Hello Jumbo Jet!
Sok könyvet lehet mar kapni, amik nagyon jol eligazitaak az etelek es borok parositasaban. Az egyik amit szivesen ajanlok az dr. Csizmadia Andras: Etkeink s illo boraink harmoniaja
Ha csak egy etelrol lenne szo, szerintem ird ide a forumra, es meglatjuk ki mit ajanl hozza, vagy ha gondolod kuldj egy privatot nekem es szivesen segitek!
Udv,
daCar
Hello!!!
Tud valaki ajánlani olyan oldalt,ahol megtudhatom melyik ételhez milyen bor illik?
Vagy olyan borral foglalkozót ahol megtudhatom,hogy az adott bor,melyik ételhez passzol?
Köszi!!!
A szakmámból adódóan sok borkészítővel van kapcsolatom és csak kevesen tudnak igazán jó bort előállítani. A balaton felvidékről van informáciom. A kedvenc borászatom Figula pice Balatonfüred. Érdekes, hogy akik nálam semmísítik meg a kevésbé sikeres borukat cikizik Figula Mihályt.
En ugyan nem keszitek bort, (ki tudja, majd talan idovel, mikor bolcsebb leszek:)), viszont szorgalmasam kostolom oket, boraszokkal beszelgetve sokan azt mondtak, hogy 2006-ban az idojaras mindenkeppen kedvezo volt egyarant a feher- es kekszoloknek is.
Tegnap nekem egy Spanyol Tempranillot sikerult kostolni, Rueda videkrol. Ar-ertek aranyban kifejezetten jo volt a 2002-es Crianza. Erdemes volt hosszasan kostolgatni es leirni a tapasztaltakat.
Ha viccelni akarnék, most azt mondanám, hogy azért nem írtam, mert mostanra józanodtam ki... :)
Múltkor ittunk két vöröset, de nem volt sok sikerük. A Salánki Családi Pincészet Tihanyi Cabernet Franc 2000-es és ehy másik CF, Szekszárdról az Aranyfürtm Szövetkezetől (Baranyavölgy dűlő, 2003) volt műsoron. A Salánki savanykás lecsengésével, a másik a "poros", talán dohos illatával - ami az ízében is érezhető volt - szerzett rossz pontokat.
Tegnap már jobban ízlettek a borok. Taschner Soproni Korai Piros Veltelini, 2006, száraz fehér. Finom. Érdekes, hogy a Taschner honlapján leírtak milyen jól passzolnak a tapasztalatainkhoz:
"Ez a fehérbor tükrösen tiszta, közepes intenzitású, szalmasárga színű, némi zöldes reflexszel. A pohár falán CO2 fedezhető fel. Viszkozitása kis testre utal. Illata tiszta, közepesen intenzív, illatjegyekben a zöld gyümölcsök (zöld alma, egres) érezhetőek némi növényi és fűszeres háttérrel. Szájban száraz, lendületes savakkal és közepes alkohollal rendelkezik. Ízvilágában is az éretlen alma ízei érezhetőek. Utóíze közepesen hosszú, enyhén savhangsúlyos, és a fajtára jellemző elegáns kesernyésség zárja. A bor sav-alkohol egyensúlya jónak mondható. 7-9 0C-ra hűtve könnyû saláták, nem zsíros, roston sült (és nem grillezett) halak mellé ajánlanám." A növényi fűszereket ugyan nem anyira éreztem, az alma és a kesernye stimmel.
Utána két vörös jött még, egy 2005-ös Bock Portugieser és egy 2006-os Lesence Rt. Burgundi Cuvée (Pinot Noir - Cabernet Sauvignon). A Bock a szokásos formát mutatta, nem rossz, de nekem Jekl Béla oportója továbbra is jobban bejön. A Lesence érdekes bor, némi szénsavval, friss, gyümölcsös vörösbor.
-Háát ünneplős ám! Matild(ok), Kristóf, Jóskák. Unokaöcséméknél még egy lánygyerek is született. Komámnál ma leporoltunk egy 2001-es Figula-féle Merlot.
Hmm, szoval ezert!:) Csodalkoztam is mikor anno egy borversenyen egy orszagosan ismert sommelier felig viccesen odasugta nekem, hogy akkor most o egy pohar sort kerne!:)