Keresés

Részletes keresés

Cirkusz01 Creative Commons License 2013.11.14 0 0 1386

Szia! Gondoltam, hogy valahogy így van ez.Úgy gondolom, kixsit érzékenyek.Nagyon sok olyan írás, hozzászólás születik a Fórumon, amit én máskpp értékelk, ők törlik.Volt, hogy az én hozá szólásomat is törölték,leglábis a felét.Át gondolva, lehet, hogy igazuzk volt. Tudod, az írást sok féle képp lehet értékelni, értemelmezni.Az élő szó sokkal jobb.

Ami még sokszor szemet szúr, az a kötöztködés, meg nem értés.Már nem zavar.Kis kihívást jelent számomra, ha valakit meg kell győznöm arról, amit már több ezer éve tutunk, és alkalmazunk.

Már a mellé, és féle beszélés se zavar.Tükör írta valamikor nekem, ismerd meg ki az aki csak falsból ír.Csak arra reagálj ,ami komoly probléma.Lehet, hogy nyers, és kicsit parasztos, de úgy gondolom a maga a módján jót akar.

Nem arra gondoltam hogy issza könyörögd magad.Át beszélni , hogyan is gondoltad ezt valójában. Én látom, tudom.

Fontosnak tartom a jó szakembek összefogását.Azért, hogy a szakma talpon maradhasson.Volt, hogy majdnem a nulláról kellet fel állnom.Egyre több nagy szakember osztja a félelmemet.A hírtelen nagy méhpusztulásról.Megelőzni  csak az önzetlen öszefogással lehet.Én a katasztrófa után is méhész fogok lenni. Ne legyen, A környezetemben ezért igyekszem megtenni mindent.

Bocs kicsit el kanyarodtam. Szóval az írásokból látom, hogy ki akar jót, ki látott méheket, és ki a fejlődő képes.

 Sokan a Méhész fórumon arra lusták, hogy el olvasák a bemutatkozásokat.Mielőtt valakivel vitába szállok, esetleg eszmét cserélek, utána nézek, vajon ki is ő.Egy kezdő tudatlant képtelenség meg győzni bizonyos dolgokról.Még akkor sem ,ha akarja.

 Most már be fejezem, mer attól félek, nem tudom elküldeni. Itt, és a többi fórumon még bezélünk.Nem bánnám, ha Méhész fóürumon is újra ott volnál. Inkább , mint Tomipapa-Ariosztmtelész.

Tudod, ő a földim, bár a kiléte még számomra is kérdéses.Valamikor itt születet,és inen ándorolt el.,Adonyból.Türelmes ember lévén, ráadásul nyíilas is vagyok, meg várom.

  Üdv Cirkusz

 

 

Előzmény: Kempingez (1385)
Kempingez Creative Commons License 2013.11.12 0 0 1385

Szia Cirkusz!

 

Nem a kitiltás az,  amellyet sérelmezek, ezzel számoltam. felvállaltam mint lehetséges következményt. Sőt, töb időszakban önként is kerültem már ezt a fórumot. Rengeteg bosszúságot, okozott és sok időt pocsékoltam miatta. Ez tényleg nem hiányzik.

Egyébként az ő szemszögükből nézve, lehet hogy fórum szabályt szegtem. De ezért még nem jogusult senki, kegyeletsértőnek nevezni.

A kettő, nincs egy súlyban!

 

De egyébként részemről ennyi.

Nem akarom én visszakönyörögni magam, jól van ez így. 

 Üdv

Kempingez,( Robotúr)

Előzmény: Cirkusz01 (1384)
Cirkusz01 Creative Commons License 2013.11.12 0 0 1384

Szia Kempingez! Sajnálom, hogy így alakult. Úgy látom, hogy nagyon félnek a Méhészfórumon, hogy meg ismétlődik az első fórumon történtek.Sajnos a nagy fórumokon meg jelennek a nem oda való közötködők is.Én egyszerűen át görgök a hozzá szólásaikon, még ha esetleg hozzám, nekem címezték is.Volt aki engem is célba vett, aztán ,hogy nem vettem a fel a labdát békén hagyott.Nem vagyunk egyformák, nem vagyok hajlandó személyeskedni, még akkor sem ha ki provok álják.A szalmai vita az más, de annak az alőre haadást kell szolgálnia. Sajnos én nem tudom kinek mi volt a baja. nem is érdekel. Túl sok időbe tellene kiderítenem.

