Keresés

Részletes keresés

arijudit Creative Commons License 2007.03.09 0 0 727
Szia!

Ápr. 28.-án készülök középfokút tenni angolból.
Két nyelvvizsgaközpont között vacilálok: Pannon és ECL.
Inkább szeretnék a biztosra menni. Melyiket ajánlanád?
Köszi
Előzmény: cheekylady (719)
sadogoat Creative Commons License 2007.03.07 0 0 726
Ezt nézzétek meg: sok sok info a nyelvoktatásról!
DrLingva Nyelvoktató Stúdió

Grundwort Creative Commons License 2007.03.03 0 0 725
A legfontosabb különbség, hogy a ZD B1, a Rigó pedig B2 szint. Azaz a Goethe alapból könnyebb - volt. Hogy most szeptember óta mit csinálnak azt nem tudom, a  német oldalon nem találtam vizsgát a ZD és a ZMP (C1) között. Lehet , hogy Mo-ra csináltak egyet extra. (talán Zertifikat Plus, vagy ilyesmi??)
Előzmény: cheekylady (723)
Angel DC Creative Commons License 2007.03.03 0 0 724
EURO-ból is van már német, nem láttam még az anyagot, de technikailag hasonlít az angolra, én a második nyelvként németet tanuló tanítványainknak tuti azt ajánlanám, ha valóban olyan hatékony, mint az angol.
cheekylady Creative Commons License 2007.03.03 0 0 723

Azok a tanítványaim, akik az angol mellett németet tanulnak, szinte kivétel nélkül a Goethe-n vizsgáztak/vizsgáznak.

A tanáraik inkább azt javasolják. Én nem beszélek németül, nem tom, ott mi a különbség.

Előzmény: Grundwort (720)
cheekylady Creative Commons License 2007.03.03 0 0 722

Félreértetted. Én úgy értettem, magyar nyelvtanból meg tudnának vágni bármelyikünket pár évvel az érettségi után. Mert a kivételek változnak, meg el is felejtjük, ami nem kerül elő minden nap. Idegen nyelvnél is így van.

Ehhez hasonlítottam az origo-s nyelvtani kérdéseket. Nem sok értelmét látom, hogy középfokon ennyire szőrözös nyelvtant kérdeznek. Nekem a kommunikáció a vesszőparipám, s ennek a készségnek az elbírálására az origot alkalmatlannak találom. Ennyi.

Előzmény: Grundwort (721)
Grundwort Creative Commons License 2007.03.03 0 0 721

Háát...nagyon elkeserednék, ha német nyelvtanból kivágnának egy nyelvvizsgán...:(((

 

Oroszból meg a szóbelin is kivágnának! :))) Pedig abból is középfokúm volt (17 éve).

Előzmény: cheekylady (714)
Grundwort Creative Commons License 2007.03.03 0 0 720

Az angolnyelvtanitas.hu oldal stílusa néhol elég érdekes, enyhén önteltnek tűnnek. Ami nekik személy szerint nem tetszik, az általában nem jó...

 

Szerintem egy nyelvvizsgán (ha kétnyelvű) miért ne mérhetnék azt, hogy mennyire magyar az a fordítás??

 

A másik meg...A német köznyelv nem csak szókincsében, de nyelvtanában is fényévnyire van az írott nyelvtől. Ez egy speciális sajátossága. Ha valaki az origon akar megfelelni, akkor attól az írott nyelvhez legközelebb álló beszélt nyelvet kérik számon, és nem az utcai szlenget. Ez van. Menjen inkább a Goethe-Intézethez vizsgázni....Ja, hogy ott a felsőfokhoz irodalmi művet vagy gazdasági szakcikket kell tudni elemezni németül?? És az megint nem megy a szlenggel? Egyéni pech....

 

Amúgy nem tudom, hogy a BME-n például az, hogy a vizsgáztatók egy papírról kérdéseket tesznek fel egymás után, de beszédbe nem elegyednek el a vizsgaalannyal, mennyire méri a kommunikációs készséget? Szerintem semennyire...Úgyhogy szerintem az a legjobb, hogy mindenki válassza ki, ami neki tetszik, készüljön fel rá, és tegye le. És akinek infóval kell szolgálni róla, az legyen tényszerű, de szubjektívan elfogult.

Előzmény: cheekylady (715)
cheekylady Creative Commons License 2007.03.02 0 0 719

Ne aggódj!

Az alapfokot sehol nem veszik szigorúan, pont azért, mert nincs nagyon tétje. A másik- olyan általános témákat dobnak fel, ami nem igényel még különösebb felkészülést sem. Szóval...a globális felmelegedés okait valószínűleg nem tőled akarják majd megtudni:-)

A másik: pozitív hozzáállás. Nem úgy kell odamenni, h legfeljebb nem sikerül. Úgy kell odamenni, hogy miért ne sikerülne???

