Elképzelhető, hogy az a baj hogy a lassú alap fehér programot választom ami 3 óra 20 perc, mert megint csináltam egy kenyeret és megint behorpadt a teteje. A múltkor gyors sütésen sikerült egy tök jó krumplis kenyeret csinálni, de ezzel a lassúval msot ez sem jött össze. Lassún eddig egyedül a keverék sikerült, amihez csak víz kellett. Most próbáljam inkább a gyorsat ami 1óra 20perc? Vagy a recept nem volt jó?
Én pl. lassú vagyok (de nagyon, persze néha lusta is...). Ha nekilátok kenyeret sütni, nekem számít, hogy bele tudok tenni krumplipehelyt (aminek én elhiszem hogy krumpliból készül...), és nem kell kimennem a spajzba, elővenni egy krumplit, betenni valami edénybe, megfőzni, összetörni. Merthogy sok minden mást is csinálni kell, és egyszer-egyszer megy hosszabban is, de többször jó, ha nem kell a kenyérrel 10 percnél többet foglalkozni. (Krumplipehelyből szoktam enni is készíteni, pl. hazajövök este 7-kor, van készen fasírt vagy más hús a hűtőben, és rögtön vacsorázni szeretnénk: akkor nem kezdek krumplit pucolni, és megvárni azt a 20-30 percet, hogy elkészüljön.)
A gond valószínűleg az élesztővel volt és/vagy a víz-liszt arányával stb.stb. A lehető legegyszerűbb recepttel kell kezdeni és ha nem kapsz SAF instant francia gyorsélesztőt (ez a legjobb, nincs mese, ezt bátran ki merem jelenteni, miután az elején a létező összes instant gyorsélesztőt kipróbáltuk), akkor csináld friss élesztővel (kicsit megfuttatva, vagy csak rámorzsolva).
Alaprecept:
310 víz+560 g liszt (400 fehér+160 teljeskiőrlésű)+2 kiskanál só+2 evőkanál cukor vagy méz+3 evőkanál vaj(nem margarin!!!) vagy olaj+2 kiskanál SAF francia porélesztő vagy 1/4-ed frissélesztő pici cukros tejben futtattva, vagy csak szárazon morzsolva.
A fehér liszt bármilyen lehet, BL 55-ös sima (csináltam már "vészhelyzet" esetén, amikor nem volt itthon más, szimpla tescós, vagy winnys lisztből is), vagy BL 88-as kenyérliszt. A teljeskiőrlésű lehet búza, tönkölybúza vagy rozs... én ez utóbbit részesítem előnyben, ha nem vagy faksznis, nem feltétlenül kell bio teljeskiőrlésű liszt, a szimpla is jó ... legutóbb 250 Ft-ért vettem/kg, kapható többféle pl. az Auchanban, Herbáriában, Coraban stb. A margarin nem jó a vaj helyett, mert magas a víztartalma, az olasz, vagy a fűszeres kenyereknél inkább cukrot használok, egyébként pedig mézet. Az olasz kenyérhez olivaolajat és olajbogyót, bár az íz és állag szempontjából az olaj milyenségének (napraforgó vagy oliva) nincs különösebb jelentősége, de mint tudjuk az oliva egészségesebb - no és drágább is:-)
A készen vásárolható un. bekevert liszteket nem szeretem, ahogy már előttem leírták, olyan adalékok vannak benne, ami miatt "elvész" az otthon sütött házi kenyér egyik legfontosabb, "valódi" értéke, ti. hogy nincs benne csak természetes anyag, semmi térfogatnövelő, meg csomósodásgátló meg stb.
Ha a kenyér teteje a végén kicsit behorpad, az bár esztétikailag zavaró lehet, de szeletelés, íz stb. szempontjából nem oszt, nem szoroz, attól a kenyér még finom:-) Ne add fel!!!!
Ha a zacskón rajta van, hogy mik az összetevői és milyen arányban, akkor miért nem veszel ilyen liszteket és kevered össze? Legalább tudnád, hogy adalékmentes, tudnád mit eszel, nem mellesleg olcsóbban is megúsznád talán.
