Keresés

Részletes keresés

a_viking Creative Commons License 2008.04.09 0 0 723
Nekem tökmindegy, gyártasz-e vagy nem, már többnyire csak kibicelek itt. A feladványaiddal jó ideje elég messze kerültünk a topik címétől.
Előzmény: Rhangabé Mánuel (722)
Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.09 0 0 722

És a Karib-tenger pedig az Atlanti-óceán melléktengere.

 

Most abbahagyom a rejtvénygyártást és majd ha valaki csinál rejtvényt, akkor igyekszem megfejteni, és ha lesz mit, akkor én fogok kritizálni.

Előzmény: a_viking (721)
a_viking Creative Commons License 2008.04.09 0 0 721
Hát ebből vagy négy kérdésre tutam volna válaszolni.

Két észrevétel:
a) Clipperton 1 db sziget (nem "szigetek")
b) A Panama-csatorna csendes-óceáni vége stimmel, a másik vége nem az Atlanti-óceánba, hanem a Karib-tengerbe torkollik.
Előzmény: Rhangabé Mánuel (719)
Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.09 0 0 720

Galápagos:      8 010 km2

Falkland:       12 173 km2

Clipperton:           ~4 km2

Húsvét szk.:       163 km2

Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.09 0 0 719

1.          Franche-Comté – Hainaut – Vendée – Langue d’Oc - Langue d’Oc - ez nem régió, hanem nyelvjárás - egyfelől; másfelől, Hainaut (=Hennegau) Belgiumban van, a többi Franciaországban: ez véleményem szerint jellemzőbb tünet.

 

2.          Gdańsk – Wałbrzych – Lwów – Zgorzelec  - ma nincs lengyelo területén - Igen.

3.          Nílus – Rhône – Mississippi-Missouri – Mekong - délről folyik északra, a többi északról délre - Igen.


 

4.          Kelet-Timor – Sikkim – Maszkat és Omán – Sierra Leone - Sikkim nem független - Igen, egyfelől, másfelől meg, és ez megint jellemzőbb sztem: Sierra Leone Afrikában, a többi Ázsiában.


 

5.          Ouagadougou – Ogaden – Cape Town – Fort Lamy - Ogaden régió, nem város - Igen.


 

6.          Aïr – Ahaggar – Atlas – Kilimanjaro  nem a betűs. :) feltételezem arra akarsz kilyukadni, hogy a többi a szaharában vagy mellette van, de az atlasz önmagában külön nagytáj - Tudtam, hogyí ez az "A" poén lesz :) - de! pontosan erre akartam kilyukadni, amire kilyukadtál.

7.          Ifni – Porkkala – Gibraltár – Diu/Damaõ - Ifni szintén régió és nem város, vagy erődítmény -  Itt meg arra kellett volna kilyukadni, hogy Gibraltár ma is létezik, mint brit birtok, a többi meg nem, az egy államba beékelt enklávék közül.

8.          Socotra – Mauritius – Réunion – Ascensión - Mauritius független állam, a többi nem - Vagy mondjuk jellemzőbb lenne, hogy Ascensión az Atlanti-óceánban van,a többi meg az Indiaiban.

9.          Galápagos-szk. – Falkland-szk. – Húsvét-sziget – Clipperton-szk. - Falkland - vívtak érte háborút, területileg nagyságrendekkel nagyobb mint a többi - Ez földrajzi kérdés, nem politikai... de a Falkland a megoldás: tekintve, hogy ez az Atlanti-óceánban van, a többi meg a Csendesben..., de azt azért én nem írnám le, hogy nagyságrendekkel nagyobb, mint a többi, ami a Galapagossal összehasnonlítva még jóindulattal sem állja meg a helyét.

10.        Panama csatorna – Pelopponészoszi csatorna – Szuezi csatorna - peloponnészoszi - kelet nyugati, a többi észak-déli- A Panama csat. nem észak-déli... :( , de megint csak a peloponnészoszi a megoldás: mert az nem két óceánt köt össze - és még mielőtt valaki felszisszenne: a Földkozi-tenger az Atlanti-óceán melléktengere.

