Keresés

Részletes keresés

lisa78 Creative Commons License 2013.07.08 0 0 13427

Sziasztok!

 

Köszönöm szépen a segítséget, majd akkor megpróbálom ilyen okosan intézni a dolgokat. :)

tipcsibácsi Creative Commons License 2013.07.07 0 0 13426

Azt írta, hogy nem szeretne gyesen lenni viszont mihamarabb dolgozni szeretne. Annyi esélye van ha a régi munkáltatója nem akarja tovább alkalmazni és közös megegyezéssel elválnek útjaik.Viszont természetesen a szabdságot mindenképp ki kell fizetnie, ezt nem úszhatja meg.

Előzmény: András80 (13425)
András80 Creative Commons License 2013.07.07 0 0 13425

Ha hamarabb megszűnik a GYES vagy GYED mint a munkaviszony a felmondás miatt, akkor igen.

Előzmény: tipcsibácsi (13424)
tipcsibácsi Creative Commons License 2013.07.07 0 0 13424

De ha ő most akar elmenni dolgozni, tehát visszajön gyesről akkor már kötelezheti a felmondási idő letöltésére.

Előzmény: András80 (13423)
András80 Creative Commons License 2013.07.06 0 0 13423

A felmondási idő 30 nap, ha addig GYED-en, GYES-en vagy, akkor nem kell menned dolgozni (fizetés nélküli szabadságon vagy még), a 30. napon megszűnik a munkaviszony, és pénzben meg kell váltania a szabadságot, és ki kell adnia a kilépő papírokat. 

 

Változott a jogszabály, mostmár kevesebb szabadságot "gyűjt" a kismama, egyrészt van a szabadság, amíg aktívan dolgoztál (ha nem vetted ki mind), utána:

- a szülési szabadság (THGYS)

a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának," ideje alatt jár még szabadság, időarányosan.

 

Előzmény: lisa78 (13421)
tipcsibácsi Creative Commons License 2013.07.06 0 0 13422

Felmondhatsz, de kötelezhet a felmondási idő letöltésére ha akar viszont ha megszűnik a munkaviszonyod akkor ki kell fizetni a szabadságod.

Előzmény: lisa78 (13421)
lisa78 Creative Commons License 2013.07.06 0 0 13421

Üdv mindenkinek!

 

A következő problémára szeretnék egy kis segítséget kapni!

Nemsokára lejár a gyedem. Gyesen nem szeretnék maradni, mert anyagilag az a pénz nem vetné fel a családom helyzetét.

A régi munkahelyemre nem szeretnék visszamenni, de már szerintem vissza sem venne a főnököm, ezért másik állást kerestem. Nemsokára kell kezdenem az új munkahelyen. Viszont, a régi munkahelyemen van még fennmaradt szabadságom, ugye ami a gyed alatt keletkezett, ami nem is kevés, mivel egymás után 2 gyermekkel voltam gyeden. 

A kérdésem a következő lenne:

Ha felmondok a régi munkahelyemen akkor is ki kell fizesse a szabimat? Mert én úgy tudom igen!

Mivel letölteni nem tudom az új állás miatt, így ki kell hogy fizesse ugye?????

Kérem aki tud segítsen!!!!???

Köszönöm!

twiaj Creative Commons License 2013.07.05 0 0 13420

Nem. 5 év után 2 havi végkielégítés jár.

Amúgy rád ez vonatkozik szerintem:

 

Mt. 40. § (1) A 70. §-ban és a 77. §-ban foglalt rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni, ha a munkavállaló a munkaviszonyát felmondással arra hivatkozva szünteti meg, hogy a munkáltató személyében bekövetkezett változás miatt a rá irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása következtében a munkaviszony fenntartása számára aránytalan sérelemmel járna vagy lehetetlenné válna.
(2) A munkavállaló az (1) bekezdés szerinti felmondást - a 67. § (2) bekezdésében foglalt szabályok alkalmazásával - köteles megindokolni.
(3) A munkavállaló az (1) bekezdés szerinti felmondás jogát a munkáltató személyében bekövetkezett változás időpontját követő harminc napon belül gyakorolhatja.
 