Csak egy példa. Ha egy recept krumplipehelyt ír, akkor azt miért nem helyettesítik egyesek héjában főtt krumplival? Mert kényelmesebb? Kevesebb a mosogatni való?
Ezzel csak azt akartam mondani, ha már magunknak sütünk, akkor legalább az legyen minél tisztább. Hiszen nem csak az ízvilág miatt sütünk otthon, hanem , hogy egészségesebb is...állítólag. De ezekkel a szedettvedett lisztekkel kötve hiszem, hogy ez elérhető.
Megcsináltuk ezt a receptet (első kenyérsütés volt a karácsonyra kapott moulinex géppel), de nem lett jó, pedig g-ra pontosan tettünk mindent bele a gépbe leszámítva a liszt keverékét, mert csak bl 80 ast raktunk bele (talán ez volt a gond?). A teteje befelé állt, ráadásul szóval kicsi is volt, meg a belseje olyan kicsit gumiszerű volt nem is tudom, mint valami soknapos fánk. Ma meg kipróbáltunk egy tescoban vásárolt komáromi kenyérlisztkeveréket , ami már mindent tartalmaz, csak víz kellett hozzá, és ezzel nagyon jó kenyeret sikerült csinálni. Jóval puhább is volt meg sokkal nagyobb. Komolyan mint egy bolti. Igaz azt néztem hogy ebbe is van már aszkorbinsav meg enzimek meg ki tudja még mi, de azt el kell ismerni hogy finom volt a kenyér és még mindig puha.
Most szerintetek lehet javítani valamit az első recepten, vagy maradjak ezeknél a keverékeknél, esetleg van olyan keverék ami hasonlóan jó és nem nagyon drága? Ez 215Ft volt (1kg), míg a bl 80 as 210 és ehhez semmi más nem kellett csak víz.
Köszönöm a rendkívül gyors választ.Éppen ma vettem "Aldis" liszteket.Sütöttem egy napraforgós kenyeret.Az íze finom,a külleme háááááát bizony egy cseppet sem lett csinos! :)Teteje behorpadt,pedig pontosan annyi volt a folyadék,mint amit írt a recept.
Talán majd legközelebb....
Biztosan kipróbálom a bevált receptjeidet.Köszönöm .Ma sütöttem egy burgonyapelyhes kenyeret.Az nagyon szép lett.Íze,és külleme is nagyon elnyerte tetszésünket.Valahol olvastam,ha nem szép piros a teteje,akkor le kell takarni a kémlelő ablakocskákat(mert ott nagy a hőveszteség)több réteg konyharuhával.Kipróbáltam.Nálam "működik"! :)
Ha legközelebb is jól sikerül a kumplis kenyérke,akkor hozom a receptet.
karácsonyra a Jézuska hozott nekünk egy Hausmeister HM1301-es kenyérsütőt, de sajna nem kaptuk meg a használatit hozzá. tudnátok adni egy linket ahol letölthető, mert én sehol sem találam :(
A családom is felfigyelt kenyérsütési mániámra és kaptam a szüleimtől karácsonyra egy könyvet. Lexikon vastagságú és nyugijaskoromig elegendő recept van benne, de kicist aggódom, mennyire preciz forditás. Eddig mások által kipróbált receptekkel dolgoztam.
Amíg nem tudtam beszerezni BL 80-as lisztet, addig én is abból sütöttem.
Én egyszerűen odamentem a legközelebbi pékhez és kértem tőle, úgymond "esti sütogetéshez".Szívesen adott, 100 ft/kg áron, ahogy ő szerzi be.Most ez 110 ft.-.De azóta felkerestem egy másikat is, onnan 115 ft-ért kapom. Előbbi simán adott, utóbbi bizalmatlanabb vol, csak azt nem mondta, hogy "olyan" APEH-os fejem van:)), de ő is készséges volt.
BL55 ös hagyományos finomlisztből is lehet kenyeret csinálni? Nem kaptam a boltba ilyen spéci bl80 ast. Csak rétesliszt volt meg sima, rétest nem tudom milyen így nem vettem olyat, sima meg van itthon. Gustaba néztem és nem volt a liszteknél.