11.        Hispaniola – Ciprus – Ír-sziget – Madagaszkár - Madagaszkár - csak egy független állam van rajta - Igen.


 

12.        Bihar – Komárom-Esztergom – Bács-Kiskun – Békés Bihar - ilyen megyénk nincs, csak Hajdú - Bihar, és Bihar indiai állam is egyben. - A romániai Bihar/Bihor megyéről már nem is beszélve.


 

13.        Martonvásár – Szentmártonkáta – Kismarton Kismarton - nem Mao-n van (Eizenstadt) - Igen, Eizenstadt helyett Eisenstadt


 

+1         Szovjetúnió – Románia – Csehszlovákia – Jugoszlávia - - még létezik, a többi nem - Igen, így van, és megint leütötted a feldobott labdát :) a "még"-gel, de ez itt OFF.
Előzmény: Joranne_Sutt (718)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.04.08 0 0 718
1) Langue d’Oc - ez nem régió, hanem nyelvjárás
2) Lwów - ma nincs lengyelo területén
3) Nílus - délről folyik északra, a többi északról délre
4) Sikkim - nem független
5) Ogaden - régió, nem város
6) Kilimanjaro - nem a betűs. :) feltételezem arra akarsz kilyukadni, hogy a többi a szaharában vagy mellette van, de az atlasz önmagában külön nagytáj
7) Ifni - szintén régió és nem város, vagy erődítmény
8) Mauritius - független állam, a többi nem
9) Falkland - vívtak érte háborút, területileg nagyságrendekkel nagyobb mint a többi
10) peloponnészoszi - kelet nyugati, a többi észak-déli
11) Madagaszkár - csak egy független állam van rajta
12) Bihar - ilyen megyénk nincs, csak Hajdú - Bihar, és Bihar indiai állam is egyben.
13) Kismarton - nem Mao-n van (Eizenstadt)
14) Románia - még létezik, a többi nem
Előzmény: Rhangabé Mánuel (717)
Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.08 0 0 717
Éljenek a kakukkok!

 

Gundel tegnapi műsora váltotta ki belőlem az alábbi szösszenetet, remélem, népszerűbb leszek, mint a korábbi rejtvénnyel.

 

 

Melyik nem illik a sorba, azaz melyik a kakukktojás? És miért?

 

 

1.          Franche-Comté – Hainaut – Vendée – Langue d’Oc

2.          Gdańsk – Wałbrzych – Lwów – Zgorzelec

3.          Nílus – Rhône – Mississippi-Missouri – Mekong

4.          Kelet-Timor – Sikkim – Maszkat és Omán – Sierra Leone

5.          Ouagadougou – Ogaden – Cape Town – Fort Lamy

6.          Aïr – Ahaggar – Atlas – Kilimanjaro

7.          Ifni – Porkkala – Gibraltár – Diu/Damaõ

8.          Socotra – Mauritius – Réunion – Ascensión

9.          Galápagos-szk. – Falkland-szk. – Húsvét-sziget – Clipperton-szk.

10.        Panama csatorna – Pelopponészoszi csatorna – Szuezi csatorna

11.        Hispaniola – Ciprus – Ír-sziget – Madagaszkár

12.        Bihar – Komárom-Esztergom – Bács-Kiskun – Békés

13.        Martonvásár – Szentmártonkáta – Kismarton

+1         Szovjetúnió – Románia – Csehszlovákia – Jugoszlávia

Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.06 0 0 716
A korábban felmerült „Prinz Eugen Land” említése adta az alábbi rejtvény ötletét:

 

Hol van/volt/lett volna/lehetett volna az alább felsorolt „állam”? Egy-két mondatos választ kérek (persze lehet hosszabban is).