 

Egységes szabály...hmmm.. adott esetben, ha érdekel valakit, mesélek szívesen a nyelvvizsgák egységes elbírálásáról. / 4 féle nyelvvizsgára szoktam felkészíteni/.

Hidd el, olyan távol vannak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől!:-))

Nnna, szép napot mindenkinek!

Előzmény: zsula11 (717)
cheekylady Creative Commons License 2007.03.02 0 0 718

Az, hogy kinek, mi nehéz- az elég szubjektív.

Van, aki beseggeli a nyelvtani szabályokat, kivételeket, bármilyen tesztet vakon kitölt, de meg sem mer nyikkanni.

A mai világban, mint azt már hangsúlyoztam, kommunikációképes emberekre van szükség. És én ezért tartom életképtelennek az origot, mert NEM ezeket a készségeket méri.

Előzmény: Tündi2003 (716)
zsula11 Creative Commons License 2007.03.02 0 0 717

Ha ez így van hát lehet,hogy én leszek az első akinek ez a vizsga alapfokon nem sikerűl.Én úgy tudom ez a szigor már enyhűlt. Mielőtt választottam a nyelvvizsgák közzül én ennek is próbáltam utána járni.Nekem több helyen is azt mondták,hogy ez régen volt így már ilyen nem lehet mert van egy szabály mely szerint a dolgozatokat javítani kell.Ez a szabályzat egységesen vonatkozik minden nyelvvizsga központra.

Ez csak info.Pont ezért kérdeztem az elején ki volt MOSTANÁBAN ilyen nyelvvizsgán.

Persze minden információ érdekel és mindenkinek köszönöm aki megosztotta velem.

Személyes tapasztalataimról befogok számolni.

 

                                Üdv:Zsula11

Tündi2003 Creative Commons License 2007.03.02 0 0 716

Viszont úgyis fel lehet fogni az origót, hogy ha ez a legnehezebb vizsga, akkor az, aki átmegy rajta, (és nem is rossz eredménnyel!) az tényleg tudja a nyelvet. :-)

 

Nekem pl. az átlagom (írás és szóbeli) 79% lett, igaz, még 1999-ben....

Előzmény: cheekylady (715)
cheekylady Creative Commons License 2007.03.01 0 0 715

Becopyznám Nektek az angolnyelvtanitas.hu- véleményét az origóról. Mérvadóbb, mint az én 25 éves tapasztalatom, mert ott nálam lényegesen rutinosabb rókák elemzik a jelenlegi nyelvvizsgákat. Íme:

 

" . Egyébként a legnehezebb vizsga. Miért? (1) Erősen büntető jellegű a pontozás. Előfordulhat, hogy nulla pontot kapsz egy olyan fordításra vagy fogalmazási feladatra, ami egyébként középfokú szintnek máshol megfelelne. A hibák után ugyanis 1-3 pontot vonnak le a hiba súlyosságától függően. Az a 15-20 pont így hamar csökken. Egészen nulláig. (2) Nemcsak az angol tudásod méri, hanem az anyanyelvi (magyar) tudásod is. Ne használj tehát a magyar nyelvben már meghonosodott, de idegen eredetű kifejezéseket (analizál helyett tehát írd inkább, hogy elemez!), és ügyelj a terjedelmi korlátokra is! A pontozási rendszert kicsit alakították szeptembertől, de ez önmagában nem teszi a vizsgát vonzóbbá vagy könnyebbé. "

 

Kiemelném a "büntető jellegű pontozás" fogalmát, ami jogos...
Lehet, hogy ők is magas lovon ülnek, azért ilyen a véleményük?????:-)))
 

 

Előzmény: cheekylady (714)
cheekylady Creative Commons License 2007.03.01 0 0 714

Megjegyzem, én is origon nyelvvizsgáztam.Egyetértek azzal, hogy aki tényleg tud, az megcsinálja. Viszont fenntartom azt a kijelentésemet, hogy NEM feltétlenül használható nyelvtudást mér.

Egy ismerősöm Némethonban a titkosszolgálatnak dolgozott. Hazajött megnősülni, új életet kezdeni, s kellett neki a papír. Legyintettünk rá, mi az Neki.... Bárkit megesz kés meg villa nélkül... megvágták.

Vizsga végén szlengben summázta  tapasztalatait a nyelvvizsgáról. Néztek rá, mint faltörő kos a fotocellás ajtóra, mert egy mukkot nem értettek belőle.

Ezer, meg ezer történet szól arról, hogy az origo olyan embereket vágott ki, akik tökéletesen beszélték a nyelvet, legfeljebb nem voltak tisztában mondjuk a legfrissebb nyelvtani szabályokkal.