Magyarul, ha az átvételt követő 30 napon belül felmondasz egy (a fenti okok szerinti) indoklással ellátott felmondásban, akkor jár a végkielégítés.

Előzmény: Törölt nick (13419)
András80 Creative Commons License 2013.07.01 0 0 13418

http://www.afsz.hu/engine.aspx?page=allaskeresoknek_munkanelkuli_ellatasok&switch-content=ak_ellatas_allasker_jaradek&switch-zone=Zone1&switch-render-mode=full

 

"Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben az érintett jogviszonyokban elért - a vállalkozói jogviszony esetén a megfizetett - munkaerő-piaci járulék alapja (a továbbiakban: járulékalap) havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani. Abban az esetben, ha a nyilvántartásba vétel későbbi időpontban történik, mint az ellátás iránti kérelem, akkor a nyilvántartásba vétel időpontjától kell vizsgálni a négy naptári negyedévet. Ha az álláskereső az álláskeresővé válását megelőző négy naptári negyedévben több munkaadóval állt munkaviszonyban, vagy több vállalkozói tevékenységet is folytatott, vagy munkaviszonyban állt és vállalkozói tevékenységet is folytatott, az álláskeresési járadék összegét valamennyi munkaadónál, illetőleg vállalkozói tevékenysége során elért átlag járulékalap alapulvételével kell kiszámítani.

 

A járadék összege a folyósítás teljes időtartama alatt a járadékalap 60 százaléka, amely azonban nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegénél.

 

Ha a járadék számításánál figyelembe vett összeg nem éri el minimálbért, akkor a járadék számításának alapja a fentiek szerint számított összeg 60%-a."

 

"

Milyen időtartamra folyósítható az álláskeresési járadék?

 

Minden 10 nap jogosultsági idő 1 nap járadékfolyósítási időnek felel meg."

Előzmény: dr. Balogh Andrásné (13416)
András80 Creative Commons License 2013.07.01 0 0 13417

Akkor megteheti... és igen, új munkaviszonynak számít egy-egy ilyen "átpakolás", a felmondási idő, végkielégítés szempontjából sem számítódnak össze a különböző munkaviszonyokban eltöltött idők.

Előzmény: KT72 (13415)
dr. Balogh Andrásné Creative Commons License 2013.07.01 0 0 13416

Sziasztok!

 

Olyan kérdésem lenne, hogy 8 és fél hónapnyi munkaviszony után jár munkanélküli segély?

 

Köszi!

 

Annamária

KT72 Creative Commons License 2013.06.30 0 0 13415

igen (aki nem akarja aláírni attól elvonnak... szóval aláírja mindenki...)

Előzmény: András80 (13414)
András80 Creative Commons License 2013.06.30 0 0 13414

Milyen módon történik az átlépés egyik cégből a másikba? Közös megegyezéssel megszűntetés, és új munkaszerződés a másik céghez?

Előzmény: KT72 (13412)
Kicsilányegy Creative Commons License 2013.06.30 0 0 13413

Sziasztok.

 

Nekem sok jogi problémám van, azok közül az egyik: tíz éve megerőszakolt egy képzelődés, ezt nem részletezem. A kezelésem egyetlen oka a képzelődött muki volt, de kiderült, hogy az orvos szintén képzelődik, így kirúgták, most egy másik orvos kezel de ő is képzelődik. Mivel én már régóta nem képzelődöm a megerőszakolót, így nem tudnak milyen okot kitalálni, hogy mire szedjek gyógyszert.

Így kitalálta a képzelődős orvos, hogy anyám nemi élete a betegség tünete. Sajnos anyámmal egy lakásban kell laknom, de kb. tizenéve semmi közöm hozzá, szinte nem is találkozunk, csak elfoglaltság miatt nem mentem a gyámhivatalba anyámat kitöröltetni (most meg az állandó alvás miatt).

Bocsánat, ha nem érthető, de nagyon régóta gyógyszert kell szednem, és egy Jóska nevű homokostól tanultam a szövegeket, akinek elmondása alapján az élete mindig csak egy sz@r volt, most állítólag rákja van, mert nőci akart lenni.

