen gyakori pénz lehet ez :(. Nah mind1
bandipapa Creative Commons License 2006.04.12 0 0 2991

Kétlem, hogy a kereskedő nem lett volna tisztában az értékével, közel ötezres ügylettel nem lehet kispályás. Majd megkérdem sztrptr-t, hogy milyen állapotban volt.

 

Előzmény: tamas1000 (2987)
drdoktor Creative Commons License 2006.04.12 0 0 2990
libertas!

szívemből szóltál!

én is csak gyűjtögetek, gyűjtögetek, még nem adtam el semmit, egyetlen könyv kivételével, amiből 2 db-om volt ajándékból kifolyólag.
Előzmény: libertas (2983)
Preis Creative Commons License 2006.04.12 0 0 2989
Tényleg nagyon jó áron volt! Nem tudom, hogy a fényképező hibája-e, de az egyik oldalán (a korcsolyázó keze felett) van egy kis bibi....
Előzmény: tamas1000 (2987)
Preis Creative Commons License 2006.04.12 0 0 2988
Na, akkor megveszem a héten! Megpróbálok bemenni, még mielőtt elfogy és elkezdik árulni a vaterán 10 ezerért! :)
Előzmény: rendjel (2979)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!