Keresés

Részletes keresés

Planney Creative Commons License 1999.09.17 0 0 98
Hali,

Akkor én is beleszólok ebbe a topicba. Én alapvetően ismerem mindegyik kategóriát: életem 18 évét Magyarország második legnagyobb városában, Debrecenben töltöttem, eközben még elég nagy rálátásom volt a kisvárosi ill. falusi életre is a rokonok révén, a középiskola elvégzése után pedig Budapestre jöttem tanulni, s itt is kezdem el dolgozni.
Jómagam el nem bírnám képzelni, hogy máshol éljek. Ha Debrecenben vagyok, pár nap után szinte fizikailag fáj ott lennem. A családomon kívül semmi nem köt ahhoz a városhoz. Budapestnek ezer arca van, rücsök és szemet gyönyörködtető környéke egyaránt van, s én mindig fel tudok benne fedezni valami meglepőt, valami varázslatosat. Izgalmas, lüktető városnak tartom, amiben igazán van élet. Nagyon más mint Debrecen - számomra pozitív értelemben. Magamban mindig jól megmosolygom azokat az emberkéket, akik a budapestieket "bunkóagresszívállatpestieknek" titulálják. Személyes benyomásom az, hogy a pesti emberkék többnyire (nem akarok általánosítani) sokkal szelídebbek, sokkal segítőkészebbek debreceni "kollégáiknál". Én ezt tapasztaltam legalábbis eddig. S nagyon sok jó barátot / ismerőst köszönhetek a fővárosnak, mondjuk úgy, a legtöbbet Budapestnek köszönhetem.
Plusz, én eléggé fontosnak tartom a szakmai életemet is, s érzem, Debrecenben semmi-de-semmi esélyem nem lenne a továbbfejlődésre, pedig a második legnagyobb város. Mindenesetre eléggé be lennének szűkülve a lehetőségeim.
Szórakozás. Szintén baromi fontos számomra. Nézzük, Debrecenben mit csinálhatok. Színház: egy "normálisabb" van, hadd ne említsem egy lapon a Vígszínházzal vagy a Madách Kamarával, ill. hadd ne soroljam fel hányféle színházba szokok itt járkálni. Itt vannak még az egyetemi klubok /partik sora is, akármelyik nap el tudok menni szórakozni. Debrecent azért itt nem szólnám le teljesen, nincs túl sok danceclub, de a már említett RedLine és a Flamingó tényleg "ott vannak a szeren" (most nyáron teszteltük). De ezek sincsenek mindig nyitva, icipicik, zsúfoltak.
A közlekedés is kicsit másképp van itt Bp-en eltalálva. Egy angol ismerősöm szerint még Londont is veri.

Egyszóval meg sem fordult a fejemben, hogy egyetem után visszamenjek Debrecenbe. Semmi okom nem lett volna rá.

Planney

PS: De hogy ne csak rosszat mondjak Debrecenről, rengeteg nagyon (természetesen) szép lánnyal találkozhat az ember... :) "Ide még visszajövünk", hogy a Pipu bácsit idézzem. ;-D

Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.09.04 0 0 97
Kedves Lappa!

off
udvozlet immaron itt, ezen a forumon is --- tudod, csakhogy ne legyunk nagyon belterjesek ;-))
on

Jomagam is videki vagyok, meghozza nyiregyhazi. Budapest szamomra az egyetemet es az abszolut onallosodast jelentette mar tini korom kezdetetol. Tortent mindez annak ellenere, hogy az elso ket Bp-en eltoltott ev nagy kinlodas volt lelkileg. Nem ereztem jol magam (oriasi tomeg, ridegseg, szemelytelenseg, sok-sok idegbeteg a BKV jaratain... ), s ezzel szemben ott allt a videk nyugalma, emberi melegsege es kozvetlensege.

