Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Nem kevés az a 2500 kg 5 normál m3-nek. Az erdei 1 m3 (ami 1,7*1*1m) minimum 10 mázsa meg van benne még akácból is. Én noveber 20.-tól fűtök kb 4 erdei m3 fával, és úgy számoltam hogy február 5.-ig minimum elég. Így kb 52kg/nap. A meterológusaink szerint tél holnaptól kezdődik, -16 foknál leszek kiváncsi a fogyasztásra.
A száraz lepárláshoz a fát zárt térben 430 °C-ig hevítik, hogy az anyagát alkotó szerves vegyületekből szenet és egyéb bomlási termékeket nyerjenek.
A fa lepárlásának hagyományos módja az erdei szenítés, szénégetés. A hasábokra darabolt fát szabályos rendben szorosan egymás mellé és egymásra állítgatják, lehullott falevelekkel, majd földdel betakarják. Ez a boksa. Belsejében üreget hagynak, és azt gyúlékonyabb anyaggal: forgáccsal, fahulladékkal töltik ki. A boksát a tetején gyújtják be. A fa lassan, füst nélkül, gőzölögve, 812 napig izzik, majd eloltják, az elkészült faszenet zsákokba töltik. Régen lakatosok, bádogosok fémek izzításához vásárolták, és ezzel fűtötték a régi vasalókat is. Ma már leginkább csak grillezéshez használjuk.[14]
Szénégető boksa felépítése
Így, boksaszenítéssel csak faszenet állíthatunk elő, a fa többi alkotórésze veszendőbe megy. Ezzel az eljárással egy köbméter bükkfából 130140 kg faszén nyerhető. A fát vándor- vagy állandó retortában lepárolva abból egyéb termékeket: metanolt, ecetsavat, hangyasavat, kátrányt is kinyerhetünk.
Tisztelt forúm társ:te nagyon sokat irsz e forúmra,néha beleolvasok.Nemtudom hogy milyen szakterületen tevékenykedsz,de a hozzászolásaidrol megállapitva, hogy nagy műszakianalfabéta vagy,közmondást idézve˛:ha halgatsz böcs maradsz. Amit én a fórumra irok azt ha kell meg is tudom szakmailag védeni.ÜDV.
Olvasgatom a hozzászólásokat mióta megy a fűtés. Én 2 éves száraz jegenyefával fűtök 240 m2-t +23 fokra. Padló és radiátorral. Tavaly az egy nyarat száradt fával ami viszonylag félig nedves volt 155 q ment el. Az idén szerintem max 120 lesz.
Kérdez csak ha tudok vállaszolok.Az előző levelet előbb elküldtem mint befejeztem vollna.Az a megállapításom hogy nagy felelőtlenség volt kazánvásárlás előtt ilyen ekxtém dolgot mint a szánkózás csinálni,egykis baleset és a gyógykezelés mindjárt elviszi a kazán árát,(csak vitsznek szántam).Megemlítem hogy 15 évig mi is jártuk a hegy vőlgyeket motorverseny formájában.Vissa az eredeti témához:Csak szénnel nempróbáltam,néha a fára teszek egy bödönnel a vizhő hőfok gyorsabban megy ilyenkor felfelé.Az előző kazánnál a barnaszén mégegyszer olyan hatást fejtett ki afa.
Kérdez csak ha tudok vállaszolok.Az előző levelet előbb elküldtem mint befejeztem vollna.Az a megállapításom hogy nagy felelőtlenség volt kazánvásárlás előtt ilyen ekxtém dolgot mint a szánkózás csinálni,egykis baleset és a gyógykezelés mindjárt elviszi a kazán árát,(csak vitsznek szántam).Megemlítem hogy 15 évig mi is jártuk a hegy vőlgyeket motorverseny formájában.Vissa az eredeti témához:Csak szénnel nempróbáltam,néha a fára teszek egy bödönnel a vizhő hőfok gyorsabban megy ilyenkor felfelé.Az előző kazánnál a barnaszén mégegyszer olyan hatást fejtett ki afa.
Örülök, hogy bevált a dolog, nálam a kondenzációs kazánhoz képest is tud fogni, ahogy nézem..., bár nem nagyon adok esélyt a gázkazánnak, mert minden este megy a Fatüzelés. Nekem is 180-as a kémény, 7m magas, még mindig furdal a lelkiismeret, hogy magasabb kellene, de az már tényleg ottrombán mutatott volna, így nem lett...
Amit jól megtanultam: nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mekkora a különbség a száraz és a nedves fa közt: most bő 1 éves tölgy/gyertyánnal tüzelek (hasítás utáni mérésnél 20-25% körüli nedvesség), most azt hiszem, kb ez a minimum a Fealgázos kazánnak, különben megy a kínlódás a tűztérben...
...szóval pár héten belül megyek fát venni a tavalyi vágásból, hadd száradjon minél többet, persze építhetek nagyobb tárolót is, mert az első szezon a tanulópénz volt:csúnyán alábecsültem a fogyaztást és ahhoz méreteztem a tárolócskát.
Nekem úgy tűnik 6-7 erdei m3 körül kell egy szezonra...ez ennyi, dehát nagy a ház, stb...
Apropó, azt szerettem volna kérdezni, hogy nektek hol áll a secunder levegő bevezető csappanytyú?
A gépkönyv a III. rovátkát említi, nekem cca. 4-esen van éppen.
Illetve mennyi a komplett égési idő egy megrakásnál?
Jól néz ki a rendszered és ahogy írtad, jól is üzemel, gratulálok!
A napelemes rendszert mire használod? Áramszünet esetére van?
Kérdezted miért szeretnék állítani az elektronikán, a válaszok egy része benne van előző írásaimban, a finomítás pedig a tüzifám miatt kellene, mivel a tölgyfa ugyan sokáig és remekül izzik, de nehezen gyullad, ezért is kellene kicsit változtatni. Angol verzió sajnos nincs, találtam szlovákot, románt, németet és dánt. Eddig...
A hátsó spirálokról az a tapasztalatom, hogy ha rendszeresen, mondjuk 3-4 hetente alulról felülről ki van takarítva a hátső hőcserélő és környéke, nem szorulnak. Ráadásul azt vettem észre, ha már elég sok lerakódás van a hátsó hőcserélőn, elkezd nőni a füst hőfoka. Na akkor nekidurálom magam és 170-ről 150-re esik vissza a távozó füst hőfoka, tehát egyértelműen szigetelt a hamu és az egyéb lerakódás.
Amit a kazánnal adnak szénadagolót,ha arragondolsz 3-mal biztos belehet tölteni,a magasság kb 30 cm ,nálam a kazánfolyamatos üzemmodban van,ha majd kiürül a tüzelőakna akkor pontossabb adattal túdokszolgálni,
Jelenleg csak fávalfűttök (igaz hogy van egykis maradék szenem régről, majd el fűttöm)a fogyasztást kilóban nemmértem,van egy műanyag kenyérszállító láda mérete :hossz 60 szélesség 36 magasság 50 cm,átlagban 24 óraalatt enyi fogy el, a lakás hője úgy 9-10 órától este 10-11ig vagy mégtovább 23+ C éjszakára 19,5-20 C van állitv. Azétrt az atmos kombit vállassztottam,mivel minden eltüzelhetőben és maszivabb a belseje,rakáskor nemkelll finomkodni.Fatüzelésnél a kátrány elkerülhetettlen,szakirodalom szerint 1Km fa 50-60 Kg kátrányt tartalmaz.