Pár hónapja átköltöztem a szomszédba egy rokon nénihez, de bútort és cuccokat nem tudtam elszállítani, így néha átjárok pár használati tárgyért és sajnos csak anyámnál van internet.

A lakáskulcsot ellopták, és azóta bejárkálnak lopni, pl. anyám hitelkártyáját, amire azt mondta nem baj, és kért másikat. Sokféle cuccot elvittek már, de anyámat nem érdekli.

Anyámnak eddig párkapcsolata volt egy skizofrén homokossal, akit a szék vagy takaró alatt tárolt és együtt kukáztak. Kapcsolata volt egy nagyon messziről (a szomszéd utcából) érkezett mukival, aki tévézni járt át mert a barátnőjének nem volt tévéje.

Nemrég egy hazudozó alkoholista csóró nemibeteggel, akivel együtt horkoltak hetente egyszer és akinek bőrrákja lett, amiatt leragasztva és lámpabúrával alszik. Volt még Pál, aki azonnal elmenekült.

A nemibeteg fickó pár napja megírta, hogy fél éve másik nője van, a kapcsolatuk alatt végig csajozott, és anyámat dobta, mert a kapcsolatuk elején már tervezte, csak most volt bátorsága megmondani. Anyám felhívta az orvost és bejelentette, hogy mi van a párkapcsolatával. Az orvos erre ráírta a papíromra, hogy az anyám nemi életében történtek az én állapot rosszabbodásom. A kezelés kezdete óta kizárólag állapot rosszabbodást tudott elérni az orvos, illetve műhibákat, a „hozzáértése” miatt már kapott díjat is. Jelenleg huszonéves korom eleje óta járok ellenőrzésekre továbbtanulás helyett.

Gyógyszert pl. hashajtó nélküli hashajtó szedésre kell szednem, de normális betegséget képtelenek voltak összedobni, én egyáltalán nem kértem a kezelést, a gyógyszerek miatt nemcsak továbbtanulnom nem lehetett, de értelmileg „kevesebb” lettem.  

Párkapcsolatot az orvos megtiltotta, gyereket egyértelmű, hogy nem vállalhatok gyógyszerszedés alatt, és úgy tudom törvényellenes megtiltani. Amnéziám lett a kezelés miatt, és az észrevehető, hogy mondatokat sem egyszerű összerakni.

Kb. tíz éves voltam amikor kitalálták, hogy hátha betegségem lehet, arra gyógyszert kaptam.

A gyógyszereket pár évvel utána betiltották, mert mérgezőek voltak, majd felnőttkoromig békénhagytak, amikor jól voltam akkor újra elkezdtek kezelni.

A nemibeteget csak annyira ismerem, hogy a párkapcsolat alatt rendszeresen átjárt hozzám letolt gatyával és nálam maszturbált. Néha lopott is tőlem pl. étkezési utalványt és zoknit.

A gyógyszert olyan adagban kell szednem, hogy minimum félnapot alszok, de szinte nem vagyok ébren semennyit. Ezért jelenleg nem tudok dolgozni, és hogy be tudjam szedni a gyógyszert, az orvos előírt kávét, plusz tíz féle vitamint és táplálék-kiegészítőt kell szednem a gyógyszer mellékhatásaira.

Na most ezekre nekem nincs pénzem a következők miatt: anyám elkér 100 ezer ft feletti összeget, mert szerinte sok gázt használok, pedig egy összeget kell fizetni bármennyi esetén és én szinte nem használom. Mostmár a szomszédba járok, mert a piszoár papírt is felszámolja (ezt a nemibeteg hívta így).  Évekig bokorba jártam a dolgomat végezni, most meg fizetni kell minden használatáért, a lakásban tulajdonrészem van, de általában ki vagyok tiltva, a nemibeteg leszerelte a zárat pár hónapja, hogy ne tudjak bemenni, másik városban lakik az anyja házában és nagyon utál dolgozni.

