Valamikor én is sütöttem kézzel dagasztott kenyeret,de az eredményt inkább nem részletezném.:)Nagyon köszönöm a részletes leírást.Természetesen ezt is kipróbálom.Én dagasztás után már nem kelesztettem tovább,csak sütöttem.Akkor jól gondoltam ,hogy itt rontottam el.
A családom fele szereti az "igazi kenyeret".A másiknak jobban tetszik a gépi kenyér.
Most próbálgatom közelíteni a gépit,és az igazit egymáshoz.:)Jól jönne egy "köztes",ami mindenkinek tetszik.
Jelenleg egy kérdésem lenne még.A sütőzacskó az a grill zsacsi,vagy van valami speciális?
Gázosban is sütöttem, mostanában pedig villanyban.
A sütőben sült kenyérnek jobb az állaga, szebb, olyan "igazi" kenyér. Persze időigényesebb az elkészítése.
A dagasztás befejeztével kikapcsolom a gépet, s kb. 20 percig kelni hagyom a tésztát. Ezután táblára borítom, átgyúrom, s újabb kelesztés következik.(20 - 25 perc)
Ekkor formázom, s beteszem abba az edénybe, amiben sütöm. Amikor majdnem duplájára kel, bevágom a tetejét egy zsilettel. A sütőt bekapcsolom, s ha már meleg, beteszem a kenyeret, amit egy spriccelő segítségével bevizezek. 35 - 40 perc alatt megsül.
Eleinte jénaiban sütöttem. Kibéleltem szilikonos sütőpapírral. Ehhez nem ragad hozzá, és többször használható.
Egy ideje sütőzacskót használok a sütéshez. A megformázott kenyeret ebbe teszem, s a zacskóval együtt a kenyérsütő formába. Ezt nem kell spriccelni, s gyönyörű kenyér sül.
Ha a kenyér megsült, rácsra teszem hűlni.
A leírás lehet, hogy kicsit hosszabb és bonyolultnak tűnik, de hidd el megéri!
Az előző hozzászólásaimban valamit kissé összekevertem.Szeretném tudni,hogy milyen sütőben (elektromos,vagy gázos)sütöd a kenyeret?
Mi az oka?Nagggggyon kíváncsi vagyok! :)Én kipróbáltam a gép által dagasztott tésztát az elektromos sütőben.Nem lett igazán jó.
Valamit biztosan nem jól csináltam.Szerintem rövid ideig kelesztettem.Szeretném "begyűjteni"a kipróbált biztos módszereket.Előre megköszönöm,ha időt szakítasz a válaszra.
Bocs' a 1334-es hozzászólásodban volt olvasható.(De ezt a részt nem Te írtad ) :)Itt annyira a receptre koncentráltam,hogy nem elég figyelmesen olvastam el . Elnézést!
Írd fel szépen a bevásárló listádra! :) Én is ezt teszem..... (Fontos,hogy vidd is magaddal a listát!Ez nálam nem mindíg sikerül!:) Megkérdezhetem miért sütöd inkább sütőben a kenyeret?
Az én Hausmeisteremben 17 és 40 (ennyi a teljes kiőrlésűnél) perc előmelegítés van, ez nemcsak a hozzávalókat melegíti azonos hőmérsékletűre, hanem nyilván az üstöt is. Befolyásoló tényező lehet a túl magas páratartalom, ez is hat a kenyér végleges formájára, a nagyon meleg, vagy nagyon hideg helyiségben, illetve a huzatban lévő gépben készült kenyerek között is elsősorban méretbeli különbség lesz, átlagban ez kb. 15 %-nyi eltérés lehet.
A készülék ugyan védi a kenyeret a huzat ellen is, no és persze mivel előmelegít és a végén még 1 óráig melegen is tudja tartani a kenyeret, ebből kikövetkeztethető, hogy bizonyos mértékig képes kiküszöbölni a külső környezeti tényezőket is, de nyilván megvannak a gépnek is a maga "határai".