Téged is, engem is simán meg lehetne vágni nyelvtanból, mert az érettségi óta igenis meg tudnak fogni nyilván Téged is, de engem egészen bizonyosan.

Egy nyelvvizsgának viszont NEM ez a célja, s ezt az álláspontomat fenntartom!!!

A mai világban a kommunikációkészség  a fontos, nem az, hogy betéve tudod-e  a helyesírási szabályzat összes kivételét.

Előzmény: Grundwort (710)
cheekylady Creative Commons License 2007.03.01 0 0 713

Az akarásod becsülendő. Ha megbántottalak, elnézést kérek. Viszont valahol megkérdőjelezem azt, ha 38 évesen valaki ennyire önállótlan, s ha esetlegleg próbálnak neki segteni / sugalni valamit, akkor azt olyan cinizmussal reagálja le, mint Te.

Sorry, én így látom.

Mellesleg ez nem szakmai gyakorlat, hanem hozzáállás kérdése...

És részemről most tényleg PONT, ugyanis nem a rosszindulat vezérelt, Neked sikerült a stílusoddal előhozni a rosszabbik formámat.

Egyébként sok sikert!

Előzmény: zsula11 (711)
Tündi2003 Creative Commons License 2007.03.01 0 0 712

Hát, szerintem Zsula nem önállótlan, sőt. Az az önállótlan, aki majd a vizsgán kezd el naaaaaagy tágra nyílt szemekkel nézni, hogy "jé, ezek a témakörök vannak? Há' nekem ezeket senki se mondta....". Zsula viszont még fórumon IS kérdezősködik, azaz több forrásból szerzi be az infót.

Bár szerintem is fel kéne mennie a választott nyelvvizsga-típus honlapjára a legfrissebb infókért.

zsula11 Creative Commons License 2007.03.01 0 0 711

Önállótlan vagyok?

38 évesen kezdtem el a nyelvet tanúlni teljesen egyedűl szabadidőmben azért,hogy a gyerekemnek segítsek.Most választották ki angol versenyre (ebben én is benne vagyok).A többi osztálytársa vagy nyelvtanárhoz jár vagy 3-as angolból. A nyelvvizsgát csak azért próbálom meg,hogy ha már energiát és némi pénzt fektetek bele hát legyen egy papírom,jól jöhet még.Szakmai múltadat nem kérdőjelezem meg,mert nyílván a földszinten sem vagyok,de nem kell ennyire magas lovon ülni.

Részemről itt vége,mert nem szeretek veszekedni senkivel,főleg nem egy számítógéppel.

                        Üdv:egy egyszerű gyesen lévő anyuka

Előzmény: cheekylady (704)
Grundwort Creative Commons License 2007.03.01 0 0 710

Ne mondd már nekem, hogy a nemzetközi tesztekben egy nyamvadt hiba sincs!!!

 

Az Origon keményen kértek számon a múltban, és talán most is - de aki tudta a nyelvet, az bizony átment a múltban is, és most is! Aki tud, az mindenütt tud!

 

Ja, hogy szeptemberig az ITK a B2 szintre adott középfokot, a nemzetközik meg B1-re??? "apróság"... Tanárként egyszerűbb (volt) készíteni az alacsonyabb szintre, ez nem vitás!

 

Nem védem az ITK-t, de azért annyira nem is sz**,mint ahogy itt előadjátok.

 

A tanítványomnak PHD-hez kell alapfokú vizsga. Megadtam neki az összes variáció weboldalát, mintatesztet, és mondtam, hogy válassza ki, melyik szimpatikus. Neki kell letenni, nem nekem. Az Origot választotta....

 

Egyébként átdolgozták azt hiszem.

 

És bocs, hogy vitába szállok egy "öreg rókával" a kis 10 éves tanítási tapasztalatommal a hátam mögött - de akkor is így gondolom!

Előzmény: cheekylady (705)
zsula11 Creative Commons License 2007.03.01 0 0 709

Értem.Így már teljesen világos.Ez legalább meg van magyarázva és nem a nagyképüség tükröződik belőle.

                                                       Köszi:Zsula11

Előzmény: Törölt nick (700)
cheekylady Creative Commons License 2007.03.01 0 0 708

Ami a témaköröket illeti, igazad van.

A másik témához pedig:

Azt hiszem Angel is , én is megpróbáltunk mindenkinek válaszolni, segíteni, ha tudtunk, vagy elmondani a véleményünket- mindketten rutinos vén rókák vagyunk már a pályán. Erre jön öcsisajt és kikéri magának, hogy véleményt mondjunk arról, amit Ő kérdezett!:-))))

Részemről téma lezárva!

Előzmény: Tündi2003 (707)
Tündi2003 Creative Commons License 2007.03.01 0 0 707

Ne legyetek már ilyen gonoszak!

