Feri 1946! Tésztakészítő gépeket árulnak a vas-és edényboltok, vagy legalábbis be tudják szerezni kérésre úgy tudom. A márkában nem vagyok biztos, de egy próbát megér.
Tésztakészítő társaim! Tud valaki megoldást arra, hogy a Regina tésztakészítő géppel készült körettészták ne váljanak két félcsőre a száradás és a főzés során? Már annyit kísérleteztem, de hiába. Talán van valamilyen adalékanyag ami segít? Hiszen a boltban kapható is ilyen módszerrel készül. Segítségeteket köszönöm!
Sziasztok :) Most látom csak, hogy volt itt is élet valamennyi :) Rég nem jártam itt.... Viszont ma megvettük a gépet, holnap fogunk vele kisérletezni, egyenlőre tojásos tésztával (sajna nem találtunk durumdarát :() 12600 volt az Auchanban. Ha lenne pár recept, akkor azt szívesen fogadnánk. :)
sziasztok. Patuha azon gondolkodom, hogy amikor krumplis pogácsát készítek abba nem szükséges a tojás mégis jó a tészta .ebből van a szilvás gombóc tésztája is. arra gondoltam talán ez megfelelne ,ha már tojásosat nem akarsz.találtam süti és pizza receptet is tojás nélkül. ha kell bepötyögöm.
Nézzetek át az olasz topicba, nemrég vitattuk meg a témát. Az olasz háziasszonyok is készen veszik a durumtésztát, csak a tojásosat gyúrják otthon. Na jó, nem egy reprezentatív statisztikai minta (henike + én) :-))), de több családban is jártam, és mindenhol ez volt.
Egyébként Jamie Oliver is tojással gyúrja a tésztát...
A múltkor néztem Nigella falatozóját, házitésztát készített paradicsomszószos húsgombócokhoz, és bizony tojást tett a liszthez. Tehát mégsem tipikus magyar találmány. :)
Nem lehet hogy a két henger nem egyenletes és azon a ponton ahol mindig elszakad ott jobban összeér? Mindig ugyanazon az oldalon szakad? Próbálj még a két henger közé is szórni pici lisztet. Több ötletem nincs:))
Hahó!Tegnap újra csináltam tésztát, / 10dkg rétesliszt+a
1 tojás/. Addig, amig szintenként nyújtottam a géppel, semmi baj nem volt, de a legvékonyabb fázisnál /talán 8-as?/újra el-el szakadt. Úgy néz ki, mintha néhány ponton odaragadt volna a hengerhez, Amikor ehhez a részhez érek, elötte mindig alaposan áttörlöm a hengereket, és újra belisztezem a tésztát, ennek ellenére mindig rondán "átszakad"..A boltban azt mondták, nem is kell a legvékonyabb fokozaton nyújtani, elég a 7-es fokozat.
Nekem elszakadási bajom nem volt eddig. Talán a tészta állaga lehet a megoldás. Nekem anyám mondta, hogy kb morzsalékosra kell csinálni, de én gépben csináltam, kb fél kg liszt felvett másfél-két deci vizet. Amikor éppen összeáll, akkor jó. Az simaliszt volt. A darával nem mértem még ki. A tésztanyújtást én úgy szoktam csinálni, hogy mielőtt kinyújtom, előtte mindkét oldalát belisztezem (ezt már normál finomliszttel). Miközben nyújtom, közben aláteszem a kezem és azzal tulajdonképpen továbbítom a cuccot. Kb 30 centis darabokat szoktam nyújtani, azokból olyan 50-60 centis csíkok lesznek, azt még meg tudom tartani nagyjából. Szerintem ha belisztezed, nem fog elszakadni sem.
A durum simalisztet anyám a Plusban vette, a darát a törökbálinti Corában vettem.
Kb egy éve vettem magamnak egy tészta gépet. Mindent remekül csinál, de a legvékonyabb fokozaton mindig elszakad a tészta. Nincs valami trükköd?A másik bajom, hogy nem jöttem rá, hogy lehet egyszerre az egyik kézzel a nyújtott tésztát "kihúzni" a gép alól, a másikkal meg tekerni.
A durumlisztet hol vetted?A lszt-víz arányt csak saccolod, vagy van rá recepted?
> Vennem kell majd a darálóhoz egy kisebb lukú izét is, mert kicsit vastag lett.
Fúrj bele lyukat, lesz makarónid! :-))))))))))
(Bocs, túl magas labda volt :-) )
Próbáld meg esetleg krumplinyomóval. Igaz, az kézi erővel működik, de hátha... Az enyém hengeres fejű, és háromféle lyuknagyságú tárcsa van hozzá. Ahogy nézem, az egyikkel ki lehetne próbálni. Sváb nokedlit (Spätzle) már csináltam ilyennel.
Kipróbáltam a spagettit. Egész jópofa lett. Csak még tökéletesíteni kell a módszert, ami a következő: a húsdarálóból kivettem a kést, csak azt a kerek likacsos izét hagytam benne és áttekertem rajta a masszát. Marhasok lisztet kell szórni és elég sokat kell küszködni amí szétszedi az ember egymástól őket. Vennem kell majd a darálóhoz egy kisebb lukú izét is, mert kicsit vastag lett. De biztató a kezdet:-))))
Mikor még kisgyerek voltam, a nagymamám rendszeresen otthon gyúrta a levestésztát. A cérnametéltnél rengeteg lisztet szórt közé (mikor már kész volt), és kicsit a levegőbe dobálva :-) lazította. Neki nem ragadt össze. Aztán amikor már jól kiszáradt, a hűvös spájzban, szellős helyen vászonzacskókban tárolta. Bocs, ha ez magától értetődő, de jó volt egy kicsit nosztalgiázni. :-)
Szélesmetéltet és cérnametéltet tud a gép. De jövő hónapban beruházok egy kiegészítőre hozzá, az ha jól láttam akkor fodrosszélű tésztát tud, meg még valamit:-)) Majd megnézem. Volt ott egy elektronyos gép is, ami csőtésztát csinál a képe alapján. Jópofa:-))