Azt írja a használati, hogy: "alapszabályként elmondható, hogy ha a helyiség hőmérséklete és páratartalma Önnek kellemes, valószínűleg a kenyérkészítő gépnek is megfelelő lesz" - nagyjából ez a lényeg:-)
Nem hinném, hogy ez a gond, a gyors és a sima progival is ehet jó kenyeret csinálni és persze lehet behorpadt tetejűt is:-)
Sok apróság is számít, pl. ne nyisd rá az ablakot a gépre, ne legyen huzatban, jól záródjon a teteje, ne vedd ki azonnal, ahogy kikapcsolt (egy picit mindig szoktam várni), de a legfontosabb tényező a hozzávalók minősége és természetesen egymáshoz viszonyított aránya. S ha mindenre odafigyeltél, még akkor is előfordulhat, hogy nem lesz a kenyér tökéletes formájú.
Én nem nagyon variálok, az "egyszerű" kenyerembe magokon és/vagy szírított, vagy friss, apróra vágott fűszereken (tárkony, bazsalikom, oregano stb.) kÍvül semmit sem teszek. De mindig azonos arányban és azonos minőségű hozzávalókból (az ugyanolyan márkájú, gyártójú lisztnél én biza' semmi különbséget nem észleltem még eddig).
Az egyetlen dolog, amire "háklis" vagyok, az a gyorsélesztő fajtája. Ezt már ezerszer elmondtam itt, de hidd el valóban kipróbáltam az összes gyorsélesztőt, a SAF a legjobb. A friss élesztőből 560 gr liszthez stb... (ahogy írtam az alapreceptnél) kg. egy 5 gr-os élesztő egyharmadát használom, én mindig futtattom.
Ha figyelmesen elolvasod a géped használati utasítását, talán abban is szerepel (az én gépemében is írják), egy tuti biztos megállapítás: a gép nem tudja elrontani a kenyeret(!), mert csak simán betartja a programot "oszt joccakát", tehát a hiba "nem az Ön készülékében" van:-))
Ha sikerült kikísérletezni egy bizonyos összetételt, egy adott progin, akkor ne variálj vele, a kenyér finom lesz gyors progin is, szerintem. A ciklusidő táblázatban látható, hogy a 3:20 perces alap és az 1:58-as gyors között a különbség az előmelegítés idejében és a kelesztésben van kb. 40 perccel kevesebb a gyorson, a gyorson viszont hosszabb a dagasztás, a sütés pedig már egyforma ideig tart.
Gépi kenyérsütés hideg konyhában. / meglepő, de finom ritka kenyér recept/
A konyhában reggel alig van 20C, ez pedig kevés az ideális 25-30c hoz képest. Hozzávalók:60dkg liszt, 50dkg BL-65 és 10dkg Tönköly liszt. Langyos víz 3dl. Lenmagliszt 1 nagy evőkanál, és 2kk. köménymag. Ami meglepő lesz
4.2dkg LIDL s / német/ élesztő. Természetesen só cukor a szokásos és még egy kupak 20%-os ecet
Az üst előmelegítésével kezdem: / üresen beteszem a sütőbe kb fél percre / Azelőmelegített üstöt visszateszem a gépbe, majd langyosvíz s atöbbi hozzávalók.Egylapátos Clatronic gépemhez kiválasztom 8-as tészta programot ami 20 perc keverést jelent. Ezután az üstöt kiveszem s ráteszem a parapetre.Kb 1.5 óra mulva a tészta magassága5cm-rel meghaladja az edényt. Ekkor teszem vissza a gépbe s indítom a sütőprogramot. Az egy óra lejárta után még 15 percig sütöm. Jó étvágyat. Kíváncsi vagyok a véleményetekre. BUÉK
Hát nem tudom, de hogy úgy mondjam, így hogy behorpadt a kenyér a gyors kenyér nagyobb volt. Élesztő most kb 3ad élesztő volt fél kiló liszthez meg kis krumplihoz. Múltkor meg pontosan betartottam az arányát a képpel illusztrált itteni recept szerint. Mondjuk én nem szárított élesztőt használok. Viszont elfogyott egy szelet híján az egész, szóval nem volt rossz ízű.