Majd az elso ket ev utan egyre tobb erzelmi szal kotott Bp-hez, hiszen a tarsasagi eletem dominans szintere volt. A barataim is Bp-en eltek (vagy Bp-ikent vagy videkikent), s egyszer csak azt vettem eszre, hogy egyre inkabb kotodom a varoshoz is. Jolesik setalgatni az utcain, s hianyzik, ha sokaig vagyok tavol. Mindezek ellenere nagyon fontosnak ereztem mindig hangsulyozni, hogy nem vagyok budapesti. Videkikent (es hat fokent szabolcsikent) elek Budapesten. Bp szeretete pedig nem forditott a videk ellen, sot boldog vagyok, ha sikerul nehany napot, hetet a nyugalmas videken tolteni (Matraban, Szabolcsban, Orsegben, Bakonyban stb). Kulonosen a kis falvak (es az ott lako emberek) tudnak igazan elvarazsolni. Augusztusban az Orsegben voltam, s be kell vallanom, hogy komolyan felmerult bennem a ket lakas/haz gondolata: egy valahol egy faluban es egy a fovarosban, mindez azert, hogy mind teljesebben elvezhessem mind a videk, mind a fovaros pozitiv oldalait... azokat, amelyeket imadok es amelyek elbajolnak mindket teruleten. Merthat van ilyen mindkettonek, mint ahogyan negativ is... Megis, barhol is vagyok tartosan, mindig hianyzik kicsit a masik tipusu eletforma....

Bölény Creative Commons License 1999.09.01 0 0 96
Koszonom, hogy Veszprem-temakorben eddig nem skalpoltatok meg, remelem, ezutan is meguszom... ;-)))

Az, hogy egyetemi varos mivolta ellenere nem latni egyetemistakat, az leginkabb arra vezetheto vissza, hogy a varos nem volt kepes a hirtelen megnovekvo diakletszammal lepest tartani, es az alberlethiany miatt az egyetemistak igen tekintelyes resze Vp-en kivul (BAlmadi, BFured stb.) lakik. Oda pedig este 10 korul mennek az uccso buszok.

Aztan jottek a konfliktok is, hogy a Diakcentrum, ami vegre felepult a volt NEVIKIben, eppen Vp "Rozsadombjan", vagyis a legcsendesebb kornyeken van. Az itt lakoknak addig meg a tucsokciripeles is hangzavarnak tetszhetett, ujabban viszont tobb szaz egyetemista (es varosi suttyo) vonul vegig a negyeden. Meg ha mindenki suttogva beszelne, az is sok lenne, de hat bulirol jovet az ember koztudomasulag nem suttog. Emiatt allandoak a feljelentgetesek, vagyis a lakossag es a diaksag kozott rendesen elmergesedett a viszony. Igy sokaig nem lesz igazi, pezsgo diakelet (ami egy kicsit felrazna a varost), az ziher.

Nuti Creative Commons License 1999.09.01 0 0 95
Véletlenül éppen veszprémi vagyok. És teljesen egyetértek a hozzászólásokkal, amik a várossal kapcsolatban érkeztek. Én 18 éves koromig laktam ott, és igazából semmi bajom nem volt vele. Akkoriban több szórakozóhely volt (disco, alter klub, hangulatos sörözők) és ez nekünk bőven megfelet. Ha mégis másra vágytunk (főleg nyáron), irány a part. (Alsóörs, Balatonalmádi, Füred...).
Aztán a főiskola miatt sajnos Pestre kerültem. Amikor megtudtam utánna állandó gyomorgörcsöm volt miatta egész az ideköltözködésig. És ez mind amiatt, hogy mindenki csak a rosszat sulykolta belém, büdös, koszos, megvernek, kirabolnak stb. Igen, nehezen szoktam hozzá, de még mindig itt vagyok. És egy ideig nem is megyek haza. És ennek az okát egy szóban foglalnám össze: LEHETŐSÉG. Lehetőség a sokrétűbb szórakozásra, az olcsóbb vagy szélesebb kinálattal rendelkező vásárlási lehetőségekre, új dolgok mielőbbi megismerésére, és nem utolsóképpen anyagilag elismerést nyújtó munkahelyre stb...(barátnőm otthon ugyanezzel a végzettséggel negyed ennyiért dolgozik)

Veszprémre visszatérve. Anyukáméknak tökéletes lakhely. És én is úgy képzelem, hogyha itt Pesten elértem valamit anyagilag és szakmailag is, és "kitomboltam magam", akkor visszamehetek és szülhetek gyerekeket, akiket nyugodtan és jó környezetben felnevelhetek. És majd a gyerekeim ha felnőnek, akkor eldöntik, hogy elég-e neki az amit ott kapnak, vagy feljönnek a fővárosba és vállalják a káros hatásait. de amig nem tudnak dönteni, addig biztos, hogy nem mérgezem őket Bp-el.