 

1.         Hol lett volna Prinz Eugen Land?

A II. bécsi döntés után felmerült gondolat, hogy a bánáti, bácskai, baranyai németségből egy dél-dunai német államot lehetne szervezni, azonban a magyarok várható ellenállása miatt ezt a háború utánra halasztotta Hitler – így csak terv maradt.

 

2.         Hol és mikor létezett a Lajtabánság?

http://hu.wikipedia.org/wiki/Lajtab%C3%A1ns%C3%A1g

A Lajtabánság 1921. október 4. és november 5. között egy mások által el nem ismert önálló „magyar állam” volt Nyugat-Magyarországon, a fehérterror kreatúrája, célja az volt, hogy megakadályozza Burgenland osztrákok általi betagozását a trianoni döntés következtében.

 

3.         Hol és mikor létezett a Távol-Keleti Köztársaság?

1920. április 6-án megalakult a Távol-Keleti Köztársaság. Ez a kommunista vezetésű állam a Bajkál-tótól keletre fekvő területeket foglalta magában, székhelye Verhnyeugyinszkban, majd Csitában volt. Ütközőállamként szolgált Szovjet-Oroszország és az intervenciós erőket támogató Japán között. 1920 nyarán a Grigorij Szemjonov atamánnal kötött egyezség révén az Amur-mente, majd decemberben a japánok kivonulásával Vlagyivosztok környéke és a tengerparti terület is csatlakozott a Távol-Keleti Köztársasághoz.

1921. május 23-án Vlagyivosztokban ellenforradalmi puccs zajlott le a Merkulov-testvérek vezetésével. A fehérek segítségére sietett a japán hadsereg. A japánok célja a bolsevikok által ellenőrzött terület körüli „egészségügyi kordon” (cordon sanitaire) kialakítása volt. Május 27-én megalakult az Amur-mente ideiglenes kormánya Szpiridon Merkulovval az élén. Így a Tengermellék lett az orosz polgárháborúban az utolsó olyan nagyobb terület, melyet az fehérek ellenőriztek. Vlagyivosztokba tömegébe menekültek az ország többi részéről a bolsevikokkal szemben álló személyek, köztük a későbbi orosz emigráns értelmiség nagy része (1916–1922 között a város lakossága 96 ezerről 410 ezerre nőtt). A Merkulov-testvéreket 1922 júniusában Kolcsak egyik tábornoka, Mihail Gyityerihsz elmozdította a hatalomból augusztus 8-án az ellenőrzése alatti területen névlegesen helyreállította a Romanov-ház uralmát Nyikolaj nagyherceg vezetésével. 1922 őszén a helyi partizánok támogatásával a Vörös Hadsereg támadást indított a terület ellen és 1922. október 25-én elfoglalta Vlagyivosztokot. Ez egyben az orosz polgárháború végét is jelentette.

1922. november 15-én a Távol-Keleti Köztársaság csatlakozott Szovjet-Oroszországhoz. 1926-ban megalakult a Távol-keleti határterület, melyből 1938-ban mai formájában hozták létre a Tengermelléki határterületet.

 

4.         Hol és mikor létezett a Tuvai Köztársaság?

 

Tuva (hivatalosan Tuvai Köztársaság, oroszul Республика Тыва, tuvai nyelven Тыва Республика) autonóm köztársaság Oroszország délkeleti részén. Területe 170 500 km², 2005-ben becsült népessége 305 510 fő volt.

1912-ig Kína része. 1914-től orosz protektorátus. 1921-től független állam. 1944-ben a Szovjetunió bekebelezte, az Oroszországi SZFSZK része lett mint autonóm terület.