Látom nagyon fáj, meg is értelek. Amiket olvastam tőled, azzal szerintem ezt nem érdemelted ki. Én két dolgot tennék, vagy elflejteném, és tenné a dolgomat, vagy személyesen megbeszélném a dolgokat. Szóban , azért minden más egy kicsit.Szerncsére a Méhészfórum pár adminjáról lehet tudni kicsoda, így személyesen is fel lehet kerseni, meg lehet tudni a pontos okot.Esetleg a hogyan továbbot. 

 Ha ott nem is, de azért itt továbbra is beszélünk amikor az élet úgy hozza.

  Üdv  Cirkusz

Előzmény: Kempingez (1382)
Destroyah2 Creative Commons License 2013.11.12 0 0 1383

milyen adatoka tgyűjtenek?

én is tag vagyok ott, azért érdekel...

 

himihumi fórumszabályzat nem írhat felül pl. adatvédelmi törvényt...

Előzmény: Kempingez (1382)
Kempingez Creative Commons License 2013.11.12 0 0 1382

Több előznénye is volt.

- Többször keveredtem eltérő véleményem, látásmódom miatt "konfliktusba" adminisztrátorukkal, igaz eleinte csak mint hozzászólóval és nem mint, adminisztrátorral.

- Jellemző, hogy a fórum védelmére hivatkozva, próbálják kikövetelni a fórumozók nevét. Így elejét venni, a nekik nem tetsző tartalom megjelenésének. "Természetesen a fórum védelmében".

- De a végső, és talán egyben a "legszebb" az volt amikor undorító kegyeletsértőnek nyílvánított az egyik, illető admin "természetesen" nyílt hozzászólásban. 

Ennek előzménye az volt, hogy egy hozzászólásomban azt kérdőjeleztem meg hogy hellyénvaló-e a fórumozókról adatot gyűjteni, és tárolni. ( mikor, meddig, honnan jelentkezett be)

 Nos mint utólag kiderült ezt a fórumszabályuk szentesíti. Megvallom nem olvastam el, regisztrációkor. 

De azt sem tudtam hogy ki alkotta, tovább azt sem, hogy időközben elhunyt.

Szóval, így lettem undorító kegyeletsértő. Természetesen visszautasítottam ezen megalapozatlan rágalmazást.



Nyilván nem gondolhatta komolyan, az illető káder, hogy ez megállja a hellyét.

Ez szimplán koncepciós vádaskodás.  

Ez felháborított. Lehet hogy megszegtem szabályokat, de akkor sem lehet ilyesmivel oktalanul megvádolni. 

Előzmény: Destroyah2 (1380)
Kempingez Creative Commons License 2013.11.10 0 0 1381

Destroyah2 Creative Commons License 2013.11.09 0 0 1380

mivolt?

Előzmény: Kempingez (1379)
Kempingez Creative Commons License 2013.11.09 0 0 1379

NO COMMENT

Sanyi 65 Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1378

Én forró napraforgó olajba mártottam a kaptár elemeket. (rakodó) Már nem tenném, mert megfigyeltem, hogy az idén hordástalan időben, talán unalomból, vagy az íz miatt 4-5-fiókot megrágtak. Kizárólag külső kezelést ajánlok!! 1 réteg napraforgó olaj (szívás csökkentés miatt)  3 réteg festék ami lehetőleg OBI fehérzománc (ez olcsó, és 1literes) és színes olajfesték keveréke. Csak valamilyen világos színt keverj. (sötétkaptár az sokkal melegebb, ez meg nem jó a méheknek) A vízlepergetés miatt ha lehet akkor magasfényű zománcot válassz. (az olajfesték miatt úgyis veszít a fényéből)

Előzmény: tutymak (1376)
Cirkusz01 Creative Commons License 2013.11.06 0 0 1377

Szia! Maradjunka lenolajnál.Először belül is kend át.  Amennyibe a kaptár alja fix akkor azt többször is lekenheted , megvárva amíg szépem beleszívódik. Kivülről kétszer szoktam az újkaptárakat. Aztán jöhet az alapozás.Valamikor fehéralapozót használtam kétszer, és a színt is kétszer  kenetem. ma már nagyon híg zománcal alapozok.Nem használok drága festéket.Lazúrtól nagyon óvlak. Selyem fényű vagy mattot szeretem.Lehetőleg világos színek a jók. Az olajfestékek is jók, olyan amit olcsón tud az ember szerezni, de a méhekre nem veszélyes. Általában a festékeken rajta van, ha nagyon veszélyes a méhekre.