Elképzelhető, hogy az a baj hogy a lassú alap fehér programot választom ami 3 óra 20 perc, mert megint csináltam egy kenyeret és megint behorpadt a teteje. A múltkor gyors sütésen sikerült egy tök jó krumplis kenyeret csinálni, de ezzel a lassúval msot ez sem jött össze. Lassún eddig egyedül a keverék sikerült, amihez csak víz kellett. Most próbáljam inkább a gyorsat ami 1óra 20perc? Vagy a recept nem volt jó?
Én pl. lassú vagyok (de nagyon, persze néha lusta is...). Ha nekilátok kenyeret sütni, nekem számít, hogy bele tudok tenni krumplipehelyt (aminek én elhiszem hogy krumpliból készül...), és nem kell kimennem a spajzba, elővenni egy krumplit, betenni valami edénybe, megfőzni, összetörni. Merthogy sok minden mást is csinálni kell, és egyszer-egyszer megy hosszabban is, de többször jó, ha nem kell a kenyérrel 10 percnél többet foglalkozni. (Krumplipehelyből szoktam enni is készíteni, pl. hazajövök este 7-kor, van készen fasírt vagy más hús a hűtőben, és rögtön vacsorázni szeretnénk: akkor nem kezdek krumplit pucolni, és megvárni azt a 20-30 percet, hogy elkészüljön.)
A gond valószínűleg az élesztővel volt és/vagy a víz-liszt arányával stb.stb. A lehető legegyszerűbb recepttel kell kezdeni és ha nem kapsz SAF instant francia gyorsélesztőt (ez a legjobb, nincs mese, ezt bátran ki merem jelenteni, miután az elején a létező összes instant gyorsélesztőt kipróbáltuk), akkor csináld friss élesztővel (kicsit megfuttatva, vagy csak rámorzsolva).
Alaprecept:
310 víz+560 g liszt (400 fehér+160 teljeskiőrlésű)+2 kiskanál só+2 evőkanál cukor vagy méz+3 evőkanál vaj(nem margarin!!!) vagy olaj+2 kiskanál SAF francia porélesztő vagy 1/4-ed frissélesztő pici cukros tejben futtattva, vagy csak szárazon morzsolva.
A fehér liszt bármilyen lehet, BL 55-ös sima (csináltam már "vészhelyzet" esetén, amikor nem volt itthon más, szimpla tescós, vagy winnys lisztből is), vagy BL 88-as kenyérliszt. A teljeskiőrlésű lehet búza, tönkölybúza vagy rozs... én ez utóbbit részesítem előnyben, ha nem vagy faksznis, nem feltétlenül kell bio teljeskiőrlésű liszt, a szimpla is jó ... legutóbb 250 Ft-ért vettem/kg, kapható többféle pl. az Auchanban, Herbáriában, Coraban stb. A margarin nem jó a vaj helyett, mert magas a víztartalma, az olasz, vagy a fűszeres kenyereknél inkább cukrot használok, egyébként pedig mézet. Az olasz kenyérhez olivaolajat és olajbogyót, bár az íz és állag szempontjából az olaj milyenségének (napraforgó vagy oliva) nincs különösebb jelentősége, de mint tudjuk az oliva egészségesebb - no és drágább is:-)
A készen vásárolható un. bekevert liszteket nem szeretem, ahogy már előttem leírták, olyan adalékok vannak benne, ami miatt "elvész" az otthon sütött házi kenyér egyik legfontosabb, "valódi" értéke, ti. hogy nincs benne csak természetes anyag, semmi térfogatnövelő, meg csomósodásgátló meg stb.
Ha a kenyér teteje a végén kicsit behorpad, az bár esztétikailag zavaró lehet, de szeletelés, íz stb. szempontjából nem oszt, nem szoroz, attól a kenyér még finom:-) Ne add fel!!!!
Ha a zacskón rajta van, hogy mik az összetevői és milyen arányban, akkor miért nem veszel ilyen liszteket és kevered össze? Legalább tudnád, hogy adalékmentes, tudnád mit eszel, nem mellesleg olcsóbban is megúsznád talán.