A rendelésre az útiköltséget nem tudom fizetni, és hasmenésem van a gyógyszer miatt, arra kell gyógyszer és papír, órákig kell várni amíg behívnak valakit, mert rendelési időben ebédelni mennek és haveroknak telefonálnak.

Az orvos követeli, hogy hetente jelenjek meg az általa meghatározott időpontban, vagy bevitet a rendőrségre, és csak azért kell ellenőrzésre járnom, hogy beszámoljak anyám nemi életéről.

Az egyik nagymama alkoholista és az orvosomat hívogatja részegen, hogy mennyire komoly betegség anyám nemi élete. Az orvos azzal fenyegetőzik, hogy feljelentettek anyámmal a rendőrségen anyám nemi élete miatt és rendőrségi kísérettel berakhatnak valahova. Van egy ismerős néni, annak a lánya pszichológiát tanul (pár éve rendszeresen lopott a szüleitől és betört a saját lakásukba), és állandóan sírogatnak anyámnak, hogy a csajszi azt tanulta, hogy bizony milyen ijesztő anyám nemi élete, amiatt engem szociális otthonba akarnának elhelyezni, az orvosom támogatja az ötletet.

Akkor a legérdekesebb: a nemibeteg fickó titokban megkereste a neten a részeg nagymama testvérét, akinek ijedezve bevallotta, hogy nem igazán tudja eldönteni, de valószínű azért nem jár már anyámhoz mert nagyon fél tőlem. Ehhez hozzáteszem magas, elhízott muki, és a kukiméretén kívűl eléggé colos, és ideges természetű, anyámat volt, hogy majdnem elporolta, akkor anyám sírt napokig, és a telefonba a muki úgy leugatta, hogy anyám nem merte felhívni, állítólag nem gond neki a gyilkosság, volt bírósági ügye is, elintézett már pár embert, csak párszor láttam, és csak köszöntem.  

Ehhez kérném szóljon hozzá, aki tud jogi tanácsot, hogy a sok képzelődős és részeggel hogyan lehet megértetni, hogy nekem sehogyan nem betegségtünetem anyám nemi élete, hogyan lehet befejezni a kezelést és tb kifizeti-e a plusz költséget? Tényleg nem vicces, eléggé komoly dolog, köszönöm.

KT72 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 13412

Üdv Mindenki. Véleményeket kérnék : adott egy cég,ami létrehozott önmagán belül egy újabb céget,a fele dolgozót ide rakták,a fele maradt a régiben. A melósok ugyanoda járnak melózni,ugyanazt a feladatot végzik,ugyanaz a vezetőség,csak kettéosztva. Néha (mikor milyen pályázathoz kell a létszám) egy-két dolgozót átraknak egyik cégből a másikba,viszont most amikor nincs olyan sok munka szóba kerültek az elbocsájtások. A főnökség kijelentette,hogy csak annyi időt számol amit az adott,aktuális cégnél töltött az ember (van aki ~2 hónapja került át ismét) és így veszik jó pát tíz év... Megtehetik?

fellegvár14 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 13411

Kérném a választ kérdésemre. Köszönettel. Babati Kamill vagyok Budapestről. A volt munkáltatóm kártérítési felszólításomra azt válaszolta írásban hogy a betegségből adódóan minden káromat megfizeti. A Munkaügyi bíró ezt munkaadóm válaszát nem fogadja el arra hivatkozva hogy vagyoni és nem vagyoni károk vannak a munkáltató meg nem jelölte meg hogy melyik károkat fizeti meg. Ezért a vagyoni és nem vagyoni keresetemet elutasította a bíró. Kérdésemre hogy akkor a Bíró szerint mit jelent az hogy minden káromat megfizet. A bíró ezt válaszolta nagyképüen pökhendi mogorva válaszával hogy ebben a teremben egyedül csak Ö jogosult kérdezni, senki más. Viszont látásra. Kérdezen Önöket hogyan értelmezhető az hogy minden kárt megtérít?

BLM Creative Commons License 2013.06.27 0 0 13410

Novembertől betegállományban vagyok 31 éves köztisztviselői  munkaviszonyom van.