Ja, és arra, hogy az "egyetemi város" jelző ellenére nem kószálnak az egyetemisták a városban csak annyi, hogy azt a pár megmaradt szórakozóhelyet és "pubot" a városban eddig sem az egyetemisták tartották el. És ezzel nem a várost jellemeztem....

Passami Creative Commons License 1999.09.01 0 0 94
Kicsit lejjebb azt írtam, hogy szeretnék vidékre költözni. Ez így igaz, de nem azért mert nem szeretem Budapestet hanem csak egy kicsit belefáradtam, belefásultam. Életutam: Bp-vidék-Bp, és szeretném ha hamarosan ismét egy kis vidék következne. Aztán jöhet megint a fôváros ezerrel.
Én egyformán szeretem a vidéket és Budapestet, csak mindkettôt másért.

Passami aki szereti mindkettôt.

Lappantyú Creative Commons License 1999.09.01 0 0 93
Oké, értem. Tehát azokat az embereket, akik Budapesten vannak és nem szeretnek Budapesten lenni, azokat a pénz/karrier köti ide. Valahol tulajdonképpen talán engem is ez marasztal. Csak én úgy érzem, hogy ha ezt a döntést hoztam, akkor meg kell próbálnom felnőni ehhez a döntéshez és szeretni is ezt a helyet. Mondták: "azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne". Hát én otthon akarok (szeretnék) lenni Budapesten is és otthon akarok (szeretnék) lenni kicsi falumban is. Én otthonról hazajárok és hazulról otthonomba térek vissza.
De mindkét helyet szeretem. Vagy legalább szeretni próbálom.
Igazából örültem volna néhány olyan hozzászólásnak, ahol azt olvasom, hogy imádom Budapestet és imádom a vidéket. Egyszerre.
Sajnálom, hogy csak a politika/gazdaság szemszögéből lett érdekes a kérdésfelvetés. Egy kicsit sajnálom.

Lappa

KáVé Creative Commons License 1999.09.01 0 0 92
Kedves Lappantyú,

nem értek egyet Veled.(ám az kétségtelenül igaz, hogy az a menekült aki elmenekül.) Én nem azért jöttem Pestre – és maradva az előbbi szóhasználatnál – nem azért „menekültem” Pestre, mert minden áron ide vágytam, hanem mert a körülmények rákésztettek. Az igaz, hogy nem abban az értelemben kényszeríttettek, mint például azt tették Koszovóban. Azonban azzal, hogy a megélhetés és a lehetőségek vidéken ilyen siralmasak és differenciáltak (nézd csak meg a megyék és a főváros gazdasági adatait, kiváltképp a GDP-t, a munkanélküliségi rátát vagy akár a befektetett külföldi tőke megoszlását) mégis csak kényszer kapcsán hagytam ott szülővárosomat. Ha vidéken olyan munkalehetőség (nemcsak anyagilag, hanem szakmailag is értem) lett volna mint itt, eszem ágába sem jöttem volna el...

zolko Creative Commons License 1999.09.01 0 0 91
előre elnézést kérek a mellékvágányért
köszönöm baraka99-nek a kisegítést, mamintinak pedig szeretném mondani, hogy valóban, nem azért nem építenek autópályát, mert állam-kormány-főváros bácsi azt az összeget leemeli, és pontosan azt az összeget a 4es metróra nyomja. a megoldás pontosan a közös nevező, a pénzhiány.
de leginkább a szemlélet inkorrekt és szerintem okosabb döntéshozók fejében tudatosan igazságtalan volta.
nem tudom, hogyan fog alakulni az autópályák ügye a mostani legújabb fordulattal, de azért az szemléletes példa, hogy az m1-en, m5-ön és m3-an már régóta fizetünk (sőt az m1-en ki is védhető), de az m7-en, ami nocsak ! csak nem a balatonra visz ? azon nem fizetünk. és akkor be akarják adni ezt a néphülyítő mesét, hogy azért, mert az olyan rossz , hogy nincs pofájuk, de ahhoz van, hogy füzesabonyig az m3-on fizessünk, onnan még bármelyik nagyobb uticél (vagy hosszú ú-val úticél ?) legalább 100 km.
megmondom én mi van : a balatonra 80 de lehet 90 %-ban a budapestiek mennek, és se a kormánynak, se senkinek nem lenne jó, hogy bp felzúduljon.
a kényelmesebb helyzetben lévő emebertömeg demagóg és idétlen érve még az volt, hogy nehogy már azért legyen díjas az m1 meg m7, hogy abból építsük tovább az m3-t, hiszen azt már az adónkból egyszer már felépítették !
költői kérdésem képzeletbeli vitapartnerekhez: öreg, hülye vagy ? milyen adódból ?, vagy ha az adódból akkor az én kelet-mo.-i adómból nem épült egy centiméterecske a te nyugat-mo.-i m7-eseden ?