Remélem tudtam segíteni.

  Üdv

Előzmény: tutymak (1376)
tutymak Creative Commons License 2013.11.03 0 0 1376

Sziasztok!

 

Most vettem kaptárakat, de még nincsenek lekezelve, festve. Én a lenolajas beeresztésről hallottam eddig, de akitől vettem-agyártó- azt mondta, hogy teljesen jó az is és sokkal olcsóbb, ha felmelegített étolajjal kenem át alaposan a kaptárakat.

Mi a véleményetek? 

Stuffedcabbage Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1375

Sziasztok!

 

Van valami infotok arról, hogy unión kivülről hány kg mézet lehet behozni per fő?

 

Köszönöm!

Kempingez Creative Commons License 2013.10.21 0 0 1374

Olvassátok Csuja László levelét, amit kimoderáltak a Méhész fórumról, "politizálás" címen. Szimplán cenzúrázták.

 

Nyílt levél az
OMME elnöke
Dr. Mészáros László részére

Tisztelt Elnök Úr!

Az OMME Országos Vezetőségének legutóbbi ülésén hozott döntések megrendítették az OMME működését. Minél inkább kötődik valakinek a jövedelme az OMME-hoz annál erősebben érzi válságosnak a saját helyzetét. Az alkalmazottak bizalma a vezetésben megingott és keresik a jövőjüket. Van aki az Agrárkamarában, van aki másban, de mindenképpen egy új szervezetben, új munkahelyben gondolkodnak.

Mi ébresztette fel bennük a félelmet? Ugyanaz, mint az OMME tagokban is. Ugyanazok a dolgok, ami miatt én ezeknek a döntéseknek ott az Országos Vezetőség ülésén ellene szóltam és ellene szavaztam. Sajnos nem látja az OMME jelenlegi vezetése, hogy döntései szakadékba rántják az OMME-t.
1.
A szabad pénzeszközök kiszervezése Kft-be
2.
Kft. alapítás pontosan meg nem határozott feladatokkal, pontosan meg nem határozott felügyelettel, és rendkívül hiányos üzleti tervvel.
3.
Megalapozatlan tagdíj emelés.
4.
A közhasznú jogállás megszüntetésének kezdeményezése.

Ha az Intéző Bizottság előterjesztése alapján hozott Országos Vezetőségi döntés alapján a elnökünk kezdeményezi a közhasznú jogállás megszüntetését a Bíróságon, akkor az OMME el fogja veszíteni a jogot a Nemzeti Program pénzeinek kezelésére. Ezzel kikerül a Nemzeti Program a méhészek kezéből és átkerülhet pl. az Agrárkamarához. Ez azonnal a szaktanácsadói hálózat összeomlásával jár és tudomásom szerint ez esetben több hivatali dolgozótól is azonnal meg kell válni.

Ébresztő! Az OMME katasztrófa előtt áll. Ezt a katasztrófát az OMME IB rövidlátó döntései okozzák. Közös érdekünk az OMME megmentése, tehát az Országos Vezetőség legutóbbi döntéseinek azonnali felfüggesztése és újabb OV összehívása.

Kérem dr. Ludányi Istvánt és Vadai Gábort, továbbá Egyed Árpádot, hogy semiképpen se kössenek szerződést a kft-ben ellátandó feladatokra, hogy legalább ők mondhassák, nem kívánják végveszélybe sodorni az OMME gazdálkodását.

Kérem dr. Mészáros László elnök urat, hogy állítsa le a kft alapítás ügyintézését az OMME küldöttgyűléséig.

Kérem dr. Mészáros László elnök urat, hogy a közhasznú jogállás fenntartásáért minden lehetséges eszközt mozgósítson, mert ha a

Tájékoztatom dr. Mészáros László elnök urat, hogy jogi értelemben az Országos Vezetőség ülése nem lett befejezve csak berekesztve, hiszen egy teljes napirendi pont megtárgyalatlan lett. Kérem tehát dr. Mészáros László elnök urat, hogy az OV folytatása érdekében hívja össze újra az OMME Országos Vezetőség ülését.