 

5.         Hol és mikor „létezett” a Bottleneck (Üvegnyak) Szabadállam?

 

Free State Bottleneck, vagy Freistaat Flaschenhals 1919. jan. 10 és 1923. febr. 25. közt létezett rövidéletű kvázi-állam, melynek államfője a „főváros“ polgármestere volt. Az I. vháborút követően Hess-Nassaut és Rajnavidéket az amerikaiak és a franciák helyezték megszállás alá. A tárgyalások során azonban a megszállási zónák kijelölésébe hiba csúszott, a körzővel kijelölt területek nem értek össze, és a parancsot szó szerint értelmező amerikai és francia parancsnokok a térképen be nem jelölt területre nem vonultak be, így nem volt, aki a két kör közt kimaradt és üvegpalack-nyak alakú területen gyakorolja a szuverenitást. Így a szabadon maradt terület kb. nyolcezer lakosa deklarálta a függetlenségét és a székhely, Lorch polgármesterét bízta meg az elnökséggel. Rekviráltak egy vonatszállítmányt, tele szénnel, a franciáktól, vámot szedtek a rajtuk keresztülhaladó amerikai-francia forgalomtól, bélyeget adtak ki… és Berlinben nagykövetséget működtettek. Majd ’23-ban reintegrálódtak Hesse-Nassauba, és azon keresztül Németországba…, ma pedig a terület a világörökség része…

6.         Hol és mikor létezett a Volgai Németország?

 

1924. jan. 6-ától, mint Oroszország autonóm köztársasága (a febr. 20-i rendelettel: "Volgai Német Autonóm Szovjet Szövetségi Köztársaság"). A köztársaság (26 800 km2) új fővárosa a 30 ezres Engels/Pokrovszk/Kosakenstadt (11,0 % német), lakossága 1926-ban 571 800: 66,4 %-uk német, 20,4 %-uk orosz, 12,0 %-uk ukrán (1939-ben a 605,5 ezer lakos 78,4 %-a = 474,5 ezer fő német, a szovjetunióbeli németek harmada).
Az 1941. aug. 28-i rendelet "kollektív bűnösség" miatt Kazahsztánba, Kirgiziába, Tadzsikisztánba, Novoszibirszkbe száműzi a volgai németeket (a köztársaságot 1945. szept. 25-én számolják fel).

 

7.         Hol és mikor létezett a Nyugat-Floridai Szabad és Független Köztársaság?

 1806-1810, később részben Floridához, részben Louisianához csatlakozott.

http://www.independent.org/publications/working_papers/article.asp?id=1478

 

8.         Hol és mikor létezett a Stellalandi Egyesült Államok?

Stellaland egy rövidélető kis búr állam volt 1882-1885 között Becsuánaföld k-I részén, majd a brit fenyegetésnek engedve 1885. szept. 30-án reintegrálták területét Becsuánaföldbe, ahol a terület ma is egy közigazgatási egység.

 

9.         Hol és mikor létezett, vagy létezhetett volna a Kárpátukrán Köztársaság?

 

1939. III. 15-én létezett, egy napig, majd Magyaro. okkupálta a területet. Hitler gondolkodott azon, hogy ez a terület lenne későbbi nácibarát fasiszta Ukrajna magja, de aztán hagyta, h Magyaro. megszállja.

DUPKA GYÖRGY: AUTONÓMIA-TÖREKVÉSEK KÁRPÁTALJÁN

http://www.hhrf.org/mekk/egyutt5.pdf

 

10.       Hol és mikor volt tervbe véve Deseret (Ideiglenes) Állam?

 

1849-1851 közt létezett a Brigham Young vezette mormon teokratikus állam, amelynek „utódállama" lett Utah, az USA tagállama.

 

11.       Hol és mikor „létezett” Amikejo?

 

A két vháb között „volt” egy imaginárius terület, a belga-holland-német hármashatárnál, egy kis liget, egy emlékművel, amely közrezárt egy tenyérnyi területet, ezt nevezték az eszperantisták Amikejo-nak, s ez lett volna egy eszperantó „állam”. Ebből ma annyi maradt. Hogy a holland részből erre menő út neve „Négyeshatár út” őrzi ennek az emlékét… (A google maps-on meg lehet nézni a hármashatárnál a kis ligetet...)