visszatérve a bp-vidék szimptómához : nincs itt tényleges ellentét, csak egyensúlytalanságok vannak. az emberi dolgokban pedig :
1. budapest szép persze, de azért értelmes turista nem azért megy mondjuk velencébe, hogy a fényképről megneézhető épületet megnézze, egy kicsit a hangulatot is akarja érezni, budapesten pedig ilyen természetes jó hangulat nincsen.
és gyanús a z a kategória is, hogy budapesti. egy, kettő, három generáció után jogosult valaki kijelenteni ? és egyáltalán mit jelent, hogy hamarabb megtalál egy utcát ? ez sem igaz. a tágabb belvároson kívül élők jelentős része úgy él mintha falun lenne (ez nem hiba, csak tény) az hogy a Belvárosban mi hol van, hírből sem hallotta.

természetesen az ember külső ingerképzőkkel jobban el tudja magát foglalni.

nekem is volt egy veszprémi élményem:
egyik hétvégén, egy korai szombat délután kirándultunk egyet, megnéztük a várat, templom zárva, étterem nuku, egy elég fura kínai étterem a tűztorony (vagy valami ilyesmi) alatt (ja pozitívum, a főtéren nyitva volt a lottozó)
semmi olyan, ami egy megfáradt utazót vonzana, persze nem éri meg, de befektetés nélkül semmi nem lesz, veszprém meg nem panaszkodhat, hogy rossz helyre született volna. egy tábla nem volt, hogy hé te bamba turista, ide menj, oda menj.
állítólag nagy az egyetemi élet, sajnos, nem jó időben mentünk. estefelé egy-két hely kinyitott, de nem volt valami csúcs.

körülbelül ugyanez volt egyszer székesfehérváron, annyi szerencsével, hogy az még délelőtt volt, és látni lehetett néhány embert.

ha már itt járok, aki még nem nyíregyházán, menjen el egyszer, le fog esni az álla, debrecen, miskolc stb. kismiskák hozzá képest.

bocs, hogy hogy a témát csak kerülgetem, és nem csaptam a közepibe.

Elnok ur Creative Commons License 1999.09.01 0 0 90
Sziasztok!
En tosgyokeres Pesti vagyok, de igazabol egy videki (peremkeruleti) nyugodt kornyezetbe vagyom. Sajna az a tapasztalatom, hogy a videk nyugalmaert az eletszinvonallal kell fizetni. Jol latom?
Maminti Creative Commons License 1999.09.01 0 0 89
Az oktatással kapcsolatban én csak a 10 évvel ezelőtti gimis élményeimet tudnám mondani (szent ég, már 10 éve???): egyértelműen a vidéki gimim volt a csúcs, bár akkor még "csak" az első 10-ben volt országosan, nem régen hallottam, hogy idén az első lett... A pesti gimi jó közepes volt, gondolom én, bár nekem csalódás volt a másik után...
KissMe Creative Commons License 1999.09.01 0 0 88
Köszi Lappa :-)
Nem lehetne esetleg új élményeket kérni?
Nagyon elment a téma Budapest elemzése felé. Biztosan van olyan, aki még nem írt el mindent, amit szeretett volna. Engem bővebben is érdekelne a dolog, mondjuk az oktatás. Arról még nem volt szó. Ti. az esetleges színvonal- és esélykülönbségről ami Budapest és más városok között van.