Tisztelettel

Geddekas

Kempingez Creative Commons License 2013.10.07 0 0 1373

Péntek Lajos melegépítményű, hátsómézkamrás kaptárjáról, termelési technológiájáról szeretnék némi  információt. Érdemes-e kipróbálni, a gyakorlatilag mutatkozi-e valami előnye?

Cirkusz01 Creative Commons License 2013.10.05 0 0 1372

Szia! Bizony Kempingeznek igaza lehet.Meg kelene kóstólni.Tusod,amikor az én mézeimet kóstolom , háát az akác a legjelemtelenebb méz. Sokan ezt keresik. Szerncsére az én vevő köröm lasan megérti, hogy a méz a borhot hasonbó.Pár évem rá ment, de lassan tudják mi mire való. Meg ismerik a repcét , a napraforgót.Minden méznek helye van a gasztronómiában.Kérj tanácsot a méhészedtől, ha nem megy, akkor keres másikat.

  Üdv

Előzmény: tsar! (1371)
tsar! Creative Commons License 2013.10.04 0 0 1371

Igen, hallottam ilyesmit, hogy gyenge termésből lehet jellegtelen méz. Na de ennyire...!

Nem vagyok nagy szakértő, de én a Bakonyból kaptam, vettem régebben a mézet, de így most nagyot csalódtam az új beszerzési forrást illetően. 

Nem merem megenni.

 

Amúgy meg értem a humort ;)

Előzmény: Kempingez (1370)
Kempingez Creative Commons License 2013.10.04 0 0 1370

Nehéz így fényképről találgatni, de a következő a tippem, ez az akármi lehet hogy "éretlen" korán elpergetett  magas víztartalmú nektár, amely még nem cefrésedett meg, és ezért nincs még szaga.

Az alján talán egy pici méz lehet nyomokban. Hogy mi úszik benne nem tudom.

 Ha pénzért vetted, akkor ez pofátlan átverés volt, ha ajéndék volt akkor meg hát nem is tudom.

A méz, a levegő nedvesség tartalmától is tud hígulni, higroszkópikus de ilyen mértékben, kb egy veder alján egy két ujnyi méznek fedetlenül, talán egy hónap is kellene hozzá hogy hasonló löttyé váljon.

Előzmény: tsar! (1368)
Kempingez Creative Commons License 2013.10.04 0 0 1369

Nehéz így fényképről találgatni, de a következő a tippem, ez az akármi lehet hogy "éretlen" korán elpergetett  magas víztartalmú nektár, amely még nem cefrésedett meg, és ezért nincs még szaga.

Az alján talán egy pici méz lehet nyomokban. Hogy mi úszik benne nem tudom.

 Ha pénzért vetted, akkor ez pofátlan átverés volt, ha ajéndék volt akkor meg hát nem is tudom.

A méz, a levegő nedvesség tartalmától is tud hígulni, higroszkópikus. De ilyen mértékben, kb egy veder alján egy két ujnyi méznek fedetlenül, talán egy hónap is kellene hozzá, hogy hasonló löttyé váljon.

Előzmény: tsar! (1368)
tsar! Creative Commons License 2013.10.04 0 0 1368

Üdv Urak!

 

Nem túl tiszta helyről kaptam elvileg akácmézet. Se íze, se bűze, híg, mint az aceton. 

Mi lehet ez benne?

 

 

tsar! Creative Commons License 2013.10.04 0 0 1367

Üdv Urak!

 

Nem túl bizalomgerjesztő helyről kaptam mézet. Elvileg akác, bár ebből semmit sem érzek. Híg, mint az aceton, se íze,se bűze. 

 

Mi lehet ez? 

 

 

Destroyah2 Creative Commons License 2013.10.02 0 0 1366

úúú ez a ragadozó madár sziluett nagy okosságnak tűnik...