 

12.       Hol és mikor létezett Új-Foundland független állama?

Új-Foundland Domínium, 1907-1934 közt Kanadától független, és Londontól is szinte teljesen szabadkezet élvező önkormányzó terület volt. Később 1949-ig hattagú testület kormányozta, aminek élén a kormányzó állt, s ennek oka is leginkább az volt, hogy védelmét London sokkal jobban tudta biztosítani a II. vháb előtt és alatt. Kanadához 1949-ben csatlakozott.

 

13.       Hol és mikor létezett Danzig Szabadállam? - Megbeszéltük.

 

 

+1        Hol és mikor létezett Trieste Szabad Terület?

 

1947-54 Trieste város önálló volt a körülötte lévő területtel együtt (úgy, mint Danzig korábban) később a várost Olaszo-hoz,m a terület nagy részét Jugoszláviához csatolták. AZ olasz rész most is Olaszo-é, a többi részben Szlovéniához tartozik, éppen ez a földdarab az, ahol Szlovénia kijut a tengerre, legdélibb csücske pedig Horváto-hoz tartozik, az Isztrián.

 

  Kicsit nehéz volt, asszem, legközelebb gyógy-rejtvény jön :) - de remélem érdekes a szabadagazda!!!

Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.06 0 0 715
Igazad van, erről elfeledkeztem..., :( én a XX. századira gondoltam, de nem volt igazam egészen. Ott a pont.
Előzmény: a_viking (714)
a_viking Creative Commons License 2008.04.06 0 0 714
Hát pedig akkor, mármint az első vh. után mindössze "szabad város" volt. De a helyzete nem volt precedens nélküli. A Danzigi Köztársaság mint független államalakulat tényleg Napóleon idejében működött rövid ideig.
Előzmény: Rhangabé Mánuel (713)
Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.06 0 0 713
Nem-nem, kb. 110 évvel később...
Előzmény: a_viking (709)
Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.06 0 0 712
Köszönöm, kedves Derszu Uzala, de látod, most ez nagyon nehéznek bizonyul.
Előzmény: Törölt nick (707)
Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.06 0 0 711
Úgy látom, ez a rejtvény nagyon nehéz lett..., majd este feloldom ezt a nyomasztó terhet... :)
a_viking Creative Commons License 2008.04.06 0 0 710
mármint nem 1818, hanem 1808...
Előzmény: a_viking (709)
a_viking Creative Commons License 2008.04.06 0 0 709
Csak egyre tudok válaszolni:
13. Valamikor Napóleon idejében, 1807 vagy 1818, de csak pár évig, aztán újra a poroszok kapták.
Előzmény: Rhangabé Mánuel (702)
Yogi Creative Commons License 2008.04.05 0 0 708
Most megnéztem: ha nincs megadva három válasz, hanem nekem kell megnevezni, akkor csak ketrtőt vagy hármat tudtam volna ilyen pontosan.
Előzmény: Törölt nick (707)
Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.05 0 0 705
Mondanom sem kell, hogy ezen kérdésekhez használhatóak segítségek, mintegy feléhez én is használtam - ezek ismerete már nem várható el igazán még egy földrajzban járatos embertől sem.
Előzmény: Rhangabé Mánuel (702)
Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.05 0 0 704
Jó nyom. Gratula :)
Előzmény: a_viking (703)
a_viking Creative Commons License 2008.04.05 0 0 703
A Lateránt is a zsinat miatt tippeltem. De bejött :)
Előzmény: Rhangabé Mánuel (701)
Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.05 0 0 702
A korábban felmerült „Prinz Eugen Land” említése adta az alábbi rejtvény ötletét:

 

Hol van/volt/lett volna/lehetett volna az alább felsorolt „állam”? Egy-két mondatos választ kérek (persze lehet hosszabban is).