Üdv

Lappantyú Creative Commons License 1999.09.01 0 0 87
Felhozom, bár elképzelhető, hogy kifulladt a téma. De azért kap még egy esélyt...
Lappa
anarchy Creative Commons License 1999.08.31 0 0 86
Én a poros Kőbányán lakom (X-ker), de ismerek olyat aki a poros Budán lakik. Bírom ezeket a drámai jelzőket. Én nem vagyok helyhez kötött. És vak sem. Sokat látok, azt is hogy nagyon sok falu, kisváros, sokkal takarosabb, és kevésbé poros mint a nagyvárosok. Csak és kizárólag a helybeliek igényességét (pestiek igénytelenségét) tükrözi, ha valami koszos.
Ja bosc most jövök, rá mit jelent a poros jelző. Hogy nincs beton út. Hiszitek vagy nem ez Kőbánya majd 10% ára is igaz, és nem perem kerület. Az előbbi élc a porossal visszavonva .
s.h.s.
Batyu Creative Commons License 1999.08.31 0 0 85
Hát én Észak-Kelet Magyarországon születtem egy kisvárosban. Felnőni nem rossz egy ilyen helyen, de azt hiszem, hogy amikor már egy kicsit többre vágyik az ember (szórakozás, munka) akkor a kisváros kevéske. Középiskolába Pesten jártam, és onnantól imádtam. Egyetemre Pécsre mentem, mert szerintem igazán egyetemista csak vidéken lehet az ember. Az nagyon jó volt, szép volt, de öt év elég is belőle. Azt is ki lehet nőni. Most Pest van. Minden reggel megdobban a szívem, ahogy átvillamosozom a Dunán. Minden este élvezem, hogy sötétedés után még mennyire él a város. Csak ránézek egy szép épületre, és máris jobban érzem magam.
Persze nekem azért is jobb, mert a szüleim is itt élnek már. Így jóval könnyebb.
Nem szeretnék innen soha elköltözni.
anarchy Creative Commons License 1999.08.31 0 0 84
Ez sajnos igaz, de nem ad válszt arra, hogy mi magunknak miért nem nyírjuk a füvet, és nem ad választ A, B falva problémájára.
zsiragy Creative Commons License 1999.08.31 0 0 83
Kedves Porter!

Én is poros dél-alföldi faluból származom, Orosházától 16 km-re.

Nekem Békéscsaba metropolisnak számított egész gyerekkoromban.

Laktam Szegeden is, de szomorúan kellett megállapítanom, hogy Szegeden nagyon rosszul mennek a dolgok. Azóta egyre több barátom-ismerősöm költözik el Szegedről Pestre vagy a Dunántúlra. Sajnálom, de kénytelen vagyok egyetérteni velük.

zsiragy Creative Commons License 1999.08.31 0 0 82
Azért azt tudnod kell, hogy az az osztrák, aki otthon a világért sem dobná el a szemetet, idejön Magyarországra és úgy szemetel hogy öröm nézni. Sokat járok Sopronba, Győrbe, Mosonmagyaróvárra és látom, hogy sok osztrák (tisztelet a kivételnek) azonnal elfelejti nálunk a jó modort.
Oriza Triznya Creative Commons License 1999.08.31 0 0 81
Bassus,milyen sokat bírok írni egyszerre.
Tényleg jó ez a téma!

V.pesti!