 

Előzmény: audia4b519tdi (1365)
audia4b519tdi Creative Commons License 2013.10.02 0 0 1365

Üdv

egy kisebb gyümölcsösünket kell védeni madaraktól, a háló valóban jó csak ki kell gondolni hogy hogy applikálod fel a méhesre
nekünk még madárijesztés céljából egy emberi forma létrehozása és annak rendszeres helyváltoztatása bejött (gondolom te is erre gondoltál)... úgy ahogy a filmekben meg a mesékben van, alul nadrág, felül egy szakadt ing lehetőleg széttárt kezekkel felül meg valami baseball sapka vagy ilyesmi

a másik megoldás hogy karóra vagy fára ragadozó madár repülő képét rakod ki (kivágod valami vízálló műanyagból vagy ilyesmi, lényeg hogy sötét legyen és ne fehér mint a papír, mérete kb félméter legyen)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/PeregrineFalconSilhouettes.svg 

(ezt meg csak úgy mellékesen, veteményest vagy fák törzsét hogy ne rágják meg.  őzektől meg nyulaktól úgy tudod megvédeni hogy a földön szétszorsz kutyaszőrt vagy emberi hajat, elmész fodrászhoz és elkéred a hajadat amit levágtak, több hónapig megőrzi a "szagodat" rajta az állat, kutyaszőrt meg tavasszal amikor vedlik a kutya zacskóba teszed és szét szórod, ezek elég tuti, mi évek óta ezt csináljuk , elötte a termésünk 20-30 százaléka kuka volt, most még nyomok sincsenek ) 
 

Előzmény: Destroyah2 (1360)
Cirkusz01 Creative Commons License 2013.10.01 0 0 1364

Szia ! Itt igazából a vízen van a hangsúly.Szerintem az az egy hónap ami alatt elfogy az az üveg víz, vagy cukros szirupot nem lehet serkentésnek nevezni. Bár tavasszal nem szokás  serkenteni. Legalábbis mi felénk nem. Jó tavaszon, tudod már írtam, már február közepe végefelé van kölső virágpor, és nektár hordás. Nem is kevés.Hóvirág a cicedli, és még sorolhatnám a kis kori virágokat.

Amit leírsz azzal tökéletesen egyet értek.Októbetől februárig csak az elsősegélyes családokat szabad, vagyis azokat kell háborgatni. Azt is gondolom tudod, hogy némelyik család elpazaroljaa mézet, azokta nem hadjuk éhhen veszni.Halkan mondom, nem érne nagy veszteség. Mindenesee a naplómban az is felvan tüntetve azonos körülmények törődés mellett melyik szorulmégis éllem pótlásra.

A víz a legfontosabb nekik főleg kora tavasszal, amikor nem jutnak elég vízhez.A bejuttását kell úgy megoldani, hogy ne érezzék háborgatásnak. Tudod, ha egyprofi, aki ebből él, a nagy állományán ezt végzi, akkor nem lehet rossz.Minde nagyon szeretném ki próbálni.Az üvegek gyúlnek. A menekülő tereket kell gyártanom, és hozzátartozó szigetelést.  Ha nem is az összesen , de pár családnál ki fogom próbálni.A fő cél a egyengék itatása . Bártudom egy év az semmi jó 5-6 év kell, hogy biztosan lássuk a módszer hatzásosságát.

  Üdv

Előzmény: Kempingez (1363)
Kempingez Creative Commons License 2013.09.30 0 0 1363

Szia!

Kicsit itt keveredett az itatás, és serkentőetetés fogalma. Az 1:1-es szirup bejuttatása szerintem az etetés. Februárban viszont, vajon mire kell serkenteni? 

Aztán megy a sírás, rívás ha megint tél lesz márciusban. A szirupos serkentés március 10-15 től volt szokás indítani hagyományosan.

Egyébként, kaptárt bontani sem volt szokás, csak akkor ha már repülnek is a méhek. Ekkor szoktuk az első cukorlepényt becsúsztatni a fólia alá. Erre néha igaz hogy februárban is sor kerülhet. De ez az időjárás fügvénye. Ennek a célja, inkább gyógyszer bejuttatás volt, mint serkentés, esetleg  élelempótlás. Volt olyan tavasz is már, hogy gyakorlatilag az első komolyabb átvizsgálás április végére volt lehetséges.

Volt elég élelmük, nem volt semmi gond.

Szóval lehet itt leírni ütemterveket, aztán majd az időjárás fogja megmondani mit és mikor lehet. 