Betegségem miatt nem tudom a munkémat ellátni ha megkapom a határozatott és megállapítják a rokkantságot akkora munka viszonymot meg kell szüntetni.

Kérdés.milyen módon(felmondás a munkáltató részéről,közös megegyezés-----szerintem akkor nem illet meg semmi) ?milyen járandóság illet meg? végkielégítés ? hány havi ?szabadságommal mit kell csinálni,? Jogásztól kérdeztem de azt irta a a törvényben keresgéljek :((( ez nem válasz,azért kérdeztem mert nem igazodok ki a Tv.ben

nilussa Creative Commons License 2013.06.24 0 0 13409

Szia!

 

Először is azt kellene megtudni, hogy milyen munkarendben dolgozol, mert a rugalmas munkarend az azt jelenti, hogy a munkaidőd legalább felét te vagy jogosult beosztani. Szóval a leírtak alapján a tiéd nem rugalmas munkarend. (Mivel a jelenléti íved alapján 8-16 között kellene dolgoznod, így véleményem szerint általános munkarendben dolgozol, ami azt jelenti, hogy nem lehet téged hétvégén és munkaszüneti napon rendes munkaidőben beosztani!) Mi szerepel a munkaszerződésben és a munkaköri leírásban?

 

Az ügyelet, ha munkavégzéssel telik - márpedig ha folyamatosan nézned kell hogy megfelelő-e a szerver, az munkavégzés - az rendkívüli munkaidőnek minősül, melyre pótlék jár. Véleményem szerint, ha mindenképpen munkát kell végezned az "ügyelet" alatt, akkor az tulajdonképpen nem is ügyelet, hanem munkaidő és ezt támasztja alá az is, hogy a rendes munkaidőn belül kell ezt megtenned. Ugyanis az ügyelet az a munkaidő-beosztáson felül elrendelt időben kell hogy beosztásra kerüjön.

 

Ha pedig az "ügyeleted" rendes munkaidő, akkkor az általános munkarend alapján téged nem lehetne beosztani vasárnap és munkaszüneti napon rendes munkaidőben dolgozni!!!!!

 

Véleményem szerint, tehát az általános munkarendedbe nem fér bele ez a típusú mukavégzés. Semmiképpen ne írd alá a jelenléti ívet, mert te nem az alapján végzed a munkádat.

 

 

Előzmény: balukapitany79 (13301)
ipijani Creative Commons License 2013.06.19 0 0 13408

Üdvözlök Mindenkit!

Egy kérdés, hátha valaki tud tanácsot adni.

Cégem 2013. április 19. napjától állt felszámolás alatt. A felmondásomat 2013. május 25-én kaptam meg a felszámolótól, a felszámolást kezdetét követő 26. munkanapon. Amellett, hogy a 26 napra bért nem fizettek, még 5 havi végkielégítés és 3 havi felmondási idő jár. A bérgarancia alapból lehívható összeg még a felmondási időre járó összeget sem fedezi. Mindezeket figyelembe az elmaradt 26 napi bért követelhetem-e a bérgarancia alapból lehívható összegen kívül?

A választ előre is köszönöm.

Üdv:ipijani

András80 Creative Commons License 2013.06.18 0 0 13407

Én két utat látok:

 

gyors - bejelentés a munkaügyi felügyeletnek a bérkifizetés elmaradásáról, munkaszerződés hiányáról. Ki fognak jönni, ellenőrzést csinálnak, és megbüntetik a munkáltatót, talán ez motiválja arra, hogy rendbetegye a dolgokat.

Persze a főnök(ök) idegesek lesznek, lesz ordítás, gyanúsítgatás, hogy ki nyomta fel őket a hatóságnál, a munkahelyi légkörre ez rányomja majd a bélyegét.

Ha erre sem reagál a munkáltató, egy hónap múlva újra bejelentést kell tenni.

 

A lassabb a bíróság. Először fel kell írásban szólítani a munkáltatót, milyen jogcímen, milyen összeget követelsz tőle (ez azért is jó, ha megteszed, mert megszakítja a követelés elévülését). Ha nem reagál erre, vagy vitatja, lehet menni munkaügyi bíróságra.