Oriza Triznya Creative Commons License 1999.08.31 0 0 80
Dear All!
(Fasza ez a topic!)
Kicsit idegen tőlem néhány kedves kollegánk könnyes-bús hangvétele.Én szintén from Borsod,kis falu,19 éves koromban föl Pestre,5 éve itt.És élvezem!Azt,hogy egész héten buli,nyüzsi,multi-kulti,etc...,azután két nap pihenő,relax,barátok otthon,anya-apa,kutyák,együttazegészcsalád,jó levegő,csend,etc...
Nem akarom az én helyzetemet összehasonlítani nálam idősebb sorstársaimmal,de szerintem kifejezett előny ez a kétlakiság,hiszen bennünk megvan a vidékiekre(tudom hiba általánosítani) jellemző nyugalom,jovialitás,tisztánlátás;de már felvettük azt a tempót amivel sikereket lehet elérni a munkában,jobban átlátjuk a bonyolult dolgokat.
Egy jellemző példa.
Egy amerikai-magyar cégnél dolgozom Bp.-en.Vérprofi a cég,termeli a dellát szarásig.A cég kívül-belül tipp-topp,minden szervezett,minden műxik.Egy pár hónappal ezelőtt fejembe vettem,hogy haza költözöm,ezért új munkahelyet kellett keresnem.El is mentem kettő helyre Ózdon(közel van a falumhoz).Az egyik a jó nevű General Electric helyi gyáregysége,a másik egy belga cég,ahol szintén elektronikai cuccokat gyártanak.Mindkettő szintén helyre kis épület,csilli-villi,látszik a befektetett sok millió dolcsi.So,A GE portáján megkérdeztem,miért van kikapcsolva az a szám amit megadtak.A válasz letaglózott:megszüntettük,mert túl sokan hívták!Helyből távoztam.
A belga cég még durvább volt.Elmentem hozzájuk is.Állok a recepciónál,tíz perce,húsz perce,fél órája,senki.Közben egy csomóan elmentek előttem,de kutya meg nem kérdezte,mit akarok itt,ki a fene vagyok.Végül vettem a bátorságot,és megkérdeztem egy arra haladó adminisztratív jellegű nőt,ugyan mondja már meg,merre van az a kurva recepciós.A nő meg sem állva intett:Bah..recepciós...ki tudja hol császkál!Oké.Bementem a szobájába,és önkényesen felírtam egy-két számot.Kifelé menet felhívtam az egyiket.Halló,a Personnel managerrel(mivel mindenhova így volt kiírva) szeretnék beszélni.
-Az kicsoda,nálunk ilyen nem dolgozik.
Nagy nehezem kapcsolta nekem a személyügyet,ahol előadták a nagy dumát,hogy nyújtsam be az önéletrajzomat,amit ha megfelelőnek találnak továbbítanak az igazgatóhoz,aki szintén elolvassa majd,es talán behív egy személyes elbeszélgetésre,es ha tetszek neki,akkor van esélyem(sic!) hogy együtt dolgozhatunk.Egyszóval úgy viselkedett,mintha a Microsoft fejlesztő részlegébe felvételiznék.
Száz szónak is egy a vége:mindkét hely jó eséllyel a sikerre startolt volna egy olyan helyen,ahol az emberek mentalitása megfelel egy nyugati cég által elvártnak.De amíg bennük van ez az átkozott lassúság,nemtörődömség,addig nem megyek haza dolgozni.Pedig jó lenne otthon,nem mondom.Szívesen megfordítanám a menetrendemet 5nap vidék,2nap Pestre.De azér' mindig a jó oldalát kell nézni a dolgoknak.Itt sokat tanulok,ott sokat pihenek.Itt sokat szórakozok,ott sokat tanulok(természetet,nyugalmat).
Ergo,élek mint hal a vízben.

Ui.Azér' bárki megkérdezi,honnan jöttem,mindig büszkén mondom,hogy vidékről!

V.vidéki!