 

1.         Hol lett volna Prinz Eugen Land?

2.         Hol és mikor létezett a Lajtabánság?

3.         Hol és mikor létezett a Távol-Keleti Köztársaság?

4.         Hol és mikor létezett a Tuvai Köztársaság?

5.         Hol és mikor „létezett” a Bottleneck (Üvegnyak) Szabadállam?

6.         Hol és mikor létezett a Volgai Németország?

7.         Hol és mikor létezett a Nyugat-Floridai Szabad és Független Köztársaság?

8.         Hol és mikor létezett a Stellalandi Egyesült Államok?

9.         Hol és mikor létezett, vagy létezhetett volna a Kárpátukrán Köztársaság?

10.       Hol és mikor volt tervbe véve Deseret (Ideiglenes) Állam?

11.       Hol és mikor „létezett” Amikejo?

12.       Hol és mikor létezett Új-Foundland független állama?

13.       Hol és mikor létezett Danzig Szabadállam?

+1        Hol és mikor létezett Trieste Szabad Terület?

 

Hétvégi játék, bár ez asszem nem lesz könnyű…

Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.05 0 0 701
Derszu Uzala nem jön :( - itt a megfeejtés:

 

1.    Hol van az örmény katholikosz székhelye?

 

       1       Örményo., Ecsmiadzin – H. B., - a viking – Igen.

       2       Örményo., Jereván

       X       Antakye (Antiochia), Töröko.

      

2.    Hol van a szikhek Arany Temploma?

 

       1           India, Dharmszala

       2           India, Amritszar – Yogi, – H. B. – Igen.

       X           Pakisztán, Lahore

 

3.    Hol van a kopt pápa székhelye?

 

       1             Alexandria – Yogi – Igen.

       2             Kairó – H. B.

       X             Addisz-Abeba

                      III. Senuda Alexandria patriarchája és egész Afrika pápája, 1996-ban Pannonhalmán is járt.

 

4.    Hol van a Bahá’í vallás központja?

 

       1             Izrael, Tel-Aviv-Jaffa                  

       2             Izrael, Haifa- a viking – Igen.

       X             Izrael, Jeruzsálem  – H. B.

 

5.    Hol van az Egyházak Világtanácsának központja?

 

       1             Svájc, Genf- a viking – Igen.

       2             Svájc, Bern

       X             Svájc, Lugano  – H. B.

 

6.   Hol van a dalai láma mostani, ideiglenes székhelye?

 

       1      India, Dharmszala – Yogi, – H. B., - a viking – Igen. Emigrációja előtt: Lhasza, Tibet.

       2      India, Amritszar

       X      Pakisztán, Lahore

 

7.   Hol van a bogdo-gegen mostani székhelye?

 

        1             Tibet, Lhasza

        2             India, Dharmszala – Yogi – Igen. Emigrációja előtt Lhasza, Tibet, Mongólia kommunista útra térése előtt pedig Ulánbátor. Ő a lámaista buddhista vallás 3. főméltósága a dalai és a pancsen láma után, egész Mongólia buddhista főpapja: IX. Halha Dzsecun Damba bogdo-gegen rinpocse, 2007. októberében járt Budapesten.

        X             rejtőzik  – H. B. legalabbis elolem biztosan... :-)
  [ez nagyon jópofaJ]

 

8.   Hol van az ökumenikus patriarcha székhelye?

 

        1             Törökország, Isztambul, Hagia Szophia (Aya Sofya) - a viking

        2             Törökország, Isztambul, Fanari kolostor– H. B. – Igen. Bizánc idején volt a Hagia Szophia a széktemplom, amit a legutóbbi időkig mecsetnek használtak, de kb. 20 éve már múzeum.

         x             Törökország, Isztambul, Szt. György kolostor

 

9.   Hol van az Al-Azhar Egyetem, amely az egész iszlám számára a szellemi központot jelenti?

 

         1         Egyiptom, Kairó – Yogi – H. B., - a viking – Igen.

         2         Irán, Qum

         X         Mekka, Szaúd-Arábia

 

10.   A római Szent Péter bazilika felépülése előtt melyik templom volt a római pápa címtemploma?

 

         1         Sta Maria Maggiore bazilika

         2         Lateráni Szent János bazilika- a viking – Igen.

         X         Falakon kívüli Szent Pál bazilika– „pff” H. B.