Ehhez még ügyvéd sem  feltétlen kell, de lehet hogy 1 évig is eltart az eljárás, 3-4-5 tárgyalási nappal számolni kell, ami elfoglaltság a jövőben...

 

Ha nincs munkaszerződés, a bíróság a szokásos munkahelyi gyakorlatot  fogja figyelembe venni, pl. bérek, juttatások esetében, úgyhogy szerintem eséllyel lehet követelni az étkezési utalvány összegét is.

A számla viszont nem bizonyító erejű, átadás-átvételi nyilatkozat kellene (vagy arról másolat), hogy volt ilyen utalványkifizetés a munkáltatónál, vagy jó lesz másik dolgozó tanúvallomása.

 

A munkaviszony él, attól függetlenül, hogy nincs írásba foglalva, a Munka törvénykönyve vonatkozik rá, annak szabályai szerint tudja bármelyik fél felmondani.

 

Be vagytok amúgy jelentve, ezt leellenőriztétek már?

 

Én keresnék másik munkahelyet, ha van rá lehetőségem, utána küldeném a levelet a követeléseimről, és mennék bíróságra. Nem tudom, mennyi munkalehetőséged van, de a 6 órás bejelentés 7 órás munkáért, a rendszeres bérelmaradás már azért bőven ok a váltásra, ha pedig a cégnél ekkora pénzügyi problémák vannak, akkor előbb-utóbb úgyis menni kell.

Előzmény: bauerandi (13403)
Erzsébeti Creative Commons License 2013.06.18 0 0 13406

Látom nem értetted az "él"-et a kérdésemben.

 

Neked nem lehet erről semmiféle papírod, mivel te egy egyszerű csavar vagy a gépezetben, és ha van is ilyened akkor az biztosan nem jogszerűen van nálad. Ergo te egy jogszerütlenséget akarsz egy jogszerűtlenséggel bizonyítani.

 

Előzmény: bauerandi (13405)
bauerandi Creative Commons License 2013.06.18 0 0 13405

Onnan van számlám, hogy én vagyok a pénzügyes a cégnél és hozzám fut be az összes számla...

 

Előzmény: Erzsébeti (13404)
Erzsébeti Creative Commons License 2013.06.18 0 0 13404

melegkajautalványt nem kötelező adni, így teljesen mindegy, hogy te neked van e róla számlád (honnan is van ez neked?).

Persze ha van szerződésed és abban szerepel a melegutalvány akkor kellé adni.

A fizetést meg időben ki kell adnia.

 

 

"
Továbbá, hogy ha felmond mi alapján teheti meg ha nincs is munkaszerződés?

 "

 

pl.: Nincs rajtad sapka...

Előzmény: bauerandi (13403)
bauerandi Creative Commons License 2013.06.18 0 0 13403

 

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi helyzet megoldására:


2006-2011-ig dolgoztam egy kft.-nél. 2011-ben a tulajdonos eladta a céget, mi megkaptuk az egy havi végkielégítésünket. Hasonló néven alapított egy új céget, ugyan abban a feladatkörben alkalmazott, ugyan azon a helyen, ugyan azokkal az emberekkel folytatta tovább a működését. Az eltelt két évben többszöri kérésünkre se írta meg a munkaszerződésünket. Jelenleg 6 órában vagyok bejelentve, így nem kell a bérminimumot megfizetnie részemre.A munkaidőm ezzel szemben reggel 8-tól délután 15:30-ig tart, pénetek 15-ig. 2011-ben és 2012.első két hónapjában még megkaptuk a 12.000 Ft melegutalványunkat, azóta csak a hitegetés megy.Az utalványok vásárlását számlákkal tudom bizonyítani. Pár hónapja a fizetésünket több részletben, bőven tizedike után kapjuk meg. Kérdésem, hogy bármilyen jogi lépéssel van -e esélyem az elmaradt, mostanra közel 200.000 Ft-ra rúgó tartozás behajtására? Hová fordulhatnék a problémámmal?
Továbbá, hogy ha felmond mi alapján teheti meg ha nincs is munkaszerződés?