Gyuszi bá Creative Commons License 1999.08.30 0 0 79
Újabb falusi. Északnyugat-Magyarország egyik kis - volt poros falujából indulák ide, a Nagyfaluba, már 29 éve. Az első pár hónap rettenetes volt, mert nagyon nehéz volt mexokni itten. Alig vártam már a november 7-ét, hogy hazamehessek. És semmi áron nem akartam itt maradni, ha befejezem a főiskolát. De 2 év múlva már más lett minden: barátok, szórakozás, lehetőségek, nyüzsgés - szóval itt maradtam. Család, lakás ideköt. Mostanában kezd változni valami. Egyre többször vágyok "haza". Ahoyg örexem, mind jobban közel kerülök az öcsémhez, aki ott lakik a faluban. (Persze, sosem voltam "távol" tőle). De a munkám olyan, hogy teljesen ideköt. A nyugdíj is érdekel már, de csak annyira, hogy saját magam akarok gondoskodni magamról - nem holmi nyugdíjpénztárak meg más efféle rablóbandák közreműködésével. Örököltünk egy kis birtokot is. Lehet, hogy ha visszavonulok, "hazatérek".
mozzar ella Creative Commons License 1999.08.30 0 0 78
Szerintem akkor és ott lesz az otthonod, amikor és ahol családot alapítasz (ha már van, akkor bocs, nemtom). Legalábbis én - vidéki születésűként 12 évnyi Bp. után - így gondolom. Egyébként ismerem a két-, háromlaki életérzést. Három- négyhetente, hétvégén látogatom meg a családom, de ők már nem "otthoniak", én meg (még) nem vagyok "itthon".
Porter Creative Commons License 1999.08.30 0 0 77
Tenyleg jo a tema, gratulacio a kitalalonak!
Ugyanakkor nekem is nagyon aktualis: kisgyermekkoromban delkelet-magyarorszagon eltunk, egy igazi kis poros alfoldi faluban, ahol a lakossag nagy resze a mezogazdasagbol el. Onnan koltoztunk tovabb (12 km) egy helyi kisvarosba, Oroshazara, az en elso - foleg szep es ritkabban nem szep - emlekeim igazan innen szarmaznak. A gimnazium utan mentem Szegedre - es talan nehez elkepzelni, de hihetetlenul nagynak latszott a varos. Az egyetem utani idot kulfoldi nagyvarosokban toltottem-toltom, tehat nalam a Budapesten lakas kimaradt, viszont latom az ismeroseimet, barataim, kollegaim kozul, hogy akinek nagy ambicioi vannak, azok mind felkoltoztek Pestre. Ezert az utobbi idoben volt szerencsem sok idot ott eltolteni - es be kell vallanom, tetszik a varos.
Szerintem Szeged es az egesz videk - minden gyonyorusege mellett - gazdasagi es tarsadalmi fejlettsegben elmarad Budapesttol. Megvannak ugyanazok az intezmenyek, helyek, vallalkozasi formak, stb., de a legtobbjuk kevesbe fejlett, mint Pesti tarsaik. Ha megis igen, az egyedi eset es altalaban egyes emberek elkotelezettsegenek eredoje. Az eredeti otletek, ujdonsagok kesobb gyuruznek be, "cutting--edge" teren ne is keress se munkat, se ugyfelet videken. Ha valami uj, modern, nagy, "hip" az eloszor Pesten jelenik meg. Pesten folyik az elet, a nagybetus ELET - habar pl. Szeged is fantasztikus buli teren, nem hasonlithato ossze Pesttel.
Ugyanakkor van Pestben valami nagyon emberkozeli, nem olyan steril, mint nehany nyugati nagyvaros.
Most tehat erosen gondolkodom abban, hogy nehany even belul ott telepedek le. Ott elem le azt, ami a fiatalsagombol meg megmaradt, aztan majd ha megnyugodtam, nincs szuksegem a rohanasra, arra, hogy minel tobb ember vegyen korul, akkor talan visszakoltozok ujbol videkre.
Mert ez is szep am.
gysmoo Creative Commons License 1999.08.30 0 0 76
Azért a visszautasításos "beszólásodat" visszautasítom.
Attól tartok valóban kicsi a mintád.
Nem mondtam, hogy nekem "csak ez Pest".
Talán olvasd el mégeccer mit írtam.
Sose rohantam hollywood után, de azért zavar ez+az.
Valaki emlegetett zöldséget-gyümölcsöt... na most én gyakran járok pestre (munka), de az utóbbi időben már (be)vásárolni is. Egyértelmű, hogy szinte minden (lehet hogy nem is szinte) olcsóbb. Ettől még érdekesebbnek tartom, hogy különbség van pl. az áramszolgáltatás tarifáiban. Vajon miért is sírnak ott a nagyfaluban, hogy milyen nehéz ...?
(kicsit felbosszantottam magam, bocs)
Bölöm Bika Creative Commons License 1999.08.30 0 0 75
Te anteus, ne csalj!
Mátyásföld az nem vidék, az Budapest XVI. Kerület!
kaviat Creative Commons License 1999.08.30 0 0 74
vidék rulla, bp rulla, élni rulla...

.kav]4t

kaviat Creative Commons License 1999.08.30 0 0 73
vidék rulla, bp rulla, élni rulla...