 

11.  Melyik az iszlám 10. szent városa?

 

         1         Konya, Dzselál ed-Dín Rúmi sírja miatt

         2         Buda, Gül baba sírja miatt– „pff” H. B. Jeruzsalem a 3., legyen Buda, mert az eleg meglepo a magyar fulnek :-) – Igen. Bármilyen hihetetlen.

         X         Jeruzsálem, Mohamedet onnan vette fel Allah a Hetedik Mennybe

 

12.  Hol van Taizé, a zavarodott román nő által megölt Roger testvér ökumenikus közösségének központja?

 

         1         Franciaország– H. B., - a viking – Igen.

         2         Svájc

         X     Tanzánia

 

13.   Hol van az antiochiai patriarcha mai székhelye?

 

         1         Töröko., Antakye

         2         Libanon, Bejrút – H. B. (mert hogy ott elnek nagyobb szamban keresztenyek)

          X     Szíria, Damaszkusz- a viking – Igen.

 

+1    Hol éltek korábban a falasák, és milyen vallásúak?

 

          1           Nigériában, egy rabszolgának elhurcolt törzs maradványa, ma főleg Louisianában (USA) élnek, megőrizték eredeti törzsi vallásukat

          2           Iránban, majd északra húzódtak és beolvadtak a zsidó vallást felvett kazárok közé, ma már csak néhány ezer falasa él a Volga és az Ural között – zsidók – H. B.

          X       Etiópiában, amíg Izrael ki nem hozta őket onnan, egyesek szerint az elveszett tizenharmadik törzs, mások      szerint a Sábát viszontlátogató Salamon testőrségének leszármazottai, és megőrizték máig a zsidó vallást – Ez a megoldás, bármilyen hihetetlen is. Mintegy 40 000 falasát szállítottak el légihídon Izraelbe, úgy, hogy előbb kifutópályát építettek a repülőknek az etióp hegyek között, miközben minderről Mengisztu Hailé Mariam kormánya mit sem tudott. Mikor mindenkit elvittek, akkor jelentették be, hogy mi történt.

     

       - a viking:    -   …azér aláírja az indexemet?

       – R. M.:       -   Kegyednek aláírom, de ha még ecce’ félvállról veszi a készülést, meglássa, baj lesz… , mer a  8/14, az még éppen átcsúszik, na jó, a Laterán miatt…

Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.04 0 0 700
Kedves alapítónk, Derszu Uzala nem dob? Még addig várok... a szabadagazdával...
a_viking Creative Commons License 2008.04.04 0 0 699
1. 1
2. passz
3. még passzabb
4. 2
5. 1
6. 1
7. legpasszabb
8. mondjuk 1
9. 1
10. 2
11. inkább pótkérdést
12. 1
13. X
+1. azér aláírja az indexemet?
Előzmény: Rhangabé Mánuel (695)
HansBlack Creative Commons License 2008.04.04 0 0 698
1 - 1
2 - 2
3 - 2 (huh, Egyiptomban, az tuti :-)
4 - 2
5 - x
6 - 1
7 - x (legalabbis elolem biztosan... :-)
8 - 2 (A Hagia Sophia-t tudtommal mecsetnek hasznaljak)
9 - 1
10 - pff, x..
11 - 2 (Jeruzsalem a 3., legyen Buda, mert az eleg meglepo a magyar fulnek :-)
12 - 1
13 - 2 (mert hogy ott elnek nagyobb szamban keresztenyek)
+1 - 2 (1-et kizartam)
Előzmény: Rhangabé Mánuel (695)
HansBlack Creative Commons License 2008.04.04 0 0 697
Na ezt a 8-ast szepen beneztem. Ez az, mikor a jatekos A-t gondol es B-t jelol... :-P :-)
Előzmény: Rhangabé Mánuel (687)
Yogi Creative Commons License 2008.04.04 0 0 696
2: 2
3: 1
6: 1
7: 2
9: 1
Előzmény: Rhangabé Mánuel (695)
Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.04 0 0 695
1.    Hol van az örmény katholikosz székhelye?