A használati utasításban erről egy kanyi szó sincs.
Nem írták le a "gyengébbek" kedvéért, hogy NE a pirossal bekeretezett START-STOP gombbal kapcsold be a kenyérsütőt. Minden más gombbal bekapcsolhatod, de azzal ne, ami pirossal van bekeretezve, mert akkor nem tudod programozni!
Hát én meg pont erre nem gondoltam.
Szóval bocsi Panasonic! Nem akartalak bántani.Még a rossz gondolatokat is visszaszívtam.
Egyébként tényleg halk, bár nincs összehasonlítási alapom, mivel ez az első.
Elég sok kelttésztát sütök, de kenyérstőnk még nem volt, éppen ezért szántuk rá magunkat.
Főleg a reggelre programozott kenyérsütés érdekel minket.
Konektorba dugás után nem a pirossal bekeretezett start-stop gombal kell bekapcsolni, mert akkor nem lehet mit kezdeni vele.
Minden más gombal bekapcsolható, akkor lehet programozni.
Sajnos a start gombbal történt bekapcsolás után minden gomb-kombinációt kipróbáltunk, de nem lehetett programozni. Gondolom az utolsó program mentődik el olyankir.
Mielőtt elcsomagoltam volna a visszakldés előtt, még tettem egy utolsó kísérletet, és véletlenl másik gombot nyomtam meg.Láss csodát:Működik.
Szeretném a segítségeteket kérni. Szeretnék karácsonyra vásárolni egy kenyérsütő gépet. Mire érdemes a kiválasztásnál figyelni, mi az ami fontos szempont és mi az ami nem?
Majd emlékeztetetünk. Mi "fiatalok", majd a hintaszékedben ülve az orrod alá nyomjuk a langallót:))). Én speciel a pomposodat, mert nekem a langalló kissé lájtos ;).
- a nagykanál vége, amivel a cukrot, olajat kell adagolni, éppen annyi, amennyi egy normál méretű evőkanál, úgy, hogy a tetejét lesimítod, tehát nem púpos benne a cukor
- kiskanalas vége, amivel a sót és az élesztőt adagolod, megfelel egy normál teáskanálnyi mennyiségnek, nem totál lesimítva, de nem is púposan:-)
Néhány évtized múlva (ha még emlékezni fogok rá), majd a klubban elmesélem, hogy hajdanán, milyen sikeres voltam az indexen, langalló-hívek toborzása ügyében:-))))
Még valami eszembe jutott.../igen, oda, az eszembe :))/...vajon lehetne ebből a lisztből öregtésztát csinálni? Azt sem tudom ehetnek-e a lisztérzékenyek krumplit, élesztőt, mert akkor lehet, hogy meglepném a bácsit egy sütőben készült kenyérrel, hátha érezne változást.
Szóval mit nem ehetnek a lisztérzékenyek? Csak hagyományos lisztet nem és az ebből készült termékeket,mást mindent?
Van egy kedves ismerősöm, egy idősebb bácsi. Lisztérzékeny, a felesége kitartóan süti neki a kenyeret gépben, valami drága, gluténmentes lisztből(nem értek hozzá). Az a baja vele, hogy frissen még ehető, de estére minden baja van a kenyérnek, ehetetlen(hogy miért azt nem tudom), de azt mondta, hogy hányingerrel eszi.
Nem tudtok valami trükköt,praktikát amivel ebből a lisztből készült kenyeret ehetővé lehetne tenni hosszabb távon?
:-DDD Tényleg nagyon finom volt:-) Legközelebb különböző zöldségeket teszek rá valamilyen mártással, sajtos-tojásos-hagymás-borsos-paprikás vagy valami hasonló fondorlatokra készülök. A lepény ugyan nem éppen fogyókúrás, de ha azt "játszom", hogy van ám rajta zöldség is, könnyebb behunyni a szemem a szénhidrát felett:-)) Különben is ki az, aki decemberben akar fogyózni? Ott van arra az egész január és február - ja február már nem, mert akkor ott a farsang:-)