Csak egy példa. Ha egy recept krumplipehelyt ír, akkor azt miért nem helyettesítik egyesek héjában főtt krumplival? Mert kényelmesebb? Kevesebb a mosogatni való?
Ezzel csak azt akartam mondani, ha már magunknak sütünk, akkor legalább az legyen minél tisztább. Hiszen nem csak az ízvilág miatt sütünk otthon, hanem , hogy egészségesebb is...állítólag. De ezekkel a szedettvedett lisztekkel kötve hiszem, hogy ez elérhető.
Megcsináltuk ezt a receptet (első kenyérsütés volt a karácsonyra kapott moulinex géppel), de nem lett jó, pedig g-ra pontosan tettünk mindent bele a gépbe leszámítva a liszt keverékét, mert csak bl 80 ast raktunk bele (talán ez volt a gond?). A teteje befelé állt, ráadásul szóval kicsi is volt, meg a belseje olyan kicsit gumiszerű volt nem is tudom, mint valami soknapos fánk. Ma meg kipróbáltunk egy tescoban vásárolt komáromi kenyérlisztkeveréket , ami már mindent tartalmaz, csak víz kellett hozzá, és ezzel nagyon jó kenyeret sikerült csinálni. Jóval puhább is volt meg sokkal nagyobb. Komolyan mint egy bolti. Igaz azt néztem hogy ebbe is van már aszkorbinsav meg enzimek meg ki tudja még mi, de azt el kell ismerni hogy finom volt a kenyér és még mindig puha.
Most szerintetek lehet javítani valamit az első recepten, vagy maradjak ezeknél a keverékeknél, esetleg van olyan keverék ami hasonlóan jó és nem nagyon drága? Ez 215Ft volt (1kg), míg a bl 80 as 210 és ehhez semmi más nem kellett csak víz.
Köszönöm a rendkívül gyors választ.Éppen ma vettem "Aldis" liszteket.Sütöttem egy napraforgós kenyeret.Az íze finom,a külleme háááááát bizony egy cseppet sem lett csinos! :)Teteje behorpadt,pedig pontosan annyi volt a folyadék,mint amit írt a recept.
Talán majd legközelebb....
Biztosan kipróbálom a bevált receptjeidet.Köszönöm .Ma sütöttem egy burgonyapelyhes kenyeret.Az nagyon szép lett.Íze,és külleme is nagyon elnyerte tetszésünket.Valahol olvastam,ha nem szép piros a teteje,akkor le kell takarni a kémlelő ablakocskákat(mert ott nagy a hőveszteség)több réteg konyharuhával.Kipróbáltam.Nálam "működik"! :)
Ha legközelebb is jól sikerül a kumplis kenyérke,akkor hozom a receptet.
karácsonyra a Jézuska hozott nekünk egy Hausmeister HM1301-es kenyérsütőt, de sajna nem kaptuk meg a használatit hozzá. tudnátok adni egy linket ahol letölthető, mert én sehol sem találam :(
A családom is felfigyelt kenyérsütési mániámra és kaptam a szüleimtől karácsonyra egy könyvet. Lexikon vastagságú és nyugijaskoromig elegendő recept van benne, de kicist aggódom, mennyire preciz forditás. Eddig mások által kipróbált receptekkel dolgoztam.
Amíg nem tudtam beszerezni BL 80-as lisztet, addig én is abból sütöttem.
Én egyszerűen odamentem a legközelebbi pékhez és kértem tőle, úgymond "esti sütogetéshez".Szívesen adott, 100 ft/kg áron, ahogy ő szerzi be.Most ez 110 ft.-.De azóta felkerestem egy másikat is, onnan 115 ft-ért kapom. Előbbi simán adott, utóbbi bizalmatlanabb vol, csak azt nem mondta, hogy "olyan" APEH-os fejem van:)), de ő is készséges volt.
BL55 ös hagyományos finomlisztből is lehet kenyeret csinálni? Nem kaptam a boltba ilyen spéci bl80 ast. Csak rétesliszt volt meg sima, rétest nem tudom milyen így nem vettem olyat, sima meg van itthon. Gustaba néztem és nem volt a liszteknél.