 

       1       Örményo., Ecsmiadzin

       2       Örményo., Jereván

       X       Antakye (Antiochia), Töröko.

      

2.    Hol van a szikhek Arany Temploma?

 

       1       India, Dharmszala

       2       India, Amritszar

       X       Pakisztán, Lahore

 

3.    Hol van a kopt pápa székhelye?

 

        1      Alexandria

        2      Kairó

        X      Addisz-Abeba

 

4.    Hol van a Bahá’í vallás központja?

 

         1      Izrael, Tel-Aviv-Jaffa                  

         2      Izrael, Haifa

         X      Izrael, Jeruzsálem

 

5.    Hol van az Egyházak Világtanácsának központja?

 

         1      Svájc, Genf

         2      Svájc, Bern

         X      Svájc, Lugano

 

6.   Hol van a dalai láma mostani, ideiglenes székhelye?

 

         1      India, Dharmszala

         2      India, Amritszar

         X      Pakisztán, Lahore

 

7.   Hol van a bogdo-gegen mostani székhelye?

 

         1      Tibet, Lhasza

         2      India, Dharmszala

         X      rejtőzik

 

8.   Hol van az ökumenikus patriarcha székhelye?

 

         1      Törökország, Isztambul, Hagia Szophia (Aya Sofya)

         2      Törökország, Isztambul, Fanari kolostor

         x      Törökország, Isztambul, Szt. György kolostor

 

9.   Hol van az Al-Azhar Egyetem, amely az egész iszlám számára a szellemi központot jelenti?

 

         1       Egyiptom, Kairó

         2       Irán, Qum

         X       Mekka, Szaúd-Arábia

 

10.   A római Szent Péter bazilika felépülése előtt melyik templom volt a római pápa címtemploma?

 

         1       Sta Maria Maggiore bazilika

         2       Lateráni Szent János bazilika

         X       Falakon kívüli Szent Pál bazilika

 

11.  Melyik az iszlám 10. szent városa?

 

         1       Konya, Dzselál ed-Dín Rúmi sírja miatt

         2       Buda, Gül baba sírja miatt

         X       Jeruzsálem, Mohamedet onnan vette fel Allah a Hetedik Mennybe

 

12.  Hol van Taizé, a zavarodott román nő által megölt Roger testvér ökumenikus közösségének központja?

 

         1        Franciaország

         2        Svájc

         X        Tanzánia

 

13.   Hol van az antiochiai patriarcha mai székhelye?

 

         1        Töröko., Antakye

         2        Libanon, Bejrút

         X        Szíria, Damaszkusz

 

+1    Hol éltek korábban a falasák, és milyen vallásúak?

 

         1        Nigériában, egy rabszolgának elhurcolt törzs maradványa, ma főleg Louisianában (USA) élnek, megőrizték eredeti törzsi vallásukat

         2        Iránban, majd északra húzódtak és beolvadtak a zsidó vallást felvett kazárok közé, ma már csak néhány ezer falasa él a Volga és az Ural között - zsidók

          X       Etiópiában, amíg Izrael ki nem hozta őket onnan, egyesek szerint az elveszett tizenharmadik törzs, mások szerint a Sábát viszontlátogató Salamon testőrségének leszármazottai, és megőrizték máig zsidó vallásukat

Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.04 0 0 694
Ld.: Ray Bradbury: Marsbéli krónikák utolsó sorai...
Előzmény: a_viking (685)
Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.04 0 0 693
Na jjjo, kiffé átmentünk OFFFFF-ba :)
Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.04.04 0 0 692

Egy süket és egy vak zenész ül a klubban, épp zenélni akarnak, mire kérdezi a vak a süketet:

- Te, ezek már táncolnak? - erre a süket:

- Mért, már játszunk?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!