Cirkusz01 Creative Commons License 2013.09.29 0 0 1362

Szia! Tudom mire gondoltál. Egyet is érterk veled. A január végi itatás jól vége hajtva nem jelent igazán problémát egy éh családnak. íSzinte zajnélkül be lehet tenni , illetve kilehet cserélni az üvegeket.A cserét meg a család szabja meg.Most készülök rá fel én is. Az egyesületünk elnöke, már évek óta így itat. Nem 100 családja van, és ebben nincs egyedül.1:1.-es szirupot ad nekik.Vagyis ha épp elfogy a bent lévő pára ,akkor nem szomjazik a család hanem , hozzá nyúl a légfékesben lévő vízhez.Márciusig 1-2 üveg szokot fogyni az állítása szerint, de a nagyok a 3 üveget is kiűrítik.A felvőkben elég nehéz ezt megoldani, de a rakodósok kényelmesen megtudják oldani, vagy egy fiókkal,. vagy egy plusz menekülő térrel.Igazából a jó idő beáltáog nyugodtan lehet vele itatni.A külső itatót ugyan nem helettesíti, de jól kitudja egészíteni.A pipások mellett nálam járjálk a melegvizes itatót is.Vagyis erre is szükség van.

 Üdv

Előzmény: Kempingez (1359)
Kempingez Creative Commons License 2013.09.27 0 0 1361

Inkább, a madárhálót ajánlanám. 

Előzmény: Destroyah2 (1360)
Destroyah2 Creative Commons License 2013.09.27 0 0 1360

na, ha már madarak...

 

édesapám elhunyt a nyáron, vele ment 64év szakértelme... :(

tavaly új helyen teleltünk, és megállapította az öreg, hogy madarak zavarták fel az elpusztult családokat. /3db ilyen volt/

 

idén madárijesztőt akartunk szerkeszteni, de ezt mára egyedül kell megtennem sajnos.

van valakiek tuti tippje rá? cserépléc-emberi ruha kombón agyalok, és hetente változtatnám a helyét. illetve egy árnyékoló diófa van, annak az ágaira kötötk valami színeset...

 

egyéb ötlet?

Kempingez Creative Commons License 2013.09.26 0 0 1359

A melegített vizű külső itatóra utaltam. Télen a méhcsalád a víz szükségletét a lecsapódó vízpára is fedezi. Az itatókat elég az első kirepülésekkel egyidejűleg indítani. A melegvizű itatókat szivesebben látogatják a méhek, így kevésbé fognak ledermedni, kevesebb pusztul el. Télen békén kell hagyni őket, egyedüli dolga a méhésznek, a nyugalmuk biztosítása, úgy mint rágcsálóktól, madaraktól. megvédeni. Télen nem turkájuk a méheket! kb október közepétől február közepéig , az adott időjáráshoz igazodva. 

Előzmény: Cirkusz01 (1358)
Cirkusz01 Creative Commons License 2013.09.25 0 0 1358

Szia! Csatlakozom az előttem szólóhoz, Amivel ki egészíteném, nagyon jó hatással van a kora tavaszi meleg vizes itatás. a méh családra. Minél közelebb legyen az tató, a fészekhez.A Tavasz nálnuk a fiasítás meg indulását jelenti, vagyis íjanuár vége felé, már nem árt adni nekik .Természetesen ezt jól elő kell készíteni.Olyan itatót kell választani amihez a méhek könnyen hozzá férnek, nem hűl le benn a folyadék,Nem utolsó sorban zajtalanul lehet után tölteni. A leolcsóbb a légfékes belső itató, amit a fészekere lehet helyezni. Terméaszetsen jól szigetelve. Ez egy befőttes üveg pár kis lyukakkal a tetején.Létezik gyári hasonló etető is.Amit a menekülőtérbe kell heylezni.A felső takarás szerepét is betölti.Ilyen Pl feend pool, etetők. 

Nálunk a sokfajta kaptár miat nincsenek elterjedve. A külföldi lapokban kutakodj. 

  Üdv

 

Előzmény: audia4b519tdi (1356)
Kempingez Creative Commons License 2013.09.23 0 0 1357

Nem feltétlen fontos, de jó ha tavaszon melegvizes itató üzemel ha megoldható.

Előzmény: audia4b519tdi (1356)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!