 

Az én véleményem az, hogy nem témakörökből kell készülni, hanem tudni kell a nyelvet, és akkor minden témakör megy.

Amikor a vizsgára készültem, egyetlen egy darab "témakört" nem vettem elő, és a nyelvtani feladatsort is csak azért, hogy megy-e a megoldása a megadott 30 percen belül. Ment. A vizsgán is. :-))))

 

Mégegyszer témakör: nem tudok elképzelni olyan szitut, hogy "jajaj, szoknyát venni tudok angolul, de fogfájásra panaszkodni nem! Jaj, mi lesz, ha a fogfájás témát húzom!" Amikor az ember tanul egy nyelvet, általában leckénként tanulja, a leckék meg adott téma köré csoportosulnak (általában), vásárlás, betegság, utazás..... tehát csak meg kell tanulni az adott lecke anyagát, szavait és kész. A nyelvtan ugyanaz  vásárlás esetén is és a doktor bácsinál is, olyan meg nincs, hogy a szoknya könnyebb szó, mint a fogfájás. :-)

Előzmény: cheekylady (706)
cheekylady Creative Commons License 2007.03.01 0 0 706
Ne agresszívkoggyálmár!:-)))  Lehet, hogy csak angolul tud olvasni /alapfokon/, azért nem találja meg  a témaköröket magyarul!:-))))
Előzmény: Angel DC (703)
cheekylady Creative Commons License 2007.03.01 0 0 705

És akkor még 1 szót sem szóltál a nyelvtani tesztről, ahol a megoldókulcsban csak 1 helyes megoldás szerepel, s hányszor, de hányszor találkoztam olyannal, hogy vagy egyik megoldás sem volt jó, vagy kettő is helyes volt, sőt!!!! magában a kérdésben volt nyelvtani hiba!!!!

Összegezve: ahhelyett, hogy tudomásul vennék, h a nyelvvizsgarendszerük elavult, NEM javítanak a számonkérési módszereiken, hanem inkább "lekaszálják" többször is azt, aki véletlenül arra téved:-))) Nnna. erről ennyit!

 

Előzmény: Törölt nick (700)
cheekylady Creative Commons License 2007.03.01 0 0 704

LOL! Sőt!!!!! ROTFL!!!!

Véleményt kértél, megkaptad. Csak merem remélni,  nem gondoltad komolyan, hogy valaki, aki nyelvvizsgára készül - egy fórumról szerzi be, hogy az általa választott nyelvvizsgán milyen témakörök vannak. /Alap, hogy a nyelvvizsgaközpontból megszerzed!!!!/

Ha pedig igen, akkor fogadj el még 1 tanácsot: NE menj nyelvvizsgázni, mert még önállótlan vagy egy ekkora feladatra!Sorry!

 

Előzmény: zsula11 (699)
Angel DC Creative Commons License 2007.02.28 0 0 703
mindjárt neked is ad egy nagy pofont, hogy nem érdekli a véleményed csak a témakörök:))))))))))))))
Előzmény: Törölt nick (700)
Angel DC Creative Commons License 2007.02.28 0 0 702
bocs, hogy reagáltunk:(

akkor nem kommentálom mert én épp 17 éve voltam felsőfokú olyanon, az meg nem most volt
Előzmény: zsula11 (699)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.28 0 0 701
Ahogy a mintasort elnézem, gyakorlatilag angoltudás nélkül is abszolválható...
Előzmény: Törölt nick (700)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.28 0 0 700
Szia,

hacsak nem kell valamihez, nem érdemes érte fizetni. Egyszerű témák szoktak lenni, szállodaszoba-foglalás, utazási információ kérése, hasonlók. Az ITK Origo gyakorlatilag a Rigó utcai nyelvvizsga jogutódja, amiről azt hiszem keveseknek vannak jó emlékeik, tipikusan a pénzszedésre menő, sokszor szemétül javított és lebonyolított vizsgarendszer, ahol nem azt nézik, hogy mit tudsz, hanem, hogy mit nem.

Mindazonáltal nem hiszem hogy túl megeröltető lenne abszolválni, de az alapfokú nyelvvizsga sokat nem ér.

üdv
cuebic
Előzmény: zsula11 (690)
zsula11 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 699

Kedves Angel DC és Kedves Cheekylady!

 

Én nem azt kértem,hogy finnyázátok le ezt a nyelvvizsgát,hanem az érdekelt volna ,hogy ki volt mostanában ilyen nyelvvizsgán és milyen témakörök voltak.

 

Grundwort Creative Commons License 2007.02.27 0 0 698

A mai napon elindult új, mobiltelefonra optimalizált, ingyenes napi nyelvgyakorló szolgáltatásunk!  Interaktív nyelvgyakorlás, mobilon megoldható angol és német feladatokkal.További infó:

http://www.lingvico.hu/hu/content/nnyf

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!