.kav]4t

anteus Creative Commons License 1999.08.30 0 0 72
Sziasztok,
Én kvázi vidéken nőttem fel, Mátyásföldön, ahol az emberek a két ucával odébb lakókat is "szomszédnak" hívják és hordanak egymásnak kostolót a vasárnapi süteményből. Meg összegyűlik a fél utca, ha valaki elkezd járdát betonozni. Persze lehet, hogy már csak ez emlékeimben él így a dolog. Mindenesetre sokévi városi élet után most készülők újra vidékre költözni, nem olyan messze, csak Pécelre. Ez olyan duplefedelű megoldás, lesz kedélyes vendégeskedés, meg csönd és kutyaugatás (gyerekeknek kert, patak és csalit) de nem kell lemondani a pesti kult.életről.
Egy korábbi hozzászóláshoz: vicces, de amikor sok éve egy évig Dél-Amerikában éltem és majd belehaltam a honvágyba, a legtöbbször lepattant, galambszaros/golyónyomos Belső-Józsefvárosi utcák után vágyakoztam.
kyra Creative Commons License 1999.08.30 0 0 71
Miskolcon születtem, 10 éve, 18 éves koromban jöttem Bp.-re.
Előrebocsátom, megrögzötten nagyvárosi ember vagyok, ha falun kellene laknom, kb. 1 hétig bírnám, addig is csak az állatok miatt. Imádom a nyüzsit, nem vagyok képes csendesen éldegélni.
Szóval: először 14 évesen akartam Bp.-re jönni, akkor még a szüleim lebeszéltek róla, hogy koleszos legyek. Utána jogra készültem, amikor (80-as évek közepe!) valaki benyögte, hogy körzetesítés van, csak a miskolci jogi karra mehetnék. Onnantól bölcsészkarra készültem. A pestire természetesen. Nem szerettem, hogy bár Miskolc hivatalosan nagyvárosnak minősült, gyakorlatilag kisvárosi hangulat uralkodott (egy szórakozóhely kb. 2 hét alatt bírt teljesen lezülleni, úgyhogy buliztunk, ha csináltunk bulit, stb.) Egyszerűen untam magam. Hogy most milyen, nem tudom, havonta kb. egy hétvégét töltök ott, azt is a családdal.
10 éve itt élek, tinikori nagy terveim egy része bejött, más része nem (ez gondolom, mindenkivel így történik). A városnak vannak részei, amelyeket szeretek, másokat nem szeretek. Barátom egy év alatt több lett, mint otthon 18 év alatt. Sőt: az egykori gimis osztály lassanként itt kezd összegyűlni. Egyre több miskolcival találkozom, csodák csodája, jobb viszonyban vagyunk, mint anno otthon.
Szóval szeretem a fővárost, igaz, hogy mocskos, igaz, hogy büdös, de nincs jobb. Remélhetjük, hogy egyszer valódi világváros lesz belőle annak minden jó és rossz oldalával...
Kyra
Bölény Creative Commons License 1999.08.30 0 0 70
Elore is elnezest kerek az ehelyutt esetlegesen elofordulo veszpremiektol, mert lehet, hogy lesz egy-ket kackias megjegyzesem a varosrol, de ezek csak es kizarolag az en szemelyes vilaglatasomat tukrozik.

Az en sztorim eppen forditottja az eddigieknek. Pesten szulettem, annak is a kozepiben (7ker), es ott is eltem 18 eves koromig. Valamennyire a falusi eletet is megismertem rokonlatogatasokbol kifolyolag. Erettsegi utan a Veszpremi Egyetemre kerultem, es mintegy 8.5 evet el is toltottem a falai kozott (felreertesek elkerulese vegett: 5 ev 1etem + 3 ev Ph.D. + 0.5 ev tan.seg.). Mit mondjak? Igy visszagondolva is mellbevago elmeny. Szep hely, szo se rola, de ott elni a sivarsag netovabbja. Ezt amugy mas videki ismeroseim (pl. Debrecen) is megerositettek. Van 1 szinhaz (jo), 1.5 mozi (filmek min. 1 honapos kesessel, 10 fos kozonseggel), oszt annyi. Talan jol jelzi a helyzetet, hogy a 600 fos egyetemi kolesz melletti kocsma este 10-kor bezar... Es egyaltalan: este 8 utan nem latni embert az utcakon, de meg az ablakok is sotetek. Komolyan mondom, majdnem sirva fakadtam, amikor egyszer Pesten ejjel 1/2 1-kor a 78E csuklos busz tomve volt. ELET!!!

Osszefoglalva: Veszprembol hianyzik Pest mozgalmassaga, ugyanakkor a falusi emberi kapcsolatok is. Ezert sivar. Nem tudom, hogy ez mennyire altalanos mas kisvarosokban, de en ugy dontottem, hogy vagy fovaros, vagy agglomeracio. Kisvaros kicsukva.

Meg 1x bocs, ha valaki megsertettem, de egyszer le kellett mar irnom ezt. Huhh, de megkonnyebultem... :-)))))

Lappantyú Creative Commons License 1999.08.30 0 0 69
Csak úgy jól bele a városba, néha rámjön a gyaloglás, Budáról Pestre mentem, néha villamosra szálltam, de inkább nem. Ettem egy fagyit, ahol adtak, magamhoz vettem egy Pesti Estet, ahol adtak, majdnem elmentem moziba, de végül egy videókölcsönzőben kötöttem ki.
A várat én is imádom!

A gazdasági menekültséggel nem értek egyet, az a gazdasági menekült, aki az akar lenni. Asszem.

Lappa

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!