 

twiaj Creative Commons License 2013.06.15 0 0 13402

Csak ha a munkaszerződésedben vagy kollektív szerződésben lehetőség van rá, akkor lehet ilyen szankciót elrendelni.

 

Előzmény: danika007 (13401)
danika007 Creative Commons License 2013.06.15 0 0 13401

Egy érdekes kérdésem volna amire nem találok választ.

 

Egy bevásárló központban dolgozom mint biztonsági őr. A megbízó képviselője különböző indokokkal 5000 ft pénz levonást rendel el büntetés gyanánt. Nem károkozás vagy hasonlók miatt hanem pl nem üdvözöltem megfelelő kedvességgel a vásárlót -5000.

Azt szeretném kérdezni hogy ennek mi a jogi alapja, hogy mint megbízó képviselője és nem mint munkáltató pénz levonást rendel el.

Van e ilyen szankcióra, büntetésre lehetőség?

Elég rosszul esik mindenkinek ha egy mondva csinált indokkal elveszti az aznapi fizetését.

Előre is köszönöm.

András80 Creative Commons License 2013.06.14 0 0 13400

Ha jól értem, a munkáltató ragaszkodik a 30 napos felmondási időhöz, és hogy dolgozd végig.

 

Jogosan ragaszkodik a 30 nap felmondási időhöz, de ha Te szeretnél "szabad" lenni a felmondási idő egy részében, és van még szabadságod, abból a részből amivel Te rendelkezel (7 nap), akkor a Te részed kiadását kérheted. 15 nappal előtte kell jelezni a munkavállalónak, talán ebbe még beleférsz.

 

Szóval nem az időarányos "maradék szabival" rendelkezel mint munkavállaló, hanem az éves szabid egy részével.

 

Ha évközben vettél ki szabadságot, de az csak a jelenléti íven van, nem papírozták például szabadságtömbben, hogy munkavállaló kezdeményzésére vettél ki X napot, akkor a fenti 7 (naptári) nap még megvan, ezzel Te rendelkezel.

 

A felmondási idő meg a szabadság két külön dolog. Ha kilépsz, időarányosan el kell számolni egymással a kiadott/ki nem adott szabadság tekintetében. A szabadságkiadásra meg vannak külön szabályok, ki melyik részével rendelkezik, hogyan kell kiadni, és mennyivel előtte kell jelezni a szabadság kiadását/kérését.

 

 

(Amúgy le kell ülni, kedvesen, hogy sziasztok, elmennék, tudok maradni 3 hetet, addig normálisan dolgozok itt, utána kezdenék az új helyen. Jó? Nem. Maradj egy hónapot! Ragaszkodunk hozzá! Jó, lehet hogy két hét után orvoshoz, vizsgálatokra járok, nem fogok jönni, de hozok táppénzes papírt... Jaaa, akkor jó ha három hetet maradsz, rendben, tényleg jó ötlet, igazad van.)

 

 

 

 

Előzmény: arabesq (13395)
arabesq Creative Commons License 2013.06.13 0 0 13399

>kifizeti vagy megváltja

 

bocs..."kiadja vagy megváltja" akart lenni...

Előzmény: arabesq (13398)
arabesq Creative Commons License 2013.06.13 0 0 13398

>azóta meg lehet váltani pénzben

 

Igen, ha más lehetőség nincs, azaz nem kiadható a szabi, pl. azonnali felmondás esteén.

 

Valójában van egy HR-esek közti URBAN LEGEND, hogy miszerint ezt minden esetben a munkáltató dönti el, azaz hogy kifizeti vagy megváltja, de ezt a szakértők nagyobb része nem osztja, s megindokolni sem sikerült eddig senkinek, miért lenne ez levezethető a Mt-ből.

Előzmény: CérnaSzáll (13396)
arabesq Creative Commons License 2013.06.13 0 0 13397

Ne viccelj..2008-ban is ez a szabály volt, kiegészülve a katonákkal.

Olvass csak utána.

Előzmény: CérnaSzáll (13396)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!